-
Ο χρήστης blinkys έγραψε:
...τι γίνεται αν πάω για καφέ μόνο μ ένα φίλο που δεν καπνίζει ; Ή εγώ θα φάω το αγγούρι ή θα πρέπει να τον αφήνω μόνο του ...Οπότε τρώει εκείνος το αγγούρι.
Η λύση βρέθηκε.Αυτός που ενοχλεί, συνεχίζει να ενοχλεί.
Αυτός που ενοχλείται..., αν δεν του αρέσει να κάτσει σπίτι του.
Άντε και μας τα κάνανε μπαλόνια οι αντικαπνιστές. Ούτε να ενοχλήσεις με την ησυχία σου δεν μπορείς σ αυτή τη χώρα.
Άμα πια. -
Ο χρήστης Drunkard έγραψε:
Αν δεν ειναι ευχάριστο για εσενα το να πας 5 λεπτα εξω να καπνισεις εστω και αν κανεις αυτη την διαδικασια που περιεγραψες σκεψου οτι δεν ειναι 10 φορες ευχαριστο για εμενα να μην μπορω να αναπνευσω , να τσουζουν τα ματια μου , να με γαργαλαει ο λαιμος μου και στο τελος να εχουν ποτισει τα ρουχα μου και αυτη η μυρωδια να ερθει με ακολουθει !
Τελικά δεν μπορούμε να συννεοηθούμε.
Απάντησα σ αυτό που έγραψες γιατί διαμαρτύρονται οι καπνιστές στο να βγουν έξω γιατί δεν είναι απλό όπως είπες,όπως και να το κάνουμε. Εσένα που δεν είσαι καπνιστής σου φαίνεται απλό σε μένα δεν φαίνεται. Τώρα αν αυτό σημαίνει πως υποστηρίζω ότι πρέπει εσύ να υποστείς όλα αυτά ....Αυτό που ήθελα να δείξω είναι πως δεν είναι και τόσο απλό σε κάποιες περιπτώσεις.Σε κάποιες όπως είπα είναι εύκολο και το κάνω χωρίς πρόβλημα.
Ξαναλέω ήταν απλά ένα παράδειγμα για το πόσο άβολο μπορεί να είναι.Ας μην το ψειρίσουμε τώρα αν εγώ θέλω 10 λεπτά για το τσιγάρο ή αν ο άλλος 2.
-
Σήμερα κάπνισα στο λεωφορείο, στο ταξί και στη δουλειά!
Αγαπάμε Κρήτη*- drifter patent pending
-
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
Πως καταφέρνεις και μπερδεύεις τις αρώστειες -που όντως υπάρχουν στη Φύση- με το κάπνισμα , τον αλκοολισμό κλπ (που ανέφερα σε προηγούμενο ποστ) είναι ενα ερώτημα.Το πρόβλημά μας δεν είναι να αναγνωρίσουμε ότι το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στον οργανισμό (το ξέρουμε) , αλλά επειδή αποτέλεσε δική μας επιλογή (λανθασμένη , από 'μαγκιά' , από την παρέα , από βλακεία , απ οτι θέλεις τέλος πάντων) και όχι επειδή το αρπάξαμε στη φύση (ευλογιά-τύφο κλπ) θέλουμε να έχουμε το δικαίωμα να αποφασίσουμε εμείς αν θα το κόψουμε ή οχι.
Σαφώς και δεν λέμε , οτι αρεσκόμαστε να ασκούμε τη βλαβερή συνήθειά μας εις βάρος των συμπολιτών μας . Εγω προσωπικά το καταδικάζω.Το τσιγάρο, όπως και οι ασθένειες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, είναι προβλήματα δημόσιας υγείας. Το ότι το κάπνισμα είναι επιλογή σου και όχι κάτι που έπαθες, δεν το καθιστά λιγότερο θανατηφόρο για τους γύρω σου. Απλά ο χημικός εθισμός σου δίνει μια δικαιολογία για να επιβάλεις την συνήθεια σου στους γύρω σου ('δεν μπορώ χωρίς τσιγάρο'). Ένα εμβόλιο κατά της εξάρτησης από την νικοτίνη θα αφαιρεί αυτή την δικαιολογία και θα βοηθάει όσους το επιθυμούν να το σταματήσουν. Δεν θα αποτελεί απαγόρευση για όσους θέλουν να το συνεχίσουν όπου δεν ενοχλούν και βλάπτουν τους άλλους. Αν σκεφτείς πόσοι είναι αυτοί που θέλουν αλλά δεν μπορούν να το κόψουν -και όσους ζουν και εργάζονται δίπλα τους- μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που θα απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η απαγόρευση καπνίσματος σε ανοιχτούς χώρους σε κάποιες χώρες είναι μια τακτική που με βρίσκει αντίθετο. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί επικεντρώνεσαι σε αυτό, δεν είναι το θέμα της κουβέντας μας, ΚΑΝΕΙΣ εδώ μέσα δεν το υποστηρίζει.
