-
ξεκιναω ενα νεο θεμα μιας και υπαρχουν λιγες σκορπιες πληροφοριες στο μαστορεματα στο σπιτι .
αν οι μοντς πιστευουν οτι πρεπει να μεταφερθει και αυτο κανενα προβλημα , αν και εγω πιστευω οτι θα επρεπε να μεταφερθουν απο εκει τα λιγα ποστ εδω , η ισως ακομα να ηταν το θεμα ξυλοσομπα και τζακι .η χειμερινη σαιζον τελειωνει και οπως λεει και η παροιμια των {φρονιμων τα παιδια πριν πεινασουν μαγειρευουν}
αντι να περιμενουμε το φθινωπορο ας ξεκινησουμε απο τωρα σιγα σιγα την αναζητηση ξυλοσομπας.απο την νεα σαιζον θα ειναι μαλλον αδυνατον να ζεστανεις σπιτι στην επαρχια λογω τιμης πετρελαιου , οποτε
η λυση ειναι τζακι η ξυλοσομπα.εγω δεν εχω ουτε τζακι και δεν εχω και καμμια εμπειρια γυρω απο την καυση ξυλων , μικρος ειχαμε σομπα πετρελαιου και
μετα καλοριφερ.
σε σπιτια φιλων το τζακι δεν με εχει εντυπωσιασει , αλλα εχω παθει πλακα σε μαγαζι με 0 εξω που ειχε ενεργειακο ,
ενας τεραστιος χωρος με μια γλυκια θαλπωρη θα ελεγα.
στο ερωτημα τζακι vs ξυλοσομπα σε μενα προκρινεται ξυλοσομπα με φουρνο ωστε να φτιαχνεις και φαγητο, ξεχωρα οτι
αν δεν σου αρεσει η θεση της την μετακινεις την επομενη σαιζον.
μιας και το θυμηθικα τωρα ερωτηση για kyr80 αν εχει μαγειρεψει κατι στην δικη του την εμπειρια του και τι γινεται με τους υδρατμους , στην ηλεκτρικη κουζινα αναβουμε τον αποροφητηρα ακομα και αν ο φουρνος ειναι ανω παγκου , στην ξυλοσομπα με φουρνο ομως ειναι σε αλλο δωματιο ωστε να ζεσταινει οσο το δυνατον περισσοτερο σπιτι
τι γινεται λοιπον με τους υδρατμους απο το γιουβετσι?και τωρα οι επομενες ερωτησεις ειναι για τον ililias που αν καταλαβα καλα στη απαντηση του στον kouk προφανως και πουλαει και το εχει σπουδασει το θεμα.
του kyr80 ειναι μια ξυλοσομπα με προδιαγραφες με ντιζαιν και προφανως δινει αυτα που υποσχεται , εχει ομως ενα μειονεκτημα , ειναι ακριβη για μενα .
οποτε εχουμε τις ακριβες δυτικης ευρωπης ακολουθουν τσεχιας που απ οτι φαινεται κοντευουν να φτασουν τις δυτικες
σε τιμη αλλα και αυτες εχουν προδιαγραφες αν εχω καταλαβει καλα. και μετα ερχεται το χαος για εμας τους φουκαραδες
ελληνικες , τουρκικες ,και πλυμμηρισε ο τοπος απο σκοπιανες και βουλγαρικες.
το ερωτημα λοιπον ειναι
χωρις να μας ενδιαφερει το ντιζαιν (μιας και το σπιτι μας μεροκαματιαριδες το επισκεπτονται και αν ερθει η κυρια αγγελοπουλου ξυδακι)
υπαρχει φτηνη ξυλοσομπα που να αποδιδει οπως ενα ενεργειακο τζακι με δευτερογενη καυση?
με φουρνο εννοειται.
και το δευτερο μεγαλο θεμα ειναι το μπουρι.
απο τι υλικο ? το σφραγιζουμε στις ενωσεις ? ποσο οριζοντιο ποσο καθετο? το εξωτερικο μερος να ειναι μονωμενο?
θα πρεπει οπως του τζακιου να βγαινει 1 μετρο απο τον κορφια?
το καπνισμα μιας σομπας οφειλεται στην κατασκευη της? η στο μπουρι που δεν εχει τοποθετηθει σωστα?
