-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Σπύρο, η γενική διαπίστωση είναι ότι αυτά που λες συμβαίνουν γιατί είμαστε (με διαφορά) αυτοί που παράγουν λιγότερο στην ΕΕ. Προσωπικά, το έχω ξαναπεί, ψάχνω τρόπους να βγώ από την 'δική μου' τρύπα εγώ, οι άμεσοι συνεργάτες μου, μετά οι έμμεσοι κλπ, σε ομόκεντρους κύκλους. Με ενδιαφέρει το χωριό μου, ο νομός μου, η χώρα μου, η ήπειρός μου, με την σειρά - όπως ακριβώς με ενδιαφέρει η οικογένειά μου, οι συγγενείς, γνωστοί κ φίλοι, συμπατριώτες, συνεργάτες κοκ.
Αυτή είναι η ιδέα μου, αυτός ο τρόπος που έχω σκεφτεί. Σωστός / λάθος, μέχρι να βρω κάτι καλύτερο αυτό ακολουθώ.+1000 σε όλα...!
-
το ξερω οτι παραγουμε λιγοτερο, το γιατι προσπαθουμε να καταλαβουμε/εξηγησουμε
-
Και υπάρχουν παραγωγοί που την παράγουν κ είναι μια χαρά:
Α, αυτοί γιατί δεν αυξάνουν την παραγωγή τους ώστε να μηδενιστούν οι εισαγωγές ντομάτας; Φοβούνται μην πλουτίσουν;
κάποια στιγμή θα πρέπει να φύγει απ' τ μυαλό μας η χοντρή κονόμα κ να γυρίσει το λογικό κέρδος που θα μας προσφέρει μια (απλά) άνετη ζωή.
Ποιος αναφέρθηκε σε 'χοντρή κονόμα'; . Κάτι διάβασες, σίγουρα όχι αυτά που έγραψα......
Θα σου απαντούσα, αλλά έχω καταλάβει ότι δεν θέλεις στ' αλήθεια απάντηση: Θέλεις μόνο να πεις τα δικά σου.
Για την ιστορία, με το πρώτο σου σχόλιο ... απαντάς στο δεύτερο (ή το ανάποδο).Ψψψτ, ηλίας, από τημ μπόλη έρχομαι...
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
το ξερω οτι παραγουμε λιγοτερο, το γιατι προσπαθουμε να καταλαβουμε/εξηγησουμεΓιατί ποτέ δεν μάθαμε να δουλεύουμε (με το μυαλό) ίσως
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
το ξερω οτι παραγουμε λιγοτερο, το γιατι προσπαθουμε να καταλαβουμε/εξηγησουμεΚαι περιμένεις από τον ιλιλιας να το μάθεις; (προς θεού, δεν λέω ότι δεν τα ξέρει όλα...)
Πάντως μας τα έχουν πει κάποιοι, πριν από μας για μας, γιατί δεν παράγουμε (έστω κι αν δεν είναι του διαμετρήματος του... ).
π.χ : http://www3.weforum.org/docs/WEF_GCR_Report_2011-12.pdf
και http://www.sev.org.gr/Uploads/pdf/Greec ... _small.pdfΕπίσης μια πολύ καλή ανάλυση, άκουσα στο Σκαι ραδιο, χτες Πέμπτη 2 αυγούστου στις 8 το βράδυ, στο μαγκαζίνο, με καλεσμένη μία οικονομολόγο (ντάξει, είπαμε, ΟΧΙ του διαμετρήματός του...), αλλά δεν το βρίσκω στο σαιτ του Σκαι.
-
Ιδιωτικοποιήσεις αντί γα μεταρρυθμίσεις; Όχι ευχαριστώ!
Της Αντιγόνης Λυμπεράκη
Ο εφιάλτης της αδράνειας: Ξαφνικά «ανακαλύφθηκαν» οι ιδιωτικοποιήσεις σε ρόλο της μαγικής λύσης που θα μας γλιτώσει από τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις.... Αν μάλιστα τις πλαισιώσουμε και με τίποτα εγγυήσεις και μονοπωλιακές δεσμεύσεις (για να «ανεβεί το τίμημα»), τότε θα μπορούμε και να συνεχίσουμε τα ρουσφέτια μας με το νέο ιδιοκτήτη! Κι έτσι, η ιδιωτικοποίηση, ως διά μαγείας εντάσσεται στην ύψιστη εθνική επιδίωξη: τη βολή μας και να μην αλλάξει τίποτα, προς Θεού!
Οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει ασφαλώς να γίνουν, αλλά θα...
...πρέπει να συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις και πραγματικό άνοιγμα (όχι κλείσιμο) των αγορών. Χωρίς μεταρρυθμίσεις, καλύτερα να μη γίνει τίποτα.
Γιατί θα πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις: υπάρχουν ορισμένα διαδικαστικά και τεχνικά επιχειρήματα. Υπάρχει όμως κι ένα κρίσιμο, στρατηγικής φύσης επιχείρημα, που επισκιάζει όλα τα άλλα.
Πρώτα τα τεχνικά και απλά:
Ακούγεται συχνά η άποψη πως δεν έχει νόημα η ιδιωτικοποίηση οργανισμών και επιχειρήσεων, επειδή όσο κι αν πουληθούν, δεν φτάνει για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζουμε.... Είναι ακριβές πως τα έσοδα δεν θα αρκούν για να αντιμετωπίσουν τα πιεστικά οικονομικά προβλήματα της χώρας. Όμως, αυτό είναι επιχείρημα για να πραγματοποιηθούν και μάλιστα γρήγορα και σε μεγάλη έκταση, και ειδικότερα σε συνδυασμό με άλλα διαρθρωτικά μέτρα (μεταρρυθμίσεις).
