-
Η εταιρεια εχει στην ιδιοκτησια της ενα φιχ (Opel Combo 1.4). Θελουμε να κλεισουμε την εταιρεια - πραγμα που σημαινει οτι πρεπει να μεταβιβαστουν/πουληθουν ολα τα παγια της - αλλα δεν ξερουμε τι να κανουμε το φορτηγακι (περαν απο το να βρουμε καποιον να το πουλησουμε, θελουμε να μεινει στα χερια μας). Τι κανουμε?
Ο λογιστης λεει να παραδωσω πινακιδες στο ΥΜΕ, να μεταβιβαστει σε φυσικο προσωπο ως αντικειμενο (χωρις αδεια+πινακιδες δηλαδη), και οταν βρεθει καποιο αλλο νομικο προσωπο που θελει να το παρει (πχ νεα εταιρεια δικια μου) να μεταβιβαστε απο το φυσικο προσωπο σε αυτην, κανονικα.
Εγω νομιζω οτι καπου κατι δεν στεκει σε αυτη τη διαδικασια.
-
Η εταιρεια εχει στην ιδιοκτησια της ενα φιχ (Opel Combo 1.4). Θελουμε να κλεισουμε την εταιρεια - πραγμα που σημαινει οτι πρεπει να μεταβιβαστουν/πουληθουν ολα τα παγια της - αλλα δεν ξερουμε τι να κανουμε το φορτηγακι (περαν απο το να βρουμε καποιον να το πουλησουμε, θελουμε να μεινει στα χερια μας). Τι κανουμε?
Ο λογιστης λεει να παραδωσω πινακιδες στο ΥΜΕ, να μεταβιβαστει σε φυσικο προσωπο ως αντικειμενο (χωρις αδεια+πινακιδες δηλαδη), και οταν βρεθει καποιο αλλο νομικο προσωπο που θελει να το παρει (πχ νεα εταιρεια δικια μου) να μεταβιβαστε απο το φυσικο προσωπο σε αυτην, κανονικα.
-
-
Δυστυχώς έτσι είναι. Ένα επαγγελματικό όχημα μόνο ως επαγγελματικό μπορεί να μεταβιβαστεί.
Υπάρχει και η εναλλακτική να μεταβιβαστεί ως ημιαγροτικό σε φυσικό πρόσωπο.Sent from my LG-D802 using Tapatalk
-
Δεν μπορείς να ιδρύσεις τη δεύτερη εταιρία ενώ υφίσταται η παρούσα; (και να μεταβιβάσεις το αυτοκίνητο από τη μια στην άλλη )
Στάλθηκε από το XT1032 μου
-
Δεν εχω αντικειμενο ακομα, την εταιρεια τη κλεινουμε για να μη πληρωνουμε κερατιατικα* αφου δεν λειτουργει πια, οποτε το να ξεκινησεις την επομενη ακυρωνει το παραπανω.
*1000ε τελος επιτηδευματος για φετος, 350/μηνα τεβε και προκαταβολη φορου για το 2015 που ναι μεν θα τη παρω πισω, αλλα την εσκασα φετος και ηταν 4900...
Ο χρήστης limited_one έγραψε:
Δυστυχώς έτσι είναι. Ένα επαγγελματικό όχημα μόνο ως επαγγελματικό μπορεί να μεταβιβαστεί.
Υπάρχει και η εναλλακτική να μεταβιβαστεί ως ημιαγροτικό σε φυσικό πρόσωπο.Sent from my LG-D802 using Tapatalk
'Δυστυχώς έτσι είναι.' δηλαδη μπορει να γινει αυτο που περιγραφω και προτεινει ο λογιστης?
Λιγο παραπανω εξηγηση για το δευτερο?
-
Εγώ αγόρασα στα τέλη του 13 μια transporter από μια επιχείρηση που έκλεισε. Ήταν ατομική επιχείρηση και έκανε αυτοπαράδοση του ΦΙΧ. Εγώ με τιμολόγιο αγοράς το πήρα και έκανα μεταβίβαση στην εταιρία μου.
