-
Ο χρήστης adensa έγραψε:
Μη μας βάζεις συνέχεια τα ίδια και τα ίδια γίνεσαι κουραστικός, το λάδι στα αυτοκίνητα το αλλάζουμε επειδή βρωμίζει από τα κατάλοιπα της καύσης και δεν μπορούμε να το καθαρίσουμε με απλή και φτηνή μέθοδο, για να μάθεις περισσότερα μιας και δείχνεις...έξυπνος και πολυμαθής ασχολήσου με τις μεγάλες ναυτικές μηχανές να δείς πως καθαρίζουν εκεί το λάδι το οποίο δεν το αλλάζουν ποτέ αλλά συμπληρώνουν όποτε χρειάζεται βαρέλια 250 λίτρων, άντε γιατί νομίζεις ότι μόνο εσύ κατέχεις την μοναδική και απόλυτη αλήθεια.
Ασχολήσου λίγο με τα De Laval και θα μάθεις πολλά που δεν γνωρίζεις.
Σου έχω απαντήσει ξανά σε αυτό.
Δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα που συζητάμε.
Αυτό στα πλοία γίνεται παραδοσιακά με τα ορυκτέλαια που χρησιμοποιούν/σαν.
Στα αυτοκίνητα, η δυνατότητα για διαφορετική στρατηγική, δόθηκε με την χρήση συνθετικών group V ελαίων και μόνο και αυτό χάρη στα όσα λέει ο dr. Haas.
Όμως, και από εκεί ξεκίνησε το θέμα αυτού του thread, πολλοί κατασκευαστές, αύξησαν τα όρια αλλαγών στα αυτοκίνητά τους από την πίεση για την προσαρμογή στην νέα τεχνολογία των λιπαντικών και της νομοθεσίας που ρυθμίστηκε ανάλογα, 'ξέχασαν' όμως, σαν λιπαντικά πρώτης τοποθέτησης να τοποθετούν τα άριστα της νέας τεχνολογίας.
Εδώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η δυσχέρεια που υπάρχει στην, πρώτη, αρχική, λειτουργία του κινητήρα, όπου το συνθετικό λάδι, (για τα πρώτα 10.000 χιλιόμετρα μιλάμε), εμφανίζεται να δημιουργεί κάποια θέματα στα ελατήρια των κυλίνδρων, κατά τρόπο ανεξέλεγκτο, ώστε πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων, να βρίσκονται σε απορία.
(Bέβαια, κάποιοι λένε ότι έχει βρεθεί λύση).
Άρα λοιπόν, βλέπεις πως για όλους υπάρχουν περιθώρια επι πλέον μάθησης.
Τα πλοία όχι αλλά τα αεροπλάνα είναι σχετικά;
Eφ΄όσον μιλάμε για την τεχνολογία των συνθετικών, όλα είναι 'σχετικά', (που εδώ, ειδικά, θα πρέπει να διευκρινιστεί: 'δηλαδή συναφή').
-
@Syncro ποια λαδια (εταιριες και ιξωδη) ανηκουν στο group v (polyolesters) ? Δεν μπορω να βρω καποια αναφορα για αυτο διαβαζοντας καποιες ετικετες μερικων μεγαλων κατασκευαστων λαδιου.
@21quadra λες αλλαζουμε λαδια γιατι βρωμιζουν με τα καταλοιπα καυσης.
Με την καυση αεριου ομως τα καταλοιπα ειναι ελαχιστα, μπορει καποιος που καιει υγραεριο/φυσικο αεριο να βασταει λαδια group v μεσα για πολλα χλμ? -
Τα λάδια σήμερα δεν είναι τόσο το base stock τους (η βάση τους) αλλά τα πρόσθετα που τους βάζουν, η μαγειρική να το πω απλά. Αυτά θα δώσουν λίπανση και θα προστατεύσουν τα ελαστικά μέρη (που βασικά είναι το σημείο που πονάει στα μοντέρνα μοτέρ) μεταξύ πολλών άλλων. Αυτός είναι ο λόγος που η Mobil πήγε από GroupIV σε GroupIII αν τα θυμάμαι καλά στα Mobil 1, το οποίο συνεχώς βελτιώνεται καθώς περνάνε τα χρόνια και σαν Group III είναι καλύτερο από τα παλαιότερα Group IV.