Πολλοί δεν θα προχωρούσαν σε ιδιωτικοποιήσεις με το φόβο ότι θα κατηγορηθούν για «ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας». Αλλά, τι σημαίνει ξεπούλημα; Ποια είναι η «πραγματική αξία» αυτών των περιουσιακών στοιχείων; Η αξία ενός στοιχείου δεν καθορίζεται από καλοπροαίρετες και αφελείς δικαστικές αποφάσεις, αλλά προσδιορίζεται από τις μελλοντικές προοπτικές χρήσης και αξιοποίησης... Αυτό έχει τρεις προεκτάσεις: Πρώτον, αν περιμένουμε να πιάσουμε την τιμή που κάποιοι φανταζόντουσαν στον καιρό των παχέων αγελάδων, τότε κάθε τιμή θα θεωρηθεί αυτομάτως εξευτελιστική καθώς δεν θα πλησιάζει εκείνην που έχει χαραχτεί με χρυσά γράμματα στο συλλογικό μας φαντασιακό.... Δεύτερον, όσο ένα περιουσιακό στοιχείο παραμένει αναξιοποίητο και αδρανές (ή λειτουργεί ανορθολογικά) η μέγιστη τιμή που θα μπορέσει να «πιάσει» συνεχώς θα μειώνεται.... Τέλος, όσο δεν αποκλείεται οριστικά η πιθανότητα να αγοραστεί ένα περιουσιακό στοιχείο σε υποτιμημένες δραχμές, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν και κατά πόσον θα βρεθεί κάποιος να το αγοράσει σε ακριβά ευρώ... Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν για τη δημιουργικότητα των χρηματο-οικονομικών συμβούλων του Δημοσίου.
Αλλά, το κρίσιμο επιχείρημα είναι άλλο! Ακόμα κι αν δεν είχε η χώρα μεγάλο οικονομικό πρόβλημα (ώστε να χρειάζεται να εισπράξει επειγόντως τα έσοδα από την πώληση), το κράτος θα έπρεπε να ξεφορτωθεί τις περισσότερες δημόσιες επιχειρήσεις. Και αυτό επειδή και μόνο η ύπαρξη αυτών των «φέουδων και τιμαρίων»:
Αποτελεί πειρασμό πελατειακών σχέσεων
Οδηγεί σε χειραγώγηση της αγοράς
Δημιουργεί δαιδαλώδεις καταστάσεις προμηθειών
Προάγει τη διαφθορά , και τέλος,
Χωρίζει την ελληνική κοινωνία σε δύο κατηγορίες: τους «εντός» και τους «εκτός» συστήματος...Με λίγα λόγια, η ύπαρξη και λειτουργία πλαδαρών και αδιαφανών δημόσιων επιχειρήσεων δηλητηριάζει το πολιτικό σύστημα. Για το λόγο αυτό και μόνο χρειάζονται ιδιωτικοποιήσεις. Όμως πρέπει να πλαισιώνονται με μεταρρυθμίσεις, αλλιώς οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές θα αποτελέσουν το νέο άλλοθι της μεταρρυθμιστικής αδράνειας.
Άρα, ιδιωτικοποιήσεις με μεταρρυθμίσεις για να ανασάνει το πολιτικό σύστημα.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε: Έθνος
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Σπύρο, η γενική διαπίστωση είναι ότι αυτά που λες συμβαίνουν γιατί είμαστε (με διαφορά) αυτοί που παράγουν λιγότερο στην ΕΕ. Προσωπικά, το έχω ξαναπεί, ψάχνω τρόπους να βγώ από την 'δική μου' τρύπα εγώ, οι άμεσοι συνεργάτες μου, μετά οι έμμεσοι κλπ, σε ομόκεντρους κύκλους. Με ενδιαφέρει το χωριό μου, ο νομός μου, η χώρα μου, η ήπειρός μου, με την σειρά - όπως ακριβώς με ενδιαφέρει η οικογένειά μου, οι συγγενείς, γνωστοί κ φίλοι, συμπατριώτες, συνεργάτες κοκ.
Αυτή είναι η ιδέα μου, αυτός ο τρόπος που έχω σκεφτεί. Σωστός / λάθος, μέχρι να βρω κάτι καλύτερο αυτό ακολουθώ.+1000 σε όλα...!
αυτός είναι ο παραδοσιακός (και δικός μου ) λάθος (σύμφωνα με τις σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες) τρόπος σκέψης που ερμηνεύει την ακαμψία των συντεχνιακών συμπεριφορών (ιδιωτ. & δημόσ) και καθηλώνει σε ύφεση την οικονομία.
το ιδεατό θα ήταν ( βραβείο νόμπελ John F. Nash) να στοχεύσει ο καθένας στις επιδιώξεις του (με αυτογνωσία) συμπληρώνοντας και συνεργαζόμενος με τον διπλανό του.
στην χώρα των αιώνιων λιγούρηδων (με την καλή έννοια) και στερημένων, πως να σταματήσεις την δίψα και την προσμονή για μια όσο το δυνατό καλύτερη (σπάταλη) ζωή με την λιγότερη δυνατή προσπάθεια?
