-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Γιατί βαπτίζονται οι άνθρωποι όταν είναι μωρά, ΠΟΛΥ πριν αποκτήσουν την κρίση να αποφασίσουν μόνοι τους ότι το επιθυμούν;
Μπορει μετα τα 18 που θαχει {αν} ψαχτει να αλλαξει και να γινει Μωαμεθανος οπως και το αντιθετο. Οτι θελει κανεις πιστευει. Οι χριστιανοι τα βαφτιζουν μωρα δεν ξερω τα αλλα εθιμα.
Οι πρώτοι χριστιανοί (τους πρώτους τουλάχιστον 3-4 αιώνες) πάντως δεν τα βάφτιζαν μωρά...
Πέραν του αστείου του θέματος με τη βάφτιση, η εκκλησία σοβαρά λέει ότι αν έχεις βαφτιστεί είσαι χριστιανός για πάντα! Ότι και να κάνεις έχεις τη χάρη του θεού πάνω σου και είσαι στιγματισμένος!
Ε, καλα δεν ειχαν και ISO, παιρνει καποιο χρονο να δημιουργηθουν τα εθιμα
Δηλαδή τι είναι το σωστό;;; Αυτό που έκαναν τότε, ή αυτό που γίνεται τώρα;;; Γιατί τότε βαφτίζονταν ακριβώς πριν πεθάνουν (βλ. Κωνσταντίνος). Αλλάζει η αλήθεια της θρησκείας;;;;
Nein.
Ο Κωνσταντινος ΕΤΥΧΕ και βαπτιστηκε πριν πεθανει**, η μανα του πχ (που ηταν και αυτη που τον παρεσυρε) ήταν ηδη Χριστιανη απο χρόνια. Δεν ηταν συνηθεια η βαπτιση πριν τον θανατο.**Πιθανοτατα για να μπορει να μανικώσει (ή οπως το ελεγαν, δεν ξερω αν ειχαν μανικια τότε ) οσες περισσοτερες δουλες απο κατακτημενες περιοχες μπορουσε, αφου μετα τη βαπτιση θα επρεπε να ειναι εναρετος
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Nein.
Ο Κωνσταντινος ΕΤΥΧΕ και βαπτιστηκε πριν πεθανει**, η μανα του πχ (που ηταν και αυτη που τον παρεσυρε) ήταν ηδη Χριστιανη απο χρόνια. Δεν ηταν συνηθεια η βαπτιση πριν τον θανατο.**Πιθανοτατα για να μπορει να μανικώσει (ή οπως το ελεγαν, δεν ξερω αν ειχαν μανικια τότε ) οσες περισσοτερες δουλες απο κατακτημενες περιοχες μπορουσε, αφου μετα τη βαπτιση θα επρεπε να ειναι εναρετος
ZONG!
Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι βαφτίζονταν ακριβώς πριν πεθάνουν αφενός για να μην φύγει το λάδι του βαφτίσματος από πάνω τους και αφετέρου για να μην ξαναμολυνθούν με αμαρτίες (τις οποίες καθάρισαν με το βάφτισμα) και έτσι να είναι σίγουροι 100% γκαραντί ότι θα πάνε παράδεισο!
Ψάξ' το...
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Γιατί να μην; Δεν είναι δα και κάτι μη αναστρέψιμο. Ειναι;
Δεν είναι αυτό το ερώτημα. Το ερώτημα είναι γιατί μια θρησκεία η οποία υποτίθεται ότι στηρίζεται στην ελευθερία της θέλησης επιμένει να υποβάλει βρέφη σε θρησκευτικές τελετές στις οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να συμμετέχουν συνειδητά, με την θέληση τους, ως ενήλικες.
Ξέρω οτι θα εισπράξω ειρωνεία και εξυπνακισμό (όχι από σένα ΧΛ, γενικά) αλλά δε γαμιέται...
Η βάφτιση σ'αυτή την ηλικία δεν είναι ουτε επιβεβλημένη ούτε προαπαιτούμενο για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη συμμετοχή στα υπόλοιπα Μυστήρια της Εκκλησίας. Δε νομίζω να εισβάλουν οι παπάδες σε σπίτια, να αρπάζουν νήπια και να τα πετάνε σε κολυμπήθρες. Οι γονείς το αποφασίζουν. Οπότε μάλλον πρέπει να αναρωτηθείς γιατί επιλέγουν οι γονείς κάτι τέτοιο.