Αυτή τη συζήτηση λυκειακού επιπέδου που γίνεται εδώ φανταστείτε την Χ1000 και σε διδακτορικό επίπεδο. Ξέρετε που καταλήγει? Στο βιβλίο συντήρησης του οχήματος
Ναι ξέρω, sorry που σας το χαλάω.Όταν λοιπόν ο κατασκευαστής λέει ότι το λάδι μένει 50.000χλμ. ή 2 χρόνια για παράδειγμα, τί ακριβώς θέλετε να παρατείνετε? Απλά αποδεχτείτε το.
Good enough is good.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
@Syncro ποια λαδια (εταιριες και ιξωδη) ανηκουν στο group v (polyolesters) ? Δεν μπορω να βρω καποια αναφορα για αυτο διαβαζοντας καποιες ετικετες μερικων μεγαλων κατασκευαστων λαδιου.Oι 'μεγάλοι κατασκευαστές λαδιού' δεν προβάλλουν την αναλυτική σύνθεση των προϊόντων τους, αφ' ενός, γιατί λίγοι θα καταλάβαιναν, θέτοντας τους υπόλοιπους σε σύγχιση, αφ΄ετέρου, γιατί έτσι μπορούν να αυτοπροσδιορίζουν τα προϊόντα τους όπως τους βολεύει και επειδή, προφανώς, δεν τους το επιβάλει ο νόμος.
Μάλιστα υπήρξε μεγάλος δικαστικός αγώνας, μεταξύ πολυεθνικών στις Η.Π.Α., (δεκαετία 2000), όπου τελικά, δικαιώθηκε ο κατασκευαστής εκείνος που ήθελε να πουλάει το λάδι του σαν 'συνθετικό', ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. (Τελικά το πουλάει σαν τέτοιο στις Η.Π.Α., ενώ του απαγορεύεται στην Ευρώπη η διάθεση με την ετικέτα 'synthetic' η 'fully synthetic', δεν ξέρω τι ακριβώς).
Ακόμα, οι εταιρείες, πουλάνε σαν συνθετικά τα...'ημισυνθετικά', η τα group III, ενώ πραγματικά συνθετικά είναι τα group IV &V, οπότε χαρακτηρίζονται σαν 'fully synthetic'.
Ρίξε μια ματιά εδώ, όπου κάποιος δίνει και συγκεντρωτικά, (προτελευταία σελίδα), όλους όσους κατασκευάζουν τέτοια λάδια, και θα βρεις πολλές απαντήσεις, (και πολλά νέα ερωτήματα!).
http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php/topics/1176549/1
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Τα λάδια σήμερα δεν είναι τόσο το base stock τους (η βάση τους) αλλά τα πρόσθετα που τους βάζουν, η μαγειρική να το πω απλά. Αυτά θα δώσουν λίπανση και θα προστατεύσουν τα ελαστικά μέρη (που βασικά είναι το σημείο που πονάει στα μοντέρνα μοτέρ) μεταξύ πολλών άλλων. Αυτός είναι ο λόγος που η Mobil πήγε από GroupIV σε GroupIII αν τα θυμάμαι καλά στα Mobil 1, το οποίο συνεχώς βελτιώνεται καθώς περνάνε τα χρόνια και σαν Group III είναι καλύτερο από τα παλαιότερα Group IV.Αυτή τη συζήτηση λυκειακού επιπέδου που γίνεται εδώ φανταστείτε την Χ1000 και σε διδακτορικό επίπεδο. Ξέρετε που καταλήγει? Στο βιβλίο συντήρησης του οχήματος
Ναι ξέρω, sorry που σας το χαλάω.Όταν λοιπόν ο κατασκευαστής λέει ότι το λάδι μένει 50.000χλμ. ή 2 χρόνια για παράδειγμα, τί ακριβώς θέλετε να παρατείνετε? Απλά αποδεχτείτε το.
