-
Παιδια , εχω μια απορια :
Πχ : κινεισαι επι καποιου παραδρομου (πχ παραδρομος μεσογειων , κηφησιας , συγγρου κλπ) , κ εχεις ενα stop το οποιο στην ουσια αναφερεται σε αυτους που μπαινουν απο την κυρια αρτηρια στον παραδρομο.Βεβαια , σε εκεινο το σημειο , πιθανον να υπαρχει καποιος καθετος δρομος ο οποιος να βγαινει στον παραδρομο , και εχει και αυτος ο δρομος STOP .Σε περιπτωση ατυχηματος μεταξυ αυτου που κινειτω επι του παραδρομου , και με αυτον που κινειται στο δρομο που βγαινει στον παραδρομο , ποιος εχει την ευθυνη??
Διοτι υπαρχει STOP και στους δυο , με τη διαφορα οτι αυτος που πηγαινει απο το στενο προς παραδρομο , ειναι δεξια αυτου που κινειται επι του παραδρομου..
Οποτε
A)Προτεραιοτητα αυτος που κινειται στον παραδρομο
Β)Προτεραιοτητα αυτος που κινειται στο στενο προς παραδρομο (stop με stop απλοποιουνται και μενει προτεραιοτητα απο δεξια.. -
Πχ : κινεισαι επι καποιου παραδρομου (πχ παραδρομος μεσογειων , κηφησιας , συγγρου κλπ) , κ εχεις ενα stop το οποιο στην ουσια αναφερεται σε αυτους που μπαινουν απο την κυρια αρτηρια στον παραδρομο.Βεβαια , σε εκεινο το σημειο , πιθανον να υπαρχει καποιος καθετος δρομος ο οποιος να βγαινει στον παραδρομο , και εχει και αυτος ο δρομος STOP .Σε περιπτωση ατυχηματος μεταξυ αυτου που κινειτω επι του παραδρομου , και με αυτον που κινειται στο δρομο που βγαινει στον παραδρομο , ποιος εχει την ευθυνη??
Διοτι υπαρχει STOP και στους δυο , με τη διαφορα οτι αυτος που πηγαινει απο το στενο προς παραδρομο , ειναι δεξια αυτου που κινειται επι του παραδρομου..
Οποτε
Β)Προτεραιοτητα αυτος που κινειται στο στενο προς παραδρομο (stop με stop απλοποιουνται και μενει προτεραιοτητα απο δεξια.. -
Οποτε
To STOP επί του παραδρόμου αναφέρεται σε σένα που κινείσαι στον παράδρομο όπως σωστά ανέφερες και είσαι βάσει αυτού είσαι υποχρεωμένος να παραχωρήσεις προτεραιότητα μόνο σ'αυτούς που μπαίνουν στον παράδρομο από την κύρια αρτηρία.
Αφού το στενό που βγαίνει στον παράδρομο έχει κι αυτό STOP, τα αυτοκίνητα που κινούνται σ'αυτό είναι υποχρεωμένα να παραχωρήσουν προτεραιότητα σ'αυτόν που κινείται στον παράδρομο διότι, λογικά, αν ο σκοπός του ατόμου που ήθελε να ρυθμίσει την κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο ήταν να έχουν τα οχήματα που βγαίνουν από το στενό προτεραιότητα, δεν θα είχε βάλει STOP στο στενό!
Συνεπώς θα στοιχημάτιζα στο Α.
-
Όταν δύο δρόμοι έχουν STOP, για μεταξύ τους καταστάσεις, ισχύει η προτεραιότητα από δεξιά. Προφανώς οποιοσδήποτε άλλος (πχ. αυτός που μπαίνει από την αρτηρία) προηγείται και των δύο.
-
Το Β!!!
Όταν δύο δρόμοι έχουν STOP ισχύει πάντα μεταξύ τους η προτεραιότητα από δεξιά.
Δε σηκώνει επεξήγηση, απλά ισχύει...
-
Και εμενα η αποψη μου , στο Β συγκλινει , αλλα οχι με πασα βεβαιοτητα.
