-
Καλησπέρα και καλώς σας βρίσκω.
Πρόκειται να πάρω εταιρικό αυτοκίνητο ως παροχή στη νέα μου δουλειά.
Έχω αυτή τη στιγμή ένα V40 3 ετίας και ένα Yaris 7 ετίας.
Μπορώ να επιλέξω η να πάρω το αυτοκίνητο σε είδος η να λαμβάνω το μίσθωμα σε χρήματα. Τι είναι συμφερότερο με την παρούσα κατάσταση να πουλήσω ένα εκ των 2 και να πάρω leasing αυτοκίνητο εταιρικό η να μείνω με τα δικά μου και να πάρω τα χρήματα; -
Μπορώ να επιλέξω η να πάρω το αυτοκίνητο σε είδος η να λαμβάνω το μίσθωμα σε χρήματα. Τι είναι συμφερότερο με την παρούσα κατάσταση να πουλήσω ένα εκ των 2 και να πάρω leasing αυτοκίνητο εταιρικό η να μείνω με τα δικά μου και να πάρω τα χρήματα; -
Το εταιρικό θεωρείται παροχή σε είδος οπότε θα βρεθείς να πληρώνεις φόρους και μάλλον να μπαινεις μεσα σε σχεση με το τι παιρνεις τωρα. Ειδικά για ακριβότερα αυτοκίνητα αντίστοιχα του V40 οπου ανεβαίνει η ΛΤΠΦ, το χαράτσι είναι μεγάλο.
Εφ όσον έχεις ήδη δύο αυτοκίνητα θα σου έλεγα να πάρεις τα λεφτά. -
Εάν τα χρήματα ου μισθώματος τα λάβεις φορολογημένα, τότε μάλλον (λέω μάλλον γιατί δεν ξέρω σε ποια φορολογική κλίμακα είσαι) σε συμφέρει να πάρεις εταιρικό αυτοκίνητο. Εάν τα πάρεις 'μαύρα', δηλαδή ως έξοδα, τότε σε συμφέρει να πάρεις τα χρήματα.
-
Τα χρήματα τα παίρνω με όλη τη φορολογία δλδ βγαίνει περίπου λιγότερα από τα μισά.
Το ρωτάω από πλευράς φθοράς του δικού μου, κόστος ετήσιο και πτώσης της αξίας με τα χρόνια σε σχέση με ένα εταιρικό που κάθε 4 χρόνια αλλάζει και ξεχνάς οποιοδήποτε κόστος. Βέβαια το χαράτσι βγαίνει κανένα χιλιάρικο -
Αυτό μόνο εσύ μπορείς να το απαντήσεις!
Με πρόχειρο υπολογισμό, μάλλον σε συμφέρει να πουλήσεις το V40 (εφόσον πάρεις κάτι αντίστοιχο εταιρικό) και να πάρεις εταιρικό από το να λάβεις τα χρήματα του μισθώματος φορολογημένα.
Περί εταιρικού αυτοκινήτου