-
Σύντομες και μικρές αποστάσεις δεν βοηθούν την κατανάλωση. Το αυτοκίνητο δεν θέλει ιδιαίτερο στρώσιμο, πιο πολύ να το μάθεις και να μάθει τον τρόπο οδήγησης. Προσπαθήστε να το μάθετε να το δουλεύετε στο υβριδικό-ηλεκτρικό περισσότερο (με ελαφρύ γκάζι) και σιγά σιγά που θα το 'μάθει' και αυτό θα πηγαίνει πιο εύκολα σβηστό. Θέλει κάμποσο χρόνο να το μάθεις αλλά μετά εκμεταλλεύεσαι το σύστημα σε μεγάλο βαθμό. Επίσης δεν ξέρω πώς τα πάει το yaris με τις ενδείξεις του, π.χ. υπόλοιπα χλμ μέχρι να τελειώσει το ντεπόζιτο, στο Prius η αυτονομία είναι τουλάχιστον επιπλέον 150-200χλμ από αυτό που γράφει ο υπολογιστής. Μου ανάβει λαμπάκι και κάνω σίγουρα άλλα 150χλμ, αλλά θέλει κότσια μέχρι να το μάθεις και να 'τραβήξεις' την αυτονομία του...Τσέκαρε το ρεζερβουάρ καθώς και με πόσα λίτρα σου γεμίζει να δεις πόσο πραγματικό υπόλοιπο έχεις.
Εγώ δεν είμαι του πολύ μικρού αυτοκινήτου για την γυναίκα μου (ακόμη τουλάχιστον) γιατι έχει και τις μικρές πολλές φορές και κάνει και μεγάλες διαδρομές (Κηφισός, κλπ) οπότε προτιμώ να έχει ένα αυτοκίνητο με μεγαλύτερη παθητική ασφάλεια. Καλύτερα το Yaris από το 108 και ας καίει και παραπάνω αν είναι να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Για το QQ με αυτήν την χρήση απλά...no comment...
Νίκος
-
Ο χρήστης NikoS3 έγραψε:
Σύντομες και μικρές αποστάσεις δεν βοηθούν την κατανάλωση. Το αυτοκίνητο δεν θέλει ιδιαίτερο στρώσιμο, πιο πολύ να το μάθεις και να μάθει τον τρόπο οδήγησης. Προσπαθήστε να το μάθετε να το δουλεύετε στο υβριδικό-ηλεκτρικό περισσότερο (με ελαφρύ γκάζι) και σιγά σιγά που θα το 'μάθει' και αυτό θα πηγαίνει πιο εύκολα σβηστό. Θέλει κάμποσο χρόνο να το μάθεις αλλά μετά εκμεταλλεύεσαι το σύστημα σε μεγάλο βαθμό. Επίσης δεν ξέρω πώς τα πάει το yaris με τις ενδείξεις του, π.χ. υπόλοιπα χλμ μέχρι να τελειώσει το ντεπόζιτο, στο Prius η αυτονομία είναι τουλάχιστον επιπλέον 150-200χλμ από αυτό που γράφει ο υπολογιστής. Μου ανάβει λαμπάκι και κάνω σίγουρα άλλα 150χλμ, αλλά θέλει κότσια μέχρι να το μάθεις και να 'τραβήξεις' την αυτονομία του...Τσέκαρε το ρεζερβουάρ καθώς και με πόσα λίτρα σου γεμίζει να δεις πόσο πραγματικό υπόλοιπο έχεις.
Εγώ δεν είμαι του πολύ μικρού αυτοκινήτου για την γυναίκα μου (ακόμη τουλάχιστον) γιατι έχει και τις μικρές πολλές φορές και κάνει και μεγάλες διαδρομές (Κηφισός, κλπ) οπότε προτιμώ να έχει ένα αυτοκίνητο με μεγαλύτερη παθητική ασφάλεια. Καλύτερα το Yaris από το 108 και ας καίει και παραπάνω αν είναι να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Για το QQ με αυτήν την χρήση απλά...no comment...
ΝίκοςΕγώ έχω καταλάβει τον τρόπο λειτουργίας και όποτε το οδηγώ το πάω και πιο ήσυχα και πιο οικονομικά. Ακόμα της γυναίκας της φέυγει ψηλά και ενεργοπιοείται συντομότερα ο βενζινοκινητήρας, αν και εχει αρχίσει να καταλαβαίνει τις αρχές και θα το πάει καλύτερα!
