-
Στο 60 υπήρχαν, στο 80 όχι. Δεν θυμάσαι το τότε εμπάργκο Λιοστέμι; Πιτσιρίκος ήμουν και το έζησα...
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Αμ Κώστα μου δεν στα είπανε καλά. Στην Θεσσαλονίκη δεν είχαμε μπανάνες το 1985!!! Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αυτό. Απλά λέω πως το να λέμε πως δεν είχε μπανάνες η Θεσσαλονίκη ή δεν είχε μήλα το Λένινγκραντ δεν σημαίνει τίποτα απολύτως!!!Μπορούσες να εισαγεις μπανανες της τσικιτα στη Θεσσαλονίκη ;
Μπορούσες να εισαγεις ακετυλοσαλικυλικό οξύ της μπαγιερ στο λενιγκραντ;Ολα εχουν το νόημα τους
-
Όχι δεν μπορούσες να εισάγεις μπανάνες στην Ελλάδα, υπήρχε απαγόρευση!
-
Όχι δεν μπορούσες να εισάγεις μπανάνες στην Ελλάδα, υπήρχε απαγόρευση!+1.
Ετσι είναι. Στη Φλώρινα έμενα τότε και οι μπανάνες και χουρμάδες εμπαιναν 'κρυφά' από το Μοναστήρι στα Σκόπια. -
Απαγόρευση ή υψηλή φορολογία για 'προστασία' των εγχώριων παραγωγών;
-
στην δεκαετια του 80 οντως υπηρχε θεμα με τις μπανανες στην Ελλαδα.
δεν λεει κατι ομως αυτο.Υπηρχαν αλλα 30 διαφορετικα φρουτα να φας. -
...Δία δεν κατάλαβα ότι αναφερόσουν στο εμπάργκο...
-
Μπανάνες έρχονταν, αλλά ήταν πολύ ακριβές λόγω του καρτέλ που προανέφερα. Υπήρχε ειδικός φόρς 500 δρχ/κιλό για να βγαίνουν οι (άχρηστες) δικές μας φτηνά.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Απαγόρευση ή υψηλή φορολογία για 'προστασία' των εγχώριων παραγωγών;υπηρχαν Εντι,αλλα ηταν πανακριβες και δυσευρετες.Απο αμερικανικη βαση μας εφερναν φιλοι και ειχαμε νοικαρη με φορτηγο μεσα στη λαχαναγορα,και μας εφερνε τελαρο.Δεν μπορω να θυμηθω ομως εαν ηταν τσικιτα ή Ελληνικες,ημουν αρκετα μικρος τοτε.
-
Ο χρήστης roman_k έγραψε:
Iant, enjoyhttp://www.diletant.ru/articles/2376533/
Δηλαδή ιαντ, τα έργα της Disney -που έκλεβαν μετά στην ΕΣΣΔ - δεν είναι παιδικά??
Τον Σβανιτζε διαβάζεις ... Πες μας τι άλλο λέει αυτός; Περι Β', τις απώλειες κτλ...
Ποια έργα του Disney; Έχεις δει κανένα από αυτά;
Δεν είναι κινούμενα σχεδία. -
Απαγόρευση ή υψηλή φορολογία για 'προστασία' των εγχώριων παραγωγών;Απαγόρευση. Μη ρωτάς γιατί. Δεν ξέρω... Στα σύνορα τις κρύβανε κάτω από το κάθισμα για να μην τους πιάσουν!!!
δεν λεει κατι ομως αυτο.Υπηρχαν αλλα 30 διαφορετικα φρουτα να φας.
Όντως δεν λέει τίποτα. Απλά δεν μπορώ να διαβάζω πως στην ΕΣΣΔ πεινούσαν κι εδώ είχαμε και του πουλιού το γάλα. Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Και στην ΕΣΣΔ μια χαρά υπήρχαν τα βασικά αλλά κι εδώ το ίδιο! Έφερα απλά ένα παράδειγμα επειδή μας τα έχουν κάνει Ζέπελιν με τις δήθεν ελλείψεις εκεί! Αυτά που είδα στη Σόφια το 1988, δεν υπήρχαν στην Αθήνα τότε για παράδειγμα!!!
...Δία δεν κατάλαβα ότι αναφερόσουν στο εμπάργκο...
Όλα καλά σύντροφε.
-
Το θέμα είναι Δια ότι αν ζούσες σήμερα στη Σοβ. Ένωση δεν θα μπορούσες να αγοράσεις BMW ακόμα και αν είχες βγάλει τα φράγκα με τον ιδρώτα σου γιατί θα ήσουν προδότης του Έθνους.
