-
Ο χρήστης kostakis έγραψε:
Πως μετράμε θερμίδες σε σχέση με φέτες καλοριφέρ?Αν είναι τα παλαιού τύπου καλοριφέρ μπορείς να δεις τον παρακάτω πίνακα σαν μπούσουλα
http://img686.images.../swmataakan.jpgΑν είναι νέου τύπου (πανελ) για να είσαι ακριβής θα χρειαστείς υδραυλικό ή μηχανολόγο ή να έχεις τις προδιαγραφές της εταιρίας των σωμάτων, αφού υπάρχουν κάποιες διαφορές.
Αν θέλεις απλά μια τάξη μεγέθους δες αυτό http://img9.imagesha...swmatapanel.jpg -
Ο χρήστης droemmen έγραψε:
Πως μετράμε θερμίδες σε σχέση με φέτες καλοριφέρ?
Αν είναι τα παλαιού τύπου καλοριφέρ μπορείς να δεις τον παρακάτω πίνακα σαν μπούσουλα
http://img686.images.../swmataakan.jpgΑν είναι νέου τύπου (πανελ) για να είσαι ακριβής θα χρειαστείς υδραυλικό ή μηχανολόγο ή να έχεις τις προδιαγραφές της εταιρίας των σωμάτων, αφού υπάρχουν κάποιες διαφορές.
Αν θέλεις απλά μια τάξη μεγέθους δες αυτό http://img9.imagesha...swmatapanel.jpgΔεν ανοίγουν αυτά τα link!
-
-
Καλησπέρα παιδιά,
ακόμη δεν τελείωσε ο φετινός χειμώνας και εγώ σκέφτομαι τον επόμενο. Αγόρασα φέτος μια φτηνή σόμπα για να βγάλω τον χειμώνα, αλλά από ότι βλέπω και του χρόνου με σόμπα θα τη βγάλω. Αλλά σκέφτομαι να πάρω καμμιά καλύτερη, να γκρεμίσω το τζάκι μου και στη θέση του να βάλω τη σόμπα (αυτήν που έχω τώρα την έβαλα σε άλλο σημείου του σπιτιού). Η τρύπα για το μπουρί υπάρχει (μέσα από το μπουρί του τζακιού σκέφτομαι να περάσω της σόμπας, πάει κάρφι πάνω στη σκεπή), οπότε και η σόμπα θα είναι φάτσα στο σαλόνι και θα με ζεσταίνει καλύτερα. Από την άλλη σκέφτομαι να κρατήσω το τζάκι και να βάλω μια κασέτα με πόρτες. Τι με συμφέρει περισσότερο οικονομικά και σαν απόδοση; Φοβάμαι ότι η μετατροπή του τζακιού θα μου κοστίσει πολύ. Δεν νομίζω να μπορώ να διαθέσω πάνω απο 500-600 ευρώ.
-
Με 500 - 600 Ε, σωστή δουλειά δεν κάνεις. Σφράγισε το τζάκι σου, να μην σου παίρνει ζεστό αέρα από το σπίτι, δούλεψε την σόμπα που έχεις κ μάζεψε λ7 για μια σωστη μετατροπή του τζακιού (τουλάχιστον κανα χιλιάρικο).
Γνώμη μου. -
Με 600€ παίρνεις ενεργειακό foyer. Αν δεν σε πειράζει να γκρεμίσεις την τούβλινη φούσκα σου και να κάνεις μία από γυψοσανίδα, τότε θα έχεις τζάκι διπλάσιας απόδοσης από την σόμπα σου, με πλεονέκτημα το ότι θα παίρνει κανονικά ξύλα και θα θέλει πιό αραιό γέμισμα. Όλα αυτά βέβαια αν πιάνουν τα χέρια σου και μπορείς να το βάλεις εσύ. Αλλιώς περνάς το χιλιάρικο...
-
Παιδια , ζητω την εμπειρια οσων γνωριζουν.
