-
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Άντε πάλι τα ίδια. Να μην συμφωνήσεις με το ζόρε φυσικά. Κι άμα έχεις όρεξη και διάθεση μου εξηγής γιατί έχω λάθος. Άμα δεν έχεις όρεξη να εξηγάς, γράψε με εκεί που δεν πιάνει μελάνι!!!Να σου πω κατι. Βσικα δεν σε γραφω πουθενα. Ενταξει τωρα επηδει δεν σε πιανω ή δεν με πιανεις ok. Δεν μπορω να σου εξηγησω. Εχω θεμα. Δεν μπορω να εκπεμψω στα κυμματα που πιανει ο δεκτης σου. Sorry.
-
Ο χρήστης Sbr έγραψε:
Άντε πάλι τα ίδια. Να μην συμφωνήσεις με το ζόρε φυσικά. Κι άμα έχεις όρεξη και διάθεση μου εξηγής γιατί έχω λάθος. Άμα δεν έχεις όρεξη να εξηγάς, γράψε με εκεί που δεν πιάνει μελάνι!!!
Να σου πω κατι. Βσικα δεν σε γραφω πουθενα. Ενταξει τωρα επηδει δεν σε πιανω ή δεν με πιανεις ok. Δεν μπορω να σου εξηγησω. Εχω θεμα. Δεν μπορω να εκπεμψω στα κυμματα που πιανει ο δεκτης σου. Sorry.
likewise!!!
-
Το ρεζουμέ φίλε μου ξέρεις ποιό είναι? Το δικό μου το αδιάβαστο μυαλό, σε σχέση με σένα, μου λέει ότι είτε σου αρέσει είτε όχι ο κομμουνισμός είναι κάτι εντελώς ουτοπικό. Είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. ΑΔΥΝΑΤΟ!!!! Κι όπου εφαρμόστηκε είχε καταστροφικές συνέπειες.Μανώλη φίλε μου δεν είναι έτσι. Σκέψου μόνο ότι το 1917 πήρε έναν εξαθλιωμένο λαό και μέσα σε μερικές δεκαετίες του έδωσε παροχές που δεν είχαν ούτε στην Δύση. Σκέψου πως μεταμόρφωσε μια αγροτική χώρα σε βιομηχανική υπερδύναμη.
-
Άντε πάλι τα ίδια. Να μην συμφωνήσεις με το ζόρε φυσικά. Κι άμα έχεις όρεξη και διάθεση μου εξηγής γιατί έχω λάθος. Άμα δεν έχεις όρεξη να εξηγάς, γράψε με εκεί που δεν πιάνει μελάνι!!!
Να σου πω κατι. Βσικα δεν σε γραφω πουθενα. Ενταξει τωρα επηδει δεν σε πιανω ή δεν με πιανεις ok. Δεν μπορω να σου εξηγησω. Εχω θεμα. Δεν μπορω να εκπεμψω στα κυμματα που πιανει ο δεκτης σου. Sorry.
likewise!!!
no problem
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Το ρεζουμέ φίλε μου ξέρεις ποιό είναι? Το δικό μου το αδιάβαστο μυαλό, σε σχέση με σένα, μου λέει ότι είτε σου αρέσει είτε όχι ο κομμουνισμός είναι κάτι εντελώς ουτοπικό. Είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. ΑΔΥΝΑΤΟ!!!! Κι όπου εφαρμόστηκε είχε καταστροφικές συνέπειες.
Μανώλη φίλε μου δεν είναι έτσι. Σκέψου μόνο ότι το 1917 πήρε έναν εξαθλιωμένο λαό και μέσα σε μερικές δεκαετίες του έδωσε παροχές που δεν είχαν ούτε στην Δύση. Σκέψου πως μεταμόρφωσε μια αγροτική χώρα σε βιομηχανική υπερδύναμη.
Δεν διαφωνώ. Μαζί σου 100%
Υπήρχαν, όμως, ή δεν υπήρχαν μεγάλες κοινωνικές ανισότητες? Ζούσαν ή δεν ζούσαν κάποιοι λίγοι καλά και οι υπόλοιποι δούλευαν?
Κι όπως λένε οι ίδιοι οι κομμουνιστές, ο νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, από το πρωί μέχρι το βράδυ, πως γίνεται να ξεσηκωθούν και να αντιδράσουν ενάντια στις παροχές που λες? Τόοοοοοσο μαλάκες ήταν? Όλοι τους? Κάτι δεν θα πήγε και τόσο καλά, έτσι δεν είναι? -
Ο κομμουνισμός δεν λέει ότι όλοι θα παίρνουν τα ίδια. Δεν μπορεί να παίρνει τα ίδια ο Στρατηγός που αποφασίζει για το μέλλον της ανθρωπότητας έχοντας πυρηνικά στα χέρια του με τον εργάτη στο εργοστάσιο. Λέει ότι πρέπει όλοι να έχουν τα βασικά αγαθά και κοινωνικές παροχές ενώ τα μέσα παραγωγής ανήκουν στο Κράτος.
Επίσης η ΕΣΣΔ δεν έπεσε επειδή ξεσηκώθηκε ο λαός. Τα θυμάσαι πιστεύω τα γεγονότα.
-
Steve έγραψες πολλά και σ' ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να αναλύσεις σε βάθος και με επιχειρήματα τις απόψεις σου. Αυτό σε τιμά!
Είναι ενδιαφέρον το ότι δηλώνεις σοσιαλδημοκράτης και όχι απλά σοσιαλιστής (άσχετο με τον Κομμουνισμό). Ας μην ξεχνάμε πως και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα έχει την ονομασία Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, και όχι Σοσιαλδημοκρατικό, όπως το ευαγγελίζεται σήμερα η Γεννηματά...
Λοιπόν να αναφέρω ένα βασικό πράγμα (δεν ξέρω αν θα μπορέσω να τοποθετηθώ συνολικά στην απάντησή σου, ήταν μεγάλη, αλλά αυτό μπορεί να το εκλάβεις και ότι συμφωνώ κατά τ' άλλα )
Τελός πάντων έλεγα ότι θα αναφερθώ σε ένα-δύο περισσότερο συπληρωματικά πράγματα με την γενική θεώρηση που διατύπωσες:
- Όλοι οι οικονομολόγοι δέχονται ότι το καπιταλιστικό σύστημα της ελεύθερης αγοράς, όπως εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται σήμερα είναι ένα ΑΤΕΛΕΣ σύστημα και έχει κρίσεις, προβλήματα, κοινωνικές ανισότητες και έχει εν πολλοίς έχει ΑΠΟΔΟΜΗΘΕΙ στις μέρες μας.
