-
H γνωστή ιταλική εταιρεία για να διαπιστώσει το πόσο θερμαίνονται και καταπονούνται τα φρένα και το σύστημα πέδησης σε σχέση με τον αριθμό των πεδήσεων και το χρόνο επαφής τακακιών και δίσκων έκανε μία αρκετά ενδιαφέρουσα 'συγκριτική' δοκιμή
Oι συνθηκές ήταν οι εξής:
Kατηφορική διαδρομή στις ιταλικές Aλπεις, μήκους 10χλμ. περίπου
Ίδιο AYTOMATO αυτοκίνητο και στις δύο περιπτώσεις
Ίδιος οδηγός
Ίδιος χρόνος κατάβασης (21 λεπτά)Tην πρώτη φορά ο οδηγός πάτησε 130 φορές το φρένο και ο συνολικός χρόνος επαφής ήταν 8 λεπτά.
Tη δεύτερη φορά ο οδηγός πάτησε 65 φορές το φρένο με συνολικό χρόνο επαφής 3,5 λεπτά
Mετά το τέλος της πρώτης δοκιμής μέτρησαν τις θερμοκρασίες των δίσκων και του υγρού των φρένων
Oι δίσκοι είχαν φτάσει στους 640 Kελσίου και το -συγκεκριμένο- υγρό φρένων είχε σχεδόν βράσει, κοντά στους 200
Eννοείται ότι η δεύτερη δοκιμή έγινε με καινούριους IΔIOYΣ προφανώς δίσκους και νέο υγρό φρένων.
Στη δεύτερη περίπτωση η θερμοκρασία των δίσκων δεν ξεπέρασε τους 500 (480) και το υγρό φρένων ήταν σε κανονικά επίπεδα, 130-140 βαθμούς. (Aν θέλετε ακριβείς τιμές, αύριο)
Eπαναλαμβάνω ότι η MΩT ήταν IΔIA και στις δύο περιπτώσεις.
Tο παρατεταμένο με ελαφρύ πίεση στο πεντάλ φρενάρισμα, αντί του δυνατού 'στιγμιαίου' δεν αφήνει τα φρένα να ψυχθούν επαρκώς μεταξύ των δύο πεδήσεων, αφού το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί δύο διαδοχικών μεγάλων σε διάρκεια πεδήσεων είναι μικρότερο.
Φυσικά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί έναν συγκεκριμένο τρόπο φρεναρίσματος.
-
Συμφωνώ με αυτά που έγραψε ο catalyst. Θα συμπληρώσω και κάτι από τη δική μου εντύπωση, που μπορεί όμως και να μην ισχύει. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.
Η extra αυτή δύναμη φρεναρίσματος λόγω κατεβασμάτων οφείλεται και στις επιπλέον τριβές του κινητήρα. Όταν κανείς κατεβάζει από 4η σε 3η ας πούμε, αυξάνει τις στροφές και παράλληλα τις αντιστάσεις (λόγω της αυξημένης τους ταχύτητας) που συναντούν τα έμβολα στους κυλίνδρους (προσπαθώντας να συμπιέσουν ουσιαστικά αέρα σκέτο). Αυτό εκμεταλλευόμαστε ουσιαστικά με τα κατεβάσματα. Ή τουλάχιστον αυτό υποθέτω. Και το γεγονός ότι με χαμηλότερη σχέση το αυτοκίνητο φρενάρει γρηγορότερα έγκειται στο γεγονός ότι λόγω του αυξημένου λόγου μετάδοσης της μικρότερης σχέσης, οι τριβές αυτές ρίχνουν και εντονότερα την ταχύτητα του εμβόλου, άρα και τις στροφές του κινητήρα, άρα και την ταχύτητα του αυτοκινήτου.
