-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Δεν ειναι απλη μουρμουρα ή γκρινια. Απλα στην επαρχια ΔΕΝ υπαρχουν προυποθεσεις για δουλεια. Παιρνω παραδειγμα εμενα και την παρεα μου. Ξεκινησα απο την επαρχια πριν λιγα χρονια και ηρθα Αθηνα αποκλειστικα για να βρω δουλεια. Το ιδιο εκανε και το 80% της τοτε παρεας μου... Οι μονοι που μπορουσαν να βρουν δουλεια στην επαρχια ηταν οσοι ειχαν ετοιμες δουλειες απο τους πατεραδες τους, αυτοι που μπηκαν με μεσο στο δημοσιο και οσοι ηθελαν να δουλεψουν γκαρσονια! ....
Πόσα σοβαρά λογιστικά γραφεία έχει η Πελοπόννησος; Πάνω από πέντε, η κάτω από πέντε; Πόσα σοβαρά κρεοπωλεία έχει η Στερεά Ελλάδα; Ένα; Δύο; Μάλλον κανένα. Πόσες κατασκευαστικές εταιρίες, πόσους μαστόρους - τεχνίτες - μηχανουργούς - ελαιοχρωματιστές - υδραυλικούς - αγρότες - κτηνοτρόφους - ηλεκτρολόγους - μηχανολόγους - φτάνει! Δεν έχει δουλειά η επαρχία! Ανθρώπους να δουλέψουν δεν έχει! Πες πως τη βρήκατε στην ανωνυμία της Αθήνας, πήρατε και από ένα αυτοκίνητο της προκοπής και πάτε κάθε τόσο στο χωριό για κάνα εφόδιο, αποφεύγοντας να μιλάτε για τη δουλειά που πραγματικά κάνετε, μένοντας στο 'μένω Αθήνα'. Το delivery boy στην Αθήνα σήμερα έχει πτυχίο Οικονομικής σχολής. Και ο Δ/ντής παραγωγής του εργοστασίου μου δεν έχει απολυτήριο Λυκείου, δεν ξέρει Αγγλικά ούτε χρήση η/υ. Και η 'προϊσταμένη' του λογιστηρίου μου (που εγώ της έμαθα λογιστικά) είναι απόφοιτος Λυκείου, δουλεύει από τα 18 της και παίρνει 800 € το μήνα. Λίγα είναι;
Για την αποφυγή παρεξηγήσεως, Σπύρο, τα παραπάνω δεν είναι προσωπικά για σένα (η για μένα), αλλά γενικές διαπιστώσεις. Που τις ζούμε καθημερινά.Φιλε μου δεν ξερω αν εχεις εμπειρια απο τις δουλειες στην επαρχια! Μακαρι να ηταν τοσο ευκολα τα πραγματα οπως τα λες. Και φυσικα μην ξεχναμε το εξης: Οταν λεμε επαρχια, δεν εννουμε ΟΛΗ την υπολοιπη Ελλαδα πλην 2-3 πολεων...
Εγω σου ειπα τι συμβαινει στη δικια μου πολη η οποια μαλιστα δεν ειναι και πολυ μικρη. Ε λοιπον η αγορα εργασιας ειναι μηδενικη διοτι πολυ απλα δεν υπαρχουν εργοστασια, βιομηχανιες, βιοτεχνιες κτλ... Ακομη και αυτα τα ελαχιστα που υπαρχουν δουλευουν συνηθως με συγενεις (εστω και αμορφωτους...) μονο και μονο για να μενουν τα λεφτα στις οικογενειες, οποτε δεν μπορεις να εχεις πιθανοτητες.
Νομιζεις οτι εγω και πολλοι αλλοι ηρθαμε στην Αθηνα για να αγορασουμε merc ή audi και μετα να πηγαινουμε στις πολεις μας και να το παιζουμε καποιοι??? Ηρθαμε διοτι δεν ειχαμε επιλογη!!![/quote]
-
To πολυ μεγαλο θεμα βεβαια θα επρεπε να ειναι οι λογοι για τους οποιους φθασαμε εως εδω και φυσικα τι θα επρεπε να γινει απο εδω και περα.
Οταν το υδροκεφαλο Αθηναικο κρατος καταλαβει οτι επενδυνοτας χρηματα κυριως στην Αθηνα το μονο που κανει ειναι να δημιουργει μεγαλυτερες ανισοτητες, αρα μελλοντικα μεγαλυτερα προβληματα, τοτε ισως εχουμε κανει την αρχη....
Δεν ειναι τυχαιο που σε ολον το νομο μου δεν εχουν ανοιξει περισσοτερες απο 3-4 σοβαρες επιχειρησεις τα τελευταια 6 χρονια, ενω ταυτοχρονα εχουν κλεισει τουλαχιστον 10-15, καποιες απο τις οποιες πηγαν Σκοπια, Αλβανια, Βουλγαρια....
Οποτε οποιος δεν εχει ετοιμη δουλεια απο τον μπαμπα ή μεσο για να μπει στο Δημοσιο, δεν εχει παρα ελαχιστες πιθανοτηες να βρει μια αξιοπρεπη δουλεια. Και μη μου πειτε να παρει δανειο για να επενδυσει σε κατι, διοτι πολυ απλα η αγορα ειναι μικρη και κυριως χωρις λεφτα, οποτε τζιφος!
-
Για κάθε πρόβλημα υπάρχει και μια λύση!
Οι επιχειρήσεις είναι λογικό να μετακινούνται σε χώρες που το κόστος είναι χαμηλότερο ή οι συνθήκες επιτρέπουν στο προϊόν τους να πουλήσει περισσότερο!
Γιατι δεν συζητάμε επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ανθήσουν στην επαρχία?
Τουρισμός,εκμετάλευση του προγράμματος Leader,πρότυπες αγροτικές επιχειρήσεις,call centers,ιχθυοκαλλιέργειες,εκμετάλευση τοπικών αγαθών!Το να πεις ότι μετακινείσαι σε μια άλλη πόλη,ειδικά αν δεν κατάγεσαι απο εκει,είναι αρκετά δύσκολο!