Όπως και το ότι εσύ που είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και κάνεις μια δουλειά με ένα χ ρίσκο και άγχος δεν θα πρεπε να παίρνεις περισσότερα από το γείτονα που δουλεύει ως κλητήρας κάπου και κωλοβαράει γιατί επίσης θα ήσουνα προδότης του Έθνους.
Γι αυτούς τους λόγους ήθελε ο κόσμος να φύγει στην άλλη πλευρά του τείχους και όχι γιατί είχαν θέατρο για παιδιά και τρώγαν μπανάνες.
Στο μυαλό σου κομμουνισμός=καλοί ανθρώποι= δεν πεινάει κανείς=είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα αλλά στην πράξη φάνηκε ότι κάποια καλά μύρια ανθρώπων ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΑΝ με αυτή την ιστορία.
Οπότε καλό θα ήταν να επαναπροσδιορίσεις το τι ήταν κομμουνισμός στην πράξη.Ο περιορισμός ατομικών ελευθεριών είναι μια καλή αρχή.
-
Το θέμα είναι Δια ότι αν ζούσες σήμερα στη Σοβ. Ένωση δεν θα μπορούσες να αγοράσεις BMW ακόμα και αν είχες βγάλει τα φράγκα με τον ιδρώτα σου γιατί θα ήσουν προδότης του Έθνους.Φαγώθηκες μωρέ με το κωλάμαξο. Το πήρα επειδή μπόρεσα αλλά δεν ζω για αυτό.
Όπως και το ότι εσύ που είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και κάνεις μια δουλειά με ένα χ ρίσκο και άγχος δεν θα πρεπε να παίρνεις περισσότερα από το γείτονα που δουλεύει ως κλητήρας κάπου και κωλοβαράει γιατί επίσης θα ήσουνα προδότης του Έθνους.
Νομίζεις πως είχα καμία όρεξη να είμαι Ε.Ε.; Απλά είχα βαρεθεί τις συνεχείς μεταθέσεις του Ε.Σ. και μετά στον Ι.Τ. είδα την σαπίλα του Έλληνα εργοδότη! Αν μου ξανάδινες την επιλογή, δεν ξέρω τι θα διάλεγα. Μάλλον θα έμενα στον Ε.Σ. όμως, παρά να αναλάβω μια επιχείρηση που σήμερα πληρώνω από την τσέπη μου για να υπάρχει.
Στο μυαλό σου κομμουνισμός=καλοί ανθρώποι= δεν πεινάει κανείς=είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα αλλά στην πράξη φάνηκε ότι κάποια καλά μύρια ανθρώπων ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΑΝ με αυτή την ιστορία.
Οπότε καλό θα ήταν να επαναπροσδιορίσεις το τι ήταν κομμουνισμός στην πράξη.Όντως έτσι είναι. Αλλά επίσης στην θεωρία είναι καλύτερο σύστημα. Και επειδή είμαι θεωρητικός το προτιμώ!
Ο περιορισμός ατομικών ελευθεριών είναι μια καλή αρχή.
Ας μείνω στην Μακεδονία για 12 μήνες και ας μην πληρώνω φόρους. Γίνεται;
-
Δια σου είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο (τι ίσχυε στην πράξη σε κομμουνιστικό καθεστώς) και εσύ μου απαντάς άλλα ντ' άλλα.
Με τη λογική σου πάντως και κάποιος μπορεί να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ επειδή είναι θεωρητικός και η θεωρία του Παπαντρέα πριν 30 χρόνια ήταν μέλι.Για να γλιτώσω χρόνο και ποστ να σου πω πάντως ότι οι αντιρρήσεις που γράφονται εδώ αφορούν αμιγώς ΠΡΑΚΤΙΚΑ θέματα και όχι θεωρητικά.
