-
Ο χρήστης roman_k έγραψε:
Άντε ρε είχαν και ρούχα; Εγώ από ότι διαβάζω εδώ είχα την εντύπωση ότι γδέρνανε αρκούδες και φορούσαν τη γούνα τους...
Δεν γίνεται να μη πετάξεις τη μπούδρα σου
Προσπάθεια συνεννόησης μαζί σου.
Για τα άλλα με κάλυψε ο iant που γεννήθηκε και έζησε εκεί. Έτσι τα ξέρω κι από άλλους που ζούσαν εκεί βέβαια.
-
Εντάξει τώρα, το να παρουσιάζουμε τη Σοβιετική Ένωση σαν μια καλά οργανωμένη κοινωνία, δίχως σημαντικά προβλήματα είναι αστείο.
Δε στέκομαι στην προπαγάνδα του δυτικού κόσμου. Εκεί η υπερβολή έχει τη φυσιολογική της θέση. Στέκομαι στο γεγονός οτι το 91 πήγαν οι άνθρωποι σε ξένες χώρες και δεν ήξεραν για τις βασικές ανέσεις. Θεωρούσαν πολυτέλειες κάποια βασικά πράγματα. Τους ρωτήσατε τότε αν ήθελαν να ξαναγυρίσουν πίσω; Γιατί όλοι θα έλεγαν όχι;
Δε στέκομαι στις πουτάνες και στις χορεύτριες. εκεί παίζονται άλλα παιχνίδια. Στέκομαι όμως στη λαχτάρα του κόσμου εκεί να βιώσει ό,τι και ο δυτικός κόσμος. Κι αυτό φαίνεται από το πόσο με τα μούτρα έχουν πέσει τώρα στα πάντα. Θα μου πείτε 'Ώπα ρε μεγάλε, μεγάλο αγαθό η τηλεόραση και τα ρούχα!'. Συμφωνώ οτι δεν είναι. Αλλα για αν μας κόψουν το ίντερνετ για 2 μέρες να κάνουμε σαν αδερφές.
Στην τελική ποιοί έφυγαν; Οι καθεστωτικοί; Οι αντικαθεστωτικοί; Όλοι έφυγαν! Όσοι είχαν τρόπο να φύγουν, το έκαναν.
Και απορώ που κάποιοι θεωρούν πως όλα ήταν καλά...Ο REALZEUS για παράδειγμα δε θα μπορούσε να χει καν αφίσα της Φερράρι στο δωμάτιό του... Αντί για Σκληρούς του Μαϊάμι και Τεσταρόσσα, θα βλεπε τους σκληρούς του Κρεμλίνου με ζαντομένο Lada. Κόκκινο φυσικά.
Αφήστε λοιπόν την επιχειρηματολογία, γιατί το όλο σοβιετικό μοντέλο ήταν μια απίστευτη απάτη. Ούτε ισότητα υπήρχε, ούτε επίπεδο ζωής. Υπήρχαν φυσικά εξαιρετικά ΜΜΜ στις μεγάλες πόλεις, αλλά δεν υπήρχαν δρόμοι. Ακόμη δεν υπάρχουν αυτοί. Υπήρχε (απ όσο διαβάζω βέβαια) υψηλό επίπεδο μόρφωσης, κλασική παιδιά, χορός, μπαλέτο, μουσική. Υπήρχε όμως και απίστευτη λογοκρισία.
Δεν ήταν λοιπόν ούτε επαρκές το σύστημα, ούτε δημοκρατικό. Ένα σχεδόν ερμητικά κλειστό σύστημα ήταν, λογοκριμένο και υπό κατάρρευση, αφού τα χοντρά φράγκα πήγαιναν για μάσες και εξοπλιστικά προγράμματα.