Απο την άλλη,είναι αδιανόητο να μην γίνουν επενδύσεις στην Αθήνα, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες 5 εκατομυρίων ανθρώπων.Είνα σαν να λέμε τι έγινε πρώτο..η κότα ή το αυγό?
Η μετακίνηση προς την επαρχία πιστεύω πως είναι κάτι που ήδη συμβαίνει.
Ηδη,μελέτες δείχνουν,οτι στην Αθήνα υπάρχει έντονη τάση προαστιοποίησης,με μετακινήσεις που περιλαμβάνουν την Χαλκίδα και την Ελευσίνα.Θα έλεγα να συζητήσουμε τι θα μπορούσε κάποιος να κάνει στην επαρχία, ανεξάρτητα απο κοινωνικά status και άλλα ευτελή.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Οταν το υδροκεφαλο Αθηναικο κρατος καταλαβει οτι επενδυνοτας χρηματα κυριως στην Αθηνα το μονο που κανει ειναι να δημιουργει μεγαλυτερες ανισοτητες, αρα μελλοντικα μεγαλυτερα προβληματα, τοτε ισως εχουμε κανει την αρχη....Δεν ειναι τυχαιο που σε ολον το νομο μου δεν εχουν ανοιξει περισσοτερες απο 3-4 σοβαρες επιχειρησεις τα τελευταια 6 χρονια, ενω ταυτοχρονα εχουν κλεισει τουλαχιστον 10-15, καποιες απο τις οποιες πηγαν Σκοπια, Αλβανια, Βουλγαρια....
Ως προς την πρώτη παράγραφο, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο μπορούν και αυτές οι επενδύσεις (που είναι σίγουρα μεγάλες) να βοηθήσουν πραγματικά την Αττική, μια που συνήθως γίνονται με κοντόφθαλμο προγραμματισμό και, ας πούμε, πολύ συγκεντρωμένες τοπικά ανάγκες.
Ως προς τη δεύτερη παράγραφο, ας μην ξεχνάμε ότι το ίδιο το κράτος με τους μηχανισμούς του και τη γραφειοκρατία του ωθεί τις επιχειρήσεις σε τέτοιες χώρες... Οταν κοστίζει στο βιομήχανο τα μισά να φτιάξει και να λειτουργήσει το εργοστάσιό του σε κάποια άλλη κοντινή χώρα, νομίζετε ότι έχει λόγο να βοηθήσει την ελληνική εργασιακή κατάσταση? Δε νομίζω... Και έχουμε μάλιστα και πρόσφατα παραδείγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας...
-
Κανεις δε μπορει να κατηγορησει τους βιομηχανους που φεγουν και πανε σε αλλη χωρα, αλλα το θεμα ειναι τι εχει κανει αυτο το κρατος για να τους 'κρατησει' στην Ελλαδα.
Εγω επιμενω παντως οτι οι επενδυσεις και τα εργα που γινονται στην Αθηνα ειναι μη-ανταποδοτικα και κυριως αυτο-καταργουμενα, για τον πολυ απλο λογο οτι ειναι επιπλεον κινητρα για να ερθει κοσμος στην Αθηνα, πραγμα που με τη σειρα του δημιουργει παλι τα ιδια προβληματα με αυτα που ωθησαν εξ'αρχης στο να γινουν τα εργα.
Λεω ενα απλο παραδειγμα: τι θα ηταν πιο χρησιμο για την Αττικη?
α) η Αττικη οδος?
ή
β) να φυγουν 1,000,000 Αθηναιοι και να πανε στην επαρχια?Αν υπηρχε τροπος να υλοποιησουμε το (β), τοτε πολυ απλα η κινηση στην Αθηνα θα ηταν τοσο ανετη που το (α) θα ηταν σχεδον περιττο.
Αν ομως κανουμε το (β) θα ανακουφισθει η Αθηνα για 1, 2, 5 χρονια ισως, αλλα ταυτοχρονα αν η Αθηνα τοτε εχει γινει 6,5εκ τοτε το εργο θα ειναι πρακτικα αχρηστο!!!
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Εγω επιμενω παντως οτι οι επενδυσεις και τα εργα που γινονται στην Αθηνα ειναι μη-ανταποδοτικα και κυριως αυτο-καταργουμενα, για τον πολυ απλο λογο οτι ειναι επιπλεον κινητρα για να ερθει κοσμος στην Αθηνα, πραγμα που με τη σειρα του δημιουργει παλι τα ιδια προβληματα με αυτα που ωθησαν εξ'αρχης στο να γινουν τα εργα.Λεω ενα απλο παραδειγμα: τι θα ηταν πιο χρησιμο για την Αττικη?
α) η Αττικη οδος?
ή
β) να φυγουν 1,000,000 Αθηναιοι και να πανε στην επαρχια?Αν υπηρχε τροπος να υλοποιησουμε το (β), τοτε πολυ απλα η κινηση στην Αθηνα θα ηταν τοσο ανετη που το (α) θα ηταν σχεδον περιττο.
Αν ομως κανουμε το (β) θα ανακουφισθει η Αθηνα για 1, 2, 5 χρονια ισως, αλλα ταυτοχρονα αν η Αθηνα τοτε εχει γινει 6,5εκ τοτε το εργο θα ειναι πρακτικα αχρηστο!!!
Σπύρο, δεν αντιλέγω με αυτά που λες, ας μην μπαίνουμε όμως σε τέτοιες συγκρίσεις, γιατί δεν έχουν και πολύ νόημα. Το βασικό ερώτημα εδώ είναι, τι μπορούμε να κάνουμε για να μεταφέρουμε κάποιες από τις υπηρεσίες που παραδοσιακά υφίστανται μόνο στην Αθήνα, και σε άλλες πόλεις...
Κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτό που μπορεί να σώσει την κατάσταση είναι η βαριά βιομηχανία. Μόνο αυτή μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πολλές θέσεις εργασίας, αποκέντρωση του πληθυσμού και παράλληλα πλούτο στις περιοχές που σιγά σιγά εγκαταλείπουν οι κάτοικοί τους, αφού δεν έχουν άλλη λύση... Δυστυχώς όμως οι κινήσεις του κράτους (και εδώ το εννοώ υπερκομματικά) προσανατολίζονται οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί... Ειλικρινά δεν ξέρω ποιος είναι ο σκοπός αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι μέσα από ένα σύμπλεγμα μπερδεμένων και αντικρουόμενων διατάξεων καταφέρνουν να δημιουργούν τόση σύγχυση στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους...
Τελικά ποιους ευνοεί αυτό το κλίμα? Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν σαφή προβλήματα επιβίωσης, όλοι το ξέρουμε αυτό... Οι μικρομεσαίες δείχνουν να χάνουν το λόγο ύπαρξής τους, αφού συνδυάζουν με έναν ανεπιτυχή τρόπο τη μειωμένη ικανότητα ελαχιστοποίησης του κόστους των μικρών επιχειρήσεων, με τη δυσκολία ελιγμού των μεγάλων... Οι κολοσσοί από την άλλη (όσοι έχουν μείνει) βασίζονται συνήθως στα μεγάλα ονόματα που τους διοικούν και στα οποία ανήκουν, και κυρίως στη δυνατότητα αυτών για περιθωριακές και πίσω από τα ταμπλώ κινήσεις (ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε). Και αυτές οι οργανώσεις όμως κάποτε φτάνουν στο τέλμα τους, και πιστεύω ότι πολύ σύντομα (πχ μετά τους Ολυμπιακούς, οπότε θα κοπάσει και όλο το κλίμα της ανάπτυξης και επένδυσης) θα αλλάξει ριζικά το τοπίο...
Σχετικά με το παράδειγμά σου, πιστεύω ότι η Αττική Οδός έτσι κι αλλιώς χρειαζόταν. Γιατί άνθρωποι μεγαλύτεροι από εμένα θα συμφωνήσουν πως ακόμη και πριν 10 χρόνια (όπου κυκλοφορούσαν σαφώς λιγότερα αυτοκίνητα στο λεκανοπέδιο, και κάποιος με στοιχεία μπορεί να μας πει πόσα ακριβώς λιγότερα), αν κάποιος ήθελε να φύγει προς την Εθνική οδό για Ελευσίνα έκανε ένα δίωρο σίγουρα, άντε 1.5 ώρα, ενώ τώρα ξεκινάω από την άλλη άκρη της Αττικής (Μαρκόπουλο) και σε μισή ώρα έχω φτάσει στα Μέγαρα! (πρόσφατο χρονομετρημένο παράδειγμα ).
-
Πολύ ωραίο θέμα και θα ήθελα να καταθέσω και τις δικές μου απόψεις μη παραλείποντας να αναφέρω ότι έχουν άμεση σχέση με τα βιώματα μου από τη ζωή μου στην Κρήτη αλλά και τη διαμονή μου για 8 χρόνια στην Αθήνα.
Αρχίζοντας από την ερήμωση των χωριών. Πέρα από τη νοσταλγία ή το ρομαντισμό τα χωριά ερημώνουν γιατί δεν έχουν πλέον να προσφέρουν αυτά για τα οποία δημιουργήθηκαν. Και εξηγούμε. Παλιότερα με τη δυσκολία μετακίνησης και εξασφάλισης νερού ο άνθρωπος έπρεπε να είναι κοντά στην περιουσία του ώστε να φτάνει σε αυτή μέσα σε ανεκτούς χρόνους περπατώντας ή με τη χρήση κάποιου ζώου. Επίσης θα έπρεπε να ζει κοντά σε νερό με αποτέλεσμα όπου υπήρχε πηγή ή ποτάμι να χτίζεται και χωριό. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου και στην ύπαιθρο τα τελευταία 20 χρόνια έδωσε τη δυνατότητα στον άνθρωπο της υπαίθρου να ξεπεζέψει και να πάρει αυτοκίνητο. Τώρα μπορεί να είναι μακρύτερα από την εργασία του και να την προσεγγίζει πολύ εύκολα. Στα μέρη μου τα περισσότερα χωριά ερημώνουν και ορισμένα μεγαλώνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς γιατί γίνονται εμπορικά κέντρα ολόκληρων περιοχών ή συγκοινωνιακοί κόμβοι.
Ευκαιρίες για δουλειά υπάρχουν πάντα φτάνει να υπάρχει διάθεση για εξεύρεση της και όχι σνομπισμός και ραχάτι. Όσον αφορά ποιότητα ζωής ομορφιά και συνθήκες για να μεγαλώσεις σε υγιές περιβάλλον τα παιδιά σου νομίζω δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.
Αν εξαιρέσουμε μια μερίδα εργαζομένων που δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας στον τομέα τους στην επαρχία και είναι φυσιολογικό να τους εγκλωβίζει αυτό οι υπόλοιποι γιατί δεν κάνουν το μεγάλο βήμα. Ξέρω πολλούς που μένουν στο ενοίκιο και δουλεύουν για το μεροκάματο και δεν επιστρέφουν στα μέρη τους να κυνηγήσουν το ίδιο μεροκάματο ζώντας στο δικό τους σπίτι και να εκμεταλλεύονται συγχρόνως την όποια μικρή ή μεγάλη αγροτική τους περιουσία.
Τελικά όλα είναι θέμα επιλογών και τόλμης αν θέλετε. Το ξέρω ότι η Αθήνα έχει τα θέλγητρα της αλλά για μένα προσωπικά δεν αντιπροσωπεύει τη ζωή που θα ήθελα για μένα και την οικογένεια μου. -
Ειναι σιγουρο οτι η υπερσυγκεντρωση στην Αθηνα εξυπηρετει καποια πολιτικα συμφεροντα. Ας μη μπουμε σε λεπτομερειες πανω σε αυτο γιατι θα μας 'κοψουν'.