Κοντολογίς, ο κινητήρας επιβραδύνει το όχημα (λόγω τριβών, ανεξαρτήτως σχέσης στο κιβώτιο) και με τη σχέση στο κιβώτιο καθορίζεται ο ρυθμός επιβράδυνσης (λόγω των τριβών), μέσω της επιβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης, δηλ. άλλος ρυθμός επιβράδυνσης με 4η άλλος με 3η, κοκ.Αυτό που εγώ πάντως παρατηρώ είναι ότι κατεβάζοντας ταχύτητες ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑΤΟΣ, επιταχύνω τον μέχρι τότε ρυθμό φρεναρίσματος. Δηλαδή, οδηγώ πχ με 4η και αναγκάζομαι να φρενάρω δυνατά (πχ με πιάνει κόκκινο). Τότε φρενάρω δυνατά κρατώντας την 4η και όταν έχω ρίξει την ταχύτητα αρκετά, αν δω ότι δεν προλαβαίνω ή ότι είμαι οριακά, τότε κατεβάζω 2 σχέσεις διαδοχικά ή κατευθείαν (ως 2α το πολύ) και πράγματι ΒΟΗΘΑΕΙ αρκετά. Αν δεν χρειαστεί δεν κατεβάζω.
Ενισχύοντας τη γνώμη του silvertommy, είναι γενικά πιο πρακτικό να χρησιμοποιείς μόνο τα φρένα για επιβράδυνση, μιας και τα συνεχή κατεβάσματα καταπονούν ιδιαίτερα το δίσκο του συμπλέκτη (από τις πιο βάρβαρες καταστάσεις για το συμπλέκτη) και όχι τόσο τον κινητήρα ή το κιβώτιο, που δεν έχουν και πολύ ανάγκη. Ο δίσκος όμως δεν αντέχει και πολλά πολλά. Και σίγουρα είναι πολύ πιο ακριβός και δυσκολότερος στην αλλαγή από ότι 2 τακάκια φρένων, που στην τελική τα αλλάζεις και σπίτι σου! Γι' αυτό λοιπόν και μόνο γι' αυτό, εγώ προτιμώ πάντοτε τα φρένα, γιατί λυπάμαι περισσότερο το δίσκο, παρά τα τακάκια.
-
Ο χρήστης JarnoT έγραψε:
Ενισχύοντας τη γνώμη του silvertommy, είναι γενικά πιο πρακτικό να χρησιμοποιείς μόνο τα φρένα για επιβράδυνση, μιας και τα συνεχή κατεβάσματα καταπονούν ιδιαίτερα το δίσκο του συμπλέκτη (από τις πιο βάρβαρες καταστάσεις για το συμπλέκτη) και όχι τόσο τον κινητήρα ή το κιβώτιο, που δεν έχουν και πολύ ανάγκη. Ο δίσκος όμως δεν αντέχει και πολλά πολλά. Και σίγουρα είναι πολύ πιο ακριβός και δυσκολότερος στην αλλαγή από ότι 2 τακάκια φρένων, που στην τελική τα αλλάζεις και σπίτι σου! Γι' αυτό λοιπόν και μόνο γι' αυτό, εγώ προτιμώ πάντοτε τα φρένα, γιατί λυπάμαι περισσότερο το δίσκο, παρά τα τακάκια.Και στο κιβώτιο υπάρχει απίστευτη φθορά...
-
Να θέσω και γω την συνέχεια του ζητήματος προς συζήτηση...
Το σύστημα πέδησης χρησιμοποιεί το σερβό για να αυξήσει την πίεση στο κύκλωμα των φρένων,έτσι?Το σερβό λειτουργεί με την υποπίεση από το σύστημα εισαγωγής,σωστά?Όσο περισσότερες είναι οι στροφές περιστροφής του κινητήρα τόσο μεγαλύτερη δεν θα είναι και η διαφορά πίεσης μεταξύ εισαγώγής και ατμόσφαιρας?Με αυτή την διαφορά πίεσης δεν λειτουργεί και το σερβό?Άρα όταν κινούμαστε με μεγαλύτερο ρυθμό περιστροφής θα έχουμε μεγαλύτερη ενίσχυση πίεσης στο κύκλωμα απ'ότι αν επιβραδύνουμε από τα 100 με στροφές ρελαντί(με νεκρά).Ακούω απόψεις...
Όπως είπαν και άλλοι σε φρεναρίσματα πανικού δεν προλαβαίνεις να κατεβάσεις αλλά σε δύσκολες καταστάσεις ο γνώστης μπορεί να προλάβει, εφόσον έχει και την εμπειρία, να κατεβάσει ταχύτητα.
-
Και τί σχέση έχει το σερβό με τη μέγιστη δύναμη πέδησης.???
