-
Σύντομη Σαββατιάτικη εξόρμηση στα Γεράνεια μιας τα κορίτσια μου δεν τα είχαν δει από αυτήν την πλευρά και ο βατός χωματόδρομος μέχρι την κορυφή είναι πάντα δέλεαρ για μια light αλλά ταυτόχρονα περιεκτική βόλτα.
Δε θυμάμαι την τελευταία φορά που είχα βρεθεί στην περιοχή αλλά δεν πρέπει να έχουν περάσει πάνω από 2-3 χρόνια. Είδα κάποιες νέες καμένες εκτάσεις από το σημείο που ξεκινήσαμε την ανάβαση στο Χάνι Δερβένι.
Μια εικόνα από την αρχή της διαδρομής όπου διακρίνονται καμένες εκτάσεις. Εδώ κάποτε δεν έβλεπες τίποτα πέραν των πελώριων δέντρων.
Ψηλότερα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα.
Στο σημείο που τελειώνει ο δρόμος και βρίσκεται ο πελώριος πύργος του ΟΤΕ. Η πραγματική κορυφή του βουνού βρίσκεται από την αντίθετη πλευρά σε μικρή απόσταση. Το υψόμετρο σε αυτό το σημείο πρέπει να είναι περίπου 1.330 μέτρα.
Περπατήσαμε λίγο περιμετρικά της εγκατάστασης.
Στο σημείο αυτό διακρίνεται η ψηλότερη κορυφή του βουνού, το Μακρυπλάγι με υψόμετρο 1.369m
Δυστυχώς η Αφρικανική σκόνη περιόρισε την ορατότητά μας. Βρισκόταν όμως χαμηλότερα από το βουνό οπότε πήραμε λίγο καθαρό οξυγόνο.
Ο εντυπωσιακός πύργος που μοιάζει με εκείνον στην Πάρνηθα.
Επιστροφή στο αυτοκίνητο καθώς η ώρα ήταν περασμένη και τα στομάχια διαμαρτύρονταν!
Κατάβαση, μια άποψη του πύργου από πιο μακριά.
Κατεβήκαμε από τον άλλο δρόμο που καταλήγει στην Κινέτα, ολοκληρώνοντας έτσι ένα πολύ ωραίο χωμάτινο πάσο.
Και αυτή η διαδρομή που βλέπετε που περνάει κάτω από την κορυφή είναι ωραία με σούπερ θέα. Βέβαια όλο το βουνό έχει καεί αλλά τουλάχιστον αξίζει μόνο η θέα.
Είναι η εποχή τους!
Σούπερ θέα κατεβαίνοντας προς την Κινέτα. Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω και τα νέα αμορτισέρ Monroe Adventure τα οποία λειτούργησαν υποδειγματικά στους χωματόδρομους. Τα δοκίμασα και εκτενέστερα την επόμενη μέρα.
Λίγο πριν την Κινέτα ένα κλασσικό κοπάδι που βρίσκεται εκεί αρκετά χρόνια.
Αυτά εδώ είναι τα Σκιρώνεια μυτίκια τα οποία συνεχίζονται και ψηλότερα σε όλο το μήκος της κακιάς σκάλας. Εδώ κατά τη Μυθολογία ζούσε ο Σκίρωνας, ένας Κορίνθιος ληστής ο οποίος παραμόνευε με ένα τσεκούρι και όταν περνούσε κάποιος μοναχικός ταξιδιώτης, τον λήστευε, τον αιχμαλώτιζε και τον βασάνιζε. Συνήθως ο Σκίρων υποχρέωνε τον αιχμάλωτό του να του πλύνει τα πόδια στην άκρη του γκρεμού, και την ώρα που αυτός ήταν απασχολημένος, τον κλώτσαγε και τον έριχνε από τον γκρεμό στη θάλασσα. Εκεί έβγαινε μια τεράστια χελώνα και έτρωγε τα κομμάτια του.
Ο Θησέας κατά το πρώτο του ταξίδι από την Τροιζήνα στην Αθήνα, κατάφερε να σκοτώσει τον Σκίρωνα με τον ίδιο τρόπο που σκότωνε αυτός τα θύματά του, τον έριξε στον γκρεμό!
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο όμως, ο Σκίρωνας δεν ήταν ληστής, αλλά ήταν ευεργέτης ήρωας της περιοχής των Μεγάρων. Υπάρχει και αυτή η εκδοχή. Κρατάω όμως την 1η γιατί γοητεύει περισσότερο η ιστορία που συνδέεται και με τον Θησέα.
Στο τέλος του χωματόδρομου!
Ολόκληρη η κατάβαση από τα Γεράνεια μέχρι την Κινέτα.
