-
Steve η οικονομική δικτατορία όπως την αντιλαμβάνεσαι είναι η εξουσία της αστικής τάξης πάνω στην εργατική. Η βάση, δλδ οι σχέσεις παραγωγής (αφεντικό-εργάτης), είναι αυτή που καθορίζει το εποικοδόμημα (κράτος, πολιτική, κλπ κλπ)
Για αυτό λέμε ότι η κοινωνία με αυτή τη μορφή που έχει δε φτιάχνεται, αλλά ανατρέπεται. Φιλολαϊκή λύση στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει (προσωρινά κάτω από πίεση και αν)
-
Ο χρήστης nickthetrib έγραψε:
Steve η οικονομική δικτατορία όπως την αντιλαμβάνεσαι είναι η εξουσία της αστικής τάξης πάνω στην εργατική. Η βάση, δλδ οι σχέσεις παραγωγής (αφεντικό-εργάτης), είναι αυτή που καθορίζει το εποικοδόμημα (κράτος, πολιτική, κλπ κλπ)Δεν τους ξερω nick αυτους τους ορισμους. Δεν το εχω ψαξει τι ειναι αστικη ταξη, αστικη δημοκρατια. Τα ακουω, αλλα φοβαμαι μην μπερδευτω και για αυτο δεν το εχω ψαξει. Θα ηθελα ομως αν ετσι γινεται με απλα λογια να μου πει καποιος τι ειναι η αστικη ταξη και η αστικη δημοκρατια. Εργατικη ταξη υποθετω ειναι οι εργαζομενοι, απο τον εργατη, τον αγροτη μεχρι τον μισθωτο στον ιδιωτικο τομεα.
Το εχω πει και δεν γινομαι και πιστευτος οτι δεν ξερω πολλα στον πολιτικο τομεα του Κομμουνισμου. Ξερω λιγα απο τα οικονομικα του δεδομενα. Δεν ξερω ομως για την παλη των ταξεων κλπ.
Και για αυτο εκνευριστηκα με τον Μανωλη και δεν θελει να το καταλαβει. Γιατι με λεει οτι ειμαι Κομμουνιστης, αλλα δεν ξερω τι λεει ο Κομμουνισμος στο πολιτικο του σκελος. Ξερω δλδ καποια βασικα. Και δεν με πειραζει να με πει καποιος Κομμουνιστη. Δεν το θεωρω ντροπη να ειμαι. Αλλα οταν εχω μαυρα μεσανυχτα σε αυτα τα ιδεολογικα του Κομμουνισμου και υποστηριζω και την ατομικη ιδιοκτησια, θεωρω οτι κανω κακο σε ενα Κομμα να μιλαω σαν Κομμουνιστης οπως θελουν καποιοι να με εμφανιζουν!!!
Δλδ μπορει να βγει ενας Κομμουνιστης και να με πει προβοκατορα. Για αυτο δεν θελω να δεχτω πως ειμαι Κομμουνιστης. Αφου δεν ξερω πολλα πραματα και υποστηριζω και την ατομικη ιδιοκτησια. Αν πω ναι ειμαι Κομμουνιστης και αρχισω να μιλω για την μικρομεσαια επιχειρηματικοτητα, θα βγεις μετα εσυ π.χ. λεμε που εισαι Κομμουνιστης και με το δικιο σου θα μου πεις, κατσε ρε, τι σοι Κομμουνιστης εισαι και λες τετοια παλαβα;
Ε θα σου πως ειμαι 'Κομμουνιστης' κατα τα κριτηρια των προκατηλημενων. Δεν εισαι καπιταλιστης, αρα εισαι Κομμουνιστης.
Αλλα καλυτερα να με θεωρουν Κομμουνιστη, παρα να με θεωρησουν Καπιταλιστη. Αυτον ειναι ΠΟΥ δεν ανεχομαι. Εκμεταλευτης της εργατικης ταξης δεν ειμαι. Ουτε σκοπευω να γινω.
Και ο Κομμουνισμος εκμεταλευτηκε την εργατικη ταξη. Ομως εκει υπηρχε τιμωρια. Την πληρωσαν καποιοι λιγοι ή πολλοι που εκμεταλευτηκαν τους εργατες.
Εδω πειτε μου εναν!!! Ποσες Μανωλαδες υπαρχουν και το κρατος και η δικαιοσυνη κανει στραβα ματια;** Δουλευαν στον Κομμουνισμο τα παιδακια; Γιατι στον νεοφιλελευθερισμο η Παιδικη Εργασια πεφτει συννεφο.**
**Οριστε απαντηστε σε απλα πραματα που μου λετε για εκμεταλευση. Η Χειροτερη Εκμεταλευση ειναι της Παιδικης Εργασιας. **
Υποστηριζετε ενα συστημα που βαζει τα παιδια στην παραγωγικη διαδικασια και οχι στο σχολειο. Οπου πανε πολυεθνικες στον Τριτο Κοσμο και αντι να χτισουν σχολεια απο τα υπερκερδη που βγαζουν, παιρνουν τα παιδακια και τα βαζουν στην παραγωγη. -
Πολύ ξεκάθαρος Steve.
Μου δίνεις την αίσθηση ότι έχεις διαβάσει και σε ένα βαθμό κατέχεις το θεωρητικό υπόβαθρο.
Δεν ξέρεις πολλά από θεωρεία; ΟΚ κανένα πρόβλημα, εδώ είμαστε θα στα εξηγούμε.
Δεν ξεκινάω από τώρα γιατί πρέπει να φύγω, σορρυΠάντως τα αντανακλαστικά σου από οικονομικοπολιτικής άποψης είναι κομπλέ
-
Ο κοινά αποδεκτός ορισμός της δικατορίας, είναι να υπάρχει κυβέρνηση εκλεγμένη με μη δημοκρατικές διαδικασίες, τις περισσότερες φορές να έχει πάρει την εξουσία με τη βία, να νομοθετεί έτσι όπως τη βολεύει, και να μη θέλει να την παραδώσει κάνοντας εκλογές.
Αν υπάρχει δικατορία του προλεταριάτου, του κεφαλαίου, του μανάβη, ή του μπακάλη, είναι καθαρά κομμουνιστικοί όροι και συμφωνεί μόνο η μερίδα του κόσμου που ασπάζεται την ιδεολογία αυτή, ενώ για τους υπόλοιπους είναι απλά σχήμα λόγου. Με τον κοινά αποδεκτό ορισμό, δεν νομίζω πως θα βρεθεί κανείς να διαφωνήσει.
Ο χρήστης Sbr έγραψε:
Γιατι στον νεοφιλελευθερισμο η Παιδικη Εργασια πεφτει συννεφο.[/b]**Οριστε απαντηστε σε απλα πραματα που μου λετε για εκμεταλευση. Η Χειροτερη Εκμεταλευση ειναι της Παιδικης Εργασιας. **Ανέφερε ένα κράτος που θεωρείται πως εφαρμόζει νεοφιλελεύθερο μοντέλο και επιτρέπει την παιδική εργασία. ΕΝΑ!
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Ο καπετάνιος απλά ήταν προδότης.
Του κόμματος εννοείς φαντάζομαι.
Της κοινωνίας που ζούσε και υποτίθεται υπερασπιζόταν.
Με κάλυψες απόλυτα.
@Megane98HP: Ο iant γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε και έζησε στην ΕΣΣΔ, οπότε μάλλον ξέρει τι λέει...
Μπράβο στον άνθρωπο, αλλά να μου επιτρέψεις να διατηρώ τις - πολλές αμφιβολίες μου. Τη μια μας λέτε ότι στον κομμουνισμό όλο είναι το 'εμείς', είναι που το κράτος έχει τη δύναμη και μετά μας λέτε ότι ο κόσμος είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει. Πάντα υπάρχουν απαντήσεις σε όλες τις απορίες, σε όλα όσα έγιναν, λες και πρόκειται για κάτι σαν μια μαγική εγκυκλοπαίδεια που έχει όλες τις απαντήσεις. Αυτό είναι το λιγότερο ύποπτο. Προσωπική άποψη.