Γιατί δεν πάει καλά το μόνο ίσως σύστημα που δίδει κάποια ελευθερία σε μια υγιή οικονομία να αναπτυχθεί και να ευημερήσει;
Πρώτον ο υπέρμετρος καταναλωτισμός, η προσκόλληση στο κέρδος, η με κάθε όρο μεγιστοποίησή του, ο κορεσμός ανθρώπινων και φυσικών πόρων και συνολικά όλη αυτή η ανθρώπινη απληστία που τον διακρίνει οδήγησε σε υπερβολική κατανάλωση, σε αδικαιολόγητο δανεισμό από μέρους των τραπεζών, σε επισφαλείς επενδύσεις και σε μια ολοένα και μεγαλύτερη φούσκα διεθνώς η οποία δυστυχώς έσκασε το καλοκαίρι 2008, αφού είχε προηγηθεί και μια απότομη και μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου (ελάχιστοι πλέον την θυμούνται), με την χρηματοπιστωτική κρίση της κατάρρευσης των Λέχμαν Μπρόδερς στην Αμερική, όχι συνολικά του Καπιταλισμού, που οδήγησε σε ένα θεαματικό και καταστροφικότατο ντόμινο με τα γνωστά αποτελέσματα που διακρίνουμε σε οικονομίες με εγγενή προβλήματα και ιδιαίτερες ατέλειες που δεν παράγουν εξαγώγιμα προϊόντα και λειτουργούσαν με ασύμφορο εξωτερικό δανεισμό, δυστυχώς όπως και στην χώρα μας, την Ελλάδα... Πριν είχε καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας, το Ντουμπάι, είχε τον πρώτο χρόνο κυρίως πολλά προβλήματα, οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης μπήκαν σε Μνημόνια κλπ κλπ
Δεύτερον - ο καπιταλισμός θεωρητικά μιλώντας, σαν τον Σοσιαλισμό του Σοβιέτ, προσοχή λέω Σοσιαλισμό την δικτατορία των Σοβιέτ γιατί δεν προχώρησε ποτέ στο τελευταίο στάδιο του Κομμουνισμού μέχρι την οριστική την πτώση του μετά το πραξικόπημα οπερέτα το καλοκαίρι του 1991 και τον Γέλτσιν πάνω στο τανκ, ο καπιταλισμός και αυτός ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη όπως τον συνέλαβαν οι μεγάλοι κοινωνικοί πολιτικοί επιστήμονες και στοχαστές όπως πχ ο Άνταμ Σμιθ, ή ο Τζων Λοκ. Γιατί αυτό; Μα απλούστατα ποτέ δεν αφέθηκε στην πραγματικότητα να κινηθεί ελεύθερα η αγορά χωρίς κρατικές παρεμβάσεις!
Η σημερινή τυπική καπιταλιστική οικονομία, οπαδός της οποίας ευθαρσώς δηλώνω - ελλείψη καλύτερου συστήματος με μόνη ίσως εξαίρεση την καλώς εννοούμενη σοσιαλδημοκρατία, είναι μια τραπεζικά κατευθυνόμενη οικονομία με κρατικές παρεμβάσεις, όσο γίνεται πιο περιορισμένες, μικρό και ευέλικτο δημόσιο τομέα, ιδιωτική πρωτοβουλία και λιγότερη γραφειοκρατία, αξιοκρατία σε όλα, ανοιχτά σύνορα, εκσυγχρονισμένη παραγωγική διαδικασία, ανάπτυξη με παράλληλη μείωση των δασμών και της φορολογίας (αντίθετα με την σοσιαλδημοκρατική πχ Σουηδία), παιδεία όχι 100% δωρεάν αλλά με αξιοκρατικό σύστημα υποτροφιών, ιδιωτική ασφάλιση και ιδιωτική και άρα αναβαθμισμένη υγεία, ιδιωτική ενέργεια συγκοινωνίες, νερό, άμυνα πάλι όχι 100% μη Εθνική κλπ κλπ... με λίγα λόγια με παγκοσμιοποιημένη διάσταση και προοπτική - ιδιωτική και όχι με ολιγοπώλια (πολυεθνικές) ή μονοπώλια (ΔΕΗ ως το 2010) όπως αυτή διαμορφώθηκε αρχικά μετά το κραχ του '29, με την πολιτική του New Deal από τον Ρούζβελτ, (πολύ σημαντικός πολιτικός!) και έπειτα από το πέρας του Κρύου Πολέμου, μετά το '90 και την Παγκοσμιοποίηση των αγορών. Με υγιή ανταγωνισμό και επενδυτικό προσανατολισμό που να ενθαρρύνει την καινοτομία και την ποιότητα.
Τώρα για το Σοσιαλδημοκρατικό πολιτικο-οικονομικό σύστημα που θεωρείς ως πιο δίκαιο κοινωνικά, ουδέποτε εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ είναι κακό παράδειγμα του πετυχημένου μεταπολεμικά συστήματος, όπως αυτό εφαρμόστηκε στις Σκανδιναβικές χώρες και την Αυστρία. Βέβαια είναι γνωστό ότι όποιος έχει ένα αξιόλογο εισόδημα στην Σουηδία το κράτος του παίρνει χοντρικά και το 60%. Κοινωνικά άδικο να ωφελούνται οι τεμπέληδες και άχρηστοι και να χάνει όποιος αξιοκρατικά αμοίβεται αδρά πάνω από το μίσο του εισόδημα!
Πάντως αν εφαρμοζόταν και εδώ, όπως στις χώρες που έδωσε μεταπολεμικά τόση μεγάλη σταθερότητα, απόδειξη ότι στη Σουηδία αλλά και αλλού οι σοσιαλιστικού τύπου κυβερνήσεις παρέμειναν για πάνω από 10-20 χρόνια ακλόνητες στην εξουσία με τους ίδιους ηγέτες και για πολλά χρόνια, φαντάζομαι κι εγώ θα δήλωνα σοσιαλδημοκράτης
Να κλείσω το μακροσκελές αυτό ποστ αποκαλύπτοντας ότι έβγαλα ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων, έκανα και Γενική Λογιστική και λίγο Λογιστική Εταιρειών, αλλά ουδέποτε απασχολήθηκα στον τουριστικό κλάδο...
-
Να κάνω μια επισήμανση επίσης, δεν μου κολλάει ύπνος απόψε, για τη σύνδεση που έκανες μεταξυ πληθωρισμού, ακρίβειας και ανεργίας.
Καθόλη την δεκαετία του 2000 πριν την κρίση είχαμε 2-4% πληθωρισμό και ανεργία περίπου 10-12% σταθερά. Δηλαδή πληρούσαμε αυτήν την προϋπόθεση για να είμαστε στην ευρωζώνη. Η ακρίβεια βασικά προέκυψε από τακτικές αισχροκέρδειας και στρογγυλοποίησης του Ευρώ προς τα πάνω. Αν κάπου έπρεπε να παρέμβει το κράτος ήταν τότε στην πάταξη ακριβώς στην ρίζα τους αυτών των φαινομένων!
