-
Ως κατοικος του εξωτερικου και εγω, και με ηλικια κοντα στα πρωτα -αντα θα τοποθετηθω.
Θα ελεγα οτι δυστηχως ανηκω στην κατηγορια που (ευστοχα) περιγραφει ο ΙΚΕ, αυτη των γκρινιαρηδων! Αυτο δυστηχως ειναι ενα γεγονος γιατι παντα σου λειπει το σπιτι σου. Απο κει και περα, οπως παλι σωστα λεει ο ΙΚΕ ζυγιζεις και παιρνεις αποφασεις χωρις γκρινια και μεγαλοστομιες. Του στυλ τι δουλεια να κανω πισω, δε με χωραει ο τοπος κτλ.Το θεμα ειναι καθαρα πρωτεραιοτητων και ζυγιζεις και αποφασιζεις. Καλος ο ηλιος, το φαι και οι συγγενεις, αλλα αν ειναι να παιρνεις 1200μικτα ενω εξω να παιρνεις τα 3πλα με παρομοια κοστη, τοτε ειναι θεμα επιλογης.
Σε αυτο που κατα την αποψη μου εχει αδικο ο ΙΚΕ ειναι οτι ειναι πολυ ευκολο να φυγεις εξω. Θα υποστηριζα το ακριβως αντιθετο
-
Το σκεφτηκες καλά φίλε μου και διαφωνείς...
-
Δεν εινια προιον μεγαλης σκεψης, απλα το να παρει καποιος μια βαλιτσα και να παει σε μια ξενη χωρα χωρις να εχει συγγενεις γνωστους εκει, απλα για να ψαξει μονος να βρει δουλεια (δεδομενου οτι η ελλαδα δεν ειναι χωρα της Αφρικης οπως μας αρεσει να γκρινιαζουμε*) ειναι κατι που δυσκολα καποιος θα κανει απλα επειδη εχει το δικαιωμα (διαβατηριο ΕΕ). Αυτα γινονται μονο οταν η χωρα ειναι σε κακα χαλια πραγματικα, βλεπουμε απο τι τυπου χωρες ειναι οσοι ερχονται ως 'λαθρο'μεταναστες στην Ελλαδα.
Ταυτοχρονα με τις τρεχουσες οικονομικες συγκηριες καποιος ο οποιος ειναι ΗΔΗ εξω οπως ο ΟΡ του θεματος, μου φαινεται αδιανοητο να γυρισει στην Ελλαδα αν δεν μισει την χωρα στην οποια βρισκεται, η εχει ετοιμη καλη δουλεια πισω
Αυτο γιατι οι αλλες χωρες ανακαμπτουν απο την κριση και προσλαμβανουν κοσμο, ενω η Ελλαδα βυθιζεται σε αυτη, και απολυει. Δεν βρισκω τη λογικη της επιστροφης αυτη τη στιγμη αν υπαρχει κατι εξω
*αρα παλι δικιο εχει ο ΙΚΕ οτι δεν ειναι το μεγαλυτερο μπουρδελο του κοσμου
-
Το ότι είναι εύκολο ή δύσκολο να φύγεις έξω νομίζω ότι τίθεται στη βάση των διαδικασιών.
Εδώ σε μια επαρχιακή ελληνική πόλη είναι συχνά 'δύσκολο' να μετακομίσεις (σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο), αν δεν έχεις καλές βάσεις και άκρες με τους ντόπιους, πόσο μάλλον να πας σε ξένο κράτος.
Όμως ο δρόμος είναι ανοιχτός, δεν σε περιορίζουν σύνορα (για Ευρώπη μιλάμε πάντα), δεν έχεις περιορισμούς εγκατάστασης και εργασίας (εκτός από ειδικές θέσεις, όπως συμβαίνει άλλωστε και στην Ελλάδα για τους κοινοτικούς υπηκόους του Σένγκεν). -
Ελπιζω οτι ειμαστε μεγαλοι ανθρωποι και καταλαβαινομαστε οταν λεμε ευκολο η δυσκολο. Μην το παμε με τους νομους το θεμα της δυσκολιας
Ναι εχουμε διαβατηριο ΕΕ, αλλα στην πραξη αν δεν μιλας τη γλωσσα καθε χωρας, μπορεις να πας μονο στο ΗΒ για Αγγλικα. Μια χωρα δηλαδη. Εκτος και αν θελει καποιος να δοκιμασει να ανοιξει καφετερια Ελληνοφωνη στην Αυστρια. Γενικα αυτο που θελω να πω ειναι οτι οσοι ειμαστε εξω λεμε οτι ειναι δυσκολο και δεν εννοουμε φυσικα τους νομικους φραγμους. Αυτα δεν ειναι δυσκολα ουτε καν για εκτος Ε.Ε. για πτυχιουχους εστω. Γενικα οι δυσκολιες ειναι πολλαπλασιες απο το να μετακομισεις σε επαρχιακη πολη
ΥΓ. Δεν τα λεω για να γκρινιαξω, αν δεν μου αρεσει γυριζω πισω
-
Πάντως για να πας σε κουζίνα ελληνικού εστιατορίου στη Γερμανία είναι (πολύ λιγότερο σήμερα βέβαια) και ήταν πολύ εύκολο όλα αυτά τα χρόνια
-
Το να πας έξω είναι εύκολο όπως λέει και ο manosk από πλευράς διαδικασίας. Πχ για να μετεγκατασταθεί κάποιος στην Αγγλία μπορεί να βρεί σπίτι και δουλειά με ψάξιμο μέσω ίντερνετ (ανάλογο σχεδόν με αυτό που χρειάζεται για να βρεί σπίτι σε άλλη πόλη εδώ στην Ελλάδα) και τα μεταφορικά είναι αρκετά χαμηλού κόστους.