Όλα κρίνονται ΠΑΝΤΑ στη πράξη, στην οποία έγινε το έλα να δεις, για να χρησιμοποιήσω ένα λαικό όρο.προφανώς και έχω μια εικόνα την οποία δεν θέλω να αλλάξω. Όταν αλλάξεις εσύ τη δικιά σου, μπορεί να την αλλάξω κι εγώ.
-
Το περίεργο καλέ μου φίλε είναι να έχει κάποιος ακλόνητη άποψη για κάτι που δεν έχει ζήσει. Σαν να σου λέω εγώ που έχω επισκεφθεί την Κρήτη 2 φορές όλο κι όλο πως είναι το νησί σου και να μην ακούω εσένα που το ζεις 45 χρόνια τώρα... Δεχθήκαμε όμως παρατήρηση πριν από τον admin, οπότε αν θες το συνεχίζουμε στο άλλο topic.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Το περίεργο καλέ μου φίλε είναι να έχει κάποιος ακλόνητη άποψη για κάτι που δεν έχει ζήσει. Σαν να σου λέω εγώ που έχω επισκεφθεί την Κρήτη 2 φορές όλο κι όλο πως είναι το νησί σου και να μην ακούω εσένα που το ζεις 45 χρόνια τώρα... Δεχθήκαμε όμως παρατήρηση πριν από τον admin, οπότε αν θες το συνεχίζουμε στο άλλο topic.Κι εγώ έχω εμπειρία. Πήγα Βερολίνο, το οποίο σίγουρα θα αρνηθείς ότι ήταν κομμουνιστικό, έχω διαβάσει, έχω ακούσει από ανθρώπους που επίσης τα έζησαν. Γιατί να μην έχω άποψη εγώ και γιατί να είναι σωστός αυτός που γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί. Εξάλλου ως γνωστόν, όλα έχουν μεγάλη δόση υποκειμενικότητας!!!
Δε χρειάζεται να το συνεχίσουμε φίλε. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Καλή καρδιά!!! -
Ο χρήστης nasos έγραψε:
Ο κοινά αποδεκτός ορισμός της δικατορίας, είναι να υπάρχει κυβέρνηση εκλεγμένη με μη δημοκρατικές διαδικασίες, τις περισσότερες φορές να έχει πάρει την εξουσία με τη βία, να νομοθετεί έτσι όπως τη βολεύει, και να μη θέλει να την παραδώσει κάνοντας εκλογές.Αν υπάρχει δικατορία του προλεταριάτου, του κεφαλαίου, του μανάβη, ή του μπακάλη, είναι καθαρά κομμουνιστικοί όροι και συμφωνεί μόνο η μερίδα του κόσμου που ασπάζεται την ιδεολογία αυτή, ενώ για τους υπόλοιπους είναι απλά σχήμα λόγου. Με τον κοινά αποδεκτό ορισμό, δεν νομίζω πως θα βρεθεί κανείς να διαφωνήσει.
Γιατι στον νεοφιλελευθερισμο η Παιδικη Εργασια πεφτει συννεφο.[/b]**Οριστε απαντηστε σε απλα πραματα που μου λετε για εκμεταλευση. Η Χειροτερη Εκμεταλευση ειναι της Παιδικης Εργασιας. **
Ανέφερε ένα κράτος που θεωρείται πως εφαρμόζει νεοφιλελεύθερο μοντέλο και επιτρέπει την παιδική εργασία. ΕΝΑ!
. Η κατάσταση στις χώρες αυτές δεν έχει καμία σχέση με τη Μαυριτανία, όπου η δουλεία είναι συχνά κληρονομική και δεκάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται στο απόλυτο έλεος του ιδιοκτήτη τους, ή** την Ινδία**, χώρα που συνδυάζει με τον χειρότερο τρόπο τη φτώχεια και το σύστημα με τις κάστες και όπου κοινότητες ολόκληρες στα χωριά του Βορρά υποχρεώνονται να φτιάχνουν τούβλα, να δουλεύουν σε λατομεία ή να υφαίνουν χαλιά.
http://www.vlioras.gr/Philologia/Composition/PaidikiErgasia.htm
Μπορεις να μου πεις ομως, τι σχεση εχουν οι χωρες με τον φιλελευθερισμο; Εγω ειπα για τον Φιλελευθερισμο. Οι χωρες που μου ζητας τι σχεση εχουν;
Πες μου καλυτερα αν στον Κομμουνισμο υπηρχε Παιδικη Εργασια. Αυτο ειναι το θεμα.Πολύ ξεκάθαρος Steve.
Μου δίνεις την αίσθηση ότι έχεις διαβάσει και σε ένα βαθμό κατέχεις το θεωρητικό υπόβαθρο.
Δεν ξέρεις πολλά από θεωρεία; ΟΚ κανένα πρόβλημα, εδώ είμαστε θα στα εξηγούμε.
Δεν ξεκινάω από τώρα γιατί πρέπει να φύγω, σορρυΠάντως τα αντανακλαστικά σου από οικονομικοπολιτικής άποψης είναι κομπλέ
Εγινε nick με τον καιρο θα χρειαστω βοηθεια φιλε. Κανω τακτικα σερβις στα αντανακλαστικα (μην γινει παρεξηγηση, δεν το λεω ειρωνικα, με χιουμοριστικη διαθεση το αναφερω.)
-
Ωρες ωρες ρε γμτ, καθομαι και σκεφτομαι, οτι εχω γινει εμμονικος με τις τραπεζες και την ελευθερια που τις εδωσε ο νεοφιλελευθερισμος που απελευθερωσε τον τραπεζικο κλαδο και επετρεψε λογω του οτι η αγορα πρεπει να ειναι ελευθερη, να καταντησουν οι τραπεζες ασυδοτες.
Αν ο σοσιαλισμος κατηγορειται για τον κρατισμο, ο φιλελευθερισμος μαλλον θα κατηγορηθει για την τραπεζικη ασυδοσια και την ασυδοσια των μεγαλων επιχειρησεων αλλα και την διαφθορα των πολιτικων. Υπαρχουν πραματα, που δεν τα λενε. Πραματα που κοστιζουν στον λαο, αλλα τα ΜΜΕ το γυριζουν και ριχνουν το φταιξιμο στις δημοσιες δαπανες, στο οτι το κοινωνικο κρατος κοστιζει πολλα κλπ.
