-
Ναι, αλλά δεν θα είναι καλύτερα αν ο εισερχόμενος αέρας πηγαίνει κατευθείαν προς κατανώλωση στη σόμπα (μέσα αεραγωγού), αντί να διασχίζει ελεύθερος όλη τη διαδρομή από τα παράθυρα που μπάζουν μέχρι τη σόμπα;
-
Ο χρήστης BENA έγραψε:
Να ρωτησω κατι για τις ξυλοσομπες?
Εγκατεστησα μια ξυλοσομπα ενεργειακη και βλεπω οτι για τη καυση παιρνει τον αερα του δωματιου και επειδη το σπιτι εχει ξυλινα παραθυρα, τωρα μπαινει στο σπιτι αέρας απο εξω.
Η σόμπα εχει δυνατοτητα παροχης αερα απο εξω .
Αν τη συνδεσω και παιρνει αερα απο εξω θα ειναι καλυτερα ή χειροτερα?Αν ο σωλήνας που φέρνει αέρα μέχρι την σόμπα, είναι παντού σφραγισμένος (στον τοίχο και στην σόμπα), θα είναι καλύτερα, η σόμπα θα τραβάει όσο αέρα θέλει χωρίς να δημιουργεί υποπίεση στο σπίτι, ώστε να μπάζουν οι χαραμάδες.
-
Ο χρήστης BENA έγραψε:
Εγκατεστησα μια ξυλοσομπα ενεργειακη και βλεπω οτι για τη καυση παιρνει τον αερα του δωματιου και επειδη το σπιτι εχει ξυλινα παραθυρα, τωρα μπαινει στο σπιτι αέρας απο εξω.
Αν τη συνδεσω και παιρνει αερα απο εξω θα ειναι καλυτερα ή χειροτερα?ποια σομπα εγκατέστησες?
Ο χρήστης BENA έγραψε:
Αν τη συνδεσω και παιρνει αερα απο εξω θα ειναι καλυτερα ή χειροτερα?Αν ο σωλήνας που φέρνει αέρα μέχρι την σόμπα, είναι παντού σφραγισμένος (στον τοίχο και στην σόμπα), θα είναι καλύτερα, η σόμπα θα τραβάει όσο αέρα θέλει χωρίς να δημιουργεί υποπίεση στο σπίτι, ώστε να μπάζουν οι χαραμάδες.
+1
Παντα μιλάμε για τον αερα της καύσης, όχι για τον αερα που χρησιμοποιήται για τη θερμανση σε αεροθερμη,ε.
Σε μονωμενα κουφώματα όμως δεν θα πρεπει απο καπου να εισαγεγεται ο αερας καυσης ωστε να μην δημιουργήται υποπιεση αν δεν υπάρχει εξωτερική παροχη? τι κανουμε τοτε, αφηνουμε παραθυο ανοιχτο? -
Προσωπικά δεν βλέπω κάποιο αρνητικό στο να παίρνει αέρα κατευθείαν από έξω είτε έχεις καλά κουφώματα είτε όχι. Αν έχεις κάποια χαραμάδα και έχεις δυνατή σόμπα (ή μεγάλη καμινάδα) μπορείς ακόμη και με το χέρι να καταλάβεις τον παραπάνω αέρα που τραβάει μέσα όταν λειτουργεί η σόμπα.
Δεν μπορώ να καταλάβω με τίποτα τους 'τεχνίτες' που δεν συνδέουν την εξωτερική παροχή όταν αυτή υπάρχει. Με τον δικό μου μάλωνα 1 ώρα για την σύνδεση. Μου είπε 100 επιχειρήματα για να μην την συνδέσει. Στο τέλος την σύνδεσε και μου είπε ότι αν υπάρχει πρόβλημα εγώ έχω την ευθύνη και ότι δεν θα έρθει να την βγάλει... Φυσικά δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα (αλλά και να υπήρχε δεν θα φώναζα αυτόν ξανά)
Όπως έχει προτείνει και ένας ακόμη συν-forumιτης είναι ακόμη καλύτερα αν μπορείς να την κάνεις να παίρνει και μέρος του αέρα για τη θέρμανση από έξω (αν φυσικά έχει αεραγωγούς και το υποστηρίζει). Στην ουσία έτσι ίσως να χάνεις κάποιο ελάχιστο ποσοστό ενέργειας(δέχεται συζήτηση) αλλά α)κερδίζεις σε θερμική άνεση και β)ο αέρας ανανεώνεται διαρκώς.