Δηλαδή το να μετακομίσει κάποιος από την Λαμία στην Αθήνα μόνιμα δεν είναι πολύ ευκολότερο από το να μετακομίσει σε μία Αγγλική πόλη.
Μόνο εμπόδιο που δεν υπολογισα είναι το θέμα της γλώσσας, αν κάποιος δεν γνωρίζει έστω αγγλικά τότε όντως θα δυσκολευθεί πολύ.
-
Danonito οκ το γλύτωσες το ξυλο απο τον ΙΚΕ. Πάντος καλά θα έκανες να γυρνούσες πίσω να δοκιμάσεις στη χωρα σου.Ισως να πήγαινες και καλύτερα .
-
Επειδη τα εχω κανει και τα 2 με επιτυχια, θα σας πω μερικα εμποδια που δεν εχετε σκεφτει (μιλαμε για καποιον ο οποιος δεν ειναι ηδη εκει)
-
Γλωσσα το ειπαμε, και δεν ειναι τα αγγλικα σε ολες τις χωρες, πρεπει να ξερεις πορτογαλικα πχ για να πας πορτογαλια. Ακομα και για κλαδους οπως ο ΙΤ οπου βρισκεις δουλειες στα Αγγλικα σε μη αγγλοφωνες χωρες, αν δεν εισαι πολυ εμπειρος-ειδικος σε κατι, δεν θα προτιμηθεις σε σχεση με αυτους που ειναι στο ιδιο (η λιγο χειροτερο επιπεδο) αλλα μιλανε και την γλωσσα της χωρας
-
Η δουλεια μεσω ιντερνετ δεν ειναι το ιδιο ευκολο να βρεθει, ειδικα αν μιλαμε για σοβαρες δουλειες στο αντικειμενο σπουδων καποιου. Και ακομα και αν τη βρεις θα σε καλεσουν για συνεντευξη πριν σε προσλαβουν. Στη συνεντευξη πας με Αεροπλανο και δεν σε παιρνουν. Ολα αυτα τα εζησα. Σε καλουν σε συνεντευξη σε 2 μερες και εσυ εισαι Ελλαδα... Αναβαλεις τη συνεντευξη για λιγο πιο μετα (μολις γυρισες) και χανεις τη δουλεια...
-
Σπιτι. ΚΑΘΟΛΟΥ απλο να σκασεις και να βρεις σπιτι. Δεν ειναι ολες οι χωρες ελλαδα με υπερπροσφορα κατοικιας
-
Παρελκομενα στα οποια δεν γνωριζεις τις διαδικασιες. Αυτο ειναι κρυφο και μου τη σπαει ακομα και 2 χρονια που ειμαι εδω. Του στυλ φως,νερο-τηλ ολα αυτα δεν ειναι ευκολο να τα λυσεις αν σκασεις σε μια χωρα χωρις ερευνα προηγουμενως (θα σας φανει αστειο αλλα μπορει να σου ζητανε τραπεζικο λογαριασμο για να κανεις συνδεση τηλ και 2 εγγυητες κατι κουλα εντελως), πως κανεις φορολογικη, πως μεταβιβαζεις αμαξι, ολες αυτες οι διαδικασιες που ειναι δεδομενο οτι γνωριζεις το πως στη χωρα σου
-
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
.......Δηλαδή το να μετακομίσει κάποιος από την Λαμία στην Αθήνα μόνιμα δεν είναι πολύ ευκολότερο από το να μετακομίσει σε μία Αγγλική πόλη.
................Αν έχει φροντίσει ο πεθερός για καλή κατάσταση , είναι πανεύκολο (από Αθήνα - Λαμία).
