Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    ford ranger τετρακίνηση
    1. Home
    2. Τεχνικά Θέματα - Βελτιώσεις
    3. ford ranger τετρακίνηση
    • 1
    • 2
    • 2 / 2
    Τεχνικά Θέματα - Βελτιώσεις
    10
    34
    1611
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • ?
      A Former User last edited by

Ο χρήστης IKE έγραψε:

Γενικά συμφωνώ με τα παραπάνω. Το κακό όμως είναι ότι όταν η μία ρόδα ενός άξονα ελαφρύνει τότε και η χιαστί απέναντι τείνει να μοιραστεί το ελάφρυμα και να σπινάρει και έτσι αν δεν έχουν πραγματικά καλή πρόσφυση και οι δύο ρόδες ενός άξονα μένεις ακίνητος με τις διαγώνιες να σπινάρουν. Τα LSD σπάνια φτάνουν, τα torsen ίσως αν ξέρεις να τα χειριστείς.... οπότε το παίρνεις απόφαση και βάζεις κλείδωμα στο πίσω για να ξενοιάσεις (αν δεν ξέρεις να το δουλέψεις βέβαια μπορείς να σκοτωθείς)...

Μα αυτό είπα, γενικά συμφωνείς, που διαφωνείς δηλαδή?

Επειδή έχεις συνηθίσει να διαφωνούν συχνά μαζί σου σχεδόν σε εκπλήσσει η αντίθετη περίπτωση. Δεν διαφωνώ λοιπόν απλά κάποια ίσως με μπέρδεψαν λίγο ή απλά προσθέτω περισσότερα!
      Όλα κι όλα, αν έχω λόγο να διαφωνήσω δεν θα το κρύψω αλλά αν τα λες καλά τότε φυσικά και θα σε υποστηρίξω. Το αν ο τρόπος έκφρασης ο δικός σου (και ο δικός μου, το ξέρω) μπορεί να προκαλεί ή να παρεξηγείται είναι άλλη ιστορία.

Σχετικά με το σχόλιο του roman_k χαίρομαι γιατί πραγματικά μου φαινόταν περίεργο οι ρόδες του κάρου να είναι στερεά συνδεμένες με τον άξονα, ήταν πολύ πιο λογικό να έχουν ρουλεμάν (εδώ εννοώ κάποια αντίστοιχη πιο πρωτόγονη διάταξη).
      Παρόλα αυτά η έκφραση κάρο έχει μείνει....

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • 2
        21-quadra last edited by

Παρόλα αυτά η έκφραση κάρο έχει μείνει....

1 Reply Last reply Reply Quote 5
        • T
          techadmin admin last edited by

Η έκφραση κάρο έχει μείνει, και διαιωνίζει την αμάθεια, τις παρανοήσεις και τις βλακείες στο θέμα αυτό.

Και το εξίσου δημοφιλές 50-50 έχει 'μείνει' δε παύει να είναι μπούρδα.

Ο roman_k έριξε και το coup de grâce σε αυτό το μνημείο σαχλαμάρας

1 Reply Last reply Reply Quote 2
          • P
            pointer last edited by

Ο χρήστης nontasDrama έγραψε:
            εχω το ford ranger 2.500 109hp tou 2003 που πήρα μεταχειρισμενο .. προσπάθησα να βρω κάποιες πληροφορίες για την τετρακίνηση αλλα δεν βρηκα τιποτα για αυτο το αμαξι . π.χ. αν εχω τετρακίνηση και ειναι μια ροδα στον αερα χάνεται η δύναμη η πηγαίνει στην ρόδα που πατα στο έδαφος η απλα λειτουργη σαν το λεγόμενο καρο?

Το αυτοκίνητο σου έχει μια απλή τετρακίνηση..όχι τίποτα ιδιαίτερο όπως του L200 και φυσικά χωρίς πίσω μπλοκέ,που αργότερα άρχισαν να το βάζουν στα περισσότερα αγροτικά.Έχεις το 'αργό' και την ροπή του πετρελαιοκινητήρα που αν ξέρεις να τα δουλεύεις θα σε ξελασπώνουν αρκετά.
            Εγώ πιο πολύ ενδιαφέρομαι για πληροφορίες του αυτοκινήτου σου.Πως σου φαίνεται?Τι καταναλώσεις έχει?Προβλήματα βγάζει?