Σήμερα έχουμε αποπληθωρισμό δηλαδή αρνητικό πληθωρισμό, που σημαίνει ότι πέφτουν οι τιμές, κάτι που συντελεί στην οικονομική ύφεση και οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ με ολέθρια αποτελέσματα για την Ελληνική οικονομία
Πιο συγκεκριμένα εδώ --> http://www.naftemporiki.gr/finance/stor ... n-eurozoni
αναφέρονται τα εξής γι αυτό το φαινόμενο:
Το τελευταίο σενάριο αποτελεί ακριβώς την κύρια πηγή ανησυχίας σε καθεστώς αποπληθωρισμού, καθώς είναι πιθανή η μακροπρόθεσμη πτώση της ζήτησης, υπό την έννοια ότι οι καταναλωτές -βλέποντας τις τιμές να πέφτουν- θα αναβάλλουν τις όποιες αγορές αναμένοντας τη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων ευκαιριών σε επίπεδο κόστους. Μία ανάλογη καταναλωτική στάση είθισται να συμπαρασύρει προς τα κάτω τις παραγγελίες για προϊόντα και υπηρεσίες, δηλαδή την παραγωγή και τις επενδύσεις, άρα και την απασχόληση, πόσο μάλλον τις αποδοχές των εργαζομένων. Παράλληλα, ο αποπληθωρισμός καθιστά δυσκολότερη των αποπληρωμή χρεών, καθώς τα ίδια χρηματικά ποσά αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Ιδανική συνθήκη για τους χρεωμένους είναι ο ελεγχόμενος πληθωρισμός. Επιβαρυντικός είναι άλλωστε ο αποπληθωρισμός και σε επίπεδο δημόσιου χρέους, καθώς η παραγωγική κάμψη και οι μειωμένες ροές προς τα κρατικά ταμεία δυσχεραίνουν την αποπληρωμή του...
-
Ο κομμουνισμός δεν λέει ότι όλοι θα παίρνουν τα ίδια. Δεν μπορεί να παίρνει τα ίδια ο Στρατηγός που αποφασίζει για το μέλλον της ανθρωπότητας έχοντας πυρηνικά στα χέρια του με τον εργάτη στο εργοστάσιο. Λέει ότι πρέπει όλοι να έχουν τα βασικά αγαθά και κοινωνικές παροχές ενώ τα μέσα παραγωγής ανήκουν στο Κράτος.Επίσης η ΕΣΣΔ δεν έπεσε επειδή ξεσηκώθηκε ο λαός. Τα θυμάσαι πιστεύω τα γεγονότα.
Βλέπεις όμως φίλε μου το παράδοξο? Στον καπιταλισμό οι λίγοι κεφαλαιούχοι εκμεταλλεύονται τον εργάτη ενώ στον κομμουνισμό το κράτος εκμεταλλεύεται τον εργάτη και μάλιστα κατανέμει τους πόρους και τα αγαθά ως απαιτείται. Σα να μην έφτανε αυτό, έρχεται ο κομμουνισμός και σου λέει ότι θα ζεις σε μια αταξική κοινωνία.
Στη πράξη τί γίνεται? Στον καπιταλισμό σε 'πηδάνε' οι λίγοι πλούσιοι στον κομμουνισμό σε 'πηδάει' το κράτος. Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης.
Στον καπιταλισμό ξέρεις ότι αν είσαι έξυπνος, έχεις όρεξη για δουλειά, δεν θα χαθείς.
Στον κομμουνισμό, κατά κάποιο μαγικό τρόπο θα μου πουν, θα με αξιολογίσουν, 'τόσο σου κόβει, τόσο θα δουλεύεις, τόσο θα τρως'Στην Οδησσό, που έζησε ο θείος μου, τους έδιναν κουπόνια και κάποια στιγμή - ανθρώπινο μυαλό - σκέφτηκαν 'αφού ότι και να γίνει θα πάρω το κουπόνι μου γιατί να δουλεύω? Ας κάνω λίγο τουμπεκί, ας κάνω λίγο περισσότερο τουμπεκί και λίγο περισσότερο τουμπεκί' κι άρχισε να πέφτει η παραγωγή...
Κι ήρθε το κράτος και βλέποντας το πρόβλημα τους είπε 'αν δουλέψετε και μου φέρετε πάνω από χ θα σας δώσω 2 κουπόνια ( ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ, σας λέει τπτ αυτή η λέξη?) Τότε άρχισε ο ανταγωνισμός και τα υπόλοιπα είναι γνωστά.Για να μη λέω πολλά, προσωπικά, με το λίγο μυαλό που έχω βλέπω πάνω κάτω τρομερές ομοιότητες με τον καπιταλισμό. Άνθρακας ο θησαυρός. Τουλάχιστον με τον καπιταλισμό, με το μυαλό μου ίσως να έχω ευκαιρίες για κάτι καλύτερο. Με τον κομμουνισμό η μόνη εξυπνάδα που μπορώ να κάνω είναι να 'γλείφω' το κόμμα, μήπως και κάνω κάτι καλύτερο!!!
-
Καλημερα Red. Και εγω σε ευχαριστω για την ανταποκριση! Ναι σωστα σαν Σοσιαλιστικο ξεκινησησε και εχει καταντησει νεοφιλελευθερο. Και το λεω αυτο γιατι το καλοκαιρι για ακομη μια φορα επιβεβαιωσε πως ειναι νεοφιλελευθερο, γιατι ψηφισε και το τριτο μνημονιο.
Δεύτερον - ο καπιταλισμός θεωρητικά μιλώντας, σαν τον Σοσιαλισμό του Σοβιέτ, προσοχή λέω Σοσιαλισμό την δικτατορία των Σοβιέτ γιατί δεν προχώρησε ποτέ στο τελευταίο στάδιο του Κομμουνισμού μέχρι την οριστική την πτώση του μετά το πραξικόπημα οπερέτα το καλοκαίρι του 1991 και τον Γέλτσιν πάνω στο τανκ, ο καπιταλισμός και αυτός ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη όπως τον συνέλαβαν οι μεγάλοι κοινωνικοί πολιτικοί επιστήμονες και στοχαστές όπως πχ ο Άνταμ Σμιθ, ή ο Τζων Λοκ. Γιατί αυτό; Μα απλούστατα ποτέ δεν αφέθηκε στην πραγματικότητα να κινηθεί ελεύθερα η αγορά χωρίς κρατικές παρεμβάσεις!
Συμφωνουμε για τις στρεβλωσεις της αγορας κλπ. Στο παραπανω διαφωνησω Red. Για εμενα ολες αυτες οι στρεβλωσεις που αναφερεις, δημιουργηθηκαν γιατι αφεθηκε ελευθερη και ασυδωτη η αγορα. Δλδ ο υπεραδανεισμος και τα επισφαλη δανεια, ή η αισχροκερδεια και οι φορολογικοι παραδεισοι για την μη καταβολη των αναλογουντων φορων απο τις επιχειρησεις, γινανε διοτι οι πολιτικοι δεν ελεγξαν μεσω των κεντρικων τραπεζων, των φοροεισπρακτικων μηχανισμων και μιας αυστηροτερης φορολογικης νομοθεσιας, τραπεζες και οικονομικους κολοσσους.
