-
Ηλία, επειδή έχω διαβάσει όλο το συγκεκριμένο τοπικό και δεν κατάλαβα καλά πώς λειτουργούν οι λύσεις που συνδέονται με το υπάρχον κύκλωμα του καλοριφέρ και βλέπω πως και πολλοί άλλοι έχουν τις ίδιες απορίες, μήπως να γράψεις δυο λόγια;
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Εμ αυτό είχα πει φίλε. Άλλο το τζάκι για να τον ''βρέξεις'' ατμοσφαιρικά και άλλο για να ζεσταθεί οικογένεια
Αλλά όταν τα λέμε αυτά μας λένε ποιος θα έρθει μετά....
Σαν τον άλλο που η γυναίκα του τον έχει κερατώσει με όλο το τετράγωνο και όταν του λες χώρισε σου απαντά: και μετά ποια θα βρωΔηλαδή στο εξωτερικό, που οι περισσότεροι με ενεργειακά σπίτια ζεσταίνονται κυρίως με ξύλα, είναι μαλ@κες...
Το πρώτο τα λέει όλα μόνο του. Πρακτικά σε ένα ενεργειακό σπίτι τα διάφορα είδη θέρμανσης είναι κυρίως επικουρικά και χρησιμοποιούνται λίγο. Το δεύτερο δεν μου λέει κάτι. Μπορείς να έχει και άλλα ήδη απο heat pumps μέχρι καυστήρα συμπύκνωσης και να ξοδεύεις πάρα πολύ λιγότερα απο ένα κλασσικό σπιτι. Η διαφορά είναι οι μονώσεις, ο σχεδιασμός, ο προσανατολισμός και πολλά άλλα τρύκ για να έχεις οικονομία. Στο εξωτερικό το τι χρησιμοποιείται εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες με κυριότερο το κόστος κάθε είδους θέρμανσης. Λύσεις για οικονομία υπάρχουν και δεν είναι απαραίτητη η προσφυγή σε εξτρίμ μεθόδους.
Υ.Γ. Όταν πριν 4 χρόνια ζητούσα καυστήρα ΦΑ με συμπύκνωση με κοιτούσαν σαν εξωγήινο.
Υ.Γ2 Δεν θέλω να φανταστώ τις πόλεις γεμάτες με καυστήρες πέλετ.
Υ.Γ3 Η βενζίνη στην Ρωσσία έχει 19 ρούβλια... Πόσοι έχουν να τα δώσουν; -
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Ηλία, επειδή έχω διαβάσει όλο το συγκεκριμένο τοπικό και δεν κατάλαβα καλά πώς λειτουργούν οι λύσεις που συνδέονται με το υπάρχον κύκλωμα του καλοριφέρ και βλέπω πως και πολλοί άλλοι έχουν τις ίδιες απορίες, μήπως να γράψεις δυο λόγια;Ευχαρίστως, αλλά αργότερα...
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Πόσα μέτρα πάνω πηγαίνει το μπουρί? Αν είναι αρκετά (6+), δεν χρειάζεται να ψάχνεις για σόμπα με έξοδο Φ100.Δυστυχώς είναι πολύ λίγο, γύρω στα 3 μέτρα. Και ενώ είμαι ευνοημένος για την αλλαγή της καμινάδας (στην ουσία τελευταίος όροφος) υπάρχει ένα ρετιρέ από πάνω, στη βεράντα του οποίου (η οποία κανονικά θα έπρεπε να είναι κοινόχρηστη, άλλαξαν στην πορεία τα σχέδια) βγαίνει μια κατασκευή (με τούβλα) με τις καμινάδες της οικοδομής. Οπότε το να περάσω καινούρια προϋποθέτει συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη με τον οποίο δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε για βασικότερα θέματα πόσο μάλλον για αυτό.
-
Ο χρήστης thednick έγραψε:
Πόσα μέτρα πάνω πηγαίνει το μπουρί? Αν είναι αρκετά (6+), δεν χρειάζεται να ψάχνεις για σόμπα με έξοδο Φ100.
Δυστυχώς είναι πολύ λίγο, γύρω στα 3 μέτρα. Και ενώ είμαι ευνοημένος για την αλλαγή της καμινάδας (στην ουσία τελευταίος όροφος) υπάρχει ένα ρετιρέ από πάνω, στη βεράντα του οποίου (η οποία κανονικά θα έπρεπε να είναι κοινόχρηστη, άλλαξαν στην πορεία τα σχέδια) βγαίνει μια κατασκευή (με τούβλα) με τις καμινάδες της οικοδομής. Οπότε το να περάσω καινούρια προϋποθέτει συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη με τον οποίο δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε για βασικότερα θέματα πόσο μάλλον για αυτό.
