-
Εγώ έχω προβληματιστεί με το εξης:
Οι κατασκευαστες γενικα βγάζουν ένα ας πούμε εμπειρικό 'κανονα' που αναφέρει ~1KW ανα 10τμ σπιτιού. Μερικοί δίνουν και m3 χώρου υπολογίζοντας περιου 2.80 το ύψος του χώρου.
Έτσι έχοντας για τυχαίο παράδειγμα τη σόμπα που πήρε ο Infinity (http://www.lanordica-extraflame.com/en/wooden-stoves-serie-carillon/carillon-16-9_p8906 τη χρησιμοποιώ για να ειναι πιο έυκολο το copy paste του link) ο κατασκευαστής λεει 9 KW απόδοση και 258 κμ αρα μιλαμε για ~90τμ.Έχουμε κανενα success story απο αυτους που ήδη έχουν παρει και εχουν χρησιμοποιήσει σόμπες μεχρι τώρα? Υπάρχει κανεις να επιβεβαιώσει τα παραπάνω ή/και να πει τι αγόρασε, για ποσα τμ και τελικα πόσο καίει, και αν έχει αποτέλεσμα η αγορά του?
Καταλαβάινω οτι όλες οι απαντήσεις θα ειναι υποκειμενικές, αλλα σίγουρα κάτι θα βγάλω σαν συμπέρασμα, σαν εμπειρικο κανόνα.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
εδιτ:
από το φόρουμ του ΑστέρηΜία άλλη εταιρία από την Αθήνα μου ζήτησε 1000 ευρώ μόνο για την εγκατάσταση...
Αυτό είναι φοβερό πιασοκώλιασμα;
Σχόλιο σε αυτό κανείς;
-
Ο χρήστης chris_dem έγραψε:
Iron DogΠΟΛΥ καλή σόμπα.
Σχόλιο σε αυτό κανείς;
Σε ποιό? Στο '1.000 Ε' χωρίς να ξέρουμε για το τι, που κ πως ήταν προς εγκατάσταση?
-
εδιτ:
από το φόρουμ του ΑστέρηΜία άλλη εταιρία από την Αθήνα μου ζήτησε 1000 ευρώ μόνο για την εγκατάσταση...
Αυτό είναι φοβερό πιασοκώλιασμα;
Σχόλιο σε αυτό κανείς;
Φιλος εβαλε πριν μια εβδομαδα μια σομπα Morso και μου ειπε, κοστος σομπας 2300€, κοστος 8μ μπουρια ινοξ μονωμενα και εγκαταστασης 1400€
οπως καταλαβαινεις ολα ειναι σχετικα. -
Ηλία η ερώτηση μου είναι γενική επειδή αυτό το ποσό αναφέρουν ως ταρίφα τοποθέτησης οι περισσότεροι τζακάδες.
-
Ο χρήστης nikospappas έγραψε:
Φιλος εβαλε πριν μια εβδομαδα μια σομπα Morso και μου ειπε, κοστος σομπας 2300€, κοστος 8μ μπουρια ινοξ μονωμενα και εγκαταστασης 1400€
οπως καταλαβαινεις ολα ειναι σχετικα.ΠΟΣΑΑΑΑΑΑΑΑ????????
Ελπιζω να ειναι ανεκδοτο. Δηλαδη για να ξερουμε, αμα θελω 4 περιπου μετρα μπουρι με δυο ορθες (η 45μοιρών) γωνιες και μια βάση για εξωτερικο τοιχο και ενα καπελο πόσα να υπολογίζω????
-
Γεια χαρά και από αυτό το νήμα ... προφανώς με αυτή την τιμή του πετρελαίου θα μαζευτούν πολλά posts εδώ .....