-
Kωνσταντινε μπηκα να γραψω 5 σκεψεις μου χωρις δασκαλιστικο η προκλητικο τονο προς οσους μενουν η οσους φευγουν και το μονο που κανεις ειναι να πετας εξυπνακισμους που ειναι ασχετοι με το θεμα. Πραγματικα δεν καταλαβαινω τι θελεις να προσφερεις στην κουβεντα με τις λατζες και τους πεθερους.
-
danonito πολύ σωστά όσα γράφεις, η ουσία για εμένα στην οποία πιστεύω θα συμφωνήσεις είναι πως αν κάποιος θέλει να φύγει έξω με κάποια προσπάθεια και με σχετικά λογικό κόστος θα τα καταφέρει. Δεν θα είναι εύκολο ίσως αλλά είναι εφικτό εκτός από πολύ ειδικές περιπτώσεις.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως αν είναι πια τόσο μα τόσο αφόρητη η κατάσταση στην Ελλάδα και εφόσον ότι λέμε το εννοούμε οι δυσκολίες αυτές είναι αστείο πράγμα μπροστά στην απόδραση. Δεν γίνεται *και *να γκρινιάζουμε πως είναι κόλαση εδώ και παράδεισος έξω *και *να μένουμε εδώ.
-
Ο χρήστης danonito έγραψε:
Kωνσταντινε μπηκα να γραψω 5 σκεψεις μου χωρις δασκαλιστικο η προκλητικο τονο προς οσους μενουν η οσους φευγουν και το μονο που κανεις ειναι να πετας εξυπνακισμους που ειναι ασχετοι με το θεμα. Πραγματικα δεν καταλαβαινω τι θελεις να προσφερεις στην κουβεντα με τις λατζες και τους πεθερους.Παρακαλώ ?
α.Αν εσυ θεωρείς τη 'λάτζα' εκτός δραστηριοτήτων σου και επαγγελματικού ενδιαφέροντός σου , δικαίωμά σου και εύγε για την διαφορετικότητα των επαγγελαμτικών σου προσανατολισμών. Μεγάλη πλειοψηφία πάντως συμπατριωτών μου που στερούνται πτυχίων-μεταπτυχιακών κλπ κλπ , αυτή είχαν ως επιλογή.
β.Απάντησα στο σχόλιο του ΙΚΕ σχετικά με το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μετεγκατασταθεί κανείς από μια πόλη σε μια άλλη.Δεν έχεις ακούσει ποτέ σου για διευκολύνσεις που μπορεί κάποιος να συναντήσει στη μετέγκατάστασή του?Τέλος , δεν κατάλαβα , μέχρι να χρησθείς αυτόκλητος κριτής των λεγομένων των άλλων καλό θα ήταν να επιδεικνύεις μεγαλύτερο εύρος πνεύματος.
Μπορείς να γράψεις οχι 5 , αλλά 5000 σκέψεις ελεύθερα. -
Ναι, και οπως θα ειδες και απο το 1ο μου ποστ συμφωνησα στα περισσοτερα μαζι σου!
Για εμενα το προβλημα δεν ειναι νομων, αλλα βαρεμαρας. Το να φυγει ενας ανεργος εξω ειναι περιπου ιδιος κοπος και κοστος (αρκετα και απο τα 2) με το να παει να ανοιξει μια μικρη εταιρεια. Ο λογος που δεν γινεται κανενα απο τα 2 ειναι εναςΕγω απλα μπηκα να πω την αποψη μου ως ατομο που τα εχω κανει αυτα για να μην το παρουσιαζουν μερικοι ως οτι ειναι σαν να μετακομισεις και απο Χαλανδρι - Κηφισια.
ΥΓ. Την ευθιξια σου Κωνσταντινε κρατα την για κανεναν αλλον που ισως τσιμπησει, το ιδιο και τα εικονακια ( ) σε καθε δημοσιευση της μια γραμμης. Το θεμα απο την αρχη ξεκινησε απο πτυχιουχο και ετσι συνεχιστηκε, κανενα σνομπισμο για οσους ειναι ανειδικευτοι, αλλα παιζουν σε αλλο γηπεδο μπαλα. Εκτος και αν ψαχνουν και αυτοι για δουλεια μεσω ιντερνετ κ δεν το ξερω. Οσο για τις διευκολυνσεις αυτα ισχυουνε παντου, δηλαδη αν ο πεθερος ειναι Λονδινο η Βερολινο το ιδιο ποσοστο διευκολυνσης δε θα ειναι?
-
Μιλατε για δυσκολίες οταν η πλειοψηφία των νεων θέλει να φύγει και το εννοεί σοβαρά.Και που δυσκολίες?...στη ευρεση σπιτιού.Εντάξει .Βρηκαμε τον σαβρο λογο να μην φυγει κανενας.
