-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Τι διαφορετικο θα δειξει στη τροχαια, σε σχεση με αυτο που θα δειξει στη φροντιδα ατυχηματος? Μη ξεχνας οτι ο 'φροντιστης ατυχηματος' ( ) θα παρει φωτογραφιες του καθε χαρτιου που θα του παρουσιασει ο εμπλεκομενος (δηλαδη διπλωμα, αδεια, ασφαλιστηριο).Πάντως σε εμένα πριν χρόνια νεαρός που έστριψε ανάποδα σε μονόδρομος χωρίς φλας και με έριξε με το μηχανάκι, σταμάτησε αλλά μου έδωσε ψεύτικα στοιχεία. Μόλις έφυγε και το κατάλαβα (ήμουν πιτσιρικας τότε) κάλεσα τροχαία. Η τροχαία ήρθε, κατέγραψε οτι της είπα αλλά μόλις ανέφερα για εγκατάλειψη μου είπε κατά λέξη: αφού σταμάτησε δεν θεωρήτε εγκατάλειψη.
Δεν ειδες χαρτια? Δηλαδη απλα δεχτηκες οτι 'λεγομαι ταδε'? Πως βεβαιωσες οτι ειχε διπλωμα οδηγησης+ασφαλεια? Και τι σε εμποδιζε να πας σπιτι σου και να καταγγειλεις την επομενη μερα το γεγονος, βασει πινακιδας? Μηνυση κατα του ιδιοκτητη του οχηματος με πινακιδα ταδε, γιατι τη ταδε μερα αυτο το οχημα με καποιον οδηγο προκαλεσε το ταδε, και μου εδωσε στοιχεια τα οποια μετα (κατα τη διεκδικηση της αποζημιωσης μου) ανακαλυψα οτι ειναι ψευδη.
Η ζημιά ήταν μικρή (μόνο το φλας είχε σπάσει) και μου είπε ότι θα μου την πληρώσει ο ίδιος. Μου έδωσε τηλ και όνομα, δεν είδα ούτε δίπλωμα ούτε ασφάλεια. Τραυματισμός δεν υπήρχε. Αλλά το θέμα δεν είναι τι είδα και τι δεν είδα εγώ. Θα μπορούσε να έχει πλαστή ασφάλεια πχ, σιγά το δύσκολο να τυπώσω μια που να λέει άλλα στοιχεία. Το 'θέμα' είναι ότι ενώ έδωσε πλαστά στοιχεία (όσα έδωσε) δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για εγκατάλειψη, σύμφωνα με την τροχαία.
Και για να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, είναι σίγουρο 100% ότι είναι υποχρεωμένος να μου δείξει τα στοιχεία ο άλλος; Σε εμένα φυσικά, όχι στην τροχαία. Δλδ μπορώ εγώ να 'ακουμπήσω' ένα αμάξι με το δικό μου και μετά να απαιτήσω να μου δείξει ταυτότητα, δίπλωμα και ασφάλεια;
-
Καταλαβαινω τι σκεφτεσαι: οτι αν για οποιοδηποτε 'περιεργο' λογο εσυ θες να μαθεις τα στοιχεια καποιου, πας και του ακουμπας λιγο το οχημα και μετα απαιτεις να μαθεις τα στοιχεια του. Εξυπνο. Απαντηση:
Ο χρήστης KOK έγραψε:
Άρθρo 43
Συμπεριφoρά σε περίπτωση ατυχήματoς- Aν συμβεί oδικό τρoχαίo ατύχημα, από τo oπoίo επήλθε βλάβη σε πρό-
σωπα ή πράγματα, κάθε oδηγός ή άλλoς πoυ χρησιμoπoιεί την oδό, o oπoίoς
ενεπλάκη με oπoιoνδήπoτε τρόπo στo ατύχημα υπoχρεoύται:
α) Να σταθμεύσει αμέσως στoν τόπo τoυ ατυχήματoς χωρίς να δημιoυργή-
σει πρόσθετoυς κινδύνoυς στην κυκλoφoρία.
β) Να λάβει μέτρα κυκλoφoριακής ασφάλειας στoν τόπo τoυ ατυχήματoς και,
αν δεν μπoρεί, να ειδoπoιήσει για τo ατύχημα την πλησιέστερη Aστυνo-
μική Aρχή.