-
Ο χρήστης Drunkard έγραψε:
για **το κοπή τη πιτα **.Μα τι θεός αυτό που το είχε πει!!!
-
Ο χρήστης blinkys έγραψε:
Αν δεν ειναι ευχάριστο για εσενα το να πας 5 λεπτα εξω να καπνισεις εστω και αν κανεις αυτη την διαδικασια που περιεγραψες σκεψου οτι δεν ειναι 10 φορες ευχαριστο για εμενα να μην μπορω να αναπνευσω , να τσουζουν τα ματια μου , να με γαργαλαει ο λαιμος μου και στο τελος να εχουν ποτισει τα ρουχα μου και αυτη η μυρωδια να ερθει με ακολουθει !
Τελικά δεν μπορούμε να συννεοηθούμε.
Απάντησα σ αυτό που έγραψες γιατί διαμαρτύρονται οι καπνιστές στο να βγουν έξω γιατί δεν είναι απλό όπως είπες,όπως και να το κάνουμε. Εσένα που δεν είσαι καπνιστής σου φαίνεται απλό σε μένα δεν φαίνεται. Τώρα αν αυτό σημαίνει πως υποστηρίζω ότι πρέπει εσύ να υποστείς όλα αυτά ....Μα δεν ειπα πως υποστηριζεις οτι πρεπει να τα υποστω ολα αυτα συνεχεια της κουβεντας μας ηταν αυτο που σου περιεγραψα
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Το ότι το κάπνισμα είναι επιλογή σου και όχι κάτι που έπαθες, δεν το καθιστά λιγότερο θανατηφόρο για τους γύρω σου.
Χρησιμοποιεις λαθος λεξεις επιτηδες για χαρη εντυπωσιασμου?
Η λεξη 'θανατηφορο' σημαινει 'που προκαλει** βεβαιο** θανατο' (σαν σιγουρη και οχι πιθανη συνεπεια) κατι που σιγουρα δεν ισχυει για το τσιγαρο...
Δεν υπαρχει λιγοτερο ή περισσοτερο θανατηφορο... -
Μην με βάζεις να ξαναψάχνω πηγές. Είναι τουλάχιστον αφελές να αρνείσαι κάτι το οποίο επιστημονικά θεωρείται γεγονός. Το κάπνισμα (ενεργό ΚΑΙ παθητικό) θεωρείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως ένας από τους κύριους παράγοντες πρόωρου θανάτου σε παγκόσμια κλίμακα.
In my book, αυτό χαρακτηρίζεται ως θανατηφόρο.
-
In my book, αυτό χαρακτηρίζεται ως θανατηφόρο.
Aυτο ακριβως. Οπως το βλεπει κανεις...
Και ξαναλεω: θανατηφορο ειναι κατι που επιφερει** βεβαιο θανατο**. Οχι κατι επιβλαβες , οχι απλα παραγοντας... -
Αν σου παραθέσω μερικά links από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που να χαρακτηρίζουν το κάπνισμα ως θανατηφόρο, θα αναθεωρήσεις;
Αν θέλεις την γνώμη μου, επικεντρώνεσαι σε λάθος σημείο. Είναι ένα argument χαμένο, DOA, pointless. Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις, πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας, ότι το κάπνισμα -ενεργό και παθητικό- σκοτώνει. Το να καθόμαστε να συζητάμε αν αυτό του δίνει τον χαρακτηρισμό 'θανατηφόρο' ή όχι, είναι το ίδιο με το να ισχυριζόμαστε ότι το AIDS δεν είναι θανατηφόρο γιατί το θύμα δεν πέθανε από αυτό, αλλά από πνευμονία, και οτιδήποτε άλλο κόλλησε το εξασθενημένο ανοσοποιητικό του σύστημα.
-
**Το γονίδιο που µας «ανάβει» το τσιγάρο. **
Αυξάνει τη λαχτάρα για νικοτίνη .Στο ΕργαστήριοΣυµπεριφορικής και Μοριακής Νευροεπιστήµης του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scrips στη Φλόριντα, οµάδα επιστηµόνων µε επικεφαλής τον Πολ Κένι εντόπισε ύστερα από έρευνα σε ποντίκια ένα γονίδιο το οποίο ελέγχει µια πρωτεΐνη - υποδοχέα, η οποία µε τη σειρά της «συνδιαλέγεται» µε τα µόρια νικοτίνης.
