-
Δεν μπορω να φανταστω πιο πεταμενα λεφτα απο μια σομπα!
Αν δεν θελετε κλιματιστικο ή εχετε θερμοκρασιες τυπου -5 C, παρτε θερμοπομπο (καποιος τον ανεφερε πριν νομιζω) που εχει και 90% αποδοση (βεβαια το κλιματιστικο εχει > 200%). -
Μωρε να 'χει χάρη η στεφάνωσον που έμεινε έγκυος (το μακρινό 2001, μην τρομάζετε) κ με 'ανάγκασε' να βάλω κλιματιστικά στο σπίτι, αλλιώς εγώ αυτά τα εργαλεία του διαβόλου ... ούτε από μακριά.
(τι λέγαμε για τις γνώμες?)
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Μωρε να 'χει χάρη η στεφάνωσον που έμεινε έγκυος (το μακρινό 2001, μην τρομάζετε) κ με 'ανάγκασε' να βάλω κλιματιστικά στο σπίτι, αλλιώς εγώ αυτά τα εργαλεία του διαβόλου ... ούτε από μακριά.(τι λέγαμε για τις γνώμες?)
Ηλια δεν εχει να κανει τοσο με τις γνωμες.
Εχει να κανει με χρήματα και βαθμους αποδοσης (που πρακτικα σημαινει κοστος χρησης).
Σόμπες αγοραζουν τα παππουδια που εχουν μεινει στο 1910 Αν καποιος εχει προσβαση σε δωρεαν ξυλα (βγαινει εξω με το κρυο,κοβει,κουβαλαει,στοιβαζει,στεγνωνει,φυλάσσει)τοτε μονο εχει καποιο οικονομικο νοημα η σομπα. -
Me σόμπες ξύλου ζεσταίνεται η μισή βόρεια Ευρώπη, είσαι βέβαιος ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα?
Δεν υπάρχει σήμερα οικονομικότερο καύσιμο για θέρμανση από το ξύλο. Αυτό που είπες, ότι το κλιματιστικό έχει απόδοση 200 %, που το είδες? Και τι σημαίνει '200 %'?
Μια πιστοποιημένη σόμπα για 60 μ2 (μένω στο παράδειγμα για λόγους ευκολίας) κοστίζει (με την εγκατάσταση - μπουριά τρύπες κλπ) 600 - 700 Ε. Για τον ίδιο χώρο και για σχετικά υψηλή εξωτερική θερμοκρασία (αν έξω έχεις -5 απλά το ξεχνάς) θέλεις 30.000 btu με διπλάσιο κόστος αγοράς, ειδικά αν μιλάμε για κλιματιστικό με ινβέρτερ (για μειωμένη κατανάλωση).
Η κατανάλωση της σόμπας είναι γύρω στο 1 κιλό ξύλα την ώρα μ.ο., η κατανάλωση του κλιματιστικού γύρω στο 1,5 kw/h μ.ο.Και, για να μην ξεχνάμε τα βασικά, η φωτιά μέσα στο σπίτι ανεβάζει το φενγκ σούι στο ζενίθ, το κλιματιστικό το ρίχνει στα τάτραρα.
-
ναι, ανακάλυψε το αεικίνητο ο τίγρης
Kάποιος μπερδεύει? τους βαθμούς απόδοσης με το COP
-
Me σόμπες ξύλου ζεσταίνεται η μισή βόρεια Ευρώπη, είσαι βέβαιος ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα?
Δεν υπάρχει σήμερα οικονομικότερο καύσιμο για θέρμανση από το ξύλο. Αυτό που είπες, ότι το κλιματιστικό έχει απόδοση 200 %, που το είδες? Και τι σημαίνει '200 %'?
Μια πιστοποιημένη σόμπα για 60 μ2 (μένω στο παράδειγμα για λόγους ευκολίας) κοστίζει (με την εγκατάσταση - μπουριά τρύπες κλπ) 600 - 700 Ε. Για τον ίδιο χώρο και για σχετικά υψηλή εξωτερική θερμοκρασία (αν έξω έχεις -5 απλά το ξεχνάς) θέλεις 30.000 btu με διπλάσιο κόστος αγοράς, ειδικά αν μιλάμε για κλιματιστικό με ινβέρτερ (για μειωμένη κατανάλωση).
