-
Ολα τα νεα σπιτι πλεον ειναι σχεδον στεγανα. Κουφωματα που σφραγιζουν, τοιχοι που δεν μπαζουν κλπ.
Εχουμε ομως τον απορροφητηρα που τραβαει τις μυρωδιες απο τη κουζινα. Συνηθως εχουμε και εξαεριστηρακι στο μπανιο. Και πλεον στην εποχη που ζουμε εχουμε και την ενεργειακη σομπα ή τζακι που ζηταει και αυτο φρεσκο αερα.
Γιατι κουζινα μπορει να ανοιξουμε λιγο το παραθυρο της κουζινας, για το μπανιο σιγουρα εχουμε θεμα τραβηγματος και αναπληρωσης του αερα. Στο τζακι αν ο αερας καυσης ειναι απο ¨μεσα¨ επισης εχουμε χοντρο θεμα.
Μηπως πρεπει να κανουμε μια τρυπα στο τοιχο καπου για να εισερχεται φρεσκος αερας να βοηθαει στη λειτουργια των παραπανω?
Το καλοκαιρι μπορει να εχουμε καποιο παραθυρο ανοιχτο, το χειμωνα ομως αυτο λογω απαιτησης θερμανσης και απωλειων μαλλον δεν επιτρεπεται.
Τι κανουν στη περιπτωση αυτη στις αναπτυγμενες χωρες? -
Ολα τα νεα σπιτι πλεον ειναι σχεδον στεγανα. Κουφωματα που σφραγιζουν, τοιχοι που δεν μπαζουν κλπ.
Εχουμε ομως τον απορροφητηρα που τραβαει τις μυρωδιες απο τη κουζινα. Συνηθως εχουμε και εξαεριστηρακι στο μπανιο. Και πλεον στην εποχη που ζουμε εχουμε και την ενεργειακη σομπα ή τζακι που ζηταει και αυτο φρεσκο αερα.
Γιατι κουζινα μπορει να ανοιξουμε λιγο το παραθυρο της κουζινας, για το μπανιο σιγουρα εχουμε θεμα τραβηγματος και αναπληρωσης του αερα. Στο τζακι αν ο αερας καυσης ειναι απο ¨μεσα¨ επισης εχουμε χοντρο θεμα.
Μηπως πρεπει να κανουμε μια τρυπα στο τοιχο καπου για να εισερχεται φρεσκος αερας να βοηθαει στη λειτουργια των παραπανω?
Το καλοκαιρι μπορει να εχουμε καποιο παραθυρο ανοιχτο, το χειμωνα ομως αυτο λογω απαιτησης θερμανσης και απωλειων μαλλον δεν επιτρεπεται.
Δεν ξέρω τι κάνουν στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά στην Ελλάδα το χειμώνα δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τον εξαερισμό το χειμώνα εάν ζεις στην πόλη. Επειδή από τα μέσα Σεπτέμβρη μέχρι τα μέσα Απρίλη που επικρατούν πολικές θερμοκρασίες, και δεν κάνει τόση ζέστη όση στην τροπική Φινλανδία http://www.sofokleousin.gr/archives/124911.html σε συνδυασμό με την ιδέα του Έλληνα να θερμανθεί οικονομικά με το τζάκι http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?file ... uage=el-GR , η ατμόσφαιρα έχει τα χάλια της μαύρα και καλώς είναι σφραγισμένα (όσο γίνεται) καθώς μόνο το πρωί λίγο πριν φύγω έχει νόημα να αερίσω, γιατί από το μεσημερί και μετά δεν αερίζεις ...καπνίζεις!!
Πραγματικά αυτό το καλοκαίρι έχει ξεχωριστή αξία, μετά την υπερπροσφορά καυσαερίου προερχόμενο από την καύση του μισού Αμαζονίου που έγινε φέτος το χειμώνα. Τώρα που είναι καλοκαίρι, ας ξαναδούν λίγο πιο ψύχραιμα όσοι χρησιμοποιήσαν το τζάκι τους σε τακτικό επίπεδο για να ζεσταθούν, τι λύσεις υπάρχουν ξεκινώντας από την μόνωση, περνώντας το φυσικό άεριο και καταλήγοντας στο πιο απλό, την μία μπλούζα παραπάνω, για να αποφύγουμε αυτό το πράγμα που είδαμε φέτος και κόβει χρόνια και ποιότητα ζωής σε όλους μας.
Εάν το χειμώνα λοιπόν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα, τότε δεν έχει νόημα να ανησυχείς γιατί τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο σπίτι σου μπορεί να έχεις καλύτερο άερα από ότι έξω...