ο χρόνος (γεωλογικός ) είναι με το μέρος μας.....έτσι κι' αλλιώς κατά βάθος όλοι μεγαλώσαμε μέσα στην προπαγάνδα του 'πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικιά μας θάναι...' η Πόλη? ...η βασιλεία των ουρανών?...η ανάπτυξη? ...η ευρωπαϊκή σύγκλιση?.....(you name it...)
όσο για την παραγωγή προϊόντων (αγροτικών, βιομηχανικών )η άποψή μου είναι ότι κακώς ασχολούμαστε με το πως θα αναπτύξουμε αυτή και δεν εστιάζουμε στις υπηρεσίες που είναι και το μέλλον της χώρας μας δηλ. τουρισμός, μεταφορές, τράπεζες, ενέργεια κά. -
Ο χρήστης vice246 έγραψε:
όσο για την παραγωγή προϊόντων (αγροτικών, βιομηχανικών )η άποψή μου είναι ότι κακώς ασχολούμαστε με το πως θα αναπτύξουμε αυτή και δεν εστιάζουμε στις υπηρεσίες που είναι και το μέλλον της χώρας μας δηλ. τουρισμός, μεταφορές, τράπεζες, ενέργεια κά.Πριν αρχίσεις να ψάχνεις για παντεσπάνι, καλό θα ήταν να έχεις εξασφαλίσει το ψωμί.
Κοινώς, πριν επενδύσεις σε υπηρεσίες, καλό θα ήταν να έχεις εξασφαλίσει τα είδη πρώτης ανάγκης (αλλιώς που θα βρεις λ7? Καταλαβαίνεis...) -
Υποτίθεται μια Ευρωπαϊκή χώρα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο δεν θα κάθεται να κοιτάει το στάρι να μεγαλώνει.
Θα παράγει προϊόντα υψηλής τεχνογνωσίας.Θα υπάρχει βέβαια αγροτική παραγωγή αλλά δεν είναι απαραίτητο να καλύπτεις όλες τις ανάγκες σου - θα έχεις όμως και εξαγωγές ακριβών αγροτικών προϊόντων ώστε να μην έχεις αρνητικό αγροτικό ισοζύγιο.
-
όσο για την παραγωγή προϊόντων (αγροτικών, βιομηχανικών )η άποψή μου είναι ότι κακώς ασχολούμαστε με το πως θα αναπτύξουμε αυτή και δεν εστιάζουμε στις υπηρεσίες που είναι και το μέλλον της χώρας μας δηλ. τουρισμός, μεταφορές, τράπεζες, ενέργεια κά.
Πριν αρχίσεις να ψάχνεις για παντεσπάνι, καλό θα ήταν να έχεις εξασφαλίσει το ψωμί.
Κοινώς, πριν επενδύσεις σε υπηρεσίες, καλό θα ήταν να έχεις εξασφαλίσει τα είδη πρώτης ανάγκης (αλλιώς που θα βρεις λ7? Καταλαβαίνεis...)Δεν χρειάζεται να φτιάχνουμε αεροπλάνα σχεδιασμένα από λευκό χαρτί, ούτε και πυραύλους ή διαστημικούς σταθμούς, απλά πράγματα χρειάζονται, όπως να εξασφαλίσουμε στο μέγιστο βαθμό τα είδη 1ης ανάγκης όπως είναι η διατροφή, δεν υπάρχει λόγος να έχεις τα χωράφια χέρσα για να φτιάχνεις τσιπάκια και τα προγράμματα τους και τα κέρδη σου να τα σπαταλάς για να εισάγεις αυτά που χρειάζεσαι για να ζήσεις.
Δεν είναι απαραίτητο να έχεις παροχή υπηρεσιών που θα σου φέρνει κέρδη από εξαγωγές και να πληρώνεις τους Τούρκους για να σου φτιάχνουν τα κατσαρόλια που χρειάζεσαι να βράσεις τα φασόλια σου λη για να ψήσεις το παντεσπάνι σου.
Τα παραδείγματα που μπορώ να σου δώσω είναι χιλιάδες, για να πετύχεις αυτό που λες πρέπει ειδικά στην Ελλάδα του σήμερα να αρχίσει μια κοσμογονία που θα πρέπει να κρατήσει αμείωτα 30 χρόνια. Αυτά που λες για να γίνουν προϋποθέτουν γνώσεις πανεπιστημιακού επιπέδου, έχουμε χιλιάδες επιστήμονες οι οποίοι είναι λίγοι όμως για να θρέψουν τους πολλούς αμόρφωτους που θα κάθονται και θα περιμένουν να περάσει το κάθε πρόγραμμα τη βάση beta για να πουληθεί.
Θα πρέπει να τα βάλεις με άλλες οργανωμένες κοινωνίες και προσανατολισμένες στο είδος αυτής της υπηρεσίας εδώ και δεκάδες χρόνια. Όλους αυτούς τους δεκάδες εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτους του δημοτικού που έχει η χώρα τι θα τους κάνεις ? Θα τους βάλεις στα κομματικά πανεπιστήμια να βγούν με ένα άχρηστο δίπλωμα και στην καλύτερη περίπτωση κομματικά στελέχη που θα μπλοκάρουν κάθε προοδευτική και παραγωγική κίνηση ? Μα το βλέπουμε το έργο καθημερινά εδώ και 40 χρόνια, η χώρα αν ξεφύγει από τις αγκυλώσεις της αύριο, μεθαύριο μπορεί να πετάει με 100 χλμ την ώρα και να μην έχει ανάγκη από καμμία κρίση κοινοτικού υπαλλήλου της τρόϊκας που μας κουνάει και το δάχτυλο.