-
Το στενό καταλήγει ακριβώς στο σημείο του δρόμου που ενώνει την κυρίως αρτηρία με τον παράδρομο; Αν ναι, τότε ισχύει το Β αφού στην περίπτωση αυτή και τα δύο STOP έχουν την έννοια της παραχώρησης προτεραιότητας σε αυτόν που μπαίνει στον παράδρομο από την κυρίως αρτηρία (προφανώς γι'αυτούς που βρίσκονται στο στενό και τον παράδρομο ισχύει η προτεραιότητα από δεξιά).
Αν όμως το στενό βρίσκεται κάποια μέτρα πιο μπροστά από το σημείο που συζητάμε (υπάρχει τέτοιο σημείο στον παράδρομο της ανόδου της Κηφισίας), αυτός που βρίσκεται στο στενό είναι υποχρεωμένος να παραχωρήσει προτεραιότητα σ'αυτόν που κινείται στον παράδρομο οπότε ισχύει το Α.
Άρα έχει σημασία να μάθουμε πώς ακριβώς είναι το σημείο για το οποίο μας ρωτάς.
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Όταν δύο δρόμοι έχουν STOP, για μεταξύ τους καταστάσεις, ισχύει η προτεραιότητα από δεξιά. Προφανώς οποιοσδήποτε άλλος (πχ. αυτός που μπαίνει από την αρτηρία) προηγείται και των δύο.+1
Τοσο απλα
-
Ο χρήστης VIRSS έγραψε:
Αν όμως το στενό βρίσκεται κάποια μέτρα πιο μπροστά από το σημείο που συζητάμε (υπάρχει τέτοιο σημείο στον παράδρομο της ανόδου της Κηφισίας), αυτός που βρίσκεται στο στενό είναι υποχρεωμένος να παραχωρήσει προτεραιότητα σ'αυτόν που κινείται στον παράδρομο οπότε ισχύει το Α.Άρα έχει σημασία να μάθουμε πώς ακριβώς είναι το σημείο για το οποίο μας ρωτάς.
Με συγχωρείς αλλά αυτό μου φαίνεται εντελώς OFF
Αν έχουν και τα δύο στενά, παράδρομοι, κτλ STOP ΠΑΝΤΑ ισχύει η προτεραιότητα από δεξιά ΟΠΟΥ και αν καταλήγουν αυτοί οι δρόμοι.
1ος λοιπόν έχει προτεραιότητα ο ερχόμενος από τη Λεωφόρο, 2ος αυτός που έρχεται από το στενό που τέμνει κάθετα τη Λεωφόρο (όσο κοντά ή μακριά της να βρίσκεται) και 3ος αυτός που βρίσκεται στον παράδρομο.
-
Ο χρήστης VIRSS έγραψε:
αν ο σκοπός του ατόμου που ήθελε να ρυθμίσει την κυκλοφορία στο συγκεκριμένο σημείο ήταν να έχουν τα οχήματα που βγαίνουν από το στενό προτεραιότητα, δεν θα είχε βάλει STOP στο στενό!Μόνο που εδώ υπάρχει πρόβλημα, το STOP δεν αφορά μόνο τον παράδρομο ΑΛΛΑ και την λεωφόρο.
Αν το στενό είχε προτεραιότητα (χωρίς STOP δηλαδή) τότε θα έπρεπε και όσα αυτοκίνητα θέλουν να βγούν από την λεωφόρο στον παράδρομο να σταματάνε και να παραχωρούν προτεραιότητα στα από δεξιά εξερχόμενα αυτοκίνητα του στενού...
-
Καταρχήν νομίζω ότι στο βιβλίο σημάτων, σε περιπτώσεις που σε μια διασταύρωση συναντούνται κάθετα 2 οχήματα και έχουν STOP, στην ερώτηση 'ποιος έχει προτεραιότητα', η σωστή απάντηση είναι 'κανένας και οι οδηγοί πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους'.
