-
δεν υπαρχει λογος να το ταλαιπορει με τα γρηγορα σε τετοιο εδαφος
στα χωραφια και σε τετοιου ειδους 'δρομους' παντα αργο
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Λοιπόν έχεις μπλέξει τα μπούτια σου! Όλα θα ξεκαθαριστούν αν πας μια βόλτα με άλλους 4χ4 και δεις πως τα χρησιμοποιούν και τα συζητήσετε επί τόπου.Δε διαφωνώ Το δήλωσα ότι ειμαι άσχετος και αυτά τα λίγα που ξερω είναι από το βιβλιαράκι και απο ψάξιμο στο internet
Αν έχεις ένα αυτοκίνητο με 5 ταχύτητες και κοντά μπορείς να έχεις 1η-5η μακριά και 1η-5η κοντή. Οπότε ανάλογα θα ονοματίσεις την κάθε σχέση. Όταν θέλουν να σου πούνε βάλε κοντά το λένε βάλε κοντά. Αν θέλουν να σου πούνε βάλε κοντά και τρίτη θα πούνε βάλε κοντά και τρίτη ή την κοντή τρίτη ή κάτι τέτοιο δεν έχει κανένα μυστικό.
Το τι θα βάλεις πότε είναι άλλη ιστορία και πάλι δεν υπάρχει στάνταρ συνταγή και εξαρτάται και από το πόσο κοντά είναι τα κοντά σου.(Όταν λες κοντά εννοείς αργή τετρακινηση φαντάζομαι)
Ωραιά τα κατάλαβα αυτά που λες...αλλά πώς θα ξεκινήσει ένα αυτοκίνητο με 3η(ταχύτητα)?Αυτό με προβληματίζει...
(Τα άλλα που είπες δεν θα τα σχολιάσω γιατι δεν τα κατάλαβα καλά )
@umaga
Ξέρεις πόσο πάνε αυτά?Κανενα site για να δω...Θα μπουν το φθηνόπωρο...
Φαντάζομαι είναι και για χιόνι ε?
Αλυσίδες θα χρειάζονται στα χιόνια ή δεν θα καρφώνει?:P...
Είχα δει κάτι ωραίες αλυσίδες (πανάκριβες ) αλλά αμα ειναι θα προτιμήσω λάστιχα παρα αλυσιδες...
http://www.skroutz.gr/c/1234/alisides.html?keyphrase=αλυσιδες+χιονιου&order_dir=asc&page=8@pointer
1)Σε ευχαριστώ πολύ!
2)Αργή τετρακίνηση είχα βάλει...δεν θέλω να ζορίζω το αυτοκίνητο...κριμα είναι...(αν και δεν ξερω αν φαινεται στη φωτογραφία καλά αλλά εκεί που είναι οι πέτρες ήταν μεγάλη λακούβα...άσε που τα ποδια σου εμπαιναν μεσα...πολυ λασπη ειχε...ετρεχε νερο απο πανω...)@onyx
Μπορείς να προτείνεις το κορυφαίο από κάθε τομέα?
Όχι ότι θα το παρω απλα πληροφοριακάΥ.Γ.Τα λάστιχα σε φυσιολογική χρήση κάθε πόσα km θέλουν αλλαγή?
Μεσα σε 6 μήνες το αυτοκίνητο έχει κανει 15.000km
Σας ευχαριστώ πραγματικά όλους για το ενδιαφέρων σας!!! -
Τα λάστιχα αυτά είναι και για χιόνια, πανω γραφει 'M&S' (mud and snow) λιγα πράματα όμως, αμα το έχει στρώσει θες αλυσίδες
-
Τα καλύτερα λάστιχα για χιόνια ήταν τα nokian AT είχα!Παιδιά δεν καταλάβαινε μία!Τα είχα φορεμένα σε ένα jimny diesel,αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ: ανέβηκα μια ανηφόρα με παγωμένο χιόνι και δεν γλύστρησε καθόλου!Το κακό βέβαια είναι ότι γλυστρούσε με το παραμικρό σε ελάχιστη λάσπη!Το λάστιχο της φωτογραφίας έχει αρκετά βαθιά αυλάκια για την λάσπη+το ότι είναι αρκετά ανθεκτικά σε πέτρες!
Για το αυτοκίνητο σου αυτό που έχω να σου προτείνω κάνε ΑΣΦΑΛΗ διαδρομές χρησιμοποιώντας τα συστήματα που έχει για να το μάθεις καλύτερα.Διάβασε τα βασικά και προσπάθησε να κάνεις πράξη.
-
Ο χρήστης steliosss94 έγραψε:
Συνήθως τα ελαστικά από το εργοστάσιο χάνουν πολύ γρήγορα την απόδοσή τους, οπότε μία αλλαγή στον 1 με 1,5 χρόνο δεν είναι 'ακραία'.