-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Τι κανουν στη περιπτωση αυτη στις αναπτυγμενες χωρες?Δε θα ελεγα οτι ειναι ΤΟΣΟ σφραγισμενα τα πραγματα. Αερας περναει, απλα οχι με τον ογκο που περνουσε παλια.
Σε καθε περιπτωση, αν ανοιξεις το χειμωνα την πορτα σου (μπαλκονοπορτα, παραθυρο) για 2-3 λεπτα, δεν εγινε τιποτα. Απαξ και εχουν ζεσταθει οι τοιχοι του σπιτιου, δεν θα το καταλαβεις σχεδον καθολου. Εχω βγαλει χειμωνες ολοκληρους με την μπαλκονοπορτα στην ανακλιση, επειδη καπνιζω. Δεν ετρεξε τιποτα.Αν ειμαι σε φαση αγορας σπιτιου και δεν ειχε παραθυρο φωταγωγου στο μπανιο, (εστω σε φωταγωγο) διαγραφεται. Τα ανεμιστηρακια ειναι βολικα για τους εργολαβους και μονο.
Μπορεις να κανεις σε βολικο σημειο μια τρυπα διαμετρου 2-3εκ παραλληλα με το πατωμα? με την καταλληλη σιτα βεβαια. Ισως αυτο βοηθησει?.
-
Κάνεις το σπίτι στεγανό και ανανεώνεις τον αέρα με ανάκτηση θερμοκρασίας.
Αν υπάρχει χώρος δεν είναι δύσκολο να φτιάξεις μια παρόμοια κατασκευή γιατί οι έτοιμες λύσεις είναι ακριβές (πχ Daikin VAM).
Πάντως με τις συνήθεις Ελληνικές εξωτερικές θερμοκρασίες, συμφέρει να αερίζεις.
-
Τα σωστά τζάκια έχουν εισαγωγή φρέσκου αέρα από κάτω από την εστία εκεί μου μαζεύεται η στάχτη , εφ' όσον βέβαια είναι κοντά σε εξωτερικό τοίχο , που σχεδόν πάντα είναι .
Τα ανεμιστηράκια στα μπάνια , δουλεύουν αρκεί να έχει γίνει η σωστή τοποθέτηση . Παλιότερα χρησιμοποιούσαν και φυσικό εκλκυσμό , χωρίς ανεμιστήρα , τα τύπου σούντ . Αλλωστε και στον φωταγωγό 1 Χ 1 όπου θα βγαίνουν 3 ανοίγματα , δεν έχεις και μεγάλη διαφορά , εκτός αν είσαι στον τελευταίο όροφο . Ασε που έχεις στενές επαφές και με τα μπάνια των άλλων 2 που βγαίνουν στον ίδιο φωταγωγό .
Στο υπόλοιπο σπίτι , σίγουρα μπορείς να έχεις αερισμό , κάνοντας ότι έκαναν και οι παππούδες μας .
Ανοίγουμε το πρωί όλο το σπίτι γιά 15 λεπτά . Δυστυχώς πολλοί επειδή δεν προλαβαίνουν λόγω δουλειάς , δεν το κάνουν και αυτό δημιουργεί τις μούχλες , μαυρίλες , κυρίως στους βορεινούς τοίχους και κουφώματα .
Τώρα γιά τον χειμώνα , με 1-1,10 τιμή λίτρου γιά το πετρέλαιο μάλλον δεν θα κονομήσουν οι επιτήδειοι όπως πέρσι .
Γιά όσους αγόρασαν ενεργειακά τζάκια , να τους πω ότι πρόπερσι οι τιμές τους , ήταν από 600-1100 € . Το πόσο τα αγόρασαν πέρσι γιά να έχουν 25 βαθμούς στο σαλόνι και 15 στα δωμάτια , το ξέρουν αυτοί και ο ποπούλης τους .
Επίσης όσοι αγόραζαν πέλετ μη πιστοποιημένο , ας ψάξουν να δούν από τι υλικό ήταν φτιαγμένο .
Μάλλον φέτος θα ξανανακαλύψουμε την Αμερική , το πετρελαιάκι δηλαδή , γιατί έχουμε και εκλογές την άνοιξη .
-
Ωραια! Εγω εχω σομπα ενεργειακη που αερα καυσης ομως παιρνει απο το χωρο.