Και να θελω να ασχοληθω με κατι αλλο, ολο πεφτω σε αρθρα που δειχνουν που το πανε οικονομικα το πραγμα.Ένα τεράστιο δίκτυο από «λομπίστες» παρεμβαίνει καθημερινά και στο έργο των ευρωβουλευτών, τους οποίους βομβαρδίζει με τόνους από ενημερωτικό υλικό και προτάσεις για την «ορθότερη» λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Στόχος είναι συνήθως να απαλειφθούν ρυθμίσεις που περιορίζουν την κερδοσκοπία στις αγορές. Όπως αποδείχτηκε πρόσφατα, μάλιστα, αρκετοί ευρωβουλευτές προωθούν αυτές τις προτάσεις λέξη προς λέξη, χωρίς να μπουν καν στον κόπο να τις επαναδιατυπώσουν. Το γερμανικό ηλεκτρονικό δίκτυο WDRTVεντόπισε δυο τέτοια περιστατικά που αφορούσαν στο χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Μπούρκχαρντ Μπαλζ και στον Μάρκους Φέρμπερ της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU). Και οι δυο κατέθεσαν προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την κερδοσκοπία στις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες περιλαμβάνονταν σε έγγραφα τραπεζικών λόμπι με σχεδόν πανομοιότυπη διατύπωση. Όταν, μάλιστα, οι δημοσιογράφοι παρουσίασαν τα σχετικά έγγραφα, ο Μάρκους Φέρμπερ ισχυρίστηκε ότι δεν αντέγραψε αυτός τα κείμενα του λόμπι, αλλά ότι… του έκλεψαν τις ιδέες – παρά το γεγονός ότι η δική του πρόταση προς το Ευρωκοινοβούλιο παρουσιάστηκε ένα μήνα μετά τη σχετική εισήγηση του λόμπι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων…
http://info-war.gr/κατάληψη-της-εε-από-το-τραπεζικό-λόμπι/
Διαπλοκη πολιτικων με χρηματιστηριακα και τραπεζικα λομπι;Ο Γιώργος Βασσάλος χαρακτηρίζει «σκανδαλώδη ιστορία» το γεγονός ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου διόρισε σε θέσεις κομβικές για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους πρόσωπα που είχαν προηγούμενη επαγγελματική σχέση με την Goldman Sachs, με κάποιες περιπτώσεις να προκαλούν σάλο στον ευρωπαϊκό Τύπο, όταν η εφημερίδα Monde και αργότερα και ο βρετανικός Independent αποκάλυψαν το ευρύ δίκτυο πρώην και νυν υπαλλήλων της εν λόγω εταιρείας που καταλάμβαναν υψηλά αξιώματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Σχολιάζοντας αυτή την κατάσταση στο ντοκιμαντέρ «Debtocracy», ο διάσημος ερευνητής της Libération Ζαν Κατρμέρ σημείωνε ότι «είναι σαν να προσλάβεις έναν κλέφτη να φυλάει το σπίτι σου. Θα σου πουν», συμπλήρωνε ο Γάλλος δημοσιογράφος, «ότι ξέρει τους άλλους κλέφτες κι έτσι μπορεί να σε προστατεύσει καλύτερα. Υπάρχει, όμως, η πιθανότητα μια μέρα που θα φύγεις να κλέψει τα πάντα».
http://info-war.gr/κατάληψη-της-εε-από-το-τραπεζικό-λόμπι/
Τελικα το νομιμο μαλλον δεν ειναι παντα ηθικο. Το χειροτερο ειναι τι αντικτυπο εχει το παραπανω νομιμο στην ζωη των πολιτων που ψηφιζουν Πολιτικους για να κανουν τελικα κουμαντο την ζωη του λαου οχι οι Πολιτικοι, αλλα Τεχνοκρατες Χρηματοπιστωτικων Ιδρυματων.Ακόμη, πάντως, κι αν κάποιος απορρίψει τις ανησυχίες που εκφράζουν οργανώσεις όπως το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών, είναι προφανές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει οριστικά στην Ευρώπη. Ειδικά, μάλιστα, σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα το λόμπι των τραπεζών δεν διαπραγματεύεται πλέον με εκλεγμένους πολιτικούς, αλλά με πρώην και νυν στελέχη τραπεζών. Η διαπραγμάτευση του PSI, λοιπόν, αλλά και τόσων άλλων συμφωνιών, που καθορίζουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών, θυμίζει περισσότερο «διατραπεζικό deal», παρά άσκηση εθνικής πολιτικής…
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα 2/2/2012
http://info-war.gr/κατάληψη-της-εε-από-το-τραπεζικό-λόμπι/ -
Ο χρήστης Sbr έγραψε:
Μπορεις να μου πεις ομως, τι σχεση εχουν οι χωρες με τον φιλελευθερισμο; Εγω ειπα για τον Φιλελευθερισμο. Οι χωρες που μου ζητας τι σχεση εχουν;Κάτσε τώρα γιατί θα μας μουρλάνεις. Εσύ δεν έγραψες το παρακάτω;
Γιατι στον νεοφιλελευθερισμο η Παιδικη Εργασια πεφτει συννεφο.**Οριστε απαντηστε σε απλα πραματα που μου λετε για εκμεταλευση. Η Χειροτερη Εκμεταλευση ειναι της Παιδικης Εργασιας. **
Και σε ρωτάω πως συσχέτισες το ένα με το άλλο. Ναι, δεν έγραψες για χώρα, αλλά μπορείς να μου πεις τι φταίει η Χ νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση αν στην Ινδία και το Μπαγκλαντές επιτρέπουν ή ανέχονται την παιδική εργασία;
Ωρες ωρες ρε γμτ, καθομαι και σκεφτομαι, οτι εχω γινει εμμονικος με τις τραπεζες και την ελευθερια που τις εδωσε ο νεοφιλελευθερισμος που απελευθερωσε τον τραπεζικο κλαδο και επετρεψε λογω του οτι η αγορα πρεπει να ειναι ελευθερη, να καταντησουν οι τραπεζες ασυδοτες.
Εμονικός έχεις γίνει με τον φιλελευθερισμό σε όλες του τις μορφές, προσπαθώντας να τον κουμπώσεις σαν αιτία για όλα τα κακά του πλανήτη και της κοινωνίας, ενώ στην πράξη έχει εφαρμοσθεί σε λίγες περιπτώσεις.
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
Εμονικός έχεις γίνει με τον φιλελευθερισμό σε όλες του τις μορφές, προσπαθώντας να τον κουμπώσεις σαν αιτία για όλα τα κακά του πλανήτη και της κοινωνίας.
Ο φιλελευθερισμός είναι μοντέλο διαχείρισης του Καπιταλιστικού συστήματος.
Το Καπιταλιστικό σύστημα έδωσε στην ανθρωπότητα ότι καλό είχε να δώσει (αύξηση της παραγωγής, κοινωνικοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας κλπ), αυτά έγιναν και ολοκληρώθηκαν πριν περίπου 100 χρόνια, τώρα δεν μπορεί να δώσει τίποτα.Το Καπιταλιστικό σύστημα είναι η αιτία για όλα τα κακά του πλανήτη και της κοινωνίας.
Ο Steve θεωρεί ότι με αλλαγή διαχειριστικού μοντέλου μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, Δεν μπορούν όμως.
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
Μπορεις να μου πεις ομως, τι σχεση εχουν οι χωρες με τον φιλελευθερισμο; Εγω ειπα για τον Φιλελευθερισμο. Οι χωρες που μου ζητας τι σχεση εχουν;
Κάτσε τώρα γιατί θα μας μουρλάνεις. Εσύ δεν έγραψες το παρακάτω;
Γιατι στον νεοφιλελευθερισμο η Παιδικη Εργασια πεφτει συννεφο.**Οριστε απαντηστε σε απλα πραματα που μου λετε για εκμεταλευση. Η Χειροτερη Εκμεταλευση ειναι της Παιδικης Εργασιας. **
Και σε ρωτάω πως συσχέτισες το ένα με το άλλο. Ναι, δεν έγραψες για χώρα, αλλά μπορείς να μου πεις τι φταίει η Χ νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση αν στην Ινδία και το Μπαγκλαντές επιτρέπουν ή ανέχονται την παιδική εργασία;
Εμονικός έχεις γίνει με τον φιλελευθερισμό σε όλες του τις μορφές, προσπαθώντας να τον κουμπώσεις σαν αιτία για όλα τα κακά του πλανήτη και της κοινωνίας, ενώ στην πράξη έχει εφαρμοσθεί σε λίγες περιπτώσεις.
Ναι καλα ενταξει. Δειξε μου με επιχειρηματα και νουμερα πως βοηθαει ο φιλελευθερισμος μαζι με τις ευκολες κριτικες. Κρινε με, αλλα βαλε και κατι που να στηριζει οσα λες. Ιστοριες χωρις στοιχεια και νουμερα ξερω να σου πω και εγω πολλες.
Αμφισβητεις τα οσα παραθετω με Sites; Τα νουμερα τους κλπ;
Ποια ειναι η ανεφαρμοστη πλευρα του νεοφιλελευθερισμου; Παλι πετας πραματα χωρις να τα εξηγησεις. Πυροτεχνηματα. Ως συνηθως.
