-
Γεια σε όλους!
Υπήρξε ένα συμβάν που με προβλημάτισε πρόσφατα-περίπου μία εβδομάδα πριν-και θα ήθελα τα φώτα σας...
Μέλος της οικογένειάς μου έχει παρκάρει-νόμιμα και καλά τοποθετημένο-σε ένα στενό,σε κατοικημένη περιοχή.Βγαίνοντας και επιστρέφοντας στο αυτοκίνητό της για να φύγει βρίσκει το αυτοκίνητο χτυπημένο(η πόρτα του οδηγού βαθουλωμένη και ο αριστερός καθρέφτης εντελώς βγαλμένος και πεσμένος κάτω).
Ο υπαίτιος οδηγός εγκατέλειψε το σημείο χωρίς να αφήσει τα στοιχεία του. Αυτόπτης μάρτυρας είδε την πινακίδα και μάς ενημέρωσε.
Η οδηγός,λοιπόν κάλεσε την Τροχαία,έγινε η δήλωση και κάλεσε και την ασφαλιστική της.Ήρθε πραγματογνώμονας,έγινε και δήλωση στην ασφάλεια.
Η ασφάλεια,με τη σειρά της,μας παρέπεμψε στην ασφαλιστική του υπαιτίου.
Από το ατύχημα πέρασαν 8 μέρες(Σάββατο των εκλογών),και κάθε μέρα(από τη Δευτέρα) παίρνουμε τηλέφωνο την ασφαλιστική του υπαιτίου.Την Πέμπτη έστειλαν δικό τους πραγματογνώμονα στο συνεργείο.
Την Παρασκευή που τους ξαναπήραμε,είπαν ότι ανοίχτηκε φάκελος,αλλά ο πελάτης τους ακόμη δεν έκανε δήλωση
Η απορία μου είναι η εξής:η ασφαλιστική προφανώς και μάς καθυστερεί,αλλά με αυτή την καθυστέρηση εμείς χάνουμε κάποιο δικαίωμα στη διεκδίκηση αποζημίωσης ή οτιδήποτε άλλο;;Υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε;;Το αυτοκίνητο είναι μεν στο συνεργείο,αλλά δεν έχει επισκευαστεί ακόμη-εν αναμονή της αποζημιώσης...
-
Γεια σε όλους!
Υπήρξε ένα συμβάν που με προβλημάτισε πρόσφατα-περίπου μία εβδομάδα πριν-και θα ήθελα τα φώτα σας...
Μέλος της οικογένειάς μου έχει παρκάρει-νόμιμα και καλά τοποθετημένο-σε ένα στενό,σε κατοικημένη περιοχή.Βγαίνοντας και επιστρέφοντας στο αυτοκίνητό της για να φύγει βρίσκει το αυτοκίνητο χτυπημένο(η πόρτα του οδηγού βαθουλωμένη και ο αριστερός καθρέφτης εντελώς βγαλμένος και πεσμένος κάτω).
Ο υπαίτιος οδηγός εγκατέλειψε το σημείο χωρίς να αφήσει τα στοιχεία του. Αυτόπτης μάρτυρας είδε την πινακίδα και μάς ενημέρωσε.
Η οδηγός,λοιπόν κάλεσε την Τροχαία,έγινε η δήλωση και κάλεσε και την ασφαλιστική της.Ήρθε πραγματογνώμονας,έγινε και δήλωση στην ασφάλεια.
Από το ατύχημα πέρασαν 8 μέρες(Σάββατο των εκλογών),και κάθε μέρα(από τη Δευτέρα) παίρνουμε τηλέφωνο την ασφαλιστική του υπαιτίου.Την Πέμπτη έστειλαν δικό τους πραγματογνώμονα στο συνεργείο.