**Είναι αδιανόητο μια χαώδης ένωση με τόσες χώρες που έχει αφήσει τους λαούς στο έλεός τους, να έχει τη άνεση να κατασκευάζει όσα πυρηνικά εργοστάσια θέλει και να έχει τόσο μεγάλες πλουτοπαραγωγικές μονάδες και πάλι να είναι στο σημερινό χάλι. **Κι αυτό είναι αποτέλεσμα μάσας.Και πριν με πείτε καπιτάλα, όχι δεν είμαι. Ούτε κομμουνιστής είμαι. Αριστερός ναι. Κομμουνιστής όμως όχι. **Γιατί στο κάτω κάτω αυτό που λειτούργησε στη σοβιετική ένωση δεν ήταν κομμουνισμός, αλλά μια απίστευτη στέρηση της ελευθερίας και βασικών δικαιωμάτων και εκμετάλλευση εκατομμυρίων ανθρώπων, στο όνομα του κομμουνισμού. **
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Ο REALZEUS για παράδειγμα δε θα μπορούσε να χει καν αφίσα της Φερράρι στο δωμάτιό του... Αντί για Σκληρούς του Μαϊάμι και Τεσταρόσσα, θα βλεπε τους σκληρούς του Κρεμλίνου με ζαντομένο Lada. Κόκκινο φυσικά.Για αυτό σκας; MiG 29 και T80 θα είχα στις αφίσες!
Δε νομίζω να είπε κανείς ότι ήταν παράδεισος, δεν υπάρχει τέτοιο μέρος. Αλλά δεν ήταν όπως τα παρουσιάζει η δυτική προπαγάνδα. Ας κοιτάξουν τους εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους στην Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο οι δυτικοί κι ας αφήσουν τις παπαριές περί κακού κομμουνισμού!
-
καλυτερα αστεγος παρα 799 χρονια στα Γκουλαγκ επειδη εκλασες δημοσιως
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Ο REALZEUS για παράδειγμα δε θα μπορούσε να χει καν αφίσα της Φερράρι στο δωμάτιό του... Αντί για Σκληρούς του Μαϊάμι και Τεσταρόσσα, θα βλεπε τους σκληρούς του Κρεμλίνου με ζαντομένο Lada. Κόκκινο φυσικά.
Για αυτό σκας; MiG 29 και T80 θα είχα στις αφίσες!
Δε νομίζω να είπε κανείς ότι ήταν παράδεισος, δεν υπάρχει τέτοιο μέρος. Αλλά δεν ήταν όπως τα παρουσιάζει η δυτική προπαγάνδα. Ας κοιτάξουν τους εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους στην Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο οι δυτικοί κι ας αφήσουν τις παπαριές περί κακού κομμουνισμού!
Έεεεεεεεεεεεετσι. Για να κοιτάξουμε και τους 'ευρωπαίους' Έλληνες που ετοιμάζονται να πάρουν δάνειο 99 ετών
Όπως αμερική!!! -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
καλυτερα αστεγος παρα 799 χρονια στα Γκουλαγκ επειδη εκλασες δημοσιωςΕίσαι πολύ σίγουρος γι'αυτό; Αν υπάρχει καν τέτοιο θέμα βέβαια.
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Είσαι πολύ σίγουρος γι'αυτό; Αν υπάρχει καν τέτοιο θέμα βέβαια.
οχι ενταξει, μπορει να ετρωγες πολυ περισσοτερα αν στραβοκοιταζες φωτο του Σταλιν ή πολυ λιγοτερο αν αργουσες 30' στη δουλεια.
δεν λεω το ακραιο παραδειγμα να ησουν φυλακισμενος στο Αουσβιτς, να καταφερνες απο θαυμα να επιζησεις, να σε ελευθερωνουν οι στρατιωτες σου μετα τον πολεμο, και να καταληγεις στα Γκουλαγκ επειδη ο Σταλιν πιστευε οτι στο Αουσβιτς εκπαιδευονταν και κατασκοποι, αρα εξ ορισμου εισαι τετοιος...
-
Σοβιετικό ανέκδοτο
''Το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις --Κάλτσες τυλιγμένες με κωλόχαρτο''Περπατάει ένας μπάρμπας με σχοινι στο λαιμό του γεμάτο κωλόχαρτα
Περαστικοί του ορμάνε και αρχίζουν τις ερωτήσεις -Που, που πουλάνε?
-Πουθενά, εγώ από το στεγνοκαθαριστήριο γυρίζω.Όποιος πιστεύει ότι στην ΕΣΣΔ δεν υπήρχαν ελλείψεις και ουρές για βασικά πράγματα, είναι απλά άσχετος.
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
.......Ο REALZEUS για παράδειγμα δε θα μπορούσε να χει καν αφίσα της Φερράρι στο δωμάτιό του... Αντί για Σκληρούς του Μαϊάμι και Τεσταρόσσα, θα βλεπε τους σκληρούς του Κρεμλίνου με ζαντομένο Lada. Κόκκινο φυσικά.Αυτο θα εβλεπε ο REALZEUS
Γιατί στο κάτω κάτω αυτό που λειτούργησε στη σοβιετική ένωση δεν ήταν κομμουνισμός, αλλά μια απίστευτη στέρηση της ελευθερίας και βασικών δικαιωμάτων και εκμετάλλευση εκατομμυρίων ανθρώπων, στο όνομα του κομμουνισμού.
Θυμιο ο κομμουνισμος ειναι η πρακτικη εφαρμογη της θεωριας. Οπως και ανα αρχισεις, ετσι θα καταληξεις. Ετσι νομιζω. εινι ομως αλλη συζητηση.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
οχι ενταξει, μπορει να ετρωγες πολυ περισσοτερα αν στραβοκοιταζες φωτο του Σταλιν ή πολυ λιγοτερο αν αργουσες 30' στη δουλεια.
δεν λεω το ακραιο παραδειγμα να ησουν φυλακισμενος στο Αουσβιτς, να καταφερνες απο θαυμα να επιζησεις, να σε ελευθερωνουν οι στρατιωτες σου μετα τον πολεμο, και να καταληγεις στα Γκουλαγκ επειδη ο Σταλιν πιστευε οτι στο Αουσβιτς εκπαιδευονταν και κατασκοποι, αρα εξ ορισμου εισαι τετοιος...
Ε, πάρε τότε ένα δάνειο για 99 χρόνια
Και μην τυχόν και στραβοκοιτάξεις τον επιχειρηματόπουλο αφεντικό σου, γιατί έχει 30% ανεργία έξω. -
εσυ μπορει να εχεις συνηθισει να τρως ξυλο και να σπας πετρες, για μενα ειναι προτιμωτερο να παρω δανειο για 99χρονια και να τα φαω στις Ουκρανες πτανες και στα μπΟζουκια
(εννοειται βεβαια οτι με τα λεφτα του δανειου θα το παιζω αριστερος )
-
Να το πούμε πιο απλά; Εκεί, το κράτος σου εξασφάλιζε σπίτι, δουλειά, παιδεία και υγεία.Πάντως και εδώ δεν σε αναγκάζει κάποιος να αλλάξεις αμάξι κάθε τόσο, να πάρεις στεγαστικό δάνειο, να αλλάζεις κινητό κάθε χρόνο, να μην αφήνεις μπιχλιμπίδι για μπιχλιμπίδι, να παίρνεις καινούρια ρούχα κάθε χρόνο κλπ
Κανένας απολύτως... με τη βία τουλάχιστον.
Οπότε μια χαρά μπορεί να ζήσει κάποιος και στο καπιταλιστικό σύστημα με τα στοιχειώδη.Το θέμα είναι ότι μας ωθεί σε ένα συγκεκριμένο καταναλωτικό μοντέλο ο τρόπος ζωής.