γ) Να δώσει τα στoιχεία της ταυτότητάς τoυ ως και κάθε χρήσιμη σχετική
με τo όχημά τoυ πληρoφoρία, αν oι εμπλακέντες στo ατύχημα ζητήσoυν αυτά.
Σε περίπτωση υλικών ζημιών, αν o ζημιωθείς δεν είναι παρών, τα εμπλακέντα
στo ατύχημα πρόσωπα υπoχρεoύνται, μέσα σε είκoσι τέσσερις (24) ώρες, να
τoυ δώσoυν τις πιo πάνω πληρoφoρίες κατά τoν καταλληλότερo τρόπo ή διά
τoυ πλησιέστερoυ Aστυνoμικoύ Tμήματoς, τo oπoίo φρoντίζει για την ενημέ-
ρωση τoυ ζημιωθέντα. - Aν από τo oδικό τρoχαίo ατύχημα επήλθε θάνατoς ή σωματική βλά-
βη, κάθε oδηγός ή άλλoς πoυ χρησιμoπoιεί την oδό, o oπoίoς ενεπλάκη με
oπoιoνδήπoτε τρόπo στo ατύχημα, υπoχρεoύται επιπλέoν:
α) Να δώσει την αναγκαία βoήθεια και συμπαράσταση στoυς παθόντες.
β) Να ειδoπoιήσει την πλησιέστερη Aστυνoμική Aρχή και να παραμείνει
στoν τόπo τoυ ατυχήματoς μέχρι την άφιξή της, εκτός αν είναι αναγκαία η
απoμάκρυνσή τoυ για την ειδoπoίηση της Aστυνoμίας ή για την περίθαλψη
των τραυματιών ή τoυ ίδιoυ. Kαι στην περίπτωση αυτήν o oδηγός υπoχρεoύται
να αναγγείλει τo ατύχημα στην Aστυνoμική Aρχή τo ταχύτερo δυνατόν.
γ) Να απoτρέψει oπoιαδήπoτε μεταβoλή στoν τόπo τoυ ατυχήματoς, η
oπoία θα μπoρoύσε να δυσκoλέψει τo έργo της Aστυνoμίας με εξαίρεση τις
ενέργειές τoυ εκείνες oι oπoίες απoβλέπoυν στην απoκατάσταση της τυχόν
διακoπείσας κυκλoφoρίας.
επι ποινης φυλακισης ενος μηνος (τα γραφει πιο κατω στο ιδιο αρθρο).
- Aν συμβεί oδικό τρoχαίo ατύχημα, από τo oπoίo επήλθε βλάβη σε πρό-
-
Φυσικά δεν θα πάρει ο ένας τα στοιχεία του άλλου έτσι απλά και επειδεί...μπορεί.
Μέσω της φροντίδας ατυχήματος θα γίνει αυτό, μιας και δίδεται στην κάθε 'πλευρά' αντίγραφο των στοιχείων της άλλης (πλευράς).
Το ποιός φταίει βέβαια....άβυσσος το δικαστικό σύστημα.
Εδώ πετάχτηκε απο στοπ νεαρά (μόλις μιας εβδομάδας κάτοχος διπλώματος) και αφου με εμβόλισε, βγήκε συνυπαιτιότητα 50-50, μετά απο 3 χρόνια βέβαια. Και αν το δικό μου 50 μόλις που αντιστοιχούσε στο κόστος των ζημιών μου, εκείνη τα τσέπωσε κανονικά μιας και το μόνο που έπαθε ήταν να κρεμάσει η πινακίδα της! -
Μισό λεπτό, 50/50 σημαίνει ότι ο καθένας παίρνει τα μισά λεφτά της ζημιάς του από την ασφαλιστική του (για ασφαλιστικές που μετέχουν στο φιλικό διακανονισμό) Αν η ζημιά της κοπέλας ήταν 0 ευρώ, παίρνει το μισό του 0. Δεν βγαίνει συνολικά η ζημιά των 2 αυτοκινήτων και ο καθένας παίρνει το μισό ποσό του συνόλου. Για να έβγαλε χρήματα από τη ζημιά, θα έπρεπε να είναι στο κόλπο και ο πραγματογνώμονας που εκτίμησε τη ζημιά της.