Επισης θα βαλω εξαεριστηρακι στο μπανιο κυριως για τους υδρατμους το χειμωνα διοτι οτΝ ανοιγω το παραθυρο το μονο που γινετε ειναι να μπαινει κρυος αερας και οχι να βγαινουν εξω οινυδρατμοι ή και οι μυρωδιες αν προτιματε.
Επισης ο αποροφητηρας ¨τραβαει ¨ καλυτερα με Νοιχτο παραθυρο.
Ετσι εχω τρεις ¨καταναλωτες¨ οπου ζητανε αερα προς αναπληρωση. Το να εχω μονιμο παραθυρο καπου ισως ειναι μια λυση, αλλα ετσι εκει θα εχω ποιο κρυα περιοχη. -
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Ωραια! Εγω εχω σομπα ενεργειακη που αερα καυσης ομως παιρνει απο το χωρο.Αυτο διορθωνεται ευκολα.
Επισης θα βαλω εξαεριστηρακι στο μπανιο κυριως για τους υδρατμους το χειμωνα διοτι οτΝ ανοιγω το παραθυρο το μονο που γινετε ειναι να μπαινει κρυος αερας και οχι να βγαινουν εξω οινυδρατμοι ή και οι μυρωδιες αν προτιματε.Αν το παραθυρο βλεπει σε φωταγωγο βαλε ανεμιστηρακι, αν βλεπει σε βεραντα, οπως στο σπιτι μου 15 λεπτα ανοιγμα ειναι αρκετα να φυγει η υγρασια τον χειμωνα και οι μυρωδιες*.
Επισης ο αποροφητηρας ¨τραβαει ¨ καλυτερα με Νοιχτο παραθυρο.Ετσι εχω τρεις ¨καταναλωτες¨ οπου ζητανε αερα προς αναπληρωση. Το να εχω μονιμο παραθυρο καπου ισως ειναι μια λυση, αλλα ετσι εκει θα εχω ποιο κρυα περιοχη.
Λιγο ανοιχτο παραθυρο η μπαλκονοπορτα στην κουζινα, αν ειναι συρομενα, 1 εκατοστο ειναι αρκετο.
*Το παραθυρο στο μπανιο μου ειναι 55χ75 και ειναι ανοιγομενο ολο
-
Ο χρήστης nikospappas έγραψε:
Ωραια! Εγω εχω σομπα ενεργειακη που αερα καυσης ομως παιρνει απο το χωρο.
Αυτο διορθωνεται ευκολα.
Επισης θα βαλω εξαεριστηρακι στο μπανιο κυριως για τους υδρατμους το χειμωνα διοτι οτΝ ανοιγω το παραθυρο το μονο που γινετε ειναι να μπαινει κρυος αερας και οχι να βγαινουν εξω οινυδρατμοι ή και οι μυρωδιες αν προτιματε.Αν το παραθυρο βλεπει σε φωταγωγο βαλε ανεμιστηρακι, αν βλεπει σε βεραντα, οπως στο σπιτι μου 15 λεπτα ανοιγμα ειναι αρκετα να φυγει η υγρασια τον χειμωνα και οι μυρωδιες*.
Επισης ο αποροφητηρας ¨τραβαει ¨ καλυτερα με Νοιχτο παραθυρο.Ετσι εχω τρεις ¨καταναλωτες¨ οπου ζητανε αερα προς αναπληρωση. Το να εχω μονιμο παραθυρο καπου ισως ειναι μια λυση, αλλα ετσι εκει θα εχω ποιο κρυα περιοχη.
Λιγο ανοιχτο παραθυρο η μπαλκονοπορτα στην κουζινα, αν ειναι συρομενα, 1 εκατοστο ειναι αρκετο.
*Το παραθυρο στο μπανιο μου ειναι 55χ75 και ειναι ανοιγομενο ολο
Η σομπα μπορειννα παρει εξωτερικο αερα, αλλα η θεση της δεν βολευειμγια τους αγωγους εκτος και αν γινει χοντρη δουλεια που στη παρουσα περιοδο δεν...
Το παραθυρο βλεπει...στο καμπο. Ανοιγει ολοκληρο αλλα κρυωνει τζαμπα τ μπανιο μεχρι να στεγνωσει. Δεκα λεπτα δεν αρκουν. Το μονο που σωνεται ειναι σχετικαμε τον απορροφητηρα.
Ενα μπανιο δεκα κυβικων μετρων τι εξαεριστηρα πρεπει να παρω ωστε σε 5 πχ λεπτα να εχει τραβηξει ολο τον αερα/ υδρατμους?
Εξαερισμος σπιτιου και εισαγωγη φρεσκου αερα.