-
Υπάρχει και η παράμετρος εξωτερική θερμοκρασία. Ο ένας κατασκευαστής μπορεί να αναφέρεραι σε μηδέν βαθμούς και ο άλλος σε 7-8. Γενικώς τα τετραγωνικά μέτρα είναι ενδεικτικά έως παραπλανητικά. Το καλύτερο είναι να ξέρεις τις δικές σου απώλειες και να ψάχνεις με τα kW και όχι με τα προτεινόμενα τετραγωνικά μέτρα.
-
Πιστεύω (δεν έχω σόμπα, δεν το 'χω ψάξει) ότι μια σόμπα είναι πιο ακριβή επειδή:
έχει μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης ή
βγάζει πολλα KW θερμότητας.
ή λίγο κι απ' τα δύο.
Έστω μια που χει βαθμό απόδοσης 0,5 και βγάζει 8kW: που σημαίνει ότι για να βγάλει τη θερμότητα των 8kW πρέπει να κάψει ξύλα θερμαντικής ικανότητας 8kW/0,5=16kW. Πάνε χαμένα τα μισά ξύλα! (16kW-8kW= 8kW απώλειες)
Έστω τώρα μια σόμπα με βαθμό απόδοσης 0,8 βγάζει 8kW: που σημαίνει ότι για να βγάλει τη θερμότητα των 8kW πρέπει να κάψει ξύλα θερμαντικής ικανότητας 8kW/0,8=10kW. Άρα πάνε χαμένα μόνο το 1/5 (10kW-8kW= 2kW απώλειες) των ξύλων! Σημαντική διαφορά από την πρώτη σόμπα, άρα η δεύτερη γι αυτό το λόγο πρέπει να 'ναι ακριβότερη. -
Ο χρήστης BENA έγραψε:
Αυτές οι μεγαλες διαφορες αποδοσης ειναι αληθινες η οχι .Είναι ακόμα μεγαλύτερες. Μόνη η παράθεση kw δεν λέει απολύτως τπτ.
Όσο κ αν φαίνεται απίθανο, ισχύει αυτό που έχουμε πει: Ό, τι πληρώσεις, παίρνεις.
Ότι στην ακριβή 'πλευρά' της αγοράς υπάρχουν διαφορές στα συστήματα θέρμανσης ισχύει, αλλά σύγκριση μεταξύ μια σόμπας καίω-ξύλα-ζεσταίνω-μέταλλο με πχ Βουλγαρική πιστοποίηση με μια πχ Νορβηγική με αληθινή τριτογενή καύση, φτιαγμένη με 'εξωτικά' υλικά (πχ πρώτης ποιότητας μαντέμι) κ πιστοποίηση Σκανδιναυίας, δεν μπορεί να γίνει, sorry.
Ποιός έχει κάνει τον κόπο να σκεφτεί τις διαφορές της πιστοποίησης?Edit
Για να το κάνω πιό κατανοητό:
Ο ένας πιστοποιεί την απόδοση με βάση την κατανάλωση. Πχ, 'καίει μαξ 4 κιλά ξύλα την ώρα, άρα έχει μέγιστη απόδοση 18 kw'. Τώρα τι πάει στον χώρο κ τι βγαίνει από την καμινάδα είναι άλλη ιστορία, όπως κ ο λόγος που ζεσταίνει λιγότερα μ2 από τον παρακάτω.
Ο άλλος βάζει 2 κιλά πιστοποιημένα ξύλα την ώρα κ πιστοποιεί την απόδοση με βάση την αύξηση της θερμοκρασίας σε χώρο συγκεκριμένων διαστάσεων κ μόνωσης, άρα την πραγματική απόδοση στον χώρο. Επίσης πιστοποιεί την θερμοκρασία αλλά κ την περιεκτικότητα σε ρύπους του καπνού που φεύγει στο περιβάλλον*.Κατακλείδα: RTFM.-
*Και, εννοείται, αν η απόδοση είναι μικρή δεν παίρνει πιστοποιηση, ούτε άδεια πώλησης του συγκεκριμένου προϊόντος. Αντίθετα, ο άλλος παίρνει κανονικά!