Μπερδεύτηκα.
Υπάρχει ο δικός σου όροφος + το ρετιρέ + οι καμινάδες, δεν πιστεύω οι καμινάδες να είναι πιό κοντές από την πλάκα του ρετιρέ?
Ας πούμε 2 μέτρα καμινάδα στον δικό σου όροφο + 3 στου ρετιρέ + 2 (λέμε) από πάνω, σύνολο 7 μέτρα. Τι λάθος κάνω? -
Είναι 2 μέτρα στον δικό μου + 2 (το πολύ μέτρα) στον απο πάνω. Η καμινάδες (δεν είναι μόνο η δική μου) δεν φτάνουν μέχρι την ταράτσα της οικοδομής... σταματάνε στο ρετιρε... έτσι ήταν από τότε που φτιάχτηκε η οικοδομή.
Edit: Τελικά ειναι 2 + ~3 = ~5m σύνολο.
-
Διαβαζοντας ολο το τοπικ, εχω βρει εδω μεσα τις κατωθι μαρκες:
LaNordica
Piazzetta
Thorma
Palazzetti
Scan
Jotul
Hwam
Morso
LokatermΠοιες απο αυτες ειναι ποιοτικες κ σοβαρες κατασκευες, κ ποιες θεωρειτε οτι εχουν καλο value for money (vfm = αν μια ειναι ποιοτικη κ η αλλη ειναι φανταστικη αλλα κανει 3 δισ ευρω το κομματι, θα προτιμησω την πρωτη).
ΥΓ Ειμαστε αυτοκινητιστικο φορουμ κ το τοπικ με την περισσοτερη κινηση ειναι αυτο της ξυλοσομπας. Τον εχουμε δαγκωσει ολοι απο το κρυο ή μου φαινεται?
-
Απλα η σόμπα είναι επικαιρο και νέο θέμα! Το αμαξι πλεον θεωρειται πολυτέλεια
-
Αν είναι να το πάρεις από έξω και προσθέσεις και τα μεταφορικά, έρχεται πάλι στην τιμή του Leroy, οπότε δεν βρίσκω λόγο να μην το πάρεις από Ελλάδα.
Εγώ πήρα αυτό και έβαλα μεγάλο εξωτερικό βεντιλατέρ.
Πόσο σου πήγαν τζάκι κ μοτέρ? Τι μοτέρ έβαλες? Μάλλον θα τα έχεις ξαναγράψει, αλλά μου ξέφυγε.
Τζάκι (το δίφατσο), μοτέρ σαλιγκάρι 500m3/hr, εναλλάκτης θερμότητας για την έξοδο του τζακιού, controller βεντιλατέρ FC810 και πετροβάμβακας για τζάκια (50kg/m3 με αλουμινόφυλλο) βγήκαν 1100€.
-
-
Μιλάμε για σπίτι περίπου 110 τετ. μέτρα με φυσιολογικές απώλειες (δηλαδή ούτε να φυσάει ένα αεράκι και να παγώνουμε, αλλά ούτε και σφραγισμένο... κάπου στη μέση...). Πόσα kw θα χρειαστώ για να το ζεστάνω;
-
Τι κατανάλωση σε ξύλο θα έχω; Ο τύπος στο μαγαζί που ρώτησα μου είπε για περίπου 2τόνους το μήνα (δηλαδή κανένα 300άρι ευρώ) και μου έφυγε το καφάσι... Τόσα δίνω και στο πετρέλαιο... Το θέμα είναι να κάνουμε οικονομία και όχι να δώσουμε ένα σεβαστό ποσό (υπολογίζω κανένα 3χίλιαρο... ), που φυσικά δεν περισσεύει, για να κερδίζουμε 50 ευρώ το μήνα και ρομαντζάδα...
Αν καις 2 τόνους τον μήνα, δλδ σε 110 μ2 σπίτι 'ρίχνεις' 8.000.000 θερμίδες τον μήνα, πρέπει να έχεις τουλάχιστον 2 μπαλκονόπορτες ανοιχτές, αλλιώς θα έχεις στο σπίτι θερμοκρασίες Αραβίας μεσημέρι καλοκαιριού.
Όχι ρε 'συ... μιλάω για όλο το χειμώνα...
