-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Κλασικός Οικονομικός Φιλελευθερισμός: Ξεκίνησε περίπου την ίδια εποχή με τον Διαφωτισμό. Βασίζεται στην πεποίθηση και αποτελεί το σύστημα στο οποίο δίνεται βάρος ....
.....
Νεοφιλελευθερισμός: Ξεκίνησε την δεκαετία του 1930 (Friedman κλπ) ....
.....
ΥΓ: Για απορίες διαβάστε τα handouts μετά το μάθημα.Good boy! Ξέρεις να ανοίξεις το google & το wikipedia! Δυστυχώς δεν είσαι και πολύ καλός στο να καταλαβαίνεις τις έννοιες πίσω από αυτά που διαβάζεις, να τις αξιολογείς, και να τις παρουσιάζεις σε απλά και ξεκάθαρα Ελληνικά χωρίς να αφήνεις σημαντικές πληροφορίες απ' έξω.
Για ιδιαίτερα, φοβάμαι ότι θ' αναγκαστώ να σε χρεώσω.
- Το 'πρέπει να υπάρχει ένα minimum το οποίο θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση ειδάλλως να κλείσει ή να το δουλέψει μόνος του ο επιχειρηματίας' δεν είναι επιχείρημα
Φυσικά και είναι επιχείρημα και υπάρχει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο το concept του κατώτατου μισθού. Όποια εταιρεία δεν μπορεί να πληρώσει τα νόμιμα, τον πούλο!
Α, δηλαδή επειδή υπάρχει το concept, το 'πρέπει' είναι επιχείρημα?!
Και το concept του Θεού υπάρχει παντού, so what?
Σε ένα σωρό ανεπτυγμένες χώρες δεν υπάρχει κανένας κατώτατος μισθός. Άρα το 'πρέπει να υπάρχει ένα minimum' (για όσους έχουν δουλειά, διότι για τους άλλους... το μπουλο, ε?! ) έχει ακριβώς την ίδια αξία με το 'πρέπει να πιστεύεις σε κάποιο Θεό, δε μπορεί να μην πιστεύεις'Η σημερινή κοινωνία έχει κοντά στο 1.500.000 άνεργους στην Ελλάδα, για τους οποίους ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ μισθός είναι τα ΜΗΔΕΝ ευρώ! Αν δεν τους έχει μείνει 'λίπος' να κάψουν, δεν έχουν ούτε το ένα πιάτο φαγητό! Και μου λες για τους χαμηλούς μισθούς όσων έχουν κάποια δουλειά??!!!
Η απάντηση στην τεράστια ανεργία είναι οι μισθοί πείνας; Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, Λάτσης και ΣΕΒ like this!!!
Δεν είπε κανείς ότι 'η λύση' είναι οι μισθοί 'πείνας'.
Αλλά το ύψος των μισθών, σου ξαναλέω, το καθορίζει η κατάσταση της αγοράς βάση προσφοράς & ζήτησης.Btw, αν έβαζες τους 1.500.000 άνεργους, πολλοί εκ των οποίων δουλεύουν για 2-3 μαύρα κατοστάρικα το μήνα, ν' αποφασίσουν το ύψος του 'κατώτατου μισθού', τι πιστεύεις ότι θα αποφάσιζαν?
Πάντως παρά την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας γιατί δεν πέφτει η ανεργία; Όταν οι ίδιοι οι εργοδοτικοί σύλλογοι βγαίνουν και λένε ότι το πρόβλημα δεν είναι το εργοδοτικό κόστος και ότι οι μισθοί έχουν πέσει χαμηλότερα από ότι θα έπρεπε,
Ξεχνάς ένα σωρό 'ψιλά γράμματα' που επίσης λένε: Ότι οι εργοδοτικές εισφορές εξακολουθούν να είναι υπερβολικές, η νομοθεσία περίπλοκη, η γραφειοκρατία τεράστια, οι προκαταβολές φόρου το ίδιο, ενώ οι επιστροφές αργούν υπερβολικά, ώστε αν δεν κοπούν έξοδα από αυτά θα πρέπει να κοπούν από αλλού.
Επίσης ξεχνάς (ή απλά δεν το έχεις συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα) ότι λεφτά ΔΕΝ παίρνεις ανάλογα με το πόσα νομίζεις ότι 'θα έπρεπε' να σου δίνει κάποιος για να ζεις 'αξιοπρεπώς', αλλά με το αν υπάρχει κάποιος να σου τα δώσει.
Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία στην οποία είτε το θες είτε όχι ζούμε, αν παράγεις προϊόντα και υπηρεσίες Ζιμπάμπουε θα έχεις και μισθούς Ζιμπάμπουε, ενώ αν παράγεις προϊόντα Γερμανίας θα έχεις μισθούς Γερμανίας.
μήπως να το ξανασκεφτείς το θέμα;
Τι να σκεφτώ, το ότι ο 'κατώτατος μισθός' είναι απλά η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη νόμιμη και στη μαύρη εργασία? ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, τι να κάνουμε, ας μη σ' αρέσει. Το ότι σε ένα σωρό εύρωστες οικονομικά χώρες δεν υπάρχει κατώτατος μισθός? Κι αυτό έτσι είναι.
Το 1/4 των φίλων και γνωστών μου δουλεύει με μαύρα, πριν την κρίση ήταν πολύ μικρότερο το ποσοστό, η ανεργία (που είχε πέσει αισθητά το 3ο 3μηνο του '14 και το 4ο άρχισε να ξαναανεβαίνει) είναι μικρότερη από αυτή που δείχνουν τα επίσημα νούμερα χάρη στην παραοικονομία στην οποία έχουν οδηγηθεί πολλοί για να επιβιώσουν, σε ένα κράτος που τους παίρνει και τα σώβρακα κανονικά και με το νόμο προκειμένου να διατηρήσει τους κομματικούς του στρατούς ανέπαφους, οπότε ό,τι και να μου λες εσύ για 'κατώτατο μισθό' σε όσους έχουν δουλειά, αν δεν προτείνεις λύση για τους άνεργους μας πέφτεις λίγος.Παρεμπιπτόντως, γιατί θα μπορούσε κάποιος όχι να μη χρειάζεται αλλά να μη θέλει την 'εξασφάλιση' που προσφέρει ο κατώτατος μισθός? Ας δούμε τι είπαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο οι πολίτες στη χώρα που έχει την αποτελεσματικότερη αγορά εργασίας στον κόσμο, που ήταν πρώτη παγκοσμίως σε ανταγωνιστικότητα (5η συνεχόμενη χρονιά), δεύτερη στην καινοτομία και επίσης δεύτερη στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων.
http://www.kathimerini.gr/767677/articl ... oi-elvetoi
«Οχι» στον κατώτατο μισθό των 3.260 ευρώ είπαν οι Ελβετοί
19.05.2014
Με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψαν χθες οι Ελβετοί πολίτες, μέσω δημοψηφίσματος, την πρόταση να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός στα 3.274 ευρώ τον μήνα, πρόταση που αν εγκρινόταν θα καθιστούσε τον κατώτατο μισθό της Ελβετίας τον υψηλότερο στον κόσμο. Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, η πρόταση των εργατικών συνδικάτων για ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό ύψους 4.000 ελβετικών φράγκων με στόχο τη μείωση της εισοδηματικής ανισότητας απορρίφθηκε με ποσοστό 76,3%, προκαλώντας ανακούφιση στις εργοδοτικές ενώσεις.
«Πρόκειται για σαφή ψήφο από τον λαό, μια ψήφο εμπιστοσύνης προς την οικονομία», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο κ. Χανς Ούλριχ Μπίγκλερ, διευθυντής του ελβετικού εμπορικού συνδέσμου. «Φυσικά είμαι απογοητευμένος. Περίπου 330.000 άνθρωποι παίρνουν μισθό που δεν τους επιτρέπει να ζήσουν. Το πρόβλημα παραμένει», σχολίασε ο κ. Τζόρτζιο Τούτι, πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στις μεταφορές.
Το δημοψήφισμα της Κυριακής ήταν το τελευταίο σε μια σειρά δημοψηφισμάτων που είχαν αντικείμενο τον περιορισμό της οικονομικής ανισότητας, η οποία διευρύνεται τα τελευταία χρόνια καθώς οι χαμηλοί μισθοί μένουν σχεδόν στάσιμοι και οι υψηλότεροι αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό.