Πες μου τωρα αυτο που ρωτησα αν θελεις και ξερεις. Ξερεις καμια Κομμουνιστικη χωρα που να εβαζε παιδακια να δουλευουν;
Απαντησε σε αυτο, Αν εχεις απαντηση.nick, πιστευω το παρακατω:
''Το κέρδος πρέπει να έχει ένα ΌΡΙΟ, πέρα από το οποίο θα πρέπει να κηρυχθεί παράνομο και απεχθές και να τιμωρούνται οι ένοχοι με βαρύτατα πρόστιμα εάν δεν έχει δηλωθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση και μόνο θα υπάρξει ισσοροπία ανάμεσα στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, εφόσον τα κράτη θα αποκτήσουν οικονομική δύναμη την οποία τώρα έχουν παραχωρήσει σε μεμονωμένους οικονομικούς απατεώνες.
Αυτό θα απαιτήσει μια νέα συνειδητότητα για την ανθρωπότητα.
**Οι λαοί σε ένα μεγάλο ποσοστό θα πρέπει να ενημερωθούν για τη συγκεκριμένη κατάσταση **την οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σύντομα. Αν ο κόσμος αυτός των σωστά πληροφορημένων πολιτών, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποκτήσει εύρος και δυναμική, τότε ο πλανήτης θα είναι έτοιμος για μια παγκόσμια ανατροπή και μια νέα συνειδητότητα θα αναπτυχθεί, που δεν θα αφήνει περιθώρια σε απατεωνιές οποιασδήποτε μορφής, όσο λεπτοφυείς κι αν είναι.
Το διαδίκτυο, τα blogs και τα social networks θα είναι το μέσο που θα φέρει την πληροφορία στα πλήθη όσο και αν προσπαθήσουν να τα απαξιώσουν ή να τα φιμώσουν τα συστημικά και υποδουλωμένα ΜΜΕ.
Οι ομάδες θα πρέπει να αλληλοβοηθούνται και να συνεργάζονται ώστε να παράγεται έργο και κοινωνικός πλούτος σε όλα τα επίπεδα, στις καλλιέργειες, στην τεχνολογία, στην πληροφορική, στην υγεία, στις τέχνες κτλ.
Αυτό που πρέπει να γίνει επειγόντως είναι να ξαναγυρίσουν στην περιφέρεια οι Έλληνες που άφησαν τα χωριά τους χρόνια πριν. Μετά από χρόνια τα εξωράισαν ή τα ξανάχτισαν, τώρα είναι καιρός να πάνε να τα κατοικήσουν και να τα συντηρήσουν.
Έχει έλθει η ώρα να καταλάβουμε ότι ο θάνατος του διπλανού μας θα είναι και ο δικός μας θάνατος αλλά και το αντίθετο, η δική του επιβίωση θα σηματοδοτεί και την δική μας ευημερία και κατά συνέπεια την επιβίωση της Ελλάδας.''
http://www.freepen.gr/2016/02/57-57000.html
Βαζω με οσα συμφωνω απο το παραπανω αρθρο. Λεει και αλλα τα οποια τα σκεφτομαι, αλλα δεν τα απορριπτω, ουτε τα υιοθετω.
Αλλα και αυτο να μην γινεται, να γινει κατι που θα ειναι με κρητιριο την διαφανεια, την κοινωνικη ευαισθησια και αλληλεγγυη, τον περιορισμο και την παταξη της απληστιας που επιβαλει η Μεγιστοποιηση του Κερδους και φορολογικα μετρα Ανδιανομης του Εισοδηματος υπερ των μικρομεσαιων εισοδηματικα πολιτων. -
Ο χρήστης nickthetrib έγραψε:
Εμονικός έχεις γίνει με τον φιλελευθερισμό σε όλες του τις μορφές, προσπαθώντας να τον κουμπώσεις σαν αιτία για όλα τα κακά του πλανήτη και της κοινωνίας.
Ο φιλελευθερισμός είναι μοντέλο διαχείρισης του Καπιταλιστικού συστήματος.
Το Καπιταλιστικό σύστημα έδωσε στην ανθρωπότητα ότι καλό είχε να δώσει (αύξηση της παραγωγής, κοινωνικοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας κλπ), αυτά έγιναν και ολοκληρώθηκαν πριν περίπου 100 χρόνια, τώρα δεν μπορεί να δώσει τίποτα.Το Καπιταλιστικό σύστημα είναι η αιτία για όλα τα κακά του πλανήτη και της κοινωνίας.
Ο Steve θεωρεί ότι με αλλαγή διαχειριστικού μοντέλου μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, Δεν μπορούν όμως.
Συμφωνώ με αυτές τις εκτιμήσεις.
-
Δεν θελω ηττοπαθεια. Τα πραγματα μπορουν να γινουν και καλα και καλυτερα. τεσπα.
Χαμένη αθωότητα: Παιδιά - εργάτες στην μεταλλευτική βιομηχανία του Μπαγκλαντές
'Σε αυτές τις βιομηχανίες οι εργαζόμενοι εργάζονται σε ακραίες συνθήκες, χωρίς μέτρα ασφαλείας, όπως προστατευτικά γυαλιά, μάσκες, γάντια, μπότες εργασίας' αναφέρει.
Εργάζονται 12 με 14 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα και να κερδίσουν από 500 έως 2000 Τάκα (1 δολάριο = 70 Τάκα).
Ο Rashid μας μιλάει για τον Murad έναν από τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο 'Ήταν οκτώ ετών όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να αρχίσει να εργάζεται. Ο Murad από πολύ μικρός έπαψε να είναι παιδί και ξεκίνησε να εργάζεται ατελείωτες ώρες μέσα σε αυτά τα εργοστάσια.'
http://www.huffingtonpost.gr/2016/02/09/probal-rashid-living-in-black-oxide_n_9191384.html?ir=GreeceΕνταξει τωρα για το.....Μπαγκλαντες θα λεμε; Ετσι δεν ειναι; Αφου δεν καιγεται ο δικος μας ποπος τι να λεμε τωρα; ok
Θα το συνεχισω ομως εγω.''Το 1999, με την «άφιξη» των διεθνών εταιρειών, ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στα 2.900. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα περισσότερα από 5.500 εργοστάσια κατασκευής ρούχων, 1.700 δημιουργίας πλεκτών και 1.300 κλωστοϋφαντουργεία. Το 60% της παραγωγής τους διατίθεται στην Ευρώπη, το 23% στις ΗΠΑ και το 4,8% στον Καναδά. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η συνεισφορά του συγκεκριμένου κλάδου στις** εξαγωγές του Μπαγκλαντές αυξήθηκε από το 3,9% που ίσχυε το 1983 σε 80% σήμερα.**''
Μια χαρα!! Τα νουμερα αυτο δεν δειχνουν; Οτι με το που πηγαν οι διεθνεις εταιριες, οι εξαγωγες αυξηθηκαν, χαμος απο εργοστασια. Τα παντα. Επενδυσεις χαμος. Τι καθομαστε λοιπον;
''Με αντίστοιχο ρυθμό αυξήθηκαν και τα κέρδη που άφηνε αυτή η βιομηχανία. Από τα 15,6 δισεκατομμύρια κατά το διάστημα 2010-2011, σε περισσότερα από 20 δισ. την τελευταία διετία και με την προοπτική να φτάσουν τα 36 δισ. έως το 2020. Σε αυτό το ρυθμό ανάπτυξης έπαιξε βέβαια καταλυτικό ρόλο η συνεργασία με τις διεθνείς εταιρείες. Η τακτική τους δεν είναι καινούρια: αναζήτηση φθηνών εργατικών χεριών. Στράφηκαν στις Φιλιππίνες, τη Ν. Κορέα, την Κίνα και ακολούθησε το Μπαγκλαντές.''