-
Το κύριο όφελος που έχεις με την εξωτερική παροχή είναι ότι μειώνεται ο (κρύος) αέρας που μπαίνει στο σπίτι από τις χαραμάδες και ο ζεστός που φεύγει από την καμινάδα.
Τώρα για αρνητικά -θεωρητικά- (γιατί δεν το έχω παρατηρήσει εγώ) είναι ότι όταν έχει πολύ υγρασία έξω μπορεί να θολώνει το τζάμι περισσότερο (αν έχει) και να επηρεάζεται λίγο η απόδοση της καύσης. Σε ακόμη πιο θεωρητικό επίπεδο μπορούμε να συζητήσουμε για το αν οι απώλειες που έχεις για να ζεστάνεις τον πιο κρύο αέρα εντός του χώρου καύσης είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες από αυτές που θα έχανες από την καμινάδα. Χωρίς να μπορώ να υποστηρίξω την άποψη μου (γιατί προφανώς αυτό γίνεται ωραία διπλωματική :p) πιστεύω ότι κερδίζεις τελικά σε ενέργεια (πέρα από τη θερμική άνεση) έχοντας τον αέρα από έξω.
-
Εβαλα μια σομπα της morso και βλεπω ότι τα παραθυρα μπαζουν πολυ.
Μαλιστα ειχα ενα μοισανοιχτο παραθυρακι σε μπανιο που δε χρησιμοποιω και ο αερασ που περνουσε κατω απο τη πορτα ήταν απιστευτος . Παντως συμφωνω με την αποψη του asteris χωρις να ειμαι ειδικος . Πιστευω ότι αν της βαλω εξωτερικη παροχη αερα , δε θα τραβαει αερα μεσα απο το σπιτι για τη καυση οποτε δε θα μπαζουν τα παραθυρα που ειναι ξυλινα . -
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Ελιά, πουρνάρι, βελανιδιά, οξυά. Κατά σειρά προτίμησης. του.
Tι παιζει ρολο? Τι καυση κανουν τα παραπανω ξυλα?
**Η Ελια πχ ειναι βραδυκαυστη? **Την καμινάδα μιά φορά τον χρόνο καθάρισμα από συνεργείο
Κοστος?
Ναι ,ειδικα η ριζα ,οπως ολες οι ριζες ,πουρναρι ελια σχινος κτλ...αν βαλεις τετοια ξυλα το βραδυ ,βρισκεις την φωτια ετοιμη το πρωι κ δεν χρειαζεται να τα ξαναναψεις .
Ο καθαρισμος γινεται καθε δευτερο χρονο αν δεν καις πευκα ,με μια ειδικη ατσαλοβουρτσα που λεγεται αχινος ,αρκει να σφραγισεις καλα την εστια με ενα παλιο σεντονι γιατι αλλιως το σπιτι θα γινει @@@@ Εγω την καθαριζω μονος μου .
ΥΓ η βουρτσα/αχινος κοστιζει λιγα ευρω κ την ριχνεις μεσα στην καμιναδα απο πανω δεμενη με ενα σχοινι -
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
αρκει να σφραγισεις καλα την εστια με ενα παλιο σεντονι γιατι αλλιως το σπιτι θα γινει @@@@Δεν παιζει ρολο οτι το τζακι εχει τζαμι μπροστα?
Οσον αφορα τα ξυλα, ενας συνδιασμος οξειας και δρυ θα ηταν οκ?
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
αρκει να σφραγισεις καλα την εστια με ενα παλιο σεντονι γιατι αλλιως το σπιτι θα γινει @@@@
Δεν παιζει ρολο οτι το τζακι εχει τζαμι μπροστα?
Οσον αφορα τα ξυλα, ενας συνδιασμος οξειας και δρυ θα ηταν οκ?
Αυτο βοηθαει αλλα πρεπει να σφραγισεις τα μικρα ανοιγματα (ισως ενα, εξαρταται απο τον τυπο του τζακιου )στο κατω μερος της εστιας .
Την βουρτσα θα την βρεις στα χρωματοπωλεια ,πρεπει ομως να ξερεις την διαμετρο της καμιναδας .
Η οξυα ειναι πρωτο ξυλο (πολυ σκληρο ) για να εισαι ομως σιγουρος οτι αυτο που σου πουλανε για οξυα ειναι οντως οξυα ,δοκιμασε να καρφωσεις μια προκα ,ειναι σχεδον αδυνατον .