ο χώρος που πρέπει να θερμάνουμε φέτος εναλλακτικά, είναι περίπου 210μ^2 σε 3 διαφορετικά επίπεδα
90μ2 (ημιυπόγειο) + 60μ2 (1οεπίπεδο) + 60μ2 (2οεπίπεδο)
Η παρούσα εγκατάσταση περιλαμβάνει ένα καλοριφέρ που λειτουργεί με πετρέλαιο και διαφορετικές ηλεκτροβάνες- θερμοστάτες για τα διαφορετικά σημεία του σπιτιού. Απ ότι βλέπω ο καυστήρας είναι συνολικά 60ΚW
Στο σπίτι υπάρχουν ανοιχτά τζάκια στο ημιυπόγειο και στο 1ο επίπεδο.
Κλιματιστικό στο 2ο επίπεδο.
οι λύσεις που περνάνε από το μυαλό μου, είναι οι παρακάτω .....
**
1ο.** Αλλαγή του καυστήρα με κάποιον που καίει ξύλα .... (φαντάζομαι όμως ότι θα φάμε τρελό αγγούρι στην μετακόμιση ξύλων και στον συχνό καθαρισμό, κάπνας ....κτλ κτλ .... ενώ το κόστος θα είναι και το μεγαλύτερο ?(χώρος για αποθήκευση ξύλων, υπάρχει)
κάτι τέτοιο πχ http://www.ctpasqualicchio.it/default.a ... n=1#scheda
2ο. Μετατροπή του τζακιού του 1ου επιπέδου με κασέτα και αεραγωγούς για το 1ο επίπεδο και χρήση του κλιματιστικού για το 2ο επίπεδο. ημιυπόγειο μένει μόνο με το ανοιχτό τζάκι και αναλογικά τον δαγκώνει.
κάτι τέτοιο http://www.estianet.gr/index.php/Jolly- ... ducts.html
3ο. Μετατροπή του τζακιού του 1ου επιπέδου σε ενεργειακό (κασέτα) και σύνδεση του με το νερό του καλοριφέρ, με τις απαραίτητες υδραυλικές εργασίες ώστε να δουλεύουν όλες οι ηλεκτροβάνες.
κάτι τέτοιο http://www.estianet.gr/index.php/Κ ... ducts.html
**4ο **λύση εγκατάσταση τουλάχιστον 2 ενεργειακών σομπών που καίνε ξύλα ... που όμως απαιτούν χώρο μπουριά τρύπες
κάτι τέτοιο http://www.estianet.gr/index.php/Σ ... ducts.html
5o ξηλώνουμε το συμβατικό τζάκι και βάζουμε ένα νέο ενεργειακό με δυνατότητα σύνδεσης με το καλοριφερ
πχ http://www.enthermo.eu/product_details.php?id=86Περισσότερο προσανατολίζομαι στην 3η λύση .... αλλά κάπως μου κόπηκε η φόρα, όταν είδα ότι ο καυστήρας του πετρελαίου είναι 60KW, άρα φοβάμαι ότι η 3η λύση κασέτας +νερό κυκλοφορητής δεν θα έχει την απαιτούμενη ισχύ για να θερμάνει τον χώρο/επίπεδα.
θα εκτιμούσα την άποψη κάποιων με μεγαλύτερη εμπειρία, όπως και την σύσταση (ακόμα και με πμ) κάποιων μαγαζιών που κάνουν καλή δουλεία/ καλές τιμές, μιας και η εποχή ξύλα/τζάκια/σόμπες, κτλ προσφέρεται για αλεξιπτωτιστές και 'λαμόγια'.
Thanks
-
Κάποιες λύσεις είναι ημίμετρα, ενώ για όλες χρειάζεσαι θερμαστή πλήρους απασχόλησης.
Η φθηνότερη και αποδοτικότερη λύση, και δεν την έχεις σκεφτεί, είναι να βάλεις 1-2 βαθμούς χαμηλότερα τον θερμοστάτη σου. Άμεσα, αβάβιστα, εγγυημένα, και με μηδέν κόστος θα έχειςοικονομία. Θα χρειαστεί απλώς σε ορισμένες περιπτώσεις να βάλεις ένα πιο χοντρό ρούχο επάνω σου. -
Ηλία η ερώτηση μου είναι γενική επειδή αυτό το ποσό αναφέρουν ως ταρίφα τοποθέτησης οι περισσότεροι τζακάδες.Κάτι κάνεις λάθος.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Iron Dog
ΠΟΛΥ καλή σόμπα.
