-
Πολύ ωραίο θέμα Στέφανε.
Εξαρχής όμως η απάντηση μου είναι όχι. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτοκίνητο.Από τα 17 μου οδηγώ και από τα 18 μου έχω δικό μου αμάξι. Και από τότε κάποια λίγα 24ωρα μόνο υπάρχουν στην ζωή μου χωρίς αυτοκίνητο με εξαίρεση τα φοιτητικά μου χρόνια (εξωτερικό) που σιχάθηκα τα ΜΜΜ.
Στον δε επαγγελματικό μου βίο δεν μπόρεσα να βολευτώ ποτέ με ΜΜΜ. Είτε λόγω ωραρίου, είτε λόγω απόστασης, είτε λόγω διαδρομών, είτε λόγω άλλων συνθηκών και παραμέτρων.
Τα λοιπά μέσα μεταφοράς όπως ποδήλατα, πατίνια, παπάκια κλπ απλά ανύπαρκτα σαν εναλλακτικές για μένα. Καλός ποδηλάτης στα νιάτα μου αλλά τεμπέλης!!! Στα 30 μου την πάλεψα με 50ράκι σκούτερ για περισσότερη ευκολία αλλά δεν ... Στους δυο τροχούς του Elyseo που είχα, πάντα μου έλειπαν άλλες δυο ρόδες είτε κανονικές είτε βοηθητικές
Εκείνο όμως που αλλάζει όσο περνούν τα χρόνια είναι ότι μου μειώνεται όλο και περισσότερο το αυτοκινητιστικό μου ενδιαφέρον και η αγάπη μου στο αυτοκίνητο και απλά θέλω να υπάρχει ο 4τροχος ανθρωπομεταφορέας από το σημείο Α στο σημείο Β. Έχοντας περάσει από διάφορες κατηγορίες αυτοκινήτων και με μεγάλες διαφορές μεταξύ των εκεί που πλέον είναι η σκέψη μου είναι αποκλειστικά η ύπαρξη ενός οχήματος με τιμόνι, καθίσματα και 4 ρόδες με περιμετρικά λίγα κομμάτια λαμαρίνας για προστασία που θα μπορεί να με μεταφέρει σε κάθε μου εκτός σπιτιού δραστηριότητα. Λίγο με νοιάζει αν τρέχει ή δεν τρέχει, είναι μεγάλο ή μικρό, επώνυμο ή ανώνυμο, ακριβό ή φτηνό, καίει ή δεν καίει, όμορφο ή άσχημο. Απλά θελω ένα ΙΧ αυτοκίνητο.
Οι Σπέτσες δεν είναι το νησί που δεν έχουν αμάξια? Εκεί ούτε 24 ώρες δεν θα μπορούσα να ζήσω. Εγκλωβισμός ... Αντίθετα καθόλου δεν με ενοχλεί, αγχώνει, εκνευρίζει ή με ενδιαφέρει το μποτιλιάρισμα. Μαζί με τους υπόλοιπους μποτιλιαρισμένους απλά και εγώ ακολουθώ την ροή της κίνησης. Ολοι έχουν μερίδιο στους δρόμους και είναι αναπόφευκτη η κίνηση και ανευ ουσίας η οποιαδήποτε αντίδραση μου. Αν δεί κάποιος την φάτσα μου σε μποτιλιάρισμα ή που θα βάλει τα γέλια ή που θα φρικάρει από την ηρεμία στο βλέμμα μου ...
Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο για μένα είναι ότι η ζωή στην επαρχεία είναι θανάσιμα μίζερη χωρίς ΙΧ. Δεν μου αρέσει ΚΑΘΟΛΟΥ η ιδέα και μόνο ότι θα περιμένω τον ΟΑΣΘ σε μια στάση ή θα ψάχνω ταξί ή θα φορτώνομαι σε οικείους μου για οποιονδήποτε λόγο κυκλοφορίας μου εκτός σπιτιού. -
Ο χρήστης Andreas-Qashqai έγραψε:
Από την στιγμή που δεν υπάρχει διάθεση για κάποιο σκούτερ (δίτροχο ή τρίτροχο )
Εγώ φυσικά προτίμησα το τρίτροχο
Τα βλέπω τα τρίτροχα και σκέφτομαι αν είναι πιο ασφαλή σε θέμα ευστάθειας, φρεναρίσματος κλπ.