Την Παρασκευή που τους ξαναπήραμε,είπαν ότι ανοίχτηκε φάκελος,αλλά ο πελάτης τους ακόμη δεν έκανε δήλωση
Η απορία μου είναι η εξής:η ασφαλιστική προφανώς και μάς καθυστερεί,αλλά με αυτή την καθυστέρηση εμείς χάνουμε κάποιο δικαίωμα στη διεκδίκηση αποζημίωσης ή οτιδήποτε άλλο;;Υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε;;Το αυτοκίνητο είναι μεν στο συνεργείο,αλλά δεν έχει επισκευαστεί ακόμη-εν αναμονή της αποζημιώσης...
-
Γεια σε όλους!
-
Ελπίζω να είχατε σκεφτεί να κάνετε αυτοψία στο αυτοκίνητο του υπαίτιου και να έχετε φωτογραφίες με τις ζημιές στο δικό του. Μετά από τόσες μέρες εύκολα θα το έχει επισκευάσει. Και φυσικά ελπίζω να έχετε τα στοιχεία του αυτόπτη που κράτησε την πινακίδα, ώστε να τον καλέσετε στο δικαστήριο.
Λυπάμαι που στο λέω, αλλά ο τύπος αμφιβάλω αν θα δεκτεί τις ευθύνες των πράξεων του (αφού έτσι και αλλιώς προσπάθησε να τις αποφύγει φεύγωντας), οπότε θα πάτε δικαστηκά. Και φυσικά χωρίς στοιχεία και μάρτυρες θα πάρετε μία μάντρα...
-
Όταν λέτε 'αυτοψία στο αυτοκίνητο του υπαίτιου' τι εννοείται;Αφού εγκατέλειψε τον τόπο του ατυχήματος και ο αριθμός κυκλοφορίας του μάς έγινε γνωστός από τρίτο άτομο...Υπάρχει κάποια ειδική διαδικασία που δεν γνωρίζουμε;
Σε κάθε περίπτωση,ευχαριστώ για τη βοήθειά σας!
-
Το μονο που μπορει να υποχρεωσει τον οδηγο να κανει δηλωση (αφου κανει το κινεζο) ειναι να κατατεθει μηνυση κ αγωγη εναντιον οδηγου (αγνωστου προς το παρων), ιδιοκτητη κ ασφαλιστικη εταιριας.
-
Επειδή είναι γνωστός ο αριθμός κυκλοφορίας,βρήκαμε μέσω της ασφαλιστικής του το όνομά του και παραδέχθηκαν και οι ίδιοι ότι το όχημα είναι ασφαλισμένο σε αυτούς...
Όμως,αν γίνει η μήνυση όσο εκκρεμεί η απόφαση του δικαστηρίου,δηλ. ως την εκδίκαση της υπόθεσης(συνήθως γύρω στα 2 χρόνια μετά) και εφόσον βγει υπέρ η απόφαση,η ασφαλιστική δεν καλύπτει τις ζημιές.Τουλάχιστον έτσι μάς είπε η Τροχαία.Άρα τι γίνεται;Το όχημα δε θα επισκευαστεί για 2 έτη;
-
Το οτι θα γινει μηνυση για εγκαταλειψη, οπου θα φαινεται κ το οτι υπαρχει μαρτυρας (αν υπαρχει κ θελει να καταθεσει), θα λειτουργησει ως πιεση στον οδηγο που δεν κανει τη δηλωση. Η αγωγη (οπου θα ζητας τις ζημιες με τοκο, που ξεκιναει να γραφει απο την μερα καταθεσης της αγωγης) θα λειτουργησει ως πιεση στην ασφαλιστικη να πιεσει κ εκεινη εκεινον. Αν δεν κανει δηλωση ο οδηγος, δεν μπορεις να κανεις κατι αλλο.
-
Μου έχει τύχει παρόμοιο περιστατικό. Άκρη δεν βγήκε και δεν αποζημιώθηκα.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Μου έχει τύχει παρόμοιο περιστατικό. Άκρη δεν βγήκε και δεν αποζημιώθηκα.Τι κινησεις εκανες, υπηρχαν μαρτυρες?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Μου έχει τύχει παρόμοιο περιστατικό. Άκρη δεν βγήκε και δεν αποζημιώθηκα.
Τι κινησεις εκανες, υπηρχαν μαρτυρες?