Στην Ελβετία δεν υπάρχει κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο, κατάσταση που θα συνεχιστεί μετά την απόρριψη της πρότασης. Ο μισθός καθορίζεται είτε στο πλαίσιο ατομικής συμφωνίας μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, είτε μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, ορισμένες από τις οποίες αφορούν τον μισθό σε ολόκληρες βιομηχανίες. Οι πολέμιοι της πρότασης για καθορισμό του κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο υποστήριξαν ότι ένας μισθός της τάξης των 3.274 ευρώ θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της ελβετικής οικονομίας και ότι τελικά θα οδηγήσει σε απολύσεις χαμηλόμισθων εργαζομένων. Οι υπέρμαχοι της πρότασης υποστήριξαν ότι ένας τέτοιος μισθός είναι απαραίτητος προκειμένου κάθε εργαζόμενος να ζει αξιοπρεπώς σε μια χώρα όπου το κόστος διαβίωσης είναι πολύ υψηλό. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ τα 9/10 των Ελβετών που εργάζονται με πλήρες ωράριο ήδη λαμβάνουν μισθό υψηλότερο από τον προτεινόμενο κατώτατο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας του καντονιού της Ζυρίχης, το 2012 ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ήταν 3.750 ελβετικά φράγκα (2.922 ευρώ).Ο έξυπνος θα καταλάβει ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να μας προβληματίσουν, ο χαζός θα πει 'σιγά, αυτοί είναι οι τραπεζίτες της Ευρώπης μωρέ' ή καμιά άλλη τέτοια ανοησία και θα το προσπεράσει.
Είσαι 100% εκτός πραγματικότητας και δεν έχεις καταλάβει τι συμβαίνει γύρω σου. Εστιάζεις στους υποτιθέμενους 'σκλάβους' και κάνεις πως δε βλέπεις τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ σκλάβους, τους 1.500.000 κοκαλιάρηδες που τρώνε σκουπίδια και πρέπει να αποτελεί ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, ΕΣΤΩ για ένα πιάτο φαγητό και μια στέγη μέχρι να βρεθεί κάτι καλύτερο.
Το ποίος είναι εκτός πραγματικότητας άσε να το κρίνουν οι αναγνώστες μας.
Έλα, μπορείς να σκεφτείς και καλύτερες κλισέ εκφράσεις.
ΟΚ, είχες παραπάνω χρόνια από τα 5 συνεχόμενα που έγραψα. Μη μας πεις πόσα, δε χρειάζεται. Μη μας πεις τι έκανες, μη μας πεις από πότε, πόσο συχνά πας, που έχεις πάει, πόσο έχεις 'ζήσει' τη χώρα, πόσους συγγενείς, φίλους, και 'επαφές' είχες και έχεις, κλπ, κλπ. Μου αρκεί το ότι νομίζεις ότι ξέρεις τη γνώμη των Άγγλων καλύτερα. Με έσκισες!!!
Δεν ήξερα ότι έπρεπε να υποβάλω CV για να συζητήσουμε επί των εμπειριών μας στην Αγγλία. Αλλά αφού το θέλεις... σχολείο στο Hendon, Middlesex University, Bournemouth University, Chase Manhattan. Κάποιες από τις εμπειρίες εκεί. Ειδικά στο μεταπτυχιακό στο Bournemouth, μια από τις βασικές ειδικεύσεις ήταν οι Industrial Relations. Μη σου πω τι μπινελίκια έπεφταν για την κυρά που σου αρέσει, από καθηγητές και φοιτητές, εν χορώ. Αναμένω και το δικό σου σύντομο βιογραφικό εκεί... Και ο σκοπός μου δεν είναι να σκίσω κανέναν. Απλά δεν είσαι ο μόνος που έχει εμπειρίες από κάποια μέρη και πράγματα... Keep that in mind όταν αναφέρεις την 'παλαιότητα' σου.
Όύτε η ανηψούλα μου που είναι 10 χρονών δε θα το αντιμετώπιζε τόσο παιδικά.
Ξέχασες να μας γράψεις πόσους φίλους από Αγγλία έχεις στο Facebook.
Φυσικά, δεν μας αναφέρεις πόσα χρόνια ήσουν εκεί, πόσο έχεις μείνει συνολικά στη χώρα, πόσο ταξίδεψες, κλπ, κλπ.
Btw, το καλοκαίρι του 2003, λίγα χρόνια μετά τις σπουδές μου, ταξίδευα ερχόμενος από Γαλλία δίπλα στον Sir John Major και είχαμε πιάσει τη συζήτηση. Πρέπει να μετράει τουλάχιστον για 4-5 δικά σου χρόνια περιστασιακών συζητήσεων για τη Θάτσερ.
Ή μάλλον όχι, τώρα που το σκέφτομαι, αφού ήταν συνεχιστής της πολιτικής της Θάτσερ δε μπορεί να μετράει....Σε έναν υποθετικό τέλειο κόσμο, όπου το κράτος θα δούλευε 'ρολόι', θα σεβόταν πέρα για πέρα τα χρήματά σου, θα σου έδινε λογαριασμό που πήγε το κάθε σεντ και γιατί, χωρίς βολέματα, ρουσφέτια, μίζες, πρόωρες συντάξεις, κλπ, κλπ, θα ήταν καλό αυτό το μοντέλο. Στην πράξη, δεν παίζει. Αυτό που σπρώχνει προς τα κάτω τις τιμές και προς τα πάνω την ποιότητα είναι ο ανταγωνισμός. Αν κάποιος ιδιώτης δεν την κάνει αρκετά καλά τη δουλειά θα τον φάει κάποιος άλλος (ή και το κράτος). Στη χειρότερη, αν δεν προσφέρει τόσο καλές υπηρεσίες αλλά αντέχει, θα έχουν μια 'κωλοδουλειά' κάποιοι που αλλιώς δε θα είχαν καμία δουλειά ή θα είχαν μια 'κωλοδουλειά' που θα πλήρωνε ακόμα λιγότερα, κάπου αλλού. Σκλάβοι δεν υπάρχουν, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καλύτερη επιλογή.
Τέτοιον συντηρητισμό και έλλειψη διάθεσης για πάλη προς κάτι καλύτερο δεν τα περίμενα από νέο άνθρωπο.
Για να καταλάβω.....
Το να φιλοδοξείς να μην είσαι κάτι παραπάνω από ένα στρατιωτάκι στην μετασταλινική ΕΣΣΔ συνεπάγεται διάθεση για πάλη προς το καλύτερο, και το να είσαι υπέρ του ανταγωνισμού, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, κλπ, συνεπάγεται.... συντηρητισμό και έλλειψη διάθεσης για πάλη προς το καλύτερο!!
ΟΚ.Υ.Γ.
Ξέρω επιχειρηματίες 'σκυλιά' με πούρο και λιμουζίνα που είναι πιο σοσιαλιστές από εσένα.
Εσένα αν σου έλεγαν ότι υπάρχει μια βιοτεχνία που συντηρεί τους 100 κατοίκους ενός χωριού και για την ώρα τους δίνει 'μόνο' 700 ευρώ το μήνα στον καθένα θα έλεγες 'αν δε μπορεί ή δε θέλει να τους δίνει τουλάχιστον 1000, ας βάλει λουκέτο κι ας πάνε στο διάολο όλοι τους', ή 'ας απολύσει ένα 30%, να παίρνουν οι υπόλοιποι από 1000 ευρώ ο καθένας, να μη μένουν με τη μάνα τους, γιατί δε λέει'. -
Ο χρήστης InsaneDriver έγραψε:
Το πρώτη φορά Αριστερά, συνεχίζεται...http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/m ... ediaWidget
Μάλιστα.
Έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν....http://www.parapolitiki.com/2015/05/i-v ... wings.html
Η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη συνδυάζει μια παιδοκτονία με το Μνημόνιο και τον πιλότο της German Wings
6.5.15
Σε νέα δυσθεώρητα ύψη θέτει τον πήχη της βλακείας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, η οποία σε μια επίδειξη αντιμνημονιακής υστερίας έγραψε στο Facebook μια σειρά ανοησιών που είναι πρωτοφανείς ακόμα και για το project «Πρώτη φορά Αριστερά».Απολαύστε την:
Είμαι συγκλονισμένη. Δεν τις χωράει ανθρώπου νους τις λεπτομέρειες της δολοφονίας της τετράχρονης Άννυ. Από τον μπαμπά της...
Οι άνθρωποι, στην ιστορική αυτή φάση του καπιταλισμού, μετατρέπονται σε τέρατα. Και το κατάλοιπο μνημονιακό κράτος, που είναι καθόλου κράτος, τους εξαχρειώνει ακόμη περισσότερο, αφού δεν μπορεί να τους βοηθήσει.
Κανένα ελαφρυντικό στον πατέρα αυτόν, αλλά πέρα από τα δακρύβρεχτα που θα ακούσουμε για το προφανές του ειδεχθέστατου αυτού εγκλήματος, ας σκεφτούμε τις αιτίες και το που οδεύουμε αν ανεχθούμε αυτήν την οικονομική τροπή. Ας αναλάβουμε όλοι την ευθύνη να πούμε δεν πάει άλλο, όποιο κι αν είναι το πρόσκαιρο κόστος. Άλλωστε και η 'τρέλα' του πιλότου της Germanwings δεν είναι άσχετη με την πίεση στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο.