Εγώ ως απλός user ( ) θα βάφτιζα το παιδί μου στη συνηθισμένη ηλικία γιατί (τα βάζω σε σπόιλερ για να μη σοκάρω κανέναν)
[spoiler=:338gsdf0]α) Με τη βάφτιση εντάσσεσαι στο σώμα της Εκκλησίας κάτι που εγώ και οι υπόλοιποι που θέλουμε να λεγόμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι το θεωρούμε σημαντικό.
β) Είμαι από αυτούς που πιστεύουν οτι καλώς ή κακώς για κάποιες αποφάσεις που αφορούν τη ζωή του παιδιού την ευθύνη την έχει ο γονιός. Αυτό, αν θες τη γνώμη μου, είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις.
γ) Αυτό που είπα και πιο πάνω. ΔΕΝ είναι κάτι μη αναστρέψιμο ούτε ως προς τη φυσιολογία του παιδιού (π.χ. περιτομή), ούτε ως προς τη ψυχική/πνευματική του συγκρότηση. Απόδειξη οτι το 90%+ των Ελλήνων (μεταξύ των οποίων χριστιανοί, άθεοι, χρυσαυγίτες, πασόκοι, συριζαίοι, κκέδες, γάβροι, παόκια, απόφοιτοι δημοτικού, κάτοχοι διδακτορικού τίτλου, ισορροπημένοι, ανισόρροποι, έξυπνοι, βλάκες, φτωχοί, πλούσιοι, σκυλάδες, μέταλλα) έχουν βαφτιστεί χωρίς αυτό να είναι σε θέση να τους αποτρέψει να κάνουν τις επιλογές τους στην υπόλοιπη ζωή τους.
δ) Πιστεύω οτι η βάφτιση είναι ένα δώρο που δεν υπάρχει λόγος να το καθυστερήσεις. Αν το παιδί μεγαλώνοντας δε θέλει να ανήκει στο σώμα της Εκκλησίας με γεια του με χαρά του. Και κάτι τέτοιο είναι πολύ εύκολο να γίνει για κάποιον που το θέλει. Κάνει νοητό κλικ στο sign out και αυτό ήταν.Το μόνο 'κακό' που μπορώ να σκεφτώ στην όλη διαδικασία, το οποίο βασικά είναι για γέλια και το αναφέρω μόνο και μόνο γιατί το έχω ακούσει κι αυτό από ανθρώπους που έχουν τις αντιρρήσεις τους με το Μυστήριο, είναι οτι 'ταλαιπωρείται το παιδί και κλαίει και μπαίνει λάδι στα μάτια του' και άλλα τέτοια απάλευτα. Ναι. Εντάξει. ΟΚ. Πιστεύω οτι θα το ξεπεράσει.[/spoiler:338gsdf0]
-
ελεος, αμα ηταν ετσι, τα σκανδιναβακια θα ψοφαγαν καθε φορα που φταρνιζοταν καποιος διπλα τους.Και ποιός σου είπε πως τα Σκανδιναβάκια είναι μέσα στο κρύο που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό; Για ψάξε να δεις πόσες πνευμονίες υπήρχαν παλιά σε μωρά που βαφτίζονταν χειμώνα.
-
Nein.
ZONG!
Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι βαφτίζονταν ακριβώς πριν πεθάνουν αφενός για να μην φύγει το λάδι του βαφτίσματος από πάνω τους και αφετέρου για να μην ξαναμολυνθούν με αμαρτίες (τις οποίες καθάρισαν με το βάφτισμα) και έτσι να είναι σίγουροι 100% γκαραντί ότι θα πάνε παράδεισο!
Ψάξ' το...
xXAAXAXA τρελλη πουστια.
Δε θα το ψαξω αμεσα, το παιρνω τοις μετρητοις αφου το λες. Δεν ειναι ομως το ιδιο νομιζω με τον Κωνσταντινο, ο τυπος ηταν βαρβαρος ειδωλολατρης κλπ. -
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
ελεος, αμα ηταν ετσι, τα σκανδιναβακια θα ψοφαγαν καθε φορα που φταρνιζοταν καποιος διπλα τους.
Και ποιός σου είπε πως τα Σκανδιναβάκια είναι μέσα στο κρύο που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό; Για ψάξε να δεις πόσες πνευμονίες υπήρχαν παλιά σε μωρά που βαφτίζονταν χειμώνα.
Δε μιλαμε για τωρα, το 300 και το 500 και το 1000 δεν ειχαν τις σημερινες ανεσεις τα Σκανδιναβακια.