Η κατανάλωση της σόμπας είναι γύρω στο 1 κιλό ξύλα την ώρα μ.ο., η κατανάλωση του κλιματιστικού γύρω στο 1,5 kw/h μ.ο.Και, για να μην ξεχνάμε τα βασικά, η φωτιά μέσα στο σπίτι ανεβάζει το φενγκ σούι στο ζενίθ, το κλιματιστικό το ρίχνει στα τάτραρα.
Να σου εξηγησω τους βαθμους αποδοσης δεν ειναι ευκολο εαν το ακους για πρωτη φορα,αλλα τοσο ειναι,200% κατ ελαχιστον για τα κλιματιστικα εως 400% για τα κορυφαια,το ανοιχτο τζακι ειναι γυρω στο 10%,μια σομπα αεροστεγης εχει > 40%
Οι γενικευσεις δεν οδηγουν πουθενα,τι παει να πει η μιση Β.Ευρωπη;
Στην Β.Ευρωπη παιζουν πολυ τα pellets,αυτο δεν ειναι το ιδιο πραγμα με την ξυλόσομπα ομως.
Επισης παιζει η τηλεθερμανση,που ειναι αλλη ιστορια με κεντρικα μεγαλα εργοστασια.
Αλλοι παλι με φτηνο ρευμα χρησιμοποιουν πολυ τους θερμοπομπους.
Το θεμα ομως ειναι σε εμας τι ειναι συμφερον.Εχουμε ή δεν εχουμε πολλοι κλιματιστικα στο σπιτι λογω του θερμου καλοκαιριου που δεν εχει η μιση βορεια ευρωπη;Τι πιο συμφερον απο το να χρησιμοποιησουμε και για θερμανση;
Για το φενγκ-σουι θα συμφωνησω! -
Ε, είναι βέβαιο ότι μιλάς για άλλο πράγμα: Υπάρχουν πιστοποιημένα ανοιχτά τζάκια με βαθμό απόδοσης γύρω στο 50%. Τα 'παραδοσιακά' ανοιχτά αποδίδουν γύρω στο 12 - 14%, αλλά καίνε τεράστιες ποσότητες ξύλων.
Τα κλειστά τζάκια 'παίζουν' γύρω στο 75%, οι σόμπες (λόγω μεγέθους) λίγο παραπάνω (78 - 82).Η εταιρία που συνεργάζομαι πουλάει 7.500 σόμπες τον χρόνο κυρίως σε Ιταλία, Γαλλία κ Γερμανία. Η Γερμανία έχει πάρα πολλούς κατασκευαστές, η Νορβηγία, η Δανία, η Φινλανδία επίσης. Η Γαλλία δεν το συζητάμε, το Βέλγιο επίσης, η Ισπανία ασταναπάν. Τι θέλεις να σου πω, ονόματα κ δ/νσεις αγοραστών?
Το πέλλετ έχει ευκολία αλλά είναι λίγο ακριβότερο από το ξύλο, το οποίο σαν καύσιμο στην Ευρώπη πουλιέται πιστοποιημένο (δλδ με πιστοποιημένη, χαμηλή υγρασία) με απόδοση 3.700 θερμίδες ανά κιλό. Μια ξερή ελιά (ειδικά ρίζα) ξεπερνάει εύκολα τις 4.000.
Κατά τα λοιπά, τα λέω κ εγώ σε προηγούμενη σελίδα:
...Εκεί που το κλιματιστικό κερδίζει κατά κράτος την σόμπα είναι ... το καλοκαίρι καθώς και όταν, απλά, υπάρχει ήδη. -
Ηλια, ανοιχτο τζακι με 50% βαθμο αποδοσης υπαρχει μονο σε διαφημιστικα φυλλαδια Το 30% ειναι η απολυτη κορυφη γιατι πολυ απλα κανεις δεν μπορει να περιορισει τις απωλειες ενος ανοιχτου τζακιου χωρις να αναγκαστει να αλλαξει τους υπαρχοντες νομους της φυσικης.