Σχόλιο σε αυτό κανείς;
Σε ποιό? Στο '1.000 Ε' χωρίς να ξέρουμε για το τι, που κ πως ήταν προς εγκατάσταση?
Πολυ καλη λέω και γω,το θέμα είναι όμως αν μπορεί να καλυψει 40τ.μ + 40τ.μ(επάνω όροφος) ?
επίσης αν θα έχω πρόβλημα που θα την συνδέσω στην καμινάδα του τζακιού (υπάρχον τζάκι στο υπόγειο,ανοιχτο,εσωτερική καμινάδα >10μ) και αν θα έχω υγροποιήσεις? -
Ο χρήστης chris_dem έγραψε:
Iron Dog
ΠΟΛΥ καλή σόμπα.
Σχόλιο σε αυτό κανείς;
Πολυ καλη λέω και γω,το θέμα είναι όμως αν μπορεί να καλυψει 40τ.μ + 40τ.μ(επάνω όροφος) ?
επίσης αν θα έχω πρόβλημα που θα την συνδέσω στην καμινάδα του τζακιού (υπάρχον τζάκι στο υπόγειο,ανοιχτο,εσωτερική καμινάδα >10μ) και αν θα έχω υγροποιήσεις?3οροφη μεζονέτα (υπόγειο, που βρίσκεται και το τζάκι, ισόγειο,σαλονοκουζίνα και 1ος όπου είναι τα δωμάτια.)
-
Ποιά iron dog? Για 80 μ2, βέβαια, κάνουν όλες (αρκεί να μην θέλεις 25 βαθμούς σε όλο το σπίτι)
Το τζάκι υπολογίζεις να το δουλεύεις? Κ τι εννοείς όταν λες 'θα την συνδέσω στην καμινάδα του τζακιού'? -
Ποιά iron dog? Για 80 μ2, βέβαια, κάνουν όλες (αρκεί να μην θέλεις 25 βαθμούς σε όλο το σπίτι)
Το τζάκι υπολογίζεις να το δουλεύεις? Κ τι εννοείς όταν λες 'θα την συνδέσω στην καμινάδα του τζακιού'?Σκέφτομαι να αγοράσω την Iron Dog Νο1 . Βέβαια όλες εκτός την 6 έχουν ίδια απόδοση(απ'οτι είδα στα χαρακτηριστικά τους).
Το Τζάκι βρίσκεται στο υπόγειο,και δεν θα το χρησιμοποιώ. Το κλαπέ θα το έχω κλειστό. Τώρα βέβαια δεν ξέρω αν δεν δουλεύει η σόμπα γιατί να μην μπορεί να ανάβει το τζάκι,,θα το δω και αυτό στην πορία.Anyway.
Όταν λέω οτι θα την συνδέσω στην καμινάδα του τζακιού,εννοω οτι στον μεσαίο όροφο θα σκάψω στον τοίχο να βρω την καμινάδα του τζακιού,που είναι παλιά ,μαλλον αμιάντου, θα κόψω ένα κομάτι της όπου θα συνδεθεί ενα Τ και εκεί θα ενώσω την σόμπα.. Θα δοκιμαστεί για κανα 2-3 μέρες ανοιχτό, να δούμε αν τυχόν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και μετα το κλείνουμε.
Πως το βλέπεις? -
-
Ο χρήστης johnkyr έγραψε:
3ο. Μετατροπή του τζακιού του 1ου επιπέδου σε ενεργειακό (κασέτα) και σύνδεση του με το νερό του καλοριφέρ, με τις απαραίτητες υδραυλικές εργασίες ώστε να δουλεύουν όλες οι ηλεκτροβάνες.κάτι τέτοιο http://www.estianet.gr/index.php/Κ ... ducts.html
......