Επιβληθηκαν οι μεγαλες επιχειρησεις επι των πολιτικων. Επισης το αναφερεις και εσυ, ο σκοπος της επιχειρησης που ειναι η Μεγιστοποιηση του Κερδους, ενεχει τον παραγοντα της απληστιας. Που σταματαει αυτο το κερδος; Θεμιτο να θελει η επιχειρηση να εχει κερδος. Αποτελει κινητρο για να παραγει, να εξελιχθει, αλλα, στον βωμο της μεγιστοποιησης, συμπιεζεται ολοενα και περισσοτερο το Εργατικο Κοστος, εις βαρος της ποιοτητας ζωης του εργαζομενου. Ο εργαζομενος ειναι μερος της μικρομεσαιας ταξης. Η μικρομεσαια ταξη σημερα τεινει να ελαχιστοποιηθει. Θα φτασουμε στους λιγους πολυ πλουσιους και τους πολλους πολυ φτωχους.
[spoiler=:ncd7mklv]Κοιταξε σχετικα με το οτι καποιοι, εκμεταλευονται την επιδοματικη πολιτικη και αντι να δουλεψουν καθονται, ειναι δυστυχως κατι ασχημο. Προτιμω ομως να εχω καποιους που ενω μπορουν να δουλεψουν, καθονται, αλλα οσοι δεν μπορουν να δουλεψουν, ή οσοι θελουν να κανουν οικογενεια υποστηριζονται εργασιακα και οικονομικα απο το κρατος και δεν το σκεφτονται γιατι μπορει ο εργοδοτης αν ο εργαζομενος ειναι γυναικα μπορει να την απολυσει, ή γιατι μπορει οικονομικα να μην μπορουν να ανταποκριθουν στην δημιουργια οικογενειας. Δλδ εμενα δεν με πειραζει να πληρωνω 50% φορο και να ξερω οτι παει και σε τεμπεληδες. Τουλαχιστον να μην υπαρχουν παιδακια που ψαχνουν στα σκουπιδια να φανε, που πανε και λιποθυμουν απο την πεινα στα σχολεια κλπ.
Να σου πω κατι Red. Η ανθρωπινη φιλε μου αξιοπρεπεια για εμενα εχει μεγαλη σημασια. Ειναι ασχημο πραμα να απολυεσαι στα 45 σου γιατι ας πουμε εκλεισε η επιχειρηση και να μην μπορεις να βρεις δουλεια ή να βρισκεις και να σε δινουν μισθο χαμηλο την στιγμη που η κερδοφορια της επιχειρησης επιτρεπει για παραπανω. Στην περιοδο που καποιους απο εργαζομενος, βρισκεται ανεργος, ψυχολογικα περναει ενα σοκ. Αισθανεται αποκομενος απο την κοινωνια, απομωνομενος, αχρηστος. Αισθανεται μη παραγωγικος. Αν εχει και την ευθυνη να θρεψει και τα παιδια του, τοτε τα πραγματα ειναι δυσκολοτερα. Για αυτο ειμαι υπερ της κοινωνικης προστασιας και ας την εκμεταλευτουν και καποιοι που θελουν να κοροιδευουν την κοινωνια και να ζουνε εις βαρος της.
Μου αρεσει και εμενα η επιχειρηματικοτητα. Σου δινει κινητρα, σου δινει την χαρα της δημιουργιας, της προσφορας. Δεν μου αρεσει η δημιουργια μεγαλων επιχειρησεων που οδηγουν τις μικρομεσαιες στο κλεισιμο. Το γνωριζεις οτι, ο μοχλος κινησης της οικονομιας ειναι οι μικρομεσαιες επιχειρησεις, οι οποιες επισης ειναι ποιο ανθρωπινες. Επηδει απασχολουν λιγοτερα ατομα απο οτι τα μεγαλα μεγαθηρια, ο εργοδοτης εχει καλυτερη επικοινωνια με τον εργαζομενο. Το μηνυμα του εργαζομενου παει στην εργοδοσια ταχυτερα. Αλλα και η εργοδοσια αντιλαμβανεται καλυτερα το εργασιακο περιβαλλον. Σημερα υπαρχουν μεγαθηρια με περιουσια Τρισεκατομυριων δολαριων, πραγμα που μπορει να τους δωσει των δυναμη να επηρρεαζουν προς ωφελος τους κρατη ολοκληρα. Κατα την γνωμη μου.
Χαιρομαι που τουλαχιστον καταλαβαινεις το σκεπτικο μου. Συμφωνουμε σε πολλα. Εγω θελω να αποφυγω τα σημερινα παρατραγουδα. Για αυτο ειμαι κατα ή τουλαχιστον επιφυλακτικος με τις μεγαλες επιχειρησεις που ξερεις, το μεγαλο ψαρι τρωει το μικρο. τεσπα
Ωραια! Ειναι καλο να κανεις λογιστικη, την γενικη λογιστικη. Σου διευρυνει την αντιληψη γενικα για το πως ειναι οργανωμενη η επιχειρηση και πως πρεπει να κινηθεις. Να ξερεις τι εχεις, τι χρωστας, σε ποιον, μεσα απο τους πρωτοβαθμιους, δευτεροβαθμιους, τριτοβαθμιους λογαριασμιους μπορεις ανα πασα στιγμη να ξερεις ποιοι και ποιους, χρωστανε και χρωστας, ξερεις αναλυτικα το ενεργητικο σου, το παθητικο σου, τις ποχρεωσεις δλδ, τα οικονομικα σου διαθεσιμα κλπ. Σε βοηθαει να σκεφτεσαι οργανωμενα στο επιχειρηματικο σκελος. Στην ζωη εγω τουλαχιστον σκεφτομαι αλλιως. Ανοργανωτα Και η εταιριων ειναι καλη και ευτυχως δεν εκανες την 9η αν θυμαμαι στο ενιαιο λογιστικο σχεδιο ομαδα, τεσπα την λογιστικη κοστους. Παλουκι. Αν σου αρεσουν ομως οι αριθμοι, αξιζει. Μαθαινεις πως σκεφτονται αυτα τα τσακαλια στις πολυεθνικες και πως τα παντα τα βλεπουν σαν αριθμους. Ενταξει αν εχεις επιχειρηση, μαθαινεις να κοστολογεις το προιον και αν εισαι κοινωνικα ευαισθητος να μην πατας τον απλο εργαζομενο στο κεφαλι.[/spoiler:ncd7mklv]
Αλλα Red, στην Ελλαδα ρε φιλε ολα πανε στον βροντο. Οταν ο αλλος καθε τρεις και λιγο μου αλλαζει φορολογικο, τιμες, φπα, τα παντα ολα, τι σχεδια να κανεις, τι προγραμματισμο; Ολα πανε στον βροντο. Γιατι για να λεμε τα παντα, εδω εχουμε μεγαλες παθογενειες. Δλδ εγω δεν σκεφτομαι ποσο θα μου στοιχισει το προιον αλλα η μλκιες του καθε αναρμοδιου κομματοσκυλου, που θελει για να μεινει στην εξουσια, ή για να καλυψει την κομματικη του πελατεια, να καταστρεψει την οικονομια.
