Προσωπικά επέλεξα το 308. Βέβαια τότε δεν είχε βγει το Golf 1.6 110ps Bluemotion, αλλά το 105 το οποίο ήταν και 5τάχυτο
Χωρίς να ξέρω τα υπέρ και κατά του συγκεκριμένου γκόλφ για να συγκρίνω έχω κατά καιρούς γράψει αυτά και τα οποία και εξακολουθώ να υποστηρίζω μετά από 2500χλμ.
Η κατανάλωση κυμαίνεται κοντά στα 5,5λτ/100 με τα χλμ να είναι 70-30 (πόλη - ΕΟ)
308 1.6 e-HDI 115ps.
1500 χλμ. Εχουμε και λέμε.
Κατανάλωση: 5,4λτ/100. Δεν έχω ανεβάσει ακόμα πάνω από 3000σαλ.. Ακολουθώ ευλαβικό στρώσιμο σύμφωνα με όσα ξέρω για το στρώσιμο από τα αυτοκίνητα που είχα.
Το αυτοκίνητο είναι πολύ άνετο και ευθύβολο. Στις στροφές γέρνει παραπάνω το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να μπαίνεις διαφορετικά από ότι θα έμπαινες με ένα πιο ζμπορ αλλά έχει grip. Φαντάζομαι ότι με 17άρες θα είναι ακόμη καλύτερο αλλά δεν ξέρω ώς προς την άνεση. Η άνεση. Μαγικό χαλί. Πολύ άνετο, και σε μακρινά ταξίδια είσαι πραγματικά ατσαλάκωτος.
H λειτουργία του Stop Start είναι υποδειγματική. Επίσης απερνεργοποιείται, όπως και το ESP (δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα είναι νωρίς...).
Επιδόσεις. Δίνει την αίσθηση ότι τραβάει πολύ. Είναι ελαφρύ και η ροπή βοηθάει να έχεις καλή επιτάχυνση. Σε συνθήκες πόλης σε συνδυασμό με το καλό τιμονάκι σε βοηθάει να πας αρκετά γρήγορα. Σε συνθήκες αυτοκινητόδρομου, δεν σε κρεμάει (μια αίσθηση κάπως πρώιμη καθώς δεν το δουλεύω σε όλο το φάσμα - κάτι που μπορεί να μην έχει και νόημα).
Φώτα Full LED. Κορυφαία φωτεινότητα τη νύχτα. Είναι κάτι που ήθελα ως εξοπλισμό καθώς θεωρώ τα φώτα από τα κυριότερα σημεία στο τομέα της ασφάλειας. Οι προβολείς επίσης.
....
Επίσης, μας έχει βολέψει πολύ σε χώρους (επιβατών - αποσκευών). Η οθόνη είναι κάτι που τελικά συνηθίζεται, αν και πολλές φορές πρέπει να τραβήξεις το βλέμα σου από το δρόμο για όσα δεν μπορείς να κάνεις από το τιμόνι. AC πολύ καλό.
Αυτά για την ώρα.
και
Εντυπώσεις από TD του 1.6 115 hp e-HDI .
Εμφάνιση: Θα συμφωνήσω με αρκετούς προλαλήσαντες ότι από κοντά είναι πολύ πιο ωραίο απ' ότι στις φωτό. Έχει αρκετές λεπτομέρειες στο σχεδιασμό που δίνουν ωραία συνολική εικόνα. Είναι κάπως understated, στα θετικά IMHO.
Δεν επεκτείνομαι καθώς είναι υποκειμενικό.
Εργονομία:
Παρά τις επιφυλάξεις μου, βρήκα εύκολα μια σωστή θέση οδήγησης. Η διάταξη μικρό τιμόνι - όργανα στο βάθος είναι μια χαρά από πλευράς εργονομίας και δίνει δυνατότητα να παίξεις και με το μικρό τιμόνι (ύψος- μήκος) και με το κάθισμα.
Το μικρό τιμόνι το συνηθίζεις αμέσως. Σε ξενίζει για 2-3 λεπτά, όπως επίσης με ξένισε και η πιο λεπτή στεφάνη σε σχέση με ότι έχω συνηθίσει μέχρι σήμερα. Όταν οδηγείς δεν σου κάνει ΚΑΜΙΑ διαφορά και νομίζω ότι έχεις και μικρότερη κίνηση στο χέρι.