Επισης ειναι λογικο να ερημωνουν καποια μερη οπως ειπε και ο EMMANOYHL για τους λογους που εξηγησε. Ομως αυτο δεν οδηγει πουθενα. Το θεμα ειναι να βρεθει καποιος τροπος ωστε αυτη η ταση να μειωθει ή και να αντιστραφει. Εδω ειναι πλεον θεμα πολιτικης βουλησης. Πολυ φοβαμαι οτι αν συνεχισθει αυτη η ταση σε λιγα χρονια θα εχουμε μια τεραστια Αθηνα και μια αδεια επαρχια. Τα αποτελεσματα οπως καταλαβαινει κανεις θα ειναι καταστροφικα και μη αναστρεψιμα πλεον.
Επισης σιγουρο ειναι οτι χρειζονται να γινουν εργα υποδομης στην Αθηνα για να εξυπηρετηθει ο κοσμος που μενει εδω. Αλλα οπως ειπα και πριν αν αυτα τα εργα δεν συμπληρωθουν με αντιστοιχα εργα στην επαρχια, τοτε ειναι απλα πεταμενα λεφτα...
Θα συμφωνησω απολυτα με αυτα που ειπωθηκαν για την βιομηχανια. Μαλιστα οι παλαιωτεροι θα θυμουνται οτι η Ελλαδα στη δεκαετια του 60-70 ειχε αξιολογη βιομηχανια... Οταν ομως σημερα ο πρωθυπουργος της χωρας μας βλεπει σαν μια χωρα που που παραγει γκαρσονια και παρεχει υπηρεσιες, τοτε τα σχολια για την πολιτικη βουληση που ελεγα και πιο πανω, ειναι περιττα...
-
Καλημέρα σας παιδιά. Συμφωνώ με πολλές από τις απόψεις που εκθέσατε.
Το πρόβλημα είναι ότι με το υπάρχον σύστημα 'αποκέντρωσης' που συνίσταται στη μεταφορά επιχειρήσεων στην Χαλκίδα και στην ευρύτερη περιοχή Αττικής, ο κόσμος συνεχίζει να κινείται, να ζει και να επιβαρύνει την Αθήνα. Δεν νομίζω ότι αυτή η συμπεριφορά βοηθάει ιδιαίτερα. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αυξάνουμε το μέγεθος της Αθήνας, χωρίς να βοηθάμε την περιφέρεια.
Σκοπός είναι να δημιουργηθούν πολλές μικρές πόλεις-κέντρα διάσπαρτα στην επικράτεια, ώστε να υπάρχει σωστός ανταγωνισμός. Με τον τρόπο αυτό, θα αρχίσει ο πολίτης να 'δένεται' με τον τόπο που ζει και να μην θέλει να φύγει για τις πιο μεγάλες πόλεις.
Όσο για την έλλειψη θέσεων εργασίας, νομίζω ότι αν ο κόσμος το θέλει, μπορεί πολύ εύκολα να το καταφέρει. Αλλά, έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα τέτοια θέληση. Δεν είπαμε να γυρίσει ο κόσμος στο χωριουδάκι των 5 κατοίκων, αλλά δεν νομίζω ότι κάποιος Αθηναίος ή Θεσσαλονικεύς δεν μπορεί να ζήσει στο Βόλο ή στην Λάρισα ή στην Ξάνθη ή... ή... ή...χωρίς πραγματικά να του λείψει τίποτα. Και φυσικά μετά παίρνουν σειρά και οι πιο μικρές κωμοπόλεις. Στο κάτω-κάτω, με το αυτοκίνητο πλέον πιο συμφέρον είναι να πας Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική, παρά να κινηθείς από τη ανατολική πλευρά στη δυτική.
Για την Αθήνα, δεν συζητάμε, χαρακτηριστικό το τόπικ 'οδήγηση στην Αθήνα.Θα τρελαθώ' που έχει χτυπήσει υψηλότατη συμμετοχή. Μια καλή πρόβλεψη για το μέλλον της θα έχετε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών. Όσοι πιστοί, απομακρυνθείτε!!!
Υ.Γ. Μένω στην Θεσσαλονίκη και πολύ εύκολα θα την κάνω, αν βρω δουλειά εκτός αυτής. Η Αθήνα μου αρέσει σαν πόλη, αλλά δύσκολα θα έμενα. Δεν είμαι από χωριό, αλλά από τους λίγους που Πάσχα και αργίες δεν έχουν πουθενά να πάνε. Πάντως, αν δω κατάλληλες προϋποθέσεις, έχω φύγει. Αυτά για να μην κατηγορηθώ για μπαρουφολογία εκ του ασφαλούς!
-
Λοιπόν, άργησα λίγο να συνδεθώ και παρακαλώ να μου επιτρέψετε να πω την άποψή μου χωρίς παραθέσεις, για οικονομία χώρου και χρόνου.
Εμπειρία δεν ξέρω εάν έχω, ξέρω ότι ξεκίνησα να δουλεύω το 1985, στα 23. Αρχικά στο εμπόριο και μετά από δύο χρόνια και στη μεταποίηση. Δύσκολα ήταν, μάλιστα στην αρχή η καλύτερη κουβέντα που άκουγα από φίλους ήταν 'μ@λ@κας είσαι;' Τότε, λοιπόν, ήταν τρομερά δύσκολο να βρείς εργάτες παραγωγής!!!!! Σήμερα μπορείς να βρεις όσους εργάτες θέλεις, αφού οι άνθρωποι φαίνεται ότι κατάλαβαν ότι η ασφάλιση και το ένσημο είναι το ίδιο απαραίτητα με το ημερομίσθιο, αλλά εάν βρεις στέλεχος για την επιχείρησή σου, η γιορτή κρατάει 40 ημέρες.