Οι συνήθεις σταθερές δεν γκρεμίζονται, αντιστρέφονται. Ο πιλότος παίρνει μαζί του τους επιβάτες του στην προσωπική του άβυσσο, ο πατέρας που πρέπει να θρέψει το παιδί του, το κάνει τροφή...
Ή όλοι μαζί θα γλιτώσουμε, ή κανένας μας. Συγγνώμη Άννυ για την κοινωνία που δεν προλάβαμε να εξανθρωπίσουμε για να γεννηθείς.
Συγχαρητήρια στους ψηφοφόρους της, Παλαιότερα, είχε εκφράσει έμμεσα στο Twitter την απογοήτευση της για το ότι δεν σκοτώθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στη βομβιστική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστώνης. -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Good boy! Ξέρεις να ανοίξεις το google & το wikipedia!Μείνε στον προγραμματισμό κι άσε τις χαζομαρούλες για πράγματα που τα έχουν σπουδάσει κάποιοι.
Για ιδιαίτερα, φοβάμαι ότι θ' αναγκαστώ να σε χρεώσω.
Έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου.
Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία στην οποία είτε το θες είτε όχι ζούμε
Αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα.
Παρεμπιπτόντως, γιατί θα μπορούσε κάποιος όχι να μη χρειάζεται αλλά να μη θέλει την 'εξασφάλιση' που προσφέρει ο κατώτατος μισθός? Ας δούμε τι είπαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο οι πολίτες στη χώρα που έχει την αποτελεσματικότερη αγορά εργασίας στον κόσμο, που ήταν πρώτη παγκοσμίως σε ανταγωνιστικότητα (5η συνεχόμενη χρονιά), δεύτερη στην καινοτομία και επίσης δεύτερη στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων.
Παρόλο το ότι οι Ελβετοί έχουν υψηλότατο επίπεδο ζωής, συζήτησαν για κατώτατο μισθό. Τον απέρριψαν μεν, αλλά η μέση αγοραστική τους δύναμη είναι υψηλή. Δεν έχω επαφές με αυτή την χώρα, αλλά υποθέτω ότι θα έχει και επιδόματα σε ανέργους κλπ.
Όύτε η ανηψούλα μου που είναι 10 χρονών δε θα το αντιμετώπιζε τόσο παιδικά.
Ξέχασες να μας γράψεις πόσους φίλους από Αγγλία έχεις στο Facebook.
Άσε μας ρε Νικολάκη που πουλάς και πνεύμα έχοντας πετάξει ένα 'έχω ζήσει εκεί 5 χρόνια και πηγαινοέρχομαι συνέχεια'. Όταν ο άλλος σου λέει λέει ότι έχει μαθητεύσει, σπουδάσει και δουλέψει κάποιον καιρό κι άρα έχει ζήσει εκεί αρκετά χρονάκια, αυτές οι εξυπναδούλες θα σε κάνουν να φανείς υπέρτερος συνομιλητής νομίζεις;
Sir John Major
Ρώτα και τον Σαμαρά, τα ίδια θα σου πει. Την ίδια ιδεολογία έχει άλλωστε.
Για να καταλάβω.....
Το να φιλοδοξείς να μην είσαι κάτι παραπάνω από ένα στρατιωτάκι στην μετασταλινική ΕΣΣΔ συνεπάγεται διάθεση για πάλη προς το καλύτερο, και το να είσαι υπέρ του ανταγωνισμού, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, κλπ, συνεπάγεται.... συντηρητισμό και έλλειψη διάθεσης για πάλη προς το καλύτερο!!
ΟΚ.Το να θες να κάνεις κάτι που σου αρέσει και προστατεύει την πατρίδα και τον λαό της το βρίσκεις ανώφελο; Πες τα σε όσες χώρες διατηρούν ισχυρούς Στρατούς. Από την άλλη, διάθεση για ελεύθερη αγορά και επιβίωση των ισχυρών βλέπω να πρεσβεύεις. Καινοτομίες, επιχειρηματικότητες κλπ μπαρμπούτσαλα έχουν απλά ως σκοπό το κέρδος. Να μου έλεγες για επιστήμες, πρόοδο κλπ, να συμφωνούσα μαζί σου.
ΥΓ: Άντε να απολογηθώ κι εγώ για το ύφος μου, όπως εσύ τις προάλλες.
-
Για να είμαι ειλικρινής, αυτοί έχουν μια διαφορά με τους παλιούς.
Οι παλιοί διορίζανε παιδιά, ανήψια, συζύγους, γαμπρούς, κουμπάρους...
Η Ζωή διόρισε τη μητέρα της
-
Για να είμαι ειλικρινής, αυτοί έχουν μια διαφορά με τους παλιούς.Οι παλιοί διορίζανε παιδιά, ανήψια, συζύγους, γαμπρούς, κουμπάρους...
Η Ζωή διόρισε τη μητέρα της
Αυτο σε πειραξε ? Το οτι εκαναν Προεδρο της Βουλης καποια που η μητερα της ετρωγε παρανομα επιδομα απο το κρατος για παρα πολλα χρονια ? Και καλα βεβαια εκεινη δεν το 'γνωριζε' αλλα οκ ας μην το σχολιασω.
-
Συνεχώς θα ποστάρουμε τα γεγονότα http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2299202
μέχρι να παραδεχτούμε ότι όλοι δυστυχώς ίδιοι είναι...αλλά ο εγωισμός του Έλληνα δημιουργεί αντιστάσεις και δεν παραδεχόμαστε τα λάθη και τα πάθη μας.
Το ίδιο έγινε και με τον ΓΑΠ που του δώσαμε 44% και επί 6-8 μήνες τον υποστηρίζανε με σθένος, ενώ από το πρώτο τρίμηνο φάνηκε πόσο αστείος ήταν και αυτός. -
Αφήστε ρε σεις το ΚΚΕ Εσωτερικού να διαλύσει εντελώς την χώρα, να πέσει πάλι στο 0% και να γλυτώσουμε και από δαύτους!!!!
Άντε να παίρνουν μετά σειρά και οι επόμενοι που έχουν κατασκηνώσει μέσα στη Βουλή και έχουν βολευτεί δεκαετίες τώρα.Αμάν!!!!
-
Και ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου συμβαίνουν αυτά τα συγκινητικά...
http://www.newsit.gr/ellada/dakrya-xara ... 705/400613Η Τρόικα επέστρεψε για να πάρει εκδίκηση
-
Good boy! Ξέρεις να ανοίξεις το google & το wikipedia!
Μείνε στον προγραμματισμό κι άσε τις χαζομαρούλες για πράγματα που τα έχουν σπουδάσει κάποιοι.
Έχω φίλους που έχουν σπουδάσει μηχανολόγοι και δεν ξέρουν πόσο να σφίξουν μια βίδα.
Same case.Για ιδιαίτερα, φοβάμαι ότι θ' αναγκαστώ να σε χρεώσω.
Έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου.
...στα οποία δεν έχεις πατήσει ποτέ, αλλά λες σε όλους πόσα έχεις.
Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία στην οποία είτε το θες είτε όχι ζούμε
Αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα.
'Προβλήματα' εξαιτίας των οποίων 'φιλοσοφίες' σαν τη δική σου δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.
Παρεμπιπτόντως, γιατί θα μπορούσε κάποιος όχι να μη χρειάζεται αλλά να μη θέλει την 'εξασφάλιση' που προσφέρει ο κατώτατος μισθός? Ας δούμε τι είπαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο οι πολίτες στη χώρα που έχει την αποτελεσματικότερη αγορά εργασίας στον κόσμο, που ήταν πρώτη παγκοσμίως σε ανταγωνιστικότητα (5η συνεχόμενη χρονιά), δεύτερη στην καινοτομία και επίσης δεύτερη στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων.
Παρόλο το ότι οι Ελβετοί έχουν υψηλότατο επίπεδο ζωής, συζήτησαν για κατώτατο μισθό. Τον απέρριψαν μεν, αλλά η μέση αγοραστική τους δύναμη είναι υψηλή. Δεν έχω επαφές με αυτή την χώρα, αλλά υποθέτω ότι θα έχει και επιδόματα σε ανέργους κλπ.
Ναι, υπάρχει επίδομα ανεργίας (για 21 μήνες max).
Χώρα πρότυπο συνολικά που θα σε ενδιέφερε να μελετήσεις.Όύτε η ανηψούλα μου που είναι 10 χρονών δε θα το αντιμετώπιζε τόσο παιδικά.