Για πες την άποψη σου αφού έχεις τέτοιο....Εγώ έχω το Yourban. 300 κυβικά με πάει παντού. Στην ουσία είναι ένα Βeverly με τρεις ρόδες.
Τέλη κυκλοφορίας: 22euro.
ΚΤΕΟ δεν περνά. Ασφάλεια το χρόνο: 170euro (με οδική βοήθεια).
Μέση κατανάλωση αστική χρήση: 4,6l/100km. (βάζω 12euro βενζίνη κάθε 40 μέρες περίπου)Από εκεί και πέρα σε ασφάλεια, φρενάρισμα κλπ... δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα αφού έχει 3 ρόδες και έχει 3 φρένα. Δύσκολα, πολύ δύσκολα θα γίνει επικίνδυνο στο δρόμο. Θα πρέπει να γίνει μεγάλη ταρζανιά για να 'γλιστρήσει'. Εγώ το κυκλοφορώ και με χιόνι και με μαύρο πάγο. Φυσικά με προσοχή, αλλά ποιο άνετα σε σχέση με ένα δίκυκλο.
Στα θετικά του ο σχετικά μεγάλος όγκος του (στοιχεία mega scooter) που γίνεται ορατό στους άλλους. Δεν είναι δηλαδή ένα παπάκι. Στα θετικά το αυτόματο άναμμα φωτών και δεσμίδας led που το κάνει ορατό από μακρυά.
Στα θετικά και οι μεγάλοι χώροι του και η πίσω μπαγκαζιέρα (βαλίτσα).
Στα θετικά και η φοβερή προστασία από βρωμόνερα και νερά βροχής του δρόμου.
Φυσικά είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και παρκάρει παντού.Στα αρνητικά μόνο ότι όταν βρέχει και πρέπει να πας σε κάποια μεγάλη διαδρομή θα πρέπει να είσαι εξοπλισμένος με κάποιο αδιάβροχο.
Για πολλούς είναι αρνητικό ότι δεν είναι βρωμόγκαζο.Δηλαδή δεν το παίρνεις για να τρέχεις ή να κάνεις αγώνες στο δρόμο. Είναι ένα καθημερινό μεταφορικό μέσο και όχι γκαζοφονιάς για πουλ-μουρ και επίδειξη.Φυσικά έχει και άλλα θετικά, αλλά τα παραπάνω είναι τα βασικά του.
Εγώ το έχω πλέον από το 2011 και έχει γίνει το μόνιμο μεταφορικό μου μέσο.υ.γ. Πρώτη φορά οδήγησα δίκυκλο το 2009 και φυσικά ποτέ δεν ήμουν 'μηχανόβιος'.
-
Thanks!
-
Eμενα παντως οσο μεγαλωνω (37 σημερα) τοσο μεγαλωνει η λυσσα μου για οδηγηση, για ντριφτ, για κοντρες, για, για για..... Ανιατη αρρωστεια !! Ουτε μιση μερα χωρις αυτοκινητο πλεον
-
Storm εσυ εισαι στην κατηγορια του τριτροχου με τις δυο ροδες μπροστα. Αυτο ειναι ασφαλες. Ειχα προλαβει τις παλιες γουρουνες αν τις θυμασαι με τις δυο ροδες πισω. Διχρονα, 250αρια. Βρωμογκαζο. Αλλα σκοτωστρες γιατι δεν εστριβαν μονο με την ροδα. Ηθελε να παρει κλιση και το σωμα. Καψανε κοσμο. Πολλοι κανανε την στροφη ευθεια. Το περπατημα για κοντινες αποστασεις ειναι καλο. Βλεπεις κορτσουδια, milfουδια, ειναι ομορφα.
-
Λόγω κλίματος η Αθήνα θα ήταν ιδανική πόλη για ΜΜΜ, περπάτημα κλπ κλπ.
