-
Πριν από ένα μήνα (Σεπτέμβριος 2006) αγόρασα αυτοκίνητο αξίας 18500
-
-
-
Υποθέτοντας ότι υπάρχουν 3-4 συγγενείς που θα μπορεούσαν να σου έχουν κάνει δώρο 3.000 ο καθένας, συν τα υπόλοιπα από την τσέπη σου, δεν έχεις πρόβλημα με πόθεν έσχες.
Τα δώρα μπορούν να είναι και μικρότερα σε ποσό και αν επαναλαμβάνονται τα τελευταία ν χρόνια. Σου έδινα η γιαγιά παππούς μάνα πατέρας από ένα 500άρικο κάθε χρόνο και το έκρυβες στον κουμπαρά σου κ.ο.κ.
Για τέτοιου μεγέθους ποσά δεν νομίζω πως υπα΄ρχει πρόβλημα πόθες έσχες.
Αν αγοράζες καμια Ferrari την ίδια χρονιά που αγόρασες και τη βίλλα σοτ Πανόραμα, ε τότε μπορεί να υπήρχε θέμα.
Για 18-20-30χιλ. δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος ανησυχίας.
-
Εγώ το έκανα ως εξής...
Το ποσό που δεν μπορείς να δικαιολογήσεις από τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους το χρεώνεις στον κωδικό 'Ανάλωση κεφαλαίου περασμένων ετών'. Αυτό θέλει λίγα μαθηματικά, αλλά δουλεύει έτσι:
Πέρνεις τις φορολογικές δηλώσεις της προηγούμενης πενταετίας και τις κάνεις έσοδα-έξοδα. Λογικά περισσεύεουν πάντα έσοδα αφού οι δαπάνες που περνάς στη δήλωση και τις δικαιολογεί η εφορία είναι ελάχιστες. Γράφεις λοιπόν σε ένα χαρτί ότι το 2001 μάζεψες a ευρώ, το 2002 b, κ.ο.κ. μέχρι να καλυφθεί το ποσό. Ε, και μα βγει 10-15% λιγότερο δεν χάθηκε ο κόσμος, δικαιολογείται. Συμφέρει να αρχίσεις από τα παλιότερα (δηλαδή το 2001) γιατί ανάλωση -αν δεν απατώμαι- μπορείς να επικαλεστείς μόνο μέσα σε μια πενταετία.
Προσοχή όμως να το επισυνάψεις στην δήλωση. Γιατί αν το χάσουν θα σου έρθει η έκπληξη! Εμένα μου ήρθε φόρος 9800 ευρώ, γιατί είχαν ξεχάσει να περάσουν τα στοιχεία στο μηχανογραφικό και θεωρήθηκε η αγορά της BMW τεκμήιρο εισοδήματος. Διαμαρτυρήθηκα, είδαν ότι όντως είχα δώσει τη σχετική ανάλυση και τελικά πλήρωσα 1000 ευρώ φόρο. Έτσι τώρα έχω κορνιζάρει στο σπίτι μου το 'Νέο εκκαθαριστικό - υπαιτιότητα υπηρεσίας'.
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Εγώ το έκανα ως εξής...Το ποσό που δεν μπορείς να δικαιολογήσεις από τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους το χρεώνεις στον κωδικό 'Ανάλωση κεφαλαίου περασμένων ετών'. Αυτό θέλει λίγα μαθηματικά, αλλά δουλεύει έτσι:
Πέρνεις τις φορολογικές δηλώσεις της προηγούμενης πενταετίας και τις κάνεις έσοδα-έξοδα. Λογικά περισσεύεουν πάντα έσοδα αφού οι δαπάνες που περνάς στη δήλωση και τις δικαιολογεί η εφορία είναι ελάχιστες. Γράφεις λοιπόν σε ένα χαρτί ότι το 2001 μάζεψες a ευρώ, το 2002 b, κ.ο.κ. μέχρι να καλυφθεί το ποσό. Ε, και μα βγει 10-15% λιγότερο δεν χάθηκε ο κόσμος, δικαιολογείται. Συμφέρει να αρχίσεις από τα παλιότερα (δηλαδή το 2001) γιατί ανάλωση -αν δεν απατώμαι- μπορείς να επικαλεστείς μόνο μέσα σε μια πενταετία.
