Οντας κάτοχος ενός Punto speedgear θα διαφωνήσω με αυτούς που θέλουν μόνο χειροκίνητο. Μιλάμε για αυτόματα κιβώτια εξελιγμένα που πολλές φορές ξεπερνάνε τις ικανότητες του οδηγού. τα κιβώτια με 3 σχέσεις που ανεβάζανε ταχύτητες ανήκουν στο παρελθόν. Μιλάμε για CVT κιβώτια που όσο γκάζι πατάς τόσες στροφές ανεβάζει, τις κρατάει και αλλάζει τη μετάδοση. Ετσι μπορείς να πατήσεις το γκάζι μέχρι τις 4000 στροφές, αν εκεί είναι η μέγιστη ροπή και να έχεις μια αδιάκοπη επιτάχυνση που σου δίνει μία τρομερή αίσθηση. Υπάρχει βέβαια μια υστέρηση μέχρι να ανεβάσει αυτές τις στροφές. Τότε απλά παιρνάς στο χειροκίνητο και κάνεις ότι θές τόσο απλά και μαλακά που δύσκολά οδηγός θα τα καταφέρει. Όσο για οικονομία, όταν δέν πατάς γκάζι οι στροφές πέφτουν στις 1500 περίπου και έτσι το αμάξι δεν κόβει καθόλου, πηγαίνοντας ουσιαστικά χωρίς γκάζι για πολύ ώρα.
Οδηγώντας το BMW X5 (αυτόματο σειριακό και αυτό) μπορείς να βάλεις 1η να πατήσεις τέρμα γκάζι, να ανεβάσει στον κόφτη, να αλλάξει μόνο του σε δευτέρα και ούτω καθεξής. Χωρίς τις διακοπές για αλλαγή ταχυτήτων νομίζεις ότι οδηγάς dragster (εντάξει, λέμε τώρα). Στις κατηφόρες ανεβάζει μόνο του στροφές για να φρενάρει τον κινητήρα (εχω δεί ακόμα και 5000 στροφές). Και όταν θέλεις βάζεις το sport πατάς τέρμα απο τα 100 μέχρι τα 215, απογειώνεσαι γιατι δέν κόβεις για να αλλάξεις ταχύτητα, κάπου εκεί βαράει κόφτη, ναι βαράνε κόφτη και τα αυτόματα, το γυρνάς στο D πρόγραμμα πιάνεις άλλα 3 χλμ και τελειώνεις στα 218.
Και τέλος οδηγώντας το MR2 μου, που ποτέ δεν θα το έπαιρνα αυτόματο, τα κάνω όλα εγώ, χαίρομαι, και καταλήγω ότι δεν θα το άλλαζα για ένα αυτόματο.
Συμπέρασμα, αν σας μπέρδεψα. Αν οι ρυθμοί οδήγησης σας είναι ήρεμοι εώς σβέλτοι τότε σίγουρα αυτόματο. Είναι λίγες οι φορές που το αυτόματο υστερεί. Το μαθαίνεις και αυτό, πατάς λίγο πιο νωρίς γκάζι για να κατεβάσει και μετά στρίβεις. Αν είστε τοσο γρήγοροι και ξέρετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου τότε πάρτε χειροκίνητο. Ποτέ δεν θα κρεμάσει αρκεί να μην το κάνετε εσείς.