-
Πρακτικά λοιπόν, θα προτιμούσα να ήμουν εργάτης της Avtovaz στο Moskva Oblast, παρά άστεγος στο Leeds!!! Γιατί σίγουρα θα έβρισκα δουλειά στην ΕΣΣΔ, ενώ στην Μεγάλη Βρετανία ΟΧΙ!!! Έφερα την Μ.Β. σαν παράδειγμα επειδή έζησα εκεί πολλά χρόνια και την ξέρω καλά. Έχω βαρεθεί να λέω την ιστορία με την Ferrari και τον άστεγο στο κιβώτιο σε απόσταση 10 μέτρων, δυστυχώς δεν υπήρχαν φωτογραφικά κινητά τότε για να σας το δείξω και μάλιστα σε πλούσια τουριστική πόλη του νότου. Ε αυτό ο άνθρωπος μέσα μου δεν το σηκώνει ρε Έντι. Αυτοκίνητο 100+κ Λιρών και άστεγος των 2 quid την ημέρα στην ίδια εικόνα! Αυτά λοιπόν από εμένα αν θες ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ!!!
-
Πρακτικά λοιπόν, θα προτιμούσα να ήμουν εργάτης της Avtovaz στο Moskva Oblast!η avtobaz ηταν στο Τολιατι,και τα διαμερισματα που ειχαν χτισει σε μπλοκια δεν εφταναν για ολους.Το ποιος ειχε προτεραιοτητα στα διαμερισματα ξερεις.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Το ολιγομελές σοβιέτ των τότε μπανανοπαραγωγών Κρήτης, είχε επιβάλλει δια νόμου την υπέρμετρη φορολόγηση των εισαγόμενων μπανανών, για να βγαίνουν σε ελκυστικές τιμές οι ντόπιες.
Οι οποίες ντόπιες ήταν απειροελάχιστες σε ποσότητα, από γεύση δε είναι αρκετά γλυκερές και θέλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να φαγωθούν.
Ευτυχώς ο παραλογισμός κάποια στιγμή σταμάτησε.Τώρα να πω και γω τη παπαριά μου για το σιδηρούν. Επειδής εργάζομαι στα τεχνικά επαγγέλματα, έρχομαι συνέχεια σε επαφή με πρώην του μπλοκ, κατά κύριο λόγο αλβανοί, βούλγαροι, ουζμπέκοι και ουκρανοί.
Δεν θυμάμαι κανένανε να νοσταλγεί συνολικά το καθεστώς, και φυσικά να θέλει να επανέλθει.Ούτε ένα.
Του πιστώνουν κάποια θετικά π.χ. αίσθημα ασφάλειας στην καθημερινότητα λόγω μηδαμινής εγκληματικότητας, παιδικούς σταθμούς τζάμπα,σύνταξη στα 50-55, μονιμότητα-ραχάτι στην εργασία, αλλά από την άλλη έχουμε τα γνωστά μείον :
Ανυπόφορο αίσθημα εγκλεισμού, διαρκή κρατικό παρεμβατισμό στη ζωή τους δίκην μεγάλου αδελφού, κεντρικός σχεδιασμός για τα πανηγύρια (το σύστημα μπορούσε να φτιάξει για πλάκα 10 νέα εργοστάσια, αλλά όχι το καζανάκι σου που έτρεχε), αδράνεια, τεράστια αδυναμία στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών ή αρκετά ποιοτικών προιόντων, διαφθορά (π.χ. μίζα για να πάρεις α/μ τηλεόραση στο χρόνο και όχι στην τριετία, φακελάκια σε νοσοκομεία κ.α.), κρατική τρομοκρατία στους αντιφρονούντες και κοινωνικός αποκλεισμός, κ.α.Καλὰ μήν παίρνεις κι ὅρκο γι αὐτό.Γιὰ τὸ ὅτι δὲν θέλει οὔτε ἕνας τὴν ἐπιστροφὴ τοῦ συστήματος.Μήπως τοὺς ἀπαγόρευαν νὰ βγαίνουν κι ἀπ'τὰ σπίτιά τους μετὰ τὶς 8;Κρατικὸς παρεμβατισμὸς ὑπῆρχε ἐξ'αἰτίας τοῦ ὅτι ἡ σοσιαλιστικὴ οἰκονομία εἶναι ἐν γένει κεντρική,αὐτὸ κακὸ εἶναι.Ἔλα τώρα,