Από την άλλη, δεν χρειάζεται όλοι να δουλεύουμε στο Δημόσιο, αλλά ούτε και σε βιομηχανίες. Υπάρχει και το εμπόριο, όπου μάλιστα μπορείς εάν έχεις όρεξη να ξεκινήσεις δίχως μία και με μεγάλα περιθώρια (πχ ζαρζαβατικά στη λαχαναγορά ). Σύζυγος φίλου και συνεργάτη στην Αγγλία εργάζεται από το σπίτι της, πηγαίνοντας στα γραφεία της επιχείρησης (370 χιλιόμετρα μακριά) μία - δύο φορές το μήνα. Γιατί εδώ δεν μπορούμε; Και γιατί δε μπορούμε να ανοίξουμε ένα **σοβαρό **λογιστικό η δικηγορικό γραφείο, πχ;Είναι σαφές, πολλά είναι και τα άσχημα. Ελπίδα μου είναι ότι θα τα διορθώσουν οι νέοι άνθρωποι που θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν και θα έχουν όρεξη για δουλειά και όνειρα για το μέλλον. Διαφωνώ κάθετα με όσους δεν θέλουν να κλείνουν τα σχολεία στα μικρά χωριά. Να κλείσουν και να μεταφέρουν το παιδί μου σε ένα μεγάλο και άρτια οργανωμένο σχολείο, με τα καινούρια λεωφορεία που θα περνούν στην ώρα τους από τους καινούριους δρόμους που θα γίνουν. Αλλιώς θα μείνει αγράμματο και θα γίνει ψευτοαγροτάκος αναγκαστικά, ενώ εγώ το θέλω ΑΓΡΟΤΗ. Έχετε δει χωριά στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία; Έτσι θέλω το χωριό μου.
Οι επιχειρήσεις - κολοσσοί συνήθως έχουν πήλινα πόδια. Εκτός απ αυτό, δεν θα μπορούσαν να σταθούν στην Ελλάδα. Ο επιχειρηματίας που ελέγχει την επιχείρησή του είναι μια σταθερή βάση. Το κράτος δεν θα μας δώσει ποτέ τίποτα έτοιμο και για να λέω την αλήθεια δεν θα το ήθελα κιόλας, φοβάμαι ότι θα με αποκοίμιζε. Πάλι, δεν θα πάμε κι όλοι στην επαρχία, κάποιοι θα πάνε πρωτεύουσα, κάποιοι Ευρώπη, κάποιοι Αμερική και κάποιοι, ίσως, Ρωσία, Κίνα και δεν ξέρω που αλλού.
Εν κατακλείδι, η αιτία για την υπερσυγκέντρωση στα αστικά κέντρα είναι ο ίδιος ο πολίτης. Που άφησε τη μονοκατοικία στο χωριό του για να πάρει πανάκριβο διαμέρισμα πχ στον Πύργο, ενώ με το αυτοκίνητό του μπορούσε να κατέβει σε 15 το πολύ λεπτά. Και, αντίστοιχα, άφησε το πατρικό του στον Πύργο για να πάρει διαμέρισμα στην Αθήνα όχι γιατί η δουλειά του το απαιτούσε αλλά στο βωμό αυτού που λέγεται 'διασκέδαση', λες και δεν μπορούσε να πάει όποτε ήθελε να 'διασκεδάσει' στην Αθήνα.
Και μου χαλάει πολύ τη διάθεση ο Δήμαρχος η ο Νομάρχης που λέει 'τέτοιες επενδύσεις θέλουμε στην περιοχή μας' κάθε φορά που ανοίγει ένα πολυκατάστημα ξένων προς την Ελλάδα συμφερόντων η κάποια μεγάλη τουριστική μονάδα που όχι μόνο μαντρώνει τους τουρίστες μέσα, για να μη χαλάσουν μισό ευρώ εκτός, αλλά ακόμα και για τις οικοδομικές εργασίες φέρνει κόσμο από αλλού και απασχολεί 'ντόπιους' μόνο σαν καθαρίστριες και γκαρσόνια.
Πολλά έγραψα, συμπαθάτε με. Σταματάω πάραυτα. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
...Εμπειρία δεν ξέρω εάν έχω, ξέρω ότι ξεκίνησα να δουλεύω το 1985, στα 23. Αρχικά στο εμπόριο και μετά από δύο χρόνια και στη μεταποίηση. Δύσκολα ήταν, μάλιστα στην αρχή η καλύτερη κουβέντα που άκουγα από φίλους ήταν 'μ@λ@κας είσαι;' Τότε, λοιπόν, ήταν τρομερά δύσκολο να βρείς εργάτες παραγωγής!!!!! Σήμερα μπορείς να βρεις όσους εργάτες θέλεις, αφού οι άνθρωποι φαίνεται ότι κατάλαβαν ότι η ασφάλιση και το ένσημο είναι το ίδιο απαραίτητα με το ημερομίσθιο, αλλά εάν βρεις στέλεχος για την επιχείρησή σου, η γιορτή κρατάει 40 ημέρες.
Από την άλλη, δεν χρειάζεται όλοι να δουλεύουμε στο Δημόσιο, αλλά ούτε και σε βιομηχανίες. Υπάρχει και το εμπόριο, όπου μάλιστα μπορείς εάν έχεις όρεξη να ξεκινήσεις δίχως μία και με μεγάλα περιθώρια (πχ ζαρζαβατικά στη λαχαναγορά ). Σύζυγος φίλου και συνεργάτη στην Αγγλία εργάζεται από το σπίτι της, πηγαίνοντας στα γραφεία της επιχείρησης (370 χιλιόμετρα μακριά) μία - δύο φορές το μήνα. Γιατί εδώ δεν μπορούμε; Και γιατί δε μπορούμε να ανοίξουμε ένα **σοβαρό **λογιστικό η δικηγορικό γραφείο, πχ;....Aν θες στελεχη για την επιχειρηση σου, ερχομαι εγω!