Ομως η δόμηση, το δίκτυο ΜΜΜ και τα άθλια κυριώς λεωφορεία με αποθαρύνουν από τέτοιες σκέψεις. Ναι, αν το σπίτι και η δουλειά ήταν κοντά σε Μετρό, σίγουρα θα άφηνα το αυτοκίνητο, αλλά το Μετρό δυστυχώς ειναι πολύ μικρό για την έκταση της πόλης. Το τραμ, είναι πάναργο. 1-2 φορές πήγα κεντρο ή γλυφάδα και δε το ξανακάνω. Λες και εισαι τουρίστας και θες να δείς τη πόλη (την ασχήμια της ιδιως με κατεύθυνση για κέντρο).
Επειδή ζω Ασία μεγάλο μέρος του χρόνου όπου εκει τα ΜΜΜ ειναι σε απίστευτο επίπεδο (ποιοτητα, καθαριότητα, συχνότητα και κυρίως δίκτυο) δε χρησιμοποιώ αυτοκίνητο σχεδόν ποτέ. Αθήνα όμως δε το σκέφτομαι καν.
Εδω ρε παιδια τηλεματική και μια αξιοπρεπή εφαμογή σε ΟΛΟ το δίκτυο δε μπορούν να βάλουν. Τι να λέμε.
Οπότε, ΜΕΤΡΟ παντού, καινούργια λεωφορεία με εφαρμογή που θα σου δείχει που ειναι, και τότε τα ξαναλέμε για ΜΜΜ.(α, για μηχανάκι που έιπαν κάποιοι, δε το σκέφτομαι ούτε για πλάκα. Καλύτερα με βροχή και να πηγάινω με 180 στην Κορίνθου-Πατρών )
-
Ο χρήστης Sbr έγραψε:
Το περπατημα για κοντινες αποστασεις ειναι καλο. Βλεπεις κορτσουδια, milfουδια, ειναι ομορφα.Στην Καλιφόρνια μένεις ή στο KeyWest;
Και εγώ περπατάω όσο μπορώ, αλλά πάντα με το σουγιά ετοιμοπόλεμο ... Εντό Ατίνα... Πακιστάνι...
Τα παθήματα, μου έγιναν μαθήματα.υ.γ. θεωρώ ιδιαίτερα τολμηρούς όσους χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ στην Αττική.
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Από εκεί και πέρα σε ασφάλεια, φρενάρισμα κλπ... δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα αφού έχει 3 ρόδες και έχει 3 φρένα. Δύσκολα, πολύ δύσκολα θα γίνει επικίνδυνο στο δρόμο. Θα πρέπει να γίνει μεγάλη ταρζανιά για να 'γλιστρήσει'. Εγώ το κυκλοφορώ και με χιόνι και με μαύρο πάγο. Φυσικά με προσοχή, αλλά ποιο άνετα σε σχέση με ένα δίκυκλο.το πρόβήμα με τις μοτοσυκλέτες/ποδηλατα δεν εισαι 'εσύ' αλλά ο 'άλλος' οταν θα σου σκασει απο κανα σταυροδρόμι.. οσο προσεχτηκός και να είσαι.....
ασε... καλύτερα 4τροχος και σταματημένος
-
Πάντως καλό είναι να ξεχωρίζουμε τα ΜΜΜ. Άλλο μέτρο ή ακόμα και ΗΣΑΠ και προάστιακος που είναι μεν πενταβρωμικοι αλλά γρήγοροι και άλλο λεωφορεία και τρολευ που κινούνται στο κέντρο.
Επίσης παρεξηγημενα και τα ταξί. Προφανώς το ψάρεμα του κάθε ταλαιπωρου ταριφα μπορεί να είναι εκνευριστικό αλλά υπηρεσίες όπως taxibeat δίνουν άλλη αξία στη μετακίνηση με ταξί. Προσεγμένα οχήματα, ευγενικοι οδηγοί, βαθμολογία και συχνές εκπτώσεις. Εγώ μόνο έτσι παίρνω ταξί ακομα και πιάτσα να έχω μπροστά μου.... -
Ο χρήστης alejandro έγραψε:
Από εκεί και πέρα σε ασφάλεια, φρενάρισμα κλπ... δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα αφού έχει 3 ρόδες και έχει 3 φρένα. Δύσκολα, πολύ δύσκολα θα γίνει επικίνδυνο στο δρόμο. Θα πρέπει να γίνει μεγάλη ταρζανιά για να 'γλιστρήσει'. Εγώ το κυκλοφορώ και με χιόνι και με μαύρο πάγο. Φυσικά με προσοχή, αλλά ποιο άνετα σε σχέση με ένα δίκυκλο.