Ενα ματσο αχρηστοι, κυβερνανε 40 χρονια. Ή θα πρεπει να εισαι εξαγωγικη επιχειρηση για να επιβιωσεις, ή ηρωας για να σταθεις ή να λαδωνεις. Αναξιοκρατια και απο δεξια και απο αριστερα. Ενα σιχαμα ειναι. Μολις πιασουν δημοτικη, νομαρχιακη, βουλευτικη καρεκλα, δεξια, αριστερα, αρχιζουν να σκεφτονται την μασα. Ξεχνανε οτι λεγανε. Την παρτη τους μονον κοιτανε. Αν βρεθει κανενας σοβαρος, αξιολογος κλπ. Τον πετανε. Χαλαει την πιατσα. Αν δεν αλλαξουμε και εμεις, δεν θα πιασουμε απλως πατο. Θα ανοιξουμε τουνελ μεσα του φιλε.
Σχετικα με τον Ανταμ Σμιθ, μου αρεσει στο οτι εχει την ικανοτητα να διακρινει τις αδυναμιες του καπιταλιστικου συστηματος, να σταθει με δοση κριτικης και επιφυλαξης, αλλα, ποιος ακουει οσους στεκονται εμποδια στην απληστια (ειτε ειναι δεξια, ειτε αριστερη); Γιατι αυτο που αναφερεις για την απληστια, ειναι βασικο. Αν εισαι απληστος, οτι οικονομικο μοντελο και να πας να εφαρμοσεις, θα επισκιαστει απο αυτο σου το παθος. Ζησαμε την σοσιαλιστικη απληστια, τωρα ζουμε την δεξια. Απο τα λιγα που αντιλαμβανομαι. Δεν τα ξερω και καλα και το λεω. -
Στον καπιταλισμό ξέρεις ότι αν είσαι έξυπνος, έχεις όρεξη για δουλειά, δεν θα χαθείς.Εδώ θα διαφωνήσουμε Μανώλη. Η κοινωνική κινητικότητα (το πόσο μπορείς από μια τάξη να ανέβεις σε μια ανώτερη) είναι πολύ περιορισμένη στον καπιταλισμό. Με άλλα λόγια όπου φτωχός και η μοίρα του και ας έχει σπουδάσει. Δεν θα έχει ποτέ τις ευκαιρίες που θα έχει το παιδί του πλούσιου. Οπότε βλέπεις φαινόμενα με άνεργους πτυχιούχους να πεινάνε. Τουλάχιστον στον κομμουνισμό μια δουλειά, φαγητό και στέγη θα την έχεις ακόμα και βλάκας να είσαι.
-
Γι αυτό και ο κομμουνισμος είναι το πιο προσιτό πολίτευμα για τη χώρα. Έχουμε πληθώρα τέτοιων!
ΥΓ δεν πιστεύω να το πάρει κανείς επί προσωπικού αυτό. Απευθύνεται μόνο σε αυτούς που είναι πραγματικά βλακες.
-
Ειναι δημοκρατικο να μην εχεις δικαιωμα στην ατομικη ιδιοκτησια; Εμενα αυτο ειναι που με κανει να εχω την βασικη ενσταση. Και αναφερομαι στην εργασια. Το τι θα επιλεξω να κανω, με ποια μεσα, με δικο μου σχεδιο δρασης, σεβομενος το κλιμα και την κοινωνια.
-
Στον καπιταλισμό ξέρεις ότι αν είσαι έξυπνος, έχεις όρεξη για δουλειά, δεν θα χαθείς.
Εδώ θα διαφωνήσουμε Μανώλη. Η κοινωνική κινητικότητα (το πόσο μπορείς από μια τάξη να ανέβεις σε μια ανώτερη) είναι πολύ περιορισμένη στον καπιταλισμό. Με άλλα λόγια όπου φτωχός και η μοίρα του και ας έχει σπουδάσει. Δεν θα έχει ποτέ τις ευκαιρίες που θα έχει το παιδί του πλούσιου. Οπότε βλέπεις φαινόμενα με άνεργους πτυχιούχους να πεινάνε. Τουλάχιστον στον κομμουνισμό μια δουλειά, φαγητό και στέγη θα την έχεις ακόμα και βλάκας να είσαι.
Εννοείται ότι διαφωνούμε
Εγώ βλέπω παντού αυτοδημιούργητους ανθρώπους που από το τίποτα έφτιαξαν δικό τους μαγαζί, επιχείρηση. Είναι γεμάτος ο τόπος. Ακόμα και στη χώρα μας, ακόμα και σε αυτή τη κρίση. Όσο για τον κομμουνισμό που λες, πιστεύεις ότι αν ήμασταν όλοι μας εργάτες, με τα δικά σου πιστεύω, θα αντέχαμε πολύ καιρό να τρώμε ένα πιάτο φαί αλλά μέχρι εκεί? Θα ήσουν ικανοποιημένος να μην είχες ΚΑΜΙΑ ευκαιρία για κάτι καλύτερο? Ακόμα και οι βλάκες, που λες, μετά από κάποιο διάστημα θα ήθελαν κάτι καλύτερο!!!
Εμένα πάντως δεν θα μου άρεσε, με την καμία όμως. -
Οικονομικα Συστηματα
Τα βασικα οικονομικα συστηματα είναι τρια
Καπιταλισμος: κυρια χαρακτηριστικα του είναι το δικαιωμα της ατομικης ιδιοκτησιας των παραγωγικων συντελεστων: φυση – εργασια – κεφαλαιο. Το δευτερο είναι η ελευθερη αγορα και οικονομια. Το κρατος δεν παρεμβαινει και οι τιμες των αγαθων και των υπηρεσιων διαμορφωνονται από τους νομους της προσφορας και της ζητησης. Υπαρχει οσο το δυνατον μεγαλυτερος ιδιωτικος τομεας και ιδιωτικες επιχειρησεις ενώ το κρατος δεν λειτουργει σαν επιχειρηματιας (εδώ υπαρχει και η αποψη πως λειτουργει). Δεν υπαρχουν δλδ κρατικες επιχειρησεις. Το τριτο χαρακτηριστικο είναι η επιχειρηση. Η επιχειρηση σαν στοχο την παραγωγη αγαθων και την παροχη υπηρεσιων, για την επιτευξη του μεγιστου δυνατου κερδους. Δλδ στοχος της επιχειρησης είναι η μεγιστοποιηση του κερδους.
Κεντρικα προγραμματισμενη οικονομια: στην κεντρικα προγραμματισμενη οικονομια, σε αντιθεση με τον καπιταλισμο, οι παραγωγικοι συντελεστες (φυση, εργασια, κεφαλαιο) ανηκουν στο κρατος. Δηλαδη δεν υπαρχει το δικαιωμα στην ατομικη ιδιοκτησια. Τα παντα είναι κρατικα. Στοχος της κεντρικα προγραμματισμενης οικονομιας είναι η ολοι να εχουν εργασια (δεν θυμαμαι την οικονομικη ορολογια). Το κρατος επιλεγει με βασης τους διαθεσιμους παραγωγικους συντελεστες, ποια αγαθα θα παραχθουν και σε ποιες ποσοτητες. Αυτό γινεται μεσω κρατικων επιχειρησεων. Η πολιτικη εκφανση της κεντρικα προγραμματισμενης οικονομιας είναι ο κομμουνισμος.