Ας ξεκαθαρίσουμε με την κόπρο του Αυγεία που είναι το υπάρχον πολιτικό σύστημα με το υπόλοιπο ( όχι όλο ) πολιτικό προσωπικό που μπλοκάρει τα πάντα, κυριολεκτικά τα πάντα και μετά βλέπουμε τι πρέπει να κάνουμε, όσο για το κράτος που λες, εμείς είμαστε αυτό, άρα εμείς είμαστε το σάπιο κομμάτι της Ελλάδας ( όχι όλοι ) ας δούμε το πρόσωπο μας στον καθρέφτη τίμια όμως, και ας πάρουμε τις σωστές αποφάεεις για το μέλλον μας, ξέρουμε ποιές αποφάσεις πρέπει να πάρουμε.
Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα την αλήθεια για το που βρίσκεται η χώρα, να απαιτήσουμε να γίνουν αυτά που πρέπει στη δημόσια διοίκηση, να απαιτήσουμε οι υπουργοί να κόψουν τη σπατάλη των υπουργείων τους, να απαιτήσουμε να αλλάξει το σύστημα προμηθειών του δημοσίου, να απαιτήσουμε την εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος, να απαιτήσουμε οι περικοπές να αρχίσουν από την κυβέρνηση, τώρα, άμεσα, να καταργηθούν όλα τα προνόμια των πολιτικών, οι διπλές τους συντάξεις, να κοπούν τα σπά και τα μά, να μας δείξουν πρώτα εκείνοι ότι συμμετέχουν στη λιτότητα και μετά να την απαιτούν με οριζόντιο τρόπο από εμάς, τέλος γιατί υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορώ να πω αλλά τα γράφουν κάθε μέρα οι εφημερίδες οπότε ο δικός μου λόγος περαιτέρω δεν έχει αξία.
Ας αφήσουμε τα μεγάλα και σπουδαία για την ώρα που θα πατάμε στα πόδια μας γερά, τώρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με την καθημερινότητα μας, που κατάντησε άγρια, βάρβαρη και αποκρουστική, όχι κατ΄ανάγκη για κάποιον από εμάς προσωπικά, αλλά για την υπόλοιπη κοινωνία, εχτές πήγα γύρω από τα μέρη του Πύργου, είδα ζωντάνια στα πρόσωπα των ανθρώπων μέσα στην Αμαλιάδα που πέρασα, γιατί οι κάτοικοι εκεί παρόλα τα προβλήματα που θα έχουν σίγουρα, έχουν και τον τρόπο τους για να επιβιώνουν μη εξαρτώμενοι 100% από το Αθηναϊκό κράτος, ίσως λόγω απόστασης από αυτό, ίσως και λόγω εντοπιότητας και προσωπικής επαφής, αυτούς τους ανθρώπους αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας τους κατοίκους με
ποιανού εντολή βάλθηκαν οι κυβερνήσεις των άχρηστων πολιτικάντηδων τα τελευταία 40 χρόνια να τους κόψουν το γέλιο και το χαμόγελο ? με ποιό έρισμα και ποια δικαιολογία ?Η καθημερινότητα πρέπει να κερδηθεί ξανά από αυτούς που μας την αφαίρεσαν και μετά βλέπουμε για τις όποιες στρατιγικές, που τούτη την ώρα που μιλάμε ακόμα δεν υπάρχει καμμία στρατηγική στο κεφάλι τους παρά μόνο πως θα εξασφαλίσουν τη καλοπληρωμένη θεσούλα τους και τα προνόμια τους στο διηνεκές οι αχρείοι πολιτικάντηδες που αντί να δουλέψουν για να σώσουν ότι κατέστρεψαν εξακολουθούν την καταστροφή αρκεί αν σωθούν οι ίδιοι και εμείς τα κορόϊδα πιστεύουμε ότι θα μας σώσουν οι ανεπάγγελτοι, οι ανεπαρκείς και οι μικρόνοες που δεν έχουν το ανάστημα που απαιτούν οι περιστάσεις.
-
εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι αδύνατη ή παράλογη η όποια προσπάθεια παραγωγής σιτηρών, φρούτων κλπ αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ικανών να καλύψουν την εγχώρια αγορά με προοπτική την εξαγωγή του πλεονάσματος...ανταγωνιζόμενοι σε τιμές άλλες γειτονικές και μη χώρες.
ο τουρισμός στην χώρα μας ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε με την ανάλογη εθνική πολιτική ( και ποιος τομέας αντιμετωπίσθηκε όπως θα έπρεπε?)
πχ δεν μπορεί κανένας να λειτουργήσει (νόμιμα) ένα ορεινό καταφύγιο...πόσο μάλλον να δημιουργήσει...
επί 20 χρόνια συζητιέται η θαλάσσια διασύνδεση της θεσσαλονίκης με παρακείμενους παραθαλάσσιους δήμους, Χαλκιδική και Πιερία.
ο αρμόδιος υπουργός και οι υπηρεσίες ξέρουν τι σημαίνει προσκυνηματικός τουρισμός? και τι χρήμα μπορεί να εισρέει από προορισμούς όπως το μοναδικό Αγ. Όρος?