Να αναπτυξη. Βροχη τα δις. Ομως κατι δεν παει καλα. Υπαρχει η αλλη οψη του νομισματος. Συνθηκες εργασιας, ανυπαρκτες, παιδικη εργασια στις Διεθνεις Εταιριες και στην καλυτερη θα παρουν:
28,6 δολαρια/βδομαδα στην χειροτερη
7,1 δολαρια/βδομαδα
Να σκυψουμε το κεφαλι; Να παρουμε αποφαση οτι......ενταξει ειναι θηρια, ειμαστε νανοι, θα νικησουν.
χμμμμ, στην σημερινη Ελλαδα, μπορει να υπαρχει αυτη η σκεψη.
Εξω ομως, τι γινεται; Υπαρχει αντιδραση ή και οι εξω εχουν αποθαρρυνθει;''Όλα αυτά μείωσαν το κόστος για τις εταιρείες, αλλά τον τελευταίο καιρό το «πληρώνουν» με άλλο τρόπο. Έπειτα από την πυρκαγιά του περασμένου Νοεμβρίου, αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν από τον κόσμο να μποϊκοτάρει τα ρούχα που προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα, πιέζοντας τις εταιρείες να φροντίσουν για τη βελτίωση των συνθηκών στα εργοστάσια και την τήρηση των εργατικών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με περυσινή έρευνα του Χάρβαρντ, το καταναλωτικό κοινό παρουσιάζει ολοένα και πιο αυξημένη συνείδηση όσον αφορά τις αγορές του. Τα αποτελέσματά της δείχνουν πως ο κόσμος δεν είναι απλά διατεθειμένος να πληρώσει πιο ακριβά, αλλά όντως δίνει περισσότερα χρήματα για να αγοράσει ρούχα στα οποία υπάρχει η επισήμανση ότι είναι αποτέλεσμα δίκαιης εργασίας, πράγμα που ίσως αναγκάσει μακροπρόθεσμα τις εταιρείες να αλλάξουν τακτική.Το αρθρο απο που βαζω τα εντος εισαγωγικων κειμενα λεγεται:
Τα «ματωμένα» ρούχα του Μπαγκλαντές και η βιομηχανία που κοστίζει ανθρώπινες ζωές
http://www.iefimerida.gr/news/104378/τα-«ματωμένα»-ρούχα-του-μπαγκλαντές-και-η-βιομηχανία-που-κοστίζει-ανθρώπινες-ζωές -
To εχω πει οτι η μικρομεσαια επιχειρηματικοτητα για εμενα ειναι κατι θεμιτο για την κοινωνια, αρκει να υπαρχει σεβασμος, στις συνθηκες εργασιας, να μην υπαρχει η απληστια της επιδιωξης του οσο γινεται μεγαλυτερου κερδους και να υπαρχει φυσικα σεβασμος στο περιβαλλον. Και η επιχειρηση να εχει οχι τεχνοκρατικο Διοικητικο Προσωπο κοιτωντας εργαζομενους και καταναλωτες σαν νουμερα για την κοστολογηση των προιοντων της και τις ερευνες αγορας, αλλα να εχει κοινωνικο προσωπο. Η μεθοδοι κοστολογησης κλπ ειναι απαραιτητες για να μην γινεται σπαταλη των παραγωγικων συντελεστων. Οχι ομως για να εκμεταλευεονται οι Λιγοι τους Πολλους.
Να επιχειρεις να μεν για να εξασφαλισεις εναν καλυτερο τροπο ζωης για εσενα αλλα και για να βοηθησεις με δικαιες αποδοχες ανθρωπους που εχουν αναγκη απο δουλεια, αλλα να βοηθησεις και την κοινωνια, παρεχοντας προιοντα που καλυπτουν τις αναγκες της.
Υπαρχει μια αποψη την οποια υποστηριζω, πως το σημερινο οικονομο - πολιτικο περιβαλλον (εγχωριο και παγκοσμιο) ευννοει την δημιουργια μεγαλων επιχειρησεων οι οποιες σε συνεργασια με πολιτικους, δημιουργουν τους νομους της 'ελευθερη οικονομιας' και συνθηκες και νομους εργασιακους που μειωνουν το βιοτικο επιπεδο των πολλων προς οφελος των λιγων. Βεβαια αυτο το οικονομικο - πολιτικο περιβαλλον θετει αν οχι σε αμφισβητηση την Δημοκρατια, την ψαλιδιζει.
Γιατι; Γιατι οι πολιτικοι που εχουν εκλεγει απο τον λαο για να υπηρετουν τα συμφεροντα του λαου, καταληγουν στο Κοινοβουλιο να εξυπηρετουν συμφεροντα οικονομικων οργανισμων οι οποιοι διευκολυνουν την δημιουργια της 'αναπτυξης', μεσω της εισβολης πολυεθνικων επιχειρησεων. Ετσι βλεπουμε πολιτικους να μεταλλασονται μετα την εκλογικη διαδικασια ως προς αυτα που ελεγαν και αυτα που κανουν. Δλδ, απο υπερασπιστες του δημοσιου - λαικου συμφεροντος, μεταλλασονται - μετατρεπονται σε απειλη του δημοσιου - λαικου συμφεροντος με την υιοθετηση οικονομικων πολιτικων που ισοπεδωνουν εργασιακα δικαιωματα και φιλοεργατικα Εργατικα Δικαια.
Εργασιακα Κεκτημενα δεκαετιων, που αποκτηθηκαν με αγωνες που καποιες φορες βαφτηκαν με αιμα εργατων, μεσα σε μια νυχτα καταργουνται και αντικαθιστανται απο 'ευελικτες μορφες απασχολησης', απο αντιεργατικες 'αναπτυξιακες νομοθεσιες'. Για ολα αυτα ομως κατα την Προεκλογικη Περιοδο το Εκλογικο Σωμα δεν ηταν ενημερο. Ψηφισε Κομματικα Προγραμματα που περιεγραφαν εντελως διαφορετικες Οικονομικες Πολιτικες.
Εδω λοιπον κατα την γνωμη μου τιθεται το θεμα και της Αντιδημοκρατικης Δρασης των πολιτικων που οπως ειπα, βρισκονται σε συνεργασια με οικονομικους οργανισμους (ΔΝΤ - Παγκοσμια Τραπεζα) που επιβαλουν στους πολιτικους Οικονομικες Πολιτικες ευννοικες για τις πολυεθνικες.
Απεναντι σε αυτο το φαινομενο που εγινε εντονο στα τελευταια 7 χρονια, υπαρχει στον κοσμο στην Ελλαδα μια παθητικη σταση. Μια θα ελεγα Φοβικη. Το οτι εδω στην Ελλαδα δεν υπαρχει γενικα και απεναντι στις πολυεθνικες μια οργανωμενη καταναλωτικη αντιδραση ακομη και εργατικη - εργασιακη, δεν σημαινει οτι στον υπολοιπο κοσμο, το κλιμα ειναι το ιδιο.
Στο εξωτερικο αναπτυσεται ενας Αντι-Επιχειρηματικος Ακτιβισμος που στοχευει στις μεγαλες επιχειρησεις, στις πολυεθνικες. Δρα μεσα απο το διαδικτυο, προσπαθει να σπασει την ενοχη σιωπη των ΜΜΕ ως προς τα αρνητικα αποτελεσματα της δραστηριοτητας των πολυεθνικων και τελος παντων, ο κοσμος αντιδρα με καθε τροπο και μεσο. Οποιος θελει, ετσι εγκυκλοπεδικα για να μην νομιζει οτι το παιχνιδι ειναι τελειωμενο, μπορει να επισκεφθει τον παρακατω συνδεσμο. Βεβαια βαζω ενα site που λεει πολλα ακομη σε σχεση με αυτα που εγραψα.
Το βαζω απλως ετσι για να παρει καποιος μια γευση οτι εξω ο κοσμος αντιδρα, δρα, δεν κατεβαζει το Κεφαλι Κατω. Το Παιχνιδι δεν ειναι Χαμενο. Απο την στιγμη που Ψηφιζουμε, δικαιουμαστε μια Κοινωνια Πολιτων. Αυτοι θα αποφασιζουν για την πορεια της και οχι Πολιτικοι Αντιπροσωποι Πολυεθνικων Εταιρων και Τεχνοκρατικων Οικονομικων Οργανισμων.
Δεν 'προσηλυτιζω' κανεναν. Δεν ειμαι σε ολα συμφωνος με τις ακτιβιστικες δρασεις που μπορουν να λαβουν χωρα. Βασικα ειναι και πολλες σε σχεση με τον διαθεσιμο χρονο μου. Ομως ειμαι θετικα επι πολλων προσκειμενος.
Σχετικα με τον εν λογω Ακτιβισμο:
https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-corporate_activism -
Η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη - μέρος 3ον
Εντός της γενικής συναίνεσης στη μεταπολεμική Ευρώπη υπήρχε ένα διακριτό όραμα, αυτό των σοσιαλδημοκρατών.
Η σοσιαλδημοκρατία ήταν πάντα ένα υβρίδιο, και αυτό της καταλόγιζαν οι πολέμιοί της τόσο στην αριστερά όσο και στην δεξιά. Σε διαρκή αναζήτηση της θεωρίας της, η σοσιαλδημοκρατία είχε υιοθετήσει μια αντίληψη στην οποία είχε καταλήξει η γενιά των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στις αρχές του 20ου αιώνα: ότι η ριζική κοινωνική επανάσταση στην καρδιά της σύγχρονης Ευρώπης έτσι όπως την είχαν προβλέψει και την είχαν σχεδιάσει οι σοσιαλιστές οραματιστές του 19ου αιώνα ανήκε στο παρελθόν, και όχι στο μέλλον...
Ως λύση στην αδικία και την αναποτελεσματικότητα του βιομηχανικού καπιταλισμού, το παράδειγμα του 19ου αιώνα της βίαιης εξέγερσης στις πόλεις όχι μόνο ήταν ανεπιθύμητο και ανίκανο να πετύχει τους στόχους του, αλλά και περιττό. Εντούτοις, στα μέσα του 20ου αιώνα η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, ακόμα κι αν κρατούσε αποστάσεις από τον Μαρξ και όσους δήλωναν διάδοχοί του, πίστευε ακράδαντα ότι ο καπιταλισμός ήταν από τη φύση του δυσλειτουργικός και πως ο σοσιαλισμός ήταν ανώτερος ηθικά και οικονομικά. Διέφεραν από τους κομμουνιστές ως προς την απροθυμία τους να αποδεχτούν τη θέση ότι η επικείμενη κατάρρευση του καπιταλισμού είναι αναπόφευκτη.
Το καθήκον τους, όπως το αντιλαμβάνονταν έπειτα από δεκαετίες οικονομικής ύφεσης, διενέξεων και δικτατοριών, ήταν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του κράτους για να εξαλείψουν τις κοινωνικές παθογένειες που συνοδεύουν τις καπιταλιστικές μορφές παραγωγής και τη χωρίς περιορισμούς λειτουργία της οικονομίας της αγοράς, προκειμένου να οικοδομήσουν όχι οικονομικές ουτοπίες αλλά καλές κοινωνίες. [σ.σ. δικό μου σχόλιο: κάτι που τελικά δυστυχώς δεν φαίνεται συνολικά ότι κατάφεραν...]
Όπως θα έδειχναν τα μεταγενέστερα γεγονότα, η πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας δεν ήταν πάντα ελκυστική για τους νέους. Όμως ήταν ελκυστική διαισθητικά για εκείνους που είχαν ζήσει τις φρικτές δεκαετίες μετά το 1914, και σε ορισμένα μέρη της δυτικής Ευρώπης στα μέσα της δεκαετίας του 1960 η σοσιαλδημοκρατία ήταν μάλλον τρόπος ζωής, παρά πολιτική επιλογή. [σ.σ. ναι κι εγώ θα ήθελα να ζούσα τότε σε μια τέτοια Ευρώπη αν δεν ζούσα στην πονεμένη αλλά λατρεμένη μου Ελλάδα σήμερα ] Αυτό το φαινόμενο ήταν περισσότερο εμφανές στις σκανδιναβικές χώρες. Το ταβάνι των ποσοστών των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων σε αυτές τις χώρες ήταν την περίοδο 1945-1964 στο Θεό! Στη Δανία 42%, χωρίς να πέσει ποτέ κάτω από το 33%. Στη Νορβηγία 48%, δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 43%! Όσο για τους σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας, το ποσοστό τους στις βουλευτικές εκλογές μεταπολεμικά δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 45%. Μάλιστα στις εκλογές του 1968 ξεπέρασε ακόμη και το 50%!!!
Και το εκπληκτικό ήταν πως τέτοια ποσοστά σημειώθηκαν και άλλου στην Ευρώπη. Στην Αυστρία σε ορισμένες περιπτώσεις το Σοσιαλιστικό κόμμα της Αυστρίας είχε ξεπεράσει το 45%, ενώ στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές του 1951, πολύ λίγο μετά τον θρίαμβο του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που πιστώθηκε στον Τσώρτσιλ, το Εργατικό κόμμα του Άτλη είχε πάρει το 48,8% των ψήφων. Όμως το Συντηρητικό με μικρότερο συνολικό ποσοστό θα κέρδιζε τελικά περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες.
Το εντυπωσιακό, συνοψίζοντας, ήταν η σταθερότητα των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων σε μεγάλο μέρος της βορειο-δυτικής Ευρώπης. Μάλιστα επειδή για πολλά χρόνια στις σκανδιναβικές χώρες εξασφάλιζαν περισσότερο από τα 2/5 των ψήφων, κυβερνούσαν αδιαλείπτως επί δεκαετίες, ενίοτε ως επικεφαλής συνασπισμών με μικρότερους και πρόθυμους εταίρους, αλλά κατά κανόνα αυτοδύναμα. Την περίοδο 1945-1968 στη Νορβηγία από τις πέντε κυβερνήσεις οι τρεις ήταν σοσιαλδημοκρατικές, στη Δανία 8 στις 10 και στην Σουηδία και οι 4! Αλλά και στους ηγέτες υπήρξε σταθερότητα ακόμα: Στη Νορβηγία ο Γκέρχαρντσεν ηγήθηκε 2 σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων για 14 χρόνια. Και στη Σουηδία έχουμε ίσως παγκόσμιο ρεκόρ δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυποργού - ο Ερλάντερ κυβέρνησε ακλόνητος άπό το 1946 μέχρι το 1969, επί 23 συναπτά έτη δηλαδή!!!
τέλος 3ου μέρους-
-
Red καλημερα! Υποθετω οτι οτι γραφεις προερχεται απο καποιο βιβλιο. Καθεσαι και διαβαζεις τα γραφωμενα στο βιβλιο και τα πληκτρολογεις στον υπολογιστη. Ειναι μια διαδικασια χρονοβορα και κομματι δυσκολη.
Σε ευχαριστω για αυτην σου την κινηση και τα ενδιαφεροντα κειμενα! -
Ο χρήστης Sbr έγραψε:
Red καλημερα! Υποθετω οτι οτι γραφεις προερχεται απο καποιο βιβλιο. Καθεσαι και διαβαζεις τα γραφωμενα στο βιβλιο και τα πληκτρολογεις στον υπολογιστη. Ειναι μια διαδικασια χρονοβορα και κομματι δυσκολη.