Όσον αφορά τα στοιχεία των οδηγών δεν αλλάζει κάτι, αν εγώ ισχυριστώ ότι υπήρξε σύγκρουση, έστω και ελάχιστη, θα τα πάρω τα στοιχεία έστω και μέσω της φροντίδας ατυχήματος. Αυτό μου κάνει εντύπωση, από την άλλη βέβαια τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;
-
Ρε παιδια, μη το κουραζουμε:
'κάθε oδηγός ή άλλoς πoυ χρησιμoπoιεί την oδό, o oπoίoς ενεπλάκη με oπoιoνδήπoτε τρόπo στo ατύχημα υπoχρεoύται...nα δώσει τα στoιχεία της ταυτότητάς τoυ ως και κάθε χρήσιμη σχετική με τo όχημά τoυ πληρoφoρία, αν oι εμπλακέντες στo ατύχημα ζητήσoυν αυτά.'
-
@Infide1
Προφανώς και μπήκε στο κόλπο ο πραγματογνώμονας.
Παρουσίασε διαλυμένο προφυλακτήρα και άλλα όμορφα. Σκοπός είναι οτι η νεαρά (ο πατέρας της δλδ που απο την αρχή δεν δεχόταν τίποτα σαν γενόμενο-> είχε έρθει στο συμβάν μιας και έμενε παραδίπλα) βγήκε κερδισμένη απο το πουθενά και εγώ μία η άλλη. Τεσπα.@Kacey
Το ίδιο λέμε, απλά τα στοιχεία του άλλου τα παίρνεις προβλεπόμενα μέσα απο την ασφαλιστική και οχι 'τσαμπουκαλίδικα' μέσω...διαλόγου των δυο πλευρών. -
Τι γίνεται αν παρκάρεις παράνομα στην Κωνσταντινούπολη
-
Ο χρήστης edmond έγραψε:
@Kacey
Το ίδιο λέμε, απλά τα στοιχεία του άλλου τα παίρνεις προβλεπόμενα μέσα απο την ασφαλιστική και οχι 'τσαμπουκαλίδικα' μέσω...διαλόγου των δυο πλευρών.Δεν νομιζω να λεμε το ιδιο. Εγω λεω οτι τη στιγμη του ατυχηματος, ο ενας εμπλεκομενος ζηταει απο τον αλλο εμπλεκομενο τα στοιχεια του και ο αλλος ειναι υποχρεωμενος να του τα δωσει. Χωρις ασφαλειες κλπ. Και δεν ειπα τιποτα για τσαμπουκαδες.
-
Δεν είπα καθ'αυτού για τσαμπουκάδες, γι' αυτό το έβαλα και σε εισαγωγικά. Είπα οτι αν τσουγκρίσουμε πχ. εμείς οι 2 ( φτου μακριά έτσι; ) και έρθεις εσυ να μου ζητήσεις τα στοιχεία, είμαι υποχρεωμένος να στα δώσω(αν δεν θέλω έτσι) εκτός των προβλεπομένων διαδικασιών-->πραγματογνώμονας; Αν σου πω δηλαδή να περιμένεις να τα πάρεις απο τον πραγματογνώμονα, θα έχω κάποια κύρωση; Δεν μου' χει τύχει ποτέ δεν ξέρω. Αφού έτσι κι αλλιώς θα τα πάρεις στο τέλος. Τεσπα.
Εξαιρώ φυσικά την φιλική δήλωση για προφανείς λόγους. -
Μα αυτο που γραφει ο νομος σε απλα λογια, ειναι οτι πρεπει να δωσει 'ο ενας εμπλεκομενος τα στοιχεια του στον αλλο'. Πουθενα δεν λεει για ασφαλιστικες, εμεις θεωρουμε οτι πρεπει να εμπλακουν οι ασφαλιστικες στην ανταλλαγη στοιχειων.
Αν μαλιστα δεις τι γραφει ο ΚΟΚ (το εχω βαλει λιγο πιο πισω) για τα ατυχηματα μονο με υλικες ζημιες (σε περιπτωση τραυματιστμου ή/και θανατου, εχει αλλη παραγραφο με αλλες υποχρεωσεις), ερμηνευοντας αυστηρα αυτα που γραφει σε απλα ελληνικα, ο εμπλεκομενος δεν υποχρεουται καν να παραμεινει στο τοπο του ατυχηματος εφ'οσον δωσει στον αλλο τα στοιχεια του. πουθενα δεν το λεει αυτο.
