-
Στη δικια μας Ξυλοσομπα παντως αν εχεις τον αυτόματο καθαρισμό ανοιχτό (πάνω σύρτης) θελει πολυ σπανια καθάρισμα και οταν το κανεις καμιά 1-2 χαρτια κουζίνας καθαρίζει σε dt!
-
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές το τζάμι δεν πρέπει να μαυρίζει.
Η σόμπα καίει σιγά και δεν έχει αρκετή θερμοκρασία να κάψει τον καπνό από τα ξύλα. -
Ή έχουν τα ξύλα μεγάλη υγρασία. ΑΝ πάντως καί δυνατά, τότε και ένα υγρό ξύλο να βάλεις μέσα, δε θα μαυρίσει...
Προ ολίων λεπτών, που το έχεσ@ λίγο...
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Ή έχουν τα ξύλα μεγάλη υγρασία.Ακριβως...
-
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις παιδιά...
Ναι η αλήθεια είναι ότι τα ξύλα που πήρα έχουν πολύ υγρασία, βλέπεις εδώ γύρω δεν βρήκα κάτι καλύτερο.
Για του χρόνου βέβαια θα είμαι καλύτερα προετοιμασμένος@kyr80: Αυτή ναι.... είναι φωτιά!
-
Πριν από καιρό είχαμε συζητήσει για το πυρηνόξυλο. Τότε ο ilias το είχε χαρακτηρίσει σαν μη οικολογικό καύσιμο.
Έπεσα πάνω σε ένα άρθρο το οποίο το χαρακτηρίζει οικολογικό (χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι ανατρέπεται ο ισχυρισμός του Ηλία!).
http://www.olivenews.gr/el/article/761#.T0efcjBnmjA...πυρηνόξυλο από αυτό που η Ελλάδα δεν αξιοποιεί ως οικολογικό καύσιμο, αλλά αφήνει να το κάνουν άλλες χώρες. Παραδοσιακός πελάτης του πυρηνόξυλου (είναι αυτό που απομένει όταν το πυρηνελαιουργείο παραλάβει το πυρηνέλαιο) από τη Μεσσηνία είναι η Βρετανία, αλλά και η Ιταλία. Κατά τα λοιπά, στην Ελλάδα ψάχνουμε για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτη, ουράνιο κι ό,τι άλλο …καίγεται, ενώ δεν αξιοποιούμε μιαν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
-
Ο χρήστης meco έγραψε:
Πριν από καιρό είχαμε συζητήσει για το πυρηνόξυλο. Τότε ο ilias το είχε χαρακτηρίσει σαν μη οικολογικό καύσιμο.
Έπεσα πάνω σε ένα άρθρο το οποίο το χαρακτηρίζει οικολογικό (χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι ανατρέπεται ο ισχυρισμός του Ηλία!).
http://www.olivenews.gr/el/article/761#.T0efcjBnmjA...πυρηνόξυλο από αυτό που η Ελλάδα δεν αξιοποιεί ως οικολογικό καύσιμο, αλλά αφήνει να το κάνουν άλλες χώρες. Παραδοσιακός πελάτης του πυρηνόξυλου (είναι αυτό που απομένει όταν το πυρηνελαιουργείο παραλάβει το πυρηνέλαιο) από τη Μεσσηνία είναι η Βρετανία, αλλά και η Ιταλία. Κατά τα λοιπά, στην Ελλάδα ψάχνουμε για πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτη, ουράνιο κι ό,τι άλλο …καίγεται, ενώ δεν αξιοποιούμε μιαν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
δεν ειναι και οτι καλητερο σαν καυσιμο...
'η πυρινα' μυριζει παρα πολυ οταν καιγεται
απο τη μεσσηνια ειμαι και ασχολουμαι με το ελαιολαδο -
Ο χρήστης umaga έγραψε:
δεν ειναι και οτι καλητερο σαν καυσιμο...
'η πυρινα' μυριζει παρα πολυ οταν καιγεται
απο τη μεσσηνια ειμαι και ασχολουμαι με το ελαιολαδοΕίσαι λίγο υπερβολικός. Έχω βρεθεί άπειρες φορές δίπλα σε εστίες πυρηνόξυλου (λέβητες, τα καζάνια στα ελαιουργεία). Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει πρόβλημα οσμής. Περισσότερο μου φαίνεται μυρίζουν τα ξύλα.