Υ.Γ Εγώ έχω το ναβάρα του ίδιου έτους με δισκάτο μπλοκε.

1 Reply Last reply Reply Quote 7
            • N
              nontasdrama last edited by

Ο χρήστης pointer έγραψε:

εχω το ford ranger 2.500 109hp tou 2003 που πήρα μεταχειρισμενο .. προσπάθησα να βρω κάποιες πληροφορίες για την τετρακίνηση αλλα δεν βρηκα τιποτα για αυτο το αμαξι . π.χ. αν εχω τετρακίνηση και ειναι μια ροδα στον αερα χάνεται η δύναμη η πηγαίνει στην ρόδα που πατα στο έδαφος η απλα λειτουργη σαν το λεγόμενο καρο?

Το αυτοκίνητο σου έχει μια απλή τετρακίνηση..όχι τίποτα ιδιαίτερο όπως του L200 και φυσικά χωρίς πίσω μπλοκέ,που αργότερα άρχισαν να το βάζουν στα περισσότερα αγροτικά.Έχεις το 'αργό' και την ροπή του πετρελαιοκινητήρα που αν ξέρεις να τα δουλεύεις θα σε ξελασπώνουν αρκετά.
              Εγώ πιο πολύ ενδιαφέρομαι για πληροφορίες του αυτοκινήτου σου.Πως σου φαίνεται?Τι καταναλώσεις έχει?Προβλήματα βγάζει?

Υ.Γ Εγώ έχω το ναβάρα του ίδιου έτους με δισκάτο μπλοκε.

φίλε το αυτοκίνητο το πήρα μεταχειρισμενο πριν 8 μηνες με 100.000 χλμ. ειναι ελληνικο και δεν εχει καθόλου σκουρια που μου εκανε εντύπωση . δεν εχω εμπειρίες απο αλλο αυτοκίνητο τέτοιου είδους για να κανω συγκριση. απλα θα σου πω πως μου φαίνεται. η καταναλωση ειναι μεταξυ 10-12 . απο δύναμη παραπολυ καλα μέχρι 1 τοννο που φόρτωσα πηγενε πολυ ανετα . τα φρενα του μου φαινοντε λιγο αδυναμα ειδικα οταν ειμαι φορτωμένος . επίσης ειναι πολυ άβολο και κουραστικό σε ανώμαλο δρομο , σαν κατσίκι χοροπηδάει χαχαχα .επισης δεν μου άρεσε καθόλου που δεν κανει να στρίβω το τιμόνι με την τετρακίνηση (δεν ξερω αν γίνεται αυτο στα πιο καινουρια) . σε ανοιχτό δρομο ειναι καλο και αν πατήσεις βαθια το γκαζι κανεις ανετα προσπέραση . προβλημα δεν μου εβλαλε τον λιγο καιρο .
              το navara τι εντυπώσεις σου εχει αφησει..?

1 Reply Last reply Reply Quote 5
              • ?

Γιατί δεν μπορείς να στρίβεις το τιμόνι;Κλειδώνουν τα διαφορικά;

• N

Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
                  Γιατί δεν μπορείς να στρίβεις το τιμόνι;Κλειδώνουν τα διαφορικά;

βασικά στρίβει αλλα πολυ λιγο μετα αρχιζει να κανει εναν ηχο σαν γρατσουνισματα- τριξίματα αν το στρίψω παραπανω πολυ έντονα .που ρωτησα μου ειπαν οτι δεν κανει να κοβω το τιμόνι (και αν χρειαστει να το κανω ελαχιστα) οταν εχω την τετρακινηση γιατί θα εχω προβλημα στο μελλον . δεν ισχύει αυτο ?

1 Reply Last reply Reply Quote 4
                  • P
                    pointer last edited by

Αυτά θα τα έχεις...σε όλα όσα δεν έχουν κεντρικό διαφορικό το κάνει.Θα προσπαθείς να βάζεις 4χ4 μόνο σε δύσκολες συνθήκες.Εγώ το πήρα απο Γερμανία πτιν από 2 χρόνια.Είχε κάποια προβληματάκια που πιθανόν να φταίει ο Γερμανός.Στις εκτός δρόμου διαδρομές είναι οδοστρωτήρας από θέμα άνεσης.Δεν χοροπηδάει καθόλου!Σε αυτό τον τομέα είμαι πολύ ευχαριστημένος.Ειδικά αν το συγκρίνω με τα 2 τζίμνυ που είχα...Το μόνο κακό σε αυτό τον τομέα είναι ότι στις κλειστές στροφές των βουνών πρέπει να κάνω 2-3 προσπάθειες.