Γιατί χάνουν την απόδοσή τους τόσο γρήγορα?Οι εκτός δρόμου διαδρομές ευθύνονται? Στα επιβατικά θέλουν κάθε 4 χρονια αν δεν κάνω λάθος...
Ωραία συζήτησηΧάνουν την απόδοσή τους τόσο γρήγορα γιατί τα ελαστικά από το εργοστάσιο όταν αγοράζεις το αυτοκίνητο είναι τουλάχιστον ενός έτους πολλές φορές και παραπάνω. Επιπλέον (συνήθως) δεν είναι και τόσο καλά μοντέλα. Οπότε στα δύο χρόνια έχουν συμπληρώσει 3ετία+ και πλέον η ήδη σχετικά χαμηλή (είπαμε δεν βάζουν τα καλύτερα μοντέλα) απόδοσή τους έχει πέσει ακόμα περισσότερο. Δεν έχει να κάνει αν είναι επιβατικό, τζιπ ή φορτηγάκι. Σε όλα μου τα αυτοκίνητα μέχρι σήμερα τα 'εργοστασιακά' ελαστικά έχουν αντικατασταθεί στα 1,5 με δύο χρόνια. Δεν έχει τύχει ποτέ μέχρι σήμερα να κρατήσουν πέρα των δύο ετών.
-
(Όταν λες κοντά εννοείς αργή τετρακινηση φαντάζομαι)Ωραιά τα κατάλαβα αυτά που λες...αλλά πώς θα ξεκινήσει ένα αυτοκίνητο με 3η(ταχύτητα)?Αυτό με προβληματίζει...
Μπορείς να προτείνεις το κορυφαίο από κάθε τομέα?
Κοντό, κοντή, κοντά, κοντές, αργό, αργές, αργή όλα αναφέρονται στην χρήση των κοντών σχέσεων.
Στα περισσότερα αυτοκίνητα μπορείς να ξεκινήσεις με 3η. Απλά είσαι πιο υπομονετικός και πατινάρεις περισσότερο το συμπλέκτη (φθορά). Με κοντές όμως που η 3η η κοντή μπορεί να είναι όπως η μακριά 1η ή και κοντύτερη δεν θα έχεις καμία δυσκολία και θα ξεκινήσεις κανονικά. Δοκίμασέ το και θα δεις πόσο απλό είναι, με τα κοντά η δυσκολία είναι να ξεκινήσεις ομαλά με 1η, σαν κατσίκι κάνει!
Δε ξέρω ποια είναι τα κορυφαία λάστιχα (οι κολλητοί που ασχολιούνται δεν προκάμουν πια και εγώ λείπω). Άσε που αλλάζουν κατά καιρούς. Το θέμα είναι να καταλάβεις ότι άλλο λάστιχο θέλεις για άμμο, άλλο για πέτρες, άλλο για άσφαλτο. άλλο για λάσπες άλλο για χιόνια κλπ.
Για πάγο μερικές φορές δεν φτάνει το λάστιχο και θέλεις και αλυσίδες. -
Ο χρήστης umaga έγραψε:
Τα λάστιχα αυτά είναι και για χιόνια, πανω γραφει 'M&S' (mud and snow) λιγα πράματα όμως, αμα το έχει στρώσει θες αλυσίδεςΓια κάποιον που πηγαίνει περιστασιακά στα χιόνια...1-2 φορές το χρόνο τι αλυσίδες προτείνεται (φθηνές)?
Με 5-10 πόντους χιόνι φαντάζομαι πηγαίνουν τα λάστιχα...από ότι έχω δει σε videakia στο youtube...
Στο χιόνι βάζεις γρήγορη τετρακίνηση?Και άμα κολλήση αργή?@pointer
Ναι ασφαλή διαδρομές κάνω...μέχρι να το μάθω@meco
Δεν ξέρω...ο πατέρας μου που βάζει μαμα λάστιχα κάθε φορά, (έτσι νομίζω δηλαδή) κάθε 4 χρόνια αλλάζει λάστιχα (αν θυμάμαι καλα)...σε ενα passat '97...
Πώς καταλαβαίνεις ότι χρειάζεται αλλαγή το λάστιχο?Απο την εμφάνιση και απο το φρενάρισμα στο δρόμο?Κοντό, κοντή, κοντά, κοντές, αργό, αργές, αργή όλα αναφέρονται στην χρήση των κοντών σχέσεων.
Στα περισσότερα αυτοκίνητα μπορείς να ξεκινήσεις με 3η. Απλά είσαι πιο υπομονετικός και πατινάρεις περισσότερο το συμπλέκτη (φθορά). Με κοντές όμως που η 3η η κοντή μπορεί να είναι όπως η μακριά 1η ή και κοντύτερη δεν θα έχεις καμία δυσκολία και θα ξεκινήσεις κανονικά. Δοκίμασέ το και θα δεις πόσο απλό είναι, με τα κοντά η δυσκολία είναι να ξεκινήσεις ομαλά με 1η, σαν κατσίκι κάνει!