η υποβοήθηση στα φρένα δεν έχει σκοπό να τα κάνει πιο καλά, να σταματάς πιο γρήγορα. Απλά κάνει το πεντάλ πιο ελαφρύ για να μην κουράζεται το πόδι μας και για να έχουμε καλύτερο έλεγχο.
Αλίμονο αν σε ψηλές στροφές περιστροφής είχαμε μεγαλύτερη πίεση και πιο μαλακό πεντάλ. -
Ο σκοπός του σερβοφρένου είναι να αυξήση την πίεση στο κύκλωμα των φρένων για δεδομένη πίεση στο πεντάλ.Συνεπώς παίζει και αυτό ρόλο στην μέγιστη δύναμη πέδησης για συγκεκριμένη εφαρμοζόμενη δύναμη από τον οδηγό.Επομένως όταν θες να σταματήσεις, αν έχεις ταχύτητα στο κιβώτιο χρειάζεται να καταβάλεις μικρότερη προσπάθεια στο πάτημα του πεντάλ απ'ότι αν και κινείσαι με νεκρά και επαναπαύεσαι καθαρά στα φρένα.
Το αν έχουμε καλύτερο έλεγχο με το σερβό είναι ίσως θέμα προς συζήτηση.
Συμφωνώ με τα παραπάνω βέβαια,ότι,δηλαδή, έχει μεγαλύτερες φθορές το σύστημα μετάδοσης κατά το φρενάρισμα με κατεβάσματα.
-
Mάλλον δεν κατάλαβες σωστά. Το ποσό της υποβοήθησης είναι σταθερό ανεξαρτήτως στροφών του κινητήρα. Όταν είσαι στο ρελαντί το πεντάλ σου είναι πιο σκληρό.???
Ο σκοπός του σερβόφρενου είναι να διευκολύνει το πόδι και όχι τα φρένα. Αν δεν υπήρχε σερβόφρενο θα έπρεπε να βάλουμε μεγαλύτερη πίεση στο πεντάλ. Το αποτέλεσμα (πέδηση) θα ήταν ίδιο.
Οσο για το καλύτερο έλεγχο, όταν δεν βάζεις μεγάλη δύναμη στο πόδι μπορείς να ρυθμίσεις καλύτερα αυτή τη δύναμη.
-
Από ότι βλέπω όλοι λίγο πολύ συμφωνούμε ότι το παρατεταμένο φρενάρισμα δεν προσφέρει τίποτα με μειονέκτημα μάλιστα τη ανάπτυξη μεγαλύτερης θερμοκρασίας στα φρένα. Επίσης ότι το κατέβασμα βοηθάει ασχέτως αν το προτιμάμε ή όχι για λόγους φθοράς του συμπλέκτη του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων. Στα δύσκολα πιστεύω όλοι τότε θα κατεβάσουνε σχέση ή σχέσεις ξεχνώντας τις φθορές. Τι είναι καλύτερο να τις κατεβάσω μια μια ή από την αρχική στην τελική σχέση με μιας? Τώρα βέβαια πόσοι την ώρα του πανικού θα σκεφτούν τον μοχλό των ταχυτήτων όταν μάλιστα δεν τον χρησιμοποιούν συχνά για το σκοπό αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Τώρα βέβαια πόσοι την ώρα του πανικού θα σκεφτούν τον μοχλό των ταχυτήτων όταν μάλιστα δεν τον χρησιμοποιούν συχνά για το σκοπό αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.Από την εμπειρία μου, αν είσαι ήδη στην πρίζα επειδή πήγαινες γρήγορα και 'ανακάτευες' τις ταχύτητες θα πάει το χέρι σου στον επιλογέα (αν δεν ήταν ήδη εκεί) για να κατεβάσεις. Αν πήγαινες χαλαρά οπότε έχεις αιφνιδιαστεί δεν πάει με τίποτα, προτιμάς ενστικτωδώς να έχεις και τα δύο χέρια στο τιμόνι για να κάνεις πιο καλά ελιγμούς αποφυγής.
-
Τη δύσκολη ώρα δεν έχεις το χρόνο για να σκεφτείς και συνειδητά να επιλέξεις το βέλτιστη αντίδραση. Αυτά γίνονται βάσει του τι έχεις από πριν με τις συνήθειες σου προβάλει σαν αναγκαία. Δεν έχει σχέση αν πριν μερικά δευτερόλεπτα ανακάτευες τις ταχύτητες ή άλλαζες σταθμό στο ράδιο.