Απο εκει και περα, τα περιθωρια για δικια σου δουλεια στην επαρχια ειναι μικρα για πολλους και διαφορους λογους: Μερικοι απο αυτους ειναι πχ οτι οικονομικα η επαρχια περνα πολυ δυσκολες ωρες γιατι εχει χασει σε πολυ μεγαλο ποσοστο αυτους οι οποιοι 'χρηματοδοτουσαν' την επαρχια. Αυτοι ειναι φυσικα οι αγροτες. Αυτοι πλεον ειναι πολυ λιγοι και δεν εχουν την οικονομικη επιφανεια που ειχαν παλαιωτερα. Αυτο εχει σαν αποτελεσμα ενας ολοκληρος κυκλος απο αλλα επαγγελματα να περνα και αυτος δυσκολες ωρες. Οποτε για να το πω απλα δεν υπαρχει χρημα! Και απο τη στιγμη που δεν υπαρχει χρημα...'ουκ αν λαβεις παρα του μη εχοντος...'
Δεν ειναι ολα σκουρα και ουτε θελω να τα παρουσιασω ετσι, αλλα ομως πραγματι ειναι πολυ δυσκολα τα πραγματα. Το χειροτερο για μενα ειναι οτι δεν βλεπω να αλλαζει αυτη η κατασταση.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
...Απο εκει και περα, τα περιθωρια για δικια σου δουλεια στην επαρχια ειναι μικρα για πολλους και διαφορους λογους: Μερικοι απο αυτους ειναι πχ οτι οικονομικα η επαρχια περνα πολυ δυσκολες ωρες γιατι εχει χασει σε πολυ μεγαλο ποσοστο αυτους οι οποιοι 'χρηματοδοτουσαν' την επαρχια. Αυτοι ειναι φυσικα οι αγροτες....Ψάχνω χρόνια, χωρίς τύχη, για δυο άτομα, ένα υπεύθυνο παραγωγής κι ένα υπεύθυνο λογιστηρίου. Επίσης για συνεργάτη, για προώθηση προϊόντων στην Αθήνα. Αν ενδιαφέρεσαι . . . .
Αγρότες; Τι είναι αυτό; Γιατί μια αγροτική επιχείρηση (θα έπρεπε να) είναι μια οργανωμένη και σοβαρή επιχείρηση και τέτοιες δεν είχαμε ούτε έχουμε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Τρία αδέλφια (οι δύο γεωπόνοι) στο χωριό μου έχουν μια τέτοια επιχείρηση, με κέρδη ετήσια περί τα 300.000 € και μην αρχίσεις, γιατί τα περισσότερα χωράφια που καλλιεργούν τα ενοικιάζουν.
Είναι περιττό, πιστεύω, να αναφέρω ότι ένα μαγαζί που εισάγει και πουλάει πχ ρούχα δεν το θεωρώ επιχείρηση, αλλά υδροκέφαλο ανακυκλωτή χρήματος που όλο και λιγοστεύει. Και πιστεύω ότι είναι καταδικασμένο να κλείσει. Και σαν απόδειξη χρησιμοποιώ το γεγονός ότι είναι πιό ακριβά τα ρούχα στον Πύργο (και την Αθήνα, φυσικά) απ ότι στο Παρίσι, στο Λονδίνο ή στη Ρώμη.
Έχεις προσέξει τα σπίτια που κτίζονται; Τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν; Την ευημερία των τσιγγάνων; Η επαρχία περνά πολύ δύσκολες ώρες, γιατί τα καλύτερα παιδιά της την εγκαταλείπουν χωρίς να το σκεφτούν. -
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα και επιτρέψτε μου να πώ κι εγώ την γνώμη μου.
Κατ'αρχάς να πώ ότι, αν και έχω γεννηθεί στην Αθήνα, απο τα 18 μου και μετά δεν έζησα σχεδόν καθόλου εδώ μέχρι τα 39 μου (σπουδές , στρατός και δουλειά στο Ηράκλειο Κρήτης) , δηλαδή μέχρι το 2000 που γύρισα.
Έζησα λοιπόν 10 χρόνια στο Ηράκλειο. Τα υπερ μπορούν να περιγραφούν συνοπτικά με μία φράση :
Αυτό που λέμε ποιότητα ζωής. Αν και, κατά τη γνώμη μου, το Ηράκλειο είναι μια απο τις πιο άσχημες πόλεις της Ελλάδας οι μικρές αποστάσεις και η υπόλοιπη Κρήτη σε αποζημιώνουν με το παραπάνω. Η ζωή είναι πιο ανθρώπινη, η ευκολία μετακίνησης ασύγκριτη σε σχέση με την Αθήνα, οι δυνατότητες διασκέδασης αν και όχι στο ίδιο επίπεδο όπως οι μεγάλες πόλεις υπάρχουν.Τα κατά τώρα:
(α) Κόστος ζωής. Δεν έχω δεί ακριβή νούμερα αλλά η αίσθηση μου είναι ότι το Ηράκλειο είναι 15-20% πιο ακριβό απο την Αθήνα.
(β) Επαγγελματικές ευκαιρίες. Στην ουσία ο μόνος λόγος για τον οποίο έφυγα.Αν είσαι μισθωτός σε τομέα υψηλής τεχνολογίας και σου αρέσει αυτό που κάνεις δυστυχώς οι ευκαιρίες εκτός Αθήνας είναι πρακτικά ανύπαρκτες.
(γ) Οικονομικές απολαβές . Απόρροια του (β) παραπάνω αν και για μένα τουλάχιστον δεν αποτέλεσαν λόγο μετακίνησης.Να τονίσω εδώ ότι όταν το πήρα απόφαση ψαχνόμουνα για 2 χρόνια τουλάχιστον για άλλη πόλη εκτός Αθήνας. Έκανα συνεντεύξεις απο Πάτρα έως Γιάννενα και Θεσσαλονίκη. Τζίφος.