Ε αυτό ήθελα να μάθω...μου φαινόταν πολύ περίεργο να ξεκινήσεις με 3η...θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία
Και τι κερδίζεις με αυτό?Να ξεκινήσεις με 3η δηλαδή?Αν ξεκινούσε ο άλλος με πρώτη θα είχε διαφορά?Δίνει παραπάνω ταχύτητα ?Πολύ κουκλί το αυτοκινητάκι
http://postimg.org/image/bce7jwl2x/
http://postimg.org/image/fldvoyi0p/
http://postimg.org/image/l9y3jfznr/ -
Πολύ κουκλί το αυτοκινητάκι
http://postimg.org/image/l9y3jfznr/ -
Πολύ κουκλί το αυτοκινητάκι
http://postimg.org/image/l9y3jfznr/Τρέλανε μας!!!!
-
χαχαχα ευχαριστώ πολύ παιδιά
Σκεφτείτε ότι ημουν αναμεσα στο hilux και στο dmaxΤεσπα άμα μπορείτε να μου απαντήσετε τις απο πάνω ερωτήσεις μου
Ας τις παραθέσω εν συντομία
1)Αλυσίδες καλές και φτηνές ποιες είναι?Για 1-2 φορές το χρόνο...
2)Τα BFGoodirch δεν πάνε στο λίγο χιόνι (5-10 ποντους)?
3)Στο χιόνι βάζεις γρήγορη τετρακίνηση και άμα κολλήσεις αργή?
4)Η φθορά στα λάστιχα φαίνεται απο την εμφάνιση και απο το φρεναρισμα?Αντε γιατι εβαλα τις φωτογραφιες για να σας δωροδοκίσω να μου απαντήσετε
-
1)Αλυσίδες να είναι και ας είναι ότι να ναι!
2)εννοείται ότι πάνε!
3)Εξαρτάται με την περίπτωση!Αν είναι ένα απλό χιονάκι και σε ίσιο δρόμο τότε βάζεις την γρήγορη.Αν είναι κατηφόρα με λίγο ή με πολύ χιόνι βάζεις αργό+πρώτη! Αν κολλήσεις και βάλεις αργό και βγεις τότε μα παίξεις τζόκερ!Θα είναι η τυχερή σου μέρα!Συνήθως στα 4χ4 κινούμαστε έτσι ώστε να μην κολλήσουμε.προσπαθούμε δηλαδή να προλάβουμε το κακό με ότι μέσο έχουμε διαθέσιμο.
4)Η φθορά φαίνεται και από την εμφάνιση αλλά και από το πως συμπεριφέρεται το αυτοκίνητο.Αν σε γλυστράει με το παραμικρό και πριν δεν το έκανε τότε μάλλον πάς για άλλη 4αδα. -
-
thnx pointerΆντε πάρε άλλη μια
στο στοιχειο του
-
χαχα ναι
Εν τω μεταξύ σε εκείνο το σημείο είναι που έχει γλίτσα...ειδικά άμα βρέχει...και τα χορταρακια ειναι οτι χειροτερο(δεν έχει σε εκείνο το σημείο που ειναι η φωτογραφία βέβαια)... -
να ξέρεις ότι όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο πάει πιο καλά σε γλυστερά κομμάτια!Αν το φορτίο σου είναι μικρό σε σχέση με ην υπόλοιπη καρότσα,καλό θα είναι να το τοποθετείς όσο γίνεται πιο πίσω!
-
Ο χρήστης pointer έγραψε:
να ξέρεις ότι όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο πάει πιο καλά σε γλυστερά κομμάτια!Αν το φορτίο σου είναι μικρό σε σχέση με ην υπόλοιπη καρότσα,καλό θα είναι να το τοποθετείς όσο γίνεται πιο πίσω!Το ξέρω αυτό
Αλλά δεν ισχύει πάντα...δηλαδή σε αυτή τη φωτογραφία (που ποσταρα και πιο πριν) με 500 κιλα πανω μου ειπε ο πατερας μου οτι δεν βγηκε...ενω αδειο βγηκε (αλλο στη γλιτσα και αλλο στη λασπη)
http://postimg.org/image/v41ye7u5p/ -
Θες και λάστιχα για τέτοια...