Τέλος πάντων δεν είναι αυτό το θέμα μου/μας. Ήθελα ένα σχόλιο από τον Ηλία ο οποίος μας είχε πει ότι δεν είχε ακούσει ποτέ του για το πυρηνόξυλο σαν καύσιμη ύλη ενώ σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο φαίνεται ότι το εξάγουμε σε Ιταλία και Βρετανία.
Υ.Γ. Μία ερώτηση κάνω απλά. Δεν είναι κακοπροαίρετο το post μου και δεν θέλω να ληφθεί σαν επιθετικό ή εξυπνακίστικο ή δεν ξέρω πως αλλιώς.
-
μα δεν τσακωνομασε, συζητηση κανουμε
η πυρινα ειναι γνωστη σαν καυσιμο στα καλοριφερ εδω στη μεσσηνια,παρ οτι την εχουμε σε αυθωνια αφου ειμαστε ελαιοπαραγωγικος νομός, αποφευγουν-απεφευγαν ολοι την πυρινα,για πολλους και διαφορους λογους...
τα περισοτερα καλοριφερ δουλευουν με πετρελαιο(τωρα τελευταια εχουν αρχισει και βαζουν καλοριφερ με ξυλα) -
Έχουν αρχίσει να φτιάχνουν λέβητες που καίνε τα πάντα. Περνάνε τα καυσαέρια μέσα από μια δεξαμενή νερού πριν μπούνε στην καπνοδόχο και έτσι κατακρατούν τις περισσότερες βλαβερές ουσίες και μυρωδιές.
Μετά έχεις ένα πιο δύσκολο να διαχειριστείς απόβλητο (το βρωμερό νερό) αλλά αυτό δεν φαίνεται όταν το πετάξεις στην αποχέτευση.
-
Παιδια τις γνωσεις σας.
Τι εννοουμε οταν χαρακτηριζουμε μια ξυλοσομπα σαν ενεργειακη.α) Μηπως οσες εχουν αποδοση πανω απο 70% , κι εχουν εισαγωγη εξωτερικου αερα στο πισω μερος της σομπας; β)Σε τι διαφερει δηλ μια ενεργειακη απο μια κοινη μαντεμενια η οποια ενδεχομενως να εχει αποδοση πανω απο 70% γ) μηπως ενεργειακες ειναι αυτες που κανουν δευτερογενη η και τριτογενη καυση των καυσαεριων; -
α) πάνω από 72%
β) στο 'ενδεχομένως'
γ) δεν αρκεί -
Ο χρήστης meco έγραψε:
...Ήθελα ένα σχόλιο από τον Ηλία ο οποίος μας είχε πει ότι δεν είχε ακούσει ποτέ του για το πυρηνόξυλο σαν καύσιμη ύλη ενώ σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο φαίνεται ότι το εξάγουμε σε Ιταλία και Βρετανία. ...κ μετά το επανεισάγουμε, σε πολλαπλάσια τιμή. Το ίδιο κάνουμε με λάδι, μαύρη σταφίδα, ...
Εμείς το καίμε ως έχει, οι άλλοι το επεξεργάζονται πρώτα. Άδεια για μονάδα επεξεργασίας, απλά δεν μπορεί να βγει στην Ελλάδα. Είναι πολύ περίπλοκη η δουλειά, για να την κατανοήσει κ να δώσει την απαραίτητη άδεια κάποιος Ελ ΔΥ. Είναι μια ώρα δύσκολη, αλλά ξέρω τι λέω...
Μετά έχεις ένα πιο δύσκολο να διαχειριστείς απόβλητο (το βρωμερό νερό) αλλά αυτό δεν φαίνεται όταν το πετάξεις στην αποχέτευση.
Ακριβώς αυτό.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
α) πάνω από 72%
β) στο 'ενδεχομένως'
γ) δεν αρκείΗλια γινε πιο σαφης με περισσοτερες λεπτομεριες
-
Ο χρήστης ΝΗΣΙΩΤΗΣ έγραψε:
Παιδια τις γνωσεις σας.
Τι εννοουμε οταν χαρακτηριζουμε μια ξυλοσομπα σαν ενεργειακη.α) Μηπως οσες εχουν αποδοση πανω απο 70% , κι εχουν εισαγωγη εξωτερικου αερα στο πισω μερος της σομπας; β)Σε τι διαφερει δηλ μια ενεργειακη απο μια κοινη μαντεμενια η οποια ενδεχομενως να εχει αποδοση πανω απο 70% γ) μηπως ενεργειακες ειναι αυτες που κανουν δευτερογενη η και τριτογενη καυση των καυσαεριων;Συνηθως ςχουν διπλα τοιχωματα κ ζεσταινουν με ακτινοβολια η κ με κυκλοφορια ζεστου αερα ,η να διαθετουν βοιλερ ,ζεσταινοντας τα σωματα του καλοριφερ (εδω χρειαζεται ηλεκρο/υδραυλικη εγκατασταση).