• N

Ο χρήστης pointer έγραψε:
                      Αυτά θα τα έχεις...σε όλα όσα δεν έχουν κεντρικό διαφορικό το κάνει.Θα προσπαθείς να βάζεις 4χ4 μόνο σε δύσκολες συνθήκες.Εγώ το πήρα απο Γερμανία πτιν από 2 χρόνια.Είχε κάποια προβληματάκια που πιθανόν να φταίει ο Γερμανός.Στις εκτός δρόμου διαδρομές είναι οδοστρωτήρας από θέμα άνεσης.Δεν χοροπηδάει καθόλου!Σε αυτό τον τομέα είμαι πολύ ευχαριστημένος.Ειδικά αν το συγκρίνω με τα 2 τζίμνυ που είχα...Το μόνο κακό σε αυτό τον τομέα είναι ότι στις κλειστές στροφές των βουνών πρέπει να κάνω 2-3 προσπάθειες.

ειναι μεγάλο αυτοκίνητο σε σχέση με το τζιμνυ και ειναι πιο ζόρικο στο στρίψιμο . το ranger εχεις και εσυ .? μου φαίνεται περίεργο που λες οτι ειναι άνετο . υπέθετα πως τα τζιπ αυτα επειδή δεν εχουν σουστοφηλα θα ειναι πολυ πιο ενετα . το terios του παππου μου μου φαινεται λιμουζίνα οποτε το περνω σε σχεση με το δικο μου σε ανώμαλο δρομο . το ranger μου εκτος απο τα σουστοφιλα πισω μαλλον εχει και ταλεποριμενα αμορτισερ γιαυτο μου κανει τρομερή διαφορα .

• P
                        pointer last edited by

όχι έχω το Ναβάρα όπως έγραψα πιο πάνω.πχ όταν πήγαινα στο χωράφι με το τζιμνυ, στο κομμάτι του χωματόδρομου πήγαινα με 20-30 και γινόταν πανικός από το κούνημα-τράνταγμα. Με το Ναβάρα πάω 60-70 και είμαι ά-νε-τος!Μπορεί να φταίνε τα αμορτισερ σου ή γενικότερα το όλο σύστημα του αυτοκινήτου.Έχω ακούσει ότι αγροτικό απο αγροτικό διαφέρει στην άνεση.Τα δικά μου αμορτι΄σερ είναι σχεδόν καινούργια,2 χρονών.

• ?

Το πήρες μτχ ίσως έχει άλλα αμορτισέρ, πειράξει ελατήρια/σούστες κλπ. Επίσης διαφορετική σχεδίαση αναρτήσεων, άκαμπτοι άξονες κλπ επηρεάζουν την άνεση.
                          Σε όλα τα 4χ4 χωρίς κεντρικό διαφορικό ανοιχτό δεν κάνει να στρίβεις. Ο λόγος είναι απλός, οι εμπρός ρόδες στη στροφή διανύουν διαφορετικό κύκλο και πάνε με διαφορετική ταχύτητα από τις πίσω (και οι μέσα από τις έξω). Χωρίς κεντρικό διαφορικό αυτό δεν μπορεί να γίνει οπότε κάποιος, η μετάδοση, τα βλέπει όλα και γίνονται φθορές και ζημιές.
                          Τα αγροτικά είναι φορτηγά, πρέπει να μπορούν να έχουν λειτουργική ανάρτηση και με πλήρες φορτίο. Οπότε αναγκαστικά αφόρτωτο θα είναι πολύ πιο σφιχτό από ότι φορτωμένο.

• N

Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
                            Το πήρες μτχ ίσως έχει άλλα αμορτισέρ, πειράξει ελατήρια/σούστες κλπ. Επίσης διαφορετική σχεδίαση αναρτήσεων, άκαμπτοι άξονες κλπ επηρεάζουν την άνεση.
                            Σε όλα τα 4χ4 χωρίς κεντρικό διαφορικό ανοιχτό δεν κάνει να στρίβεις. Ο λόγος είναι απλός, οι εμπρός ρόδες στη στροφή διανύουν διαφορετικό κύκλο και πάνε με διαφορετική ταχύτητα από τις πίσω (και οι μέσα από τις έξω). Χωρίς κεντρικό διαφορικό αυτό δεν μπορεί να γίνει οπότε κάποιος, η μετάδοση, τα βλέπει όλα και γίνονται φθορές και ζημιές.
                            Τα αγροτικά είναι φορτηγά, πρέπει να μπορούν να έχουν λειτουργική ανάρτηση και με πλήρες φορτίο. Οπότε αναγκαστικά αφόρτωτο θα είναι πολύ πιο σφιχτό από ότι φορτωμένο.