Επίσης, είχα τρακάρει πριν λίγο καιρό σε πολύ παρόμοια κατάσταση:
Αριστερά είναι η λεωφόρος (Βουλιαγμένης). Το 2ο STOP επί της νησίδας του παραδρόμου είναι επειδή έχει αρκετό πλάτος για να σταματήσει ένα αυτοκίνητο ερχόμενο από τον κάθετο, απ' όπου έρχεται το κίτρινο δηλαδή.
Εγώ ήμουν αυτός με το κίτρινο, ήμουν από δεξιά του κόκκινου και με βρήκε από τη μέση και πίσω.Παρ' όλ' αυτά, βγήκε συνυπαιτιότητα γιατί (σύμφωνα με τα νομικά τμήματα των ασφαλιστικών) το STOP του παραδρόμου, ΑΝ είναι τοποθετημένο μόνο αριστερά, εννοεί μόνο παραχώρηση προτεραιότητας για αυτούς που μπαίνουν από τη λεωφόρο στον παράδρομο. Για να ισχύει ΚΑΙ για τον κάθετο που έρχεται από δεξιά, θα έπρεπε να υπήρχε STOP ΚΑΙ στα δεξιά του παραδρόμου. Άρα αυτός που έρχεται από τον κάθετο δεν έχει προτεραιότητα σε αυτή την περίπτωση (και μάλλον σε καμιά περίπτωση, γιατί μου είπαν ότι δεν ισχύει το 'από δεξιά προτεραιότητα όταν έχουν και οι δύο STOP', τουλάχιστον όσον αφορά τις κρίσεις σε δικαστήριο).
Επίσης, από τα νομικά τμήματα πάλι, έμαθα ότι σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχουν STOP ΚΑΙ στους δύο (οποιουσδήποτε) κάθετους που διασταυρώνονται, αυτό που έχει μπει μεταγενέστερα είναι παράνομο . Αν θέλει κάποιος να το ψάξει και βρει ποιο από τα δύο STOP έχει τοποθετηθεί μετά το άλλο, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το στοιχείο υπέρ του.
Μετά από αυτό τον γενικό παραλογισμό, απλά σταματάω και ελέγχω σε αυτές τις περιπτώσεις. Ειδικά εκείνο το σημείο το μούτζωσα και πλέον περνάω σπάνια.
-
Ο χρήστης Di0 έγραψε:
Καταρχήν νομίζω ότι στο βιβλίο σημάτων, σε περιπτώσεις που σε μια διασταύρωση συναντούνται κάθετα 2 οχήματα και έχουν STOP, στην ερώτηση 'ποιος έχει προτεραιότητα', η σωστή απάντηση είναι 'κανένας και οι οδηγοί πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους'.Αυτη ειναι η μονη απαντηση που ειναι παντα λαθος.
Οταν σε διασταυρωση εχουν και οι δυο στοπ τοτε ισχυει η εκ δεξιων προτεραιότητα.Ακομα και αντικριστά να ειναι τα αμαξια παλι ισχυει η εκ δεξια προτεραιότητα αν καποιος απο τους δυο στριβει.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Καταρχήν νομίζω ότι στο βιβλίο σημάτων, σε περιπτώσεις που σε μια διασταύρωση συναντούνται κάθετα 2 οχήματα και έχουν STOP, στην ερώτηση 'ποιος έχει προτεραιότητα', η σωστή απάντηση είναι 'κανένας και οι οδηγοί πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους'.
Αυτη ειναι η μονη απαντηση που ειναι παντα λαθος.
Οταν σε διασταυρωση εχουν και οι δυο στοπ τοτε ισχυει η εκ δεξιων προτεραιότητα.Ακομα και αντικριστά να ειναι τα αμαξια παλι ισχυει η εκ δεξια προτεραιότητα αν καποιος απο τους δυο στριβει.