Good enough is good.
Aτενίζοντας από κει ψηλά, το διδακτορικό σου επίπεδο, δεν κατάλαβες καν πιο είναι το θέμα...
Δεν πειράζει...
Άλλη φορά...
-
Ερώτηση κρίσης:
ένας ολετήρας, ε, χμ, κινητήρας θέλω να πω, TSI, πόσα διδακτορικά/χλμ. καταναλώνει και ο, λυκειακός, χρήστης, ποιον κατασκευαστή θα πρέπει να ακούει, του αυτοκινήτου, του λαδιού η τον δικό του;
*
(Γιατί είμαι υπέρ της γνώσης αλλά κατά της έπαρσης...(των TSI)).* -
Ο χρήστης Syncro for ever έγραψε:
Ερώτηση κρίσης:ένας ολετήρας, ε, χμ, κινητήρας θέλω να πω, TSI, πόσα διδακτορικά/χλμ. καταναλώνει και ο, λυκειακός, χρήστης, ποιον κατασκευαστή θα πρέπει να ακούει, του αυτοκινήτου, του λαδιού η τον δικό του;
*
(Γιατί είμαι υπέρ της γνώσης αλλά κατά της έπαρσης των TSI).*Ποστ χωρις λινκ?Χαλασες!
-
Αυτός εδώ μάλλον θα ξέχασε να βάλει group V και την πάτησε...
http://totalcarmagazine.com/tech/2013/11/18/30k_oil_change_interval_will_it_ruin_your_engine/
-
Σημεία προσοχής στο παράδειγμα:
1)To αυτοκίνητο έχει κάνει 60.000 χλμ. + και δεν αναφέρεται αν και πότε άλλαξε λάδια.
2)Δεν υπάρχει καμία αναφορά στον τύπο του λαδιού που χρησιμοποιούσε.
3)Δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ το πρόσθετο καυσίμου που συνιστά η PEUGEOT.
(Aλλωστε ο κινητήρας είναι B.M.W., και δεν αναφέρεται αν η B.M.W. συνιστά κάτι ανάλογο, πράγμα πολύ πιθανό).4)Μιλάμε για 'direct injection'. Μόδες...
-
Γιατι η τζουλιετα τη τοεκανε το λαδι ?το εκαψε?ολο?μερος απο αυτο εγινε καρβουνο και κολλησε στο μοτερ!σιγουρα εχει κολλήσει και στα πιστονια στα ελατηρια λαδιου δυσκολευονταν το εργο τους πια..καλα καινουργιο αμαξι δεν εχει μεσα ψηφιακα μπλιμπλικια να λενε Ε λαδι Ε αλλαξε λαδι!
Παλια η αλφα ειχε τετοιο συστημα οταν χαλουσαν τα λαδια της και ηταν αν δε κανω λαθος οπως παντα πρωτοπορα!
Εδω εχει το ρενο μου που ηταν 90 μοντελο ψηφιακο δεικτη..αλλα θα μου πειτε εδω ολοκληρη bmw ουτε δεικτη με το χερι δε βαλαν..καλα!
Τωρα φιλε μου μη κανεις τπτ δλδ αν σου πω λυσε ολο το μοτερ θα το λυσεις?
Αστο οπως ειναι κανε αλλαγες στα 10 και αν αρπαξε και λιγο ζησε με αυτο..δεν εγινε κατι..δε θα χαλασει το μονο σιγουρο! -
Ο χρήστης giannisae έγραψε:
Γιατι η τζουλιετα τη τοεκανε το λαδι ?το εκαψε?ολο?μερος απο αυτο εγινε καρβουνο και κολλησε στο μοτερ!σιγουρα εχει κολλήσει και στα πιστονια στα ελατηρια λαδιου δυσκολευονταν το εργο τους πια..καλα καινουργιο αμαξι δεν εχει μεσα ψηφιακα μπλιμπλικια να λενε Ε λαδι Ε αλλαξε λαδι!
