Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Τώρα που γυρίζει...δε ξεμπανάρετε και τον ΙΚΕ?
λευτεριά στον ΙΚΕ.
και τον ιταλάκια για mod (έχει φτιάξει μια πυραμίδα από users μονος του).
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Τώρα που γυρίζει...δε ξεμπανάρετε και τον ΙΚΕ?
λευτεριά στον ΙΚΕ.
και τον ιταλάκια για mod (έχει φτιάξει μια πυραμίδα από users μονος του).
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
...ας απαντήσει κάποιος ανοιχτά και ξεκάθαρα για εμάς που δε καταλαβαίνουμε τα εξής:
- Ποιός είναι ο Φιλιπίνος?
- Ποιά η σιδηρά 'κα'
- Ποιό το λαμόγιο?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
any time
Ο χρήστης Scotch έγραψε:
Catalyst έχεις δίκιο για την Πάρμα, δεν είναι πάνω στη διαδρομή. Παρέλειψα να πω ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να κατέβω από Ελβετία (Mulhouse-Μιλάνο-κλπ). Μάλιστα αυτή τη στιγμή είναι το επικρατέστερο σενάριο (οπότε μάλλον και η Parma ).
Στην Parma ιταλός συνάδελφος μου έχει συστήσει το εστιατόριο Salumeria Rosi (http://salumeriarosi.com/). Δυστυχώς δεν πήγα γιατί έκτοτε δεν έχω πάει στην Parma. Αλλά τον θεωρώ έγκυρη πηγή
Στην ίδια διαδρομή άλλος συνάδελφος μου έχει προτείνει και την Piacenza για διανυκτέρευση, αλλά με χαμηλότερη προτεραιότητα από την Parma.
Ο χρήστης Scotch έγραψε:
Προτάσεις για ασφαλή (να μην κινδυνεύουμε - άνθρωποι και αυτοκίνητο - να μας 'γδύσουν') στη διαδρομή Innsbruck - Ancona (σε λογική απόσταση από Ancona - το καράβι φεύγει κατά τη 1 το μεσημέρι);Στο παρελθόν έχω μείνει στη συγκεκριμένη διαδρομή, ως τελευταία διανυκτέρευση πριν το καράβι, σε Lugano, Bolzano, Bologna, Ravenna χωρίς πρόβλημα. Θα ήθελα ωστόσο να δοκιμάσω κάτι διαφορικό (και ενδεχομένως πιο κοντά από τα 3 πρώτα).
Υποψήφιες, με μια πρόχειρη ματιά στο χάρτη, βλέπω τις Parma (δεν έχω πάει) και Verona (την έχω επισκεφθεί για κάποιες ώρες στο παρελθόν αλλά αν δεν αξίζει κάτι άλλο θα πήγαινα ξανά).
Κάθε πρόταση ευπρόσδεκτη.
Η Parma είναι ωραία, αλλά δεν είναι στη διαδρομή Innsbruck-Ancona. Η Verona μου άρεσε περισσότερο (και είναι στη διαδρομή). Στο Trento έχω ακούσει ότι είναι ωραία, αλλά δεν έχω πάει μέσα στην πόλη, απλά διανυκτέρευσα σε πρακτικό και ωραίο ξενοδοχείο κοντά στον αυτοκινητόδρομο. Ιταλοί συνάδελφοι μου έχουν προτείνει ανεπιφύλακτα το Urbino (αρκετά κοντά στην Ancona, αλλά μακριά από την Autostrada).
Από πλευράς ασφάλειας, δε νομίζω ότι κάποιο είναι λιγότερο ασφαλές από την Ελλάδα.
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Τα φώτα σας παρακαλώ, φίλος θα πάρει μια Lancia Delta HF του 1987/88 από Ελλάδα στο Βερολίνο ώπου και διαμένει, και με ρωτάει αν το καρμπυρατεράτο Λάντσια θα την παλεύει σχετικά με την πράσινη κάρτα ρύπων ή κάπως έτσι.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Εντός των ορίων της Umweltzone (κάτι σαν 'Πράσινος Δακτύλιος') του Βερολίνου μπορεί να κινηθεί μόνο αν έχει το πράσινο αυτοκόλλητο ρύπων (Umweltplakette ή Finstaubplakette). Για να πάρει το πράσινο αυτοκόλλητο πρέπει να είναι Euro4 ή νεώτερο. Οπότε το Lancia του 88 δε θα μπορεί να κινηθεί νόμιμα εντός της ζώνης αυτής. Αναλυτικές πληροφορίες στο http://www.umwelt-plakette.de.
Πρέπει να το δείτε με κάποιο διαγνωστικό τι τιμές διαβάζει ο εν λόγω αισθητήρας. Σε μοντέλο του 2002 είναι πιθανό να γίνεται και με κάποιο απλό scan tool.
Πιο πιθανό μου φαίνεται να έκαναν κάποιο λάθος κατά τις εργασίες που έγιναν, παρά να 'κλείδωσε ο εγκέφαλος από τα πολλά reset'.
Ο χρήστης otso έγραψε:
από catalyst » 14/05/14 10:50
Τα διαστήματα μεταξύ αναγεννήσεων είναι πράγματι μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα στα περισσότερα ΙΧ. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο οδηγός δεν καταλαβαίνει ότι γίνεται αναγέννηση. Ο αριθμός που βλέπετε στο διαγνωστικό πιθανότατα δεν είναι ο συνολικός αριθμός αναγεννήσεων στη διάρκεια ζωής του οχήματος.ορθον , επειδη στο psa group αν επιχειρισεις να προσθεσεις μονος σου εολυς (υπαρχει κιτ) πρεπει να μπεις στον εγκεφαλο και να μηδενησεις. οποτε τα 15 δικα μου ειναι απο την τελευταια φορα που γεμισαν το ρεζερβουαρ με εολυς.
ευχαριστω catalyst.
Αυτό είναι μάλλον αυθαίρετο συμπέρασμα, θα μπορούσαν να το έχουν κάνει reset ασχέτως αν γέμισαν eolys.
Παρενθετικά, επειδή τέθηκε το ερώτημα, το eolys προστίθεται στο καύσιμο διαρκώς, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της αναγέννησης.
Ο χρήστης antonis-tsif έγραψε:
Έτσι πληροφοριακά... ποιος είναι ο σωστός τρόπος οδήγησης για καινούρια diesel αυτοκίνητα;
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση... Ήσασταν κατατοπιστηκότατοι... Από εδώ και πέρα μόνο έτσι θα οδηγώ το καινούριο μου diesel αυτοκίνητο!!!
Μην το παίρνετε προσωπικά. Βασικά δε σας απαντούν για 2 λόγους:
α) Στις προηγούμενες 19 σελίδες έχουν αναλυθεί μέχρι αηδίας όλες οι σχετικές απόψεις, οι οποίες (συνοψίζοντας) ποικίλουν από το 'σε ένα σύγχρονο diesel πρέπει να φουλάρεις με diesel, κατά τα άλλα οδηγείται σαν κάθε άλλο αυτοκίνητο' μέχρι το 'τα σύγχρονα diesel είναι ένα τεχνολογικό σφάλμα ως σύλληψη, αν δεν κάνεις τις αναγεννήσεις βάζοντας μία παρθένα να καίει τα σωματίδια ένα προς ένα με πυρσό ενώ τραγουδάει τον ακάθιστο ύμνο, θα γεμίσει το κάρτερ σου με diesel και το αυτοκίνητο θα εκραγεί. το ίδιο θα συμβεί και αν πας στη λαϊκή να πάρεις ντομάτες με diesel αυτοκίνητο'. Αλλά με μια μικρή αναζήτηση θα σχηματίσετε σφαιρική γνώμη.
β) Το nickname σας θυμίζει έντονα έντονα ένα παλιό, αγαπητό και έμπυρο μέλος του forum που δεν είναι πια μαζί μας (ο Κύριος να μας κόβει χρόνια και να του δίνει τσίπουρα), οπότε δε σας απαντούν γιατί νομίζουν ότι είστε εκείνος, και ότι κάνατε νέο λογαριασμό για να τρολάρετε. Ίσως θα είχατε καλύτερη αποδοχή αν αλλάζατε το nickname σας σε κάτι πιο ουδέτερο, π.χ. 'Χρονομέτρης2'.
Τα διαστήματα μεταξύ αναγεννήσεων είναι πράγματι μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα στα περισσότερα ΙΧ. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο οδηγός δεν καταλαβαίνει ότι γίνεται αναγέννηση. Ο αριθμός που βλέπετε στο διαγνωστικό πιθανότατα δεν είναι ο συνολικός αριθμός αναγεννήσεων στη διάρκεια ζωής του οχήματος.
Ο χρήστης BEAMS έγραψε:
Αυτοί λοιπόν που μαλακωδώς λένε (γιατί δεν υπάρχει κανένα στοιχείο από καμιά εταιρεία που να το υποστηρίζει αυτό) πως αναγέννηση ντιπιέφ γίνεται κάθε τριακόσια άντε πεντακόσια χλμ, μπορούν αν επιμένουν με πμ και στοίχημα 1000 ευρώ για αρχή, να δούν 2 Mercedes 211 (μία 280F/L και μία 220/1) Εuro5 και οι δύο, η πρώτη με 380.000χλμ η δεύτερη με πάνω από 500.000 με μόνο 1 (ολογράφως ΜΙΑ) αναγέννηση dpf.
Κάτι βλέπετε λάθος στο διαγνωστικό (π.χ. η τιμή που βλέπετε είναι ο αριθμός των προσπαθειών που χρειάστηκε για να πετύχει η τελευταία αναγέννηση, ή ο αριθμός των 'τυχαίων', μη ελεγχόμενων αναγεννήσεων), ή έχει γίνει πρόσφατα reset της EEPROM. Ή δε μιλάμε για το ίδιο πράγμα όταν λέμε 'αναγέννηση'.
Γενικά η ECU έχει 3 τρόπους να καταλαβαίνει ότι πρέπει να κάνει αναγέννηση:
Όλοι ανεξαιρέτως οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν το 1 (μέτρηση). Υποθέτω ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές χρησιμοποιούν και το 2 (μοντέλο) γατί η μέτρηση είναι υπό συνθήκες πολύ ανακριβής. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το 3 (αναγέννηση σε τακτά χρονικά διαστήματα) είναι απαραίτητο, οπότε θα μου έκανε τρομερή εντύπωση κάποιος κατασκευαστής να μην το χρησιμοποιεί.
Ο συνδυασμός αυτών των τριών triggers οδηγεί σε μία αναγέννηση κάθε μερικές εκατοντάδες ή το πολύ λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα.
Εν ολίγοις ακόμα και για ένα φίλτρο που έχει δει πολύ λίγη αιθάλη στη ζωή του (π.χ. επειδή πήγαινε μονίμως με 130km/h σταθερά σε ευθεία), είναι μεν πιθανό να μην έχει γεμίσει ποτέ με αιθάλη, αλλά είναι απίθανο να έχει κάνει μία μόνο αναγέννηση σε 380kkm. Με δεδομένο μάλιστα ότι η συνηθισμένη διάρκεια ζωής του φίλτρου είναι μικρότερη, θα περίμενα μάλλον ότι σε αυτά τα χιλιόμετρα το φίλτρο θα είναι γεμάτο στάχτη και θα θέλει καθάρισμα ή αντικατάσταση.
Ο χρήστης kiloMeater έγραψε:
Εξαιρετικα ενδιαφερον
με τετοιες τιμες θα πηγαινα και εγω απο εκει αντι για Πατρα-Βενετια που εκλεισα ηδη , μαζι με το αυτοκινητοΓια κατι γονεις πεθερικα κτλ ειναι μια χαρα να ανεβαινουν Βιεννη
Ειδικά για γονείς και πεθερικά δε βλέπω πώς βολεύει να κάνουν 24 ώρες με τρένο ως τη Βιέννη, παρά 2 ώρες με αεροπλάνο.
Σε σχέση με το πλοίο από/προς κεντρική Ευρώπη μαλλον θα είναι φθηνότερο, αλλά μάλλον δε θα έχει κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα σε χρόνο.
Ο χρήστης otso έγραψε:
το μανιουαλ του citroen c4 picasso grand 1.6 hdi αναφερει οτι τα αυτοκινητα με φιλτρο μικροσωματιδιων εχουν ενα ειδικο δοχειο που παιρνουν ενα ειδος υγρου που αναμιγνυεται με το καυσιμο , χωρις να δειχνει ουτε που ειναι ουτε περισσοτερες λεπτομερειες. αυτο το ειχα ακουσει απο εναν ξαδελφο μου που ειχε νταλικα και ειχε φερει μπιτονια απο αυτο το υγρο απο το εξωτερικο γιατι ηταν πανακριβο , ελεγε.
ειναι αληθεια ; υπαρχει κατι τετοιο ; μηπως το συμπληρωνουν στα σερβις και κανεις δεν το ξερει; εχει το δικο μου;
δευτερη ερωτηση
Ναι το σύστημα των Peugeot-Citroen-Ford χρησιμοποιεί ένα πρόσθετο για την αναγέννηση του φίλτρου σωματιδίων. Κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Eolys. Το συμπληρώνουν στο service.
Ο ξάδερφος με την νταλίκα μάλλον είχε φέρει AdBlue, που είναι ένα άλλο υγρό (διάλυμα ουρίας σε νερό) και χρησιμοποιείται σε οχήματα που έχουν σύστημα επιλεκτικής αναγωγής NOx (SCR). Προς το παρόν χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σε φορτηγά και γενικά βαριά οχήματα. Στην Ευρώπη μόνο ελάχιστα μεγάλα επιβατικά έχουν αυτό το σύστημα,
οταν το δοκιμαζα 2 μερες δεν εδειχνε τιποτα , οταν το εφερνα αναψε λαμπακι που δειχνει κατι σαν το περιγραμμα της μηχανης και λεει στην οθονη info faulty info antipolusion faulty.
μπορει να συνδεεται αυτο με το πιο πανω; η μηπως συνδεεται με το φιλτρο μικροσωματιδιων ; γιατι το εχω ενα μπουκωμα σαν να μην τραβαει το αμαξι ,αλλα οχι παντοτε και αυτο με μπερδευει
γνωμες
Προφανώς υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το σύστημα αντιρρύπανσης, τι ακριβώς θα το δουν στο συνεργείο όταν το βάλουν στο διαγνωστικό.
Και όλα τα ηλεκτρονικά να αφαιρούνται και μετά αγιασμός. Αλλιώς ο αγιασμός δεν πιάνει. Ο σατανάς φωλιάζει στην EEPROM.
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Τελικά δεν έπρεπε επιτρέψουν ποτε τα diesel στην Ελλάδα
Τα αυτοκίνητα γενικά είναι πράγματα του σατανά. Τι τα θέλουμε εμείς αυτά;
Οι εκπομπές CO2 εξαρτώνται μόνο από την κατανάλωση καυσίμου και τον τύπο του καυσίμου. Στην ουσία οι εκπομπές CO2 είναι κατανάλωση καυσίμου αλλά με άλλες μονάδες.
Αν μετράτε την πραγματική κατανάλωση καυσίμου μπορείτε να βρείτε και τις πραγματικές εκπομπές CO2. 1 l/100km (βενζίνη) είναι περίπου 23.2 g CO2/km.
Αν βαριέστε να κάνετε τον πολλαπλασιασμό έχει μετατροπέα π.χ. εδώ:
http://www.bikez.com/conv/fuel_consumpt ... verter.php
ή εδώ
http://www.unitjuggler.com/convert-fuel ... oline.html
Ο χρήστης kavy έγραψε:
Μερικά ερωτηματικά που μου δημιουργήθηκαν διαβάζοντας τα παραπάνω:
- Αν το ΚΤΕΟ δεν μετράει μικροσωματίδια τότε ποιος μετράει; Κι αν κανένα από τα συνήθη μηχανήματα μέτρησης καυσαερίων δεν το κάνει, τότε πώς θα διαπιστώσουμε ότι το DPF θέλει αλλαγή;
To ΚΤΕΟ αν δεν απατώμαι μετράει αιθάλη στα diesel με αιθαλόμετρο. Ειναι ένα όργανο σα τρόμπα ποδηλάτου, το οποίο αναρροφά καυσαέριο από την εξάτμιση, το περνάει μέσα από ένα χάρτινο φιλτράκι, και στη συνέχεια ο χειριστής ελέγχει πόσο μαύρισε το φιλτράκι. Η μέθοδος αυτή, οπως και όλες οι μέθοδοι του ΚΤΕΟ έχουν πολύ περιορισμένη διακριτική ικανότητα, και έτσι ακόμα και αυτοκίνητα με σημαντικές βλάβες μπορούν να περνάν τον έλεγχο καυσαερίων του ΚΤΕΟ.
- Ποιες εταιρίες δίνουν συγκεκριμένο χρονικό ή χιλιομετρικό όριο αλλαγής του φίλτρου; Κάποιος ανέφερε παραπάνω τα 100.000 χλμ για τη Μιτσουμπίσι. Εγώ γνωρίζω ότι η Όπελ δεν έχει κανένα τέτοιο όριο. Από τη στιγμή που το φίλτρο κάνει την ίδια δουλειά σε όλα τα αυτοκίνητα δεν θα έπρεπε η διάρκεια ζωής του να είναι πάνω-κάτω η ίδια σε όλες τις μάρκες;
Το κάθε πότε θέλει αλλαγή το DPF εξαρτάται κυρίως από το πόσο λάδι καίει το αυτοκίνητο. Το λάδι περιέχει αδρανή υλικά τα οποία όταν καίγεται το λάδι συσωρεύονται ως στάχτη στο DPF, και επειδή είναι αδρανή δεν καίγονται με τις αναγεννήσεις και γεμίζουν σταδιακά το DPF. Το αποτέλεσμα είναι το DPF να χρειάζεται συχνότερα αναγέννηση.
- Έχετε ακούσει για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τελευταία σε ορισμένα Hyundai ή KIA τα οποία, μετά από προτεινόμενη από τον κατασκευαστή αναβάθμιση λογισμικού του εγκεφάλου, άρχισαν να κάνουν αυτόματη αναγέννηση κάθε λίγο και λιγάκι και οι τεχνικοί ψάχνουν τρόπο να το λύσουν;
Όχι, αλλά το λογισμικό γενικά δεν κάνει μαγικά, κάνει ό,τι το έχουν προγραμματίσει. Ακόμα κι αν έχει γίνει κάποιο λάθος, δε νομίζω ότι μπορεί ένα λογισμικό παραγωγής να κάνει αναγέννηση κάθε λίγο και λιγάκι, και οι τεχνικοί να χρειάζονται πάνω από λίγες ώρες για να βρουν γιατί. Είναι πιθανό κάποιος χρήστης να νομίζει ότι το λογισμικό κάνει πιο συχνά αναγέννηση από ό,τι ο ίδιος θα ήθελε, αν και δε βλέπω το λόγο να νομίζει κανεις κάτι τέτοιο: Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να μην αντιλαμβάνεται ο χρήστης ότι το σύστημα κάνει αναγέννηση.
Το πετρέλαιο ρίχνεται με έχτρα μπέκ το οποίο είναι λίγο πριν το περιβόητο φίλτρο. Αποτέλεσμα όλου αυτού του «ευφυές» σχεδίου είναι η ανάμιξη πετρελαίου με το μηχανέλαιο του κινητήρα μας, η αυξημένη κατανάλωση καυσίμου.....
Αν το πετρέλαιο ρίχνεται πριν το 'φίλτρο' τότε ρίχνεται κάπου στην εξάτμιση. Πως λοιπόν αναμιγνύεται πετρέλαιο με λάδι;;;
Αυτή είναι και η δική μου απορία. Μάλλον υπάρχει κάποια παρεξήγηση.
Υπάρχουν 2 παραλλαγές:
Σχετικά με την αντικατάσταση του φίλτρου υποθέτω θα ισχύσει ό,τι και με τον καταλύτη. Όταν είχαν πρωτοβγεί λέγαμε πωπώ τι κακό πράμα που θα θέλει αλλαγή κάθε 100.000χλμ και θα κοστίζει ένα εκατομμύριο δραχμές κλπ. Πλέον αντέχει περισσότερο και κοστίζει πολύ λιγότερο.
Σωστό. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε καμιά 10 χρόνια για να πάρουμε ντίζελ με ντι πι εφ!
Η peugeot όμως πρωτοτοποθέτησε DPF στις αρχές τις δεκαετίας 2000 και οι περισσότεροι γερμανοί κατασκευαστές γύρω στο 2004, άρα τα 10 χρόνια έχουν περάσει! Απλά είναι καινούρια τεχνολογία στην Ελλάδα, οπότε εμείς ως γνήσιοι έλληνες βλέπουμε συνομωσίες και μηχανήματα του σατανά.
Παντως στον D4D 1.4 σε yaris με 8000χλμ.,με τα περισσοτερα μεσα,δεν εχει κανει ακομα αναγεννηση.
Πιθανότατα έχει κάνει πολλές αναγεννήσεις ως τώρα, απλά δεν το έχετε αντιληφθεί.
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Προτάσεις για μονοήμερες εξορμήσεις με αυτοκίνητο με ορμητήριο το Λουξεμβούργο έχουμε για τέλη Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη; Πόλεις, τοπία, διαδρομές, όλα καλοδεχούμενα!
Η Saarschleife είναι ένα γνωστό αξιοθέατο στην περιοχή: υπάρχει ένα πάρκο με εντυπωσιακή θέα σε μία φουρκέτα που κάνει ο ποταμός Saar. Στο παρακείμενο χωριό (Mettlach) έχει ένα ζυθοποιείο με ενδιαφέρον εστιατόριο (Abtei Brauerei). Επίσης το Trier στη Γερμανία είναι συμπαθητικό για ημερήσια εκδρομή, και έχει πολύ γνωστή χριστουγεννιάτικη αγορά, αν πατε Δεκέμβριο. Disclaimer: μόνο σε αυτά τα μέρη έχω πάει στην περιοχή, οπότε μπορεί να είναι και βλακείες.
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Εγω δεν καταλαβα για τι πραγμα μιλουν οι Ελβετοι,καθοτι ο αρθρογραφος ως συνηθως τα εχει κανει τουρλουμπουκι.
Μιλαμε για ενα επιδομα που θα σου δινει το κρατος (ανεξαρτητος της οικονομικης σου καταστασης) γιατι εισαι Ελβετος και άρα ωραιος,ή μιλαμε για αυξηση κατωτατου μισθου ωστε οι μεροκαματιαρηδες Ελβετοι να μην αποκτησουν ελληνικες συνηθειες διατροφης;(βλεπε:καδος σκουπιδιων).
Μιλάει για το πρώτο. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι προς ψήφιση διάφορες σχετικές πρωτοβουλίες:
Κοινώς και η Ελβετία πάει να αλωθεί από τον κομμουνισμό.
Δε θα υποστεί κυρώσεις, αφού αυτό δεν είναι κάτι παράνομο.
Για να πάρει ξανά ελληνικές πινακίδες θα πρέπει να εκτελωνιστεί ξανά στην Ελλάδα, μετά να περάσει κτεο και μετά από τη διεύθυνση μεταφορών για να ταξινομηθεί. Η διαδικασία ειναι ίδια με αυτή που ακολουθείται για την εισαγωγή μεταχειρισμένου. Η διαφορά είναι ότι αν είχε παλιότερα ελληνικές πινακίδες, και έχουν περάσει λιγότερα από 8 χρόνια από τότε που πήρε ξένες πινακίδες, τότε δεν ξαναπληρώνει τέλος ταξινόμησης.
Λεπτομέρειες στο σχετικό ΦΕΚ: 1837, τευχος Β, 12 Σεπτεμβρίου 2007.
Το drive το έπαιρνα για ένα χρονικό διάστημα τακτικά όταν ήμουν φοιτητής (πριν 15 χρόνια). Τότε είχε ένα έντονα καγκούρικο ύφος γραφής, από το οποίο συμπέραινες ότι οι συντάκτες ήταν έντονα κάγκουρες. Οι άνθρωποι ήταν ικανοί να δοκιμάζουν Renault Kangoo και να σχολιάζουν ότι 'αν πιεστεί υποστρέφει στο όριο' . Τελικά το παράτησα μεγαλώνοντας.
Πιο μικρός (στο σχολείο) διάβαζα Auto Motor und Sport. Είχε έντονη 'ατζέντα' στις δοκιμές, στο σχολιασμό των αγώνων η αντικειμενικότητα ήταν επιπέδου 'Σπορ του Βορρά', αλλά κι εγώ ήμουν τόσο μικρός που δεν το καταλάβαινα. Άλλωστε μου άρεσαν τα γερμανικά αυτοκίνητα και ο Senna, οπότε η οπαδική προσέγγιση του AMS ταυτιζόταν με τη δική μου.
4Τ έχω πάρει σε διάφορες φάσεις διάσπαρτα τεύχη. Στο γραφιστικό κομμάτι πάντα μου φαινόταν λίγο χαοτικό και δυσανάγνωστο. Από τους αρθρογράφους μου άρεσε ο Δήμου κι ο Μάργαρης.(Μεγαλώνοντας διαπιστώνω εκ των υστέρων ότι ο Μάργαρης έγραφε όλο τις ίδιες βλακείες, αλλά όταν ήμουν μικρός μου άρεσε). Καργάκος, Σωμερίτης, Ζουράρις μου φαίνονταν ότι έγραφαν αδιάφορες παπαρολογίες και τους απέφευγα. Τα κείμενα του ΚΚ μου προκαλούσαν ένα ανάμικτο αίσθημα αηδίας και αγανάκτησης και τα απέφευγα (αυτό δεν άλλαξε μεγαλώνοντας).
Γενικά από τότε που πήρα δικό μου αυτοκίνητο (στα 24), μειώθηκε σταδιακά το ενδιαφέρον μου για τα περιοδικά.
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Γενικά το ταξίδι στις δυτικές χώρες είναι εύκολο και η μωτ εύκολα ψηλότερη από της Ελλάδας αφού δε σταματάς για διόδια και προσπερνάς πιο εύκολα.
Αν όμως πας λάθος εποχή πχ αρχές Αυγούστου τότε θα δείς κυκλοφοριακό στις εθνικές χειρότερο από κέντρο Αθήνας σε ώρα αιχμής. Μιλάμε και για πλήρη ακινησία για πχ μισή ώρα ή περισσότερο. Σημασία έχει και η επιλογή του σωστού τούνελ και οικονομικά (διόδια πριν, κατά, μετά, κόστος καυσίμου ανά χώρα) αλλά κυρίως σε θέμα χρόνου. Αν χειμώνας και θέμα καιρού.
Κι εμένα μου αρέσει η νύχτα, έχει λιγότερη κίνηση αλλά σε μερικούς δεν αρέσει και χάνουν και τη θέα.Το Παρίσι είναι εκτός δρόμου. Τα 1200 χλμ για Καλαί βγαίνουν εύκολα και με ένα οδηγό ανάλογα με τις αντοχές του. Θυμάμαι είχα ρίξει έναν υπνάκο 2-3 ώρες σε ένα ωραίο πάρκινγκ με τουαλέτες, μαγαζάκι για ωραιότατο πρωινό. Άλλη φορά διανυκτέρευσα στο Ανεσύ, συμπαθητικά αδιάφορο. Αν ο στόχος σου δεν είναι τουρισμός αλλά να φτάσεις έναν ύπνο θέλεις.
Και γιατί να πας με φέρυ και όχι από το τούνελ που έχει συνέχεια; Για οικονομία;
Ποιο φριλάντερ θα πηγαίνει με μόνο 10-100 λίτρα γκάζι με 130; Μάλλον ακατάλληλο αυτοκίνητο για οικονομική μεταφορά στη Γερμανία. Πιο safe να πάρεις αυτοκίνητο εκεί.
Προσοχή στην επιστροφή προς Ανκόνα, έχω χαθεί πολύ άσχημα μέσα στα στενά της πόλης....
Ναι, αλλά αν με με ένα post απαντάτε σε 2 διαφορετικά post ταυτόχρονα, υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτούν οι αναγνώστες με τις απαντήσεις, και τελικά ο συμφορουμίτης με το φριλάντερ αντί για τη Γερμανία να καταλήξει στο Καλαί (όχι ότι θα μου έκανε εντύπωση δηλαδή, με 24 ώρες συνεχόμενης οδήγησης είναι μάλλον θέμα τύχης το πού θα καταλήξει).