επειδη αυτοι που τις πουλανε εχω ακουσει να λενε .
αυτα για αρχη για να ξεκινησει η συζητηση και να δοσουν τα φωτα τους οσοι γνωριζουν η εχουν κανει ερευνα αγορας
και γνωριζουν πια καποια παραγματα .ευχαριστω.
-
ξεκιναω ενα νεο θεμα μιας και υπαρχουν λιγες σκορπιες πληροφοριες στο μαστορεματα στο σπιτι .
αν οι μοντς πιστευουν οτι πρεπει να μεταφερθει και αυτο κανενα προβλημα , αν και εγω πιστευω οτι θα επρεπε να μεταφερθουν απο εκει τα λιγα ποστ εδω , η ισως ακομα να ηταν το θεμα ξυλοσομπα και τζακι .η χειμερινη σαιζον τελειωνει και οπως λεει και η παροιμια των {φρονιμων τα παιδια πριν πεινασουν μαγειρευουν}
αντι να περιμενουμε το φθινωπορο ας ξεκινησουμε απο τωρα σιγα σιγα την αναζητηση ξυλοσομπας.απο την νεα σαιζον θα ειναι μαλλον αδυνατον να ζεστανεις σπιτι στην επαρχια λογω τιμης πετρελαιου , οποτε
η λυση ειναι τζακι η ξυλοσομπα.εγω δεν εχω ουτε τζακι και δεν εχω και καμμια εμπειρια γυρω απο την καυση ξυλων , μικρος ειχαμε σομπα πετρελαιου και
μετα καλοριφερ.
σε σπιτια φιλων το τζακι δεν με εχει εντυπωσιασει , αλλα εχω παθει πλακα σε μαγαζι με 0 εξω που ειχε ενεργειακο ,
στο ερωτημα τζακι vs ξυλοσομπα σε μενα προκρινεται ξυλοσομπα με φουρνο ωστε να φτιαχνεις και φαγητο, ξεχωρα οτι
μιας και το θυμηθικα τωρα ερωτηση για kyr80 αν εχει μαγειρεψει κατι στην δικη του την εμπειρια του και τι γινεται με τους υδρατμους , στην ηλεκτρικη κουζινα αναβουμε τον αποροφητηρα ακομα και αν ο φουρνος ειναι ανω παγκου , στην ξυλοσομπα με φουρνο ομως ειναι σε αλλο δωματιο ωστε να ζεσταινει οσο το δυνατον περισσοτερο σπιτι
τι γινεται λοιπον με τους υδρατμους απο το γιουβετσι?και τωρα οι επομενες ερωτησεις ειναι για τον ililias που αν καταλαβα καλα στη απαντηση του στον kouk προφανως και πουλαει και το εχει σπουδασει το θεμα.
του kyr80 ειναι μια ξυλοσομπα με προδιαγραφες με ντιζαιν και προφανως δινει αυτα που υποσχεται , εχει ομως ενα μειονεκτημα , ειναι ακριβη για μενα .
οποτε εχουμε τις ακριβες δυτικης ευρωπης ακολουθουν τσεχιας που απ οτι φαινεται κοντευουν να φτασουν τις δυτικες
σε τιμη αλλα και αυτες εχουν προδιαγραφες αν εχω καταλαβει καλα. και μετα ερχεται το χαος για εμας τους φουκαραδες
το ερωτημα λοιπον ειναι
χωρις να μας ενδιαφερει το ντιζαιν (μιας και το σπιτι μας μεροκαματιαριδες το επισκεπτονται και αν ερθει η κυρια αγγελοπουλου ξυδακι)
υπαρχει φτηνη ξυλοσομπα που να αποδιδει οπως ενα ενεργειακο τζακι με δευτερογενη καυση?
με φουρνο εννοειται.
απο τι υλικο ? το σφραγιζουμε στις ενωσεις ? ποσο οριζοντιο ποσο καθετο? το εξωτερικο μερος να ειναι μονωμενο?
το καπνισμα μιας σομπας οφειλεται στην κατασκευη της? η στο μπουρι που δεν εχει τοποθετηθει σωστα?
αυτα για αρχη για να ξεκινησει η συζητηση και να δοσουν τα φωτα τους οσοι γνωριζουν η εχουν κανει ερευνα αγορας
-
μετα καλοριφερ.
το ερωτημα λοιπον ειναι
με φουρνο εννοειται.
-
Ο χρήστης otso έγραψε:
τι γινεται λοιπον με τους υδρατμους απο το γιουβετσι?
.........
ευχαριστω.Γιουβέτσι δεν έκανα ποτέ .
Πλεονεκτήματα:- Μαγειρεύεις τζάμπα και νόστιμα
- Η ωραιότερη σπιτική πίτσα που εφαγα ποτέ
- Μυρίζει το σπίτι
Μειονεκτήματα: - Αργεί ΠΟΛΥ
- Ψήνει από κάτω περισσότερο, οπότε σφολιατοειδή δεν γίνεται π.χ.
- Πρέπει να προσέχεις τη φωτιά, γιατί αν το παρακάνεις δε χαμηλώνει η θερμοκρασία
- Μυρίζει το σπίτι(είναι και καλό και κακό)
Υδρατμούς δεν είδα. Μάλλον γιατί τους εξατμίζει περνόντας από τα υπόλοιπα μέταλλα που καίνε. Για αυτό και οι μυρωδιές.
Τις τσέχικες που αναφέρεις τις είχα δει και εγώ. Πάσχουν(όχι pasxos), από στοιβαρότητα. Νομίζεις ότι θα σου μείνει το χερούλι στο χέρι. Ψάξε για εκθεσιακή για να την βρεις φθηνότερα. Αλλιώς δες και στο internet, σε ιταλικά site ή γερμανικά.
tip 1: αναξάρτητα με το ποια θα πάρεις, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΑ διπλής καύσης. Αλλιώς θα θέλεις ένα δάσος κάθε χειμώνα.
tip 2: πάρε από φέτος 4-5 τόνους ξύλα. Του χρόνου με το καλό που θα ψάχνεις θα βρίσκεις μόνο φρεσκοκομμένα και υγρά(μην μπερδευτείς, αυτά τα θέλουμε ξερά ). Οπότε τα παίρνεις φέτος, για να τα κάψεις του χρόνου.
tip 3: απαγορεύνται τα αρωματικά ξύλα. Δηλαδή πεύκο, ευκάλυπτος κλπ κλπ. Αυτά εχουν έλαια και θα χάσεις την εγγύηση+ θα πέσει η απόδωση+ θα γεμίσουν τα μπουριά. Ιδανικο η ελιά. Κάρβουνα κάνει ο μεσές και φωτιά η οξιά.
tip 4: μονωμένη(διπλά τοιχώματα) και ανοξείδωτη η καπνοδόχος για να μην έχεις απώλειες. Αν το αισθητικό δεν παίζει ρόλο, πέρνα ένα μέρος της μέσα από το σπίτι ΧΩΡΙΣ μόνωση. Τα καυσαέρια έχουν 200 βαθμούς περίπου και θα ζεσταίνουν επιπλέον το χώροΟποιαδήποτε άλλη αποροία, θα χαρώ να βοηθήσω.
-
παλια ειχα κι εγω ξυλοσομπα
χρησιμοποιουσα μονο ξυλα απο ελια και εβαζα για προσαμανα βεργες απο κλιματα
η τζιμινιερα πρεπει να ειναι απο ανοξειδωτες σωλινες
-
Ξυλόσομπα θυμάμαι μικρός στο χωριό, κάθε 2 ώρες που έβαζες ξύλα γέμιζε το δωμάτιο κάπνα. Όταν αντικαταστάθηκε με σόμπα πετρελαίου θεωρήθηκε ΜΕΓΑΛΗ πρόοδος, κυρίως για πρακτικούς λόγους. Βέβαια, τότε το πετρέλαιο ήταν πάμφθηνο. Πρόσφατα και αυτή αντικαταστάθηκε με θερμοπομπούς και ησυχάσαμε.
Είχαμε και ξυλόσομπα με φούρνο αλλά μόνο στην κουζίνα, όχι σε άλλα δωμάτια, μάλλον κάτι ήξεραν οι παλιοί. Και αυτή όταν αντικαταστάθηκε με ηλεκτρική κουζίνα θεωρήθηκε μεγάλη πρόοδος και η γιαγιά που ήταν η μόνη που ήξερε να τη χρησιμοποιεί δεν στενοχωρέθηκε καθόλου...