Ξέχασες να μας γράψεις πόσους φίλους από Αγγλία έχεις στο Facebook.Άσε μας ρε Νικολάκη που πουλάς και πνεύμα έχοντας πετάξει ένα 'έχω ζήσει εκεί 5 χρόνια και πηγαινοέρχομαι συνέχεια'. Όταν ο άλλος σου λέει λέει ότι έχει μαθητεύσει, σπουδάσει και δουλέψει κάποιον καιρό κι άρα έχει ζήσει εκεί αρκετά χρονάκια, αυτές οι εξυπναδούλες θα σε κάνουν να φανείς υπέρτερος συνομιλητής νομίζεις;
Έγραψα ότι το να έχω μείνει 5 χρόνια εκεί, να έχω τόσους φίλους & συγγενείς, θείους, θείες, ξαδέλφια, ανίψια, κλπ με τους οποίους συζητάω και το να πηγαινοέρχομαι από παιδάκι σε ένα σωρό πόλεις (btw, σε παγκόσμιο επίπεδο το ρεκόρ κοντεύει να το αγγίξει ένας φίλος μου, βλ. http://www.charalampos.cc/) μου δίνει το δικαίωμα να πω ότι οι απόψεις του περισσότερου κόσμου εκεί για τη Θάτσερ ΔΕΝ είναι αυτές που μας αναφέρεις (παρότι σαφώς υπάρχουν και αυτές). Όταν εσύ μου λες 'οι δικές μου απόψεις ισχύουν κι όχι οι δικές σου, γιατί έχω μείνει περισσότερα χρόνια εκεί' (το οποίο 'περισσότερα' δε μου λέει τίποτα, ούτε το 'βιογραφικό' με τα σχολεία σου) με κάνεις να πιστεύω ότι σκέφτεσαι με τελείως παιδικό τρόπο. 'Ο δικός μου μπαμπάς είναι πιο δυνατός απ' τον δικό σου, γιατί είναι πιο ψηλός', ένα πράγμα. Ή, 'συζητούσα για τη Θάτσερ επί >5 χρόνια συνεχόμενα, ενώ εσύ για 5'.
Θες να παίξεις αυτό το παιχνίδι? Τουλάχιστον μην το παίζεις σα μικρό παιδάκι.Για να καταλάβω.....
ΟΚ.Το να θες να κάνεις κάτι που σου αρέσει και προστατεύει την πατρίδα και τον λαό της το βρίσκεις ανώφελο; Πες τα σε όσες χώρες διατηρούν ισχυρούς Στρατούς.
Μη μπερδεύεσαι, δε μιλάμε για το αν είναι ανώφελο ή όχι, αλλά για το ποιος είναι ο πιο συντηρητικός (λέξη που εσύ επέλεξες). Να μου έγραφες ότι θα ήθελες να εξελίξεις νέα όπλα και νέες τεχνολογίες προστασίας της πολυαγαπημένης σου ΕΣΣΔ από τους εχθρούς της, να πω ΟΚ, δεν είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. Τώρα όμως τον είπε.
Από την άλλη, διάθεση για ελεύθερη αγορά και επιβίωση των ισχυρών βλέπω να πρεσβεύεις.
Φυσικά και έχω διάθεση για ελεύθερη αγορά, θέλω κάθε φορά που έχω είτε εγώ είτε κάποιος άλλος μια ιδέα η αγορά να είναι αυτή που να την κρίνει κι όχι κάποιος που σκέφτεται σαν εσένα.
Καινοτομίες, επιχειρηματικότητες κλπ μπαρμπούτσαλα έχουν απλά ως σκοπό το κέρδος.
Ναι, σωστά, δεν είναι αρκετά πλούσιος ο Elon Musk για να ζήσει 100 ζωές χωρίς να δουλέψει ποτέ ξανά, ούτε ο Τόλης ο Λέριος που έβαλα πιο πάνω τη συνέντευξή του και ξέρω από πρώτο χέρι πώς σκέφτεται και γιατί δουλεύει 15 ώρες τη μέρα... Άπειρα παραδείγματα δημιουργικών ανθρώπων διαψεύδουν τις ιδεοληψίες σου, αλλά ακόμα κι αυτοί που δεν τις διαψεύδουν και το κάνουν για το κέρδος σπρώχνουν την τεχνολογία και την επιστήμη μπροστά προς όφελος και των υπολοίπων.
Να μου έλεγες για επιστήμες, πρόοδο κλπ, να συμφωνούσα μαζί σου.
Ο ανταγωνισμός σπρώχνει τις επιστήμες με αποτέλεσμα και το οικονομικό όφελος και την πρόοδο.
Στην ουσία, συμφωνείς μαζί μου, απλά δεν το ξέρεις.ΥΓ: Άντε να απολογηθώ κι εγώ για το ύφος μου, όπως εσύ τις προάλλες.
No need Αλέξανδρε, σε θεωρώ φίλο, ξέρω τι άνθρωπος είσαι από το λίγο που έχουμε γνωριστεί από κοντά, κι ακόμα κι αν δε συμφωνούμε κι αν δεν το δείχνουμε με τον τρόπο που απλά γράφουμε αυτό που σκεφτόμαστε, απλά απόψεις ανταλλάζουμε και δεν έχουμε να χωρίσουμε καμιά πίτα ανάμεσά μας.
Αν ξαναβρεθούμε, θα σε κεράσω και θα με κεράσεις και θα τα πούμε κι ακόμα πιο 'χύμα', θα γελάσουμε, θα ρίξουμε τα μπινελίκια μας ο ένας στον άλλο, αλλά πάλι ως φίλοι θα χωρίσουμε.Το μόνο που δε χωνεύω ρε φίλε είναι η βρωμοκαπτιαλιστική φωτογραφία προφίλ σου στο Facebook μέσα στη Φερράρι.
Είναι λίγο.... παραπλανητική! -
...στα οποία δεν έχεις πατήσει ποτέ, αλλά λες σε όλους πόσα έχεις.Όπως κι εσύ, ζω σε αυτή την χώρα και επιχειρώ εδώ. Μπορώ λοιπόν με την ίδια ευκολία να πω το ίδιο για την δική σου άποψη.
'Προβλήματα' εξαιτίας των οποίων 'φιλοσοφίες' σαν τη δική σου δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.
Η σημερινή πραγματικότητα δείχνει το πόσο λανθασμένο είναι το μοντέλο αυτό. Εκτός αν δεν βλέπεις τα προβλήματα, την φτώχεια και τις ανισότητες ανάμεσα στις χώρες ή ακόμα και μέσα στην ίδια χώρα.
Μη μπερδεύεσαι, δε μιλάμε για το αν είναι ανώφελο ή όχι, αλλά για το ποιος είναι ο πιο συντηρητικός (λέξη που εσύ επέλεξες). Να μου έγραφες ότι θα ήθελες να εξελίξεις νέα όπλα και νέες τεχνολογίες προστασίας της πολυαγαπημένης σου ΕΣΣΔ από τους εχθρούς της, να πω ΟΚ, δεν είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. Τώρα όμως τον είπε.
Δεν βλέπω τίποτα συντηρητικό στο να είσαι η ασπίδα του λαού και του κράτους. Αντιθέτως βλέπω πολύ συντηρητικό το να σου αρέσει μια παγιωμένη και άδικη κατάσταση και να μην θέλεις να την αλλάξεις προς κάτι το δικαιότερο.
Ο ανταγωνισμός σπρώχνει τις επιστήμες με αποτέλεσμα και το οικονομικό όφελος και την πρόοδο.
Στην ουσία, συμφωνείς μαζί μου, απλά δεν το ξέρεις.Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές ανακαλύψεις έγιναν είτε από ιδεολόγους, ή για σκοπούς του κράτους (π.χ. το internet ή η κούρσα του διαστήματος).
Αυτά βασικά και νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι διαφωνούμε στο συγκεκριμένο θέμα.
-
Βλέπω ότι διαλέγεις πολύ 'προσεκτικά' σε τι θα απαντήσεις και τι θα 'προσπεράσεις'.
Μέχρι τώρα:
- Συμφωνείς ότι η αγορά είναι αυτή που πρέπει να κρίνει μια ιδέα που είχε κάποιος, κι όχι εσύ ή κάποιος πιο έξυπνος
- Συμφωνείς ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει 'κατώτατος μισθός' για να υπάρχει ευημερία & πρόοδος σε μια χώρα
- Συμφωνείς ότι ο μισθός είναι κάτι που αφορά στις **ικανότητές **κάποιου και στο πώς τις αξιολογεί η αγορά
- Συμφωνείς ότι αυτός που σε πληρώνει να κάνεις μια συγκεκριμένη δουλειά αγοράζει το **αποτέλεσμα **αυτής της δουλειάς και δεν είναι υποχρεωμένος να σου εξασφαλίσει τη ζωή που θα ήθελες να έχεις (διαφορετικά, ξέχνα μέχρι και το 'σου φτιάχνω τη βρύση για 1 βάζο μαρμελάδα' )
- Συμφωνείς ότι αν έχεις ένα 1000ρικο και 3 άνεργους που τρώνε απ' τα σκουπίδια είναι καλύτερο για όλους να το διαιρέσεις δια του 3 και να πάρει ο καθένας τους από ένα 'μισθό πείνας' ώστε τουλάχιστον να επιβιώσει μέχρι να βρει κάτι άλλο, παρά να το δώσεις στον ικανότερο από τους 3 και ν' αφήσεις τους άλλους 2 να πεθάνουν στο δρόμο (ή μήπως όχι, και μόνο ο ικανότερος από αυτούς θα πρέπει κατά τη γνώμη σου να επιβιώσει?.. )
- Συμφωνείς ότι οι υπάλληλοι του Γεράρδου τον χρειάζονται περισσότερο απ' ότι τους χρειάζεται αυτός και είναι καλύτερο για όλους να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει από το να του κλείσουμε το 'μαγαζί'.