Αυτό είναι κανόνας που των εφαρμόζουμε όσο καλύτερα μπορούμε στην Αεροπορία. Επαναλαμβάνεις χιλιάδες φορές φαινομενικά άχρηστες πολλές φορές διαδικασίες, για να τις κάνεις ασυνείδητα και μηχανικά αν είναι δυνατόν (σαν το άνοιξε κλείσε των ματιών) την ώρα που δεν έχεις την καθαρή κρίση για να αποφασίσεις την καλύτερη δυνατή αντίδραση. Είναι κανόνας της εκπαίδευσης μας δηλαδή να προαποφασίζεται για συγκεκριμένες περιπτώσεις η βέλτιστη αντίδραση και να αφομοιώνεται με το να σου γίνει συνήθεια. -
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
.................... Τι είναι καλύτερο να τις κατεβάσω μια μια ή από την αρχική στην τελική σχέση με μιας? ............
δηλαδη εννοεις να βαλεις πχ. απο 4η ή 5η κατευθειαν 1η;;;;;
χμ θα ειναι σιγουρα μια καλη ευκαιρεια αυτη για να ελαφρωσει η τσεπη σου απο μερικες εκατονταδες εως και μερικες χιλιαδες ευρω αναλογα τι οδηγας!!!!!!!!
φιλος μου με astra f στην ευθεια της Θηβας με την 4η στα κοκκινα αντι για 5η εβαλε 3η [κατα λαθος φυσικα] και μετα το φορτωσε στην οδικη βοηθεια...... στην συνεχεια αφου το ανοιξε [μηχανικος γαρ] μαζευε ενα ενα τα κομματακια απο τα υδραυλικα ωστηρια και δεν θυμαμαι τωρα τι αλλο [βαλβιδες κλπ]!!!!!!
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Τη δύσκολη ώρα δεν έχεις το χρόνο για να σκεφτείς και συνειδητά να επιλέξεις το βέλτιστη αντίδραση. Αυτά γίνονται βάσει του τι έχεις από πριν με τις συνήθειες σου προβάλει σαν αναγκαία. Δεν έχει σχέση αν πριν μερικά δευτερόλεπτα ανακάτευες τις ταχύτητες ή άλλαζες σταθμό στο ράδιο.
..........................
παντως εγω εαν εχω εστω και ελαχιστο χρονο να αντιδρασω θα κατεβασω γιατι ετσι εχω συνηθισει εδω και πολλα χρονια που οδηγαω .......εαν δεν εχω χρονο ''τσαρουχωμα'' στο πενταλ του φρενου και απο εκει και περα ελπιζω η αμμεση αντιδραση μου [οταν οδηγαω δεν χαλαρωνω αλλα ειμαι παντα στην ''τσιτα'' ισως και λογω της πολυχρονης μου ΜΟΤΟεμπειριας] σε συνδιασμο με τα λαστιχα και τις αναρτησεις μου,που παντα φροντιζω να ειναι σε αριστη κατασταση,να κανουν την δουλεια τους και να αποφυγω το δυσαρεστο!!!
-
Υπάρχει και ο άλλος που μετά από τσίτα 5η έβαλε την Rally εκεί να δεις κομματάκια.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Τη δύσκολη ώρα δεν έχεις το χρόνο για να σκεφτείς και συνειδητά να επιλέξεις το βέλτιστη αντίδραση. Αυτά γίνονται βάσει του τι έχεις από πριν με τις συνήθειες σου προβάλει σαν αναγκαία. Δεν έχει σχέση αν πριν μερικά δευτερόλεπτα ανακάτευες τις ταχύτητες ή άλλαζες σταθμό στο ράδιο.