το πρόβήμα με τις μοτοσυκλέτες/ποδηλατα δεν εισαι 'εσύ' αλλά ο 'άλλος' οταν θα σου σκασει απο κανα σταυροδρόμι.. οσο προσεχτηκός και να είσαι.....
ασε... καλύτερα 4τροχος και σταματημένος
Αυτό μπορεί να γίνει είτε είσαι με σκούτερ, είτε με αυτοκίνητο, είτε πεζός, είτε και με ποδήλατο.
Αν η λογική είναι να κυκλοφορούμε με όποιο μεταφορικό μέσο μας προστατεύει περισσότερο από τους άλλους, τότε μάλλον θα πρέπει όλοι να αγοράσουμε τανκς...Σίγουρα το αυτοκίνητο προστατεύει καλύτερα σε μία άσχημη στιγμή. Ωστόσο οδηγώντας και τα δύο μεταφορικά μέσα διαπιστώνω ότι το σκούτερ προσφέρει καλύτερη ορατότητα και έχω και πολύ περισσότερη πληροφόρηση για το τι γίνεται γύρω μου, στο οδόστρωμα.
Φυσικά εξυπακούεται ότι με το σκούτερ είμαι πολύ ποιο προσεχτικός και μέσα σε γειτονιές ποτέ δεν περνώ 'χύμα' σε διασταυρώσεις οδών. Φρενάκι, κοιτάω και μετά φεύγω. Επίσης στα φανάρια, πάντα αφήνω τους άλλους δικυκλιστές να φύγουν και εγώ τους ακολουθώ από απόσταση. Όπως επίσης δίνω προταιραιότητα σε όποιον δικυκλιστή έχει όρεξη για γκάζια και ταρζανιές.
Το πρόβλημα στους δρόμους δεν είναι τα αυτοκίνητα.
Το πρόβλημα το εντοπίζω στους άλλους δικυκλιστές. Αυτοί είναι οι επικίνδυνοι και ποιο πολύ αυτούς φοβάμαι. -
Ο χρήστης iceman7 έγραψε:
Πάντως καλό είναι να ξεχωρίζουμε τα ΜΜΜ. Άλλο μέτρο ή ακόμα και ΗΣΑΠ και προάστιακος που είναι μεν πενταβρωμικοι αλλά γρήγοροι και άλλο λεωφορεία και τρολευ που κινούνται στο κέντρο.
Επίσης παρεξηγημενα και τα ταξί. Προφανώς το ψάρεμα του κάθε ταλαιπωρου ταριφα μπορεί να είναι εκνευριστικό αλλά υπηρεσίες όπως taxibeat δίνουν άλλη αξία στη μετακίνηση με ταξί. Προσεγμένα οχήματα, ευγενικοι οδηγοί, βαθμολογία και συχνές εκπτώσεις. Εγώ μόνο έτσι παίρνω ταξί ακομα και πιάτσα να έχω μπροστά μου....Πάντως τα ταξί δεν το λες και φτηνό μεταφορικό μέσο.
Το καλοκαίρι που πήρα δύο φορές ταξί από το μετρό του Ελληνικού για να με πάει 7 χιλιόμετρα ποιο κάτω στην Βουλιαγμένης στην Auto Marin μου πήραν 7e και 8e αντίστοιχα.
Για μένα είναι πεταμένα χρήματα. -
Ο χρήστης iceman7 έγραψε:
υπηρεσίες όπως taxibeat δίνουν άλλη αξία στη μετακίνηση με ταξί.Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ ταξι στην Αθήνα μόνο από τότε που άρχισε το ταξιμπιτ. Μέχρι και από το Σύνταγμα μέρα μεσημέρι κάλεσα!
