-
Οι άνεμοι ήταν θυελλώδεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, οπότε μια θαλάσσια εξόρμηση ήταν απαγορευτική. Ήταν μια καλή ευκαιρία για μια κοντινή οικογενειακή εξόρμηση. Αυτή τη φορά μας ακολούθησε ένα φιλικό ζευγάρι με ένα κοριτσάκι κοντά στην ηλικία της δικιάς μου. Ο φίλος μου με προέτρεψε να πάρω και το ποδήλατο της μικρής αλλά βαριόμουν να ξεφορτώνω τόσα πράγματα απο το πορτ μπαγκάζ, έτσι θυμήθηκα το πατίνι που της πήρα πριν 3 χρόνια και το έχει χρησιμοποιήσει ελάχιστα μέχρι σήμερα! Αυτό χώρεσε άνετα

Άφιξη λοιπόν στην Κόρινθο, τη μοναδική πόλη που κάποιος τόλμησε να περιφρονήσει τον Μέγα Αλέξανδρο! Έχω πάει αρκετές φορές, ποτέ όμως δεν είχα μελετήσει την ιστορία του Διογένη, ο οποίος σημειωτέον δε γεννήθηκε εκεί αλλά βρέθηκε κατά τύχη.

Ο Διογένης ο Κυνικός ήταν έλληνας φιλόσοφος γεννημένος στη Σινώπη. Κατέληξε στην Κόρινθο μέσω των σκλαβοπάζαρων καθώς είχε συλληφθεί νωρίτερα Αγοράστηκε από τον Ξενιάδη ο οποίος διέκρινε την ευφυΐα του και του ανέθεσε να διδάσκει τα παιδιά του.
Κατά τον Πλούταρχο, πριν ο Μέγας Αλέξανδρος εκστρατεύσει στη Μικρά Ασία., θέλησε να γνωρίσει τον Διογένη. Όταν τον ρώτησε αν χρειάζεται κάτι, ο φιλόσοφος του έδωσε την αδιανόητη απάντηση «μικρόν από του ηλίου μετάστηθι» (παραμέρισε λίγο γιατί μου κρύβεις τον ήλιο). Φεύγοντας ο Αλέξανδρος είπε στην ακολουθία του το περίφημο: «Εάν δεν ήμουν Αλέξανδρος, θα ήθελα να ήμουν ο Διογένης».
Ο Διογένης ασπάστηκε την κυνική φιλοσοφία από τον Αντισθένη. Η Κυνική φιλοσοφία βασιζόταν στην απλή ασκητική ζωή, σαν των σκύλων. Ξέρουν να διαλέγουν φίλους και ποιοί είναι οι εχθροί τους. Βασίζονται στις απλές απολαύσεις της ζωής και δε χρειάζονται δόξα και πλούτη.

Ο Διογένης περιφρόνησε και τον Πλάτωνα εκτός από τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Πλάτωνας είχε ορίσει τον άνθρωπο ως ένα ζώον με δύο πόδια και χωρίς φτερά. Ο Διογένης μάδησε έναν κόκκορα και του τον
παρουσίασε λέγοντας ''ορίστε σου έφερα έναν άνθρωπο''! Θεωρούσε τον Αντισθένη πραγματικό διάδοχο του Σωκράτη και όχι τον Πλάτωνα.Επίσης ο Διογένης είχε περιφρονήσει και την πιο διάσημη εταίρα της αρχαιότητας, τη Λαΐδα. Εκείνη ενοχλημένη από τη στάση του Διογένη τον προσκάλεσε για μια βραδιά μαζί της δωρεάν. Ο Διογένης δέχθηκε αλλά η Λαΐδα του έστησε παγίδα σε σκοτεινό δωμάτιο στέλνοντας την ηλικιωμένη σχεδόν υπηρέτριά της. Ο Διογένης δεν κατάλαβε τίποτα και την επόμενη μέρα που μαθεύτηκε όλοι τον ρωτούσαν την άποψή του για το γεγονός. Ο Διογένης απάντησε ότι με σβηστά τα φώτα όλες έμοιαζαν στη Λαΐδα!!! Η εταίρα πεισμωμένη από τη στάση του Διογένη του προσέφερε τελικά μια πραγματική νύχτα χωρίς χρήματα στην οποία τελικά συνευρέθηκαν κανονικά.
Εκείνη την περίοδο ο πιο τακτικός πελάτης της Λαΐδας ήταν ο Αρίστιππος ο οποίος πλήρωνε αδρά για να συνευρίσκεται μαζί της. Μόλις μαθεύτηκε πως δόθηκε δωρεάν στον Διογένη, αμέσως του ζητήθηκε από το πλήθος να τοποθετηθεί επί του θέματος. Ο Αρίστιππος έδωσε την εκπληκτική απάντηση ''την πληρώνω για να ευχαριστεί εμένα, όχι για να μην ευχαριστεί άλλους''!!!! Θα ήθελα τρελά με κάποιον απίθανο τρόπο τηλεμεταφοράς να γνωρίσω όλους αυτούς τους τύπους ρε γαμώτο.