Υπαρχουν μη ενεργειακες που υπερεχουν σε ολα απο μια ενεργειακη ,ακομα κ στην εκπομπη ρυπων ,ειναι θεμα κατασκευαστη (ποιοτητας)
Η δευτερογενης /τριτογενης ,κυριως,μειωνει την καταναλωση κ τους ρυπους κ εδω ομως ισχυει οτι κ στην δευτερη περιπτωση .
Δηλαδη μια μη ενεργειακη σομπα μπορει να ειναι καλυτερη απο μια ενεργειακη ενω στο τζακι δεν ισχυει -
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Η δευτερογενης /τριτογενης ,κυριως,μειωνει την καταναλωση κ τους ρυπους κ εδω ομως ισχυει οτι κ στην δευτερη περιπτωση .
Δηλαδη μια μη ενεργειακη σομπα μπορει να ειναι καλυτερη απο μια ενεργειακη ενω στο τζακι δεν ισχυειΤο 'δηλαδή' κ το απόφθεγμα που ακολουθεί, από που προκύπτουν βρε Γιώργο?
α) πάνω από 72%
β) στο 'ενδεχομένως'
γ) δεν αρκείΗλια γινε πιο σαφης με περισσοτερες λεπτομεριες
Δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη ανάλυση, αλλά προσπαθώ:
α) Για να χαρακτηριστούν 'ενεργειακές' (κ, σε πολιτισμένες χώρες, να επιδοτηθούν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ με απαλλαγή από τον ΦΠΑ) πρέπει να έχουν πιστοποιημένη απόδοση άνω του 72%. Κ ο φορέας πιστοποίησης να είναι αξιόπιστος.
β) Η μη πιστοποιημένη (ή μια με 'ύποπτη' πιστοποίηση) 'ενδεχομένως' είναι ενεργειακή και 'ενδεχομένως' έχει καλύτερη απόδοση από μια πιστοποιημένη ενεργειακή. Ενώ με την πιστοποιημένη ενεργειακή, γνωρίζεις πάντοτε τι ψωνίζεις. Ούτε 'ενδεχομένως', ούτε τπτ.
γ) Το ότι σε μια στιγμή της λειτουργίας της μια σόμπα με πιστοποίηση ... Ουγκάντα ίσως εμφανίσει συμπτώματα τριτογενούς καύσης, δεν την κάνει ούτε ενεργειακή, ούτε πυρόλυσης. Ομοίως, μια σόμπα μπορεί να είναι πιστοποιημένη ενεργειακή κ πολύ καλή ή μη πιστοποιημένη αλλά κ πάλι πολύ καλή, κ να μην έχει τριτογενή καύση. Διαφορετικά πράγματα, κατάλαβες? -
Γεια σας. Είμαι καινούργιο μέλος και με τράβηξε στην παρέα σας το θέμα που με 'καίει' τον τελευταίο καιρό: η ξυλόσομπα.
Μένω σε μαιζονέτα 145 τμ, με σχετικά καλή μόνωση και θέλω να βάλω σόμπα-καλοριφέρ. Προσπαθώ να βρω κάποιο μοντέλο που και να με καλύπτει στην απόδοση αλλά και σε.... τιμή. Μετά από πολύυυυ ψάξιμο βρήκα την
http://www.casa-energy.gr/online-shop?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=412&category_id=67
και όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της δείχνει μια καλή σόμπα σε τιμή που - ας πούμε - με καλύπτει (την ανέχομαι βρε παιδί μου ). Δυστυχώς δεν την έχω δει σε άλλο σάιτ, δεν την έχω ξανασυναντήσει σε καμμιά συζήτηση - δεν μου είναι εύκολο να διαβάσω τις 109 που έχετε γράψει - και δεν ξέρω αν εσείς έχετε να πείτε κάποια γνωμη ή αν γνωρίζετε κάποιο μειονέκτημά της. Προφανώς δεν είναι από τις δημοφιλείς. Οποιαδηποτε πρόταση και σε άλλο μοντέλο χωρίς να ξεφύγουμε πολύ στην τιμή, ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.Ακριβώς πρώτα θα μετρήσεις τις θερμίδες που αποδίδουν τα σώματα. Σ' αυτό μπορεί να σε βοηθήσει ο υδραυλικός ή αν έχεις τον τύπο και τις διαστάσεις για το καθένα η εταιρία που στα προμήθευσε.