Το ξυλο ελιας που λες πραγματι μπορει να δωσει 4.000 θερμιδες υπο ιδανικες συνθηκες,δηλαδη εχει κοπει ενα χρονο πριν,εχει αποθηκευτει σωστα,εχει χαμηλη υγρασια,καμια σχεση με πιστοποιημενο pellet που θα δωσει σιγουρα αυτα που υποσχεται και ειναι ουτως ή αλλως παραπανω απο την ελιά.Αλλη η τεραστια διαφορα δεν ειναι εδω τοσο,θα ειναι στην συνεχεια, στον βαθμο αποδοσης,γιατι την ελια θα την καψεις πχ στο τζακι ή στην σόμπα και θα παρεις απο τα τρια το μακρυτερο,το pellet θα το καψεις στον λεβητα και θα δωσει ζέστη.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Αν δεν θελετε κλιματιστικο ή εχετε θερμοκρασιες τυπου -5 C, παρτε θερμοπομπο (καποιος τον ανεφερε πριν νομιζω) που εχει και 90% αποδοση (βεβαια το κλιματιστικο εχει > 200%).Έχω κάνει αμέτρητες ηλίθιες αγορές. Η σόμπα ήταν από τις λίγες σωστές. Με τριτογενή κάυση και 85% περίπου απόδοση.
Έχω χρησιμοποιήσει και κλιματιστικό, όταν τελείωνε το υγραέριο. Δεν ξέρω που ζεις, αλλά σε μονοκατοικία θεωρώ αδύνατο να ζεσταθείς με κλιματιστικό. Πρόσθεσε και την ανακύκλωση του αέρα, τη φασαρία, την υψηλή κατανάλωση και έχεις τριπλέτα αποτυχίας. Στη Ρόδο προφανώς και δε χρειάζονται καμιά σόμπα. -
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Αν δεν θελετε κλιματιστικο ή εχετε θερμοκρασιες τυπου -5 C, παρτε θερμοπομπο (καποιος τον ανεφερε πριν νομιζω) που εχει και 90% αποδοση (βεβαια το κλιματιστικο εχει > 200%).Έχω κάνει αμέτρητες ηλίθιες αγορές. Η σόμπα ήταν από τις λίγες σωστές. Με τριτογενή κάυση και 85% περίπου απόδοση.
Έχω χρησιμοποιήσει και κλιματιστικό, όταν τελείωνε το υγραέριο. Δεν ξέρω που ζεις, αλλά σε μονοκατοικία θεωρώ αδύνατο να ζεσταθείς με κλιματιστικό. Πρόσθεσε και την ανακύκλωση του αέρα, τη φασαρία, την υψηλή κατανάλωση και έχεις τριπλέτα αποτυχίας. Στη Ρόδο προφανώς και δε χρειάζονται καμιά σόμπα.Εννοειται οτι το κλιματιστικο θα πρεπει να ειναι σωστα διαστασιολογημενο και τοποθετημενο.
Αν πχ προσπαθεις να ζεστανεις ολο το σπιτι με ένα κλιματιστικο τύπου 12.000BTU,εννοειται οτι δεν θα καταφερεις πολλα.
Η μονοκατοικια λεμε γενικα οτι εχει περισσοτερες απωλειες,μια σομπα ακουμπισμένη στο κεντρο του σαλονιου δεν φανταζομαι τι χρησιμο θα μπορουσε να κανει στο υπολοιπο σπιτι.Εν πασει περιπτωση τα πραγματα ειναι οπως τα λεω σε οτι αφορα τα αντικειμενικα δεδομενα,σε οτι αφορα γούστα και ποιοτικα χαρακτηριστικα,κι εγω δεν προτιμω το aircondition.Ομως αν με ρωταει καποιος που ζοριζεται οικονομικα: 'τι θα κανουμε του χρονου που ακριβαινει το πετρελαιο',η απαντηση ειναι μια και μοναδικη:Αναψε το κλιματιστικο που ηδη εχεις.Αν δεν εχει κλιματιστικο ή εαν ζει στο Νευροκόπι,η απαντηση μπορει να ειναι πιο περιπλοκη.