κρουαζιέρες....μαρίνες....αεροπλοία κλπ κλπ πόσοι ξένοι και ντόπιοι επιχειρηματίες τα παράτησαν μετά από την απύθμενη γραφειοκρατική ταλαιπωρία που τράβηξαν.
και άλλα βέβαια παραδείγματα που μπορούν να διευρύνουν τον 4μηνο θερινό τουρισμό σε 12μηνη 'βιομηχανία' εισροής ζεστού συναλλάγματος.ούτε βέβαια φαντάζομαι μια ελλάδα παραγωγής πανάκριβου λογισμικού γιατί απλούστατα δεν μπορεί να γίνει...
αλλά κάθε επιχειρηματική πρόταση δημιουργίας ενεργειακών πάρκων (αιολικών, ηλιακών κά) αντί να χαιρετίζεται και να υποστηρίζεται απεναντίας αντιμετωπίζεται πάντοτε όπως όλοι γνωρίζουμε, σχεδόν εχθρικά.διάβαζα πρόσφατα για την εξαγορά νησιού από αμερικάνο μαζί με τους ντόπιους κατοίκους.....εδώ
εδώ φουρτουνιάζει το αιγαίο στη σκέψη ενοικίασης βραχονησίδας.... -
εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι αδύνατη ή παράλογη η όποια προσπάθεια παραγωγής σιτηρών, φρούτων κλπ αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ικανών να καλύψουν την εγχώρια αγορά με προοπτική την εξαγωγή του πλεονάσματος...ανταγωνιζόμενοι σε τιμές άλλες γειτονικές και μη χώρες.
Εγώ δεν μίλησα για εξαγωγή...πλεονάσματος, αλλά για μη εισαγωγή λεμονιών από Αργεντική και Χιλή, σκόρδα από Ν.Ζηλανδία, πατάτες από Αίγυπτο κλπ άλλα χαριτωμένα αγροτικά προϊόντα που κοστίζουν δις € ετησίως, μίλησα για στρατιγική μείωσης της εξάρτησης από είδη που μπορούμε να παράγουμε εδώ για να μη στέλνουμε έξω το πανάκριβο χρήμα που δανειζόμαστε για να εισάγουμε ραπανάκια για την όρεξη.
Μίλησα για παραγωγές που είχαμε και που δεν έχουμε πια γιατί κάτι καρεκλοκένταυροι των ανεξέλεκτων γεωργικών συνεταιρισμών ακόμα και σήμερα αμοίβονται με μισθούς των 7-8.000 ε μηνιαίως και κάνουν κρυφίως τους εισαγωγείς έχοντας καταστρέψει τις παραγωγές που εισάγοντας οι ίδιοι, πχ σταφίδα από Τουρκία ενώ στην περιοχή τους πριν 10-15 χρόνια υπήρχε παραγωγή σταφίδας 75.000 τόνοι, σήμερα είναι με τις πρακτικές τους 25.000 τόνοι και ενώ οι δικοί μας οι εξαγωγείς δεν έχουν σταφίδες να εξάγουν προσφέροντας ταυτόχρονα και απασχόληση στη επεξεργασία τους, οι ίδιοι αυτοί στέλνουν στις αγορές απευθείας από Τουρκία σαμποτάροντας την ευημερία ολόκληρων περιοχών στερώντας ταυτίχρονα και κρατικά έσοδα.
Αυτά εννούσα με τις παραγωγές, όπου και να ψάξεις θα βρείς τους ίδιους να καταστρέφουν ότι υγιές υπήρχε μόνο και μόνο για ίδιον ώφελος καλυπτόμενοι από κομματικές κλίκες στις οποίες εξασφαλίζουν την παραμονή τους στο κοινοβούλιο.Όσο για τα υπόλοιπα που λες δεν διαφωνώ, όταν έλεγα ανεπάγγελτους και άσχετους αυτό ακριβώς εννο΄θσα, ότι δεν έχουν επαφή με το αντικείμενο τους και δεν μπορούν να το διαχειριστούν, πχ τα προηγούμενα χρόνια είχαμε το παράδειγμα του γυναικολόγου που τον είχαν υπουργό εμπορικής ναυτιλίας, τι να ξέρει ο άρισος γιατρός από τα ναυτιλικά και τα ιδιαίτερα κόλπα που απαιτεί αυτή η ενασχόληση και πως μπορεί να ελέγξει τις προτάσεις των γάτων συμβούλων του που τις περισσότερες φορές έχουν και φωτογραφικό χαρακτήρα και προωθούνται προς υπογραφη με το αζημήωτο φυσικά, όλος αυτός ο πλούτος που υπάρχει γύρω σου προήλθε από το μεροκάματο ? Κωλοέλληνες είμαστε και ίδιοι θα παραμείνουμε, σε όλα συμφωνούμε μέχρι κάποιος να μας βάλει το χέρι στην τσέπη, αν σου πω για υποψήφιο πολιτικό στη Β΄Περαιά που κάναμε αγώνα να μη βγεί τιέχει κάνει στην αγορά και στους υπαλλήλους του και πως το παίζει δημοκράτης και στο πλευρό του εργάτη να σου φύγει το κεφάλι από τη θέση του. Άστα να πάνε αδελφέ, για μύγες στο ψωμί τους μας έχουν όλοι όσοι μαπινοβγαίνουνε στο κοινοβούλιο καθώς και οι παρατρεχάμενοί τιυς, μα όλοι σου λέω, το βλέπεις άλλωστε τι μας κάνουν και τι άλλο μεθοδεύουν για την εξόντωση μας, και όταν όλα που ορέγονται τα αγοράσουν για ένα κομμάτι ψωμί, ίσως τότε μας επιτρέψουν να ζήσουμε αν όχι με άνεση αλλά με υποτυπώδη αξιοπρέπεια, μέχρι τότε όσοι επιζήσουν θα είναι του συστήματος οι υπόλοιποι στον κεάδα για χάρη του έλληνα πολιτικού, θα στήσουν και μνημείο, τω αγνώστω πολιτικό.