εγω θα γουσταρω αυτους που εχουν παρει πολλα κυβικα.....και δεν θα μπορουν πλεον να επικαλεστουν αναλωση κεφαλαιου σε ενδεχομενη μεγαλη αγορα πχ σπιτι...εκει θα αρχισει το γλεντι που δεν το εχει παρει χαμπαρι κανει ακομα...
ρε τι λαμογια μας κυβερνανε!Προσοχή όμως να το επισυνάψεις στην δήλωση. Γιατί αν το χάσουν θα σου έρθει η έκπληξη! Εμένα μου ήρθε φόρος 9800 ευρώ, γιατί είχαν ξεχάσει να περάσουν τα στοιχεία στο μηχανογραφικό και θεωρήθηκε η αγορά της BMW τεκμήιρο εισοδήματος. Διαμαρτυρήθηκα, είδαν ότι όντως είχα δώσει τη σχετική ανάλυση και τελικά πλήρωσα 1000 ευρώ φόρο. Έτσι τώρα έχω κορνιζάρει στο σπίτι μου το 'Νέο εκκαθαριστικό - υπαιτιότητα υπηρεσίας'.
εγω θα γουσταρω αυτους που εχουν παρει πολλα κυβικα.....και δεν θα μπορουν πλεον να επικαλεστουν αναλωση κεφαλαιου σε ενδεχομενη μεγαλη αγορα πχ σπιτι...εκει θα αρχισει το γλεντι που δεν το εχει παρει χαμπαρι κανει ακομα...
ρε τι λαμογια μας κυβερνανε! -
Ο χρήστης alfa 156 έγραψε:
ρε τι λαμογια μας κυβερνανε!Δεν μασάμε, έχουμε καλούς λογιστές...!
Να θυμήσω μόνο, όπως είχα γράψει και στο άλλο τόπικ, πως αυτή η κοροϊδία ξεκίνησε επί της προηγούμενης κυβέρνησης και τη συνεχίζει μαλακωδώς και η τωρινή.
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
ρε τι λαμογια μας κυβερνανε!
Δεν μασάμε, έχουμε καλούς λογιστές...!
Να θυμήσω μόνο, όπως είχα γράψει και στο άλλο τόπικ, πως αυτή η κοροϊδία ξεκίνησε επί της προηγούμενης κυβέρνησης και τη συνεχίζει μαλακωδώς και η τωρινή.
Και τι κάνουν ρε Νάσο οι καλοί λογιστές? Δεν αφαιρούν τα προβλεπόμενα λόγω 'τεκμηρίου-φαντάσματος' από τα έσοδα κάθε έτους κατά την 'ανάλωση κεφαλαίου'? Ή έχετε βρει κανένα κόλπο?!...
-
Τη βγάζουμε με δανεικά...
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
Τη βγάζουμε με δανεικά...Ε, ούτως ή άλλως όλα 'δανεικά' είναι σ' αυτή τη ζωή...
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Τη βγάζουμε με δανεικά...
Ε, ούτως ή άλλως όλα 'δανεικά' είναι σ' αυτή τη ζωή...
-
Το 2006, αντί για 'μεγάλο' αυτοκινήτου αγοράσαμε δύο 'μικρά'
(picanto και focus).