Κανω προμελετη για την εγκατασταση ξυλοσομπας.Θα συνδεσω το μπουρι στην πισω εξοδο της σομπας.Θα ανοιξω τρυπα στο τοιχο στο υψος περιπου της σομπας.Η απορια μου ειναι η εξης : Η συνδεση μεταξυ της πισω εξοδου της σομπας και της καμιναδας που θα μπει εξωτερικα πως ειναι προτιμοτερο να γινει; α) Με ευκαμπτο σωληνα ΙΝΟΧ διπλου τοιχωματος η β) Με τη χρηση σταθερης γωνιας 45 μοιρων ΙΝΟΧ διπλου τοιχωματος μαζι με μικρη προεκταση για να μπορει να φταση στο εξωτερικο μερος του τοιχου και να συνδεθει στο ημιταφ διπλου τοιχωματος που θα μπει στο κατω μερος της καθετου καμιναδας .Ποια τα πλεονεκτηματα και τα μειονεκτηματα των δυο αυτων συνδεσεων ; -
Με ό, τι σε βολεύει περισσότερο.
Ο εύκαμπτος inox είναι ακριβότερος, ενώ θα χαλάσει κ μερικά χρόνια νωρίτερα (σε καμιά 15αριά χρόνια, δλδ). -
Αν θες να 'ρουφάει' καλυτερα η σομπα ειναι να μην τη συνδέσεις πισω αλλα στην πανω πλευρά!
-
Ευχαριστω τον ililias και τον GEORG T για τις απαντησεις.
Γιατι ομως οι κατασκευαστες κατασκευαζουν και εξοδο στο πισω μερος; Αν το συστημα μειονεκτει με την χρηση της πισω εξοδου σημαινει οτι οι κατασκευαστες δυσφημουν οι ιδιοι τα προιοντα τους. Ειναι δυνατο να συμβαινει αυτο ; Υπαρχουν σομπες που η εξοδος τους ειναι μονο πισω και δεν εχουν καθολου στη κορυφη. Αν γινει η συνδεση ωστε το μπουρι να βγαινει με κλιση προς τα πανω , 45 μοιρες λες να μη βελτιωνεται καπως το τραβηγμα ; -
Σου δινει τη δυνατότητα να τη συνδεσεις πισω, και εμεις αρχικα αυτο θέλαμε να κανουμε αλλα τελικα αλλάξαμε γνωμη γιατι απο την ομορφιά το πιο σημαντικο ειναι να τραβάει καλα!
Στις περισσότερες το αναφερει κ ο κατασκευαστής οτι οκ αν θες συνδέεσαι την στην πισω πλευρά αλλα εγω σε προτείνω για πιο καλη λειτουργεί πανω!
-
Δεν γνωρίζω για ποιές σόμπες μιλάτε, στις σόμπες που γνωρίζω εγώ η σύνδεση από πίσω μειονεκτεί μόνον στο ότι χάνεις όποια θερμότητα θα έπαιρνες από το γυμνό μπουρί που θα βρισκόταν μέσα στο σπίτι.
Σε κάποιες σόμπες, μάλιστα, η λειτουργία βελτιώνεται, αφού ο καπνός δεν βγαίνει αμέσως πάνω, κάνοντας μια ακόμα 'στροφή', καθυστερεί κ καίει λίγο αργότερα τα ξύλα. Ελάχιστη διαφορά όμως, πραγματικά ελάχιστη.
Καλύτερα όχι κλίση, για να αποκλείσεις τελείως υγροποιήσεις μέσα στην σόμπα κ να μπορείς με μια τάπα στη γωνία να καθαρίζεις ευκολότερα την καμινάδα σου. -
GEORG T. Εγινες κατανοητος και σε ευχαριστω , οπως και τον ILILIAS.
Εσυ ILILIAS , λες οτι η χρησις της πισω εξοδου εχει σαν αποτελεσμα την απωλεια θερμοτητας.
Δηλ δεν δυσκολευεται το τραβηγμα των καυσαεριων ; Αν καταλαβα καλα θελεις να πεις οτι , το πισω μπουρι πρεπει να βγει καθετα προς τον τοιχο( χωρις κλιση οπως λες) και οταν πλεον βγει εξω απο τον τοιχο να γινει η συνδεση με τη εξωτερικη καθετη καμιναδα μεσω ενος ταφ η ενος ημιταφ (νομιζω προτιμοτερο θα ειναι το ημιταφ που θα εχει στη ακρη ταπα για τα υγρα , και τον καθαρισμο ). Δεν μπορω να κανω ενα προχειρο σχεδιαγραμμα. Αν σου ειναι ευκολο κανε εσυ ενα για το πως πρεπει να μπουν τα μπουρια ωστε να ληθουν οποιες αποριες υπαρχουν.