-
Τα κλιματιστικά που έχουμε ως οικογένεια στα σπίτια μας, επαρκούν για να κρυώσουν τον χώρο το καλοκαίρι, αλλά όχι για να τον ζεστάνουν το χειμώνα. Και αν υπολογίσω και τα κλιματιστικά που έχουμε στο ξενοδοχείο ξεπερνάνε σε αριθμό τα 70. Ακριβά για τα σπίτια(fujitsu,daikin κλπ), φθηνότερα για τα δωμάτια(carrier κλπ).
Οπότε αυτό που λες δεν παίζει σαν σενάριο. ΔΕΝ αρκεί το υπάρχον κλιματιστικό που αγοράστηκε για την ψήξη. Σίγουρα θα βελτιώσει την κατάσταση, αλλά να ζεστάνει επαρκώς τον χόρο, το βλέπω χλωμό.
Οπότε θεωρώ δεδομένο ότι κάποιος που θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί από το πετρέλαιο έχει μπει στη λογική αγοράς κάποιου μέσου. Τα πιθανά κατά τη γνώμη μου σενάρια, βάζοντας και τον παράγοντα κλιματιστικό(αν και όλοι συμφωνούμε ότι δεν προσφέρει ποιοτική ζέστη)...
α) Ζεις στην πόλη, και το σπίτι δεν έχει κλιματιστικό. Αν το χρειάζεται η ψήξη, αγοράζεις ένα κλιματιστικό υπολογισμένο ώστε να ζεσταίνει το χώρο. Αν η διαφορά αυτού που θα επαρκούσε μόνο για την ψήξη είναι μεγάλη, ίσως αξίζει να πάρεις και κλιματιστικό και σόμπα-τζάκι.
β) Ζεις στην πόλη και το σπίτι έχει κλιματιστικό(που 99% δεν έπαρκεί να το ζεστάνει). Αγοράζεις μια σόμπα-τζάκι.
γ) Ζεις στο χωριό-μονοκατοικία. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙΣ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ. Πάρε τζάκι-σόμπα-πελετ-υγραέριο κλπ κλπ -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Ηλια, ανοιχτο τζακι με 50% βαθμο αποδοσης υπαρχει μονο σε διαφημιστικα φυλλαδια Το 30% ειναι η απολυτη κορυφη γιατι πολυ απλα κανεις δεν μπορει να περιορισει τις απωλειες ενος ανοιχτου τζακιου χωρις να αναγκαστει να αλλαξει τους υπαρχοντες νομους της φυσικης.Παράδειγμα:
http://www.palazzetti.it/en/Prodotti/fo ... ?prid=4689
Τεράστιο τζάκι / καλοριφέρ, με απόδοση ανοιχτό 51,9%. Η πόρτα είναι optional κ αν την βάλεις η απόδοση ξεπερνάει το 70%. Η απόδοση είναι πιστοποιημένη, αυτό σημαίνει ότι δεν 'παίζει' κ δεν είναι διαφήμιση. Αν το αγοράσεις κ δεν κάνει αυτά που υπόσχεται, την έκλεισες την palazzetti.Το ξυλο ελιας που λες πραγματι μπορει να δωσει 4.000 θερμιδες υπο ιδανικες συνθηκες,δηλαδη εχει κοπει ενα χρονο πριν,εχει αποθηκευτει σωστα,εχει χαμηλη υγρασια,καμια σχεση με πιστοποιημενο pellet που θα δωσει σιγουρα αυτα που υποσχεται και ειναι ουτως ή αλλως παραπανω απο την ελιά.Αλλη η τεραστια διαφορα δεν ειναι εδω τοσο,θα ειναι στην συνεχεια, στον βαθμο αποδοσης,γιατι την ελια θα την καψεις πχ στο τζακι ή στην σόμπα και θα παρεις απο τα τρια το μακρυτερο,το pellet θα το καψεις στον λεβητα και θα δωσει ζέστη.