Δεν εχετε καταλαβει οτι το μονο που ενδιαφερει οσον αφορά την επαγγελματική αποκατασταση ειναι να φύγουν!!!!...Το κοστος?
Με τον μπαμπα,τον θείο,το χωραφι,την τραπεζα,οτι μπορει ο καθενας.Και δεν ειναι το θεμα η πείνα φυσικά ουτε η τραγικοτητα της χωρας.Ειναι οτι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για το μέλλον.
Αυτή ειναι η ουσία και αντε κουβεντα να γίνεται. -
@__danonito__
Το αστείο της υπόθεσης οτι στα περισσότερα με βρίσκεις σύμφωνο (με ή χωρίς εικονίδιο αν θέλεις).
Πάντως δεν είναι πλειψηφία αυτοί που έχουν πεθερό στο Λονδίνο ή στο Βερολίνο , προς το παρών τουλάχιστον.Διαφωνώ μόνο ως προς το ποιος μπορεί να αναρτεί την άποψή του στο τοπικό.
-
Κωνσταντινε κανενα προβλημα απο εμενα, ισως παρεξηγησα, αλλα ποστ της μιας γραμμης που λενε οτι ειναι πανευκολο να φυγεις για λατζα και με εικονιδιακι σαν αυτο που εβαλες μου φαινονται κατ'εξ ορισμου ειρωνικα. Σορρυ αν εκρινα λαθος, προφανως και μπορει ο οποιοσδηποτε να αναρτει αποψη.
Κουπεα.
Το συγκεκριμενοποιω πολυ, αλλα ισως ενας απο τους λογους που να αναγκαστω να εγκαταλειψω την Στοκχολμη σε λιγο καιρο, ειναι το σπιτι (ελλειψη του). Ξερω οτι δεν ειναι παντου ετσι και ειναι η εξαιρεση αυτη η πολη, αλλα ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ προβλημα.Γενικα τα προβληματα που προκυπτουν σε αυτες τις αποφασεις ειναι λιγο απροβλεπτα, και δεν αναφερομαι στα γελοια που ακουω κατα καιρους του στυλ εχει κρυο, μου λειπει ο ηλιος, το σουβλακι, η κρεμα στον καπουτσινο, το καλαμακι στο φραπε και η ομπρελα στην παραλια.
-
Σε πιστεύω και αν ειναι προβλημα σωστά θα κάνεις.Η πραγματικότητα ομως οσον αφορά την σκέψη για φυγή των νεων μας ειναι αυτή που ανέφερα και δεν βλέπω να αλλάζει.Δυστιχώς.Η γκρίνια απλά μεγαλώνει τα προβλήματα φίλε μου.Οταν εχουμε μπροστά μας δυσκολες αποφάσεις ειναι το μονο που μπορεί να μας καταστρέψει στην απόφασή μας.
-
Καμία ειρωνεία δεν εμπεριέχεται στην πραγματικότητα.
http://www.freelist.gr/ad.php?adId=1260&cityId=16&subcatId=46
http://www.hellas-24.com/ads_view_item.php?ads=56562&PHPSESSID=162cd09136c850dd59af54b0c9aff2ecΆποψή μου είναι , όποιος μπορεί να φύγει και είναι σε θέση να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης , να το κάνει χωρίς κανένα ενδοιασμό.
-
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
...όποιος μπορεί να φύγει και είναι σε θέση να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης , να το κάνει χωρίς κανένα ενδοιασμό.Μα αυτό είναι το πρόβλημα, ότι μάλλον δεν είσαι σε θέση να τα σταθμίσεις μέχρι να κάνεις την κίνηση και να την ολοκληρώσεις ώστε να έχεις τη σχετική εμπειρία. Για αυτό και έχει σημασία νομίζω να ακούγονται οι απόψεις αυτών που έχουν πάει ή είναι εκεί έξω για να βοηθήσουν κάποιον να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά.
Στη Στοκχόλμη που έζησα περίπου ένα χρόνο θυμάμαι ότι όντως η κατοικία ήταν σοβαρό πρόβλημα, είχα αλλάξει διαμονή 4-5 φορές!
Στην Αγγλία επειδή πήγαινα από μικρός και υπήρχε πολλή γνώση ήταν πιο πολύ σαν Αθήνα-Λαμία. Και συνήθως στις σοβαρές χώρες αυτά που κάνουμε μια ζωή να μάθουμε στην Ελλάδα (όλα τα περίεργα διαδικαστικά νομικά γενικής φύσης) είναι πολύ εύκολα και ξεκάθαρα.... αν υπάρχουν καν! Ιδιαιτερότητες όμως που μπορεί να μας ξενίσουν παντού υπάρχουν.
τι μελλον εχω εγω;;;