Περνώντας το τούνελ κάτω από τη νέα εθνική οδό.
Φαγητό στους Αγίους Θεοδώρους που χωρίς την πολυκοσμία του καλοκαιριού πραγματικά αξίζουν.
Επειδή τις συγκεκριμένες διαδρομές τις έχω κάνει αρκετές φορές, τις θεωρώ από τις καλύτερες επιλογές για νορμάλ χωμάτινα περάσματα με άπλετη θέα που μπορεί να κάνει κάποιος κοντά στην Αθήνα. Μέσα σε 5-6 ώρες μαζί με το φαγητό και το πήγαινε έλα, μια τέτοια εξόρμηση μπορεί να επιτευχθεί εύκολα.
Να είστε όλοι καλά και τα λέμε σύντομα στην εξόρμηση της επόμενης μέρας!
-
ρε συ μπιλι, ειναι λιγο καταθλιψη πλεον τα γερανεια...
πολυ καταστροφη
με πιανει η ψυχη μου λεμε...
πλεον εκοψα και τις φωτο μετα την προπερσινη φωτια, ειχα ανεβει αυγουστος ηταν θυμαμαι, με το τζιβι για να βοηθησω, ειχα κατακαει αλλα καθαρισα 1-2 στρεμματα που προλαβα...εγω τη βολτα την κανω απο κινετα, ανεβαινω πυργο και μετα παω Παναγια στο πραθι και κατεβαινω απο δεντροσπιτο και φαγητο στη λιμνη
αλλα ακομη και χειμωνα ειναι καταθλιψη πχια...
εχει και μερικα ενδιαφεροντα κομματακια
Youtube Videoενδιαφερουσα παρεα... χαχαχα
και ενα ωραιο ποταμακι που παει προς μεγαρα...
αλλα και προς τον σχινο παει πλεον ο δρομος...
-
Γάτε πονάει η ψυχή μου όταν βλέπω καμένα αλλά και τι να κάνεις? Τουλάχιστον απολαμβάνεις τις διαδρομές, τη θέα και το όποιο πράσινο έχει απομείνει. Τουλάχιστον περνάει ο καιρός και σιγά σιγά πρασινίζει το τοπίο από τα χόρτα και τα μικρά πουρνάρια. Τα δέντρα θέλουν 50 χρόνια για να ξαναγίνουν όπως ήταν...
Είδα τη φωτό σου στον πύργο με την ομίχλη και θυμήθηκα το 2021 που είχα πάει και είχε φουλ εκείνη τη μέρα! 13-2-2021!
-
@billy84 said in Γεράνεια Όρη 15-3-2025:
Μέσα σε 5-6 ώρες μαζί με το φαγητό και το πήγαινε έλα, μια τέτοια εξόρμηση μπορεί να επιτευχθεί εύκολα.
Σου είναι εύκολο να βάλεις τη διαδρομή στο maps? (θέλω να πάω και γώ)
-
@polistas said in Γεράνεια Όρη 15-3-2025:
Μέσα σε 5-6 ώρες μαζί με το φαγητό και το πήγαινε έλα, μια τέτοια εξόρμηση μπορεί να επιτευχθεί εύκολα.
με τι αμαξι και λαστιχα?
με συμβατικα λαστιχα το μονο προσβασιμο και αυτο απο πισια ειναι το δεντροσπιτο
-
@gatoz said in Γεράνεια Όρη 15-3-2025:
με τι αμαξι και λαστιχα?
Με 2κίνητο duster και χωμάτινα.
Πάει? -
με τι αμαξι και λαστιχα?
Με 2κίνητο duster και χωμάτινα.
Πάει?Ναι
-
Ναι φίλε δες εδώ https://maps.app.goo.gl/DdZCtMq4ENdF1EAi6
Με μπροστοκίνητο Duster και χωμάτινα λάστιχα πας άνετα. Δεν έχει καμία περίεργη ανηφόρα που θα σε προβληματίσει.
-
Με μπροστοκίνητο Duster και χωμάτινα λάστιχα πας άνετα. Δεν έχει καμία περίεργη ανηφόρα που θα σε προβληματίσει.
μπιλυ, ειδικα ο δρομος προς κινετα δεν παει ετσι...
χαχαχαχα
θελει τζιβι τετρακινητο η αντιπυρικη.... -
μπιλυ, ειδικα ο δρομος προς κινετα δεν παει ετσι...
χαχαχαχα
θελει τζιβι τετρακινητο η αντιπυρικη....εντάξει ευτυχώς υπάρχει και κανονικός δρόμος για εμάς τους γήινους!
Γεράνεια Όρη 15-3-2025