Τα πράγματα λοιπόν δυστυχώς δεν είναι έτσι ακριβώς όπως θα ήθελα κι εγώ και όπως τα περιγράφεις φίλε ililias. Και μάλιστα σε θέματα απασχόλησης ανθρώπων που δυστυχώς η εργασία τους εκ του αντικειμένου της τους επιβάλλει να ζητήσουν μεσαίες προς μεγάλες επιχειρήσεις για εργοδότες.
Αν βέβαια μπορείς να με παραπέμψεις σε εταιρεία που θέλει υπεύθυνο μηχανογράφησης με 15+ χρόνια εμπειρίας και υπεύθυνη οικονομικού τμήματος με 10+ χρόνια εμπειρίας (η γυναίκα μου) έρχομαι και αύριο. Και πίστεψε με ΔΕΝ ζητώ τις ίδιες οικονομικές απολαβές με της Αθήνας.
-
Το είχα πει και παλαιότερα και θα το επαναλάβω για μια ακόμη φορά. Αν ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός δεν ξεκινήσει την αποκέντρωση, μην περιμένετε πλέον από κανένα τίποτα. Και για να εξηγηθώ. Πρώτο παράδειγμα. Τι δουλειά έχει το ΥΕΑ στην Αττική? η θέση του έπρεπε να είναι στη Θεσσαλονίκη. Τι δουλειά έχει το Υπουργείο Γεωργίας στην Αττική? Η θέση του είναι στη Λάρισα στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου. Θα μπορούσα να απαριθμήσω άπειρες λύσεις, απλές και εφικτές που όχι μόνο θα απομάκρυναν κόσμο από την Αττική, αλλά θα συγκρατούσαν και κόσμο της επαρχίας αφού πλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εύρεση εργασίας Θα μου πείτε τώρα μα πώς, πόσες θέσεις εργασίας κλπ. θα έδινε η μετακίνηση κάποιας δημόσιας υπηρεσίας στην επαρχία. Η απάντηση είναι πόσοι άνθρωποι και ελευθέρα επαγγέλματα βρίσκονται και ζούνε γύρω από μια δημόσια υπηρεσία. Ένταξη η κίνηση που περιγράφω δεν θα έλυνε το πρόβλημα ολοκληρωτικά, αλλά θα ήταν μια αρχή. Και αφού πλέον η Αττική δεν θα ήταν το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα, πολλές άλλες επιχειρήσεις θα μετανάστευαν προς την επαρχία. Εξ’ άλλου το μοντέλο της συγκέντρωσης όλων των διοικητικών υπηρεσιών μιας χώρας σε ένα σημείο, για εύκολη πρόσβαση έλεγχο και συνεννόηση μεταξύ των πέρασε στο παρελθόν. Σήμερα στην ηλεκτρονική εποχή, με τα τόσο εξελιγμένα μέσα επικοινωνίας με τις τηλεσυνδιασκέψεις τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αλλά, πάντα αυτό το αλλά, που έχει να κάνει με οικονομικά πάντα, συμφέροντα. Αν λοιπόν ξαφνικά αποχωρήσει το 1/3 που πληθυσμού της Αττική προς την επαρχία, ξέρετε τι πρόκειται να γίνει στην Αττική? Να σας πω λοιπόν τι θα γίνει. Οικονομικό κράχ, που θα ξεκινά από την πτώση των εξωπραγματικών αξιών των ακινήτων μέχρι και την πτώση του ετήσιου τζίρου του περιπτέρου που βρίσκεται απέναντι από το γραφείο μου. Λοιπόν τι λέτε? Ποιος πολιτικός έχει άντερα να εισπράξει τέτοιο κόστος? Εξ’ άλλου ο Έλληνας πάντα κοντόφθαλμος ήταν. Δός ειμήν σήμερον, πάντα λέει. Και όταν ο ίδιος περνά καλά στα τετραγωνικά του κουτιού του, βλέπε διαμέρισμα, τότε δεν ενδιαφέρεται και για πολλά-πολλά. Για τούτο αδίκως περιμένετε να δείτε κάποια καλυτέρευση της ζωής στην Αττική. Φίλοι μου πολύ φοβάμαι ότι χάσαμε κάθε ελπίδα για το λεκανοπέδιο.
-
να σας γραψω εδω το καθημερινο προγραμμα της μυτιληνης στην οποια σπουδαζω εδω και 4 χρονια, να μου πειτε αν τα παρατατε και ερχεστε τρεχοντας αυριο αν βρειτε δουλεια???
ξυπνημα στις 8.30 για να ειμαι στη σχολη στις 9.00 (9 παρα δεκα φευγω απο το σπιτι και πηγαινω με το λεωφορειο)
Κατα τις 2 κατεβαινω στην πολη με λεωφορείο (5 λεπτα διαδρομη) για φαγητο και καφέ..Σ.Σ οι εργαζομενοι που σχολανε κατα τις 3, θελουν μολις μιση ωρα για να φανε και μετα οι περισσοτεροι πινουν καφε στις καφετεριες της μυτιληνης.
απογευμα εχει γυμναστηριο το οποιο ειναι κεντρικο (7 λεπτα με τα πόδια)
σουπερ μαρκετ (5 λεπτά με τα πόδια)
σινεμα (10 λεπτά με τα πόδια)
βιντεο κλαμπ , αγορα το ίδιογενικα την ημέρα δεν δαπανω πάνω απο μισή ωρα για μετακινησεις...
στην αθηνα που δουλευω τα καλοκαιρια, θέλω 2 ώρες μινιμουν μονο για να παω και να ρθω στη δουλεια... αν θελω να παω και για καφε, μεχρι να παρκαρω κτλτκτλ ζησε μαι... για αυτο εγω λεω να μεινω στο νησι οσο αντεξω@@@!!!
εδω εχεις χρονο για εσενα, για την οικογενεια σου κατι που δεν εξαργυρωνεται με λεφτα... οι ανθρωποι ειναι πιο ηρεμοι, δεν πεθαινουν από το αγχος...