-
Καλησπέρα,
Είμαι τελείως αρχάριος σε ξυλόσομπες και θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα. Είμαι σε νησί με θερμοκρασίες κοντά 7-10 για κανα μήνα όλο το χειμώνα και 10-15 για το υπολοιπο. Θέλουμε να βάλουμε σόμπα ώστε να ζεστάνουμε ένα δωμάτιο 20τμ που έχει ύψος 3,20 . Έχει και άλλα δύο δωμάτια το σπίτι που ειναι άλλα 50τμ αλλά τα μπουριά δεν θα περάσουν από εκεί. Βρήκε η κοπέλα μου που το σπίτι είναι δικό της μία σόμπα που της αρέσει (http://www.biofan.gr/components/com_vir ... a6c218.jpg) γιατί έχει αρκετό τζάμι και παλιό στυλ. Τα μπουριά θα πάνε 2μ μέσα στο σπίτι κατακόρυφα και μετά έξω απο το σπίτι κοντά στα 3μ. Θα ήθελα να μου πείτε ,αν κάνει δουλειά για το δωμάτιο το ένα, αν θα ζεστένει το άλλο, αν θα θολώνει το τζάμι , και τι μπουριά να βάλλω μέσα και έξω ώστε να έχω καλύτερη απόδοση.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων -
Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους.Έχω αυτό το τζάκι εδώ και 5 χρόνια(http://www.laudel.lt/index.php?catalog_id=10&page=2 το τέταρτο στη σειρά, 700Prismatique relevable).Το σπίτι είναι 120 τμ, ένας ενιαίος χώρος 60 τμ στον οποίο είναι τοποθετημένο το τζάκι. Ο μάστορας είχε αφήσει 2 περσίδες.Στον ενιαίο χώρο με εξωτερική θερμοκρασία 0 βαθμούς η εσωτερική θερμοκρασία είναι 22-23 βαθμούς.Στα 2 υπνοδωμάτια 18-19 βαθμούς.Στο τρίτο υπνοδωμάτιο το οποίο είναι μεσοτοιχία με το τζάκι έσκαψα μόνος μου και έφτιαξα τρίτη περσίδα. Είναι βορεινό δωμάτιο και ήταν το πιο κρύο από όλα. Έγινε πλέον το πιο ζεστό υπνοδωμάτιο αφού η θερμοκρασία φτάνει να είναι ίδια περίπου με του ενιαίου χώρου 22 βαθμούς.Το τζάκι καίει πολλές ώρες (12-14 περίπου) και χρειάζομαι περίπου 5-6 τόνους την χρονιά. Είμαι όμως στην Επαρχία(Καρδίτσα) και σε μέρος με κρύο και υγρασία.Να σημειώσω πως το σπίτι είναι στο πρώτο όροφο και πάνω από το διαμέρισμα μου έχει ταράτσα και σκεπή.Θα ήθελα να ρωτήσω.
1)Το τζάκι μου θεωρείται ενεργειακό;
2)Γίνεται κάποια μετατροπή ώστε να ζεσταίνω και τα υπόλοιπα 2 υπνοδωμάτια;
3)Αν ναι ποσό στοιχίζει περίπου;
Ευχαριστώ προκαταβολικά. -
- Ενεργειακό είναι. Κάπου στο 70-73% απόδοση έχει.
- Θες εναλλάκτη θερμότητας στην έξοδο καμινάδας του τζακιού, βεντιλατέρ σχετικά δυνατό, κοντρόλλερ για το βεντιλατέρ και αεραγωγούς για τα δωμάτια.
- Τα τρία πρώτα κάνουν περί τα 300-400€, αεραγωγοί, τρυπήματα, σοβατίσματα, γυψοσανίδες, ρώτα τοπικό μάστορα που θα δει το σπίτι σου.
-
Σήμερα αγόρασα ελιά, προς 100€ τον τόνο.
Ερώτηση κρίσεως. Σπίτι έχω πλέον 23-24 βαθμούς. Μήπως είναι υπερβολικό; Ποια θεωρείται μια μέση τιμή θερμοκρασίας για χειμώνα; -
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Ερώτηση κρίσεως. Σπίτι έχω πλέον 23-24 βαθμούς. Μήπως είναι υπερβολικό; Ποια θεωρείται μια μέση τιμή θερμοκρασίας για χειμώνα;100 κομμενη? εγω 21-22 πιστευω οτι ειναι ενταξει μεσα στο σπιτι.
-
Τα μισά είναι ok. Τα υπόλοιπα θέλει να τα σχίσω με σφήνα. Έχω και μια επικονδυλίτιδα στο δεξί αγκώνα, και θα το κάνει η συμβία
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Τα μισά είναι ok. Τα υπόλοιπα θέλει να τα σχίσω με σφήνα. Έχω και μια επικονδυλίτιδα στο δεξί αγκώνα, και θα το κάνει η συμβίαασχολειτε με σφαιρα ή δισκοβολια η συμβια ?