Ο μόνος τρόπος για να το χρησιμοποιούσε ο ιδιοκτήτης ήταν αν μπορούσε να το δηλώσει ως αγροτικό ή ημιαγροτικό πράγμα που δεν μπορούσε γιατί είχε ήδη αγροτικό ΦΙΧ.Sent from my LG-D802 using Tapatalk
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Η εταιρεια εχει στην ιδιοκτησια της ενα φιχ (Opel Combo 1.4). Θελουμε να κλεισουμε την εταιρεια - πραγμα που σημαινει οτι πρεπει να μεταβιβαστουν/πουληθουν ολα τα παγια της - αλλα δεν ξερουμε τι να κανουμε το φορτηγακι (περαν απο το να βρουμε καποιον να το πουλησουμε, θελουμε να μεινει στα χερια μας). Τι κανουμε?Ο λογιστης λεει να παραδωσω πινακιδες στο ΥΜΕ, να μεταβιβαστει σε φυσικο προσωπο ως αντικειμενο (χωρις αδεια+πινακιδες δηλαδη), και οταν βρεθει καποιο αλλο νομικο προσωπο που θελει να το παρει (πχ νεα εταιρεια δικια μου) να μεταβιβαστε απο το φυσικο προσωπο σε αυτην, κανονικα.
Ξέρεις ότι η αυτοπαράδοση έχει ΦΠΑ έτσι; Και μην φανταστείς ότι μπορείς να το κόψεις όσο θέλεις υπάρχουν πίνακες που σε υποχρεώνουν πόσο να το κόψεις. Νομίζω έχει να κάνει με τον συντελεστή απόσβεσης και πόσα χρόνια το είχες. Σε κάθε περίπτωση όταν πας για διακοπή πρέπει να πάρεις και υπογραφή από το τμήμα αυτοκινήτων.
-
Τεσσερα χρονια τη αποσβεση εχει ενα combo αρχικης αξιας 15 χιλιαρικα? ημιαγροτικο τι ειναι?
-
gakost μεταφραση παρακαλω.
-
Όταν κάνεις αυτοπαράδοση κάποιο πάγιο σκέψου το σαν να το πουλάς στον εαυτό σου. Όταν μια εταιρεία πουλάει κάτι πρέπει να αποδώσει τον αναλογούν ΦΠΑ που εισέπραξε. Αν το αυτοκίνητο το πωλούσες σε μένα θα σου έδεινα και ΦΠΑ που θα τον έκανες εκκαθάριση και θα τον απέδιδες στο κράτος. Τώρα αντί για μένα βάλε τον εαυτό σου. Δηλαδή θα πληρώσεις ΦΠΑ στην εταιρεία σου που με την σειρά της θα τον αποδώσει στο κράτος. Θα μου πεις οκ θα κόψω κάτι τυπικό πχ 1000€ να πληρώσω ΦΠΑ 230 €. Δεν πάει έτσι γιατί η εφορία σου ορίζει σαν ποσό που θα κόψεις το αναπόσβεστο. Αν πχ το είχες αγοράσει 10.000 +ΦΠΑ και έχει συντελεστή απόσβεσης 10% αυτό σημαίνει ότι αν το κάνεις αυτοπαράδοση μετά από ένα χρόνο θα πρέπει να το κόψεις 9000+ΦΠΑ τον δεύτερο - 20% (8000) κοκ. Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη κάτι θυμάμαι να έχουν ειδικούς πίνακες με χρονολογία κυβικά κλπ δεν θυμάμαι όμως σίγουρα ο λογιστής σου θα ξέρει. Σε κάθε περίπτωση πάντως ΦΠΑ θα πληρώσεις. Και μετά αν θελήσεις να το ξαναπεράσεις αργότερα στην νέα εταιρεία θα έχει επιβάρυνση χαρτόσημο (νομίζω 3,7%) στην τιμή που θα σου ορίσει η εφορία και κόβεις παραστατικό 'τιμολόγια αγοράς από ιδιώτη'.
Το ίδιο ισχύει και με όλα τα πάγια που έχεις στο μητρώο παγίων και θα κάνεις αυτοπαράδοση, υπολογιστές, γραφεία κλπ
-
Μα δεν το πουλαω ως εμπορευμα, οπως πχ μια εμπορια αυτοκινητων (εκει κολλησα εγω, στο προηγουμενο ποστ σου).