Αυτό μπορεί να γίνει είτε είσαι με σκούτερ, είτε με αυτοκίνητο, είτε πεζός, είτε και με ποδήλατο.
Ναι βρε συ αλλά ΑΝ γίνει το κακό, ε, όσο και να ειναι μέσα στο αυτοκίνητο σε νορμάλ καταστάσεις μάλλον εισαι πιο ασφαλής. Ολλανδία κλασσικά μόνο με ποδήλατο πήγαινα αλλά οι συνθήκες είναι αλλιώς. Βέβαια, θυμαμαι μου λέγανε καλοκαίρι σε έρημο σημέιο του πανεπιστημίου, φορτηγο, έκανε στροφή και έσκασε πάνω του γυναίκα ποδηλάτησα και έμεινε στο τόπο... στο πουθενά, στο φλατ, ήσυχο ολλανδικό πανεπιστημιακο χώρο μέρα μεσημέρι..
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Το περπατημα για κοντινες αποστασεις ειναι καλο. Βλεπεις κορτσουδια, milfουδια, ειναι ομορφα.
Στην Καλιφόρνια μένεις ή στο KeyWest;
Και εγώ περπατάω όσο μπορώ, αλλά πάντα με το σουγιά ετοιμοπόλεμο ... Εντό Ατίνα... Πακιστάνι...
Τα παθήματα, μου έγιναν μαθήματα.υ.γ. θεωρώ ιδιαίτερα τολμηρούς όσους χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ στην Αττική.
KeyWest.... California - L.A. Ekei προς τα νοτια ειναι επικινδυνα ομως φιλε. Εκει Storm ο σουγιας ειναι για να παιζουν τα μωρα. Μονο για να καθαρισεις τα νυχια σου Στα βορεια εχουν ηρεμησει τα πραγματα, εχει ωραια ζωη, μαγαζια, καλα τατουατζιδικα. Το 1992 επι Μπους τον μπαμπα εγινε μια μλκια με κατι αστυνομικους με κατι μαυρους και το κανανε το LA πεδιο μαχης. Τεσπα. Ελλαδα και παλι Ελλαδα. Για μονιμα. Για βολτες ενταξει, εχει μερη.
Μερα ρε παιδι μου θα κανεις την βολτουλα. Δεν ξερω, αμαν ρε Storm μου τα παρουσιαζεις στην Αθηνα πολυ επικινδυνα. Την νυχτα ενταξει. Αλλα και μερα....Κοιτα απο οσο εχω καταλαβει εισαι σε περιοχη μπουμπουκι και σου εχουν βγαλει την ψυχη παρανομα στοιχεια...
Α ρε τι θυμηθηκα. Βολτα με τα ποδια. Πολυ Σκληρος για να Παιθανει το 3 αν θυμαμαι καλα. Που εβαλε τον Μπρους Ουιλις ο τρομοκρατης να περπατησει στο Χαρλεμ και να γραφει πως δεν παει τους μαυρους. Εκει ειναι να σε παρω να παμε βολτα με τα ποδια. Εσυ θα κρατας τον σουγια, εγω την αναπνοη μου Δεν πιστευω να εννοεις κανεναν ελβετικο σουγια που ειναι για να ανοιγεις κονσερβες. Αν ειναι τετοιος, αστον. Τζαμπα θα τον ανοιξεις. Παρε κατσαβιδι καλυτερα και λιμαρισε το στην ακρη. -
Αναρωτιέμαι αν υπάρχει νόμιμος τρόπος να κάνεις ενοικίαση του αυτοκινήτου σου (ίσως μέσω εταιρείας leasing) για το χρονικο διάστημα που δεν το θες.
Παραδείγματος χάρην ο φίλος που άνοιξε το νήμα, χρειάζεται το QQ το καλοκαίρι ένα μήνα για να παει διακοπές. Μπορεί να παραχωρήσει το αυτοκινητο σου σε φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία για τους υπόλοιπους 11 μήνες?Νομίζω ότι κάτι τετοιο είχε κάνει ξάδερφος μου που έχει μικρό ιστιοφόρο...