Η Δρυς ειναι καλο ξυλο ,αλλα δεν εχει καμια σχεση με το πουρναρι που επισης ειναι σκληρο ξυλο .
Ο κανονας ειναι ,οσο πιο σκληρο ειναι το ξυλο τοσο καλυτερο το αποτελεσμα ,σε αποδοση κ διαρκεια -
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Αν ο σωλήνας που φέρνει αέρα μέχρι την σόμπα, είναι παντού σφραγισμένος (στον τοίχο και στην σόμπα), θα είναι καλύτερα, η σόμπα θα τραβάει όσο αέρα θέλει χωρίς να δημιουργεί υποπίεση στο σπίτι, ώστε να μπάζουν οι χαραμάδες.Έχουμε ΠΟΛΛΕΣ φορές αναγκαστεί να επιστρέψουμε για να κλείσουμε εισαγωγές εξωτερικού αέρα, γιατί τα κουφώματα έμπαζαν τόσο πολύ που το σπίτι αδυνατούσε να ζεσταθεί.
Δεν είναι άσπρο / μαύρο, δυστυχώς.
Η σόμπα είναι πολύ καλή, δεν χρειάζεται τεράστιες ποσότητες αέρα για να λειτουργήσει. Για δοκιμή (πριν αρχισει να σπάει τοίχους) ο ΒΕΝΑ θα μπορούσε ν' ανοίξει ένα παράθυρο κοντά στη σόμπα, να δει αν σταματήσουν να μπάζουν τα κουφώματα. Αν ναι ανοιγει την τρύπα, αν όχι όχι.
Τι λέτε? -
Λέμε να ανοίξει τρύπα και να συνδέσει απευθείας σωλήνα. Και 10 κυβικά την ώρα να τραβάει η σόμπα από τον χώρο, θα τα γλυτώσει...
-
Ο χρήστης BENA έγραψε:
Εβαλα μια σομπα της morso και βλεπω ότι τα παραθυρα μπαζουν πολυ.
Μαλιστα ειχα ενα μοισανοιχτο παραθυρακι σε μπανιο που δε χρησιμοποιω και ο αερασ που περνουσε κατω απο τη πορτα ήταν απιστευτος . Παντως συμφωνω με την αποψη του asteris χωρις να ειμαι ειδικος . Πιστευω ότι αν της βαλω εξωτερικη παροχη αερα , δε θα τραβαει αερα μεσα απο το σπιτι για τη καυση οποτε δε θα μπαζουν τα παραθυρα που ειναι ξυλινα .Η σομπα σου ειναι ,ειναι απο τις καλυτερες που κυκλοφορουν στην αγορα κ μαλιστα απο τις πιο οικονομικες .
Μικρη ποσοτητα αερα χρειαζεται για να λειτουργησει ,αλλωστε εχει μοχλο κ μπορεις να κλεισεις τον αερα ,οποτε δεν δικαιολογειται το φαινομενο που μας περιγραφεις .
Πρεπει να μονωσεις πορτες παραθυρα οσο καλυτερα μπορεις γιατι φευγει ζεστος αερας προς τα εξω απο τα ψηλα σημεια κ το κενο το καλυπτει ο αερας που μπαινει απο τα χαμηλα .
Η σομπα σου ζεσταινει με ακτινοβολια η βγαζει κ ζεστο αερα .
Για την μονωση μπορεις να χρησιμοποιησεις κατι αυτοκολλητες ταινιες ,εχουν ολα τα χρωματοπωλεια αρκει να τους εξηγησεις που θελεις να τις τοποθετησεις . -
Καλησπερα.
Εγκατεστησα και γω φετος μια ενεργειακή εστία της jollymec (universaljolly maxi c με caldo control και υγραντηρα) στο τζακι μου μιας και με τα κοινόχρηστα δεν την εβγαζα. 300-600 Ευρά μηνιαιως την περσινη σεζον. Αυτό που έχω παρατηρήσει ειναι πως ο αέρας της καύσης μπαίνει με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα τα ξύλα να φεύγουν αδιάβαστα. (Εκαψα 460 κιλά δρυ σε 7 ημερες με λειτουργια 16-24ωρες/24ωρο. Πολυ το κρυο αυτή την εβδομάδα.) Το ενσωματωμένο τάμπερ της εστίας το έχω τέρμα κλειστό όπως και το caldo control που το ταπώνω μόνος μου για να ανακόψω την ροή του αέρα της κάυσης. Έχει κανείς παρόμοια εμπειρία? Ζω στον 3ο όροφο 4όροφης πολυκατοικίας, -
Έχει ο γείτονας που έβαλε μαϊμού ελληνικό ενεργειακό. Τα καίει σαν τρελά. Σε σένα βέβαια αν διαιρέσεις 460/7/16, βγαίνουν 4 κιλά την ώρα καύσης. Δεν είναι και τραγικό το νούμερο. Εγώ πχ την βγάζω με 3 κιλά την ώρα σε 120τμ.