θὲς νὰ πῇς πὼς ἂν χάλαγε τὸ καζανάκί σου περίμενες ἀπ'τὸ κράτος νὰ σ'τὸ φτιάξῃ;Σ'ἔχουν μάθει καὶ σ'τὸν καπιταλισμὸ νὰ σ'ἔχει ἔτσι σ'τὰ «ὄπα-ὄπα» τὸ κράτος;Ὑπάρχουν κι οἱ ὑδραυλικοὶ ξέρεις.Ἡ «ἀδράνεια» ὑπῆρχε μόνο σ'τὸ κεφάλι ὅσων θεωροῦσαν πὼς οἰκονομικὴ ἀνάπτυξι=ἰδωτικὴ πρωτοβουλία.Αὐτὸ ὅμως ἐπειδὴ δὲν εἶναι τίποτα περισσότερο ἀπὸ μιὰ ἀνορθολογικὴ σοφιστεία,ἱστορικὰ συνετρίβῃ ἀπ'τοὺς καλπάζοντες ῥυθμοὺς οἰκονομικῆς ἀνάπτυξης κατὰ τὴν περίοδο τῆς ἐξ'ἅπλωσης τοῦ κιεντρικοῦ σχεδιασμοῦ (28΄-56΄),ἀλλὰ οἱ «λύσεις» οἱ ὁποῖες τελικὰ προτάθηκαν γιὰ τὴν ἀντιμετώπισι τοῦ ὑποτιθέμενου προβλήματος τῆς ἀδρανείας(υἱοθέτησι τοῦ καπιταλισμοῦ),ἦταν τελικὰ αὐτὲς ποὺ ἔφεραν τὸ πρόβλημα τὸ ὁποῖο ὑποτίθεται πὼς ὑπῆρχε καὶ πηγαῖναν νὰ λύσουν (βλέπε τραγικὴ μείωση τοῦ ῥυθμοῦ ἀνάπτυξης μετά),«ἐξειδικευμένες ὑπηρεσίες» λέγοντας τί ἐννοεῖς;Ἐνῷ σ'τὸν καπιταλισμὸ ποὺ τὸ κεφάλαιο παράγει ἐπίτηδες χάλια ποιότητος προϊόντα 1ον γιὰ μικρότερο κόστος=μεγαλλίτερο κέρδος σ'τὴν ἐλάχιστη ἀνταγωνιστικὴ τιμὴ πώλησης,2ον γιὰ συνεχῇ κατανάλωσι=ἐκβιαστικὴ ἀντιμετώπησι τῆς ὑποκατανάλωσης ποὺ ἡ ὑπερσυσσώρευση ἐκ τοῦ τρόπου παραγωγῆς δημιουργεῖ,ἐσὺ αἰσθάνεσαι σίγουρος ὅτι τὸ ὅ,τι ἀγοράζεις θὰ σὲ βγάλῃ γιὰ μιὰ ζωή.Μὰ καλά,ζεῖς σ'τὴν Ἑλλάδα τῆς μεταπολίτευσης καὶ μιλᾷς γιὰ διαφθορά,φακελάκια,μῖζες;It's a story that causes pain.Σ'τοὺς ἀντισυστημικοὺς-ἀντεπαναστᾶτες μπορεῖ (παρ'ὅτι οἱ περισσότεροι τέτοιοι σ'τὴν πρᾶξι ἦταν χειρότεροι τρομοκρᾶτες),τὸ τὶ ἔχει σ'τὸ κεφάλί του ὁ καθ'ἕνας δὲν ἀποτελοῦσε λόγο γιὰ νὰ βρεθῇ σ'τὰ γκουλὰκ μιὰ φορά.Κοινωνικὸς ἀποκλεισμὸς δὲν ὑπῆρξε σὲ ὅλες τὶς πρώην σοσιαλιστικὲς χῶρες,ὑπῆρξε σὲ κάποιες γιὰ πρακτικοὺς λόγους κι ὄχι γιὰ κάποιον μεταφυσικό. -
Honestly dim8, is this the best you can say?
-
Αυτό που μου λες είναι ότι αντί να αντιμετωπίσεις μια πραγματικότητα, υποστηρίζεις μια ιδεατή κατάσταση.
Θα μπορούσαμε πχ στην κατά τ' άλλα καπιταλιστική Ελλάδα να απαιτήσουμε το κράτος να επενδύσει ένα λογικό ποσό για να χτίσει χώρους υποδοχής αστέγων έστω τύπου Αμυγδαλέζα αλλά αντ' αυτού σηκώσαμε το μπαϊράκι κατά του πλαφόν των 4.000 ευρώ για τις ΔΕΚΟ.
ΓΑΜΩ ΤΟΥΣ ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΥΣ
Αρκεί να μιλάμε σοβαρά και να μην λέμε παρλαπίπες ότι πρέπει να υπάρχουν 10.000 άστεγοι για να βγάζουν εκατομμύρια οι πολυεθνικές.
-
Дуже добрий топік, купа цікавої інформації.
Capitalism vs Communism Mother of all topics