Πάμε παρακάτω...
Η σημερινή πραγματικότητα δείχνει το πόσο λανθασμένο είναι το μοντέλο αυτό. Εκτός αν δεν βλέπεις τα προβλήματα, την φτώχεια και τις ανισότητες ανάμεσα στις χώρες ή ακόμα και μέσα στην ίδια χώρα.
Προφανώς και τα βλέπω. Και προφανώς και υπάρχει χώρος για βελτίωση, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά όταν κάτι έχει και θετικά και αρνητικά δεν είναι εξ ορισμού 'λανθασμένο'. Διαφορετικά όλα τα 'μοντέλα' λανθασμένα θα τα ανέβαζες, λανθασμένα θα τα κατέβαζες.
Οι ανισότητες είναι μέρος της ίδιας της ζωής. Άλλος γεννήθηκε βλάκας, φτωχός κι άσχημος, άλλος έξυπνος, πλούσιος και όμορφος. Το πιο 'δίκαιο' θα ήταν να γεννιόμασταν όλοι με τα ίδια χαρίσματα, με τα ίδια λεφτά στις τσέπες, και να θέλαμε όλοι το καλό όλων (βέβαια αυτό δε θα άφηνε και πολύ χώρο για στρατιωτάκια, οπότε θα έπρεπε να σκεφτείς κάτι άλλο να κάνεις με τη ζωή σου).
Όμως, μόνο τα αρνητικά βλέπεις εσύ? Το ότι έχεις π.χ. στη διάθεσή σου ένα σωρό τεχνολογίες και προϊόντα που τα ανέπτυξε κάποιος άλλος κάπου στον κόσμο, κάποια από τα οποία μάλιστα ίσως να σου έχουν σώσει και τη ζωή, όπως και σε εκατομμύρια άλλους, ή να σε έχουν βοηθήσει να βρεις λύσεις για προβλήματα που είχες, να σε έχουν κάνει να γνωρίσεις ανθρώπους, να μάθεις πράγματα που δε θα τα μάθαινες ούτε στο όνειρό σου μόνο με το πάτημα μερικών κουμπιών, κλπ, κλπ, δεν το βλέπεις? Πώς είναι ακριβώς ο κόσμος τον οποίο ονειρεύεσαι? Με σύνορα ή χωρίς? Με ελεύθερη βούληση ή χωρίς? Με δικαίωμα να επιλέξεις τι θες να κάνεις στη ζωή σου, ή με ένα 'κράτος πρόνοιας' να το αποφασίζει πριν από σένα για σένα?Μη μπερδεύεσαι, δε μιλάμε για το αν είναι ανώφελο ή όχι, αλλά για το ποιος είναι ο πιο συντηρητικός (λέξη που εσύ επέλεξες). Να μου έγραφες ότι θα ήθελες να εξελίξεις νέα όπλα και νέες τεχνολογίες προστασίας της πολυαγαπημένης σου ΕΣΣΔ από τους εχθρούς της, να πω ΟΚ, δεν είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. Τώρα όμως τον είπε.
Δεν βλέπω τίποτα συντηρητικό στο να είσαι η ασπίδα του λαού και του κράτους. Αντιθέτως βλέπω πολύ συντηρητικό το να σου αρέσει μια παγιωμένη και άδικη κατάσταση και να μην θέλεις να την αλλάξεις προς κάτι το δικαιότερο.
Δε βλέπεις κάτι το συντηρητικό κατά τον ίδιο τρόπο που και το ψάρι δε βλέπει κάτι το συντηρητικό στο να κολυμπάει γύρω-γύρω μέσα στη γυάλα του ενώ ο κόσμος γύρω του αλλάζει με ένα σωρό τρόπους που αυτό δεν καταλαβαίνει.
Στην ουσία, συμφωνείς μαζί μου, απλά δεν το ξέρεις.Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές ανακαλύψεις έγιναν είτε από ιδεολόγους, ή για σκοπούς του κράτους (π.χ. το internet ή η κούρσα του διαστήματος).
Καλά, πριν δε μας έλεγες ότι 'καινοτομίες κλπ μπαρμπούτσαλα έχουν απλά ως σκοπό το κέρδος'.
Το internet και η 'κούρσα του διαστήματος' σε τι βασίστηκαν, δε βασίστηκαν σε καινοτομίες?!Παρεμπιπτόντως:
- Το internet ξεκίνησε ως arpanet για military purposes αλλά έγινε έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα χάρη στην παγκοσμιοποίηση και στο χρηματικό όφελος.
- Τι σημαίνει 'ΚΟΥΡΣΑ του διαστήματος'? Σημαίνει ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. Χωρίς ανταγωνισμό δεν υπάρχει 'κούρσα'.
Όταν σου λέω ότι συμφωνείς μαζί μου, απλά δεν το ξέρεις...
Υ.Γ.
Ενδιαφέρον το ότι λες 'οι μεγαλύτερες' (τεχνολογικές ανακαλύψεις) και δε λες 'οι περισσότερες'...
Κάτι θα ξέρεις....Αυτά βασικά και νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι διαφωνούμε στο συγκεκριμένο θέμα.
Να και κάτι (...άλλο ) στο οποίο συμφωνούμε.
-
- Συμφωνείς ότι η αγορά είναι αυτή που πρέπει να κρίνει μια ιδέα που είχε κάποιος, κι όχι εσύ ή κάποιος πιο έξυπνος
Όχι δεν συμφωνώ με την δικτατορία των αγορών, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία ζούμε.
- Συμφωνείς ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει 'κατώτατος μισθός' για να υπάρχει ευημερία & πρόοδος σε μια χώρα
Υπάρχουν λίγες μόνο εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Σε γενικές γραμμές ο κατώτατος μισθός είναι απαραίτητος στις περισσότερες χώρες. Στην Ελλάδα για παράδειγμα θα σου έδιναν 50 € αν μπορούσαν...
- Συμφωνείς ότι ο μισθός είναι κάτι που αφορά στις ικανότητές κάποιου και στο πώς τις αξιολογεί η αγορά
Βλέπε παραπάνω.
- Συμφωνείς ότι αυτός που σε πληρώνει να κάνεις μια συγκεκριμένη δουλειά αγοράζει το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς και δεν είναι υποχρεωμένος να σου εξασφαλίσει τη ζωή που θα ήθελες να έχεις (διαφορετικά, ξέχνα μέχρι και το 'σου φτιάχνω τη βρύση για 1 βάζο μαρμελάδα' )
Αν μιλάμε για έναν Ε.Ε. υδραυλικό που θα διαθέσει 20 λεπτά από τον χρόνο του είναι ΟΚ να συμφωνήσετε σε μια αμοιβή. Αν μιλάμε για μισθωτό υπάλληλο πλήρους απασχόλησης όμως, δεν έχεις δικαίωμα να του φέρεσαι σαν σκλάβο because αγορα... Εκεί υπεισέρχεται ο κατώτατος μισθός.
- Συμφωνείς ότι αν έχεις ένα 1000ρικο και 3 άνεργους που τρώνε απ' τα σκουπίδια είναι καλύτερο για όλους να το διαιρέσεις δια του 3 και να πάρει ο καθένας τους από ένα 'μισθό πείνας' ώστε τουλάχιστον να επιβιώσει μέχρι να βρει κάτι άλλο, παρά να το δώσεις στον ικανότερο από τους 3 και ν' αφήσεις τους άλλους 2 να πεθάνουν στο δρόμο (ή μήπως όχι, και μόνο ο ικανότερος από αυτούς θα πρέπει κατά τη γνώμη σου να επιβιώσει?.. )
Αμέ. Αρκεί να δουλεύουν για αντίστοιχες ώρες. Για παράδειγμα, αν έδινες σε έναν €1000 για 8 ώρες, παίρνεις και τους τρεις για 2.66 ώρες την ημέρα. Αυτό είναι το δίκαιο. Διαφωνείς; Μη μου πεις ότι θες τρεις υπαλλήλους στην τιμή του ενός...
- Συμφωνείς ότι οι υπάλληλοι του Γεράρδου τον χρειάζονται περισσότερο απ' ότι τους χρειάζεται αυτός και είναι καλύτερο για όλους να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει από το να του κλείσουμε το 'μαγαζί'.