Για την 'καμινάδα' στο μπαλκόνι τι άποψη έχεις;;;
-
-
Δεν γίνεται, θα μαυρίσουν όλα. Θες και σχετικό ύψος για να τραβάει καλά το τζάκι και θες και να είναι μακριά από αντικείμενα για να μην αρπάξουν αν βγάλει φλόγα λόγω καύσης κρεόζωτου ...
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Bre συνανθρωπε δεν γινεται, μονο απο την πλευρα που δεν υπαρχουν μπαλκονια στους αλλους οροφους αν αυτο βεβαια στο επιτρεπει η διαρυθμιση τουν σπιτιου σου .
Καλα σου ειπε ο πωλητης οτι θελεις 2 τονους τον μηνα κ οχι τον χρονο ,τους παθοντες να ακους κ οχι τους επαγγελματιες αυτους το μονο που τους ενδιαφερει ειναι να πουλησουν -
2000 κιλά ξύλο είναι χοντρά-χοντρά 600 λίτρα πετρέλαιο. Καίγονται 600 λίτρα πετρέλαιο τον μήνα σε 110 μέτρα διαμέρισμα? Εγώ σε 180 μέτρα μεζονέτα ελεύθερη από παντού δεν έκαιγα ούτε 500.
Κάνα τόνο και κάτι τον μήνα υπολογίζω, συν λίγο πετρέλαιο ή A/C για τα μακρυνά δωμάτια που δεν θα ανεβάζουν τόσο εύκολα θερμοκρασία.
-
Ο χρήστης asteris έγραψε:
2000 κιλά ξύλο είναι χοντρά-χοντρά 600 λίτρα πετρέλαιο. Καίγονται 600 λίτρα πετρέλαιο τον μήνα σε 110 μέτρα διαμέρισμα? Εγώ σε 180 μέτρα μεζονέτα ελεύθερη από παντού δεν έκαιγα ούτε 500.Κάνα τόνο και κάτι τον μήνα υπολογίζω, συν λίγο πετρέλαιο ή A/C για τα μακρυνά δωμάτια που δεν θα ανεβάζουν τόσο εύκολα θερμοκρασία.
Σε ποια περιοχη την εχεις την μεζονετα κ τι θερμοκρασιες σημειωνονται την νυχτα γιατι αν την εχεις στους Αγιους Θεοδωρους Κορινθιας (απο τις πιο ζεστες περιοχες της Ελλαδος) κ τον τονο πολυ τον βρισκω .
Παρεμπιπτοντως κ εγω μεζονετα εχω ,λιγο μικροτερη απο την δικη σου ,αλλα οταν αγριευουν τα πραγματα απο αποψη θερμοκρασιας το τζακι για να καλυψει ολους τους χωρους πρεπει να καιει συνεχως στο φουλ ,δηλαδη 100κιλα το 24ωρο ζυγισμενα -
Μηπως τελικα μπορει να μου πει κανεις αν θα δουλευει σωστα μια ενεργειακη ξυλοσομπα με 3 μετρα οριζοντιο μπουρι και αν ναι τι υψος καμιναδας χρειαζεται?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Διαβαζοντας ολο το τοπικ, εχω βρει εδω μεσα τις κατωθι μαρκες:LaNordica
Piazzetta
Thorma
Palazzetti
Scan
Jotul
Hwam
Morso
LokatermΠοιες απο αυτες ειναι ποιοτικες κ σοβαρες κατασκευες, κ ποιες θεωρειτε οτι εχουν καλο value for money (vfm = αν μια ειναι ποιοτικη κ η αλλη ειναι φανταστικη αλλα κανει 3 δισ ευρω το κομματι, θα προτιμησω την πρωτη).
Για μένα, Jolly Mec για τεχνολογία κ μεγάλη απόδοση (μονόδρομος αν θέλεις να ζεστάνεις μεγάλους χώρους) ή Lokaterm για ένα τίμιο (καλοφτιαγμένο κ αποδοτικό, σε λογική τιμή) προϊόν.
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
-
Μιλάμε για σπίτι περίπου 110 τετ. μέτρα με φυσιολογικές απώλειες (δηλαδή ούτε να φυσάει ένα αεράκι και να παγώνουμε, αλλά ούτε και σφραγισμένο... κάπου στη μέση...). Πόσα kw θα χρειαστώ για να το ζεστάνω;
-
Τι κατανάλωση σε ξύλο θα έχω; Ο τύπος στο μαγαζί που ρώτησα μου είπε για περίπου 2τόνους το μήνα (δηλαδή κανένα 300άρι ευρώ) και μου έφυγε το καφάσι... Τόσα δίνω και στο πετρέλαιο... Το θέμα είναι να κάνουμε οικονομία και όχι να δώσουμε ένα σεβαστό ποσό (υπολογίζω κανένα 3χίλιαρο... ), που φυσικά δεν περισσεύει, για να κερδίζουμε 50 ευρώ το μήνα και ρομαντζάδα...