Από τη στιγμή που δεν ορίζεται ρητά στον ΚΟΚ για την 1η περίπτωση, νομίζω ότι έχει νόημα η συνεννόηση των οδηγών. Η 'απαλοιφή' των STOP έχει μεν λογική και εφαρμόζεται στην πράξη, αλλά νομικά δε στέκει, τουλάχιστον όπως έμαθα από την περίπτωσή μου.
Πάντως μάλλον κάνω λάθος, δεν πρέπει να υπάρχει στο βιβλίο σημάτων σχήμα/ερώτηση με δύο STOP.
Όσο για τη 2η περίπτωση που αναφέρεις, ισχύει η εκ δεξιών προτεραιότητα αλλά αναφέρεται σε τελείως διαφορετικό σημείο του KOK:
- Προκειμένου ο οδηγός να αλλάξει κατεύθυνση προς τα αριστερά, υποχρεούται να πλησιάσει προοδευτικά προς τον άξονα του οδοστρώματος, αν είναι διπλής κατεύθυνσης και προς το αριστερό άκρο αυτού αν είναι μονής κατεύθυνσης (μονόδρομος). Για να εισέλθει σε οδό διπλής κατεύθυνσης πρέπει να πραγματοποιήσει την στροφή στο κέντρο της διασταύρωσης, ώστε το όχημα να εισέλθει στη δεξιά πλευρά του οδοστρώματος αυτής της οδού. Κατά την κίνηση αυτήν ο οδηγός υποχρεούται να επιτρέπει τη διέλευση των οχημάτων που κινούνται αντίθετα στο οδόστρωμα που πρόκειται να εγκαταλείψει.
Με αυτό θέλω να πω ότι η προτεραιότητα από δεξιά ορίζεται από τον ΚΟΚ σε πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις, και αφήνεται στην τύχη της σε πολλές άλλες που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής.
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Αν όμως το στενό βρίσκεται κάποια μέτρα πιο μπροστά από το σημείο που συζητάμε (υπάρχει τέτοιο σημείο στον παράδρομο της ανόδου της Κηφισίας), αυτός που βρίσκεται στο στενό είναι υποχρεωμένος να παραχωρήσει προτεραιότητα σ'αυτόν που κινείται στον παράδρομο οπότε ισχύει το Α.
Αν έχουν και τα δύο στενά, παράδρομοι, κτλ STOP ΠΑΝΤΑ ισχύει η προτεραιότητα από δεξιά ΟΠΟΥ και αν καταλήγουν αυτοί οι δρόμοι.
1ος λοιπόν έχει προτεραιότητα ο ερχόμενος από τη Λεωφόρο, 2ος αυτός που έρχεται από το στενό που τέμνει κάθετα τη Λεωφόρο (όσο κοντά ή μακριά της να βρίσκεται) και 3ος αυτός που βρίσκεται στον παράδρομο.
Ok, ερώτηση κρίσεως:
Κινείσαι στον παράδρομο. Σταματάς στο STOP που προαναφέραμε, βλέπεις οτι κανείς δεν έχει την πρόθεση να μπει στον παράδρομο από την κυρίως αρτηρία και συνεχίζεις την πορεία σου.
Στα 10 μέτρα έχεις δεξιά σου στενό με STOP και βλέπεις να έρχεται αυτοκίνητο. Τι κάνεις; Παραχωρείς προτεραιότητα ή συνεχίζεις την πορεία σου;
Σου αντιστρέφω λίγο την ερώτηση:
Έστω οτι είσαι στο στενό που αναφέραμε, έχεις STOP και βλέπεις να έρχεται από τ'αριστερά σου, κινούμενο επί του παραδρόμου, ένα αυτοκίνητο. Τι κάνεις; Υποθέτεις οτι έχεις προτεραιότητα και βγαίνεις ή παραχωρείς προτεραιότητα;
-
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Αν το στενό είχε προτεραιότητα (χωρίς STOP δηλαδή) τότε θα έπρεπε και όσα αυτοκίνητα θέλουν να βγούν από την λεωφόρο στον παράδρομο να σταματάνε και να παραχωρούν προτεραιότητα στα από δεξιά εξερχόμενα αυτοκίνητα του στενού...Συμφωνώ, αυτός είναι σίγουρα κι ο βασικός λόγος για τον οποίο υπάρχει εκεί το STOP. Το θέμα είναι τι γίνεται στην περίπτωση που ο παράδρομος, το άνοιγμα και το στενό δεν σχηματίζουν μια διασταύρωση όπως στο σχήμα που παρέθεσε πιο πάνω ο Dio (όχι οτι εκεί τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα). Αν δηλαδή το στενό είναι μερικά μέτρα πιο μετά από το άνοιγμα του παραδρόμου (περίπτωση που γνωρίζω), τότε το STOP στο στενό σε υποχρεώνει πρακτικά να παραχωρήσεις προτεραιότητα σε όλους όσους κινούνται στον παράδρομο αφού δεν μπορείς να διακρίνεις/ξέρεις αν αυτοί έχουν μπει από τη λεωφόρο ή κινούνταν εξαρχής στον παράδρομο.