Συνεχίσαμε με τα πόδια στον παραλιακό πεζόδρομο ο οποίος είχε άπλετο χώρο και τα παιδιά οργίασαν κυριολεκτικά. Δηλαδή πρώτη φορά είδα την κόρη μου να πηγαίνει τάπα με το πατίνι και να αναγκάζομαι να τρέχω για να τη φτάσω!

Τις άλλες φορές που την είχα δει σε πιο περιορισμένο χώρο, είχα σκεφτεί ότι είχα πετάξει τζάμπα λεφτά!

Η γέφυρα αυτή μας εντυπωσίασε καθώς δεν περιμέναμε να δούμε κάτι τέτοιο για πεζούς. Φτιάχτηκε πριν αρκετά χρόνια πάντως και το δείχνει και λόγω έλλειψης συντήρησης.

Κάπου εδώ τα στομάχια είχαν αρχίσει να διαμαρτύρονται. Δε συνέχιζε ούτως ή άλλως παραλιακά, έπρεπε να πάμε από τον δρόμο. Για να βγούμε στην άλλη πλευρά.

Βασικά έλεγα να πάμε στο Αγιονόρι ή στο Στεφάνι για φαγητό αλλά ο ψυχαναγκαστικός φίλος μου πάντα παίρνει τηλέφωνο για να κλείσει τραπέζι. Έφαγε το άκυρό του και ησύχασε!
Αποκλείω να ήταν γεμάτες και οι 2 ταβέρνες που πήρε τηλέφωνο (αν και είναι από τις δυνατότερες της Κορινθίας) τέτοια εποχή. Απλώς μάλλον δε γουστάρουν να κρατάνε τραπέζια μη ντόπιοι! Δεν το ρισκάραμε σε κάθε περίπτωση και καταλήξαμε στο Κονάκι στον περιφερειακό της Κορίνθου. Πολύ καλό φαγητό και καλές τιμές!

Για καφεδάκι και γλυκό βρεθήκαμε στα Ίσθμια. All time classic σημείο!

Η εξόρμηση ήταν απλή, σε μέρος που πάντα προσπερνάμε και δεν κινεί το ενδιαφέρον εκ πρώτης όψεως. Αυτό όμως που μου άρεσε περισσότερο ήταν το ότι το άγαλμα του Διογένη και του Αλέξανδρου μου έδωσε κίνητρο να πάμε εκεί και να διαβάσω την ιστορία γύρω από αυτή τη συνάντηση αλλά και το γενικότερο υπόβαθρο του Κυνικού φιλόσοφου. Ήταν πραγματικά απολαυστική η περιγραφή των όσων διάβασα στην παρέα. Ακόμα απολαυστικότερες ήταν οι αντιδράσεις!

Να είστε καλά και τα λέμε ελπίζω σύντομα!
-
Συγχαρητήρια για την πολύ ωραία παρουσίαση!
Εξαιρετική επιλογή το Κονάκι! Το έχω δώσει εξάλλου εδώ μέσα ως πρόταση, εδώ και καιρό. -
@harisma23 said in Στην πόλη όπου περιφρονήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος 11-1-2026:
Συγχαρητήρια για την πολύ ωραία παρουσίαση!
Εξαιρετική επιλογή το Κονάκι! Το έχω δώσει εξάλλου εδώ μέσα ως πρόταση, εδώ και καιρό.Να είσαι καλά φίλε μου. Ευχαριστηθήκαμε φαγητό πράγματι! Και εννοείται μεγάλο πλεονέκτημα το άπλετο πάρκινγκ!
-
@billy84 said in Στην πόλη όπου περιφρονήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος 11-1-2026:
Να είσαι καλά φίλε μου. Ευχαριστηθήκαμε φαγητό πράγματι! Και εννοείται μεγάλο πλεονέκτημα το άπλετο πάρκινγκ!
Χαίρομαι λοιπόν που αξιοποιήσατε τη δική μου σύσταση!

Το μαγαζί είναι ο ορισμός του τίμιου μαγαζιού, χωρίς "φρου φρου και αρώματα".
Στην πόλη όπου περιφρονήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος 11-1-2026