Το κλασικό τζάκι (εκεί να δεις κάπνα) αντικαταστάθηκε με ενεργειακό τζάκι εδώ και πολλά χρόνια και είναι πραγματικά εξαιρετικό σε απόδοση (ζεσταίνει 2 δωμάτια), λειτουργεί ουσιαστικά σαν καυστήρας που καίει ξύλο αντί για πετρέλαιο. Είναι και όμορφο και δεν καπνίζει.Όλα αυτά όμως σε σπίτι με πόρτες-παράθυρα να μπάζουν. Δεν ξέρω αν μπορεί να μπει ξυλόσομπα σε σύγχρονο σπίτι με διπλά τζάμια, 'σφραγισμένο' από παντού, όπου ακόμη και ο απορροφητήρας δημιουργεί υποπίεση... Μάλλον θα καπνίζει και ίσως θα σβήνει. Πρέπει να υπάρχει κάπου στο σπίτι άνοιγμα να μπαίνει αέρας (και κρύο...). Στα τζάκια, γι αυτό το λόγο, συχνά ανοίγουν απο πίσω μια τρύπα και βέβαια έτσι χάνεται ένα μέρος από την ενεργειακή απόδοση... Στις βόρειες χώρες έχουν προβλέψει σε κάθε σπίτι σημεία για είσοδο-έξοδο αέρα (είσοδο σε κάποια σοφίτα ή αποθήκη και απορροφητήρας που δουλεύει συνεχώς) για να γίνεται ανανέωση, στην Ελλάδα δεν το έχω δει πουθενά, ανοίγουμε παράθυρα.
-
Αν το σπίτι είναι ενεργειάκο(= δεν μπαίνει αέρας από πουθενά), τότε οι σύγχρονες ξυλόσομπες έχουν πρόβλεψη για είσοδο αέρα. Οπότε αντίο για μια τρύπα, κάνεις 2. Στη δική μου, η καπνοδόχος είναι Φ15 και ο αέρας Φ4.
Οπότε και αυτό που γράφεις(μπαίνει κρύος αέρας) δεν ισχύει. Είναι λάθος να συγκρίνεις τις μασίνες με τις σύγχρονες ξυλόσομπες. Είναι σαν να συγκρίνεις τις λάμπες πυρακτώσεως, με τις ηλεκτρονικές -
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Αν το σπίτι είναι ενεργειάκο(= δεν μπαίνει αέρας από πουθενά), τότε οι σύγχρονες ξυλόσομπες έχουν πρόβλεψη για είσοδο αέρα. Οπότε αντίο για μια τρύπα, κάνεις 2. Στη δική μου, η καπνοδόχος είναι Φ15 και ο αέρας Φ4.
Οπότε και αυτό που γράφεις(μπαίνει κρύος αέρας) δεν ισχύει. Είναι λάθος να συγκρίνεις τις μασίνες με τις σύγχρονες ξυλόσομπες. Είναι σαν να συγκρίνεις τις λάμπες πυρακτώσεως, με τις ηλεκτρονικέςAυτο με τις τρυπες δεν τοπιασα μπορεις να μας εξηγησεις τι ειναι το φ4.
-
η διαμετρος ειναι
-
έχει κάτι καλές ολλανδικές πάντως
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Οπότε και αυτό που γράφεις(μπαίνει κρύος αέρας) δεν ισχύει. Είναι λάθος να συγκρίνεις τις μασίνες με τις σύγχρονες ξυλόσομπες. Είναι σαν να συγκρίνεις τις λάμπες πυρακτώσεως, με τις ηλεκτρονικέςAυτο με τις τρυπες δεν τοπιασα μπορεις να μας εξηγησεις τι ειναι το φ4.
η διαμετρος ειναι
Ακριβώς. 4cm είναι η διάμετρος της εισόδου του αέρα. Αλλά μόλις είδα στο manual, ότι υπάρχει ειδικό εξάρτημα που βιδώνει πάνω και στο κάνει Φ12.