Όχι φίλε μου. Έγινε ως εξής: Γκόμενα ήρθε από Αθήνα και πήγαμε σε 5άστερο ξενοδοχείο της πόλης για τα περαιτέρω. Επειδή βιαζόμουν όπως καταλαβαίνεις το άφησα έξω σε γωνία, με την μούρη να προεξέχει λίγο από το πεζοδρόμιο (στον προφυλακτήρα των άλλων παρκαρισμένων δηλαδή), αλλά καθόλα νόμιμα παρκαρισμένος. Το άλλο πρωί βρήκα το φτερό ζουληγμένο, τον προφυλακτήρα σπασμένο (από το ζούληγμα) και ένα χαρτάκι με μια πινακίδα στον υαλοκαθαριστήρα. Πήρα αμέσως τους φίλους μου στην ΕΛΑΣ και βρήκα ονοματεπώνυμο ιδιοκτήτη κλπ. Αυτός δέχθηκε ότι το είχε ο γιός του εκείνο το βράδυ και ότι ήταν όντως εκεί παρκαρισμένος αλλά δεν δέχτηκε ότι έγινε ατύχημα. Έπρεπε να το πάω δικαστικά και δεν άξιζε...
ΥΓ: Θα μπορούσα να το πάω και Κευσιανά... αλλά δεν ήθελα να βγάλω το 0.45 για τέτοια χαζά.
-
να του εξηγησεις-ψησεις του, πατερα οτι η επιβαρυνση στα ασφαλιστρα του ειναι μηδαμινη ισως και καθολου και να δεχτει να γινει ελεγχος στο αμαξι του..αν εχει επισκευαστει φαινεται...το πολυ πολυ να του καλυψεις την αυξηση των ασφαλιστρων για να κανει δηλωση αν εφταιγε. Ειναι αδικο για να γλυτωσει αυτος ενα 50-αρι να σε χωσει μεσα κανα 750-αρι..
Τωρα αν ο γυιος δεν εχει διπλωμα η ειναι νεος οδηγος η δεν ειναι δηλωμενος τοτε να κανει δηλωση στο ονομα του, ο πατερας.
(οταν ειχε τρακαρει η κορη μου δεν ηταν δηλωμενη σαν νεα οδηγος, μιλησα με παθοντα και δεχτηκε να κανω εγω δηλωση)Θα το θυμασαι αυτο το γ....ησι και θα γελας μετα απο λιγο καιρο...ειναι ακριβο το σπορ αυτο...
-
Δηλαδη δεν ειχες μαρτυρα κ αυτος δεν δεχοταν τιποτα, οποτε δεν ασχοληθηκες για τα περαιτερω με τις κανονικες διαδικασιες? Ε, δεν θα εβγαζες ακρη.
-
Όπως ξαναείπα, και επισήμανε ο kacey αρχικά ΠΡΕΠΕΙ να δεις αν έχετε τα στοιχεία του μάρτυρα και αν δέχετε να καταθέσει σε δικαστήριο.
Επίσης αφού έχετε τις πινακίδες, εγώ το ΠΡΩΤΟ που θα έκανα ήταν να ψάξω να βρω το αυτοκίνητο και να δω σημάδια του χτυπήματος. Φωτογραφίες άμεσα, πριν προλάβει να επισκευάσει τίποτα, και να φαίνονται οι πινακίδες του.
Μετά πρέπει να κάνετε μύνηση και να ξεκινήσει η διαδικασία που ανέφερε ο kacey. Αν έχεις νομική προστασία η δουλειά σου τελειώνει εκεί, μέχρι να γίνει δικαστήριο (αν χρειαστεί). Μετά από κανά-δύο χρόνια θα γίνει το δικαστήριο, και εφόσων υπάρχει μάρτυρας θεωρητικά θα αποζημειωθείς.