Πνευμονια μπορεις να παθεις απο 45 διαφορετικους λογους, οχι επειδη βουτηξαμε το παιδι σε νερο και μετα το σκουπισαμε. -
Εχει πολυ πραμα εδω, http://en.wikipedia.org/wiki/Baptism
-
Nein.
ZONG!
Ψάξ' το...
xXAAXAXA τρελλη πουστια.
Δε θα το ψαξω αμεσα, το παιρνω τοις μετρητοις αφου το λες. Δεν ειναι ομως το ιδιο νομιζω με τον Κωνσταντινο, ο τυπος ηταν βαρβαρος ειδωλολατρης κλπ.ZONG Νο2!!!
Ο Κωνσταντίνος ήταν ο πρώτος χριστιανός αυτοκράτορας και γι' αυτό ονομάστηκε μέγας από την εκκλησία και γιορτάζεται ακόμα, μαζί με τη μαμάκα του. Ως προς τη συμπεριφορά του δεν ήταν ούτε καλύτερος ούτε χειρότερος από τους υπόλοιπους της εποχής του (μάλλον θα έλεγα ένα κλικ πάνω από τον μέσο βασιλιά της εποχής εκείνης). Βέβαια, υπάρχουν ακόμα λίγες αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν όντως χριστιανός, αλλά πιστεύω ότι το θέμα έχει ξεκαθαρίσει...
Για τη βαρβαρότητα βλέπε Θεοδόσιο ο οποίος έσφαξε στο γόνατο 7000 Θεσσαλονικείς (έκανε κι άλλα, αλλά αυτό είναι πολύ χτυπητό) και για τις καλές του πράξεις ανταμείφθηκε και αυτός με τον χαρακτηρισμό μέγας από την εκκλησία...
Στα της βάφτισης, ίσως ο Κωνσταντίνος να είχε την επιλογή (ποιος θα τον ανάγκαζε να κάνει κάτι άλλο;;;; ), ωστόσο αυτό ήταν γενικευμένη πρακτική. Εάν ήξεραν τότε ότι πλέον οι άνθρωποι βαφτίζονται βρέφη και μετά κάνουν και μπάνιο κιόλας (σε κάποια φάση της ζωής μας φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε τουλάχιστον ένα μπανάκι... ) θα μας θεωρούσαν βλάσφημους, αιρετικούς και αμαρτωλούς. Σε κάποιες περιοχές βέβαια η βάφτιση γινόταν με την ενηλικίωση, σε άλλες νωρίτερα, σε άλλες αργότερα. Γενικά τα πρώτα χρόνια υπήρχε μεγάλη ποικιλία στα της θρησκείας, μέχρις ότου οι επίσκοποι ή οι πατριάρχες (ή οι αυτοκράτορες) αποφάσιζαν ότι η τάδε πρακτική είναι σωστή και όχι οι άλλες.
Για να παρθεί αυτή η απόφαση, προφανώς υπήρχε τηλεγραφική συνομιλία με τα ουράνια.
Τις θρησκείες τις φτιάχνουν οι άνθρωποι στα μέτρα τους.
-
Ουτε ναι ουτε οχι. Ολα καλα για τον Κωνσταντινο, απλα ηθελε να παει να βαφτιστει στο Ιορδανη και δεν του εκατσε.
Τεσπα, στο λινκ που εβαλα παραπανω εχει ενα citation που αναφερει οτι το βαπτισμα στα βρεφη ειναι πρακτικη του 16ου αιωνα.Οσον αφορα το πλυσιμο, η ιδεα ειναι οτι η ασπιδα του βαπτισματος δε μασαει απο τετοια.
ΥΓ Ισως ο θεοδοσιος διαβασε στο 4LF (4 Legs Forum) της εποχης οτι οι Θεσσαλονικεις εβαζαν μουσταρδα και ουγγαρεζα στο σουβλακι. Αμα ημουν αυτοκρατορας, θα εσφαζα περισσοτερους.
-
και αφετέρου για να μην ξαναμολυνθούν με αμαρτίες (τις οποίες καθάρισαν με το βάφτισμα)Γιατί θυμάμαι ότι το βάπτισμα καθαρίζει από το προπατορικό αμάρτημα και μόνο, όχι από τις λοιπές αμαρτίες ?
-
Εξαρτάται ποιο βάπτισμα αγοράζεις. Το απλό καθαρίζει μόνο προπατορικό. Αν πάρεις όμως το Ultra, τα κάνει όλα αόρατα.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
και αφετέρου για να μην ξαναμολυνθούν με αμαρτίες (τις οποίες καθάρισαν με το βάφτισμα)
Γιατί θυμάμαι ότι το βάπτισμα καθαρίζει από το προπατορικό αμάρτημα και μόνο, όχι από τις λοιπές αμαρτίες ?