Το θέμα του μεγάλου/ασφαλέστερου αυτοκινήτου για τη γυναίκα και τα παιδιά το συμμερίζομαι και εγώ γι' αυτό και της έχω το yaris και όχι κανα μικρότερο. Ιδανικό για αυτήν ήταν το corolla hb που είχαμε πριν αλλά ήταν 11 ετών, έκαιγε 10/11 lt/100km και λόγω μεγέθους ήταν συνέχεια χτυπημένο, γι ' αυτό άλλωστε δεν της πήρα το auris που της άρεσε.
Το QQ (ή το εκάστοτε δικό μου αμάξι) ανεξάρτητα αν κάνει ή όχι για τη χρήση που κάνει η γυναικα, ΔΕΝ υπήρχε περίπτωση να της το έδινα! Είναι δικό μου, 'εκκλησία', γυαλισμένο, καθαρό, βγάζεις παπούτσια για να μπεις μέσα κλπ, ιδανικά θα το είχα μόνο για μένα! -
προχθές οδήγησα το υβριδικό από την τογιοτα νέας μάκρης.
η έκδοση ήταν η active (η πιο απλή δηλαδή).
ανεβήκαμε τη λεωφόρο Διονύσου μέχρι τον Άγιο Πέτρο και πίσω από τα ίδια.
η πρώτη εντύπωση αφορά το κράτημα του αυτοκινήτου. με τα 175αρια λάστιχα στον στριφτερό δρόμο τόσο στην ανάβαση όσο και στην κατάβαση με εντυπωσίασε το πάτημα του και σαν συνοδηγός και σαν οδηγός (και δεν πηγαίναμε χαλαρά).
το αυτόματο κιβώτιο και την απουσία συμπλέχτη την συνήθισα στο πρώτο πεντάλεπτο και απο κει και πέρα δεν μου έλειψε (για αυτό το αυτοκίνητο) το μηχανικό.
το αυτοκίνητο, απόσα είχα διαβάσει το περίμενα αργό, αλλά δεν είναι. φυσικά δεν το χαρακτηρίζεις και γρήγορο, αλλά και τις προσπεράσεις στην ανάβαση τις έκανε και γκαζώνοντας το στην μαραθώνος έφθασα σχετικά γρήγορο τα 120 χαω (δυστυχώς αισθάνθηκα την ανησυχία του πωλητή και δεν το πήγα ταχύτερα).
ως εδώ όλα καλά αλλά και δεν μου άρεσαν τρία χαρακτηριστικά του. το πρώτο αφορά τον έντονο θόρυβο κατά το βαθύ πάτημα του γκαζιού, το δεύτερο με την χρονική υστέρηση 1-2 δευτερολέπτων κατά το έντονο πάτημα του γκαζιού και το τρίτον με το αδιάφορο αισθητικά και φτωχό εσωτερικό του.
δυστυχώς η απλή αυτή έκδοση αυτή δεν έχει την δυνατότητα προβολής της λειτουργίας των κινητήρων (ροής ενέργειας) και δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τη εμπλοκή των δύο κινητήρων στο υβριδικό σύστημα.
διαβάζοντας κριτικές του αγγλικού auto car, το υβριδικό γιαρις χαρακτηρίζεται αργό αλλά ιδανικό για να πηγαίνεις στη δουλεία σου στο Λονδίνο με αυτό.
η αίσθηση που αποκόμισα από την μισάωρη οδηγική επαφή με το υβριδικό είναι ότι εντός της πόλης θα το αγαπούσα αλλά εκτός θα με ενοχλούσε. φυσικά για κάποιον που το πηγαίνει χαλαρά θα είναι ένα πολύ άνετο, ήσυχο και οικονομικό αυτοκίνητο.
περιμένω την δοκιμή του υβριδικού από την πολύ φιλική αντιπροσωπεία για καλύτερα συμπεράσματα.
και μια και το θεμά αφορά την επιλογή μεταξύ υβριδικού και πετρελαιοκίνητου, στα απλά μαθηματικά το κόστος αγοράς είναι περίπου ίδιο. Στις καταναλώσεις με τρέχουσες τιμές βενζίνης 1,35 ευρώ και diesel 1 ευρώ, και με βάση τις εργοστασιακές τιμές κατανάλωσης έχουμε στον μικτό κύκλο κόστος χρήσης ανά 100 χλμ. για το υβριδ. 4,9 ευρώ και 3,9 για το πετρελ.