-
Ο χρήστης astronautis έγραψε:
Αναρωτιέμαι αν υπάρχει νόμιμος τρόπος να κάνεις ενοικίαση του αυτοκινήτου σου (ίσως μέσω εταιρείας leasing) για το χρονικο διάστημα που δεν το θες.
Παραδείγματος χάρην ο φίλος που άνοιξε το νήμα, χρειάζεται το QQ το καλοκαίρι ένα μήνα για να παει διακοπές. Μπορεί να παραχωρήσει το αυτοκινητο σου σε φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία για τους υπόλοιπους 11 μήνες?Νομίζω ότι κάτι τετοιο είχε κάνει ξάδερφος μου που έχει μικρό ιστιοφόρο...
Etσι οπως ειναι στην Ελλαδα τα φορολογικα καθε χρονο τα αλλαζουν. Θα πρεπει να μπορεις να κοψεις αποδειξη στην εταιρια ή στον ιδιωτη. Απο αυτα που θα παρεις ενα μερος θα φορολογηθει και δεν ξερω αν πρεπει να κανεις εναρξη εργασιων και να ασφαλιζεσαι. Κατι σαν τα μπλοκακια. Με το φυσικο προσωπο ειναι καπως ευκολα με την εννοια οτι μπορεις να κανεις μια ατυπη συμφωνια και να σου τα δινει μαυρα. Αλλα η εταιρια πρεπει να τα δικαιολογησει γιατι φαινονται σαν εξοδα. Θελει παραστατικο για το εξοδο. Θελει να της κοψεις τιμολογιο. Ο megane πως λεγεται ο φιλος που ειναι στο φορουμ και νοικιαζει αμαξια, θα ξερει.
-
Ο χρήστης astronautis έγραψε:
Δε νομίζω αλλά η ιδέα σου μοιάζει καλή και θα μπορούσε να ειναι το airbnb για τα αυτοκίνητα!
-
Ωραία ιδέα αλλά εγώ ως αυτός που άνοιξε το topic δεν θα το έκανα επ ουδενι καθώς δεν το χρησιμοποιώ για να μην κάνω ζημιές και να μην λερωνεται.
-
Χωρίς παρεξήγηση, μου θυμίζεις κάτι γερόντια που έχουν τον καναπέ του σαλονιού - ξέρεις εκείνο με τα μασίφ ξύλα και τη φοβερή άνεση που ζυγίζει 100 κιλα - αλλά κάθονται σε μια κωλοκαρέκλα που πιάνεται ο κώλος τους. Τελικά καταλήγουν να αποδημούν εις Κύριον και τον καναπέ τον χαίρονται οι συγγενείς που πάνε για τα συλληπητήρια.
-
Λες και ακούω τη γυναίκα μου φίλε!!! Μην ανησυχείς, δεν παρεξηγουναι, ξέρω τι ψειρας είμαι. Απλά το να νοικιάζεις σε άγνωστους το αμάξι σου όπως γράφτηκε αν είσαι ψειρας είναι εκτός λογικής...
Ίσως πάντως να έπρεπε να αλλάξω το θέμα σε ζωή χωρίς καλό και περιποιημενο αυτοκίνητο. Εδώ και μια εβδομάδα χρησιμοποιώ καθημερινά το αυτοκίνητο του πατέρα μου, που μπήκε στο νοσοκομείο για διαδρομές από σπίτι σε νοσοκομείο κλπ, το οποίο παρότι οκ μηχανικά είναι από παντού χτυπημενο, οπότε δεν με νοιάζει ούτε που το αφήνω ούτε τίποτα. Το qq παραμένει στο γκαράζ ακούν ήχος εδώ και κάνα μήνα. Ευτυχώς το έχω βάλει λίγο μπροστά όταν έρχονται υποψήφιοι αγοραστές αν και δεν έχει θέμα μπαταρίας....
-
Πρεπει να το πας μια βολτα κάθε 2 εβδομάδες για να λιπανθουν τα μηχανικα μερη. Εχεις καμμια προσφορα;
Η ζωή χωρίς αυτοκίνητο