-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Τα βλεπουμε παντελως ασχετα με το θεμα.
Μας συγχωρεις κιολας δηλαδη...ολα εχουν σχεση μεταξυ τους και οποιος δεν μπορει να διακρινει αυτες τις λεπτες υφες που ενωνουν το ενα θεμα με το αλλο και σχηματιζουν εναν αραχνουφαντο λεπτο ιστο διαπλοκης και μυστηριου συγνωμη αλλα, ΙΜΗΟ δεν ειναι ικανος να παιζει στο χρηματηστηριο
-
Για όσους επενδύετε και σε ξένα χρηματιστήρια για ρήξτε και μια ματιά σε εταιρείες καλιέργειας βιοκαυσίμων
Edit: Λογικά έχουν μέλλον αυτές, δεν λαμβάνω βεβαια υπόψιν τι είδους δομή έχουν, διοίκηση, προβλήματα κλπ
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Για κοινούς θνητούς νομίζω πως είναι αργά πια...
Πολύ χαίρομαι με τέτοιες φράσεις...Όσο περισσότεροι το πιστεύουν (και εγώ μεταξύ αυτών) αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αργά
Με τρώει το χεράκι μου άγρια : αρχές Δεκέμβρη λήγει μια προθεσμιακή μου και προσπαθώ να αποφασίσω αν είναι αργά ή όχι
Μεχρι τις αρχες Δεκεμβρη ευελπιστω οτι δεν προκειται να εισαι σε θεση να αγορασεις με τιμες ισες ή καλυτερες απο τις σημερινες.Θα εχουν βγει ολα τα εννιαμηνα,ωραιοποιημενα και σουλουπωμενα και οποιον παρει ο χαρος.
Βεβαια,το ερωτημα ειναι που θα σταματησει η ανοδος,θα ειναι πχ στους 6.000,ή .....θα ζησουμε εποχες 99;Η συνεχεια στο ταμπλω.
Νομίζω ότι αυτό που θα μας επηρρεάσει περισσότερο είναι τα 9μηνα των ΗΠΑ ( αλλά και τα 12μηνα γιατί εκεί βγαίνουν νωρίς, όχι όπως εδώ ) και όχι τα δικά μας
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Πολύ χαίρομαι με τέτοιες φράσεις...Όσο περισσότεροι το πιστεύουν (και εγώ μεταξύ αυτών) αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αργά
Το... διασαφηνίζεις λίγο αυτό?
Όταν το πλήθος πιστεύει ότι είναι αργά, ΔΕΝ είναι και μένει έξω κοιτώντας...Όταν πλέον πειστεί ότι πρέπει να μπει και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τότε είναι καιρός να την κάνεις με ελαφρά πηδηματάκια...
Πολλοί πιστεύουν ότι νέο 99 δεν θα δούμε (δηλ τσοπάνους να πουλάνε τα γίδια τς, για να πάρουν τ'@@δια τς)...Θα έχουμε άνοδο, λένε, αλλά αυτός ο χαμός με τη θεία Όλγα να παίζει χρηματιστήριο δεν θα το ξαναδούμε...Ίσως το ρόλο της θείας Oλγας να παίξουν τα μικρότερα funds και να φάνε τις σάρκες τους μεταξύ τους οι θεσμικοί...Πάντως αυτό που είδαμε το 99, πάει πέρασε και πίσω δε γυρίζει, ΛΕΝΕ
Δεν ξέρω γιατί αλλά προσωπικά δεν πολυπείθομαι. Εκτιμώ ότι πάρτυ χωρίς τον ψιλικατζή της γειτονιάς μου δε γίνεται ...Ίσως βέβαια να αργήσει για να αμβλυνθούν και άλλο οι δυσάρεστες αναμνήσεις, αν όμως γίνει έτσι είναι ποτέ δυνατόν να έχουμε σοβαρό γύρισμα της αγοράς προς τα κάτω (>25-30%)? Σε ποιανού το κεφάλι θα ξεφορτώσουν τα χαρτάκια τους οι ιδιοκτήτες, τα λαμόγια, οι θεσμικοί? Ο ένας στο κεφάλι του άλλου?
Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά από το 1630 και την τρέλα της τουλίπας το τρώμε το δόλωμα : τώρα θα μάθουμε?
-
Θες να πεις δηλαδή ότι υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι τώρα είναι αργά και θα αναθεωρήσουν αν ο δείκτης πάει στις 6000 στο δίμηνο?
Δεν το νομίζω αλλά όντως υπάρχουν πολλοί που θυμούνται το χρηματιστήριο όταν ανεβαίνει και γενικά πείθονται να επενδύσουν όχι μετά από μια σημαντική πτώση αλλά μετά από μια σημαντική αύξηση -
Φυσικα πολλοι δεν θα μπουν πριν τις 6.000 αφου τοτε θα ειναι ρισκο,ενω ξαφνικα στις 6.000 το ρισκο...θα εξανεμιστει!
Τωρα για 99 προσωπικα δεν το βλεπω προς το παρον,θεωρω οτι αυτο που εγινε δεν ειχε προηγουμενο και στοιχισε πολυ.Ισως γινει στην κορυφωση του επομενου ανοδικου κυκλου,ομως οι ξενοι αναλυτες μαλλον άμεσο repeat προβλεπουν -
Αντικειμενικά πάντως δεν πρέπει να υπάρχουν σήμερα τα λεφτά που υπήρχαν τότε, πέραν του ότι η μνήμη είναι σχετικά νωπή ακόμη (νομίζω)
-
Αντικειμενικά πάντως δεν πρέπει να υπάρχουν σήμερα τα λεφτά που υπήρχαν τότε, πέραν του ότι η μνήμη είναι σχετικά νωπή ακόμη (νομίζω)Σίγουρα δεν υπάρχουν. Εκτός από το στραπάτσο του 99 που δεν ξεχνιέται εύκολα (θα ξεχαστεί όμως γιατί η απληστία είναι ...έμφυτη στον άνθρωπο) ο μεγάλος αντίπαλος του ΧΑ τα τελευταία χρόνια είναι η αγορά κατοικίας που αναπτύχθηκε λόγω της πτώσης των επιτοκίων. Κι έτσι ο μέσος Έλληνας από νεόκοπος επενδυτής κατέληξε οφειλέτης.
Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί όχι μόνο από τα πολύ μικρά ποσοστά συμμετοχής των Ελλήνων Ιδιωτών στις εισηγμένες εταιρίες και στον ημερήσιο τζίρο της αγοράς, αλλά και από την συνεχή συρρίκνωαη των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων.
-
Οι πωλησεις των κατοικιων εχουν και...πωλητές,οχι μονο αγοραστες.
Ξερεις ποσοι πουλησανε και τωρα δεν εχουν τι να κανουν τα 200.000-400.000 που εχουν προς επενδυση;Ασε δε τους επαγγελματιες εργολαβους.Επισης, δεν πρεπει να ξεχναμε οτι εχουμε καλυτερες προϋποθεσεις απο οτι το 99,μεγαλυτερα ορια διακυμανσης,περισσοτερες ωρες συναλλαγης...και περισσοτερα ξενα κεφαλαια.
-
Για να ρωτήσω τους οικονομικούς συμβούλους...
Πως θα προτείνατε να επενδυθεί ένα ποσό γύρω στα 200Κ ευρώ ?
Εννοείται πως ένα μέρος του θα πάει σε προθεσμιακή κατάθεση, ώστε να είναι 'σίγουρο' (BTW, κάποια καλή πρόταση σχετικά ?)
Το υπόλοιπο, για το οποίο ας θεωρήσουμε, πως είναι αποδεκτό κάποιο ρίσκο, που θα το επενδύατε ? ΧΑΑ, ΧΑ άλλων χωρών, αμοιβαία, άλλα ? (εννοείται πως δεν περιμένω να πείτε 'πάρε τάδε μετοχή')
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Για να ρωτήσω τους οικονομικούς συμβούλους...Πως θα προτείνατε να επενδυθεί ένα ποσό γύρω στα 200Κ ευρώ ?
Εννοείται πως ένα μέρος του θα πάει σε προθεσμιακή κατάθεση, ώστε να είναι 'σίγουρο' (BTW, κάποια καλή πρόταση σχετικά ?)
Το υπόλοιπο, για το οποίο ας θεωρήσουμε, πως είναι αποδεκτό κάποιο ρίσκο, που θα το επενδύατε ? ΧΑΑ, ΧΑ άλλων χωρών, αμοιβαία, άλλα ? (εννοείται πως δεν περιμένω να πείτε 'πάρε τάδε μετοχή')
Στα γρήγορα περί προθεσμιακής (για τα άλλα σε λίγο )
Ρώτα στην Proton, νομίζω δίνουν 3μηνη προθεσμιακή 5% μεικτό (για πάνω από 20 Κ)...Επίσης Γενική, Aspis, Millenium έχουν γενικώς τα καλύτερα επιτόκια στις προθεσμιακές...(στη Γενική έχω από το Σεπτέμβρη 3μηνη με 4,55 περίπου, λογικά τώρα θα δίνουν κάτι παραπάνω)
Αν θες πες περίπου τι αναμένεις από το ποσό που θα επενδυθεί εκτός προθεσμιακής (πχ 8% το χρόνο, 12% το χρόνο, τζόγο και όσο με βγάλει)
Δώσε χρονικό ορίζοντα (ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ).
Τι ρίσκο είσαι έτοιμος να ανάλάβεις? Το 'κάποιο' είναι λίγο αόριστο -
Σωστά
Ενα 12% το χρόνο είναι ΟΚ. Ε και 20% δε με χαλάει
Χρονικός ορίζοντας: ας πούμε 2 χρόνια.
Ρίσκο σημαίνει πως αν χάσω το μισό του ολικού ποσού που επενδύθηκε με ρίσκο θα πω 'ΟΚ, that's life'.
-
Μιας και πιάσαμε τέτοια κουβέντα να κι ενα καλό (κατά τη γνώμη μου) άρθρο από το capital.gr
*Μετοχές για τα γεράματα...
24/10/2007
08:07Το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων είναι γνωστό. Δύο είναι οι πιθανές λύσεις που μας μένουν. Ή να περιμένουμε να πάρουμε ένα επίδομα κοινωνικής πρόνοιας έπειτα από τριάντα πέντε χρόνια σκληρής εργασίας ή να δημιουργήσουμε μόνοι μας το δικό μας ταμείο. Πώς; Όπως το κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και ακόμη καλύτερα! Αγοράζουμε μόνοι μας μετοχές με ορίζοντα 25 ετών. Τις βάζουμε σ’ ένα λογαριασμό και δεν τις αγγίζουμε παρά μόνο όταν βγούμε στην σύνταξη...
Θα εξασφαλίσουμε τα γεράματά μας μ’ έναν τέτοιο τρόπο; Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, που γνωρίζουμε και την τελευταία πέτρα και της τελευταίας εισηγμένης εταιρείας, ποιος άλλος μπορεί να το κάνει;
Αντιγράψτε την τακτική των ασφαλιστικών εταιρειών. Υπολογίστε πόσα χρήματα χρειάζεται να τοποθετείτε κάθε χρόνο για να πάρετε τη σύνταξη που επιθυμείτε. Το ασφαλιστικό σύστημα είναι από τη φύση του ανταποδοτικό. Στο τέλος θα πάρετε το κεφάλαιό σας συν την απόδοσή του. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια, δεν γίνεται να επενδύετε 100 ευρώ το χρόνο και να εισπράξετε σύνταξη 10.000 ευρώ το μήνα.
Ας πούμε ότι αποταμιεύεται κάθε μήνα 300 ευρώ. Πρόκειται για ένα μέτριο πρόγραμμα. Θα έχετε επενδύσει 3.600 ευρώ το χρόνο και 90.000 ευρώ στο σύνολο του προγράμματος. Πόσα λεφτά θα πάρετε πίσω; Εξαρτάται από τις αποδόσεις. Αν οι αγορές συνεχίσουν να δίνουν μία μέση απόδοση της τάξης του 10%, τότε θα έχετε εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό. Ακόμη κι αν πάρετε μόνο τη μέση απόδοση της αγοράς (όσο περίπου σας υπόσχεται και ένα μέσο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα), θα έχετε γλιτώσει τις προμήθειες και τα έξοδα διαχείρισης.
Κι αν πάθω κάτι και δεν μπορώ να συνεχίσω την καταβολή των 'δόσεων'; Κάντε τότε μία ασφάλεια ζωής! Είναι άλλο πράγμα η ασφάλεια ζωής και άλλο πράγμα το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.
Κι αν συμβεί κραχ και πέσουν οι αγορές; Μα, αν είναι να συμβεί το 'κακό', αυτό δεν θα πλήξει μόνο το δικό μας ταμείο, αλλά και τα χαρτοφυλάκιο του ασφαλιστικού ταμείου και της ασφαλιστικής εταιρείας.
Αγοράζουμε, λοιπόν, μετοχές για τα γεράματά μας. Γιατί αν περιμένουμε από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ζήτω που καήκαμε!
Θανάσης Μαυρίδης
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Πολλοί πιστεύουν ότι νέο 99 δεν θα δούμε (δηλ τσοπάνους να πουλάνε τα γίδια τς, για να πάρουν τ'@@δια τς)...Θα έχουμε άνοδο, λένε, αλλά αυτός ο χαμός με τη θεία Όλγα να παίζει χρηματιστήριο δεν θα το ξαναδούμε...Ίσως το ρόλο της θείας Oλγας να παίξουν τα μικρότερα funds και να φάνε τις σάρκες τους μεταξύ τους οι θεσμικοί...Πάντως αυτό που είδαμε το 99, πάει πέρασε και πίσω δε γυρίζει, ΛΕΝΕΘα το ξαναδούμε αυτό σίγουρα, αλλά όχι τώρα, γιατί η θεία Όλγα θυμάται, και δεν της έχει μείνει και τίποτα για να 'επενδύσει', τα έχασε το 99.
Όταν όμως αυτή η Όλγα πάρει σύνταξη και ξεμωραθεί, θα έχει γίνει θεία η (μικρή τώρα) ανηψιά της... η οποία ήταν μικρή το 1999, και ακόμα κι αν θυμάται κάτι αμυδρά από μόνη της ή από ιστορίες, δεν θα του δώσει όμως σημασία όταν θα ξαναβγεί στα εξώφυλλα των εφημερίδων η εξαιρετική (και υγειής πάνω απ'όλα) άνοδος του χρηματιστηρίου.
Η (νέα) θεία Όλγα λοιπόν θα έχει ένα μικρό ή μεγαλύτερο ποσό στην άκρη σε λογαριασμό ταμιευτηρίου με απόδοση γύρω στο 3% ετησίως. Η πρόκληση θα είναι μεγάλη όταν διαβάσει μέχρι και για διπλασιασμό του κεφαλαίου μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες στο χρηματιστήριο, οπότε θα συμμετάσχει και αυτή στο ομαδικό αμόκ, για να την πατήσει φυσικά όπως και η θεία της (που της το είχε πει, αλλά αυτή ήταν σίγουρη οτι δεν θα πιαστεί κορόιδο όπως η θεία της).Κρίνοντας από τα παλαιότερα, πιστεύω οτι χρειάζεται 10-15 χρόνια ακόμα περίπου, ή 2 κύκλοι ανόδου-καθόδου για να ξαναγίνει πάρτυ ανάλογο του 99.
EDIT: Ξέχασα να αναφέρω οτι είμαι οικονομολόγος, οπότε δεν περιμένω να με πάρει κανείς στα σοβαρά ε;
-
Πάντως στις ΗΠΑ π.χ. δεν έχει ξαναγίνει τέτοιου μεγάλου μεγέθους φούσκα απο το '29*, βέβαια σίγουρα κάτι έγινε με τα junk-bonds δεκαετία 80 και με τις dot-com μετοχές δεκαετία 90 αλλά όχι σε τόσο τραγικό βαθμό
*δεν μιλάω ποσοτικά διότι τότε το χρηματιστήριο ήταν μόλις στις 400-500 μονάδες
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Για να ρωτήσω τους οικονομικούς συμβούλους...Πως θα προτείνατε να επενδυθεί ένα ποσό γύρω στα 200Κ ευρώ ?
Επενδυτικα προιοντα με εγγυημενο το κεφαλαιο.
Μπορει να σου δωσουν 'ευκολα' ενα 10% και στην καλυτερη ενα 40%
Μπορει να μην σου δωσουν τιποτα παραπανω απο μια προθεσμιακη.
Η citibank εχει καποια ενδιαφεροντα τετοια προϊοντα,αλλα οχι μονο αυτη βεβαια.Εναλλακτικα εχουμε και κατι μετοχουλες να σου πουλησουμε
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Για να ρωτήσω τους οικονομικούς συμβούλους...
Πως θα προτείνατε να επενδυθεί ένα ποσό γύρω στα 200Κ ευρώ ?
Επενδυτικα προιοντα με εγγυημενο το κεφαλαιο.
Μπορει να σου δωσουν 'ευκολα' ενα 10% και στην καλυτερη ενα 40%
Μπορει να μην σου δωσουν τιποτα παραπανω απο μια προθεσμιακη.
Η citibank εχει καποια ενδιαφεροντα τετοια προϊοντα,αλλα οχι μονο αυτη βεβαια.Εναλλακτικα εχουμε και κατι μετοχουλες να σου πουλησουμε
Φτου, πάλι δεν έχω χρόνο
Διαφωνώ κάθετα...Τα αποφεύγω όπως ο διάλολος το λιβάνι...
Τέτοια προϊόντα να δώσουν 40%? ...Δεν το νομίζω, κόβουν τις αποδόσεις πολύ 'νωρίτερα'...
Τα περισσότερα εγγυώνται μόνο το αρχικό κεφάλαιο, οπότε αν πάρεις 0 δεν είναι τόσο 'δωρεάν' : χάνεις τοους τόκους 2 ετών (πχ για 1 2ετές) που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητοι...Κάπου 9-10%...
Άλλα τα οποία εγγυώνται και minimum απόδοση, βάζουν πάντα plafond στις αποδόσεις.Πχ το τελευταίο της Citibank : CitiSmart Nikkei 225 II, 15μηνο εγγυάται προστασία κεφαλαίου 100% και έχει ελάχιστη εγγυημένη απόδοση 4% στο 15μηνο. Κατόπιν είναι συνδεδεμένο με το Nikkei 225 και μπορεί να σου δώσει μέχρι 10% απόδοση (γιατί υπολογίζεται η απόδοση του Nikkei και αν είναι μέχρι 20% σου δίνει το μισό (50%))
ΑΛΛΑ (άκου φίλε μου)
αν οποιαδήποτε στιγμή στο 15μηνο ο Nikkei ξεπεράσει το όριο του 20% εσύ παίρνεις μόνο το 4%. Άρα λοιπόν εσύ ποντάρεις ότι ο Nikkei θα έχει απόδοση στο 15μηνο από 12%-20% (χωρίς ΠΟΤΕ να ξεπεράσει ούτε και 1 μέρα το 20%)γιατί παρακάτω είναι ό,τι θα έπαιρνες έτσι κι αλλιώς από μια προθεσμιακή 15 μηνών και παραπάνω απλά παίρνεις μόνο το εγγυημένο 4%Σου φαίνεται ενδιαφέρον? Εμένα καθόλου
Θα επανέλθω...
-
Κοιτα δεν το εχω ψαξει πολυ αν και ενδιαφερομαι και εγω, πιθανως να ειναι οπως λες, εγω ενδιαφερομαι για καποια επενδυτικα προϊοντα που συνδεονται και με μετοχες συγκεκριμενων κλαδων.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
ΑΛΛΑ (άκου φίλε μου)
αν οποιαδήποτε στιγμή στο 15μηνο ο Nikkei ξεπεράσει το όριο του 20% εσύ παίρνεις μόνο το 4%. Άρα λοιπόν εσύ ποντάρεις ότι ο Nikkei θα έχει απόδοση στο 15μηνο από 12%-20% (χωρίς ΠΟΤΕ να ξεπεράσει ούτε και 1 μέρα το 20%)γιατί παρακάτω είναι ό,τι θα έπαιρνες έτσι κι αλλιώς από μια προθεσμιακή 15 μηνών και παραπάνω απλά παίρνεις μόνο το εγγυημένο 4%Σου φαίνεται ενδιαφέρον? Εμένα καθόλου
Θα επανέλθω...
Aυτό είναι...πρωτοφανές. Μήπως κατάλαβες λάθος?
-
Aυτό είναι...πρωτοφανές. Μήπως κατάλαβες λάθος?
Έτσι όπως τα λέει ο Koutsan είναι.
Χρηματιστήριο: Η υποστροφή (ισχύος)