Παραθέτω και άλλα στοιχεία
Θερμική έξοδος 9kw
Θερμική απόδοση 84,5%
Θερμοκρασία αερίων εξόδου 206 βαθμούς
Άρα αυτοί οι 206 μεταφράζονται, σε 206 βαθμούς θερμαντικού σώματος σωλήνα Φ15 Χ όσα μέτρα τρέχει το μπουρί μέσα στο σπίτι. = επιπλέον θέρμανση. Η γιαγιά μου είπε, ότι παλαιώτερα είχαν τα μπουριά να 'κόβουνε βόλτες' μέσα στο σπίτι για μεγαλύτερη ζέστη. Αλλά αν η σχεδίαση δεν είναι σωστή θα καπνίζει. Στις σύγχρονες βέβαια που η πόρτα σχεδόν σφραγίζει, δεν έχεις τέτοιο θέμα. Αλλά δε θα καίει σωστά. Επίσης αυτό που ελέχθει για το 1μ πάνω από την κορυφή της στέγης, ισχύει και εδώ. -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
έχει κάτι καλές ολλανδικές πάντωςphilips?
-
Θυμαμαι τη σομπα της θειας μου στο χωριο παλια...Κλασσικη μαντεμενια, αυτες οι γκρι...Την ειχε στη κουζινα, μαγειρευε καμια φορα και εβγαιναν ωραια τα φαγητα. Ειχε και ενα κρεββατακι διπλα και κοιμομουνα παντα εκει οταν πηγαιναμε Χριστουγεννα και Πασχα. Ομορφες αναμνησεις.
Σιγουρα οι πιο συγχρονες δεν θα χουν καμια σχεση μ εκεινες....
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
έχει κάτι καλές ολλανδικές πάντως[spoiler=:21olimys].....[/spoiler:21olimys]
-
εμεις σπιτι μου στο χωριο μια ζωη ξυλοσομπα και τζακι εχουμε,δεν ξερουμε τι θα πει πετρελαιο θερμανσης,πεταμενα λεφτα για θερμανση δεν εχουμε δοσει ποτε.οταν μαζευουμε τις ελιες κοβουμε και τα ξυλα πεφτει κλαδεμα κανονικο δηλαδη,για να εχουμε και για του χρονου.ειδικα τωρα με αυτες τις τιμες στα καυσιμα που ειναι μονο για βιομηχανους ουτε να ακουμε για πετρελαιο....ειναι καιρος να μαθουν ολοι να σκιζουν ξυλα οπως εκανε παλια ο κοσμος. το τσεκουρι και το τσαπι δεν το γλυτωνουν ουτε οι αθηναιοι.ετοιμαστειτεεεε....
-
Τώρα θα μάθει και η αρκούδα να χορεύει
-
Πρώτος χειμώνας εφέτος με αποκλειστική χρήση ξυλόσομπας. Όχι καμιά πανάκριβη και designάτη ενεργειακή , αλλά μια απλή. Οχι μαντεμένια αλλά κατασκευασμένη από χάλυβα , εκ Βουλγαρίας και κόστους 400,00€ μαζί με τα μπουριά.
Καταναλώσαμε περί τους 5,5 τόνους ξύλα (χ130,00€ ο τόνος) και έχουν μείνει ακόμα καμιά 100αριά που τα καίμε αυτές τις ημέρες (χρησιμοποιήσαμε μερικά και για το ψήσιμο του κατσικιού το Πάσχα).
Βοήθησε και η διαρύθμιση του σπιτιού ( 2 ενιαίοι ανοικτοί χώροι που επικοινωνούν μεταξύ τους με σκάλα , περί τα 80m2) με αποτέλεσμα ακόμα και τις πιο κρύες νύχτες (με -10 εξωτερική θερμοκρασία) να σκάμε.**otso ** , αν η διαρύθμιση του σπιτιού σου είναι παρόμοια μ αυτή που παρέθεσα , προχώρα άφοβα.
-
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
[...]άλλος ένας ευτυχισμένος χρήστης τριφασικής ξυλόσομπας
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
[...]
άλλος ένας ευτυχισμένος χρήστης τριφασικής ξυλόσομπας
Ευγνωμονούμε Ολλανδό!
-
Κωνσταντίνε, ετοιμαζόμαστε για major scale αναβαθμίσεις, keep in touch
Ξυλόσομπα