Μεικτο οικονομικο συστημα: είναι η μικτη οικονομια. Εδώ υπαρχουν ιδιωτικες αλλα και κρατικες επιχειρησεις. Το ποσο το κρατος θα συμμετεχει στην επιχειρηματικοτητα εξαρταται από τον προσανατολισμο του οικονομικου μοντελου. Αν εχει σοσιαλιστικο ή καπιταλιστικο προσανατολισμο.
Εθνικοσοσιαλισμος: πληροφοριες στην wikipedia. Στον πινακα περιεχομενων, στο νουμερο 3 λεει για την οικονομικη πλευρα του. Δεν γνωριζω πολλα για να γραψω.
Οι επικρητες του καπιταλισμου υποστηριζουν πως δεν μπορει να υπαρχει ελευθερη αγορα. Οι κανονες στην ουσια διαμορφωνονται από ολιγωπολιακες και μονοπωλιακες καταστασεις, υπαρχει εκμεταλευση του εργαζομενου και δεν υπαρχει κοινωνικο κρατος.
Οι επικρητες του κομμουνισμου στεκονται στο ότι οι κρατικες επιχειρησεις απασχολουν εργαζομενους που δεν εχουν το κινητρο της αμοιβης, δεν υπαρχει ανταγωνισμος για να υπαρχει βελτιωση στα παραγομενα αγαθα και τις προσφερομενες υπηρεσιες.
Υπαρχουν και αλλα αρνητικα και στα δυο συστηματα. Εβαλα τα κυριοτερα για εμενα. Υπαρχουν βεβαια και θετικα.
Προσωπικα προτιμω το μεικτο οικονομικο συστημα. Ειδικοτερα ότι είναι κοντα στις αρχες της σοσιαλδημοκρατιας. -
Καλησπέρα ή και καλημέρα Steve
Όταν έγραψα αρχικά ότι θα το παίξω βοηθός καθηγητή, ήξερα τι εννοούσα...
Ο ρόλος μου στο θέμα σου θα είναι συμπληρωματικός, αν μου επιτρέπεις, και θα προσθέτω, αν μπορώ, δικά μου στοιχεία στην γνώση που με προθυμία θέλεις να μοιράζεσαι μαζί μας.
Επιτέλους βλέπω ένα θέμα - οδηγό για την μακροχρόνια κρίση που μας ταλανίζει χρόνια τώρα χωρίς πολιτικές ακρότητες, κορώνες ή οποιασδήποτε μορφής προπαγάνδα, και ελπίζω να παραμείνει έτσι καθαρό και διαφωτιστικό!
Ευτυχώς έχω άφθονο ελεύθερο χρόνο επί του παρόντος αφού δεν δουλεύω και ζούμε οικογενειακώς από το περιορισμένο εισόδημα 2 ακινήτων που νοικιάζουμε και με την βαριά φορολογία που το συνοδεύει αυτό βέβαια... Παιδιά, γυναίκα δεν έχω και ζω με την μητέρα μου που συνεισφέρει και με την μειωμένη σύνταξή της. Γι αυτό και είναι χρήσιμη η λογιστική διότι αποτελεί συστηματική πρακτική μέθοδο αποτίμησης των κερδών και των εξόδων ενός ατόμου ή ακόμα αναλυτικότερα μιας εμπορικής επιχείρησης και έχω κρατήσει όλα τα εγχειρίδια από την σχολή και κάποια στιγμή, όπως τα οικονομικά καλή ώρα, σκοπεύω να τα ξεσκονίσω κι αυτά
Διάβασα όλα όσα έγραψες σχετικά με την κριτική σου στο καπιταλιστικό σύστημα, και χωρίς να επεκταθώ περισσότερο σήμερα, θα κρατήσω ότι σε πολλά συμφωνούμε: Φυσικά και επιθυμώ διακαώς την στήριξη με κάθε μέσο όλων των αδύναμων και των αναξιοπαθούντων! Δεν είμαι σκατόψυχος να επιβραβεύω τα νούμερα σε βάρος της ζωής και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων. Και σε πάρα πολλά είμαι ασφαλώς αντίθετος με την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής από τα ανεπτυγμένα κράτη δυτικού τύπου. Αλίμονο! Το βασικό μου επιχείρημα είναι αυτό που έχεις ακούσει πολλές φορές στη ζωή σου, είμαι σίγουρος, πως μετά την πτώση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού είναι το μόνο δημοκρατικό οικονομικό κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικό σύστημα που με όλα τα προβλήματα, τις ανισότητες, τις στρεβλώσεις άντεξε στον χρόνο το λεγόμενο και test of time και συνεχίζει να λειτουργεί στις μέρες μας. Υπάρχει όμως και εναλλακτική: Ένα σοσιαλδημοκρατικό μη ουτοπικό που με τις κατάλληλες προϋποθέσεις δεν αποκλείεται να αποτελέσει ένα μελλοντικό ίσως σύστημα οικονομικο-πολιτικής διακυβέρνησης με κέντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες. Αυτήν την κοσμοθεωρία μελετάω τώρα από χτες και θα επανέλθω προσθέτοντας κάποια, ιστορικά για την ώρα, στοιχεία...
Όπως σε κάθε περίπτωση η Ιστορία θα μας κρίνει όλους και λειτουργώντας ως 'αιώνιο χωνευτήρι' των λαών και των πολιτισμών - όπως η θεωρία του Δαρβίνου και θα κρατήσει τελικά το σύστημα εκείνο, μέσα από την παναθρώπινη εξέλιξη, που θα είναι σε θέση να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες και να πάει την ανθρωπότητα ένα βήμα παραπέρα.
Θα ήθελα να κλείσω αυτήν την απάντηση με την παρατήρηση ότι 'όσο κι αν μας πληγώνει η Ελλάδα μας' πάντα θα επικεντρώνομαι και σε αυτήν - γιατί όπως όλοι οι Έλληνες την νοιάζομαι και την πονώ και φυσικά είναι το παρελθόν, το παρόν και, θέλω να πιστεύω, το μέλλον μας.
-
Εδώ θα διαφωνήσουμε Μανώλη. Η κοινωνική κινητικότητα (το πόσο μπορείς από μια τάξη να ανέβεις σε μια ανώτερη) είναι πολύ περιορισμένη στον καπιταλισμό. Με άλλα λόγια όπου φτωχός και η μοίρα του και ας έχει σπουδάσει. Δεν θα έχει ποτέ τις ευκαιρίες που θα έχει το παιδί του πλούσιου. Οπότε βλέπεις φαινόμενα με άνεργους πτυχιούχους να πεινάνε. Τουλάχιστον στον κομμουνισμό μια δουλειά, φαγητό και στέγη θα την έχεις ακόμα και βλάκας να είσαι.
