-
Ο χρήστης zoranb έγραψε:
Στην οδήγηση, καταλαβαίνει κανείς κάτι;Ναι, 'τραβάει' από την μια πλευρά ή εάν είναι πολύ μικρό το πρόβλημα, όταν αφήσεις το τιμόνι σε ευθεία (και με δρόμο χωρίς εγκάρσια κλίση) το αυτοκίνητο δεν πάει ευθεία αλλά στρίβει.
-
Στην τελευταία αλλαγή ελαστικών τον περασμένο Δεκέμβριο, μου είπαν από το συνεργείο που έγινε η τοποθέτηση, ότι τα παλιά μπροστινά ελαστικά είχαν αρκετά έντονη ανομοιομορφία στη φθορά στο μέσα/έξω του πέλματος. Η μέσα πλευρά είχε φαγωθεί αρκετά περισσότερο από την έξω (η αλλαγή έγινε με τα παλιά λάστιχα που ήταν τα Michelin Pilot Sport 4 225/45/R17 να έχουν κάνει 47.000χλμ και είχαν τοποθετηθεί αρχές Ιουλίου του 2019). Μου πρότειναν λοιπόν επιτακτικά να πάω σε συνεργείο για ευθυγράμμιση. Τελευταία φορά που είχα επισκεφτεί ευθυγραμμισά ήταν το 2017.
Διάβασα κάπου (εδώ: https://workshop-manuals.com/vauxhall/astra-h/f__rear_axle_and_rear_wheel_suspension/rear_axle_front_wheel_drive/repair_instructions/adjustment_instructions_astra-h_zafira-b/ ) ότι στο Astra H η γωνία κάμπερ δε μπορεί να ρυθμιστεί ως έχει, παρά μόνο με πατέντες (τρύπες στις βάσεις των αμορτισέρ) ή αν τοποθετηθούν βίδες ρύθμισης του κάμπερ στη θέση των στάνταρ βιδών που στηρίζουν τα αμορτισέρ στις βάσεις τους. Αναφερεται συγκεκριμένα ότι: "Because of the use of true fit bolt connections (1), the camber cannot be adjusted".
Εφόσον από όσο καταλαβαίνω, το θέμα της ανομοιόμορφης φθοράς μέσα-έξω στα μπροστά ελαστικά είναι θέμα γωνίας κάμπερ (όσο πιο έντονα αρνητική, τόσο πιο μεγάλη η φθορά στη μέσα πλευρά των ελαστικών), πως θα μπορούσε να λυθεί το θέμα αυτό με μια απλή επίσκεψη στον ευθυγραμμισά, αν αυτή εκτός από τη μέτρηση του κάμπερ δε συνοδεύετεαι και από τοποθέτηση νέων καμπερόβιδων (με το σχετικό επιπλέον κόστος) ώστε εν συνεχεία να ρυθμιστεί η γωνία κάμπερ (εφόσον έχει φύγει εκτός προδιαγραφών); Και πες ότι το κάνω αυτό και μπαίνω στη διαδικασία τοποθέτησης καμπερόβιδων και μειώσω το αρνητικό κάμπερ. Με μια τέτοια αλλαγή, θεωρητικά τουλάχιστον, παίζει το ενδεχόμενο υποβαθμίσω (σε κάποιο βαθμό έστω) τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στις στροφές;
Μου διεφεύγει κάτι στον παραπάνω συλλογισμό; -
@lazarefa said in ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ??????:
Μου διεφεύγει κάτι στον παραπάνω συλλογισμό;
Δεν ειναι μονο η καμπερ που τρωει ανομοιομορφα τα λαστιχα . Ειναι κι άλλα, οπως σύγκλιση/αποκλιση. Κανε μια ευθυγραμμιση, καλο θα κανει
-
Το αυτοκίνητο δείχνει φυσιολογικό… αλλά κάτι δεν πάει καλά. Το τιμόνι αλλάζει, τα λάστιχα φθείρονται και η συμπεριφορά στον δρόμο δεν είναι όπως πριν. Δεν είναι τυχαίο
Υπάρχει λόγος που συμβαίνει και οι περισσότεροι οδηγοί δεν τον γνωρίζουν
Περί ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗΣ