-
Βάση αυτού πορεύονται οι Τούρκοι μια φορά.
-
Άλλο το να λες κάτι στα χαρτιά και άλλο το να το εφαρμόσεις. Πως θα εφαρμόσει η Τουρκία αυτήν τη φαντασιακή ΑΟΖ εν τοις πράγμασι; Γελοιότητες του Προέδρου Ερντογάν και του Στρατηγού Ακάρ απλά.
Οι θέσεις που εκφέρω είναι θέσεις ανθρώπου που ξέρει πολύ καλά τι προβλέπεται. Ίσως για αυτό είμαι πιο συγκρατημένος, το σκέφτηκες αυτό ως ενδεχόμενο; Ξέρεις τι λένε οι σοβαροί Στρατιωτικοί; Ότι κανείς δεν μισεί τον πόλεμο περισσότερο από τους επαγγελματίες, γιατί ξέρουν την φρίκη του. Αν είχες δει πτώματα να σαπίζουν στο Κόσοβο, ίσως καταλάβαινες τι εννοώ.
-
Οπως είδαμε και στις συζητήσεις με τους Αιγυπτίους , ούτε αυτοί θέλουν να μπλέξουν με την Τουρκία για χάρη μας .
Αυτά είναι παραμύθια. Στην πραγματικότητα οι θέσεις της Αιγύπτου για την χάραξη ΑΟΖ απέχουν έτη φωτός από τις δικές μας και είναι παρά πολύ κοντά με τις τουρκικές.
-
Άλλο το να λες κάτι στα χαρτιά και άλλο το να το εφαρμόσεις. Πως θα εφαρμόσει η Τουρκία αυτήν τη φαντασιακή ΑΟΖ εν τοις πράγμασι; Γελοιότητες του Προέδρου Ερντογάν και του Στρατηγού Ακάρ απλά.
μηπως με γεωτρήσεις στα 7 ν.μ από την Κρήτη αν δεν τον εμποδισουμε ?
-
Δίκαιο της Θάλασσας - Διαφορές ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας
Καλές οι συζητήσεις του σοφού λαϊκού καφενείου, αλλά, επειδή εσχάτως το ερώτημα που τίθεται με λάθος τρόπο είναι αν πάμε για μια πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία με επίδικο ανοιχτά νότια-νοτιανατολικά της Κρήτης, οφείλουμε εξαρχής να διευκρινίσουμε: Η πιθανότητα μιας μικρής ή μεγάλης στρατιωτικής σύγκρουσης δεν αφορίζεται αλλά αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αν δεν επιζητάς τον πόλεμο - και ευτυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια “τρέλα” - τότε είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος με δύναμη και ισχύ να τον αποτρέψεις.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η διάσκεψη του Βερολίνου και ο αποκλεισμός της Ελλάδας στις «Αντιθέσεις»
Η διάσκεψη του Βερολίνου και ο αποκλεισμός της Ελλάδας στις «Αντιθέσεις»
19/01/2020, 08:43
Η επίκληση από μόνη της στο Διεθνές Δίκαιο, για δυνάμεις όπως η Τουρκία, με την αναθεωρητική ορμή και την προβολή ισχύος που επιδεικνύουν, ουδόλως αποτρεπτικά λειτουργεί. Αλλά επειδή ταυτόχρονα όροι και ορολογίες διακινούνται με καταιγιστικό ρυθμό στη δημόσια συζήτηση (που ευτυχώς τουλάχιστον υπάρχει), καλό είναι να διευκρινίσουμε ορισμένα ζητήματα, ώστε όλοι να ξέρουμε τι και πώς συζητάμε. Κυρίως, όμως, το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα πρέπει να θωρακιστεί κατά των ελλειμματικών αναλύσεων, κυρίως κατά του νομικισμού από τον οποίο ασθενούμε βαρύτατα και κατά των συνδρόμων φοβίας. Τα τελευταία είναι τόσο ισχυρά που ακόμη και πολιτικοί μας εμφανίζονται πανέτοιμοι, όπως λένε, να οργανώσουν ημερίδες για να κατευνάσουν «την αγωνία των πολιτών», δηλαδή τη δική τους - αυτό εννοούν, μαθημένοι τόσα χρόνια σε τακτικισμούς της ήσσονος προσπάθειας.
Ας κάνουμε λοιπόν αρχικά κάποιες παραδοχές:
Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μέχρι και τα 12 μίλια είναι μονομερές κυριαρχικό δικαίωμα. Με βάση τις μόνιμες τουρκικές απειλές για “casus belli” αν πάμε στα 12 ναυτικά μίλια, το θέμα μας είναι η αποτρεπτική μας ικανότητα και τίποτα άλλο. Χρειάζεται αποτελεσματική προετοιμασία για να ασκήσουμε το δικαίωμά μας αυτό, το συντομότερο δυνατό.
Το επόμενο ζήτημα είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Ειδικά στην υφαλοκρηπίδα, ο προσδιορισμός της είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Αν είχαμε απέναντί μας μια καλόπιστη γείτονα χώρα-Τουρκία, ίσως και να συζητούσαμε σε ένα κοινό τραπέζι για μέση γραμμή ή και «δίκαιη λύση». Για την τελευταία ειδικά, εάν υπάρχει διαφορά, αποφασίζει το Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό εάν η Τουρκία ήταν καλόπιστη και έτοιμη να συζητήσει λογικά μόνο για αυτό και όχι για άλλα ζητήματα, ή τα δικαιώματα των νησιών μας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Όμως, η κάθε τέτοια “συζήτηση” δε θα αφορά την άσκηση του δικαιώματός μας στις θάλασσές μας, αλλά μόνο των θαλάσσιων ζωνών που εφάπτονται με τις τουρκικές, εάν αρχικά η βάση οριοθέτησης είναι η μέση γραμμή.
ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Και ερχόμαστε τώρα στο κρίσιμο πεδίο εννοιών και όρων, που, αντί να μας μπερδεύουν, κωδικοποιημένα και περιληπτικά καλόν είναι να τις έχουμε καθαρές σε κάθε συζήτηση που είτε μετέχουμε είτε παρακολουθούμε. Είναι η γνωστή ρήση του Σολωμού: «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές». Αλλά αυτό προϋποθέτει σωστή ενημέρωση και κυρίως σωστή χρήση όρων και εννοιών.
Οι πλέον αναγνωρίσιμες αυτό το διάστημα έννοιες-όροι είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, αλλά, επειδή πολλές φορές προκαλούν παρανόηση, παρερμηνείες και σύγχυση, είναι μια καλή αφορμή να δούμε τα κοινά τους σημεία αλλά και τις κυριότερες διαφορές τους.
Όπως μας έχει μάθει ο “πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ” Θεόδωρος Καρυώτης, το 1982 στο Montego Bay της Τζαμάικας ολοκληρώθηκε (μετά από προσπάθειες εννέα ετών) το κείμενο της Διεθνούς Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας (United Nations Convention on the Law of the Sea - UNCLOS ΙΙΙ) και τέθηκε στα κράτη για υπογραφή και κύρωση. Η Ε.Ε. και 168 από τα 192 κράτη του ΟΗΕ έχουν κυρώσει μέχρι το 2009 τη Σύμβαση, με συνέπεια το κείμενο και οι διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, που τέθηκε το 1982 στα κράτη για υπογραφή και κύρωση, να θεωρείται πλέον ότι δεσμεύουν και τα κράτη που δεν την έχουν κυρώσει.
Έτσι από το 2009 πρακτικά μπήκε στην καθημερινότητά μας η έννοια της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη):
1) Η ΑΟΖ είναι η θαλάσσια ζώνη εντός της οποίας ασκείται «απλό κυριαρχικό δικαίωμα» («πλήρης κυριαρχία» ασκείται μόνο στα χωρικά ύδατα) από ένα παράκτιο κράτος, που του δίδει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται μια ζώνη πλάτους έως και 200 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του. Το δικαίωμα της οικονομικής αξιοποίησης δεν περιορίζεται μόνο στον βυθό και το υπέδαφος, όπως συμβαίνει με τον θεσμό της υφαλοκρηπίδας, αλλά επεκτείνεται και στα υπερκείμενα ύδατα (η επιφάνεια είναι διεθνή ύδατα) εξασφαλίζοντας για παράδειγμα αποκλειστικό δικαίωμα αλιείας. Επιπρόσθετα, το παράκτιο κράτος έχει τη δικαιοδοσία να εγκαθιστά τεχνητά νησιά και να μεριμνά για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ειδικά από τη ρύπανση. ΑΟΖ (επήρεια) όπως και υφαλοκρηπίδα διαθέτουν και τα νησιά, αλλά για την ΑΟΖ λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη στοιχειώδους οικονομικής δραστηριότητας-ζωής και ύπαρξη του υποτυπώδους παρουσίας κατοίκου-κατοίκων.
2) Η υφαλοκρηπίδα θα μπορούσε να θεωρηθεί σε γενικές γραμμές σαν “υποσύνολο” της ΑΟΖ, όμως αν και ο βυθός και το υπέδαφος περιλαμβάνονται και στις δύο ζώνες, για την εκμετάλλευσή τους, το Διεθνές Δίκαιο παραπέμπει στις διατάξεις που αφορούν την υφαλοκρηπίδα. Συνεπώς αν και η υφαλοκρηπίδα φαίνεται σαν μέρος της ΑΟΖ διατηρεί την αυτοτέλειά της σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, για αυτό απαιτείται οριοθέτηση και των δύο αυτών θαλάσσιων ζωνών.
3) Στην ουσία η ΑΟΖ είναι μια αποκλειστικά νομική κατασκευή σε αντίθεση προς την υφαλοκρηπίδα, για την οποία ο νομικός ορισμός, που ισχύει πλέον, συνυπάρχει με παλαιότερες αντιλήψεις γεωλογικής προέλευσης, σύμφωνα με τις οποίες «η υφαλοκρηπίδα αποτελεί τη φυσική προέκταση του χερσαίου εδάφους μιας χώρας υπό την επιφάνεια της θάλασσας». Το επιχείρημα αυτό χρησιμοποιούν οι Τούρκοι, παραβλέποντας ότι ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι νομικός όρος και όχι γεωλογικός.
4) Αλλά ενώ η υφαλοκρηπίδα υφίσταται αυτόματα, χωρίς την αναγκαιότητα καμιάς ενέργειας από το κράτος, η ΑΟΖ δεν υπάρχει, εάν δεν κηρυχθεί, ενέργεια που είναι υποχρεωτικά μονομερής. Συνεπώς, η χώρα μας, που δεν έχει προβεί στη σχετική διακήρυξη, διαθέτει απλώς το δικαίωμα να κηρύξει ΑΟΖ και η σχετική ενέργεια εξαρτάται μόνο από αυτήν, χωρίς να απαιτείται συμφωνία άλλου κράτους ή επικύρωση διεθνούς οργανισμού.
5) Αν και η ανακήρυξη της ΑΟΖ γίνεται μονομερώς από το παράκτιο κράτος, αντίθετα απαιτείται συμφωνία με τα όμορα κράτη για την οριοθέτησή της στην περίπτωση που, λόγω της γεωγραφικής διαμόρφωσης, η διαθέσιμη θαλάσσια περιοχή δεν επαρκεί έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν ΑΟΖ πλάτους 200 ναυτικών μιλίων. Αυτό ισχύει και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τυχόν ανακήρυξη ΑΟΖ από τη χώρα μας οδηγεί αυτόματα σε ζητήματα οριοθέτησής της, που όμως, ως προς την υφή τους, δε διαφοροποιούνται με τα μέχρι σήμερα υφιστάμενα προβλήματα οριοθέτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Για τον λόγο αυτό, εμφανίζεται παγκοσμίως η τάση οι δύο αυτές θαλάσσιες ζώνες να οριοθετούνται ταυτόχρονα και τα όριά τους να συμπίπτουν.
6) Ενώ το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας καθορίζει την αρχή «της μέσης γραμμής-ίσων αποστάσεων» ως μέθοδο οριοθέτησης των χωρικών υδάτων, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δεν υφίσταται διάταξή του που ορίζει τη μέθοδο οριοθέτησης των δύο αυτών ζωνών, ενώ παράλληλα εισάγεται σαν μέθοδος και η αρχή της «ευθυδικίας» για την επίλυσης διαφορών μεταξύ δύο κρατών τα οποία, όταν διαφωνούν, καταφεύγουν σε μηχανισμό επίλυσης διαφορών (διαιτησία - Διεθνές Δικαστήριο). Η αρχή της «ευθυδικίας» είναι ένα ασαφές νομικό κριτήριο για την οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας που μπορεί να αγνοήσει μερικά ή συνολικά την αρχή «των ίσων αποστάσεων», λαμβάνοντας υπόψη και άλλα κριτήρια. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση προσφυγής Ελλάδος-Τουρκίας σε μηχανισμό επίλυσης διαφορών για την οριοθέτηση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την απόφαση της διαιτησίας και την ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα που θα μας αποδοθεί.
7) Τα πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από τυχόν ανακήρυξη ΑΟΖ είναι σημαντικά και αυτά δε συνδέονται μόνο με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων όπως προβάλλεται ευρέως.
Υπάρχει ταυτόχρονα και το πολύ σημαντικό Αποκλειστικό Δικαίωμα Αλιείας: Εξασφαλίζεται εντός της ΑΟΖ στους Έλληνες πολίτες και σε όσους θα διαθέτουν ειδική άδεια από την Ελλάδα. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η αρμοδιότητα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Σωστή διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο αναβαθμισμένες και ποιοτικότερες τουριστικές υπηρεσίες.
9) Η ΑΟΖ δεν έχει καμιά γεωλογική αναφορά: Πέραν όμως των οικονομικών και περιβαλλοντικών συνεπειών, η ΑΟΖ προσδίδει πλεονέκτημα στη χώρα μας έναντι της Τουρκίας σε μελλοντική οριοθέτηση. Επειδή η ΑΟΖ δεν έχει καμιά γεωλογική αναφορά, σε αντίθεση προς την υφαλοκρηπίδα, η γειτονική χώρα δεν μπορεί για την ΑΟΖ να χρησιμοποιήσει στην αντιπαράθεση με τη χώρα μας τα γνωστά επιχειρήματα που προβάλλει για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου, ότι δηλαδή τα νησιά μας δε διαθέτουν υφαλοκρηπίδα διότι είναι απλές εξάρσεις της υφαλοκρηπίδας της Ανατολίας ή ότι απλώς “επικάθονται” σε αυτήν, όπως η Τουρκία υποστηρίζει.
10) Σύνδεση ηπειρώτικου και νησιωτικού χώρου: Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι η ΑΟΖ συμπεριλαμβάνει και τα θαλάσσια ύδατα (όχι μόνο βυθό), εξασφαλίζοντας έτσι με καλύτερους όρους την οικονομική και πολιτική ενότητα του ελληνικού ηπειρωτικού και νησιώτικού χώρου.
https://www.neakriti.gr/article/kriti/1565643/dikaio-tis-thalassas-diafores-aoz-kai-ufalokripidas/
-
Μία γρήγορη έρευνα στον γούγλη για τα θέματα αυτά...
Δύο επισημάνσεις .
Τα No troops , no flags , no ships, που αποδέχθηκε ο Σημίτης και τα δήλωσε στην Βουλή με τις ευχαριστίες , τι έδαφος αφορούσαν ?
Τουρκικό ?
Διαφωνώ ότι οι Κύπριοι το 1974 δεν πολέμησαν στην Κύπρο . Μια χαρά πολέμησαν . Και τότε επειδή ήμουν έφηβος και τα θυμάμαι και μάλιστα μας έφεραν στην τάξη στο σχολείο 1 παιδί σε κάθε τμήμα που ήταν πρόσφυγας και μαθαίναμε από πρώτο χέρι , αλλά και μετά ως φοιτητές από τους Κυπρίους που είχαμε συμφοιτητές , οι οποίοι ήταν μεγαλύτεροι , μαθαίναμε ότι είχαν κάνει 3 χρόνια θητεία στα 18 τους και μετά πήγαιναν να σπουδάσουν .
Το θέμα ήταν να μην πατήσουν στο νησί οι Τούρκοι . Και αυτό μόνο αεροναυτική επίθεση από εμάς θα μπορούσε να το μπλοκάρει , όπως και αν είχαμε την μεραρχία στην Κύπρο που πήρε ο Παπαδόπουλος το 67 πίσω μετά από πίεση των Τούρκων και των Αμερικάνων .
Πολύ σωστά τα λέει ο Αναστασιάδης και πρέπει να ξυπνήσουν κάποιοι . 46 χρόνια κατοχής και κανείς δεν ενδιαφέρεται .
Οπως και εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για την Β. Ιρλανδία , τους Βάσκους , τους Καταλανούς και οποιοδήποτε άλλο θέμα δεν μας ακουμπά .
Προσωπικά θα έκλεινα υπέρ της λογικής Εδαφος έναντι αναγνώρισης , όπου είτε θα πηγαίναμε σε διπλή ενοποίηση Ελλάδας - Τουρκίας με τα αντίστοιχα κρατίδια , είτε σε δύο ανεξάρτητα κράτη που θα ήταν μέλη της ΕΕ .
Η δεύτερη λύση είναι καλύτερη , αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα δουλέψει , γιατί έχει αλλάξει το δημογραφικό καθεστώς των Τ/Κ από τους εποίκους .
Ισως όμως δουλέψει αν φέρει λεφτά το αέριο για όλους , οπότε το χρήμα θα ηρεμήσει τα πάθη .
Εχουμε το παράδειγμα του Νοτίου Τυρόλο που έγιναν φονικές μάχες πριν 100+ χρόνια στον Α' ΠΠ και σήμερα είναι μία μειονοτική περιοχή , χωρίς κανένα πρόβλημα , αφού ο τουρισμός έχει δώσει πολύ χρήμα και δουλειές στον κόσμο και έχουν και τα δικά τους στοιχεία .
που ακριβως πολεμησαν? στην κυρηνεια ποση αντισταση προεβαλαν? οταν ο ανταποκριτης του BBC εκανε ρεπορταζ οταν επεφταν ανενοχλητοι οι αλεξιπτωτιστες και τοπικος πληθυσμος τους κερναγε τσαι και τους μετεφερε τα οπλα που ειναι οι κυπριοι να τους πυροβολησουν; Μηπως ξερεις τι γινονταν στο Μαλεμε οταν επεσαν οι Γερμανοι; Ποσους νεκρους ειχαν; 1400 (φανταζομαι μεσα και αμαχοι και αγνοουμενοι) ενω τους πηραν το μισο νησι; Ποσοι ηταν οι αρρενες απο τα 18-60 το 1974 στο νησι; Τα στατιστικα και τα ρεπορταζ δειχνουν οτι ελαχιστοι πολεμησαν. ΑΥτοι που πραγματι πολεμησαν ηταν η ΕΛΔΥΚ και οι αλεξιπτωτιστες στο αεροδρομιο.
-
wantone wrote:
REALZEUS wrote:
Μου κάνει εντύπωση που δεν αναφέρθηκε η δήλωση του Αναστασιαδή.
«Εάν θεωρήσουμε ότι μπορούμε στρατιωτικά να δώσουμε μάλλον λύση μέσα από την στρατικοποίηση, αυτό θα είναι το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού, κάτι που δεν το επιθυμώ» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης
Τι εντυπωση να κανει; Αφου οι ιδιοι οι Κυπριοι στην εισβολη δεν εκαναν τον κοπο να προβαλουν καμμια αντισταση. Η ζωη ειναι γλυκεια για να την χαραμισουν για γη. Εξαλλου εχουν ετοιμη την λυση να πανε στην Αγγλια σε περιπτωση που τους διωξουν οι Τουρκοι απο το νησι.
Μάλλον δεν γνωρίζεις για τις θυσίες της Εθνικής Φρουράς. Ο άμαχος πληθυσμός τι άλλο θα μπορούσε να κάνει;
Γνωριζω οτι παιζει στα καναλια σε ρεπορταζ και οτι αναφερεται απο βετερανους. Εκει δεν ημουν. Προφανως και πολεμησαν οι καταδρομεις Κυπριοι αναφεροντε οι μαχες και ορισμενοι αλλοι που υπηρετουσαν την θητεια τους αλλα δεν υπηρχε μαζικη κινητοποιηση του πληθυσμου. Τωρα αν φταιει η Χουντα ή ο Μακαριος που δεν ηταν οργανωμενοι, ή δεν ειχαν αρκετα οπλα για χψ λογους αυτο ειναι κατι αλλο. Αλλα δεν πολεμησαν οπως πολεμησαν οι Κρητικοι στην εισβολη των Γερμανων. Συνφωνεις ή διαφωνεις με αυτο;
-
Στην Κρήτη είχε ΜΟΝΟ αλεξιπτωτιστές . Στην Κύπρο οι αλεξιπτωτιστές ήταν λίγοι . Ο κύριος όγκος ήλθε δια θαλάσσης με απόβαση , στρατού και αρμάτων με την προστασία αεροπλάνων και πλοίων .
Πως να τους πολεμήσεις . Τα μικρά πλοία πολέμησαν και τα βούλιαξαν οι Τούρκοι . Διάβασε λίγο , κάπου θα υπάρχουν στοιχεία .
Θυμάμαι ότι τους έρριξαν 15 αεροπλάνα των Τούρκων . Βούλιαξαν και οι ίδιοι ένα αντιτορπιλικό και χτύπησαν άλλα δύο νομίζοντας ότι είναι Ελληνικά .
Μην συγκρίνεις την Κρήτη , με την Κύπρο όπου υπήρχαν ήδη τουρκικοί θύλακες οπλισμένοι .
Οχι και σιωπηρή η αποδοχή Σημίτη για τα Ιμια . Μέσα στην Βουλή το είπε .
Και δεν πρόκειται για ένα ξερονήσει , αλλά για το μισό Αιγαίο και όχι για τα νερά της Ανατολίας .
-
Να τον χαίρεται ο πρωθυπουργός μας.
Χρήστος Ροζάκης στον Γ. Σαχίνη: Το Καστελόριζο δεν δικαιούται πλήρη επήρεια στην ΑΟΖ- Να μην επεκτείνει η Ελλάδα τα Χ.Υ. στα 12 ν.μ.
-
Όταν πας σε παζάρια το σωστό είναι να ζητάς παραπάνω από αυτά που θες να πάρεις. Σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα, που την γνωρίζουν όλοι όσοι είναι σχετικοί ,είναι ότι το καστελοριζο η δεν θα πάρει καθόλου ΑΟΖ στην χειρότερη των περιστάσεων η στην καλύτερη θα πάρει με μειωμένη επιρροή και αυτό ισχύει είτε γίνει απευθείας συμφωνία είτε γίνει εξωτερική διαιτησία σε κάποιον διεθνή οργανισμό.
-
Στην Κρήτη είχε ΜΟΝΟ αλεξιπτωτιστές . Στην Κύπρο οι αλεξιπτωτιστές ήταν λίγοι . Ο κύριος όγκος ήλθε δια θαλάσσης με απόβαση , στρατού και αρμάτων με την προστασία αεροπλάνων και πλοίων .
Πως να τους πολεμήσεις . Τα μικρά πλοία πολέμησαν και τα βούλιαξαν οι Τούρκοι . Διάβασε λίγο , κάπου θα υπάρχουν στοιχεία .
Θυμάμαι ότι τους έρριξαν 15 αεροπλάνα των Τούρκων . Βούλιαξαν και οι ίδιοι ένα αντιτορπιλικό και χτύπησαν άλλα δύο νομίζοντας ότι είναι Ελληνικά .
Μην συγκρίνεις την Κρήτη , με την Κύπρο όπου υπήρχαν ήδη τουρκικοί θύλακες οπλισμένοι .
Οχι και σιωπηρή η αποδοχή Σημίτη για τα Ιμια . Μέσα στην Βουλή το είπε .
Και δεν πρόκειται για ένα ξερονήσει , αλλά για το μισό Αιγαίο και όχι για τα νερά της Ανατολίας .
Ολο δικαιολογιες. Επρεπε να ειναι ποιο προετοιμασμενοι αν δεν ηθελαν να χασουν την γη τους. Δες πως αντεδρασε το Ισραηλ το 73 μετα την αρχικη εκπληξη. Μολις οι εφεδροι πηγαν στις μοναδες (που βασικα στους δρομους εβαζαν τα στρατιωτικα και ετρεχαν να βρουν τις μοναδες τους) αντεπιτεθηκαν μαζικα.
-
REALZEUS wrote:
Άλλο το να λες κάτι στα χαρτιά και άλλο το να το εφαρμόσεις. Πως θα εφαρμόσει η Τουρκία αυτήν τη φαντασιακή ΑΟΖ εν τοις πράγμασι; Γελοιότητες του Προέδρου Ερντογάν και του Στρατηγού Ακάρ απλά.
μηπως με γεωτρήσεις στα 7 ν.μ από την Κρήτη αν δεν τον εμποδισουμε ?
Νόμιζα ότι είχαμε καταλήξει ότι δεν απαγορεύεται αυτό, από την στιγμή που έχουμε ΧΥ στα 6 μίλια. Εμάς τι μας σταματάει να κάνουμε το ίδιο;
-
Γνωριζω οτι παιζει στα καναλια σε ρεπορταζ και οτι αναφερεται απο βετερανους. Εκει δεν ημουν. Προφανως και πολεμησαν οι καταδρομεις Κυπριοι αναφεροντε οι μαχες και ορισμενοι αλλοι που υπηρετουσαν την θητεια τους αλλα δεν υπηρχε μαζικη κινητοποιηση του πληθυσμου. Τωρα αν φταιει η Χουντα ή ο Μακαριος που δεν ηταν οργανωμενοι, ή δεν ειχαν αρκετα οπλα για χψ λογους αυτο ειναι κατι αλλο. Αλλα δεν πολεμησαν οπως πολεμησαν οι Κρητικοι στην εισβολη των Γερμανων. Συνφωνεις ή διαφωνεις με αυτο;
Πολέμησαν, όσο μπορούσαν, η Εθνική Φρουρά και η ΕΛΔΥΚ. Δεν πoλέμησαν άμαχοι, δεν είναι αυτός ο ρόλος τους άλλωστε.
-
5) Αν και η ανακήρυξη της ΑΟΖ γίνεται μονομερώς από το παράκτιο κράτος, αντίθετα απαιτείται συμφωνία με τα όμορα κράτη για την οριοθέτησή της στην περίπτωση που, λόγω της γεωγραφικής διαμόρφωσης, η διαθέσιμη θαλάσσια περιοχή δεν επαρκεί έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν ΑΟΖ πλάτους 200 ναυτικών μιλίων. Αυτό ισχύει και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τυχόν ανακήρυξη ΑΟΖ από τη χώρα μας οδηγεί αυτόματα σε ζητήματα οριοθέτησής της, που όμως, ως προς την υφή τους, δε διαφοροποιούνται με τα μέχρι σήμερα υφιστάμενα προβλήματα οριοθέτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Για τον λόγο αυτό, εμφανίζεται παγκοσμίως η τάση οι δύο αυτές θαλάσσιες ζώνες να οριοθετούνται ταυτόχρονα και τα όριά τους να συμπίπτουν.
6) Ενώ το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας καθορίζει την αρχή «της μέσης γραμμής-ίσων αποστάσεων» ως μέθοδο οριοθέτησης των χωρικών υδάτων, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δεν υφίσταται διάταξή του που ορίζει τη μέθοδο οριοθέτησης των δύο αυτών ζωνών, ενώ παράλληλα εισάγεται σαν μέθοδος και η αρχή της «ευθυδικίας» για την επίλυσης διαφορών μεταξύ δύο κρατών τα οποία, όταν διαφωνούν, καταφεύγουν σε μηχανισμό επίλυσης διαφορών (διαιτησία - Διεθνές Δικαστήριο). Η αρχή της «ευθυδικίας» είναι ένα ασαφές νομικό κριτήριο για την οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας που μπορεί να αγνοήσει μερικά ή συνολικά την αρχή «των ίσων αποστάσεων», λαμβάνοντας υπόψη και άλλα κριτήρια. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση προσφυγής Ελλάδος-Τουρκίας σε μηχανισμό επίλυσης διαφορών για την οριοθέτηση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την απόφαση της διαιτησίας και την ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα που θα μας αποδοθεί.