-
Απλά καίει τουρμπατο και λεω μηπως χανω τζαμπα την ζεστη. Δες εδω ενα βιντεο που τραβηξα προχτές http://youtu.be/wYdowGwsJ5k
-
Έτσι καίει με όλα τα κλαπέτα κλειστά? Από κάπου μπάζεις αέρα, δεν γίνεται να τραβάει τόσο πολύ. Στο ανοιχτό πως καίει, 10 κιλά την ώρα?
-
Ξερω γω. Και πριν την κασεττα το τζακι τραβαγε παρα πολυ. Το μονο που εχω βρει ειναι να αφηνω πολυ σταχτη στο συρταρι και τοτε καλμαρει καπως. Το σπιτι εχει κουφοματα αλουμινιου και οι μονες εισοδοι αερα ειναι ο αποροφητηρας και οι εξαερισμοι του μπανιου.(συν οτι βαζει μεσα το μοτερ)
-
Ο χρήστης chubros έγραψε:
Ξερω γω. Και πριν την κασεττα το τζακι τραβαγε παρα πολυ. Το μονο που εχω βρει ειναι να αφηνω πολυ σταχτη στο συρταρι και τοτε καλμαρει καπως. Το σπιτι εχει κουφοματα αλουμινιου και οι μονες εισοδοι αερα ειναι ο αποροφητηρας και οι εξαερισμοι του μπανιου.(συν οτι βαζει μεσα το μοτερ)Η λειτουργια ενος καλοστημενου τζακιου δεν επηρεαζεται καθολου απο τυχον απωλειες του σπιτιου .Ακομα κ με ανοιχτες πορτες το τζακι εξακολουθει να καιει οπως ακριβως σε ενα καλα μονωμενο σπιτι .Ουτε η αποδοση του πεφτει απλα δεν ζεσταινεται ο χωρος λογω των απωλειων .
viewtopic.php?f=13&t=35900&start=1455 -
Ξερω γω. Και πριν την κασεττα το τζακι τραβαγε παρα πολυ. Το μονο που εχω βρει ειναι να αφηνω πολυ σταχτη στο συρταρι και τοτε καλμαρει καπως. Το σπιτι εχει κουφοματα αλουμινιου και οι μονες εισοδοι αερα ειναι ο αποροφητηρας και οι εξαερισμοι του μπανιου.(συν οτι βαζει μεσα το μοτερ)Επειδή ψάχνω και εγώ για ενεργειακό τζάκι και έχω δει πολλά σε λειτουργία πράγματι σε σένα κάτι δεν πάει καλά. Να φωνάξεις τον τεχνικό που στο εγκατέστησε. Κάτι δεν έχει γίνει σωστά 100%
-
Ξερω γω. Και πριν την κασεττα το τζακι τραβαγε παρα πολυ. Το μονο που εχω βρει ειναι να αφηνω πολυ σταχτη στο συρταρι και τοτε καλμαρει καπως. Το σπιτι εχει κουφοματα αλουμινιου και οι μονες εισοδοι αερα ειναι ο αποροφητηρας και οι εξαερισμοι του μπανιου.(συν οτι βαζει μεσα το μοτερ)Το μπάζει αέρα πήγαινε στην εστία, όχι γενικά στο σπίτι. Βλέπω την εστία σου να καίει πολύ γρήγορα και το ότι λες ότι έχεις όλα τις παροχές του κλειστές, δεν συμβαδίζει με την εικόνα αυτήν. Η δική μου εστία αν της κλείσεις τον αέρα, σχεδόν σβήνει, σαν καντηλάκι καίει.
Τι εισόδους αέρα καύσης έχει το τζάκι? Πρωτογενή από κάτω από την εστία με εξωτερικό σωλήνα? Πρωτογενή από την πόρτα με γρίλιες? Δευτερογενή για τις τρύπες στην πλάτη? Ρύθμιση αέρα για την αεροκουρτίνα στο πάνω μέρος του τζαμιού?
Ξυλόσομπα