Πρέπει πλέον να κατάλαβες ότι δεν υπάρχει μαγική συνταγή, ούτε τα κοντά από μόνα τους θα σε σώσουν ούτε τα λάστιχα όσο καλά κι αν είναι αν δεν είναι τα κατάλληλα και πάνω από όλα πρέπει ο οδηγός να κατέχει και να προλαμβάνει. Το θέμα είναι να 'διαβάζεις' το δρόμο και να ρυθμίζεις τις επιλογές σου και τις κινήσεις σου ώστε να μην κολλήσεις. Μπορείς να διαβάσεις χίλιες σελίδες με συμβουλές αλλά πρέπει να αποκτήσεις εμπειρία στην πράξη. Απλά πράματα όπως πόσο γκάζι θα πατήσεις και πότε και πότε θα το αφήσεις μπορεί να είναι η διαφορά στο πέρασα ή στο κόλλησα ή έκανα ζημιά. Όπως σου έχω πει αξίζει να βρεθείς με παρέα 4χ4 που ο ένας βοηθάει και δασκαλεύει τον άλλον (αλλά να έχουν εμπειρία, μερικοί κάνουν χοντρά λάθη), θα μάθεις πολλά και δεν θα είσαι μόνος σου. -
Συμβουλή για λάσπη: πάτα λίγο πιο δυνατα το γκάζι και στην συνέχεια άφησε το,αυτό το επαναλαμβάνεις λίγες φορές! Με αυτό καθαρίζεις τα αυλάκια των ελαστικών σου. Στρίβε ελαφρώς το τιμόνι αριστερά-δεξιά!Με αυτό χρησιμοποιείς τα τακούνια.
Εννοείται πως αυτά που λέει ο αγαπητός μοντ. μας έχει απόλυτο δίκιο.Με εμπειρίες καρδίζεις γνώσεις -
Ο χρήστης pointer έγραψε:
Συμβουλή για λάσπη: πάτα λίγο πιο δυνατα το γκάζι και στην συνέχεια άφησε το,αυτό το επαναλαμβάνεις λίγες φορές! Με αυτό καθαρίζεις τα αυλάκια των ελαστικών σου. Στρίβε ελαφρώς το τιμόνι αριστερά-δεξιά!Με αυτό χρησιμοποιείς τα τακούνια.
Εννοείται πως αυτά που λέει ο αγαπητός μοντ. μας έχει απόλυτο δίκιο.Με εμπειρίες καρδίζεις γνώσειςΕγώ νόμιζα ότι το πατάς συνέχεια και αμα σε βγάλει σε έβγαλε
@onyx
Το ξερω ότι πρέπει να τα δω στη πράξη...για να μάθω και καλύτερα!
Για απάντησέ μου αν μπορείς στην άλλη ερώτηση που είχα κανει σε προηγούμενο ποστ...!Ε αυτό ήθελα να μάθω...μου φαινόταν πολύ περίεργο να ξεκινήσεις με 3η...θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία
Και τι κερδίζεις με αυτό?Να ξεκινήσεις με 3η δηλαδή?Αν ξεκινούσε ο άλλος με πρώτη θα είχε διαφορά?Δίνει παραπάνω ταχύτητα ? -
Στη λάσπη και στην άμμο θέλεις να έχεις φόρα και να διατηρήσεις ταχύτητα και δεν φοβάσαι μην χτυπήσεις.
Στη λάσπη θέλεις και να σπινάρεις πότε πότε για να αδειάζεις με τη φυγόκεντρο τα τακούνια. Στην άμμο καλύτερα όχι γιατί θα βουλιάξεις. Και στην άμμο δεν θέλεις και πολύ τρακτερωτό λάστιχο ακριβώς για να μην διώξεις πολύ άμμο και βουλιάξεις.Δεν μπορώ να ξέρω εγώ τι εννοούσε και αν ήταν σωστός. Το πιθανότερο είναι ξέροντας το συγκεκριμένο σημείο δυσκολίας και το αυτοκίνητό σου (πόσο κοντά είναι τα κοντά και πόσο η τρίτη) να προτείνει τη σχέση που θα σου προσφέρει τον καλύτερο συνδυασμό επαρκούς δύναμης και ταχύτητας. Πχ η 1η θα είχε πιο πολύ δύναμη άρα σπινάρισμα και απότομη εκκίνηση και όχι αρκετή ταχύτητα κοκ. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να θέλεις λίγο παραπάνω ταχύτητα ή σε άλλες θέλεις δύναμη = νεύρο για επιτάχυνση ενώ σε άλλες πρέπει να αποφύγεις την υπερβολική δύναμη και το σπινάρισμα. Ανάλογα επιλέγεις σχέση, οι κοντές σου κάνουν τις σχέσεις σου να έχουν μικρή διαφορά η μία από την άλλη ώστε να βρεις την πιο κατάλληλη για τη δυσκολία ώστε να έχεις τον καλύτερο έλεγχο. Βασικά οι κοντές σου συμπιέζουν τις σχέσεις ώστε από 0-25χλμ να έχεις 4-5 σχέσεις να διαλέξεις αντί για 2.
Απορίες σε hilux 2012