Εννοείται ότι διαφωνούμε
Εγώ βλέπω παντού αυτοδημιούργητους ανθρώπους που από το τίποτα έφτιαξαν δικό τους μαγαζί, επιχείρηση. Είναι γεμάτος ο τόπος. Ακόμα και στη χώρα μας, ακόμα και σε αυτή τη κρίση. Όσο για τον κομμουνισμό που λες, πιστεύεις ότι αν ήμασταν όλοι μας εργάτες, με τα δικά σου πιστεύω, θα αντέχαμε πολύ καιρό να τρώμε ένα πιάτο φαί αλλά μέχρι εκεί? Θα ήσουν ικανοποιημένος να μην είχες ΚΑΜΙΑ ευκαιρία για κάτι καλύτερο? Ακόμα και οι βλάκες, που λες, μετά από κάποιο διάστημα θα ήθελαν κάτι καλύτερο!!!
Εμένα πάντως δεν θα μου άρεσε, με την καμία όμως.Ποιός σου είπε ότι οι άνθρωποι εκεί ήταν μόνο εργάτες ή έτρωγαν απλά ένα πιάτο φαΐ; Δεν είχαν επιστήμονες, καλλιτέχνες, εφευρέτες, πιλότους, αστροναύτες, στρατιωτικούς, διοικητικούς, ακαδημαϊκούς κλπ; Δημιουργία είναι να φτιάξεις ένα μαγαζάκι μόνο; Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν είχαν και στέγη και τα προς το ζην και ένα αυτοκινητάκι και τις διακοπές τους και τις διάφορες παροχές τους (θέατρα, όπερες, θεάματα, συγκοινωνίες κλπ). Το πάθος για ιδιοκτησία είναι που μας έχει φάει.
Τα λέει εδώ πολύ ωραία ο καπετάν Τζαβέλας. Άκου τους στίχους:
-
Καλημερα Red! Εχω μια αγανακτηση με αυτην την τεχνοκρατικη αντιμετωπιση κοινωνικων προβληματων, οπως ειναι η φτωχεια, το χαμηλο μορφωτικο επιπεδο, προβληματα συτισης, αλλα και κοινωνικονομικα, οπως το βιοτικο επιπεδο, η δημοσια περιβαλψη κλπ. Οπως εχω αγανακτησει που ενω το 2008 συμφωνησαν ολοι πως το ανεξελεγκτο χρηματοπιστωτικο συστημα, οδηγησε τα πραγματα σε μια μεγαλη οικονομικη κριση, παγκοσμια, δεν εκαναν τπτ για να μην επαναληφθει. Για αυτο, ειμαι επικριτικος απεναντι και στο σημερινο χρηματοπιστωτικο συστημα και στο οικονομικο συστημα που το περιεθαλψε και το γιγαντωσε.
Δεν ειμαι κατα των τραπεζων. Οι τραπεζες σαν μεσο χορηγησης ασφαλων πιστωσεων σε επιχειρησεις για επενδυσεις και αναπτυξη, ειναι θεμιτες. Ομως ο ρολος αυτος εχει ξεχαστει και οι τραπεζες μετα την απελευθερωση του τραπεζικου κλαδου, με αρχη τις ΗΠΑ, οπου δανειζαν με επισφαλεις υποθηκες, μας εμπλεξαν, οπως εγραψα και παραπανω. Εκτος απο τα δανεια εχουμε τα Τοξικα Ομολογα και τα παραγωγα. Προιοντα τραπεζικα που τζογαρουν και δημιουργουν προβληματα στην οικονομια.
[spoiler=:1i4qhsif]Λιγο θυμαμαι για τα παραγωγα, ενα Αμερικανικο ντοκυμαντερ που μια επιτροπη κρατικη πηγε να ελεγξει τις τραπεζες με το μινι κραχ του 2008 και δεν μπορουσαν να εξηγησουν στην επιτροπη την λειτουργια καποιων παραγωγων, γιατι απο οτι καταλαβα, αυτα λειτουργουν και δινουν καλο κερδος κατω απο καποιες προυποθεσεις. Βγαλανε καποια τετοια παραγωγα με μεγαλο κερδος αν εκπληρωνοταν οι προυποθεσεις, που ομως ηταν μπλεγμενα και τα μαθηματικα κλπ και δεν μπορουσαν τα τραπεζικα στελεχη πως θα κερδιζε καποιος απο κατι τετοια παραγωγα. Καπως ετσι τα θυμαμαι.Τεσπα η επιτροπη παυθηκε οταν αρχιζε να βγαζει ακρη για τα παραγωγα.
Δεν γνωριζω ακριβως την συμμετοχη και των τραπεζικων παραγωγων σε αυτην την οικονομικη κριση. Διαβαζω αραια, δεν εχω χρονο, πως δεν παιξανε καλο ρολο. Αν γνωριζεις θα με βοηθησεις.
Θελω να το ξαναπω αν δεν γινεται κατανοητο, με ευθυνη μου, θεωρω πως μεταβενουμε απο τον κοσμο των κρατων, στον κοσμο των τραπεζων. Παλια λεγανε και δεν το πιστευα, οι τραπεζες ειναι κρατη μεσα στα κρατη. Σημερα βλεπω να γινεται απροκαλυπτα. Οποτε η οποια ακομη και εμμονη μου, εξηγω που οφειλεται. Βεβαια ρολο επαιξε και ο νεοφιλελευθερισμος που θες η κακη του πλευρα (για εμενα η φυση του, αλλα να δεχθω πως ειναι η κακη του εφαρμογη) ανοιξε τον δρομο για αυτον τον μπελα που μας βρηκε. Τεσπα
Προπαγανδα να κανω για ποιο πραμα; Δεν ειμαι κομματοποιημενος και το χαιρομαι. Πολιτικοποιημενος ειμαι, οχι ομως ενταγμενος σε καποιο κομμα. Ειμαι στην αποχη του 45% του εκλογικου σωματος. Μπορει να πεταχτει καποιος, οποτε θα προλαβω οποιον θελησει να πει κατι 'νεο' για εμενα, εγω και αν θες το πιστευεις (καποιοι μπορει να μην το πιστευουν, καρφι δεν μου καιγεται), ειμαι με Αμερικανικη υπηκοοτητα. Δεν εχω δικαιωμα ψηφου. Ελληνικη καταγωγη εχω, Ελληνες γονεις, μεταναστες στις ΗΠΑ για ενα διαστημα. Εκει γεννηθηκα. Εδω ειμαι και θα ειμαι ειτε με μπουνατσα ειτε με φουρτουνα, γιατι οταν βγαινω εκτος Ελλαδας, η καρδια και η ψυχη μου ειναι εδω.
Εχει η μητερα μου μεταποιητικη επιχειρηση εξαγωγικη κυριως στον κλαδο των τροφιμων και ειμαι και εγω πλεον εδω και λιγα χρονια στον χωρο αυτο. Ανυπαντρος, μονος μενω και χωρις αδερφια. Μοναχοπαιδι. Το ακινητο φιλε μου στην Ελλαδα ειναι πλεον εγκλημα να το εχεις δικο σου. Τα ενοικια τα μοιραζεσαι με το κρατος. Αλλα την συντηρηση των διαμερισματων που νοικιαζεις (υδραυλικα, στορια, πλακακια, βαψιματα, κουφωματα κλπ) τα πληρωνεις εσυ. Στα εσοδα το κρατος μπαινει συνετερος, στα εξοδα θεατης. Με τις συνεχεις αυξησεις φορων σε σπιτια και αυτοκινητα, δινουν την εντυπωση πως θελουν να σου τα παρουν ή να σου στερησουν το δικαιωμα να εχεις ενα δικο σου σπιτι.