στον αστικό κύκλο 4,5 ευρώ το υβριδ. και 4,6 ευρώ το πετρέλ.
στον υπεραστικό κύκλο 4,9 ευρώ το υβριδ. και 3,5 το πετρελ.
σαφώς οικονομικότερο το πετρελαιοκίνητο εξαιτίας της διαφοράς τιμής πετρελαίου και βενζίνης.
τέλος και μια και ο λόγος στη τσέπη μας, τα φαρδύτερα ελαστικά των πλουσιότερων εκδόσεων έχουν δύο μειονεκτήματα. πρώτον, επιπλέον κατανάλωση και ρύπους. δεύτερον ακριβότερο κόστος αντικατάστασης των ελαστικών. και τα 175άρια μια χαρά φαίνονται και κρατάνε!
-
Οι εργοστασιακές τιμές δεν παίζουν σε ολα τα αυτοκίνητα. Τι συγκρίνεις;
Σε άμεση σύγκριση πετρέλαιο και υβρίδιο με χρήση εντος πόλης το υβρίδιο ειναι γύρω στο 1,5 με 2 λίτρα πιο οικονομικό. Βέβαια με τις τρέχουσες τιμές το κόστος ειναι ίδιο ... -
είσαι πολύ αισιόδοξος ....
ποιο hybrid, ποιο diesel ;
πχ το clio IV dci, μέσα στην πόλη (Αθήνα), έχει μέση +-4,5λτ/100 (χωρίς να κάνεις προσπάθεια, οδηγώντας οικονομικά).
-
Ειδικά με τα start stop οι καταναλώσεις μέσα στην πόλη πέφτουν πάρα πολύ σε σχέση με παλιότερα, μειώνοντας τα όποια πλεονεκτήματα των υβριδικών.
-
Ο χρήστης iceman7 έγραψε:
Οι εργοστασιακές τιμές δεν παίζουν σε ολα τα αυτοκίνητα. Τι συγκρίνεις;
Σε άμεση σύγκριση πετρέλαιο και υβρίδιο με χρήση εντος πόλης το υβρίδιο ειναι γύρω στο 1,5 με 2 λίτρα πιο οικονομικό. Βέβαια με τις τρέχουσες τιμές το κόστος ειναι ίδιο ...τις εργοστασιακές τιμές τις χρησιμοποίησα ενδεικτικά. σαφώς οι πραγματικές καταναλώσεις είναι μεγαλύτερες.
Το πετρέλαιο πλεονεκτεί στην τιμή πώλησης και στην μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη σε σχέση με την βενζίνη.
η μεγαλύτερη θερμική απόδοση του πετρελαιοκινητήρα ισοσκελίζεται θεωρητικά στην περίπτωση μας από το υβριδικό σύστημα του yaris.
αν αναζητούσαμε το καλύτερο καύσιμο αυτή την στιγμή η απάντηση θα ήταν το φυσικό αέριο. αλλά δεν υπάρχει πληθώρα τέτοιων οχημάτων και ο ανεφοδιασμός στον Ελλαδικό χώρο ακόμα δεν είνα επαρκής πλην αττικής, λάρισας και θεσσ/κης.
-
o πετρελαιοκινητήρας, πλεονεκτεί και στον συντελεστή απόδοσης, λόγω υψηλότερης συμπίεσης.
toyota - yaris - http://www.spritmonitor.de/en/
-
Κάνεις δεν έχει ότι έχετε λάθος, απλά στην καθημερινή χρήση εντός αστικού ιστού τα πραγματικά νούμερα είναι αυτά που σας έγραψα. Χρήση του diesel επί δύο χρόνια και ήδη υβριδικό 2 μήνες. Προφανώς στο diesel νιώθεις πιο πολύ γκάζι και έχεις ταχύτερες επιταχύνσεις από το υβριδικό, αλλά για μέσα στη πόλη με σύντομες διαδρομές το πετρέλαιο είναι αυτοκτονία και μπουκωνει το Dpf πολύ γρήγορα.