Παλια η αλφα ειχε τετοιο συστημα οταν χαλουσαν τα λαδια της και ηταν αν δε κανω λαθος οπως παντα πρωτοπορα!
Εδω εχει το ρενο μου που ηταν 90 μοντελο ψηφιακο δεικτη..αλλα θα μου πειτε εδω ολοκληρη bmw ουτε δεικτη με το χερι δε βαλαν..καλα!
Τωρα φιλε μου μη κανεις τπτ δλδ αν σου πω λυσε ολο το μοτερ θα το λυσεις?
Αστο οπως ειναι κανε αλλαγες στα 10 και αν αρπαξε και λιγο ζησε με αυτο..δεν εγινε κατι..δε θα χαλασει το μονο σιγουρο!Ενταξει μην υπερβαλλουμε.....δεν θα χασει τον κινητηρα εξαιτιας μιας παρατεταμένης αλλαγης....Βρωμια ΟΚ παιζει να επιασε στα ελατήρια αλλα θα φυγει.
Οσον αφορα τους μετρητες ποιοτητας λαδιων των αυτοκινητων .....είναι ΓΤΠ μια αγωγιμοτητα μετρανε ολη και ολη. -
Αν μας διαβάζει ακόμα ο αρχικός poster με την Julia.
To αμάξι σου δεν έχει τίποτα φίλε μου. Μπούρδες σου έλεγε ο μηχανικός για να σε έχει πελάτη. Άλλο σέρβις κάθε 20.000χλμ. ή 30.000χλμ. και άλλο κάθε 10 ή 7.5
Κατά 99% όμως σου έχει βάλει ασύμβατα λάδια, και θα πρέπει να τα αλλάξεις.Η σύστασή μου είναι να πας πάλι αντιπροσωπεία για το σέρβις σου. Μπορεί να κοστίζει παραπάνω αλλά τουλάχιστον δε σε κοροιδεύουν στα προφανή και δε θα σου τα πέρνουν με το να απαιτούν σέρβις κάθε 3 και λίγο. Στην τελική σε κόστος, μάλλον παρόμοια θα σου βγει. Αν σου βγάλει βλάβη, δες και το μηχανικό αλλά για το service προτείνω αντιπροσωπεία.
Όσον αφορά τη φώτο με το Mini έχει κενά η ιστορία...δε μας λέει τί λάδια του έβαλαν γιατί αν δεν είναι long life με τις προδιαγραφές που θέλει το μοτέρ, και υπό ορισμένες συνθήκες προκύπτει το αποτέλεσμα που βλέπετε.
Στον κόσμο όμως κάπου 1.000.000 Mini (πετάω ένα νούμερο αλλά δεν πρέπει να είμαι πολύ έξω) ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα συντήρησης με αλλαγές στις 30.000χλμ. χωρίς πρόβλημα. Αν όντως υπήρχε θέμα, θα το είχαν χιλιάδες και θα είχε γίνει βούκινο. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Αν μας διαβάζει ακόμα ο αρχικός poster με την Julia.To αμάξι σου δεν έχει τίποτα φίλε μου. Μπούρδες σου έλεγε ο μηχανικός για να σε έχει πελάτη. Άλλο σέρβις κάθε 20.000χλμ. ή 30.000χλμ. και άλλο κάθε 10 ή 7.5
Κατά 99% όμως σου έχει βάλει ασύμβατα λάδια, και θα πρέπει να τα αλλάξεις.Η σύστασή μου είναι να πας πάλι αντιπροσωπεία για το σέρβις σου. Μπορεί να κοστίζει παραπάνω αλλά τουλάχιστον δε σε κοροιδεύουν στα προφανή και δε θα σου τα πέρνουν με το να απαιτούν σέρβις κάθε 3 και λίγο. Στην τελική σε κόστος, μάλλον παρόμοια θα σου βγει. Αν σου βγάλει βλάβη, δες και το μηχανικό αλλά για το service προτείνω αντιπροσωπεία.