Περισσότερο προσανατολίζομαι στην 3η λύση .... αλλά κάπως μου κόπηκε η φόρα, όταν είδα ότι ο καυστήρας του πετρελαίου είναι 60KW, άρα φοβάμαι ότι η 3η λύση κασέτας +νερό κυκλοφορητής δεν θα έχει την απαιτούμενη ισχύ για να θερμάνει τον χώρο/επίπεδα.Έκανα το ίδιο σε δυόροφη μεζονέτα πέρυσι και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και με την απόδοση και με την εργασία τοποθέτηση... Έβαλα το Jollymec διάστασης 80-85...
Ανεξάρτητα από την ισχύ του καυστήρα, πρώτα απ' όλα πρέπει να μετρήσεις τις απαιτήσεις των σωμάτων να δεις πόση ισχύ χρειάζονται και ανάλογα να πράξεις... Για το συγκεκριμένο πάντως μπορείς να είσαι σίγουρος ότι αυτά που ανακοινώνει τα αποδίδει και με το παραπάνω -
60kW
Πολυκατοικία με 7 διαμερίσματα ζεσταίνεις.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
60kWΠολυκατοικία με 7 διαμερίσματα ζεσταίνεις.
αλήθεια είναι ότι είχα παρατηρήσει ... ότι εκανε το σπίτι φούρνος σε dt
.
.
.
έτσι εξηγείται ..... -
:oops:Ρώτησες εκεί που την πήρες? Δεν νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα!
Πυρόλυση, δευτεροτριτογενής καύση, ενεργητική ενέργεια, επαγωγική αγωγιμότητα και δεν συμμαζεύεται:
Youtube Videoεδω ποιον αερα κλείνεις και γινεται αυτο που βλέπουμε?
Γιατι αναψα την δικη μου, χαλαρα μεν, αλλα κλείνοντας τους αεριδες, με οποιοδηποτε συνδιασμο δεν το εχω καταφερει παρά μονο να ηρεμησω έως 'σβησω' τη φωτια. Μηπως παίζει ρολο η θερμοκρασια του χωρου καυσης? -
Ηλία η ερώτηση μου είναι γενική επειδή αυτό το ποσό αναφέρουν ως ταρίφα τοποθέτησης οι περισσότεροι τζακάδες.
Κάτι κάνεις λάθος.
Για πες...
Ξαναλεω ότι ως τώρα δεν έχω ακούσει διαφοροποίηση.
Προφανώς αν ζητήσω από κάποιον να μου φτιάξει υπερπαραγωγή θα ζητήσει κατιτις παραπάνω, αλλά το ίδιο ποσό ακούω ανεξάρτητα από το μέγεθος της εστίας. -
Ο χρήστης nEK έγραψε:
εδω ποιον αερα κλείνεις και γινεται αυτο που βλέπουμε?
Γιατι αναψα την δικη μου, χαλαρα μεν, αλλα κλείνοντας τους αεριδες, με οποιοδηποτε συνδιασμο δεν το εχω καταφερει παρά μονο να ηρεμησω έως 'σβησω' τη φωτια. Μηπως παίζει ρολο η θερμοκρασια του χωρου καυσης?Τον αέρα της πραγματικής δευτερογενούς καύσης, ώστε να φανεί καθαρά η καύση με πυρόλυση.
Για πες...
Ξαναλεω ότι ως τώρα δεν έχω ακούσει διαφοροποίηση.
Προφανώς αν ζητήσω από κάποιον να μου φτιάξει υπερπαραγωγή θα ζητήσει κατιτις παραπάνω, αλλά το ίδιο ποσό ακούω ανεξάρτητα από το μέγεθος της εστίας.Η ακριβότερη τιμή που έχω ακούσει, είναι από συνεργείο που πριν ξεκινήσει τις εργασίες μονώνει τα πάντα κ όταν τελειώσει σκουπίζει κ σφουγγαρίζει, κ είναι 650 Ε.
Μήπως εννοείς τιμή με υλικά? Αν κ πάλι πολλά είναι (μια 'τυπική' τοποθέτηση έχει υλικά από 200 - 300 Ε).
Ξυλόσομπα