Υπάρχει ταυτόχρονα και το πολύ σημαντικό Αποκλειστικό Δικαίωμα Αλιείας: Εξασφαλίζεται εντός της ΑΟΖ στους Έλληνες πολίτες και σε όσους θα διαθέτουν ειδική άδεια από την Ελλάδα. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η αρμοδιότητα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Σωστή διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο αναβαθμισμένες και ποιοτικότερες τουριστικές υπηρεσίες.
Το 5 και το 6 είναι η ουσία και το πρόβλημα. Το δε 8 είναι αστείο, από την στιγμή που πολλές φορές, ακόμα και στα δικά μας Χωρικά Ύδατα, μπαίνουν και ψαρεύουν οι Τούρκοι. Είχαμε το ίδιο πρόβλημα και με τους Ιταλούς, αλλά το λύσαμε με την ΑΟΖ που υπογράφηκε πριν λίγες μέρες.
-
Aikibill wrote:
REALZEUS wrote:
Άλλο το να λες κάτι στα χαρτιά και άλλο το να το εφαρμόσεις. Πως θα εφαρμόσει η Τουρκία αυτήν τη φαντασιακή ΑΟΖ εν τοις πράγμασι; Γελοιότητες του Προέδρου Ερντογάν και του Στρατηγού Ακάρ απλά.
μηπως με γεωτρήσεις στα 7 ν.μ από την Κρήτη αν δεν τον εμποδισουμε ?
Νόμιζα ότι είχαμε καταλήξει ότι δεν απαγορεύεται αυτό, από την στιγμή που έχουμε ΧΥ στα 6 μίλια. Εμάς τι μας σταματάει να κάνουμε το ίδιο;
Συγνώμη μια γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και μελλοντική Αοζ όταν το αποφασίσουμε,σε περιοχή που αμφισβητεί η Τουρκία και έχει ανακοινώσει ότι είναι δίκη της για σένα δεν είναι θέμα? Εκτός από ότι στερείτε λογικής η αποψη σου, φυσικα και γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαγορεύεται.
-
Όταν πας σε παζάρια το σωστό είναι να ζητάς παραπάνω από αυτά που θες να πάρεις. Σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα, που την γνωρίζουν όλοι όσοι είναι σχετικοί ,είναι ότι το καστελοριζο η δεν θα πάρει καθόλου ΑΟΖ στην χειρότερη των περιστάσεων η στην καλύτερη θα πάρει με μειωμένη επιρροή και αυτό ισχύει είτε γίνει απευθείας συμφωνία είτε γίνει εξωτερική διαιτησία σε κάποιον διεθνή οργανισμό.
Aυτο θα πρέπει να είναι απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου και όχι οι Έλληνες σύμβουλοι ενός πρωθυπουργού να προσπαθούν να προκαταλάβουν την απόφαση του δικαστηρίου που είναι και σε βάρος της χώρας αναρωτιέμαι τότε τι τους χρειαζόμαστε όλους αυτούς του Τουρκολακέδες ?
Υπάρχει στο νετ βίντεο διάρκειας 3 ωρών, αν την ακούσεις θα δείς έναν γηραιό κύριο που ψάχνει να βρείς τις λέξεις να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο δημοσιογράφος του κάνει ερωτήσεις που τον κάνουν να τα ψιλοχάνει και μόνο από σεβασμό δεν τον ξεμροστιάζει, αν περιμένουμε από αυτούς τους κυρίους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας είναι καλύτερα να παραδώσουμε τα κλειδιά της χώρας στην Τουρκία και να φεύγουμε σιγά-σιγά.
-
Καλα δεν είπα και κάτι το διαφορετικό, η δικιά μας θέση πρέπει να είναι αυτή του γνωστού χάρτη που παρουσιάζουμε, απλώς επισημαινα ότι δεν πρόκειται να ισχύσει αν πάμε σε κάποιο διεθνές δικαστήριο, σε κάθε περίπτωση δεν έχει νόημα να βάζουμε τρικλοποδιές στον εαυτό μας.
Αυτό πάντως μάλλον γίνεται για περιορισμό του πολιτικού κόστους και όχι λόγω ύποπτης τουρκοφιλιας. Λένε οι παραπάνω, κάτσε να τους προετοιμάζουμε ότι θα χαθούν ύδατα που λέγαμε ότι είναι δικά μας, γιατί αν γίνει ξαφνικά και αιφνιδίως θα μας πάρουν με τις πέτρες.
-
Το θέμα δεν είναι τι λες εσύ και εγώ αλλά τι λένε οι εντεταλμένοι σύμβουλοι ασφαλείας του πρωθυπουργού και ο δημόσιος λόγος τους που καταγράφεται και αξιοποιείται κατάλληλα από την Τουρκία.