-
Στον φαύλο κύκλο της ύφεσης
Του Σταυρου ΛυγερουΗ συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας δεν προκαλεί μόνο κοινωνικά ερείπια. Προκαλεί και ποικίλες παρενέργειες στο στενά οικονομικό πεδίο: Πρώτον, εκτροχιάζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεύτερον, λόγω του υψηλού ρυθμού αύξησης των επισφαλειών, απειλεί το τραπεζικό σύστημα.
Η αύξηση των φόρων σε συνθήκες μεγάλης ύφεσης δεν λύνει το πρόβλημα των δημοσίων εσόδων. Δεν είναι μόνο ότι η μείωση του όγκου συναλλαγών μειώνει και τα έσοδα από τη σχετική φορολογία. Είναι πια και η αδυναμία ενός αυξανόμενου ποσοστού φορολογουμένων να πληρώσουν. Με τα εισοδήματά τους να έχουν κατρακυλήσει και με τις φορολογικές υποχρεώσεις τους να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, τα μικρομεσαία στρώματα βρίσκονται στη μέγγενη.
Αυτό ισχύει όχι μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και για μικροεπιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι κατά κανόνα πλήρωναν πολύ λιγότερους φόρους από όσους αντιστοιχούσαν στα πραγματικά εισοδήματά τους. Τα οφέλη αυτών των στρωμάτων από τη συστηματική και πολύχρονη φοροδιαφυγή, ωστόσο, κατά κανόνα έχουν επενδυθεί κυρίως σε ακίνητα και παραλλήλως έχουν χρηματοδοτήσει ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Ενα μικρό μέρος είναι αποταμιευμένο.
Ανεξαρτήτως της ηθικής πτυχής, ούτε και αυτά τα στρώματα είναι πάντα σε θέση να ανταποκριθούν στα αυξημένα φορολογικά βάρη. Συχνά, ο μόνος τρόπος είναι να ρευστοποιήσουν ακίνητη περιουσία. Οποιος, όμως, επείγεται να πωλήσει, εάν βρει αγοραστή, θα βρει σε πολύ χαμηλή τιμή.
Εκτός από τις αντικειμενικές φοροδοτικές ικανότητες είναι και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επιδεινώνει την κατάσταση. Η διάψευση της ελπίδας για διέξοδο από την κρίση αυξάνει συνεχώς τον αριθμό όσων πιστεύουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Η διάχυτη αυτή εκτίμηση επηρεάζει αρνητικά και τη συμπεριφορά εκείνων που ακόμα μπορούν να σηκώσουν τα φορολογικά βάρη τους.
Η σκοτεινή προοπτική, όμως, ωθεί αρκετούς να μην πληρώνουν με σκοπό να διατηρήσουν ένα χρηματικό απόθεμα ασφαλείας για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται. Επίσης, μικροεπιχειρηματίες και επαγγελματίες, που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, προτιμούν να διακινδυνεύουν μην κόβοντας αποδείξεις ή και να μην αποδίδουν το ΦΠΑ, επειδή είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσουν το κεφάλι τους έξω από το νερό.
Για τους ίδιους λόγους ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν εξυπηρετούν και τα δάνειά τους, γεγονός που αποσταθεροποιεί το τραπεζικό σύστημα. Με την ανακεφαλαιοποίησή του θα καλύπτονταν οι απώλειες όχι μόνο από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, αλλά και από κόκκινα δάνεια. Εγκυρες πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός διόγκωσης των επισφαλειών καθιστά τους μέχρι πρότινος υπολογισμούς έωλους.
Η βύθιση της οικονομίας στον φαύλο κύκλο της ύφεσης καθιστά την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος σισύφειο έργο. Η σημερινή δυναμική οδηγεί στην κατάρρευση. Η τρόικα, όμως, επιμένει στην τήρηση των στόχων, παρότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατον. Ακόμα και αν η κυβέρνηση Σαμαρά ιδιωτικοποιήσει σχεδόν τα πάντα, η δυναμική της κατάρρευσης δεν θα ανασχεθεί.
Η Ελλάδα έχει εισέλθει σ’ έναν δρόμο χωρίς επιστροφή, ο οποίος όμως νομιμοποιήθηκε πολιτικά στις τελευταίες εκλογές. Μπορεί να μην ομολογείται, αλλά η χρεοκοπία έχει ήδη συντελεσθεί. Οι δανειακές συμβάσεις είναι πανάκριβη αγορά χρόνου, αλλά όχι λύση. Ολα, μάλιστα, δείχνουν ότι ο κόμπος πλησιάζει στο χτένι.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 012_453201
-
Ακριβώς έτσι έχει η κατάσταση όπως τα λέει ο Λυγερός και όχι μόνο αυτός, τα λένε πολλοί εδώ και πολύ καιρό, άρα γιατί εξακολουθούν να εφαρμόζουν την πολιτική που κάνουν τους πολίτες ζωντανά πτώματα ? Η βλακεία τους οδηγεί ?