**
Μπορεί κάποιος να εξηγήσει τί είναι 'λογικό' να κάνω στην
φορολογική δήλωση για να δηλώσω τα δύο αυτοκίνητα χωρίς
να μας κόψουν τον κ@λ@?**Το εικογενειακό εισόδημα ξεπερνά το κόστος αγορας αλλά αυτό δεν
σημαίνει τίποτε, μια και δεν ζούμε με αέρα.Διάβασα στο thread περί ανάλωσης κεφαλαίων προηγουμενων ετών
αλλά δεν καταλαβαίνω ακριβώς το σκεπτικό.Ευχαριστώ...
-
H 'ανάλωση κεφαλαίου' είναι ουσιαστικά η χρήση αποταμιεύσεων προηγούμενων ετών. Λες δηλ. στην Εφορία: 'αγόρασα αυτό που αγόρασα επειδή τα προηγούμενα χρόνια είχα βάλει στην άκρη τόσα λεφτά, για τα οποία είχα φορολογηθεί τότε'.
Εστω πχ.
2003 --> καθαρό εισόδημα 20000
2004 --> καθαρό εισόδημα 22000
2005 --> καθαρό εισόδημα 23000
2006 --> καθαρό εισόδημα 25000τότε το 2007 μπορείς να κάνεις μια αγορά (20000+22000+23000+25000)*50% = 45000 χωρίς να θεωρηθεί τεκμήριο αγοράς, επειδή είχες αποταμιεύσει χρήματα.
Το 50% προκύπτει από το ό,τι η Εφορία δε δέχεται πως όλα όσα βγάζεις κάθε χρονιά καθαρά τα αποταμιεύεις αλλά μόνο τα μισά (50%). Λογικό είναι...
Για να το κάνεις αυτό πρέπει να επισυνάψεις στη φορολογική σου δήλωση τα εκκαθαριστικά των ετών εκείνων για τα οποία επικαλείσαι ανάλωση κεφαλαίου (αν ρωτήσεις 'μα δεν είναι μηχανογραφημένα' θα έχεις κάνει μια καλή ρητορική ερώτηση ) και ένα χαρτί που να δείχνει πως και γιατί.
Η 5ετία ΔΕΝ ισχύει, μπορείς να επικαλεστείς εισοδήματα όσο παλιά θέλεις, αρκεί να υπάρχουν στις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις (το έχω κάνει, το 2004 επικαλέστηκα εισοδήματα του 1997).
Προσοχή-προσοχή: από τα παραπάνω καθαρά εισοδήματα αφαιρείται πρώτα το ποσό των τεκμηρίων διαβίωσης για τα περιουσιακά στοιχεία που είχες τις αντίστοιχες χρονιές. ΟΧΙ, δεν έχουν καταργηθεί τα τεκμήρια διαβίωσης! απλά δεν εφαρμόζονται σε ΚΑΠΟΙΕΣ περιπτώσεις, ενώ εφαρμόζονται σε άλλες. Σου λέει η Εφορία 'αααα, δεν μπορούσες να αποταμιεύεις 10000 (50%) σε μια χρονιά που έβγαλες 20000, διότι είχες τότε και ένα δίλιτρο αυτοκίνητο (τεκμήριο κάπου 20000 αν θυμάμαι καλά) οπότε ... τον πούλο '
Δηλαδή, στο παραπάνω παράδειγμα, αν είχες όλες αυτές τις χρονιές τεκμήρια διαβίωσης 10000 ευρώ, τότε γίνονται:
2003 --> καθαρό εισόδημα 20000 - τεκμήριο 10000 = 10000
2004 --> καθαρό εισόδημα 22000 - τεκμήριο 10000 = 12000
2005 --> καθαρό εισόδημα 23000 - τεκμήριο 10000 = 13000
2006 --> καθαρό εισόδημα 25000 - τεκμήριο 10000 = 15000οπότε η ανάλωση που μπορείς να επικαλεστείς είναι: (10000+12000+13000+15000)*50%=25000 και όχι 45000.
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
ρε τι λαμογια μας κυβερνανε!
Δεν μασάμε, έχουμε καλούς λογιστές...!