πλακα ειχε οταν μιλαγα με ενα ντοπιο και του ελεγα οτι το καλοκαιρι για να παω από παλληνη κεντρο με αυτοκινητο ηθελα 1,15 ωρες... ο ανθρωπος ειχε μεινει και με κοιταζε λες και ημουν από τον Αρη!!!!
-
Ο χρήστης beachbum έγραψε:
....
(β) Επαγγελματικές ευκαιρίες. Στην ουσία ο μόνος λόγος για τον οποίο έφυγα.Αν είσαι μισθωτός σε τομέα υψηλής τεχνολογίας και σου αρέσει αυτό που κάνεις δυστυχώς οι ευκαιρίες εκτός Αθήνας είναι πρακτικά ανύπαρκτες.
....
Τα πράγματα λοιπόν δυστυχώς δεν είναι έτσι ακριβώς όπως θα ήθελα κι εγώ και όπως τα περιγράφεις φίλε ililias. Και μάλιστα σε θέματα απασχόλησης ανθρώπων που δυστυχώς η εργασία τους εκ του αντικειμένου της τους επιβάλλει να ζητήσουν μεσαίες προς μεγάλες επιχειρήσεις για εργοδότες.Αν βέβαια μπορείς να με παραπέμψεις σε εταιρεία που θέλει υπεύθυνο μηχανογράφησης με 15+ χρόνια εμπειρίας και υπεύθυνη οικονομικού τμήματος με 10+ χρόνια εμπειρίας (η γυναίκα μου) έρχομαι και αύριο. Και πίστεψε με ΔΕΝ ζητώ τις ίδιες οικονομικές απολαβές με της Αθήνας.
ΑΥΤΟ ακριβώς λέω: Έχεις δίκαιο (αν και γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις στην επαρχία επίσης συζητήθηκε), αλλά δεν μιλάμε για ανθρώπους με την εμπειρία που περιγράφεις. Πιστεύω, πάντως, ότι εάν έμενες λίγα χρόνια ακόμα στο Ηράκλειο (η όπου αλλού) με τέτοια προσόντα, σήμερα θα είχες δική σου επιχείρηση.
Και μια ερώτηση: Ποιές είναι οι οικονομικές απολαβές στην Αθήνα; Γιατί γνωστοί μου που εργάζονται εκεί παίρνουν κι αυτοί όσα λέει η σύμβασή τους (όπως και οι δικοί μου συνεργάτες) ενώ το κόστος ζωής είναι πολλαπλάσιο. -
H No1 υποδομή για την συνολική ανάπτυξη μιας χώρας και την μερική έστω αποκέντρωση είναι ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Με τρένα υψηλών ταχυτήτων (200 χλμ) θα αλλάξει η ζωή μας.
Όταν η απόσταση Αθήνα - Πάτρα γίνει 1,5 ώρα με το τρένο, όταν η απόσταση Θεσσαλονίκη Αθήνα γίνει τρεις ώρες με το τρένο, και όταν η απόσταση Πάτρα - Γιάννενα γίνει 2,5 ώρες η ζωή μας θα αλλάξει πραγματικά.Σκέφτείτε τι ωραία θα ήταν να έμενες πχ στο Διακοπτό να δούλευες στην Αθήνα και να ήξερες ότι μόλις πάρεις το τραίνο από το Διακοπτό σε μια ώρα θα είσαι στο γραφείο σου διαβάζoντας την εφήμεριδα σου ή ακόμα δουλέυοντας με το laptop σου
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
H No1 υποδομή για την συνολική ανάπτυξη μιας χώρας και την μερική έστω αποκέντρωση είναι ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Όταν η απόσταση Αθήνα - Πάτρα γίνει 1,5 ώρα με το τρένο, όταν η απόσταση Θεσσαλονίκη Αθήνα γίνει τρεις ώρες με το τρένο, και όταν η απόσταση Πάτρα - Γιάννενα γίνει 2,5 ώρες η ζωή μας θα αλλάξει πραγματικά.Σκέφτείτε τι ωραία θα ήταν να έμενες πχ στο Διακοπτό να δούλευες στην Αθήνα και να ήξερες ότι μόλις πάρεις το τραίνο από το Διακοπτό σε μια ώρα θα είσαι στο γραφείο σου διαβάζoντας την εφήμεριδα σου ή ακόμα δουλέυοντας με το laptop σου
Συμφωνούμε απόλυτα εάν προσθέσεις και το οδικό δίκτυο, που βοηθάει τρομερά τις μεταφορές των εμπορευμάτων. Όταν άνοιξε η παράκαμψη της Πάτρας (ευχαριστούμε, αφέντη, που καθυστέρησε μόνο 20 χρόνια) τα καθημερινά έξοδα ενός φορτηγού από την Ηλεία για Αθήνα μειώθηκαν κατά 50 τουλάχιστον ευρώ (πετρέλαια + 2 ώρες υπερωρία του οδηγού).
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Συγνώμη , θα μπορούσαμε να συζητήσουμε σε κάτι που να... εφάπτεται
στην σφαίρα του εφικτού
Που το βρήκαμε , τρένο , Πάτρα - Γιάννενα ????????????????Αποστόλης ,
'ο Παγουράς ' , δηλαδή απο τα Γιάννενα , που θα δούνε τρένο το 20000000000000000000000000000000000000 και βάλε -
Ο χρήστης apostolis έγραψε:
Συγνώμη , θα μπορούσαμε να συζητήσουμε σε κάτι που να... εφάπτεται
στην σφαίρα του εφικτού
Που το βρήκαμε , τρένο , Πάτρα - Γιάννενα ????????????????Αποστόλης ,
'ο Παγουράς ' , δηλαδή απο τα Γιάννενα , που θα δούνε τρένο το 20000000000000000000000000000000000000 και βάλεΤο παράπονό μας λέμε, Απόστολε, τι θέλουμε και δεν μας το δίνουνε.
Ουάάάάάά, σέλω τλαινάκιιιιιιιι
Αποκέντρωση: από τη θεωρία στην πράξη (Αθήνα vs. Επαρχία)