Σε ευχαριστω για αυτην σου την κινηση και τα ενδιαφεροντα κειμενα!Ναι από βιβλίο είναι - το είχα αναφέρει είναι 'Η Ευρώπη μετά τον πόλεμο' του Tony Judt και προσθέτω και δικά μου σχόλια και στοιχεία. Εντάξει φυσικά κάνω φιλτράρισμα και γράφω ό,τι θεωρώ χρήσιμο και σημαντικό για το σύστημα της Σοσιαλδημοκρατίας επειδή με ενδιαφέρει κυρίως πως αυτή εφαρμόστηκε τον περασμένο αιώνα στην Ευρώπη. Αν μπορούσε να είναι βιώσιμο αυτό το σύστημα νομίζω ότι θα το επέλεγα ως το ιδανικότερο. Καλά ήταν ασύγκριτα πιο καλά τα πράγματα στην δυτική Ευρώπη τότε, δε συζητείται! Ήταν βλέπεις πιο πρόσφορο το έδαφος, με την τεράστια σε έκταση ανοικοδόμηση σε όλη την ήπειρο μετά τον πόλεμο, και ήταν δυνατό να χτιστεί μια οικονομία με ανθρώπινο και κοινωνικό χαρακτήρα. Τώρα μόνο αισιόδοξος δεν είμαι πια για το μέλλον
-
Red δεν μπορω οταν κατα τις δικες μου εκτιμησεις βλεπω πως οικονομικα εχουμε τυφωνα μπροστα μας και πρεπει να τον αντιμετωπισουμε, να ειμαι χαρουμενος. Ομως ok θα αγωνιστω. Ιστορικα σε δυσκολες περιοδους βρεθηκαν απο το πουθενα ανθρωποι που επνευσαν τους αλλους και δωσανε μαχες και νικησαν. Εννοειται οτι δεν με θεωρω για τετοιον ανθρωπο. Ελπιζω οτι καποιοι θα σηκωσουν κεφαλι και εκει ανηκω. Ετσι εχω μαθει, εχω μεγαλωσει. Πεφτουμε; Σκωνομαστε.
Η ελευθερη αγορα, η ελευθερη οικονομια θελει την ρυθμιση των εργασιακων σχεσεων ανεξαρτητη απο την κρατικη παρεμβαση. Δλδ, οι επιχειρησεις, μαζι με τους εργαζομενους θα βρουνε τις συνθηκες εργασιας που ικανοποιουν. Ποιους ομως ικανοποιουν; Τις επιχειρησεις ή τους εργαζομενους; Κανονικα θα πρεπει και τους δυο.
Η επιχειρηση εκτος απο αγαθα και υπηρεσιες, πρεπει να προσφερει στην κοινωνια και σε αλλα θεματα. Σε κοινωνικα. Να βοηθαει στην αντιμετωπιση τους και να μην τα επιβαρυνει. Επιτρεπει ομως η ελευθερη αγορα στην επιχειρηση να εχει κοινωνικο προσημο;
Οσοι ειναι ιδιωτικοι υπαλληλοι, εργατες κλπ, μαλλον θα ανηκουν σε καποια απο τις παρακατω περιπτωσεις:Σε είδα άρρωστη και να απολύεσαι
Σε είδα άρρωστη ξαφνικά. Πολύ άρρωστη. Διαγνώστηκες με καρκίνο, με ερυθηματώδη λύκο, με μυοκαρδιοπάθεια. Είπες θα το παλέψω κι ανασκουμπώθηκες. Πήρες αναρρωτική από τη δουλειά κι άρχισες τα πήγαινε έλα στα νοσοκομεία με σφιγμένα δόντια και τρομαγμένη ψυχή. Το πάλεψες, σε τσάκισε αλλά ξέρεις εσύ. Είχες δώσει τόσες μάχες για τα παιδιά σου, για τους γονείς που γερνάνε, για τον άντρα σου που δεν τα μπορεί τα νοσοκομεία. Επέστρεψες στη δουλειά όρθια και χαμογελαστή. Δεν κράτησε πολύ αυτό το χαμόγελο βέβαια.
Μέσα σε τρεις ώρες έλαβες ευγενικό μέιλ από τη διεύθυνση προσωπικού. Ναι, σωστά το μάντεψες, απολύεσαι. Ευγενικά όμως. Σου δίνουν μια αποζημίωση (χαριστικά- το τονίζουν αυτό) αλλά δυστυχώς έλειψες πολύ και έπρεπε (κι αυτό το τονίζουν) να τη δώσουν την θέση σου.Σε είδα επίσης να δίνεις συνέντευξη για την πρώτη σου δουλειά, 28 χρονών κορίτσι. Σε ρωτούσαν (διακριτικά- το τονίζουν αυτό) αν έχεις σκοπό να αποκτήσεις παιδί σύντομα. Αν σκοπεύεις να ερωτευτείς σύντομα, που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να παντρευτείς σύντομα, να κάνεις παιδί σύντομα.
Που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να είσαι ένα κανονικό άτομο σύντομα. Σε ρωτούσαν για να καταλάβουν τι ακριβώς θέλεις από τη ζωή σου για να δουν αν θέλουν να σε προσλάβουν. Μην ανησυχείτε, τους καθησύχασες, καμιά γυναίκα ποτέ δεν έβαλε τον εαυτό της και τα θέλω της μπροστά στην οικογένειά μας.Σας είδα. Δεν θέλατε και τίποτα σπουδαίο. Δε ζητήσατε κανένα προνόμιο. Να δουλέψετε θέλατε. Αλλά αυτό που θέλετε τώρα (ευγενικά πάντα) είναι να τους διαολοστείλετε όλους.
http://www.protagon.gr/scripta/blogs/se-eida-arrwsti-kai-na-apolyesai-44341048098
Λενε οτι ο ιδιωτικος τομεας ειναι σκληρος, απανθρωπος σε μερικες; περιπτωσεις. Ο ανταγωνισμος σε αναγκαζει να δινεις το 110% για να πετυχει η εταιρια ειτε την επιβιωση της σε ενα κλιμα επιχειρηματικα ανταγωνιστικο, ειτε για να πετυχει τα υπερκερδη της.
[spoiler=:3qmfw2zs]Οι μεγαλες κυριως εταιριες ακολουθουν καποιες εργασιακες πολιτικες. Βασισμενες φυσικα στην εργατωρα και την αποδοτικοτητα του εργαζομενου. Οποτε, μια εγκυμοσυνη σημαινει τζαμπα πληρωμενα μεροκοματα. Ή μια ασθενεια ακομη και αν δεν σε καθηλωνει στο σπιτι, σου μειωνει την παραγωγικοτητα. Αυτα επιβαρυνουν τα οικονομικα και την παραγωγικοτητα της επιχειρησης. Η μια πλευρα λεει οτι εγω ο επιχειρηματιας βαζω τα λεφτα, αν δεν παει καλα η επιχειρηση, εγω θα χασω αλλα και οι υπολοιποι εργαζομενοι. Σωστο σε μεγαλο βαθμο.
Τι θα γινει ομως με ανθρωπους που αρρωστησαν και επαθαν καρκινο κανανε θεραπεια και η επιχειρηση τους απολυει; Με εργαζομενους που επαθαν εμφραγμα και με 3 και 4 μπαιπας δεν μπορουν να εργαστουν σε αποθηκη σαν εργατες; Το νεοφιλελευθερο συστημα θα τους περιθωριοποιηση και με δεδομενο οτι ολα ειναι ιδιωτικα οι ανθρωποι αυτοι ή θα παρουν καποια συνταξη της πεινας, ή χωρις σοβαρες επιδοματικες κρατικες πολιτικες οι ανθρωποι αυτοι, μπορει να βρεθουν και στον δρομο. Ειναι μεγαλο το στρες να μην αρρωστησεις βαρια και χασεις την δουλεια σου. Ειναι μεγαλο το στρες να μην χασεις την δουλεια σου γιατι θελεις να κανεις....παιδια!!