-
Αναρωτιέμαι γι' αυτό (εννοώ diesel σε αστικό περιβάλλον/μπούκωμα DPF), οι ταξιτζήδες πώς τη γλυτώνουν; Είναι επειδή κάνουν πολλά χιλιόμετρα ούτως ή άλλως οπότε το DPF έχει τη δυνατότητα ν' αναγεννηθεί ακόμα και με συχνές στάσεις; Εν ολίγης αν κυκλοφορείς με diesel στην πόλη (κατά κύριο λόγο) με κίνηση, φανάρια, χαμηλές ταχύτητες κτλ. αλλά κάνεις 50 χιλιόμετρα τη μέρα π.χ. επιβαρύνεται το DPF ή όχι;
-
Ο χρήστης axel12p έγραψε:
Ειδικά με τα start stop οι καταναλώσεις μέσα στην πόλη πέφτουν πάρα πολύ σε σχέση με παλιότερα, μειώνοντας τα όποια πλεονεκτήματα των υβριδικών.Δεν είναι έτσι ακριβώς, γιατί όποιος έχει συνηθίσει τον τρόπο λειτουργίας του υβριδικού, που έχεις πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου (τιμόνι, κλιματισμός κλπ) ΚΑΘΕ φορά που είσαι σταματημένος (για να μην αναφέρω κάθε φορά που είσαι ελαφρύς στο πετάλι του γκαζιού είτε αυτο είναι σε επιτάχυνση είτε σε τσούλημα στην κίνηση, είτε σε ρολάρισμα σε κατηφορικά κομμάτια) το σύστημα start-stop των περισσοτέρων μοντέρνων αυτοκινήτων φαίνεται αστείο. Π.χ. στο QQ, Clio, Volvo, Bmw που έχω οδηγήσει τις μισές φορές δεν μπαίνει σε λειτουργία, και όταν μπαίνει δεν λειτουργεί ο κλιματισμός αλλά κόβει το κομπρεσέρ, και το τιμόνι επίσης δεν έχει υποβοήθηση.Για αυτόν τον λόγο αρκετοί απενεργοποιούν το σύστημα SS.
Το κάθε σύστημα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Για χρήση εντός πόλης επιλέγω υβριδικό, σαν πιο ξένοιαστο, εύχρηστο και αξιόπιστο. Αν υπήρχαν και σωστές/ολοκληρωμένες λύσεις θα κοίταζα και πλήρως ηλεκτρικό ή PlugIn.
Νίκος
-
Σωστά τα λέει ο Νίκος. Το σύστημα start stop στα υβριδικά είναι πάντα σε λειτουργία. Δεν καταλαβαίνεις πως και πότε μπαίνει μπρος ο κινητήρας. Όλα γίνονται αυτόματα και απολύτως τακτοποιημένα. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος λειτουργίας του που πραγματι δεν έχει σχέση με την αντίστοιχη λειτουργία σε συμβατικά οχήματα.
-
Ο χρήστης TimDeLAY έγραψε:
Αναρωτιέμαι γι' αυτό (εννοώ diesel σε αστικό περιβάλλον/μπούκωμα DPF), οι ταξιτζήδες πώς τη γλυτώνουν; Είναι επειδή κάνουν πολλά χιλιόμετρα ούτως ή άλλως οπότε το DPF έχει τη δυνατότητα ν' αναγεννηθεί ακόμα και με συχνές στάσεις; Εν ολίγης αν κυκλοφορείς με diesel στην πόλη (κατά κύριο λόγο) με κίνηση, φανάρια, χαμηλές ταχύτητες κτλ. αλλά κάνεις 50 χιλιόμετρα τη μέρα π.χ. επιβαρύνεται το DPF ή όχι;Σε συνεχόμενη λειτουργία επί ώρες τα ταξί θα βρουν και περιθώριο να τρέξουν, ξεκαπνιζουν ενώ δεν θα σταματήσουν τον κινητήρα όταν κάνει αναγέννηση. Αυτί τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να γίνει με απλή χρήση. Ας πούμε ότι πάει η γυναίκα super market και στην πορεία αρχίζει η αναγέννηση. Τι θα κάνει; θα ξεκινήσει βόλτες ή θα βγει Αττική οδό; και αν, όπως είναι το πιθανότερο, έχει συγκεκριμένο χρόνο για τα ψώνια επειδή μετά πρέπει να πάρει τα παιδιά από το σχολείο; θα το σβήσει και οπότε ξανά προσπαθήσει το αμάξι με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Για αυτό για τέτοιες χρήσεις το πετρέλαιο αποκλείεται.... Πιθανότερα θα γίνει ζημιά -
Δεν έκανα σύγκριση των συστημάτων start - stop ανάμεσα σε συμβατικά και υβριδικά. Αυτό που είπα είναι πως η χρήση του συστήματος start - stop στα συμβατικά αυτοκίνητα, ρίχνει κατά πολύ την κατανάλωση τους μέσα στην πόλη.