Αν δεν έχεις νομική προστασία, όλα τα παραπάνω (δικηγόροι, έξοδα δικαστηρίου κτλ) πρέπει να τα βάλεις από την τσέπη σου, μέχρι να βγει η απόφαση. Εκεί πατάνε όλοι (και οι ασφαλιστικές) και προτιμούν να το παίξουν τρελίτσες. Σε περίπτωση συγγενικού προσώπου (η νύφη μου), την τράκαρε πιτσιρίκα που βγήκε από STOP (η νύφη μου έγγυος λίγων μηνών στο πρώτο της παιδί, και η αδερφή μου ακολουθούσε από πίσω με παρέα) και παρότι οι ζημιές ήταν πολύ μικρές, αρνιώταν να κάνει δήλωση γιατί λέει ότι είχε πληρώσει την προηγούμενη, και αυτή ήταν η φορά της άλλης να πληρώσει (δύο-τρεις μέρεις νωρίτερα είχε τρακάρει άλλη κοπέλα με τον ίδιο τρόπο και νόμιζε ότι τα τροχαία πάνε μία πληρώνω εγώ και μία ο άλλο... Δεν κάνω πλάκα, ούτε υπερβάλω. Ήταν σίγουρη, και παρότι προσπάθησε η οικογένεια της να την μεταπείσει και η ασφαλιστική της, αναγκαστήκαμε να πάμε δικαστηκός). Τελικό αποτέλεσμα, η νύφη μου αποζημειώθηκε αφού γέννησε και το ΔΕΥΤΕΡΟ παιδί της, με τιμές φυσικά μερικών χρόνων πριν.
-
Ο χρήστης ELTASSOS έγραψε:
να του εξηγησεις-ψησεις του, πατερα οτι η επιβαρυνση στα ασφαλιστρα του ειναι μηδαμινη ισως και καθολου και να δεχτει να γινει ελεγχος στο αμαξι του..αν εχει επισκευαστει φαινεται...το πολυ πολυ να του καλυψεις την αυξηση των ασφαλιστρων για να κανει δηλωση αν εφταιγε. Ειναι αδικο για να γλυτωσει αυτος ενα 50-αρι να σε χωσει μεσα κανα 750-αρι..Το έκανα αυτό και είπε ότι δεν θα δηλώσει τίποτα. Εγώ από την άλλη το μόνο που είχα ήταν ένα χαρτάκι με την πινακίδα του, τίποτα άλλο.
Δηλαδη δεν ειχες μαρτυρα κ αυτος δεν δεχοταν τιποτα, οποτε δεν ασχοληθηκες για τα περαιτερω με τις κανονικες διαδικασιες? Ε, δεν θα εβγαζες ακρη.
Exactly.
-
εγω εχω ζησει το ακριβως αντιθετο, να μας κανουν μυνηση οτι χτυπησαμε αυτοκινητο στην αθηνα (ζουμε θεσσαλονικη). μας ενημερωσαν 3 μερες μετα το συμβαν και ζητησαμε πραγματογνωμονα για να αποδειξουμε οτι το αυτοκινητο δεν εχει επισκευαστει (ηταν αβαφο και 12 χρονια οποτε θα εκανε μπαμ η διαφορα χρωματος εαν το ειχαμε βαψει,αλλα δεν ηρθε ποτε)
αφου δωσαμε καταθεση στην τροχαια με δικους μας μαρτυρες οτι εκεινο το βραδυ το αυτοκινητο βρισκοταν θεσσαλονικη και οχι αθηνα, ο πταισματοδικης (νομιζω) απερριψε την μυνηση κατα παντως υπευθυνου (παρολο που ο μυνητης ειχε υποτιθεται μαρτυρα ο οποιος της εδωσε τα νουμερα μας) λογο ελλειψης στοιχειων.
βεβαια το ηθικο διδαγμα ειναι οτι οι ασφαλειες προσπαθουν να στον φορεσουν οπως μπορουν. επειδη εμεις ειχαμε κανει αρνητικη δηλωση οταν μας ενημερωσαν στην ασφαλιστικη μας, τοτε ναι μεν μας καλυπτε η νομικη βοηθεια αλλα εαν καταδικαζομασταν τοτε θα επρεπε να τα πληρωσουμε απο την τσεπη μας (την ζημια).