Το ανάποδο στροφόμετρο (επειδή αναφέρθηκε) είναι κάτι που απλά δεν σε νοιάζει. Το συνηθίζεις επίσης πολύ γρήγορα. Η μόνη ένσταση για κάποιους μπορεί να είναι η απόσταση των οργάνων σε σχέση με το μέγεθος των ενδείξεων στα όργανα, όπως επίσης και η απόσταση των δύο αναλογικών οργάνων μεταξύ τους , αλλά συνηθίζεται. Ίσως γι' αυτό η ψηφιακή ένδειξη ταχύτητας να εμφανίζεται στο κέντρο του πίνακα.
Η οθόνη που τα χειρίζεσαι όλα είναι πλήρης αλλά δεν ξέρω από αξιοπιστία (εντάξει είναι δοκιμασμένη για 4.000.000 αγγίγματα). ΑΛΛΆ δεν έχει αίσθηση αφής, (πχ δυσκολεύεσαι να επιλέξεις κάτι χωρίς να τραβήξεις το βλέμμα σου από το δρόμο)
Η ορατότητα πίσω είναι περιορισμένη (μικρό τζάμι + φαρδιές κολώνες). Οπωσδήποτε θα χρειάζονται αισθητήρες παρκαρίσματος.
Για τους πίσω οι χώροι είναι καλοί (υπάρχουν και καλύτεροι αλλά δεν είναι τόσο στενό όσο διάβασα-είδα στα διάφορα reviews). Υποθέτω με ηλιοροφή το ύψος θα είναι οριακό.
Χώρος αποσκευών κορυφαίος. Μόνη ένσταση: είναι χύμα. (έτσι μου φάνηκε, δεν είδα άγκιστρα, χωρίσματα, θήκες κλπ κλπ. ).
Ποιοτικά υλικά/πλαστικά και γενικά πολύ προσεγμένο (ειδικά η κορυφαία έκδοση, αλλά και η μεσαία εξίσου καλή, απλά η κορυφαία είναι πιο 'μουρασιόν' εσωτερικά). Ένσταση τα πλαστικά στην οροφή (πλαφονιέρα κλπ) φαίνονται να μην είναι εφάμιλλα του ταμπλό σε υφή αλλά πιο φτηνά. (καλά και του Golf δεν είναι και πολύ καλύτερα, απλά να έχουμε να λέμε).
Η οθόνη λίγο αργή στην απόκριση αλλά μεγάλη και εύχρηστη κατά τα άλλα. Δεν έχεις πρόβλημα με τον ήλιο να διαβάσεις τις πληροφορίες. Και είναι πολλές.
Οδήγηση:
Ο κινητήρας μετά τα πρώτα λεπτά δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου. Σε συνδυασμό με το ελαφρύ αμάξωμα τραβάει πολύ δυνατά (27kg ροπής είναι αυτά). Ανεβάζει εύκολα μέχρι τις 4Κ περίπου. Εντάξει δεν είναι βενζίνη, αλλά αυτό είναι κάτι που το περιμένεις. Το κιβώτιο πολύ θετικό και ακριβές και με τέτοια ροπή σχεδόν άχρηστο . Είναι αρκετά μαλακό με καλή απόσβεση και άνετο (τα 16άρια ελαστικά παίζουν το ρόλο τους). Σχετικά αθόρυβο και άνετο σε αυτοκινητόδρομο. Για στροφιλίκια μην ρωτήσετε. Δεν είχε στο μενού.
Κατανάλωση td: 5.2/1000 με αρκετό πάτημα και ανοίγματα και α/c ανοιχτό. Το start-stop πολύ καλό στη λειτουργία του.
Συνολική εντύπωση: Πολύ καλό αυτοκίνητο, με πολύ καλό εξοπλισμό και τρέχουν και καλές προσφορές (20500 περίπου το Allure). Αν θέλεις πλήρη εξοπλισμό σε αυτή την τιμή είναι από τις καλύτερες επιλογές. Η μόνες δευτερες σκέψεις αφορούν την αξιοπιστία (όχι προσωπική εμπειρία -είμαι ευχαριστημένος από το πεζό μου **(206)**το οποίο δεν εχει καθόλου 'electronics+gadgets' - αλλά από αυτά που έχω διαβάσει για τα προηγούμενα 308 ή και παλαιότερα), καθώς και τη ευκολία μεταπώλήσης κάποια στιγμή.