Η ανοησία ?
Τα έχουν χαμένα ?
Η λαχτάρα να κυβερνήσουν έστω και τους πεθαμένους ?
Η εκτελούν διατεταγμένη άνωθεν υπηρεσία ?Υπάρχει απάντηση και λογική εξήγηση στο ερώτημα αυτό ?
Γιατί εξακολουθούν να εφαρμόζουν πολιτικές που είναι γνωστές ακόμα και στους πρωτοετείς των οικονομικών ότι οδηγούν μαθηματικά στην αποτυχία ?
Τόσο ισχυρό λόγο έχουν οι πολιτικοί τους πελάτες που δεν τολμάνε να κάνουν αυτό που πρέπει ?
Τόσο πολύ βλακεία μαζεμένη σε τόσο λίγους που να επηρεάζει τόσους πολλούς είναι το λιγότερο επικίνδυνη.
Υπάρχουν δίπλα μας και προδότες με ονοματεπώνυμο που μας οδήγησαν σε αυτά τα χάλια σε χρόνο DT, αν ήθελαν να σώσουν τη χώρα όπως προσπαθούν να μας πείσουν θα είχαν αρχίσει από τις φυλακίσεις τους για έσχατη προδοσία κατά της χώρας, αλλά κόρακας κοράκου μάτι βγάζει ? Αντι αυτού τους έχουμε και στο γυαλί κάθε βράδυ να μας κουνάνε το δάχτυλο, αν και πολλοί από αυτούς κρύφτηκαν μη τους λυντσάρουν, αλλά θα έρθει η ώρα τους αν δεν βάλουν μυαλό, δυστυχώς για όλους και για τον τόπο μας πηγαίνουν σε εμφύλιο.
-
αει στο διαολο βρωμιαρηδες
-
ο Αdriver που ειναι να μας εξηγησει λιγο τι συμβαινει τωρα με την καινουρια κυβερνηση;
-
Λεφτά υπάρχουν:
ΠΟΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ «ΒΓΑΖΟΥΝ ΜΑΤΙ»
Λίστα με στοιχεία - φωτιά για εμβάσματα που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικόΤρεις δισκέτες-φωτιά με χιλιάδες ονόματα και διευθύνσεις πολιτών που έστειλε την τριετία 2009-2011 εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας και μέχρι 100.000.000 ευρώ, και τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών.
Η επιχείρηση εντοπισμός του «μαύρου χρήματος» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη το ΣΔΟΕ έχει καταρτίσει την πρώτη λίστα με 500 φορολογούμενους που φυγάδευσαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 2.000.0000 ευρώ ο καθένας .*** Είναι χαρακτηριστικό ότι φορολογούμενος με χαμηλό εισόδημα φυγάδευσε μέσα σε μία μέρα στο εξωτερικό το ποσό των 150.000.000 ευρώ και άλλος έστειλε έμβασμα ύψους 70.000.000 ευρώ***
Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι τακτικοί έλεγχοι των υπόπτων αναδρομικά από το 2000 και μετά με κλήσεις για απολογία και προσκόμιση παραστατικών και εγγράφων για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.
«Ακρως απόρρητη»
«Οι αποκλίσεις μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων στην εφορία εισοδημάτων είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις προκλητικές, αφού η ψαλίδα φθάνει μέχρι και 2.500.000 ευρώ», έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, αφού η υπόθεση θεωρείται από το υπουργείο Οικονομικών ως «άκρως απόρρητη και εμπιστευτική».
Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες, στη λίστα υπάρχουν ονόματα ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρηματιών, αγροτών αλλά και στελεχών της δημόσιας διοίκησης που τα δηλωθέντα εισοδήματά τους απέχουν παρασάγγας από το ύψος των εμβασμάτων και των καταθέσεών τους σε ελληνικές και ξένες τράπεζες.
Σε πρώτη φάση το ΣΔΟΕ θα «ξεσκονίσει» τους λογαριασμούς 200 φορολογουμένων, οι οποίοι θα ερευνηθούν εξονυχιστικά και αναδρομικά από το 2000 και προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά από τα εμβάσματα και τις καταθέσεις δικαιολογούνται από τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχουν δηλώσει στην εφορία.
Η καυτή λίστα προέκυψε έπειτα από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ και τις φορολογικές δηλώσεις με βάση αντικειμενικά κριτήρια και παραμέτρους που τέθηκαν στο σύστημα.
Στις περιπτώσεις που «άναψε κόκκινο» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τη σήμανση για μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εμβασμάτων και εισοδήματος, οι φορολογούμενοι έμπαιναν στον κατάλογο των υπόπτων για φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και «πακεταρισμένοι» σε δισκέτες πήραν τον δρόμο για περαιτέρω έλεγχο από το ΣΔΟΕ.
Τα εμβάσματα που εστάλησαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 περιήλθαν στην κατοχή της Γενικής Γραμματείας από τις τράπεζες οι οποίες με βάση τον νόμο είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν αναλυτικά στοιχεία για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που φυγάδευσαν στο εξωτερικό μεγάλα ποσά. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τα ονόματα, τους ΑΦΜ, τους δικαιούχους λογαριασμών, την ημερομηνία κάθε συναλλαγής και τη χώρα προορισμού.