Αφού έχεις τις απαιτήσεις σε θερμίδες που χρειάζεσαι θα ψάξεις για την σόμπα που να καλύπτει αυτές τις θερμίδες (ισχύς στο νερό).
Διαφορετικά τα σώματα θα είναι χλιαρά και το σπίτι κρύο...Καλημέρα και καλή Σαρακοστή!
Λοιπόν, μέτρησα τις θερμίδες από τα σώματα (ευτυχώς βρήκα τα χαρτιά από τότε που φτιάχναμε το σπίτι ) και τελικά χρειαζόμαστε γύρω στις 17.000 θερμίδες.
Είχα στείλει και μαιλ στο καζα ένερτζι και μου απάντησε μεν πως η σόμπα (anna maxima) μας καλύπτει καθώς τα 8 kw θα ζεσταίνουν το ισόγειο ενώ τα 12kw του νερού θα ζεσταίνουν τον όροφο και μέρος του ισογείου. Παρόλαυτά εγώ κολλώ και λίγο στο ότι είναι μια σόμπα που δεν την έχω βρει πουθενά αλλού σε άλλο ελληνικό σάιτ και αν ποτέ χρειαστώ κάτι δεν ξέρω που θα απευθυνθώ (για κάποιο εξάρτημα πχ.) .
Στο μεταξύ βρήκαμε και σε ένα κατάστημα (adtherm) εδώ στο Βόλο μια άλλη σόμπαhttp://www.thrakienergy.gr/?portfolio=σόμπα-ξύλου-thermo-in-27kw
η οποία και περισσότερες θερμίδες καλύπτει και θα έχουμε και υπεύθυνο άτομο να μας την περάσει και να απευθυνθούμε σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν (για σέρβις, απορίες).... Αυτή τη σόμπα την έψαξα λίγο στο διαδίκτυο αλλά δε βρήκα περισσότερες πληροφορίες: προέλευση, αν είναι ενεργειακή (που με ενδιαφέρει πολύ )... Την γνωρίζετε; Είναι καλή; Είναι ενεργειακή;
Η τιμή της είναι 1500 (χωρίς περαστικά βέβαια και τι αλλο θα χρειαστεί )...Σήμερα το απόγευμα θα κανονίσουμε να έρθει και ο τεχνικός του καταστήματος να δει το χώρο μας και να μιλήσουμε.
-
α) Αν ενα χωρο μπορω να τον ζεστανω με μια ξυλοσομπα των 8 Κw ( κανονικη ισχυ ) , ειναι προτιμοτερη αυτη η σομπα , η μια μεγαλυτερη π.χ 10 κw (κανονικη ισχυ ) την οποια θα δουλευουμε πιο χαλαρα. Και οι δυο να εχουν την ιδια αποδοση.β)Τα διπλα inox μπουρια ειναι ολα μονωμενα η υπαρχουν και κουφια ; γ)Σε ολες τις ενωσεις των μπουριων χρειαζονται να μπουν σφιχτηρες η μονο σε ορισμενες .
-
Πως μετράμε θερμίδες σε σχέση με φέτες καλοριφέρ?
-
Ο χρήστης ΝΗΣΙΩΤΗΣ έγραψε:
α) Αν ενα χωρο μπορω να τον ζεστανω με μια ξυλοσομπα των 8 Κw ( κανονικη ισχυ ) , ειναι προτιμοτερη αυτη η σομπα , η μια μεγαλυτερη π.χ 10 κw (κανονικη ισχυ ) την οποια θα δουλευουμε πιο χαλαρα. Και οι δυο να εχουν την ιδια αποδοση.Αν έχουν την ίδια απόδοση και η μία έχει περισσότερη ισχύ τότε -λογικά- θα έχει και παραπάνω κατανάλωση ξύλου.
Οπότε η μικρότερη θα είναι λίγο πιο οικονομική...
Βέβαια με την μεγαλύτερη θα έχεις και περισσότερη ζέστη...
Αν το κόστος απόκτησης δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερο και αφού για 'μένα δεν υπάρχει αυτό που λένε 'πολλή ζέστη' μάλλον θα έβαζα την μεγαλύτερη.
Μόλις ζεσταίνεται το σπίτι την βάζεις πιο χαλαρά και είσαι και σχετικά οικονομικός...
Ξυλόσομπα