Το γονίδιο που ελέγχει την πρωτεΐνη λέγεται CHRNA5 και η πρωτεΐνη που έχει τον τελευταίο ρόλο στην ανάγκη για νικοτίνη είναι η alpha 5. Οταν λοιπόν η σύνδεση του γονιδίου µε την πρωτεΐνη λειτουργεί κανονικά, τότε η πρωτεΐνη που βρίσκεται σε εγρήγορση ελέγχει την κατανάλωση νικοτίνης και όταν αυτή υπερβεί κάποιο όριο, στέλνει σήµα στον εγκέφαλο να σταµατήσει την πρόσληψή της. Στην περίπτωση, αντιθέτως, που το γονίδιο δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, τότε προκαλείται ανεξέλεγκτος εθισµός στη νικοτίνη καθώς το µήνυµα «φτάνει για σήµερα» δεν αποστέλλεται στον εγκέφαλο, µε αποτέλεσµα οι παθιασµένοι καπνιστές ν’ ανάβουν το ένα τσιγάρο πίσω από το άλλο.
Η οµάδα των επιστηµόνων, που δηµοσίευσετα αποτελέσµατα της έρευνάς της στο περιοδικό «Nature», οδηγήθηκε στο συµπέρασµα αυτό ύστερα από µελέτες που έκανε σε ποντίκια, τα οποία προηγουµένως είχαν τροποποιηθεί γενετικά µε σκοπό ο συγκεκριµένος µηχανισµός να µη λειτουργεί κανονικά.
Η εκτίμηση των επιστηµόνων είναι ότι ο µηχανισµός ελέγχου της νικοτίνης είναι σε ορισµένους ανθρώπους «προβληµατικός» από τη φύση τους. Παρατηρείται µια δυσλειτουργία στο γονίδιο CHRNA5, κάποια µετάλλαξη δηλαδή, που ενθαρρύνει το κάπνισµα χωρίς να θέτει όρια.
Σύµφωνα µε ειδικούς, η νικοτίνη δρα γρήγορα στον οργανισµό. Εισέρχεται στους πνεύµονες, στην κυκλοφορία του αίµατος και φτάνει στον εγκέφαλο. Εκεί συνδέεται µε κυτταρικούς υποδοχείς και διευκολύνει την απελευθέρωση διαφόρων χηµικών ουσιών (κυρίως ντοπαµίνης) που προκαλούν αισθήµατα ευφορίας και εντείνουν τη λαχτάρα για περισσότερη νικοτίνη.
-
Αν σου παραθέσω μερικά links από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που να χαρακτηρίζουν το κάπνισμα ως θανατηφόρο, θα αναθεωρήσεις;Γιατι να αναθεωρησω εαν χρησιμοποιουν λανθασμενα τη λεξη?
Δεν ειναι γλωσσολογοι ουτε φιλολογοι...Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις, πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας, ότι το κάπνισμα -ενεργό και παθητικό- σκοτώνει.
Ολους, παντα και βεβαια?
-
Εδώ δεν μιλάμε για βρώμα από μυρωδιά τσιγάρου , εδώ έσκασε ναπάλμ!
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Αν σου παραθέσω μερικά links από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που να χαρακτηρίζουν το κάπνισμα ως θανατηφόρο, θα αναθεωρήσεις;
Γιατι να αναθεωρησω εαν χρησιμοποιουν λανθασμενα τη λεξη?
Δεν ειναι γλωσσολογοι ουτε φιλολογοι...Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις, πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας, ότι το κάπνισμα -ενεργό και παθητικό- σκοτώνει.
Ολους, παντα και βεβαια?
Γιατί εδώ συζητάμε για ανθρώπινες ζωές, δεν κάνουμε μαθήματα λογοτεχνίας.
Αν σου έλεγα ότι η κοπέλα με την οποία κοιμήθηκες χτες χωρίς προφυλάξεις... πάσχει από AIDS, θα καθόσουν να κάνεις κουβέντα για το αν το AIDS σκοτώνει 'Ολους, παντα και βεβαια?' Θα μου τόνιζες ότι για την ακρίβεια, δεν πεθαίνεις από AIDS, αλλά από άλλες ασθένειες στις οποίες το σύνδρομο σε καθιστά πιο ευάλωτο; Ή θα άλλαζες τις συνήθειες σου ελπίζοντας να μην έχεις πάθει ήδη τίποτα;
-
Τόση συζήτηση για κάτι που είναι κοινώς παραδεκτό?