Δηλαδη αυτο που μου λες ειναι οτι για να κλεισεις ενα μαγαζι, υποχρεωνεσαι να το ξεφορτωσεις απο τα πραγματα που ειχες αγορασει (και πληρωσει ΦΠΑ) ως εργαλεια για να κανεις τη δουλεια σου, αλλα παραλληλα σε χρεωνουν με ΦΠΑ για αυτα τα πραγματα που σε υποχρεωσαν να πουλησεις σαν να τα πουλαγες για κερδος?
-
Πρακτικά δεν ανήκουν σε εσένα ως φυσικό πρόσωπο αλλά σε ένα νομικό πρόσωπο την εταιρία.
Sent from my LG-D802 using Tapatalk
-
Εννοειται αυτο. Αλλα πως αλλαζει οτι δεν το πουλαω ως εμπορευμα, οτι ΔΕΝ βγαζω λεφτα απο αυτο για να πληρωσω ΦΠΑ, κλπ κλπ? Δηλαδη πληρωσα ΦΠΑ οταν το αγορασα καινουριο, τωρα θα ΞΑΝΑπληρωσω ΦΠΑ πουλωντας το ως μεταχειρισμενο και σε μικροτερη τιμη απο αυτη που το αγορασα?
-
Ο gakost στο εξήγησε πολύ καλά, το ό,τι η 'kacey ΕΠΕ' το πουλάει στον 'kacey φυσικό πρόσωπο' (2 διαφορετικές οντότητες) είναι τυχαίο, θα μπορούσε εξίσου καλά να το πουλάει στον 'nass φυσικό πρόσωπο' ή στη 'nass ΕΠΕ' και στις 2 αυτές περιπτώσεις θα έπρεπε να εισπράξεις ΦΠΑ από τον αγοραστή και να τον αποδώσεις στο κράτος, έτσι δεν είναι ?
-
Βασικά πόσο κοστίζει μετά αποσβέσεων τώρα το combo?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Εννοειται αυτο. Αλλα πως αλλαζει οτι δεν το πουλαω ως εμπορευμα, οτι ΔΕΝ βγαζω λεφτα απο αυτο για να πληρωσω ΦΠΑ, κλπ κλπ? Δηλαδη πληρωσα ΦΠΑ οταν το αγορασα καινουριο, τωρα θα ΞΑΝΑπληρωσω ΦΠΑ πουλωντας το ως μεταχειρισμενο και σε μικροτερη τιμη απο αυτη που το αγορασα?Πως δεν βγάζεις λεφτά; Δεν θα εισπράξει χρήματα η επιχείρηση από την πώληση του αυτοκινήτου (άσχετα που ο αγοραστής είσαι εσύ μιας και θα κάνεις αυτοπαράδοση); Ξέρω είναι παράξενο αλλά σωστά σου είπανε πρέπει να σκεφτείς τον ιδιώτη kacey σαν διαφορετική οντότητα από την επιχείρηση kacey. Όταν το αγόρασες σωστά λες έβγαλες από την τσέπη σου τον ΦΠΑ αλλά τον συμψήφισες με τις πωλήσεις άρα στην ουσία δεν τον πλήρωσες. Αν το 'χαρίσεις' στον εαυτό σου στην ουσία θα χαρίζεις κάτι που δεν έχει επιβαρυνθεί με ΦΠΑ γι'αυτό και βάλανε αυτή τη διαδικασία. Ξαναλέω οτιδήποτε έχεις στο μητρώο παγίων και θα κάνεις αυτοπαράδοση θα πληρώσεις ΦΠΑ στο αναπόσβεστο.
-
Δεν μπορείς απλά να δηλώσεις την εταιρία σε αδράνεια μέχρι να δεις τι θα κάνεις?
Sent from my LG-D802 using Tapatalk
-
Ρε παιδια μισο λεπτακι για να καταλαβω.