σε φορτομα 1+ τοννο που εβαλα τελευτεα δεν εκατσε καθολου η αναρτηση και στην ασφαλτο μεχρη τα 110 (δεν το εχω παει παραπανω) παει σαν τρενο πολυ σταθερο. δεν το περιμενα στην ασφαλτο τοσο καλο και στο χωματοδρομο κακο.. αλλα εχεις δικιο ειναι φορτηγο και πρεπει να ειναι σφιχτο για να αντεχει το φορτωμα . .

• ?

Να συμπληρώσω στα προηγούμενά μου περί στροφών σε τετρακίνηση χωρίς κεντρικό ή με κλειδωμένο κεντρικό ότι μπορείς να στρίψεις αλλά μόνο σε σαθρό έδαφος, πχ χαλικάκι, άμμο, πάγο, χιόνι, πολύ γλυστερή άσφαλτο. Σε αυτές τις συνθήκες η μειωμένη πρόσφυση επιτρέπει σε κάποιους τροχούν να γλυστρήσουν και έτσι δεν ζορίζεται η μετάδοση.

• N

Ο χρήστης nontasDrama έγραψε:

σε φορτομα 1+ τοννο που εβαλα τελευτεα δεν εκατσε καθολου η αναρτηση και στην ασφαλτο μεχρη τα 110 (δεν το εχω παει παραπανω) παει σαν τρενο πολυ σταθερο. δεν το περιμενα στην ασφαλτο τοσο καλο και στο χωματοδρομο κακο.. αλλα εχεις δικιο ειναι φορτηγο και πρεπει να ειναι σφιχτο για να αντεχει το φορτωμα . .

τελικα τα αμορτισερ που φοραει ειναι KYB Gas-a-Just οποτε μαλλον ειναι αλλαγμένα απο τον προηγούμενο ιδιοκτητη..

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                                • K
                                  kospapad last edited by

Αυτό σημαίνει πως αν μία ρόδα είναι στον αέρα (πχ μία από τους εμπρός τροχούς ή μία από τους πίσω) τότε ΟΛΗ* η ισχής πάει στον άλλο άξονα, όπου πατάνε και οι 2 ρόδες.

Αν έχεις μια ρόδα εμπρός ΚΑΙ μια ρόδα πίσω τότε δεν μπορείς να προχωρήσεις, ο κινητήρας ανεβάζει απλά στροφές μέχρι τον κόφτη και μένεις εκεί κολλημένος.

Κάποια Ranger έχουν πίσω LSD διαφορικό αλλά δεν έχει αρκετή εμπλοκή, δε νομίζω να κάνει και τίποτα στη πράξη.

Είσαι σίγουρος για το ΌΛΗ;;
                                  Τότε γιατί χρειάζονται τα μπλοκέ

Μάλλον ήθελες να πεις 50 % ακριβώς γιατί το μεσαίο tranfer case (κιβώτιο μετάδοσης)είναι πρακτικά μπλοκέ 100% αφού είναι ουσιαστικά δύο γρανάζια με αλυσίδα)
                                  Έτσι στον άξονα που έχασες πρόσφυση αν δεν είναι μπλοκέ , η ροπή πάει όλη στον εύκολο δρόμο δηλ στον τροχό που είναι στον αέρα. Αλλά περισσεύει το υπόλοιπο 50% για τον άλλο άξονα
                                  Ομοίως αν δεν έχεις κεντρικό μπλοκέ, τότε όλη η ροπή πάει στον εύκολο άξονα και στην εύκολη ρόδα άρα πολύ πιθανό ακινητοποίηση

• First post
                                    Last post
                                  • 1
                                  • 2
                                  • 2 / 2
                                  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                    • ΕΛΛΑΔΑ
                                    • ΚΟΣΜΟΣ
                                    • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
                                    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
                                    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