Κοίτα, πιθανώς αυτό να είναι νεότερη ιδέα...
-
Τεσπα, στο λινκ που εβαλα παραπανω εχει ενα citation που αναφερει οτι το βαπτισμα στα βρεφη ειναι πρακτικη του 16ου αιωνα.
Άρα, άλλαξε η αλήθεια της πίστης;;;;; Τελικά αυτοί που βαφτίζονταν ενήλικες, μήπως ήταν αιρετικοί, ή αμαρτωλοί;;;; Μήπως τώρα είναι αιρετικοί όσοι βαφτίζουν τα παιδιά τους βρέφη;;;; Τι ισχύει, γιατί είμαι σε σύγχυση...
Οσον αφορα το πλυσιμο, η ιδεα ειναι οτι η ασπιδα του βαπτισματος δε μασαει απο τετοια.
και αυτό είναι καινούρια ιδέα...
ΥΓ Ισως ο θεοδοσιος διαβασε στο 4LF (4 Legs Forum) της εποχης οτι οι Θεσσαλονικεις εβαζαν μουσταρδα και ουγγαρεζα στο σουβλακι. Αμα ημουν αυτοκρατορας, θα εσφαζα περισσοτερους.
Ο Θεοδόσιος, όπως και πολλοί συνάδελφοί του της εποχής, δεν είχε κανένα ιδιαίτερο κόλλημα να σφάξει κόσμο...
Μέγας βέβαια έγινε μόνο αυτός, φαίνεται είχε βύσμα...
-
Το βπτισμα ειχε τη λογικη του 'ημουν ειδωλολατρης ή whatever, γενικως για τα μπαζα, και τωρα γινομαι Χριστιανος', οποτε εξαλειφε και τις αμαρτιες τις προηγουμενες, ηταν ενα κινητρο.
Τεσπα, στο λινκ που εβαλα παραπανω εχει ενα citation που αναφερει οτι το βαπτισμα στα βρεφη ειναι πρακτικη του 16ου αιωνα.
Άρα, άλλαξε η αλήθεια της πίστης;;;;; Τελικά αυτοί που βαφτίζονταν ενήλικες, μήπως ήταν αιρετικοί, ή αμαρτωλοί;;;; Μήπως τώρα είναι αιρετικοί όσοι βαφτίζουν τα παιδιά τους βρέφη;;;; Τι ισχύει, γιατί είμαι σε σύγχυση...
Οχι, απλα εισαι σε συγχυση.
Οι συνηθειες αλλαζουν.Οσον αφορα το πλυσιμο, η ιδεα ειναι οτι η ασπιδα του βαπτισματος δε μασαει απο τετοια.
και αυτό είναι καινούρια ιδέα...
ετσι το γραφει το wiki
Ο Θεοδόσιος, όπως και πολλοί συνάδελφοί του της εποχής, δεν είχε κανένα ιδιαίτερο κόλλημα να σφάξει κόσμο...
Μέγας βέβαια έγινε μόνο αυτός, φαίνεται είχε βύσμα...
Προφανως το 'Μεγας' δεν οφειλεται στο σφαξιμο, αλλα σε κατι αλλο.
-
Ναι, στο ότι δεν άφησε πέτρα πάνω σε πέτρα από ειδωλολατρικούς ναούς - ιδρύματα - θεσμούς (όσο μπόρεσε), έκανε τη δική του εκδοχή του χριστιανισμού τη μόνη νόμιμη θρησκεία στην αυτοκρατορία και γενικά έκανε ότι μπορούσε για να γ@μήσει όλους τους άλλους... Εκεί οφείλεται το μέγας.
Πιθανώς να το ζήτησε και ο ίδιος (και ποιος θα του το αρνιόταν;;;; ). Δεν το γνωρίζω αυτό, ούτε θυμάμαι να έχω διαβάσει κάτι σχετικό...
-
hrdoukas το ότι η βάπτιση 'δεν κάνει κακό' δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να το κάνουμε στα παιδάκια που δεν έχουν την δυνατότητα να σκέφτονται. Εκτός και αν το 'Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν' για την εκκλησία και τους πιστούς της σημαίνει 'θα σε βάλω υποχρεωτικά στην σειρά από πίσω μου και αν θέλεις μετά εσύ φύγε'.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Ο μόνος λογικός σε αυτή την παράλογη κατάσταση είναι ο παπάς
+1
Μπράβο του[για να μη λένε ότι δεν παραδεχόμαστε και τα καλά των παπάδων ]
Βασικα ειναι λιγο καροτοφιλος ο παπας οπως τον κοβω.