-
Το ξέρω ότι το έχουμε παρατραβήξει με το συγκεκριμένο θέμα, αλλά μου αρέσει να ψάχνω τρύπες στις διαδικασίες.
Το άρθρο του νόμου που παρέθεσες παραπάνω αναφέρει;
'γ) Να δώσει τα στoιχεία της ταυτότητάς τoυ ως και κάθε χρήσιμη σχετική
με τo όχημά τoυ πληρoφoρία,'Δεν αναφέρει να παρουσιάσει τα έγγραφα. Δηλαδή θεωρητικά μπορεί ο άλλος να σου πει:
Είμαι ο τάδε, αριθμός ταυτότητας τάδε, αριθμός συμβολαίου ασφάλειας τάδε. Άντε για τώρα. Χωρίς φυσικά να είναι υποχρεωμένος να σου δείξει τα έγγραφα. Σωστά; -
Ναι. Βεβαια ολοι οι νομοι κατι αντιστοιχο λενε, και ΟΠΟΥ (τραπεζες, υπηρεσιες, αστυνομια, παντου) ζητειται να δωσεις/βεβαιωσεις στοιχεια σου, αυτο γινεται με εγγραφα. Οποτε και εγω μετα μπορω να πω οτι δεν μου τα εδωσε, και να αποφασισει ενα δικαστηριο.
-
Απίστευτο θράσος από τύπο που άραξε το κάρο του κλείνοντας την είσοδο του δημοτικού πάρκινγκ στη Γλυφάδα.
Θα μπορούσα να συγχωρήσω οποιαδήποτε σχεδόν παράβαση, αλλά πραγματικά τέτοια γαϊδουριά δε βλέπω κάθε μέρα.
-
Ο χρήστης Γιώργος_i20 έγραψε:
Απίστευτο θράσος από τύπο που άραξε το κάρο του κλείνοντας την είσοδο του δημοτικού πάρκινγκ στη Γλυφάδα.
Θα μπορούσα να συγχωρήσω οποιαδήποτε σχεδόν παράβαση, αλλά πραγματικά τέτοια γαϊδουριά δε βλέπω κάθε μέρα.Μπορεί να μην τις βλέπεις,αλλά γαϊδουριές -μικρότερες ή μεγαλύτερες- σίγουρα γίνονται καθημερινά.
Το ερώτημα είναι αν θα έκανε το ίδιο ο εν λόγω 'κύριος' σε οποιδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα (κυρίως βορειοευρωπαϊκή).Την απάντηση, μάλλον τη γνωρίζουμε. Όπως και το αν τολμούσες να του κάνεις μια όσο ευγενική σύσταση γίνεται για την παρανομία του, το λιγότερο να εισέπραττες μια αγενή συμπεριφορά τύπου 'ξέρεις ποιος είμαι εγώ,ρε','άντε γαργαλίσου' κ.τ.λ. και το χειρότερο να έθετες σε κίνδυνο την υγεία σου ή και τη ζωή σου.Είπαμε παιδεία, υπό του μηδενός...
-
Ο χρήστης panormus772 έγραψε:
Θα μπορούσα να συγχωρήσω οποιαδήποτε σχεδόν παράβαση, αλλά πραγματικά τέτοια γαϊδουριά δε βλέπω κάθε μέρα.Μπορεί να μην τις βλέπεις,αλλά γαϊδουριές -μικρότερες ή μεγαλύτερες- σίγουρα γίνονται καθημερινά.
Το ερώτημα είναι αν θα έκανε το ίδιο ο εν λόγω 'κύριος' σε οποιδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα (κυρίως βορειοευρωπαϊκή).Την απάντηση, μάλλον τη γνωρίζουμε. Όπως και το αν τολμούσες να του κάνεις μια όσο ευγενική σύσταση γίνεται για την παρανομία του, το λιγότερο να εισέπραττες μια αγενή συμπεριφορά τύπου 'ξέρεις ποιος είμαι εγώ,ρε','άντε γαργαλίσου' κ.τ.λ. και το χειρότερο να έθετες σε κίνδυνο την υγεία σου ή και τη ζωή σου.Είπαμε παιδεία, υπό του μηδενός...