Όσον αφορά τη φώτο με το Mini έχει κενά η ιστορία...δε μας λέει τί λάδια του έβαλαν γιατί αν δεν είναι long life με τις προδιαγραφές που θέλει το μοτέρ, και υπό ορισμένες συνθήκες προκύπτει το αποτέλεσμα που βλέπετε.
Στον κόσμο όμως κάπου 1.000.000 Mini (πετάω ένα νούμερο αλλά δεν πρέπει να είμαι πολύ έξω) ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα συντήρησης με αλλαγές στις 30.000χλμ. χωρίς πρόβλημα. Αν όντως υπήρχε θέμα, θα το είχαν χιλιάδες και θα είχε γίνει βούκινο.Νικολας ποιος σου λεει ότι η αντιπροσωπεια στην Ελλαδα χρησιμοποιει το σωστο λαδι και όχι το πιο φθηνο?Επισης με τα λογκ λιφε λαδια δεν εχει ολος ο κοσμος θεμα αφου ο μ.ο. χιλιομετρων που κρατανε ένα αμαξι στο εξωτερικο είναι μικρος.
Παρολα αυτά και το ATF π.χ. σε BMW longlife δεν είναι?Γιατι στις 100κ+ θελει οπωσδήποτε αλαγη?
Μαρκετιστικο τρικ είναι εις βαρος του καταναλωτή. -
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
Νικολας ποιος σου λεει ότι η αντιπροσωπεια στην Ελλαδα χρησιμοποιει το σωστο λαδι και όχι το πιο φθηνο?Επισης με τα λογκ λιφε λαδια δεν εχει ολος ο κοσμος θεμα αφου ο μ.ο. χιλιομετρων που κρατανε ένα αμαξι στο εξωτερικο είναι μικρος.
Παρολα αυτά και το ATF π.χ. σε BMW longlife δεν είναι?Γιατι στις 100κ+ θελει οπωσδήποτε αλαγη?
Μαρκετιστικο τρικ είναι εις βαρος του καταναλωτή.Ο φόβος φιλάει τα έρημα. Η αντιπροσωπεία έχει πολύ μεγαλύτερο φόβο από τον noname μηχανικό. Για τον ίδιο λόγο εμπιστεύομαι για παράδειγμα την παστερίωση από μεγάλη γαλακτοβιομηχανία.
Σαφώς δεν κάνει όλος ο κόσμος 30.000χλμ κάθε 1 ή 2 χρόνια (οι περισσότεροι όμως κάνουν 20.000χλμ+ σε 2 χρόνια)
Αλλά πλέον υπάρχει η δύναμη του μεγάλου δείγματος. Έχουν πουληθεί κάπου 3.000.000 μίνι πια και κυκλοφορεί πάνω από 10ετία. Αν το επίσημο πρόγραμμα συντήρησης είχε αδυναμίες, θα είχε φανεί σε πολλές χιλιάδες αυτοκίνητα και θα είχε γίνει βούκινο όπως είπα.
Δεν ξέρω τί είναι το ΑΤF. Αλλά λάδι κινητήρα δεν είναι έτσι? Θα πω όμως κάτι γενικό. Το ότι όλοι οι κατασκευαστές δίνουν αξιόπιστο πρόγραμμα σέρβις προφανώς δε σημαίνει ότι θα δώσουν και το ίδιο. Τα αυτοκίνητα μοιάζουν πολύ αλλά δεν είναι τα ίδια. -
Θα την πω την κακία μου, διαβάζουμε υποτίθεται... εμπεριστατωμένα πόστ χρόνια τώρα για τα λάδια από τον γνωστό κύριο και ξαφνικά μας πετάει ότι δεν ξέρει τι είναι το ATF και μετά περιμένει να πάρουμε στα σοβαρά όλα τα προηγούμενα και τα επόμενα του οσταρίσματα, απογοήτευση και απορία ακόμα και αν το είπε έτσι για...πλάκα, περίεργο αλλά συμβαίνει τώρα.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Θα την πω την κακία μου, διαβάζουμε υποτίθεται... εμπεριστατωμένα πόστ χρόνια τώρα για τα λάδια από τον γνωστό κύριο και ξαφνικά μας πετάει ότι δεν ξέρει τι είναι το ATF και μετά περιμένει να πάρουμε στα σοβαρά όλα τα προηγούμενα και τα επόμενα του οσταρίσματα, απογοήτευση και απορία ακόμα και αν το είπε έτσι για...πλάκα, περίεργο αλλά συμβαίνει τώρα.Όταν τα ποστ είναι τεκμηριωμένα, δεν παίζει ρόλο ποιος τα γράφει.