Αυτό είναι κανόνας που των εφαρμόζουμε όσο καλύτερα μπορούμε στην Αεροπορία. Επαναλαμβάνεις χιλιάδες φορές φαινομενικά άχρηστες πολλές φορές διαδικασίες, για να τις κάνεις ασυνείδητα και μηχανικά αν είναι δυνατόν (σαν το άνοιξε κλείσε των ματιών) την ώρα που δεν έχεις την καθαρή κρίση για να αποφασίσεις την καλύτερη δυνατή αντίδραση. Είναι κανόνας της εκπαίδευσης μας δηλαδή να προαποφασίζεται για συγκεκριμένες περιπτώσεις η βέλτιστη αντίδραση και να αφομοιώνεται με το να σου γίνει συνήθεια.Καλό αυτό που λες Μανώλη αλλά μάλλον ισχύει μόνο για οδηγούς αγώνων. Δε νομίζω ότι ένας μέσος άνθρωπος. όσο ευσυνείδητος και να είναι θα αφιερώσει τόσο χρόνο, προσπάθεια και φθορά του αυτοκινήτου του για να καλλιεργήσει 'αντανακλαστικά Παβλόφ' στο φρενάρισμα. Και να σου πω και κάτι άλλο; Με τους δρόμους που έχουμε ίσως είναι καλύτερα να συγκεντρωθείς στο τιμόνι ώστε να προλάβεις να κάνεις ελιγμό αποφυγής παρά στον επιλογέα ώστε να κάνεις το βέλτιστο φρενάρισμα.
-
Ο χρήστης silvertommy έγραψε:
Οσο για φρενάρισμα πανικού, αν προλαβαίνεις και κατεβάζεις τότε ή δεν είναι φρενάρισμα πανικού ή τα φρένα σου είναι για τα μπάζα.Οσες φορές έχω κάνει φρενάρισμα πανικού επικεντρώνομαι στο να αποφύγω με το τιμόνι το εμπόδιο παρά να κατεβάσω ταχύτητα. Τελοσπάντων δεν νομίζω οτι προλαβαίνεις να κατεβάσεις.
Τα κατεβάσματα το μόνο που προσφέρουν είναι βοήθεια στο σύστημα φρένων για να μην ζεσταίνεται σε διαρκή φρεναρίσματα (κατέβασμα βουνών) και είσαι έτοιμος να ξαναεπιταχύνεις όταν αφήνεις το φρένο.
Αυτή είναι η γνώμη μου.Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, όταν θέλω να σταματήσω επειγώντως παει να πει ότι έχω κάνει κατά 80% οδηγικό λάθος. Αυτό που με νοιάζει εκείνη την στιγμή είναι ή να σταματήσω τελείως ή να κόψω λίγο φόρα (άρα φρένο) να αξιολογήσω τα δεδομένα και αν υπάρχει δυνατότητα κατεβάζω ταχύτητα για να επιταχύνω και να ξεφύγω από την κατάσταση.
Δεν με νοιάζει αν θα τελειώσουν τα τακάκια ή θα μου μείνει το αμάξι από δίσκο αλλά αν καίγομαι να σταματήσω δεν υπολογίζω τίποτα σε κόστος λόγω φθοράς υλικών. Προέχει το φρενάρισμα -
Σίγουρα το φρενάρισμα εξαρτάται τελικά από τα λάστιχα και το έδαφος.
Νομίζω όμως ότι το κατέβασμα ταχυτήτων βοηθάει με δύο τρόπους.
Παίρνει ενέργεια που θα έπρεπε να εξουδετερώσουν τα φρένα (αν δεν πατήσεις συμπλέκτη) άρα τα βοηθάει. Και δεν είναι καλό να πατήσεις το συμπλέκτη, θυμάμαι που ένας μηχανικός αυτοκινήτων μου είχε πει ότι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι νέοι πδηγοί είναι ότι όταν φρενάρουν πατάνε συμπλέκτη (εννοούσε ότι έτσι αποσταθεροποιείται το αυτοκίνητο, δοκιμάστε το σε κατηφορική διαδρομή με στροφές και θα δείτε....).
Κρατώντας σχετικά ψηλά τις στροφές του κινητήρα εκτός από ετοιμότητα (όπως είπε και κάποιος άλλος) έχεις σταθερότητα. Επίσης με τον τρόπο αυτό εμποδίζεις τις κινητήριες ρόδες να μπλοκάρουν από το φρενάρισμα πανικού που είναι πάρα πολύ καλό αν δεν έχεις ABS και αρκετά καλό αν έχεις.Όσο για το απότομο άφημα που οδηγεί σε καταπόνηση του συστήματος μετάδοσης και πιθανή αποσταθεροποίηση αντιμετωπίζεται με συγχρονισμό των στροφών που είναι κάτι που καλό είναι να κάνουμε πάντα έτσι κι αλλιώς.