οποτε την επομενη φορα αποφασισα απο το να μπλεκω να ζητησω 50 ευρω για τα ασφαλιστρα και να κανω θετικη δηλωση, γιατι εαν σου κατσει στραβα, παρολο που εχεις δικιο, θα βρεθεις ζημιωμενος με το καλημερα.
Υ.Γ. στην περιπτωση μου πιστευω οτι ο μαρτυρας εκανε καποιο νουμερο-ψηφιο λαθος, καθως δεν γνωριζαν τι οχημα εχουμε, μεχρι που η μητερα μου τους τα ειπε (λαθος το ξερω αλλα δεν της εκοψε). οποτε πιστευω οτι απλα ηταν μια παρεξηγηση και οχι μια εσκεμμένη κινηση.
-
O τίτλος του θέματος είναι παραπλανητικός, παραπέμπει στο πολύ σοβαρό αδίκημα του να εγκαταλείψεις τραυματία σε ατύχημα. Όπως αυτοί που παρασύρουν κάποιον και τον εγκαταλείπουν... Ή με χτύπησε κι έφυγε κι εγώ ήμουν τραυματισμένος. Είναι και κόλπο για να τον ξεσκίσεις τον άλλον, ακόμα και να είσαι καλά λες ότι πιάστηκε ο λαιμός σου κλπ πας στο νοσοκομείο σου φοράνε κι ένα κολλάρο καλού κακού και είσαι άρχοντας! Ο άλλος πάει μέσα αυτεπάγγελτα για εγκατάλειψη τραυματία και τρέχει...
Δεν ξέρω αν θεωρείται τροχαίο ατύχημα το να χτυπήσεις ένα παρκαρισμένο αλλά αυτό δεν έχει σημασία, εσύ τι φαντάστηκες ότι θα έπρεπε να κάνει;; Να περιμένει να γυρίσεις για να σου πει ότι σε χτύπησε;;; Εσύ θα το έκανες, να πρέπει να πας όπου θέλεις και να περιμένεις μήπως ο άλλος φανεί;;Δυστυχώς αν ο άλλος δεν θέλει να κάνει δήλωση αναγκάζεσαι να σκεφτείς την αυτοδικία. Πας τον βρίσκεις και τον πείθεις ότι πρέπει να κάνει δήλωση. Πώς τον πείθεις, εσύ ξέρεις. Βρίσκεις τα παιδιά του, τη γυναίκα του τη μάνα του, τη δουλειά του, τους πρήζεις όλους κάθε μέρα, αφήνεις υπαινιγμούς ότι είσαι στον υπόκοσμο (και ελπίζεις να μην είναι αυτός και σου γυρίσει μπούμερανγκ) κλπ. Ή απλά στέλνεις μερικούς να του σπάσουν το αυτοκίνητό του και έχεις τουλάχιστον την ηθική ικανοποίηση.
Με τα δικαστήρια θα περάσουν χρόνια και μάλλον θα πληρώσεις περισσότερα από όσα θα πάρεις. Οπότε θυμίζω την προαναφερθείσα ηθική ικανοποίηση που θα σου κοστίσει μόνο 50-100 ευρώ.... πολύ φτηνότερα και με μηδέν χαμένο χρόνο!
Σοβαρά όμως αν έχεις μάρτυρα που δέχεται να ασχοληθεί κάποτε θα δικαιωθείς. Θα κάνεις και την αγωγή σου (αποφεύγεις τη μήνυση που περιέχει μπελάδες και για σένα) θα την κάνεις και καταψηφιστική (όχι αναγνωριστική) που σημαίνει ότι το επιτόκιο το δικαστικό (πιο μεγάλο από τα κοινά) μετράει από τότε που την κάνεις για όσα πάρεις και περιμένεις και ελπίζεις.... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Δεν ξέρω αν θεωρείται τροχαίο ατύχημα το να χτυπήσεις ένα παρκαρισμένοΘεωρείται.