Ο Γεράρδος είναι σε θέση ισχύος. Αν έρχονταν το σύστημα που θα ήθελα θα γίνονται κρατική η επιχείρησή του. Επειδή όμως αυτό δεν θα συμβεί, ο Γεράρδος το καλό που του θέλω είναι να πληρώνει τα νόμιμα τουλάχιστον. Αλλιώς πρόστιμα, φυλακή και ότι άλλο προβλέπει ο Νόμος!
Δε βλέπεις κάτι το συντηρητικό κατά τον ίδιο τρόπο που και το ψάρι δε βλέπει κάτι το συντηρητικό στο να κολυμπάει γύρω-γύρω μέσα στη γυάλα του ενώ ο κόσμος γύρω του αλλάζει με ένα σωρό τρόπους που αυτό δεν καταλαβαίνει.
Ποιητικό αλλά παντελώς άστοχο.
Πώς είναι ακριβώς ο κόσμος τον οποίο ονειρεύεσαι? Με σύνορα ή χωρίς? Με ελεύθερη βούληση ή χωρίς? Με δικαίωμα να επιλέξεις τι θες να κάνεις στη ζωή σου, ή με ένα 'κράτος πρόνοιας' να το αποφασίζει πριν από σένα για σένα?
Αυτή είναι καθαρά φιλοσοφική συζήτηση. Προτιμώ ένα Κράτος που θα μου δίνει κάποιες επιλογές (π.χ. επιστήμονας, υπάλληλος, στρατιωτικός, αγρότης κλπ) οι οποίες θα μου διασφαλίζουν τα απαραίτητα, παρά να με ρίχνει στον ωκεανό της ελεύθερης αγοράς και αν δεν πνιγώ να ζήσω.
Καλά, πριν δε μας έλεγες ότι 'καινοτομίες κλπ μπαρμπούτσαλα έχουν απλά ως σκοπό το κέρδος'.
Το internet και η 'κούρσα του διαστήματος' σε τι βασίστηκαν, δε βασίστηκαν σε καινοτομίες?!Μιλούσαμε για συγκεκριμένο πράγμα, για τις εξελίξεις με σκοπό το κέρδος. Το internet όπως σωστά είπες βασίστηκε σε στρατιωτικό project και το ίδιο και οι καινοτομίες της κούρσας του διαστήματος. Ο Κορολιώφ για παράδειγμα δεν το έκανε για να βγάλει λεφτά. Το έκανε για την παρτίδα και για την αγάπη για την επιστήμη. Αυτά τα ιδανικά μου αρέσουν!
Όταν σου λέω ότι συμφωνείς μαζί μου, απλά δεν το ξέρεις...
Όχι δεν συμφωνώ. Ανταγωνισμός =/= κέρδους. Πριν μιλούσαμε για εμπορικό/καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Άλλο αυτό και άλλο ο ανταγωνισμός στις επιστήμες ή στις τέχνες ή οπουδήποτε αλλού δεν γίνεται για τα λεφτά.
Υ.Γ.
Ενδιαφέρον το ότι λες 'οι μεγαλύτερες' (τεχνολογικές ανακαλύψεις) και δε λες 'οι περισσότερες'...
Κάτι θα ξέρεις....Δεν τις έχω μετρήσει κιόλας. Σκέψου όμως ότι οι πετομηχανές (ΚΚ trademark) δεν εφευρέθηκαν για το κέρδος αλλά από την λαχτάρα του ανθρώπου να πετάξει. Το ίδιο συνέβη και με πολλές ανακαλύψεις, τεχνολογικές, ιατρικές κλπ.
-
Όχι δεν συμφωνώ με την δικτατορία των αγορών, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία ζούμε.
Γιατί είναι 'δικτατορία'? Τι θα ήταν 'λιγότερο δικτατορία'?
Ποιος θα ήθελες να κρίνει μια νέα ιδέα που έχει κάποιος επιστήμονας/επιχειρηματίας (π.χ. σαν όλες αυτές που μπαίνουν στο kickstarter) και ν' αποφασίσει για λογαριασμό της 'δικτατορίας' των αγορών?- Συμφωνείς ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει 'κατώτατος μισθός' για να υπάρχει ευημερία & πρόοδος σε μια χώρα
Υπάρχουν λίγες μόνο εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Σε γενικές γραμμές ο κατώτατος μισθός είναι απαραίτητος στις περισσότερες χώρες. Στην Ελλάδα για παράδειγμα θα σου έδιναν 50 € αν μπορούσαν...
Υπάρχουν ένα σωρό χώρες που δεν έχουν κατώτατο μισθό οπότε δεν πρόκειται για κανόνα. Το δε 'σε γενικές γραμμές είναι απαραίτητος στις περισσότερες χώρες' είναι ένα εντελώς αυθαίρετο δικό σου 'συμπέρασμα' το οποίο δεν προκύπτει από καμία λογική διεργασία.
Αν σου προσφέρει κάποιος 50€ στο χέρι σου είναι να βρεις κάποιον άλλο που σου δίνει παραπάνω. Αν δε σου δίνει **κανείς **παραπάνω, σημαίνει είτε ότι είναι όλοι χαζοί (οπότε τελικά θα κλείσουν) είτε ότι κανέναν δεν τον ενδιαφέρει αυτό που 'πουλάς' ==> ψάξε και βρες κάτι άλλο να κάνεις, που να αξίζει περισσότερο για την κοινωνία μέσα στην οποία θες να ζήσεις. Τόσο απλά.
- Συμφωνείς ότι ο μισθός είναι κάτι που αφορά στις **ικανότητές **κάποιου και στο πώς τις αξιολογεί η αγορά
Βλέπε παραπάνω.
Τη... 'δικτατορία' των αγορών?!
- Συμφωνείς ότι αυτός που σε πληρώνει να κάνεις μια συγκεκριμένη δουλειά αγοράζει το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς και δεν είναι υποχρεωμένος να σου εξασφαλίσει τη ζωή που θα ήθελες να έχεις (διαφορετικά, ξέχνα μέχρι και το 'σου φτιάχνω τη βρύση για 1 βάζο μαρμελάδα' )
Αν μιλάμε για έναν Ε.Ε. υδραυλικό που θα διαθέσει 20 λεπτά από τον χρόνο του είναι ΟΚ να συμφωνήσετε σε μια αμοιβή. Αν μιλάμε για μισθωτό υπάλληλο πλήρους απασχόλησης όμως, δεν έχεις δικαίωμα να του φέρεσαι σαν σκλάβο because αγορα...
Έχεις ΚΑΘΕ δικαίωμα να πεις 'εγώ ΤΟΣΑ μπορώ να δίνω και ψάχνω κάποιον που να κάνει ΑΥΤΟ. Υπάρχει κάποιος που να ενδιαφέρεται?'
Αν δεν ενδιαφέρεται κανένας, διότι όλοι έχουν καλύτερες επιλογές, πολύ απλά θα πάρεις το μπούλο.
Αν κάποιος δέχεται να παίρνει 'τόσα' για να κάνει 'αυτό', διότι βλέπει ότι είναι ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ από τις άλλες που έχει, από που κι ως που θα του το απαγορεύσεις και θα τον καταδικάσεις σε χειρότερη μοίρα?
(όχι ότι θα το καταφέρεις, διότι στα @@ του θα τις γράψει τις 'κοινωνικές σου ευαισθησίες' από τη στιγμή που του στερούν τη δυνατότητα επιβίωσης)Συμφωνείς ότι αν έχεις ένα 1000ρικο και 3 άνεργους που τρώνε απ' τα σκουπίδια είναι καλύτερο για όλους να το διαιρέσεις δια του 3 και να πάρει ο καθένας τους από ένα 'μισθό πείνας' ώστε τουλάχιστον να επιβιώσει μέχρι να βρει κάτι άλλο, παρά να το δώσεις στον ικανότερο από τους 3 και ν' αφήσεις τους άλλους 2 να πεθάνουν στο δρόμο (ή μήπως όχι, και μόνο ο ικανότερος από αυτούς θα πρέπει κατά τη γνώμη σου να επιβιώσει?.. )
Αμέ. Αρκεί να δουλεύουν για αντίστοιχες ώρες. Για παράδειγμα, αν έδινες σε έναν €1000 για 8 ώρες, παίρνεις και τους τρεις για 2.66 ώρες την ημέρα. Αυτό είναι το δίκαιο. Διαφωνείς; Μη μου πεις ότι θες τρεις υπαλλήλους στην τιμή του ενός...