Δεν έχεις καταλάβει ότι τα συστήματα θέρμανσης για τα οποία μιλάμε, είτε σόμπα είτε τζάκι, είναι ακριβώς σετ καυστήρες/λέβητες. Η όποια διαφορά στην απόδοση οφείλεται στο μέγεθος της γυάλινης επιφάνειας και μόνον κ είναι μονοψήφιο νούμερο %. Το πέλλετ έχει μεγαλύτερη απόδοση από το ξύλο, στην πραγματικότητα έχει την μισή από το πετρέλαιο, αλλά έχει κ την διπλή τιμή από το ξύλο. Ειδικά οι σόμπες πέλλετ είναι οι ίδιοι οι καυστήρες/λέβητες, με κυριλέ 'κουστούμι'.
Το οικονομικότερο καύσιμο για θέρμανση σήμερα είναι το ξύλο κ αντί απλά να το αρνείσαι ψάξ' το. -
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Τα κλιματιστικά που έχουμε ως οικογένεια στα σπίτια μας, επαρκούν για να κρυώσουν τον χώρο, αλλά όχι για να τον ζεστάνουν το καλοκαίρι.Μήπως έχετε καιρό να τα κάνετε σέρβις???
-
Το διόρθωσα
-
Τα κλιματιστικά, όπου υπάρχουν εγκαταστημένα, μπορούν άνετα να ζεστάνουν ένα σπίτι, μόνο όμως όταν η θερμοκρασία έξω δεν είναι πολύ χαμηλή (πχ πάνω από 5 C). Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ οικονομικά και βολικά, απλώς επειδή είναι τοποθετημένα ψηλά (για ψύξη) χρειάζεται να δουλεύει πολύ ο ανεμιστήρας και αυτό μπορεί να ενοχλεί.
Αν όμως η θερμοκρασία πέσει παρακάτω, και αυτό συμβαίνει ακόμη και στη Κρήτη, απλά για λιγότερες μέρες το χρόνο, η απόδοση πέφτει και από κάποια θερμοκρασία και κάτω αχρηστεύονται. Επομένως ένα σπίτι πρέπει να έχει και άλλο τρόπο θέρμανσης εκτός από το κλιματιστικό.
Αν η εγκατάσταση αφορά από την αρχή μόνο θέρμανση, υπάρχουν οι αντλίες θερμότητας που έχουν καλύτερη απόδοση στη θέρμανση και δουλεύουν και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Δεν έχω δει όμως εγκατάσταση στην Ελλάδα. Ένα παράδειγμα εδώ:
http://domesticheating.mitsubishielectric.co.uk/homeΓια τα ξύλα να πω οτι δεν είναι φτηνά σαν καύσιμο, παλιότερα που το είχα ψάξει οι τιμές τους ακολουθούσαν τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και σε απλές σόμπες και τζάκια το κόστος ήταν περίπου το ίδιο με το πετρέλαιο ή και ακριβότερο. Δεν ξέρω αν με τις εισαγωγές από Βουλγαρία και με την κρίση αν έχει πέσει η τιμή τους. Επίσης κανείς δεν ξέρει αν (στο μέλλον) αυξηθεί η ζήτηση για ξύλα και αν θα ανέβουν και οι τιμές. Πάντως αν οι σόμπες στις οποίες αναφέρεστε έχουν τόσο υψηλή απόδοση, προφανώς η διαφορά στην απόδοση μεταφράζεται σε διαφορά στο κόστος θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο.
Το μεγαλύτερο πρόπβλημα όμως στις ξυλοσομπες είναι νομίζω η πρακτικότητα.