Ειδικα αν το αγορασες με δανειο καηκες. Τι να πληρωσεις πρωτα; Τις δοσεις του δανειου ή τον ΕΝΦΙΑ;
Εχουμε μεσω της υπερφορολογησης μιας μονο συγκεκριμενης ομαδας πολιτων, κανει αυτους τους ανθρωπους να μην εχουν αλλα χρηματα για να πληρωσουν στην εφορια. Αντε να δω απο που θα μαζεψουν λεφτα. Θα κοψουν κι αλλο συνταξεις. Δλδ θα συνεχιστει ο φαυλος κυκλος. Μειωνουμε μισθους και συνταξεις, δλδ αγοραστικη δυναμη, μειωνονται ετσι οι αγορες, ο φπα που προερχεται απο αγορες, οι πωλησεις των επιχειρησεων, κατ' επεκταση η παραγωγη, οι εργαζομενοι περισευουν και απολυονται, οι εργοδοτικες εισφορες το ιδιο και αυτο λεγεται αναπτυξη.
Στο ευρω δεν μπορεις να κανεις υποτιμηση για να ακολουθησεις μια πολιτικη λιτοτητας. Ειναι τετοια η δομη του ευρω που δεν στο επιτρεπει να κανει ενα κρατος μονο υποτιμηση στο ευρω. Ειναι ενιαιο νομισμα. Για αυτο επελεξαν την μειωση της αγοραστικης δυναμης μεσω μειωσεων σε μισθους και συνταξεις. Δλδ εσωτερικη υποτιμηση. Ομως κανανε τα σαινια του ΔΝΤ λαθος στον πολλαπλασιαστη και η λιτοτητα που επηλθε ηταν μεγαλυτερη της αναμενομενης και μας εκαψαν. Αυτα στο πρωτο μνημονιο. Μετα αντι να βαλουν μυαλο συνεχισαν τα ιδια. Ετσι ειμαστε στο σπιραλ του θανατου της Ελληνικης οικονομιας. Κατα την γνωμη μου με τα λιγα που ξερω και με οσα διαβαζω και παραθετω.
Τα εχω ξαναγραψει τα παραπανω και θα τα γραφω, σε παλιοτερα post μου εχω βαλει και τα sites που λενε για τα λαθη που το ιδιο το ΔΝΤ παραδεχθηκε και εμεις δεν το εκμεταλευτικαμε. Δεν ξερω τι γινεται με τους πολιτικους μας.[/spoiler:1i4qhsif]Ειλικρινα η δικη μου λογικη δεν μπορει να βρει μια εξηγηση. Το χανω απο ενα σημειο και μετα το σκεπτικο τους.
Και χαιρομαι που θα με βοηθησεις, γιατι θα εχω και παρεα Ακομη και να μην συμφωνουμε, ειμαι σιγουρος πως θα διαβαζω μια ενδιαφερουσα διαφορετικη αποψη! -
Εννοείται ότι διαφωνούμε
Εμένα πάντως δεν θα μου άρεσε, με την καμία όμως.Ποιός σου είπε ότι οι άνθρωποι εκεί ήταν μόνο εργάτες ή έτρωγαν απλά ένα πιάτο φαΐ; Δεν είχαν επιστήμονες, καλλιτέχνες, εφευρέτες, πιλότους, αστροναύτες, στρατιωτικούς, διοικητικούς, ακαδημαϊκούς κλπ; Δημιουργία είναι να φτιάξεις ένα μαγαζάκι μόνο; Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν είχαν και στέγη και τα προς το ζην και ένα αυτοκινητάκι και τις διακοπές τους και τις διάφορες παροχές τους (θέατρα, όπερες, θεάματα, συγκοινωνίες κλπ). Το πάθος για ιδιοκτησία είναι που μας έχει φάει.
Τα λέει εδώ πολύ ωραία ο καπετάν Τζαβέλας. Άκου τους στίχους:
Το ξέρω ότι είχε και όλους αυτούς που λες. Και ο λόγος που τους είχε αυτούς είναι και ο λόγος που η κοινωνία ΕΙΝΑΙ ταξική. Αυτό είπες μόλις τώρα. Ίδια ζωή έκανε ο επιστήμονας με τον εργάτη ή όχι? Ίδια δικαιώματα είχαν?
Δημιουργία είναι πολλά πράγματα αλλά εδώ μιλάμε για ένα άνθρωπο και πως μπορεί να κάνει κάτι δικό του, για τον ίδιο, την οικογένειά του, για το μέλλον του. Άλλοι φτιάχνουν μαγαζάκια και είναι χαρούμενοι, άλλοι γίνονται Βαρδινογιάννηδες και είναι επίσης χαρούμενοι. -
Μη μπερδεύεις τις κοινωνικές ομάδες με τις τάξεις, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους!!!
Η κοινωνική ομάδα είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχουν κοινό επάγγελμα ή ασχολία και λόγω της θέσης αυτής έχουν και τα ανάλογα προνόμια. Η κοινωνική τάξη είναι μια κλειστή ομάδα όπου έχεις κάποια προνόμια και περιουσία επειδή απλά γεννήθηκες από πλούσια @@ χωρίς να έχεις πετύχει τίποτα στη ζωή σου. Ο μεγαλύτερος Στρατηγός στην σύγχρονη ιστορία, ο Ζούκωφ, προέρχονταν από φτωχή αγροτική οικογένεια και έγινε ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο. Σε ένα βαθιά ταξικό σύστημα αυτό δεν θα επιτρέπονταν. Με άλλα λόγια τάξεις δεν υπήρχαν. Υπήρχαν επαγγέλματα που ο καθένας μπορούσε να φτάσει να κάνει αν προσπαθούσε αρκετά και αν ήταν αρκετά ικανός. Αυτά τα επαγγέλματα λοιπόν είχαν και τα ανάλογα προνόμια τα οποία όμως δεν ήταν κληρονομικά! Ο καθένας ξεκινούσε μόνος του και δεν ήταν μέρος μιας ανώτερης ή κατώτερης τάξης! Καταλαβαίνεις τώρα την διαφορά;
Όσο για το να κάνεις κάτι για να αφήσεις στα παιδιά σου, δεν χρειάζονταν γιατί το σύστημα έδινε ευκαιρίες σε όλους. Δεν υπήρχε ανάγκη να τους αφήσεις σπίτι ή δουλειά γιατί για αυτά φρόντιζε το Κράτος. Και χωρίς το άγχος του να τα κρατήσεις ή να τα αυγατίσεις ή να σε σκίσει στην φορολογία ή να σε καταπιεί η ανταγωνιστική πολυεθνική. Το πρόβλημα είναι στην συσσώρευση πλούτου και την φιλαργυρία, σε αυτόν το ποταπό σκοπό που κάνει σκουλήκι τον Κυρ Παντελή...
Οικονομική Θεώρηση (Steve)