Συμπέρασμα:
Tο πρόβλημά σου δεν είναι οι μισθοί 'πείνας'. Μια χαρά αντιλαμβάνεσαι ότι είναι καλύτερο το να παίρνει μισθό 'πείνας' αυτός που δεν έχει κάποια καλύτερη επιλογή, απ' ότι το να ψάχνει στα σκουπίδια. Congrats, stage 1 competed.Επί της ουσίας, λοιπόν, δε ζητάς 'κατώτατο μισθό', αλλά 'κατώτατο ωρομίσθιο'. Το οποίο, φυσικά, δεν εξασφαλίζει την 'αξιοπρεπή διαβίωση' για την οποία διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου.
Παρεμπιπτόντως, αν ήσουν το Κράτος κι αντί να πάρεις τον ικανότερο για μια θέση με ένα Χ budget εσύ έπαιρνες 3 και τους έβαζες να δουλεύουν ο καθένας για το 1/3 του χρόνου, ο ικανότερος θα έβγαζε στο χρόνο αυτό το 1/3 της δουλειάς που θα έβγαζε αν έπαιρνες μόνο αυτόν, ενώ οι άλλοι δύο θα έβγαζαν λιγότερη. Άρα θα πλήρωνε ο φορολογούμενος για π.χ. 8 ώρες δουλειάς του ικανότερου, κι εσύ θα του παρέδιδες δουλειά αντίστοιχη με 2.66 + 2 + 1.5 ώρες. Και βέβαια αν ήσουν επιχειρηματίας κι έκανες το ίδιο, ας μην πω τι θα έπαιρνες.
Ο Γεράρδος είναι σε θέση ισχύος. Αν έρχονταν το σύστημα που θα ήθελα θα γίνονται κρατική η επιχείρησή του. Επειδή όμως αυτό δεν θα συμβεί...
Δε θα συμβεί, όμως έχεις κάθε δικαίωμα να συνεχίσεις να το ονειρεύεσαι. Κι εγώ ονειρεύομαι τη United Federation of Planets καμιά φορά.
Ποιητικό αλλά παντελώς άστοχο.
Το ίδιο είπε και το ψάρι.
Πώς είναι ακριβώς ο κόσμος τον οποίο ονειρεύεσαι? Με σύνορα ή χωρίς? Με ελεύθερη βούληση ή χωρίς? Με δικαίωμα να επιλέξεις τι θες να κάνεις στη ζωή σου, ή με ένα 'κράτος πρόνοιας' να το αποφασίζει πριν από σένα για σένα?
Προτιμώ ένα Κράτος που θα μου δίνει κάποιες επιλογές (π.χ. επιστήμονας, υπάλληλος, στρατιωτικός, αγρότης κλπ) οι οποίες θα μου διασφαλίζουν τα απαραίτητα, παρά να με ρίχνει στον ωκεανό της ελεύθερης αγοράς και αν δεν πνιγώ να ζήσω.
Τον... 'ωκεανό της ελεύθερης αγοράς'!!!! Γουάου!!!
Τρομερή εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και τις ικανότητές σου πρέπει να έχεις ρε Αλέξανδρε για να είσαι τόσο πρόθυμος να χάσεις ένα τόσο μεγάλο μέρος της ελευθερίας σου με αντάλλαγμα το παραπάνω που γράφεις.
Καλύτερα, λοιπόν, να σε ρίχνει στον πόλεμο το κράτος σου κι αν ζήσεις έζησες, παρά να σε ρίχνει η ίδια η ζωή στον... ωκεανό της ελεύθερης αγοράς, ε?!
Btw, μερικά διάσημα γνωμικά από το αρχείο μου (μήπως έχεις κάπου και τα αντίστροφα, να τα συζητήσουμε):
'Από την ελευθερία δεν μπορείς να κόψεις ούτε ένα κομματάκι, γιατί αμέσως όλη η ελευθερία συγκεντρώνεται μέσα σ’ αυτό το κομματάκι.'
Μιχαήλ Μπακούνιν, 1814-1876, Ρώσος αναρχικός'Όσο υπάρχει κράτος δεν υπάρχει ελευθερία. Όταν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει κράτος.'
Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν, 1870-1924, Σοβιετικός ηγέτης'Η ελευθερία δεν αξίζει τίποτα αν δεν συμπεριλαμβάνει την ελευθερία να κάνεις λάθη.'
Μαχάτμα Γκάντι, 1869-1948, Ινδός ηγέτης'Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης.'
Ζίγκμουντ Φρόυντ, 1856-1939, Αυστριακός ψυχίατρος'Σκλάβος είναι αυτός που περιμένει να έρθει κάποιος να τον ελευθερώσει.'
Ezra Pound, 1885-1972, Αμερικανός ποιητής'Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια.'
Βενιαμίν Φραγκλίνος, 1706-1790, Αμερικανός πολιτικός & συγγραφέας'Οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, απλώς για να ζουν. Και η λίγη ελευθερία που τους μένει τους προβληματίζει και προσπαθούν να βρουν κάθε τρόπο να την ξεφορτωθούν.'
Βόλφγκανγκ Γκαίτε, 1749-1832, Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος'Το πόσο ελεύθερος είσαι στη ζωή σου, είναι ευθέως ανάλογο με τον αριθμό των καλά επεξεργασμένων εναλλακτικών λύσεων που έχεις στη διάθεσή σου.'
Bryan Tracy, 1944-, Καναδός συγγραφέας'Κάθε έθνος που θεωρεί πιο σημαντικές την ευκολία και την άνεση από την ελευθερία του, θα χάσει σύντομα την ελευθερία του. Και η ειρωνεία είναι, ότι σύντομα θα χάσει επίσης και τις ευκολίες και τις ανέσεις του.'
Σόμερσετ Μωμ, 1874-1965, Βρετανός συγγραφέαςΚαλά, πριν δε μας έλεγες ότι 'καινοτομίες κλπ μπαρμπούτσαλα έχουν απλά ως σκοπό το κέρδος'.
Το internet και η 'κούρσα του διαστήματος' σε τι βασίστηκαν, δε βασίστηκαν σε καινοτομίες?!Μιλούσαμε για συγκεκριμένο πράγμα, για τις εξελίξεις με σκοπό το κέρδος.
Και σου εξηγώ ότι αυτοαναιρείσαι όταν έχεις γράψει ότι 'οι καινοτομίες είναι μπαρμπούτσαλα κι έχουν απλά ως σκοπό το κέρδος' και μετά γράφεις ότι 'οι μεγαλύτερες τεχνολογικές ανακαλύψεις έγιναν είτε από ιδεολόγους ή για σκοπούς του κράτους'.
Το internet όπως σωστά είπες βασίστηκε σε στρατιωτικό project και το ίδιο και οι καινοτομίες της κούρσας του διαστήματος. Ο Κορολιώφ για παράδειγμα δεν το έκανε για να βγάλει λεφτά. Το έκανε για την **παρτίδα **και για την αγάπη για την επιστήμη. Αυτά τα ιδανικά μου αρέσουν!
Ναι, κι εμένα, αλλά που το ξέρουμε ότι δεν το έκανε ΚΑΙ για να βγάλει λεφτά ΚΑΙ από αγάπη για το αντικείμενο?
Δεν πληρωνόταν? Ή μήπως δεν είχε λύσει το πρόβλημα της επιβίωσής του αλλά δεν τον πολυενδιέφερε κιόλας?...Btw, το 'λεφτά'/'χρήμα' (που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ελευθερία επιλογών), η 'φήμη', η 'δόξα', το 'κέρδος σε ασφάλεια', το 'κέρδος σε στρατιωτική ισχύ', το 'κέρδος σε γνώσεις', το 'κέρδος σε ελευθερίες', κλπ, όλα στην ίδια ευρύτερη κατηγορία ανήκουν -- του ΚΕΡΔΟΥΣ.
Ανταγωνισμός =/= κέρδους. Πριν μιλούσαμε για εμπορικό/καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Άλλο αυτό και άλλο ο ανταγωνισμός στις επιστήμες ή στις τέχνες ή οπουδήποτε αλλού δεν γίνεται για τα λεφτά.
Βλ. πιο πάνω.
Κάτι θα ξέρεις....Δεν τις έχω μετρήσει κιόλας. Σκέψου όμως ότι οι πετομηχανές (ΚΚ trademark) δεν εφευρέθηκαν για το κέρδος αλλά από την λαχτάρα του ανθρώπου να πετάξει. Το ίδιο συνέβη και με πολλές ανακαλύψεις, τεχνολογικές, ιατρικές κλπ.
Αρκεί μια γρήγορη ματιά γύρω σου για να καταλάβεις ότι ούτε το 1% των πραγμάτων που σε πλαισιώνουν δεν έχει γίνει 'για την ψυχή της μάνας' αυτού που τα έφτιαξε.
Καληνύχτα & καλό Σ/Κ
-
Έχεις ΚΑΘΕ δικαίωμα να πεις 'εγώ ΤΟΣΑ μπορώ να δίνω και ψάχνω κάποιον που να κάνει ΑΥΤΟ. Υπάρχει κάποιος που να ενδιαφέρεται?'Όχι δεν έχεις κάθε δικαίωμα. Δεν το λέω εγώ, το λένε οι Νόμοι του Κράτους.