-
Nickola.......στο εγραψα κανα δυο σελιδες πριν,τα σερβις τα εκανε στην αντιπροσωπεια και εκει του ειπαν για σουπερ λιπαντικο και αλλαγη στις 20000 χλμ!!!!!! Εσυ συνεχιζεις να επιμενεις οτι αυτοι ξερουν!
-
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Nickola.......στο εγραψα κανα δυο σελιδες πριν,τα σερβις τα εκανε στην αντιπροσωπεια και εκει του ειπαν για σουπερ λιπαντικο και αλλαγη στις 20000 χλμ!!!!!! Εσυ συνεχιζεις να επιμενεις οτι αυτοι ξερουν!Το λιπαντικό δεν είναι σούπερ. Είναι long life με τις προδιαγραφές που απαιτεί το μοτέρ του. Την αλλαγή στις 20.000 (και λίγα μου φαίνονται αλλά τέσπα) δεν την λέει αυθαίρετα η αντιπροσωπεία. Είναι οδηγία του εργοστασίου.
'Αυτοί' έχουν δουλέψει πολύ για να γράψουν τις οδηγίες. Ξέρουν καλύτερα από τον κάθε ένα. Ξέρουν καλύτερα από εσένα, εμένα ή τον μηχανικό της γειτονιάς.Μερικές φορές η αλήθεια δεν είναι προφανής. Αν ήταν δεν θα είχαμε έρευνα.
-
Εξακολουθεις!!!!!!!!εισαι απιστευτος......μα κατοπιν πολυετων ερευνων και μπλα μπλα εβαλε τα long life λαδια και στις 20Κ χλμ,που εσενα σου φαινονται λιγα!!!!!!!κοντεψε να στεγνωσει το μοτερ και ειχαν καρβουνιασει τα λαδια!!!!!
Ως λυση προτεινεις να παει στην αντιπροσωπεια που ΕΙΧΕ παει και να βαλει αυτα τα λαδια και να τα κρατησει περισσοτερο γιατι αυτοι ξερουν καλυτερα απο τον καθενα μας!!!!!!! -
Τα 20.000 χιλιόμετρα είναι εφικτά:
1)Aν το λιπαντικό είναι από τα κορυφαία συνθετικά. (Στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο τι να βάζουν σαν αρχικής τοποθέτησης;).
2)Αν ο κάτοχος ενδιαφέρεται και παρακολουθεί το πως εξελίσσεται η 'ενηλικίωση' του αυτοκινήτου του, κάνοντας, τουλάχιστον, τα αυτονόητα, ελέγχοντας π.χ. την στάθμη του λιπαντικού και συμπληρώνοντας όταν απαιτείται.
3)Αν δεν υπάρχει κατασκευαστικό ελάττωμα η ιδιαιτερότητα που να απαιτεί κάτι άλλο.
Μιλώντας για καινούργιο κινητήρα, μία αλλαγή φίλτρου στα 10.000 χλμ., όπου έχει επέλθει και το τελικό 'στρώσιμο', θα ήταν ευεργετική για την μετέπειτα εξέλιξη σε βάθος χρόνου. Εκεί θα γίνει και μία 'μίνι' ανανέωση του λιπαντικού, αλλά ο βασικός στόχος είναι να αφαιρεθούν τα κατάλοιπα που δημιούργησε η αρχική 'σφιχτή' λειτουργία του κινητήρα.
Ο αφελής οδηγός