τι φαντάστηκες ότι θα έπρεπε να κάνει;; Να περιμένει να γυρίσεις για να σου πει ότι σε χτύπησε;
Το σωστό θα ήταν να αφήσει χαρτάκι με τα στοιχεία του και να το δηλώσει στην ασφάλεια του. Θα πλήρωνε η ασφαλιστική, κανένα κόστος για τον υπαίτιο.
Ή απλά στέλνεις μερικούς να του σπάσουν το αυτοκίνητό του και έχεις τουλάχιστον την ηθική ικανοποίηση.
Επειδή με τον λόγο άκρη δε θα βγάλεις αν δεν θέλει να το παραδεχτεί, αυτή είναι η μόνη λύση.
-
Ευχαριστώ πολύ όλους σας για τη βοήθεια!
@onyx !
Για να απαντήσω στην ερώτησή σας,η πρόθεσή μου δεν ήταν να δώσω ένα παραπλανητικό τίτλο-topic.Χάριν συντομίας έδωσα αυτό τον τίτλο,οπότε συγγνώμη αν άθελά μου παραπλάνησα κάποιον...
Σχετικά με τον όρο 'τροχαίο'...Ο ΚΟΚ θεωρεί όχημα ό,τι κινείται στην άσφαλτο-αυτοκίνητο,μηχανάκι,ποδήλατο,ακόμη και...κάρο.Όταν κάτι από τα ανωτέρω συμμετέχει σε κάποιο ατύχημα,αυτό θεωρείται τροχαίο.Στη δική μας περίπτωση υπήρξαν υλικές ζημιές...Το άρθρο 43 του ΚΟΚ( http://www.4troxoi.gr/files/Media/Pdf/KOK.pdf ) αναφέρει ότι οποιοσδήποτε εγκαταλείψει τον τόπο ατυχήματος(με ή χωρίς τραυματισμό),ακόμη και αν,π.χ. έκανε επειδή δεν ήταν εκεί ο άλλος οδηγός και δεν ήξερε ποιον να ενημερώσει,οφείλει εντός 24 ωρών να ενημερώσει την αστυνομία για το συμβάν,αλλιώς φέρει ποινική ευθύνη και τιμωρείται με φυλάκιση 1 μήνα ή/και αφαίρεση διπλώματος για 3 μήνες(σε περίπτωση δικύκλου(;)).
Στη δική μας περίπτωση εγκατέλειψε και δεν ενημέρωσε τις αρχές.Άρα έχει αστική ευθύνη(οι υλικές ζημιές) και ποινική ευθύνη(η εγκατάλειψη).
Προσωπικά θεωρώ ότι όποιος οδηγεί έχει την ευθύνη του εαυτού του και οφείλει να είναι προσεκτικός.Ατυχήματα,όμως,συμβαίνουν.Άνθρωποι είμαστε!Καταλαβαίνω το άγχος που μπορεί να προκληθεί από το τρακάρισμα και ότι στο σοκ της στιγμής κάποιος μπορεί να 'τα χάσει'.Όμως όταν αργότερα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του,ε,αυτό είναι αδικαιολόγητο...Ο νόμος,όμως,προβλέπει και προστατεύει!Πάντως,άσχετα από τη νομική ευθύνη,υπάρχει,νομίζω και η ηθική...
Το νομικό κομμάτι λίγο-πολύ όλοι το γνωρίζουν.Όμως,κάποιος με προηγούμενη εμπειρία αλλιώς σε διαφωτίζει...Γι'αυτό και ζήτησα τη βοήθειά σας...Αυτό περί αγωγής-μήνυσης δεν το γνώριζα,οπότε ευχαριστώ πολύ που το φέρατε στην αντίληψή μου! -
Παιδιά ο Θεός μας έδωσε την ομιλία για να συνενοούμαστε.... οπότε:
Αφού και βρήκες τον υπαίτιο απλά έπρεπε να κάνετε μια φιλική δήλωση και ΤΕΛΟΣ.
Εαν δεν δεχτεί να κάνει την φιλική δήλωση του κάνεις αγωγή.
Την τροχαία τζάμπα την φωνάξατε .
Ποινικές ευθύνες εφόσον δεν υπήρξε τραυματισμός δεν υπάρχουν.
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