-
Υπάρχει ένα θέμα διαφωνίας με τη συγκάτοικό μου. Το ζήτημα είναι αν κάνουμε οικονομία στο αέριο που καίει ο καυστήρας κλείνοντας μερικά από τα σώματα σε κάποιους χώρους. Εννοώ την παροχή νερού με τη βάνα που υπάρχει σε κάθε ένα σώμα καλοριφέρ. Ελπίζω κάποιος να ξέρει και να βοηθήσει...
-
Υπάρχει ένα θέμα διαφωνίας με τη συγκάτοικό μου. Το ζήτημα είναι αν κάνουμε οικονομία στο αέριο που καίει ο καυστήρας κλείνοντας μερικά από τα σώματα σε κάποιους χώρους. Εννοώ την παροχή νερού με τη βάνα που υπάρχει σε κάθε ένα σώμα καλοριφέρ. Ελπίζω κάποιος να ξέρει και να βοηθήσει...
-
-
Όσα σώματα και να κλεισεις, αν έχεις τον θερμοστάτη (εφόσον μιλάμε για αυτόνομη θέρμανση) στους 25 βαθμούς (τυπική γυναικεία χρήση της θέρμανσης ), μια τρύπα στο νερό θα κανεις.
-
Εντάξει, μιλάω για 'ρύθμιση κρίσης' στους 17 βαθμούς :Ρ. Κι εγώ πιστεύω πως ο καυστήρας το ίδιο καίει, αλλά ύπάρχουν διαφωνίες.
-
Οι χώροι στους οποίους κλείνετε τα σώματα επικοινωνούν με το υπόλοιπο σπίτι;
-
Ναι. Λέμε να έχουμε ανοιχτά τα σώματα στα δωμάτια και να τα κλείνουμε στο σαλόνι. Ο θερμοστάτης βρίσκεται στο σαλόνι...
-
Αν ο θερμοστάτης είνια στο σαλόνι, αν κλείσετε τα σώματα στο σαλόνι τότε θα καίτε περισσότερο αέριο συνολικά.
Αν θέλετε να κάνετε οικονομία, κλείστε μεν τα σώματα στο σαλόνι αλλά να το ανάβετε χειροκίνητα, χωρίς να χρησιμοποιείτε τον θερμοστάτη.
-
Ξέρεις την απάντηση λοιπόν... Μάλλον καίτε και παραπάνω έτσι.
-
damn, με προλάβατε και οι 2!
-
Βασικά, εγώ πιστεύω πως το αέριο που ξοδεύει ο καυστήρας εξαρτάται από το πόση ώρα είναι αναμμένος ο θερμοστάτης και όχι από το πόσο νερό κυκλοφορεί στο σύστημα των καλοριφέρ (πόσα σώματα είναι ανοιχτά δηλαδή). Κάνω λάθος;
-
Η οικονομία αν γίνει θα είναι ελάχιστη. Το κρύο που θα φάτε, θα είναι πολύ όμως.
Αν κερδίσετε 20 ευρώ το μήνα πχ, είναι αστείο ποσό νομίζω... Το κρύο που θα φάτε όμως...Το βάρεσα με το Defy μου.
-
Τελικά νίκησα? Απάντησα πρώτος
-
Κλέβεις! Έκανες jump start!
Θα τα πούμε στους αγωνοδίκες! -
IKE αυτό που λες σκεφτόμαστε να κάνουμε, αλλά όντως γίνεται οικονομία έτσι; Μάλλον θα καταλήξω να μετρήσω την κατανάλωση από τον μετρητή, την μια με ανοιχτά τα σώματα και την άλλη με κλειστά για να δω τί ισχύει.
-
Ο χρήστης farmakomeni έγραψε:
IKE αυτό που λες σκεφτόμαστε να κάνουμε, αλλά όντως γίνεται οικονομία έτσι;Αφού το λεω εγώ-----------> εγγύηση.
Από την άλλη επειδή πλέον θα γίνεται χειροκίνητα ίσως να το αφήνετε παραπάνω άρα να μην είναι σωστή η σύγκριση. Για δεδομένη θερμοκρασία όμως σίγουρα θα καίτε λιγότερο, το αν αξίζει η οικονομία αυτή τη βαβούρα είναι άλλο θέμα (συμφωνώ με HF πως δεν αξίζει).
ΥΓ. Τι nickname είναι αυτό, farmakomeni, γιατί τόση πίκρα? μίλησέ μας για τους προβληματισμούς σου
-
πέφτουλας mode: οn
-
Απλή φυσική λυκείου είναι
(πρώτος νόμος θερμοδυναμικής). Η κατανάλωση εξαρτάται από τις ώρες λειτουργίες του λέβητα - δεδομένου ότι αυτός δουλεύει σε σταθερή ισχύ. Αν έχεις λιγότερα σώματα θα πιάνει πιο γρήγορα θερμοκρασία και θα δουλεύει λιγότερες ώρες (άσχετα από τη θέση του θερμοστάτη, ο θερμοστάτης μπορεί να είναι στο on αλλά ο λέβητας να μην καίει). Από την άλλη αν τον δουλεύεις περισσότερη ώρα για να ζεσταθούν και οι υπόλοιποι χώροι δεν θα έχεις συνολικά οικονομία.
Σκέψου το ως εξής. Ο λέβητας δίνει x ενέργεια στο νερό που βρίσκεται μέσα στο κύκλωμα και κάθε σώμα αποδίδει στο περιβάλλον yi ενέργεια. Προφανώς x= y1+y2 + ...+ yn + απώλειες. Αν μειώσεις τον αριθμό των σωμάτων θα μειώσεις και την ενέργεια που θα πρέπει να δώσει ο λέβητας, οπότε και την κατανάλωση. Από την άλλη θα έχεις απώλειες προς τους χώρους που δεν θα είναι ζεστοί οπότε στην πράξη το ποσοστό της οικονομίας δεν θα είναι τόσο θεαματικό (πχ αν κλείσεις τα μισά σώματα μάλλον δεν θα έχεις 50% οικονομία, αναλογα με τη διαρρυθμιση θα έχεις 20-40% (προσωπική αυθαίρετη εκτίμηση) )
-
taurus ωραίο σχόλιο
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Τελικά νίκησα? Απάντησα πρώτοςπέφτουλας mode: οn
taurus ωραίο σχόλιο
=
Ξοδεύουμε όντως λιγότερο αέριο έτσι;