Άλλο αυτό και άλλο ότι αναγκαστικά στον καπιταλισμό κάποιοι πρέπει να μείνουν άστεγοι, να πεινάσουν κλπ για να πλουτίσουν κάποιοι άλλοι.Σαν ένα φίλο (χαμηλόμισθο προς αποφυγή παρεξήγησης) που μου είπε κάποια στιγμή για μια τηλεόραση 3D, σούπερ χάι φάι κλπ ότι 'Έ τους πούστηδες, θες σχεδόν ένα μισθό σήμερα για να πάρεις τηλεόραση'...
Εγώ που έχω μείνει με τηλεόραση 17ετίας και κινητό 3ετίας δεν χρειάζεται να δώσω κανένα μισθό για τηλεόραση και κινητό.
Άλλοι δίνουν 2 μισθούς το χρόνο για τα παραπάνω.Πρόβλημα τους...
Ο οπλοφόρος που θα μπουκάρει στο σπίτι μου για να με αναγκάσει να πάω να πάρω iphone δεν έχει έρθει ακόμα και όπως το κόβω θα αργήσει... -
Ο χρήστης roman_k έγραψε:
Όποιος πιστεύει ότι στην ΕΣΣΔ δεν υπήρχαν ελλείψεις και ουρές για βασικά πράγματα, είναι απλά άσχετος.Εγώ να δεχθώ αυτό που λες καθώς μιλάμε για μια αχανή χώρα και όπως είπες, ΕΣΣΔ δεν είναι μόνο η ευρωπαϊκή Ρωσία. Αλλά όποιος νομίζει ότι στην Δύση δεν υπάρχουν ουρές για συσσίτιο (μια βόλτα στην Μητρόπολη απλά κάντε) ή ότι η ικανοποίηση των βασικών αναγκών διαβίωσης είναι δεδομένες δεν είναι άσχετος... εξωγήινος είναι!
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Το θέμα είναι ότι μας ωθεί σε ένα συγκεκριμένο καταναλωτικό μοντέλο ο τρόπος ζωής.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ότι στον καπιταλισμό αν δεν καταναλώσω, κάποιος άλλος δεν έχει δουλειά. Και αν λάβεις υπόψιν και την εκμηχάνιση της παραγωγής, φτάνει στο σημείο να με σπρώχνει να καταναλώσω ακόμη και με δάνεια με αποτελέσματα που τα βλέπουμε γύρω μας και πάνω μας.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
εσυ μπορει να εχεις συνηθισει να τρως ξυλο και να σπας πετρες, για μενα ειναι προτιμωτερο να παρω δανειο για 99χρονια και να τα φαω στις Ουκρανες πτανες και στα μπΟζουκια
(εννοειται βεβαια οτι με τα λεφτα του δανειου θα το παιζω αριστερος )
Επειδή ο ίδιος είναι λίγο δύσκολο να ζούσες 99 χρόνια (υποθετικά μιλάμε), αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου.
-
Το θέμα είναι ότι μας ωθεί σε ένα συγκεκριμένο καταναλωτικό μοντέλο ο τρόπος ζωής.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ότι στον καπιταλισμό αν δεν καταναλώσω, κάποιος άλλος δεν έχει δουλειά.
Ενώ στον υπαρκτό σοσιαλισμό ?
-
δε ξερω, να ρωτησουμε καλυτερα τα παιδια των νεκρων των Γκουλαγκ;
οσοι βεβαια ειχαν την ευκαιρια να κανουν παιδια... -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ότι στον καπιταλισμό αν δεν καταναλώσω, κάποιος άλλος δεν έχει δουλειά.
Δε νομίζω να τους τέλειωσαν οι δουλειές για να ξέρουμε.
-
Δε νομίζω να τους τέλειωσαν οι δουλειές για να ξέρουμε.
Δεν σε πιάνω...
-
Τόσοι λίγοι άνθρωποι σε μια αχανή χώρα με αντίπαλο σχεδόν όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Πως να τελειώσουν οι δουλειές;
Capitalism vs Communism Mother of all topics