Υπαρχει κανεις στο FORUM που εχει κανει χρηση της πισω εξοδου μιας σομπας για να μας μεταφερει την εμπερια του; -
Όσο πιο σιγά φεύγουν τα καυσαέρια τόσο καλύτερο συντελεστή απόδοσης έχεις.
Αλλά υπάρχει μια ελάχιστη ταχύτητα εξόδου καυσαερίων:
- Για να μη καπνίζει η σόμπα και να παρασέρνουν μαζί τους την αιθάλη
- Να έχουν αρκετή θερμοκρασία για να μην έχεις υγροποιήσεις μέσα στη σόμπα.
-
@ΝΗΣΙΩΤΗΣ
Ο κατασκευαστής δίνει τις προδιαγραφές της σόμπας του, και προτείνει την βέλτιστη εγκατάστασή της. Όλες οι σόμπες έχουν βιβλίο οδηγιών με διάγραμμα σύνδεσης της καμινάδας!
Έχεις επιλέξει σόμπα? Ή την έχεις αγοράσει ήδη? Ποιά?
Αν όχι, τότε τι προμελέτη κάνεις? -
Οχι δεν την εχω αγορασει ακομη.Το μονο που ξερω ειναι οτι θα παρω μαντεμενια 10 με 12 κw. Η προμελετη που κανω εχει σχεση με την μελλοντικη τοποθετηση σ ενα συγκεκριμμενο μερος( δεν εχω αλλη εναλλακτικη λυση ).Υπαρχει κολωνα και σεναζι , καλωδια ρευματος , και πρεπει εκ των προτερων να ξερω που θα γινει η τρυπα. Αυτο το προβλημα πρεπει να λυθει πρωτα και να ακολουθησει η αγορα. Εσυ Ηλια λογω πειρας θα εχεις αντιμετωπισει στη δουλεια σου πολλες δυσκολες περιπτωσεις που αφορουν την εγκατασταση μιας σομπας.
-
στα γρηγορα παρτε ενα googe translate για το τη λεει πανω κατω η νομοθεσια στη Γερμανια για την συνδεση σομπας:
Παράθεση των νομικών διατάξεων, σύμφωνα με το κατάστημα του Διαχειριστή του Διοικητικού Συμβουλίου: '. τζάκια / πρέπει οι κάμινοι που συνδέονται λόγω της καλύτερης μηχανικών ιδιοτήτων εφελκυσμού του πάνω κιτ καμινάδας (πάνω σύνδεση), η κάθετη πορεία του αγωγού, που ονομάζεται' γραμμή εκκίνησης 'βελτιώνει τη θερμική και είναι σε χαμηλή καμινάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. ' Νομίζω ότι αυξάνοντας τον σωλήνα επίσης σημαντική αύξηση σε θερμική ακτινοβολία, λόγω της μεγάλης επιφάνειας ακτινοβολεί.
απο εδω:
-
'Χθες μου τηλεφώνησε μέχρι BZSFM μας και ζητήσαμε ακριβώς αυτό το ερώτημα. Εκείνος απάντησε ότι δεν θα ενδιαφέρονται πραγματικά αν είναι συνδεδεμένο πάνω ή κάτω. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε κουζίνα μας, η οποία είναι άμεσα κάτω από τη στέγη, με απευθείας παροχή φρέσκου αέρα, όπως για το λιμάνι από τη σόμπα προκατόχου ούτως ή άλλως είναι ήδη εκεί. Είπε ότι λίγο περισσότερη θερμότητα, αλλά δεδομένης της δεν έχει σημασία'
-
-
Μια χαρα το έγραψε ο γερμανος απλα μην περιμενεται παντου να βγαλει νόημα το Translate, αυτο που λεει ο γερμανος ειναι οτι θα βαλει σομπα σε θεση που προϋπήρχε απο παλαιότερο ενοικιαστή με εξωτερική παροχή αερα οποτε δεν επηρεάζει τοσο ο τροπος σύνδεσής!
Καλυτερα οσο ξερεται Αγγλικα προφανώς να τα γυρνατε στα αγγλικα για καλυτερη μετάφρασή!
Ξυλόσομπα