Επί της ουσίας, λοιπόν, δε ζητάς 'κατώτατο μισθό', αλλά 'κατώτατο ωρομίσθιο'. Το οποίο, φυσικά, δεν εξασφαλίζει την 'αξιοπρεπή διαβίωση' για την οποία διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου.
Μην παίζεις με τις λέξεις. Άλλοι αμείβονται με μισθό, άλλοι με ημερομίσθιο.
Τρομερή εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και τις ικανότητές σου πρέπει να έχεις ρε Αλέξανδρε για να είσαι τόσο πρόθυμος να χάσεις ένα τόσο μεγάλο μέρος της ελευθερίας σου με αντάλλαγμα το παραπάνω που γράφεις.
Άσε με εμένα. Τα εκατομμύρια των ανέργων εσύ τα ανέφερες πριν, αλλά τώρα τα ξέχασες...
'Όσο υπάρχει κράτος δεν υπάρχει ελευθερία. Όταν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει κράτος.'
Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν, 1870-1924, Σοβιετικός ηγέτηςΜιλούσε για τα καπιταλιστικά κράτη.
Και σου εξηγώ ότι αυτοαναιρείσαι όταν έχεις γράψει ότι 'οι καινοτομίες είναι μπαρμπούτσαλα κι έχουν απλά ως σκοπό το κέρδος' και μετά γράφεις ότι 'οι μεγαλύτερες τεχνολογικές ανακαλύψεις έγιναν είτε από ιδεολόγους ή για σκοπούς του κράτους'.
Μιλούσαμε συγκεκριμένα για επιχειρηματικές καινοτομίες. Μην τα διαστρεβλώνεις.
Ναι, κι εμένα, αλλά που το ξέρουμε ότι δεν το έκανε ΚΑΙ για να βγάλει λεφτά ΚΑΙ από αγάπη για το αντικείμενο?
Διότι στην ΕΣΣΔ δεν είχε τέτοια. Έφερε το βαθμό του Συνταγματάρχου και έπαιρνε τον αντίστοιχο μισθό. Ξέρω... απογοητεύτηκες.
Btw, το 'λεφτά'/'χρήμα' (που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ελευθερία επιλογών), η 'φήμη', η 'δόξα', το 'κέρδος σε ασφάλεια', το 'κέρδος σε στρατιωτική ισχύ', το 'κέρδος σε γνώσεις', το 'κέρδος σε ελευθερίες', κλπ, όλα στην ίδια ευρύτερη κατηγορία ανήκουν -- του ΚΕΡΔΟΥΣ.
Μην διευρύνεις τον ορισμό. Μιλούσαμε συγκεκριμένα για 'προσωπικό οικονομικό όφελος'.
Αρκεί μια γρήγορη ματιά γύρω σου για να καταλάβεις ότι ούτε το 1% των πραγμάτων που σε πλαισιώνουν δεν έχει γίνει 'για την ψυχή της μάνας' αυτού που τα έφτιαξε.
Με μια γρήγορη ματιά όπως είπες:
Υπολογιστής: Ξεκίνησε ως ακαδημαϊκό και στρατιωτικό σχέδιο για να επιλύει ταχύτερα τα προβλήματα υπολογισμού, όχι για να βγάλουν λεφτά.
Internet: Ξεκίνησε ως στρατιωτικό πρόγραμμα για επικοινωνία των Μονάδων, όχι για να βγάλουν λεφτά.
Τηλεόραση: Αντιγράφω από την wiki: The invention of the television was the work of many individuals in the 19th and early 20th century. Individuals and corporations competed in various parts of the world to deliver a device that superseded previous technology. Many were compelled to capitalize on the invention and make profit, while some wanted to change the world through visual communication technology.Σε όσα δεν απάντησα είναι επειδή δεν τα θεωρώ σοβαρά, ειδικά το ψάρι... Για τις ρύσεις να πω απλά ότι είναι σαν τις σωματικές οπές, όλοι έχουν (πει) από μια.
καλό Σ/Κ
Επίσης αγαπητέ.
-
Μην λέω μεγάλες κουβέντες, αλλά βλέπω όταν τελείωσει η διαπραγμάτευση να έχουμε φάει στο κεφάλι κάθε φόρο και έκτακτη εισφορά επί έκτακτης εισφοράς που υπάρχει, η οικονομία να έχει χάσει ένα εξάμηνο(3 προεκλογικά και 3 μετά), να έχουμε χάσει 1,5-2,5 μονάδες στο ΑΕΠ, 2-3 μονάδες στο πλεόνασμα, τα οποία σημαίνουν μέτρα 2-3 δις ακόμα και αν ο πήχης στο πλεόνασμα μπει πιο χαμηλά στο 1 ή 1,5 που συμφωνήσανε με τους ξένους, ο τουρισμός όλοι λένε ότι ενώ πηγαίναμε για νέο ρεκόρ φέτος, οι κρατήσεις σε πολλές περιοχές έχουν πέσει 20-25% και εμείς, οι χρήσιμοι ηλίθιοι της Ευρώπης θα πανηγυρίζουμε έξω από την ΕΡΤ που έγινε από ΝΕΡΙΤ-ΕΡΤ και πάλι, αλλά και έξω από το Υπ. Οικονομικών οι καθαρίστριες θα χορεύουν τσάμικα...
-
Και πέρσι που είχαμε ρεκόρ επισκεπτών, τα έσοδα ήταν πεσμένα. Προσελκύουμε χαμηλής αγοραστικής δύναμης τουρίστες και με τα all-inclusive τα όποια χρήματα μένουν στους μεγαλοξενοδόχους και μόνον.
-
Και πέρσι που είχαμε ρεκόρ επισκεπτών, τα έσοδα ήταν πεσμένα. Προσελκύουμε χαμηλής αγοραστικής δύναμης τουρίστες και με τα all-inclusive τα όποια χρήματα μένουν στους μεγαλοξενοδόχους και μόνον.Ήμουν σίγουρος ότι κάποιος θα το αναφέρει
Οπότε λοιπόν ας μην κάνουμε κάθε χρόνο ρεκόρ επισκεπτών. Δεν χρειάζεται... -
Το Ελλαδιστάν μόνο τέτοιους τουρίστες θα μπορούσε να προσελκύσει.
Θα ήταν παρανοϊκό να επισκέπτονταν αυτή τη χώρα τουρίστες με σοβαρό οικονομικό υπόβαθρο και με διάθεση να ξοδέψουν χρήματα.Αλλά είμαστε τυχεροί γιατί από την άλλη δεχόμαστε πλήθος 'λαθροτουριστών' που λιάζονται στην Omonoia Beach...
-
Και πέρσι που είχαμε ρεκόρ επισκεπτών, τα έσοδα ήταν πεσμένα. Προσελκύουμε χαμηλής αγοραστικής δύναμης τουρίστες και με τα all-inclusive τα όποια χρήματα μένουν στους μεγαλοξενοδόχους και μόνον.
Ήμουν σίγουρος ότι κάποιος θα το αναφέρει
Οπότε λοιπόν ας μην κάνουμε κάθε χρόνο ρεκόρ επισκεπτών. Δεν χρειάζεται...Όντως δεν χρειάζεται. Λιγότερους αλλά πιο φορτωμένους χρειαζόμαστε. Δεν θα συμβεί βέβαια...
-
Ήμουν σίγουρος ότι κάποιος θα το αναφέρει
Οπότε λοιπόν ας μην κάνουμε κάθε χρόνο ρεκόρ επισκεπτών. Δεν χρειάζεται...Όντως δεν χρειάζεται. Λιγότερους αλλά πιο φορτωμένους χρειαζόμαστε. Δεν θα συμβεί βέβαια...
Δηλαδή αν κάθε χρόνο μετά το 2012 ή 2013 που σταμάτησε η πτώση, κάνουμε ρεκόρ αφίξεων, τότε δεν θα αυξηθούνε τα έσοδα και το μερίδιο αγοράς σε πλάνο 5ετιας(από προπερσι) πχ, μόνο και μόνο επειδή μια χρονιά τα έσοδα ήταν λιγότερα σε σχέση με την αύξηση των τουριστών.
Πιο λαϊκιστική άποψη από αυτή δεν υπάρχει...Αφού λοιπόν δεν μπορούμε να πετύχουμε να αυξήσουμε τους φορτωμένους, ας μην κάνουμε τίποτα. Δεν τρέχει κάτι.
Υ.Γ: Αποκλείεται δηλαδή η μείωση των εσόδων να προέκυψε επειδή αυξήθηκε η φοροαποφυγή σε δημοφιλής προορισμούς;
Εκεί πχ που όταν πήγαινε κλιμάκι του ΣΔΟΕ για έλεγχο, τους δέρνανε και τους κλείνανε το μάτι(υποστηρικτικά) συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