-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
(ετσι τουλαχιστον λενε καποιοι)
όχι όμως αυτοί που πρέπει να πάρουν την απόφαση...
Το ανέφερε ο Πάνος Καμμένος (μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη Μιζενς) σε δελτίο ειδήσεων. Επί λέξει είπε ότι (ως χώρα) έχουμε υπογράψει διεθνείς συμβάσεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, οι οποίες υπερισχύουν του εθνικού δικαίου βάσει του άρθρου 28 του Συντάγματος (δε θυμάμαι σε ποια παράγραφο συγκεκριμένα αναφέρθηκε).
Άρθρο 28
- Οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Η εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.
- Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
- Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας.
**Ερμηνευτική δήλωση:
Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Βέβαια, η παράγραφος η αναφέρεται σε υπερίσχυση έναντι κάθε διάταξης νόμου. Τα 'περί ευθύνης υπουργών' απ' όσο έχω καταλάβει απορρέουν από το Σύνταγμα κι όχι από νόμο.
Και μιας και το έψαξα λίγο:
**Άρθρο 86
1. Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.
2. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3.
Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.
3. Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
**Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την παράγραφο 1 αρμοδιότητά της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. **
Με τη διαδικασία και την πλειοψηφία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής η Βουλή μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλεί την απόφασή της ή να αναστέλλει τη δίωξη, την προδικασία ή την κύρια διαδικασία.
4. Αρμόδιο για την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι, ως ανώτατο δικαστήριο, Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώνονται, μετά την άσκηση δίωξης, από τον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, μεταξύ των μελών των δύο ανώτατων αυτών δικαστηρίων, που έχουν διορισθεί ή προαχθεί στο βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή πρότασης για άσκηση δίωξης. Του Ειδικού Δικαστηρίου προεδρεύει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν και μεταξύ ομοιόβαθμων ο αρχαιότερος.
Στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου της παραγράφου αυτής λειτουργεί Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Άρειο Πάγο ως ανακριτής. Η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος.
Καθήκοντα εισαγγελέα στο Ειδικό Δικαστήριο και στο Δικαστικό Συμβούλιο της παραγράφου αυτής ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου ενώ το δεύτερο εδάφιο και για τον εισαγγελέα.
Σε περίπτωση παραπομπής προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι, όπως νόμος ορίζει.
5. Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.Νομίζω ότι η λύση βρίσκεται στην παράγραφο 5: όπλο στον κρόταφο του κάθε (πρώην) υπουργού ώστε να υπογράψει την εν λόγω αίτηση
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
ασυλο δε σημαινει οτι σουλατσαρω στην Ομονοια, ουτε οτι γινομαι παρανομος μικρο(?)πωλητης.
πατε σε αλλο θεμα τωρα. αυτο συμβαινει επειδη η αστυνομια κανει τα στραβα ματια (οπως με τους πακιστανους στα φαναρια) προφανως επειδη αν τους κλεισουν τα παρανομα - μαφια μαγαζακια, θα αρχισουν να κλεβουν-ληστευουν κοκ
να κανουν και για μενα τοτε τα στραβα ματια, γιατι αλλιως θα αρχισω και γω τις κλοπες
δε διαφωνουμε, απλως σου εξηγω τι συμβαινει
-
Συνέντευξη με τον Πέτρο Παπακωνσταντίνου: Οικονομική Κρίση & Αριστερά
-
Εν τω μεταξύ, ακόμα και το πλέον φοροφυγάδικο μαγαζάκι κάποια εφορία, κάποιο Φ.Π.Α πληρώνει. ΑΠορω όλα αυτά τα Πακιστανοκινέζικα αν πληρώνουν τίποτα.
-
Είμαι υπέρ του Μαντέλη. Πήρε τα λεφτά, αλλά το έκανε για τη μόρφωση των παιδιών του.