Αν καις 2 τόνους τον μήνα, δλδ σε 110 μ2 σπίτι 'ρίχνεις' 8.000.000 θερμίδες τον μήνα, πρέπει να έχεις τουλάχιστον 2 μπαλκονόπορτες ανοιχτές, αλλιώς θα έχεις στο σπίτι θερμοκρασίες Αραβίας μεσημέρι καλοκαιριού.
Όχι ρε 'συ... μιλάω για όλο το χειμώνα...
Αφού λες καθαρά '2τόνους το μήνα'.
Καμινάδα στο μπαλκόνι? Καλή ιδέα, αν μου πεις που θα πηγαίνει ο καπνός.
Ο Γιώργος123 καίει δάση σε ανοιχτό τζάκι, δεν είναι καλό παράδειγμα. Μην τα ξαναλέμε, τα ανοιχτά τζάκια εκτός του να καίνε ξύλα κ να ρυπαίνουν δεν κάνουν τπτ άλλο. Μπριτζόλες ψήνεις ακόμα κ σε λακκούβα στην αυλή.
Ένα σπίτι 110 μ2 με σχετικά καλή μόνωση, με 1.000 κιλά ξύλα τον μήνα είναι ΥΠΕΡ καλυμμένο. -
-
Lokaterm που τις βρισκεις?
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
2000 κιλά ξύλο είναι χοντρά-χοντρά 600 λίτρα πετρέλαιο. Καίγονται 600 λίτρα πετρέλαιο τον μήνα σε 110 μέτρα διαμέρισμα? Εγώ σε 180 μέτρα μεζονέτα ελεύθερη από παντού δεν έκαιγα ούτε 500.
Κάνα τόνο και κάτι τον μήνα υπολογίζω, συν λίγο πετρέλαιο ή A/C για τα μακρυνά δωμάτια που δεν θα ανεβάζουν τόσο εύκολα θερμοκρασία.
Σε ποια περιοχη την εχεις την μεζονετα κ τι θερμοκρασιες σημειωνονται την νυχτα γιατι αν την εχεις στους Αγιους Θεοδωρους Κορινθιας (απο τις πιο ζεστες περιοχες της Ελλαδος) κ τον τονο πολυ τον βρισκω .
Παρεμπιπτοντως κ εγω μεζονετα εχω ,λιγο μικροτερη απο την δικη σου ,αλλα οταν αγριευουν τα πραγματα απο αποψη θερμοκρασιας το τζακι για να καλυψει ολους τους χωρους πρεπει να καιει συνεχως στο φουλ ,δηλαδη 100κιλα το 24ωρο ζυγισμεναΠερίχωρα της Θεσσαλονίκης είμαι, αλλά με ενεργειακό τζάκι (το δικό σου διάβασα ότι είναι ανοιχτό?). Για την ώρα με την εξωτερική θερμοκρασία έως και 7-8 θαθμούς, δεν άντεχα να κάψω πάνω από 20-25 κιλά την ημέρα, γιατί οι θερμοκρασίες περνούσαν τους 26 βαθμούς στο σαλόνι και 22 στον πάνω όροφο. Πόσο παραπάνω θα κάψει όταν πιάσει μηδέν εξωτερική, θα το δω εν καιρό, αλλά πάνω από 40 κιλά δεν παίζει, με τέρμα ανοιχτό τον αέρα (την πρώτη ώρα που το ανάβω) καίει 3.5-4 κιλά την ώρα. Ο κάτω όροφος που είναι πιό σφραγισμένος, του δίνω ένα δεκάκιλο βαριά-βαριά κάθε απόγευμα και κρατάει 21-22 βαθμούς μέχρι την άλλη μέρα.
-
Ο χρήστης sanba7 έγραψε:
Lokaterm που τις βρισκεις?Σ' ένα κατάστημα στον Πύργο της Ηλείας, αλλά δεν λέω ποιό για να μην με κατηγορήσουν ότι κάνω διαφήμιση.
Μόλις ο αναξιόπιστος συνεργάτης μου ετοιμάσει το e-shop μας, θ' ανεβάσω λινκ. Ελπίζω να μην έχει τελειώσει ο χειμώνας...
Ξυλόσομπα