τζαμπα τα αγοραζεται ρε γμτ πανω τα ξυλα. τα τελευταια που αγορασα για ανοιχτο τζακι μου εχουν βγαλει την πιστη να τα αναβω.Αναβουν καιγονται αργα,και οταν εχει φτασει στο 1/4 του αρχικου του ογκου σβηνουν! Μου το ειπε βεβαια αυτος που τα αγορασα οτι δεν προκειτε να βρεις πλεον ξερα.Ολα ειναι φρεσκοκομμενα.Του χρονου θα φορτωσω ποσοτητα το καλοκαιρι -φθινοπωρο να ειμαι κομπλαν. -
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Τα μισά είναι ok. Τα υπόλοιπα θέλει να τα σχίσω με σφήνα. Έχω και μια επικονδυλίτιδα στο δεξί αγκώνα, και θα το κάνει η συμβία
ασχολειτε με σφαιρα ή δισκοβολια η συμβια ?
Όχι...
Μαθήματα και αυτόγραφα μοιράζω κάθε πρωί στο καφενείο...τζαμπα τα αγοραζεται ρε γμτ πανω τα ξυλα. τα τελευταια που αγορασα για ανοιχτο τζακι μου εχουν βγαλει την πιστη να τα αναβω.Αναβουν καιγονται αργα,και οταν εχει φτασει στο 1/4 του αρχικου του ογκου σβηνουν! Μου το ειπε βεβαια αυτος που τα αγορασα οτι δεν προκειτε να βρεις πλεον ξερα.Ολα ειναι φρεσκοκομμενα.Του χρονου θα φορτωσω ποσοτητα το καλοκαιρι -φθινοπωρο να ειμαι κομπλαν.
Σε ανοιχτό τζάκι, μπορείς να τα βάζεις στην άκρη της φωτιάς για να φεύγει λίγο η υγρασία. Δε θα καταφέρεις πολλά πράγματα, αλλά θα καίγονται καλύτερα μετά.
-
Καλημέρα σε όλους και καλή χρονιά, σε προηγούμενα post (1-2 σελίδες πίσω) συζητούσα για το πως θα μπορούσα να κλείσω τον 2ο όροφο του σπιτιού για να 'εγκλωβίσω ' την ζέστη στον 1ο όροφο. Τελικά το έκανα και είδα αξιόλογη διαφορά. Πλέον η σόμπα
ζεσταίνει ικανοποιητικά τον χώρο μου, χωρίς να χρειάζεται να την φορτώνω συνέχεια με ξύλα. Παρατηρώ όμως ότι μου καπνίζει όταν ανοίγω την πόρτα. Για να ακριβολογώ, όταν την ανοίγω λίγο δεν έχω πρόβλημα. όταν την ανοίγω περισσότερο τότε καπνίζει. το μπουρί το έχω τραβήξει μέχρι πάνω από τη σκεπή (συνολικά περίπου 5 μέτρα μήκος καθ'ύψος) αλλά δεν το έχω πάει μέχρι το ύψος της κορυφής της σκεπής. Ποιές είναι οι πιθανές αιτίες που μπορεί να καπνίζει στο άνοιγμα της πόρτας; -
με θερμοστάτη στο 19 κυκλοφορούμε με πυτζάμες στο σπίτι, στους 18 κάνει ψυλοκρύο, αλλά με 20 αρχίζω και νοιώθω άβολα
-
Ο χρήστης pannarab έγραψε:
Καλημέρα σε όλους και καλή χρονιά, σε προηγούμενα post (1-2 σελίδες πίσω) συζητούσα για το πως θα μπορούσα να κλείσω τον 2ο όροφο του σπιτιού για να 'εγκλωβίσω ' την ζέστη στον 1ο όροφο. Τελικά το έκανα και είδα αξιόλογη διαφορά. Πλέον η σόμπα
ζεσταίνει ικανοποιητικά τον χώρο μου, χωρίς να χρειάζεται να την φορτώνω συνέχεια με ξύλα. Παρατηρώ όμως ότι μου καπνίζει όταν ανοίγω την πόρτα. Για να ακριβολογώ, όταν την ανοίγω λίγο δεν έχω πρόβλημα. όταν την ανοίγω περισσότερο τότε καπνίζει. το μπουρί το έχω τραβήξει μέχρι πάνω από τη σκεπή (συνολικά περίπου 5 μέτρα μήκος καθ'ύψος) αλλά δεν το έχω πάει μέχρι το ύψος της κορυφής της σκεπής. Ποιές είναι οι πιθανές αιτίες που μπορεί να καπνίζει στο άνοιγμα της πόρτας;Από περιέργεια, πριν κλείσεις τον πάνω όροφο, σου κάπνιζε επίσης;
-
...δεν το έχω πάει μέχρι το ύψος της κορυφής της σκεπής...Κανονικά κανονικά, πρέπει να το πας.