Με τους καυστήρες πετρελαίου κάνεις συντήρηση 1 φορά το χρόνο και βάζεις πετρέλαιο όταν τελειώνει, ο θερμοστάτης κάνει τα υπόλοιπα. Στο φυσικό αέριο μάλιστα απλά πληρώνεις το λογαρισμό. Σε κλιματιστικά, θερμοπομπούς κλπ μόνο γυρίζεις το διακόπτη ή έχεις θερμοστάτη.
Στις ξυλοσομπες (και στα τζάκια) πρέπει κατ αρχήν να έχεις ένα χώρο να αποθηκεύεις τα ξύλα. Αν πάρεις τα ξύλα όλης της χρονιάς (όπως κάνουν στα χωριά) χρειάζεσαι πολλά τεραγωνικά (που δεν υπάρχουν στις πόλεις), αν παραγγέλνεις λίγα-λίγα ο χώρος περιορίζεται κάπως (σε ένα γκαράζ ας πούμε). Μιλάμε όμως για ξύλα αρκετά για να ζεσταθεί ένα σπίτι μέρα-νύχτα, όχι για ένα τζάκι που ανάβουμε που και που για ομορφιά. Στη συνέχεια, χρειάζεται καθημερινό κουβάλημα στο χώρο που είναι η σόμπα ή το τζάκι και ανάλογα με το σπίτι (όροφος, θέση αποθήκης, σκάλες κλπ) αυτό μπορεί να είναι μπελάς. Τέλος, πρέπει κάποιος να τροφοδοτεί τη σόμπα με ξύλα, δεν ξέρω πόσο συχνά, ίσως κάθε 3-4 ώρες. Αυτό το τελευταίο ίσως είναι αδύνατο να γίνει στις σύγχρονες οικογένειες οπου τα πρωινά συνήθως δεν μένει κανένας στο σπίτι. Επομένως, γυρνώντας το μεσημέρι θα βρίσκουμε το σπίτι κρύο και κάποιος θα πρέπει να ανάψει τη σόμπα. Για όλους αυτούς τους λόγους, πρακτικούς δηλαδή και όχι οικονομικούς, δεν θα άλλαζα το πετρέλαιο/αέριο με ξυλόσομπα/τζάκι. Αυτή βέβαια είναι η προσωπική μου άποψη, ο καθένας μπορεί να το δει διαφορετικά. -
Νομίζω, πως το έχεις εξαντλήσει το θέμα.
Πραγματικά, δεν νομίζω πως γίνεται να χρησιμοποιηθεί η σόμπα-τζάκι σαν κύρια πηγή θέρμανσης σε πολυκατοικία. Δηλαδή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα κουβαλούσα 4 τόνους ξύλα στο πατρικό μου. Αν και ρετιρέ, θα ήθελα σημαντικό μέρος του μπαλκονιού. Σε κανονικό δε μπαλκόνι, δε νομίζω να χωράνε τα ξύλα.
Σε μονοκατοικία όμως, αλλάζει το έργο. Το κουβάλημα το αναλαμβάνει ο εργάτης(το μηχάνημα). Και το τζάκι το έχουμε τοποθετήσει σε σημείο τέτοιο, ώστε να είναι δίπλα σε πόρτα του μπαλκονιού. Το κοστος των ξύλων σε σχέση με το πετρέλαιο, είναι αστείο στη Β. Ελλάδα. Οι Βούλγαροι τα έχουν πολύ φθηνά(ούτε ξύλα δεν είμαστε ικανοί να βγάλουμε). -
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Οι Βούλγαροι τα έχουν πολύ φθηνά(ούτε ξύλα δεν είμαστε ικανοί να βγάλουμε).+1000
Βανάκι, Βουλγαρία και τζάμπα ξύλα για όποιον τα χρησιμοποιεί για ζέσταμα. -
Για τι τιμή μιλάμε το ξύλο από Βουλγαρία;
-
Ο χρήστης ThanasisN έγραψε:
Τα κλιματιστικά, όπου υπάρχουν εγκαταστημένα, μπορούν άνετα να ζεστάνουν ένα σπίτι, μόνο όμως όταν η θερμοκρασία έξω δεν είναι πολύ χαμηλή (πχ πάνω από 5 C). Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ οικονομικά και βολικά, απλώς επειδή είναι τοποθετημένα ψηλά (για ψύξη) χρειάζεται να δουλεύει πολύ ο ανεμιστήρας και αυτό μπορεί να ενοχλεί.