Λύση:
να κάνουμε τους καλούς λογιστές Υπουργούς Οικονομικών.
Έτσι ίσως περιοριστούν τα λαμόγια που φοροδιαφεύγουν.Δηλαδή να εφαρμοστεί σύστημα αλά 'Σερ Φράνσις Ντρέικ', φοβερού πειρατή που τον έκαναν οι Άγγλοι Ναύαρχο για να λιανίσει τους Ισπανούς.
-
Πάνω κάτω έτσι όπως τα είπε ο nass είναι με τη διαφορά οτι δεν υπάρχει αυτός ο υπολογισμός με το 50%
Από το καθαρό εισόδημα των προηγούμενων ετών αφαιρούνται οι τεκμαρτές δαπάνες και αυτό που μένει (αν μένει τπτ) είναι όλο διαθέσιμο προς ανάλωση.
Σε περίπτωση που οι τεκμαρτές δαπάνες μιας χρονιάς είναι μικρότερες από 2900 -
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Πάνω κάτω έτσι όπως τα είπε ο nass είναι με τη διαφορά οτι δεν υπάρχει αυτός ο υπολογισμός με το 50%Μπα ? Λάθος μου τα είχαν πει στην Εφορία τότε (2004) ?
Μακάρι, τόσο το καλύτερο.
-
Χαιρετω ολη την παρεα των 4 τροχων.
Πλεον σκεφτομαι να γινω κατοχος ενος αυτοκινητου.
Θα ηθελα αν καποιο μελος γνωριζει να με βοηθησει τι κανω με το τεκμηριο του και αν πρεπει να πληρωνο κατι εξτρα γι'αυτο.
Εχω βρει ενα Μ3 του 1994 ειναι 3000κ.ε και εχει 21 φορολογισιμους ιππους.
Η τιμη αγορας ειναι 10000 απο ενα φιλο, πηρα ενα δανειο απο τραπεζα για την αγορα του.
Τι γινεται με τους 21 ιππους φορολογιας. Ρωτησα στην BMW και μου ειπε τοτε ειχε περιπου 30 εκατομυρια δρχ.
Συμφωνησα με τον φιλο μου να κανουμε δηλωσεις οτι το αγορασα 10000 και οτι μου το πουλησε 10000 ευρω, με δηλωσεις του Ν105 σε καποιο ΚΕΠ.
Το ετησιο εισοδημα που δηλωνο ειναι 10000 και η γυναικα μου 4500
Αν μπορει καποιος να με διαφωτισει.
Ευχαριστω
Ανδρεας. -
Είσαι σίγουρος ότι θες να προχωρήσεις σε μια τέτοια κίνηση;
Μη σκέφτεσαι μόνο τα 10000
-
[quote='aserf']Είσαι σίγουρος ότι θες να προχωρήσεις σε μια τέτοια κίνηση;
Μη σκέφτεσαι μόνο τα 10000
-
Ο χρήστης sv2 έγραψε:
Μην ανησυχείς.Ακόμη και καινούργια Μ3 να πάρεις δεν θα έχεις τεκμήριο διαβίωσης.Καινούργια αυτοκίνητα αξίας περίπου μέχρι 105.000 ευρώ δεν έχουν τεκμήριο.(εργοστασιακή μέχρι 50.000).επειδη ειμαι ασχετος εντελως.
Μπορεις να μου το εξηγησεις με ενα παραδειγμα.?
Βασικα εμενα με καιει αυτο το Μ που βρηκα.
Αν μπορω να το παρω χωρις προβληματα ΟΚ.
Αυτο που λες οτι παιρνεις και την πιο νεα Μ3 π.χ e46 που εχει μεταχιρισμενη του 2004 45.000 ευρω απο μαντρα αλλα τιμη στην εκθεση τοτε 80.000 τι γινεται?
Ευχαριστω παρα πολυ για τις απαντησεις σας.
Τεκμήρια, φορολογία και αγορά νέου αυτοκινήτου