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ο gakost στο εξήγησε πολύ καλά, το ό,τι η 'kacey ΕΠΕ' το πουλάει στον 'kacey φυσικό πρόσωπο' (2 διαφορετικές οντότητες) είναι τυχαίο, θα μπορούσε εξίσου καλά να το πουλάει στον 'nass φυσικό πρόσωπο' ή στη 'nass ΕΠΕ' και στις 2 αυτές περιπτώσεις θα έπρεπε να εισπράξεις ΦΠΑ από τον αγοραστή και να τον αποδώσεις στο κράτος, έτσι δεν είναι ?Το θεμα δεν ειναι αν ο αγοραστης ειμαι ο ιδιος ή αλλος. Το θεμα ειναι οτι το αγορασα καινουριο 10 χιλιαρικα και εδωσα 2300 σε ΦΠΑ, τωρα που θα το 'πουλησω' σε εμενα ή πουλησω στο Nass, θα 'παρω' ή θα παρω 5 χιλιαρικα, γιατι να ξαναδωσω 1150ε σε ΦΠΑ? Δεν το πουλαω ως εμπορευμα για να βγαλω κερδος και ΔΕΝ θα βγαλω κερδος, θα το δωσω 5 χιλιαρικα λιγοτερο απο οσο το αγορασα. Το πουλαω ως μεταχειρισμενο αυτοκινητο οπως θα το πουλαγε ο οποιοσδηποτε.
Δεν ειμαι εμπορια αυτοκινητων να πω οτι το αγορασα 5, το πουλαω 6 οποτε πρεπει να αποδωσω 23% ΦΠΑ για το χιλιαρικο.
Εννοειται αυτο. Αλλα πως αλλαζει οτι δεν το πουλαω ως εμπορευμα, οτι ΔΕΝ βγαζω λεφτα απο αυτο για να πληρωσω ΦΠΑ, κλπ κλπ? Δηλαδη πληρωσα ΦΠΑ οταν το αγορασα καινουριο, τωρα θα ΞΑΝΑπληρωσω ΦΠΑ πουλωντας το ως μεταχειρισμενο και σε μικροτερη τιμη απο αυτη που το αγορασα?
Πως δεν βγάζεις λεφτά; Δεν θα εισπράξει χρήματα η επιχείρηση από την πώληση του αυτοκινήτου (άσχετα που ο αγοραστής είσαι εσύ μιας και θα κάνεις αυτοπαράδοση); Ξέρω είναι παράξενο αλλά σωστά σου είπανε πρέπει να σκεφτείς τον ιδιώτη kacey σαν διαφορετική οντότητα από την επιχείρηση kacey. Όταν το αγόρασες σωστά λες έβγαλες από την τσέπη σου τον ΦΠΑ αλλά τον συμψήφισες με τις πωλήσεις άρα στην ουσία δεν τον πλήρωσες. Αν το 'χαρίσεις' στον εαυτό σου στην ουσία θα χαρίζεις κάτι που δεν έχει επιβαρυνθεί με ΦΠΑ γι'αυτό και βάλανε αυτή τη διαδικασία. Ξαναλέω οτιδήποτε έχεις στο μητρώο παγίων και θα κάνεις αυτοπαράδοση θα πληρώσεις ΦΠΑ στο αναπόσβεστο.
Τι συμψηφισα? Και με ποιες πωλησεις συμψηφησα τον φπα του αυτοκινητου που εσκασα ακεραιο οταν το αγορασα? Πως δεν εχει επιβαρυνθει με ΦΠΑ?
(γενικη ερωτηση, αλλα βαζω και στην εξισωση οτι πουλαγα τσιγαρα = δεν αποδιδουμε ΦΠΑ εμεις στις πωλησεις μας, ενδεικτικα το ΦΠΑ μου ηταν γυρω στα 100ε/μηνα απο χαρτακια φιλτρακια κλπ).
-
Οταν εβαλες το ΦΠΑ στα βιβλια η πρωτη σου περιοδικη δηλωση ηταν πιστωτικη, ναι?
και ολες οι επομενες μεχρι να γινει χρεωστικη, ναι?
Αρα συμψηφιστηκε με τον καιρο και για ενα διαστημα ΔΕΝ απεδιδες ΦΠΑ.
Κλεισιμο εταιρειας, τι κανουμε με ενα ΦΙΧ?