Αν όμως η θερμοκρασία πέσει παρακάτω, και αυτό συμβαίνει ακόμη και στη Κρήτη, απλά για λιγότερες μέρες το χρόνο, η απόδοση πέφτει και από κάποια θερμοκρασία και κάτω αχρηστεύονται. Επομένως ένα σπίτι πρέπει να έχει και άλλο τρόπο θέρμανσης εκτός από το κλιματιστικό.
Αν η εγκατάσταση αφορά από την αρχή μόνο θέρμανση, υπάρχουν οι αντλίες θερμότητας που έχουν καλύτερη απόδοση στη θέρμανση και δουλεύουν και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Δεν έχω δει όμως εγκατάσταση στην Ελλάδα. Ένα παράδειγμα εδώ:
http://domesticheating.mitsubishielectric.co.uk/homeΓια τα ξύλα να πω οτι δεν είναι φτηνά σαν καύσιμο, παλιότερα που το είχα ψάξει οι τιμές τους ακολουθούσαν τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και σε απλές σόμπες και τζάκια το κόστος ήταν περίπου το ίδιο με το πετρέλαιο ή και ακριβότερο. Δεν ξέρω αν με τις εισαγωγές από Βουλγαρία και με την κρίση αν έχει πέσει η τιμή τους. Επίσης κανείς δεν ξέρει αν (στο μέλλον) αυξηθεί η ζήτηση για ξύλα και αν θα ανέβουν και οι τιμές. Πάντως αν οι σόμπες στις οποίες αναφέρεστε έχουν τόσο υψηλή απόδοση, προφανώς η διαφορά στην απόδοση μεταφράζεται σε διαφορά στο κόστος θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο.
Το μεγαλύτερο πρόπβλημα όμως στις ξυλοσομπες είναι νομίζω η πρακτικότητα.
Με τους καυστήρες πετρελαίου κάνεις συντήρηση 1 φορά το χρόνο και βάζεις πετρέλαιο όταν τελειώνει, ο θερμοστάτης κάνει τα υπόλοιπα. Στο φυσικό αέριο μάλιστα απλά πληρώνεις το λογαρισμό. Σε κλιματιστικά, θερμοπομπούς κλπ μόνο γυρίζεις το διακόπτη ή έχεις θερμοστάτη.
Στις ξυλοσομπες (και στα τζάκια) πρέπει κατ αρχήν να έχεις ένα χώρο να αποθηκεύεις τα ξύλα. Αν πάρεις τα ξύλα όλης της χρονιάς (όπως κάνουν στα χωριά) χρειάζεσαι πολλά τεραγωνικά (που δεν υπάρχουν στις πόλεις), αν παραγγέλνεις λίγα-λίγα ο χώρος περιορίζεται κάπως (σε ένα γκαράζ ας πούμε). Μιλάμε όμως για ξύλα αρκετά για να ζεσταθεί ένα σπίτι μέρα-νύχτα, όχι για ένα τζάκι που ανάβουμε που και που για ομορφιά. Στη συνέχεια, χρειάζεται καθημερινό κουβάλημα στο χώρο που είναι η σόμπα ή το τζάκι και ανάλογα με το σπίτι (όροφος, θέση αποθήκης, σκάλες κλπ) αυτό μπορεί να είναι μπελάς. Τέλος, πρέπει κάποιος να τροφοδοτεί τη σόμπα με ξύλα, δεν ξέρω πόσο συχνά, ίσως κάθε 3-4 ώρες. Αυτό το τελευταίο ίσως είναι αδύνατο να γίνει στις σύγχρονες οικογένειες οπου τα πρωινά συνήθως δεν μένει κανένας στο σπίτι. Επομένως, γυρνώντας το μεσημέρι θα βρίσκουμε το σπίτι κρύο και κάποιος θα πρέπει να ανάψει τη σόμπα. Για όλους αυτούς τους λόγους, πρακτικούς δηλαδή και όχι οικονομικούς, δεν θα άλλαζα το πετρέλαιο/αέριο με ξυλόσομπα/τζάκι. Αυτή βέβαια είναι η προσωπική μου άποψη, ο καθένας μπορεί να το δει διαφορετικά.Δεν ειναι μονο δικη σου αποψη αλλα κ οσων εχουν εμπειρια απο τζακια κ σομπες κ αυτη ειναι η πραγματικοτητα
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
...Σε κλιματιστικά, θερμοπομπούς κλπ μόνο γυρίζεις το διακόπτη ή έχεις θερμοστάτη...