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Ερώτηση κρίσεως. Σπίτι έχω πλέον 23-24 βαθμούς. Μήπως είναι υπερβολικό; Ποια θεωρείται μια μέση τιμή θερμοκρασίας για χειμώνα;Για μένα 21 είναι η ιδανική, maximum 22...
19 είναι το κάτω όριο που θεωρώ ότι δεν κάνω σπουδαίο συμβιβασμό, αλλά σίγουρα δεν είναι ιδανική.
23-24 προσωπικά αρχίζει και με ενοχλεί... -
ζεσταίνει ικανοποιητικά τον χώρο μου, χωρίς να χρειάζεται να την φορτώνω συνέχεια με ξύλα. Παρατηρώ όμως ότι μου καπνίζει όταν ανοίγω την πόρτα. Για να ακριβολογώ, όταν την ανοίγω λίγο δεν έχω πρόβλημα. όταν την ανοίγω περισσότερο τότε καπνίζει. το μπουρί το έχω τραβήξει μέχρι πάνω από τη σκεπή (συνολικά περίπου 5 μέτρα μήκος καθ'ύψος) αλλά δεν το έχω πάει μέχρι το ύψος της κορυφής της σκεπής. Ποιές είναι οι πιθανές αιτίες που μπορεί να καπνίζει στο άνοιγμα της πόρτας;Από εδώ: (εκεί που λέει 'Excessive fireplace opening size')
Το άνοιγμα του τζακιού, το εμβαδόν (ύψος x πλάτος) πρέπει να 'χει μια ορισμένη αναλογία σε σχέση με το εμβαδόν της της διατομής της καμινάδας σου (παρομοίως και για τις σόμπες).
Έστω ότι η καμινάδα σου εξάγει από τη σόμπα 1 κυβικό μέτρο αέρα την ώρα. Με κλειστή την πόρτα, μπαίνει στη σόμπα,1 κυβικό μέτρο την ώρα. Όσο χρειάζεται δηλαδή.
Αν ανοίξεις την πόρτα, μπαίνουν 2 κυβικά μέτρα αέρα, αλλά η καμινάδα μπορεί να εξάγει μόνο το 1. Το άλλο 1 κυβικό μέτρο αέρα, επιστρέφει στο χώρο σου από την πόρτα, φέρνοντας και καπνό.
Ή κάπως έτσι.
Γκούγκλαρε βάζοντας τις λέξεις 'smoking chimney'. Δοκίμασε και 'Chimney downdraught'. Ή κάτι παρόμοιο. -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Ερώτηση κρίσεως. Σπίτι έχω πλέον 23-24 βαθμούς. Μήπως είναι υπερβολικό; Ποια θεωρείται μια μέση τιμή θερμοκρασίας για χειμώνα;Για μένα 21 είναι η ιδανική, maximum 22...
19 είναι το κάτω όριο που θεωρώ ότι δεν κάνω σπουδαίο συμβιβασμό, αλλά σίγουρα δεν είναι ιδανική.
23-24 προσωπικά αρχίζει και με ενοχλεί...Καλά, η πιό απίθανη περίπτωση είναι ... η γυναίκα μου. Τον χειμώνα θέλει 27, το καλοκαίρι 18.
-
οικολογική καταστροφή
οι περισσότερες γκόμενες είναι κρυουλιάρες
-
Ο χρήστης ArrowsFA1 έγραψε:
ζεσταίνει ικανοποιητικά τον χώρο μου, χωρίς να χρειάζεται να την φορτώνω συνέχεια με ξύλα. Παρατηρώ όμως ότι μου καπνίζει όταν ανοίγω την πόρτα. Για να ακριβολογώ, όταν την ανοίγω λίγο δεν έχω πρόβλημα. όταν την ανοίγω περισσότερο τότε καπνίζει. το μπουρί το έχω τραβήξει μέχρι πάνω από τη σκεπή (συνολικά περίπου 5 μέτρα μήκος καθ'ύψος) αλλά δεν το έχω πάει μέχρι το ύψος της κορυφής της σκεπής. Ποιές είναι οι πιθανές αιτίες που μπορεί να καπνίζει στο άνοιγμα της πόρτας;Από περιέργεια, πριν κλείσεις τον πάνω όροφο, σου κάπνιζε επίσης;
Νομίζω πως όχι τόσο συχνά. Αλλά δεν έχω κλείσει όλο το άνοιγμα της εσωτερικής σκάλας. έχω αφήσει ένα κενό 50cm x 70cm περίπου. Μήπως επειδή τώρα δεν την καίω τόσο δυνατά; αν θυμάμαι καλά, όταν η σόμπα έχει πολύ φλόγα μέσα, δεν μυρίζει. ..
Ξυλόσομπα