-
Αυτό που υποψιαζόμαστε οτι θα συμβεί ήδη εφαρμόζεται αλλού
Νέα Υόρκη - Απαγόρευση καπνίσματος ακόμη και στα σπίτια
Εδώ και τρία χρόνια, 50 εταιρείες δημόσιας στέγασης σε όλη την Αμερική έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα στα κτίρια που διαχειρίζονται. Το παράδειγμά τους ακολουθούν τώρα και άλλοι διαχειριστές στη Νέα Υόρκη. Πριν από λίγο καιρό, η Related Companies επέβαλε το ίδιο μέτρο σε πολυκατοικίες της στο κέντρο του Μανχάταν, ενώ η εταιρεία Κenbar Μanagement έχει ήδη απαγορεύσει το κάπνισμα στα 298 νέα διαμερίσματα που θα ανοίξουν τις πόρτες τους τον Δεκέμβριο σε κτίριό της στη λεωφόρο Λέξιγκτον. Σύμφωνα με μια έρευνα της Ένωσης για μια Πόλη χωρίς Καπνό, το 58% των Νεοϋορκέζων θα πλήρωνε περισσότερα για να μείνει σε ένα σπίτι όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, ενώ το 68% των ερωτηθέντων δεν θα έμενε καν σε ένα κτίριο όπου ζουν καπνιστές.
Το 2002 οι διαχειριστές των διαμερισμάτων Lincoln Τowers στη βορειοδυτική πλευρά του Μανχάταν προσπάθησαν να επεκτείνουν τον περιορισμό στο σαλόνι των ενοίκων. Οι αντιδράσεις των καπνιστών τούς ανάγκασαν να αποσύρουν την πρότασή τους. Σήμερα όμως, όλο και περισσότερες εταιρείες διαχείρισης και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων προωθούν το μέτρο παρά τις διαμαρτυρίες. Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ σκέφτεται να απαγορεύσει το κάπνισμα σε 1.700 πάρκα και παιδικές χαρές, καθώς και στις επτά παραλίες της πόλης.
Πηγές:ΝΥC Ηealth Department, ΝΥC Coalition for a Smoke Free City, Νational Μulti Ηousing Council
Τα Νέα, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010
http://www.nonsmokersclub.com/content/view/321/1/ -
Μπορεί να είμαι αντικαπνιστής αλλά η απαγόρευση καπνίσματος στα πάρκα, τις παραλίες και εν γένει τους δημόσιους χώρους, πόσο δε μάλλον στο σπίτι (έστω και αν είναι νοικιάρικο) είναι καθαρή υστερία και φασισμός
Τώρα που το 'πα αυτό, μπορώ παρακαλώ να παρακαλέσω τους φίλους καπνιστές να μαζεύουν τις γαμημένες γόπες τους από την παραλία, όπου παίζουν τα παιδιά μου ?
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μπορεί να είμαι αντικαπνιστής αλλά η απαγόρευση καπνίσματος στα πάρκα, τις παραλίες και εν γένει τους δημόσιους χώρους, πόσο δε μάλλον στο σπίτι (έστω και αν είναι νοικιάρικο) είναι καθαρή υστερία και φασισμόςΤώρα που το 'πα αυτό, μπορώ παρακαλώ να παρακαλέσω τους φίλους καπνιστές να μαζεύουν τις γαμημένες γόπες τους από την παραλία, όπου παίζουν τα παιδιά μου ?
Για το θέμα της τελευταίας παραγράαφου φροντίζει να μου το υπενθυμίζει μονίμως η γυναίκα μου...'εδω ρίχνουμε τις γόπες!' (καπνίστρια και αυτή).
Βέβαια στις παραλίες δεν υπάρχουν μόνο γόπες.... -
Και στο χιόνι συμβαίνει αυτό. Έχω χάσει το μέτρημα από το πόσες φορές έχω κάνει παρατηρήσεις σε φίλους που πετούν τις γόπες τους από το λιφτ. Η τυπική δικαιολογία: 'Έλα ρε μλκ, έλεος, αύριο θα έχει λιώσει'.
-
Μου μετέφεραν το εξής:
Κάποιος μπήκε στο κάτω σαλέ του Καϊμάκτσαλαν και ορισμένοι κάπνιζαν παρά την απαγόρευση. Αναφέρει το γεγονός στον υπεύθυνο ο οποίος δεν έδωσε και ιδιαίτερη σημασία.
Έγινε καταγγελία, την επομένη ανέβηκε αστυνομία και το πρόστιμο έπεσε βροχή
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ [#4]