-
Ο χρήστης dpolal έγραψε:
Μόνο που εδώ υπάρχει πρόβλημα, το STOP δεν αφορά μόνο τον παράδρομο ΑΛΛΑ και την λεωφόρο.
Αν το στενό είχε προτεραιότητα (χωρίς STOP δηλαδή) τότε θα έπρεπε και όσα αυτοκίνητα θέλουν να βγούν από την λεωφόρο στον παράδρομο να σταματάνε και να παραχωρούν προτεραιότητα στα από δεξιά εξερχόμενα αυτοκίνητα του στενού...
Δεν παίζει λεωφόρος να έχει STOP έναντι παράδρομου.
Σε όλους τους παραδρόμους λεωφόρων, όπου υπάρχει είσοδος/έξοδος σε/από παράδρομο, το STOP αναφέρεται στον παράδρομο. Το οποίο είναι και το απολύτως λογικό και αναμενόμενο.
-
Ο χρήστης VIRSS έγραψε:
Ok, ερώτηση κρίσεως:
Κινείσαι στον παράδρομο. Σταματάς στο STOP που προαναφέραμε, βλέπεις οτι κανείς δεν έχει την πρόθεση να μπει στον παράδρομο από την κυρίως αρτηρία και συνεχίζεις την πορεία σου.
Στα 10 μέτρα έχεις δεξιά σου στενό με STOP και βλέπεις να έρχεται αυτοκίνητο. Τι κάνεις; Παραχωρείς προτεραιότητα ή συνεχίζεις την πορεία σου;
Σου αντιστρέφω λίγο την ερώτηση:
Έστω οτι είσαι στο στενό που αναφέραμε, έχεις STOP και βλέπεις να έρχεται από τ'αριστερά σου, κινούμενο επί του παραδρόμου, ένα αυτοκίνητο. Τι κάνεις; Υποθέτεις οτι έχεις προτεραιότητα και βγαίνεις ή παραχωρείς προτεραιότητα;
Εγω συγκεκριμενα ,σεβομενος την προτεραιοτητα του αλλου , και προκειμενου να αποφυγω τυχον ατυχημα παραχωρω τη δικια μου ..Οποτε συμφωνα με αυτη τη λογικη κ στοπ κ κοκκινο φαναρι να ειχε ο αλλος κ να περναγε στο ετσι , θα προσπαθουσα να χασω την προτεραιοτητα μου , παρα να ρισκαρω ατυχημα
-
Βασικα ρε παιδια εχω δεν εχω στοπ αν δω καποιον να βγαινει θα φρεναρω, δλδ αν εχω καποιον συνοδηγο και μηνει σεκος τι θα πω στην γυναικα/μανα του κλπ? Ειχα προτεραιοτητα?
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Βασικα ρε παιδια εχω δεν εχω στοπ αν δω καποιον να βγαινει θα φρεναρω, δλδ αν εχω καποιον συνοδηγο και μηνει σεκος τι θα πω στην γυναικα/μανα του κλπ? Ειχα προτεραιοτητα?+1
Προτεραιοτητες..