... Για όλους αυτούς τους λόγους, πρακτικούς δηλαδή και όχι οικονομικούς, δεν θα άλλαζα το πετρέλαιο/αέριο με ξυλόσομπα/τζάκι. Αυτή βέβαια είναι η προσωπική μου άποψη, ο καθένας μπορεί να το δει διαφορετικά.Δεν ειναι μονο δικη σου αποψη αλλα κ οσων εχουν εμπειρια απο τζακια κ σομπες κ αυτη ειναι η πραγματικοτητα
Έτσι ακριβώς.
Εγώ έχω τα ξύλα μου στον χώρο της δουλειάς, ακόμα τώρα κόβω κ τακτοποιώ (σιγά σιγά, εννοείται) τα ξύλα που θα κάψουμε στο τζάκι το 2013 (για να λέμε την αλήθεια τέλειωσα με του '13 κ ξεκίνησα του '14). Του 2012 είναι έτοιμα από πέρυσι. Ελιές, από το λιοστάσι μου. Κουβαλάω ξύλα στο σπίτι καθημερινά τον χειμώνα, 1 - 2 τελάρα την ημέρα είναι αρκετά. Δεν έχουμε το καλοριφέρ αναμμένο με τον θερμοστάτη χαμηλά, όπως πολλοί προτείνετε, συνεχώς, αλλά το ανάβουμε όποτε (και αν) χρειάζεται. Συνήθως μισή ώρα την ημέρα είναι αρκετή για να ζεστάνει τα υ/δ, ο ενιαίος χώρος καλύπτεται χαλαρά από το τζάκι. Δεν έχω περάσει αεραγωγούς στα υ/δ, έφτιαξα το σπίτι το 1992 κ δεν γνώριζα πολλά τότε.
Είμαι στον 2ο (κ τελευταίο) όροφο κ δεν έχουμε ασανσέρ ή 'εργάτη', ανεβάζω τα ξύλα κανονικά από την σκάλα. Ανοιχτό τζάκι δεν υπήρχε περίπτωση να έχω, θα ήθελα 1 τελάρο την ώρα κ ... δεν αντέχω τόσο κουβάλημα.
Κάποιοι τα παραπάνω τα διαβάζουν κ ... ανατριχιάζουν, εμείς στο σπίτι δεν σκεφτόμαστε βραδιά χειμώνα δίχως τζάκι. Πλέον το βρίσκω κάθε βράδυ αναμμένο, το ανάβει κάποιο από τα (ας πούμε, για λίγο ακόμα) πίτσι, που 'πλακώνονται' για την σειρά γιατί γουστάρουν την διαδικασία.
Ζεσταίνουμε το (οικογενειακό) 3όροφο με 800 - 900 λίτρα πετρέλαιο τον χρόνο. Για μένα, αυτό είναι δυνατόν μόνο γιατί ο δικός μου, τελευταίος όροφος ζεσταίνεται με το τζάκι κ ελάχιστη χρήση καλοριφέρ κ λειτουργεί σαν μόνωση για τους κάτω. Πόσο πετρέλαιο θα χρειαζόταν για να ζεσταθούν 400 μ2 σε 3 ορόφους, αν τα ζεσταίναμε αποκλειστικά με το καλοριφέρ?
Ξυλόσομπα