Σε ενα κανονικό κράτος θα ειχε σκάσει εντός 10 λεπτου γερανός, θα ειχε σηκώσει το αυτοκίνητο, θα ειχε παρει πινακίδες και θα του ειχε κοψει ενα ωραιο τσουχτερό πρόστιμο. Αν εχει τα 'φρυδια' μετα ας το ξανακάνει.
-
Σε ενα κανονικο κρατος θα ειχαν συμβει ολα τα άλλα, αλλά ουδεποτε θα του ειχαν παρει τις πινακιδες. Αυτο ειναι ελληνικη πατεντα που δεν στεκει σε κανενα κανονικο κρατος γιατι οι κανονικοι πολιτες+κυβερνωντες καταλαβαινουν οτι δεν τιμωρεις το εργαλειο ή τη χρηση του εργαλειου απο αυτους που νομιμα εχουν το δικαιωμα, επειδη καποιος ανθρωπος εκανε μια παρανομια με αυτο.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Σε ενα κανονικο κρατος θα ειχαν συμβει ολα τα άλλα, αλλά ουδεποτε θα του ειχαν παρει τις πινακιδες. Αυτο ειναι ελληνικη πατεντα που δεν στεκει σε κανενα κανονικο κρατος γιατι οι κανονικοι πολιτες+κυβερνωντες καταλαβαινουν οτι δεν τιμωρεις το εργαλειο ή τη χρηση του εργαλειου απο αυτους που νομιμα εχουν το δικαιωμα, επειδη καποιος ανθρωπος εκανε μια παρανομια με αυτο.Σε ενα κανονικό κράτος υπάρχει και η κατάσχεση του αυτοκινήτου αντί της κατάσχεσης πινακίδων.Και δεν χρειάζεται να γίνει επιτόπου, μπορεί να σου σταλεί ένα ειδοποιητήριο να πας να το παραδώσεις εσύ. Τουλαχιστον έχω ακούσει ότι αυτό προβλέπεται στην Πολωνία και σε κάποιες άλλες χώρες. Τώρα αν το κάνουν είναι άλλη υπόθεση. Φαντάζομαι όμως και οι πολίτες να είναι πιο άνθρωποι από τα δικά μας ζώα.
-
Και στην Αυστραλια προβλεπεται η κατασχεση και καταστροφη στη πρεσσα, των αυτοκινητων που πιανονται να συμμετεχουν σε κοντρες. (η ερωτηση παει και στο απο πανω) Οταν ομως οδηγειται απο ξενο, τριτο ατομο?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Και στην Αυστραλια προβλεπεται η κατασχεση και καταστροφη στη πρεσσα, των αυτοκινητων που πιανονται να συμμετεχουν σε κοντρες. (η ερωτηση παει και στο απο πανω) Οταν ομως οδηγειται απο ξενο, τριτο ατομο?Τι με νοιάζει από ποιον οδηγείται. Αν κλέψει κάποιος το τουφέκι και σκοτώσει κάποιον άλλο, σε ποιον θα πάει πρωτα το ανθρωποκτονιών? Αν υποθέσουμε ότι συμμετέχεις ενεργά ή παραχωρείς το αυτοκίνητο σου σε κάποιον άλλο που κάνει κόντρες, τρέχει με 150, παραβιαζει φανάρια και διπλές γραμμές, τότε το αυτοκίνητο γίνεται όπλο. Θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να κατασχεθεί για παράνομη χρήση.
-
Ο χρήστης astronautis έγραψε:
Και στην Αυστραλια προβλεπεται η κατασχεση και καταστροφη στη πρεσσα, των αυτοκινητων που πιανονται να συμμετεχουν σε κοντρες. (η ερωτηση παει και στο απο πανω) Οταν ομως οδηγειται απο ξενο, τριτο ατομο?
Τι με νοιάζει από ποιον οδηγείται. Αν κλέψει κάποιος το τουφέκι και σκοτώσει κάποιον άλλο, σε ποιον θα πάει πρωτα το ανθρωποκτονιών? Αν υποθέσουμε ότι συμμετέχεις ενεργά ή παραχωρείς το αυτοκίνητο σου σε κάποιον άλλο που κάνει κόντρες, τρέχει με 150, παραβιαζει φανάρια και διπλές γραμμές, τότε το αυτοκίνητο γίνεται όπλο. Θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να κατασχεθεί για παράνομη χρήση.
Άστοχος ο παραλληλισμός με το τουφέκι........
Ζώα,ζώα,ζώα....... [#5]