Βλέπεις ξαφνικά να έχει πυκνώσει η αρθρογραφία διακεκριμένων κατά τα άλλα πανεπιστημιακών καο πολιτικών που καλούν τους πολίτες «να κατανοήσουν και τις αλήθειες των άλλων», δηλαδή της Τουρκίας και ρίχνουν στον μύλο της δικής τους αλήθειας το Καστελλόριζο και το δικαίωμα του σε θαλάσσιες ζώνες, τον εναέριο χώρο και το εύρος του, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξουν πως «η διένεξη της Ελλάδας με την Τουρκία δεν θα λήξει υπέρ της χώρας μας με εθνικιστικές κορώνες και επίκληση του Διεθνούς Δικαίου ή σύρραξη»!
Αν αυτό δεν είναι ρίξιμο των ασπίδων στο έδαφος και παράδοση στον αντίπαλο δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο είναι, αν δεν γίνεται επί τούτου, δηλαδή για την προετοιμασία της κοινής γνώμης για παράδοση εδαφών και κυριαρχίας, τότε είναι μέγιστη εθνική μειοδοσία, ακόμα και αν ακολουθούμε σαν χώρα εντολές άνωθεν, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ,Ε.Ε υποσκάπτωντας τα δικά τους συμφέροντα και απεμπολώντας τα δικαιώματα της χώρας χωρίς κανένα κέρδος, όπως κάνουμε από τη 1η ημέρα που μπήκαμε στο ΝΑΤΟ, και που έχει καταλήξει να είναι μια εθνική πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας που μόνο ήττες μας έχει φέρει με κορύφωση αυτά που ζούμε τους τελευταίους μήνες με ακόμα πιο άσχημη κατάληξη όπως δυδτυχώς προβλέπω αν δεν αλλάξουμε άμεσα γραμμή στην εξωτερική μας πολιτική.
Γιατί το να ακούω τον Σαμαρά να είναι λάβρος στη Βουλή υπέρ της πατρίδας και της άμυνας όταν επί πρωθυπουργίας του τίναξε την άμυνα στο αέρα εκτός από θλίψη μου προκαλεί και ερωτηματικά η τότε αλλά και η σημερινή του στάση, το ίδιο θα πω και για τον Ε.Βενιζέλο, έγδυσαν την άμυνα χωρίς να της δώσουν 1 € και τώρα έρχονται σαν τιμητές, κατάντια ή τίποτα άλλο ?
-
quadra εγω να σου πω την αληθεια πιστευω οτι στα του καστελοριζου οντως δεν εχουμε δικαιο και για αυτο θεωρω και εγω και αλλα και πιο ειδικοι απο μενα οτι αν παμε στην χαγη θα παρει η περιορισμενη η καθολου ΑΟΖ.
Δυστυχως ομως θεωρω οτι παιζεται πολυ μεγαλυτερο παιχνιδι εις βαρος μας και λαος με πολιτικη ηγεσια βρισκονται σε κατασταση νιρβανα (υπαρχουν βεβαια και ενδειξεις αφυπνισης). Στο φορουμ διαβαζω αποψεις οτι αυτα που κανουν οι τουρκοι ειναι απλως μπλοφα για να παρουν ψιχουλακια στο καστελοριζο και οτι δεν πειραζει να γινει και καμια γεωτρηση σε ελληνικη υφαλοκρηπιδα.
Σε λιγο το της ντορας (δεν θυμαμαι και επι λεξη τι ειχε πει) θα φανταζει ευχολογιο, απο την αποψη οτι θα χασουμε πολυ περισσοτερα εκτος και αν δραστηριοποιηθουμε.
-
Eγώ λέω ότι αν μπαίνουμε στο γήπεδο με το μυαλό στην ήττα, σίγουρα θα χάσουμε, στο χωριό μου το λένε και ηττοπάθεια. Αν οι κυβερνήσεις είναι φοβικές και ο λαός ηττοπαθής χαιρέται μου τον πλάτανο.
Αν με τις Πρέσπες έγιναν τα συλλατηρία που έγιναν, αν γίνει κάτι αντίστοιχο με την Τουρκία θα πρέπει να έχουνε έτοιμα τα ελικόπτερα για να φύγουν οι πολιτικοί και όσοι λιβανίζουν τον κόσμο με ηττοπαθείς αναλύσεις και δημοσιεύσεις, άλλα Ίμια και Πρέσπες δεν θα περάσουν, αυτή την εντύπωση έχω, ξέρεις έχουμε και εδώ στρατηγούς που έχουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές σε κάποια θέματα, και άλλη ξεφτίλα σαν τα Ίμια δεν θα την ανεχθούν, μια φορά την παθαίνουν, αν δουν ότι η πολιτική τους ηγεσία κοιτάει το ταβάνι ίσως να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις γιατί αν κάτσουν πάλι σαν κότες αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα την πληρώσουν, και αυτούς θα κατηγορήσουν.
EλληνοΤουρκικά, μεταναστευτικό και Ανατολική Μεσόγειο - Κύπρος