Την ίδια ώρα «βροχή» πέφτουν τα αιτήματα του ΣΔΟΕ στις τράπεζες για άνοιγμα λογαριασμών υπόπτων για φοροδιαφυγή. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 5.000 αιτήματα στην Ενωση Τραπεζών και έχουν ολοκληρωθεί 210 υποθέσεις από τις οποίες έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα και φόροι πάνω από 650 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΣΔΟΕ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ελεγχθεί 2.000 υποθέσεις.[...]
Υπάρχουν υποθέσεις που «βγάζουν μάτι» όπως:
μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα διατηρούσε λογαριασμό καταθέσεων ύψους 45 εκατ. ευρώ ενώ τα ετήσια εισοδήματα που εμφάνιζε στην εφορία ήταν 50.000 ευρώ
εταιρεία καθαρισμού κτιρίων δήλωνε μηδενικό εισόδημα στην Εφορία την ώρα που είχε καταθέσεις 900.000 ευρώ
ιερέας διατηρούσε λογαριασμό καταθέσεων 1.200.000 ευρώ όταν το σωρευτικό ποσό από τα εισοδήματά του της τελευταίας δεκαετίας ήταν 200.000 ευρώ. Για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με τις ποινές για ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος» πλήρωσε στην Εφορία μετρητοίς 550.000 ευρώ (αυτό δεν το κατάλαβα, όταν πληρώνουν μετρητά κανείς δεν ψάχνει από πού προέκυψαν τα λεφτά και δε διώκονται ποινικά;)
μεγαλο αγρότης, που την τελευταία δεκαετία το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων του ήταν 110.000 ευρώ, διατηρούσε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ
δικηγόρος είχε καταθέσεις ύψους 2.000.000 ευρώ, αλλά τα εισοδήματα που εμφάνισε σωρευτικά τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν χαμηλότερα από 1.000.000 ευρώ και μάλιστα ο συγκεκριμένος πλήρωσε για πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις ποσό 1,5 εκατ. ευρώ
πανεπιστημιακός γιατρός στην Aθήνα είχε δηλώσει την τετραετία 2006-2009 εισοδήματα ύψους 1.100.000 ευρώ, αλλά στον λογαριασμό του εντοπίστηκε ποσό 2.900.000 ευρώ και δεν μπορούσε να δικαιολογήσει καταθέσεις ύψους 1.800.000 ευρώ
εταιρεία με φαρμακευτικά και ιατρικά προϊόντα εντοπίστηκε να μην έχει εκδώσει φορολογικά στοιχεία αξίας 16.500.000 ευρώ και τα χρήματα αυτά βρέθηκαν σε τραπεζικό της λογαριασμό και δεσμεύτηκαν
εταιρεία που δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες χρυσού (ανταλλακτήρια χρυσού) διατηρούσε σε τραπεζικό της λογαριασμό «μαύρο χρήμα» 5.000.000 ευρώ, αφού δεν είχε εκδώσει ούτε ένα τιμολόγιο για 135 κιλά χρυσού
οδοντίατρος στη Γλυφάδα είχε δηλώσει στην εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 277.000 ευρώ για την περίοδο 2007-2010, ενώ το ίδιο διάστημα είχε καταθέσεις ύψους 620.000 ευρώ
κέντρο διασκέδασης στην Aθήνα είχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς ποσό 2.100.000 ευρώ που είχε προέλθει από τη μη έκδοση αντίστοιχου ύψους αποδείξεων και τιμολογίων για πέντε χρόνια. -
Θα τους φορολογήσουν για αυτά που έβγαλαν έξω ή απλά διαπιστώνουμε πάλι....
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
ο Αdriver που ειναι να μας εξηγησει λιγο τι συμβαινει τωρα με την καινουρια κυβερνηση;Τι να συμβαίνει ρε φιλαράκο. Όλα μέλι γάλα. Εσύ τί ζόρι τραβάς?
Τηρήσανε τις υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση όπως και παλιότερα ο Γιωργάκης με το λεφτά υπάρχουν .
Πιάσανε κορόιδο τους ξένους και τους φορτώνουν τον προβληματικό ΟΠΑΠ, το ερημοχώραφο το Ελληνικό, τη ξεπεσμένη ΔΕΗ με τη μικρή περιουσία κλπ.
Δε θα γίνει καμμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις όπως είχανε υποσχεθεί.
Καταργήσανε το χαράτσι.
Γλυτώσαμε τη στάση πληρωμών αφού από τη στιγμή που βγήκανε έπεφτε η μία δόση μετά την άλλη.
Και το κυριότερο δεν υπάρχει πλέον ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη.
Δε λες πάλι καλά που υπήρχανε και κάποιοι σοβαροί άνθρωποι που τους πιστέψανε και σωθήκαμε??? -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Θα τους φορολογήσουν για αυτά που έβγαλαν έξω ή απλά διαπιστώνουμε πάλι....η αρχή είναι το ήμισυ του παντός....
ειρωνεία....
γιατροί έχουν εκατομμύρια αδήλωτα από φακελάκια αγωνίας ή ικανοποίησης για την υγεία ασθενών και συγγενών τους...
παπάδες που βρίσκονται με εκατομμύρια από φακελάκια διαμεσολάβησης με τον άνωθεν (μεγάλ' η χάρη του) για την μεταθανάτιο 'υγεία' ?
ΔΝΤ - Η ζωή μετά... (το Μνημόνιο 3)