Η επιχειρηση ερχεται και εντεινει τον προβλημα της υπογεννητικοτητας αφου κινειται αρνητικα ως προς την μητροτητα (να γινεις μητερα αν ειναι σωστος ο ορος) Λες και το να κανεις παιδια ειναι εγκλημα. Αν αρρωστησεις σοβαρα θα εισαι στην εταιρια; Οπως το πανε απο οσο ξερω με τις αποζημειωσεις, θα παιρνεις μια μικρη αποζημιωση και αντιο.
Εδω κατα την γνωμη μου ειναι αυτο το Οριο στα Κερδη που πρεπει να μπαινει στις επιχειρησεις για να πηγαινει το υπολοιπο κερδος σε κοινωνικες δρασεις.
Να υπαρχει ενα κοινωνικο ταμειο, για ιδιωτικους υπαλληλους που θα τους συνδραμει για οσο λειπουν απο την επιχειρηση, ή εργαζονται με καποια ασθενεια, ή κοπελες που γινονται μητερες. Η επιχειρηση πρεπει να ειναι διπλα στην κοινωνια, στα προβληματα της και οχι απεναντι της. Να μοιραζεται τα κερδη της με την κοινωνια και οχι να τα κρυβει για να τα μοιραζονται μεγαλομετοχοι και τα golden boys. Και φυσικα αυτα δεν περιμενω να τα αποφασισουν απο μονες τους οι επιχειρησεις με τους εργαζομενους. Αυτο μπορει να γινει με διαλογο εργαζομενων - κρατους - εργοδοτων. Και το κρατος να εποπτευει για την κοινωνικη δραση των επιχειρησεων, για το αν τα οικονομικα της στοιχεια ειναι αληθη και οπου υπαρχει παρανομια το προστιμο να ειναι τετοιο που να αποτρεπει τις υπολοιπες να ακολουθησουν πολιτικες Αντικοινωνικες.
Το κρατος παλια ειχε εναν νομο για τις επιχειρησεις να απασχολουν σε ποσοστο αν θυμαμαι 3% επι του εργατικου τους δυναμικου ατομα απο ευαισθητες κοινωνικες ομαδες. Πρωην χρηστες παρανομων ουσιων, ατομα με ειδικες αναγκες, μητερες χωρισμενες, ανεργους πανω απο μια ηλικια. Ποτε ομως δεν νομιζω να υπηρξε πιεση για την εφαρμογη αυτου του νομου στον ιδιωτικο τομεα. Το κρατος θα μπορουσε επισης σε επιχειρησεις που καποια υπαλληλος μενει εγκυος για εκεινο το οικονομικο ετος να παρεχει με γενναια φοροελαφρυνση ως ανταποδοση για την κοινωνικη προσφορα της επιχειρησης.[/spoiler:3qmfw2zs]
Ξυπνηστε. Εχουμε υπογεννητικοτητα. Θα μας κοστισει και κοινωνικα και εθνικα και οικονομικα. Το υπαρχων οικονομικο συστημα αποθαρρυνει τα ζευγαρια στο να κανουν οικογενεια. Ειτε γιατι δεν μπορουν οικονομικα να ανταπεξελθουν, ειτε γιατι σημερα σε αυτο το οικονομικο συστημα πολλοι βαζουν σαν αμεση προτεραιοτητα την καριερα και ενταξει γινονται και γονεις στα....40φευγα. Δεν ειναι κακο να γινουν τοτε. Κακο ειναι οταν θυσιαζεις στον γαμο την οικογενεια για να ανελθεις επαγγελματικα. -
Μερικες πικρες αληθειες που τοσα χρονια ηταν παθηματα και δεν γινανε μαθηματα. Και δεν θα γινουν γιατι εδω φτασαμε να χρεωκοπησουμε και οι πολιτικοι συνεχισαν να λενε ψεμματα, να προσλαμβανουν ανορθολογικα και κομματικα, να μην μειωνουν τους μισθους τους στα επιπεδα που ψηφιζουν για τον λαο (450 ευρω δεν θεωρουν σαν καλο τον αρχικο μισθο; γιατι τοτε οι ιδιοι παιρνουν 17χιλιαρικα τον μηνα; αντε του δινου αβαντζο. ας παιρνουν 1000 ευρω τον μηνα), να μην εχουν πολυπλευση εξωτερικη πολιτικη κλπ
Δεν συμφωνω σε ολα με το αρθρο και βαζω με οσα συμφωνω. Μην βγω ξαφνικα οτι συμφωνω σε ολα με τον Στουπα. Φτου φτου φτου μακρια απο εμενα.Προ δραματικών εξελίξεων...
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αρχίσει να πέφτει από το Μάρτη του 2014 όταν διεφάνη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και προεξοφλήθη η άνοδός του στην εξουσία.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στις 450 μονάδες, στο ένα τρίτο της αξίας που βρισκόταν το 2009, προ κρίσης.
Αυτό που έχει συμβεί μόνο στην Ελλάδα, δεν είναι πτώση, είναι 'πυρηνική' καταστροφή. Στις 450 μονάδες οι αποπληθωρισμένες τιμές βρίσκονται κάτω του μηδενός της δεκαετίας του ’90 όταν σχηματίστηκε ο δείκτης.
Η Ελλάδα όμως δεν είναι μια κανονική χώρα με μια κανονική κυβέρνηση, αφού η τελευταία μοιάζει με ένα δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο αριστεριστών.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται να μην έχει διδαχθεί από το πάθημα της κυβέρνησης Σημίτη και των στελεχών της, προκειμένου να αποφεύγει τις προβλέψεις για μετοχές και αγορές. Έτσι, τον περασμένο Δεκέμβρη είχε δηλώσει δημόσια πως η μετοχή της Εθνικής στα 0,66 ευρώ είχε καλές προοπτικές... Χθες ξεκίνησε στα 0,13 ευρώ.
Η Ελλάδα έχει περισσότερη παλαβή αριστερά και κρατικιστική δεξιά απ΄ όση μπορεί να καταναλώσει μια χώρα με επίπεδο διαβίωσης που της εξασφάλισε τις τελευταίες δεκαετίες η ένταξή της στο δυτικό σύστημα.
http://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3102442/pro-dramatikon-exelixeon
Ασχετο, αλλα και σχετικο με το πως ανθρωποι που επηδει ξερουν τα κομματικα απ εξω και ανακατωτα νομιζουν οτι τα ξερουν ολα. Μια βουλευτινα του ΣΥΡΙΖΑ μετα την ψηφιση του 3ου μνημονιου και την νικη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογες, με χαρα μεγαλη εβγαινε στα καναλια και ελεγε. Με το νεο μνημονιο θα επικεντρωθουμε στον πρωτογενη τομεα παραγωγης. Απο εκει θα ερθει η αναπτυξη. Βεβαια η κυρια αυτη, κλασικα βασικα οπως ολοι οι πολιτικοι, δεν ελεγε με ποιο τροπο. Ετσι ρε παιδι μου, να πει ενα μετρο κατι.
Μετα απο 2 μηνες ειδα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα φερει την αναπτυξη στον πρωτογενη τομεα παραγωγης. Το ειδαν και αγροτες και βγηκαν απο την χαρα τους στους δρομους.
Δεν ντρεπεστε λιγο δεξια και αριστερα να κοροιδευετε τον κοσμο; Τι εγινε με τους αγροτες το πηρε κανενας χαμπαρι; Με το καμμενο μου μυαλο, παρατηρουσε εδω και 2 - 3 χρονια να γινονται ρεπορταζ απο ανθρωπους που εφευγαν απο τις πολεις και πηγαιναν και γινοταν αγροτες εξασφαλιζοντας και εναν καλυτερο τροπο ζωης, ωντας πλεον στην φυση αλλα και ενα καλο εισοδημα.
Μολις τα κορακια οι καλοι μας οι δανειστες το ειδανε αυτο, βγαλανε ενα φιρμανι για τους αγροτες και κατω το κεφαλι που θα τολμησετε να τα πατε καλα καπου. Μαστιγιο αμεσως.
Οικονομική Θεώρηση (Steve)