-
Ο χρήστης iceman7 έγραψε:
Σε συνεχόμενη λειτουργία επί ώρες τα ταξί θα βρουν και περιθώριο να τρέξουν, ξεκαπνιζουν ενώ δεν θα σταματήσουν τον κινητήρα όταν κάνει αναγέννηση. Αυτί τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να γίνει με απλή χρήση. Ας πούμε ότι πάει η γυναίκα super market και στην πορεία αρχίζει η αναγέννηση. Τι θα κάνει; θα ξεκινήσει βόλτες ή θα βγει Αττική οδό; και αν, όπως είναι το πιθανότερο, έχει συγκεκριμένο χρόνο για τα ψώνια επειδή μετά πρέπει να πάρει τα παιδιά από το σχολείο; θα το σβήσει και οπότε ξανά προσπαθήσει το αμάξι με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Για αυτό για τέτοιες χρήσεις το πετρέλαιο αποκλείεται.... Πιθανότερα θα γίνει ζημιάΓι' αυτό παίρνεις πετρέλαιο citroen-peugeot που κάνουν αναγέννηση σε 2 λεπτά και όχι σε 15 όπως το yaris...
όσο για τα ταξί, μάλλον τα φίλτρα βγαίνουν μετά απο κάποια χλμ....
-
Γι αυτό δεν παίρνεις γενικά πετρέλαιο για μέσα στην πόλη με μικρές καθημερινές διαδρομές.... Δεν είναι μόνο πόσο διαρκεί η αναγέννηση αλλά και πότε θα ζεστάθει το αμάξι. Άμα φτάνεις στον προορισμό σου χωρίς να έχει προλάβει να ζεστάθει.....
-
Άμα φτάνεις στον προορισμό σου χωρίς να έχει προλάβει να ζεστάθει..... καλύτερα να πας με τα πόδια
-
για την αναγέννηση του φίλτρου διαβάζω viewtopic.php?f=6&t=53132&start=705
ότι αν διακοπεί η διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη φορά. φυσικά, αν ένα diesel πάει μόνο σχολείο τα παιδιά ή για ψώνια δεν θα εκτελέσει ποτέ αναγέννηση του φίλτρου (τουλάχιστον παθητική).
αν τώρα επιθυμούμε diesel με τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζει, τότε οι επιλογές είναι αρκετές πέρα από το γιαρις.
-
Παιδιά μια ερώτηση για το υβριδικό. Παίρνω το αμάξι πρωί πρωί και πάω τα παιδιά στο σχολείο. Απόσταση 800 m. Λειτουργεί με ηλεκτοκινητηρα ή δεν προλαβαινει να μπει και δουλεύει αποκλειστικά με βενζινοκινητηρα??
Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Πρώτα απ'όλα, το υβριδικό σύστημα της Toyota, δουλεύει πρώτα ηλεκτρικό και μετά θερμικό (βενζίνη). Βασικά δηλαδή πάντα είναι ηλεκτρικό και προσθέτει ο θερμικος κινητήρας όταν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση φορτίου.
Τώρα το πρωί πρωί που ξεκινάς θα πάρει και το θερμικό για να ζεστάνει τον κινητήρα. Αν έχεις γεμάτη την μπαταρια και πατήσεις το κουμπί 'ev' θα σε πάρει πλήρως ηλεκτρικά μέχρι να αποφορτιστει η μπαταρία και μέχρι ταχύτητα τα 35χλμ/Ώρα. Όταν ζεσταθεί αυτό το όριο ανεβαίνει στα 50χλμ/ώρα για πλήρως ηλεκτρικό.
Στην πράξη η διαδρομή που αναφέρεις το πρωί θα γίνεται και με χρήση βενζίνης, σχεδόν πάντα.
Υ.Γ. Σήμερα πέτυχα Auris station wagon hybrid. Δεν ήξερα ότι ερχόταν και σε τέτοια μορφή στην Ελλάδα.
Νίκος
Στάλθηκε από το H60-L02 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Toyota Yaris 2013 (Mk3)