Απο οτι φαινεται, το κοριτσακι δεν το προετοιμασε κανεις οτι θα πρεπει εκει που πανε να το βουλωσει και να κατσει ησυχα, (κλασικοι τρομπες γονεις, 'δικαιωμα στην αυτοδιαθεση', 'μη του δημιουργησουμε τραυματα') και ειναι αρκετα μεγαλο και δεν μπορεις να το κουμανταρεις, οποτε μαλλον κατι τετοιο θα ειδε ο παπας και αποφασισε να την κανει νωρις να παει για καφε τα φιλαρακια του.... αντε να το σηκωσεις να το βαλει αυτο στην κολυμπηθρα, της πουτανας θα γινοταν.
Η μιλφάρα με το βαμμενο ξανθο μαλλι ειναι η μαμα?
-
στο Μοναχο ειναι η συγκεκριμενη εκκλησια και ο παπάς!!!
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
hrdoukas το ότι η βάπτιση 'δεν κάνει κακό' δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να το κάνουμε στα παιδάκια που δεν έχουν την δυνατότητα να σκέφτονται. Εκτός και αν το 'Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν' για την εκκλησία και τους πιστούς της σημαίνει 'θα σε βάλω υποχρεωτικά στην σειρά από πίσω μου και αν θέλεις μετά εσύ φύγε'.Το αν είναι καλή ιδέα ή όχι το κρίνουν οι γονείς, διαφωνείς; Προφανώς για σένα δεν είναι καλή ιδέα, κι εσύ δεν θα βάφτιζες τα παιδιά σου ενώ εγώ το θεωρώ υπέροχη ιδέα και θα τα βάφτιζα. Ως εδώ καλά;
Ποιος θεωρείς οτι υποχρεώνει ποιον;
Η εκκλησία τους γονείς; Νομίζω οτι έχει περάσει, μάλλον ανεπιστρεπτί, η εποχή που ο κλήρος ασκούσε επιρροή στα όρια του ψυχαναγκασμού σε μεγάλες μάζες. Δε λέω οτι δε συμβαίνει ακόμα αλλά σίγουρα σε **πολύ **μικρότερη μερίδα του πληθυσμού.
Οι γονείς το παιδί; Δεν αναγνωρίζεις στους γονείς ενός παιδιού το δικαίωμα να παίρνουν κάποιες αποφάσεις για λογαριασμό του; Πιστεύεις οτι για οποιαδήποτε απόφαση που αφορά το παιδί τους θα πρέπει οι γονείς να συναποφασίζουν μαζί του; Εγώ τόσο δημοκρατικός με τα παιδιά μου δε νομίζω να είμαι...
Εγώ πάντως πριν προσπάθησα να σου δώσω 2-3 λόγους για τους οποίους θα βάφτιζα το παιδί μου σε μικρή ηλικία. Μπορείς εσύ να μου πεις έναν λόγο για να μην το κάνω; (εγώ όχι εσύ)
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Δεν αναγνωρίζεις στους γονείς ενός παιδιού το δικαίωμα να παίρνουν κάποιες αποφάσεις για λογαριασμό του;Βασικά αναρωτιέμαι σοβαρά το πόσο δικαίωμα έχουν οι γονείς να κοαθρίζουν τα πιστεύω και τις αντιλήψεις του παιδιού τους... Πέρα από κάποια βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική συμβίωση (πχ δεν χτυπάμε, δεν κλέβουμε, κτλ), δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως θα αναγνώριζα στον εαυτό μου και σε άλλους γονείς το δικαίωμα να καθοδηγήσουν το παιδί τους προς τη μία άποψη ή άλλη...
Δεν νομίζω ότι είναι δικαίωμα του κάθε γονιού να κάνει το παιδί του άθεο, χριστιανό, πασόκο, αναρχικό, κομμουνιστή ή οτιδήποτε άλλο...
Πάλι, δεν διεκδικώ κανένα αλάθητο και μπορεί να κάνω λάθος...
Δεν μιλάω φυσικά για αποφάσεις επί πρακτικών ζητημάτων, που σε μεγάλο βαθμό ένα μικρό παιδί δεν είναι σε θέση να παίρνει, αλλά σίγουρα θα έχει μεγαλύτερο λόγο όσο μεγαλώνει. Αναφέρομαι αποκλειστικά σε θέματα συνείδησης, ιδεών και απόψεων.
Θρησκείες και παραλογισμός