Επίσης αν μου επιτρέπει ο συμφορουμίτης τον κάνω quote:
Ο χρήστης clio16v έγραψε:
Κάτοχος του 308 1.6 e-hdi allure εδώ και δύο εβδομάδες. Έχω κάνει 1500 χλμ μέχρι τώρα οπότε έχω βγάλει κάποια συμπεράσματα και στα παραθέτω. Θεωρώ την ποιότητα κατασκευής του συγκεκριμένου μοντέλου εξαιρετικά βελτιωμένη σε σχέση με τα Peugeot των προηγούμενων ετών. Η θέση οδήγησης συνηθίζεται αμέσως, δε με δυσκόλεψε καθόλου. Σηκώνοντας λίγο το κάθισμα του οδηγού δεν έχεις κανένα πρόβλημα με το τιμόνι και το κάτω μέρος των οργάνων (ύψος 1,78, δεν ξέρω για κοντύτερους οπού θεωρώ ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο θέμα!). Η ποιότητα κύλισης είναι φοβερή, εφόσον προέρχεσαι από subaru θα σου φανεί μαγικό χαλί! (προηγούμενο αυτοκίνητο Renault ClioII 1.6 16v με αμορτισέρ koni ρυθμιζόμενα οπότε είχα συνηθίσει σε μπαμ-μπουμ...). Η οδική συμπεριφορά σε ξενίζει λίγο στην αρχή. Το αμάξι παίρνει κάποια κλίση στην είσοδο της στροφής, άμα έχεις συνηθίσει σε ανάρτηση 'τραπέζι' σου φαίνεται κάπως... Αλλά η αλήθεια είναι ότι σε επαρχιακό δίκτυο που κινήθηκα το κράτημα του αυτοκινήτου ήταν πάρα πολύ καλό (η αλήθεια είναι ότι δεν το πίεσα στο όριο αφού ακόμα το στρώνω αλλά έμεινα πολύ ευχαριστημένος από το επίπεδο πρόσφυσης που είχε...). Στην εθνική πραγματικά πας 'ατσαλάκωτος'! Άμα κάνεις χιλιόμετρα στην εθνική θα εκτιμήσεις πολύ την άνεση που σου παρέχει... Το μοτέρ το θεωρώ από τα καλύτερα της κατηγορίας. Πάνω από τις 1700 στροφές που εμπλέκεται το turbo τα πράγματα είναι πολύ καλά... Χαμηλότερα έχει ελαστικότητα αλλά όχι κάτι φοβερό... Από άποψη οικονομίας είμαι πολύ ευχαριστημένος. Τρία άτομα και full αποσκευές, air condition σε όλη τη διαδρομή και 140km/h με cruise control (2200 rpm με έκτη!) μέση κατανάλωση 5.1lt/100km. Για μένα πολύ καλή αφού είχα συνηθίσει σε τιμές 8-8.5lt/100km χωρίς air condition με το clio...Το πορπαγκάζ είναι από τα κορυφαία της κατηγορίας, ο χώρος για τους πίσω στο μέσο όρο, έχει ένα θέμα με το χώρο για τα πόδια (όχι τα γόνατα, το 'κουτουπιέ' όπου άμα κατεβάσεις πολύ τα μπροστά καθίσματα βρίσκουν στο κάτω μέρος του καθίσματος). Η οθόνη είναι εντυπωσιακή! Δε σε δυσκολεύει στο χειρισμό και έχει πολύ καλή αφή...Δεν ξέρω αν θα κρατήσει και δεν θα βγάλει κανένα πρόβλημα στην πορεία αλλά μέχρι τώρα τη θεωρώ άψογη. Overall μια πολύ καλή επιλογή και με επίπεδο εξοπλισμού από τα κορυφαία στην κατηγορία (τουλάχιστον στην έκδοση allure) χωρίς να ζητά τη μάνα του και τον πατέρα του...
Αυτά.