-
Η κακή συνήθεια να πατάς τον συμπλέκτη όταν φρενάρεις την αποκτούν συνήθως αυτοί που κάνουν επί το πλείστον διαδρομές με μικρή ταχύτητα σε αστικές περιοχές και αναγκάζονται να αντιδρούν έτσι για να μην τους σβήσει ο κινητήρας. Είναι τυχαίο ότι οι οδηγοί του σαββατοκύριακου έχουν την πρωτοκαθεδρία στις εκτροπές κατά το φρενάρισμα (συνήθως πανικού)?
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Η κακή συνήθεια να πατάς τον συμπλέκτη όταν φρενάρεις την αποκτούν συνήθως αυτοί που κάνουν επί το πλείστον διαδρομές με μικρή ταχύτητα σε αστικές περιοχές και αναγκάζονται να αντιδρούν έτσι για να μην τους σβήσει ο κινητήρας. Είναι τυχαίο ότι οι οδηγοί του σαββατοκύριακου έχουν την πρωτοκαθεδρία στις εκτροπές κατά το φρενάρισμα (συνήθως πανικού)?Εγω το κανω αυτο (συμπλεκτη και φρεναρισμα)οταν εχω φορτωσει την ταχυτητα(π.χ. σε προσπεραση με μικρη σχεση 2α ή 3η με ψηλα τις σ.α.λ.)για να μην συνεχιζει να στροφαρει η μηχανη δυσκολευοντας τα φρενα.Αλλιως φρεναρω πατωντας μονο πενταλ φρενου.Οσο για κατεβασματα οταν ειχα πισωκινητο εκανα πιο συχνα,τωρα με την 33 φοβαμαι το μπλοκαρισμα και το χασιμο του τιμονιου και δεν κατεβαζω κατω απο 3η .Μεχρι τωρα βεβαια δεν μου εχουν μπλοκαρει οι μπροστινες ροδες αλλα ο φοβος υπαρχει,απο ενα AUDI 80 που πατησα φρενο κατεβασα ταχυτητα και μπλοκαραν και εγιναν τα μπροστινα λαστιχα τετραγωνα ,ευτηχως ηταν η μονη ζημια που επαθα.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Εγω το κανω αυτο (συμπλεκτη και φρεναρισμα)οταν εχω φορτωσει την ταχυτητα(π.χ. σε προσπεραση με μικρη σχεση 2α ή 3η με ψηλα τις σ.α.λ.)για να μην συνεχιζει να στροφαρει η μηχανη δυσκολευοντας τα φρενα.Με αυτό που κάνεις έχεις ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκεις. Όχι μόνο αποσταθεροποιείς το πίσω μέρος του αυτοκινήτου αν είσαι σε στροφή, αλλά δεν παίρνεις βοήθεια από τον κινητήρα στο φρενάρισμα με αποτέλεσμα να επιβαρύνεις υπερβολικά τα φρένα σου. Ο κινητήρας όταν μάλιστα είναι σε υψηλές στροφές λόγο τον αυξημένων τριβών γίνεται ένα θαυμάσιο φρένο όταν δεν τον απομονώσεις με τον συμπλέκτη.
Σκέψου ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εφοδιάζονται με ισχυρότερα φρένα σε σχέση με τα αντίστοιχα με θερμικούς κινητήρες (αν μιλάμε για οχήματα που παράγονται και με τα δυο είδη παροχής ισχύος) γι αυτό ακριβώς το λόγο, γιατί δεν έχουν τη βοήθεια του κινητήρα στο φρενάρισμα και πρέπει όλη την κινητική ενέργεια να την διαχειριστούν τα φρένα.
Δεν αναφέρομαι σε κατεβάσματα αλλά στην απλή επιβράδυνση που παρέχει ο κινητήρας από μόνος του. -
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Σκέψου ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εφοδιάζονται με ισχυρότερα φρένα σε σχέση με τα αντίστοιχα με θερμικούς κινητήρες (αν μιλάμε για οχήματα που παράγονται και με τα δυο είδη παροχής ισχύος) γι αυτό ακριβώς το λόγο, γιατί δεν έχουν τη βοήθεια του κινητήρα στο φρενάρισμα και πρέπει όλη την κινητική ενέργεια να την διαχειριστούν τα φρένα.
Αυτό δεν το ήξερα.
Ενδιαφέρον.Thanks
Τρόπος φρεναρίσματος και φθορά υλικών τριβής