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Εν τω μεταξύ, ακόμα και το πλέον φοροφυγάδικο μαγαζάκι κάποια εφορία, κάποιο Φ.Π.Α πληρώνει. ΑΠορω όλα αυτά τα Πακιστανοκινέζικα αν πληρώνουν τίποτα.Exoυν υπολογιστεί και δημοσιευθεί κατα καιρούς τα ποσά που χάνει το κράτος καθε χρόνο απο το παραεμπόριο και ανέρχονται σε κάποια δις. Δεν χρειάζεται να απορείς tifosi, στο βεβαιώνω και αν το ψάξεις θα δεις οτι δεν λέω υπερβολες.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Είμαι υπέρ του Μαντέλη. Πήρε τα λεφτά, αλλά το έκανε για τη μόρφωση των παιδιών του.Αμάρτησε για τα παιδιά του!
Είναι συγκινητικό...
Πως το είχε πει ο Κολοκοτρώνης;;; Φωτιά και μαχαίρι;;;
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Είμαι υπέρ του Μαντέλη. Πήρε τα λεφτά, αλλά το έκανε για τη μόρφωση των παιδιών του.
Αμάρτησε για τα παιδιά του!
Είναι συγκινητικό...
Πως το είχε πει ο Κολοκοτρώνης;;; Φωτιά και μαχαίρι;;;
φωτιά και τσεκούρι
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Εν τω μεταξύ, ακόμα και το πλέον φοροφυγάδικο μαγαζάκι κάποια εφορία, κάποιο Φ.Π.Α πληρώνει. ΑΠορω όλα αυτά τα Πακιστανοκινέζικα αν πληρώνουν τίποτα.
Exoυν υπολογιστεί και δημοσιευθεί κατα καιρούς τα ποσά που χάνει το κράτος καθε χρόνο απο το παραεμπόριο και ανέρχονται σε κάποια δις. Δεν χρειάζεται να απορείς tifosi, στο βεβαιώνω και αν το ψάξεις θα δεις οτι δεν λέω υπερβολες.
Συν ότι το μεγαλύτερο μέρος των (μαύρων) χρημάτων που βγάζουν, το στέλνουν έξω στις χώρες τους.
Ας συνεχίσουν ορισμένοι να δίνουν ευρώ στα φανάρια και στου πάγκους...
-
Σωστά!
-
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_arti ... 010_339614
Η απεργία έχει αρκετά μεγάλη συμμετοχή από ο,τι φαίνεται ενώ μετά από πολλά χρόνια απεργούν και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στον χρηματοοικονομικό τομεά αφού τα 4 συνδικάτα τους συμφώνησαν να κατέβουν σε απεργία.
Και οι Γάλλοι στον δρόμο για να διατηρήσουν το δικαίωμα στην σύνταξη στα 60 και όχι στα 65.
Το συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 60 θεμελιώθηκε επί Μιτεράν, παλαιότερα ήταν στα 65. -
μόλις αυτό διάβαζα.
Μιραγε, τα 60 είναι σε όλο το δημόσιο τομέα?
στον ιδιωτικό τί παίζει? -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
μόλις αυτό διάβαζα.Μιραγε, τα 60 είναι σε όλο το δημόσιο τομέα?
στον ιδιωτικό τί παίζει?Στα 65 υποχρεωτικά σύνταξη. Πλήρες συνταξιοδοτικό δικαιώμα όμως θεμελιώνεται απο τα 60 υπο προϋποθέσεις.
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
ασυλο δε σημαινει οτι σουλατσαρω στην Ομονοια, ουτε οτι γινομαι παρανομος μικρο(?)πωλητης.
πατε σε αλλο θεμα τωρα. αυτο συμβαινει επειδη η αστυνομια κανει τα στραβα ματια (οπως με τους πακιστανους στα φαναρια) προφανως επειδη αν τους κλεισουν τα παρανομα - μαφια μαγαζακια, θα αρχισουν να κλεβουν-ληστευουν κοκ
+1
η αστυνομια τους ελεγχει απολυτα οπως και ελεγχει σε πια στεκια θα γινοντε τα νταραβερια
αυτο συμβαινει για να μην βρισκοντε ολοι αυτοι εξω απο την πορτα μας αλλα και για αν συμβει οτιδηποτε να ξερει η αστυνομια που να ψαξει και να ειναι ελεγχομενες οι παρανομιες τους
π.χ ο πεζοδρομος της τοσιτσα που ειναι διπλα απο το πολυτεχνειο ειναι πολυ μεγαλο στεκι πρεζακιων αλλα απο ανοιξη μεχρι φθινοπωρο αδειαζει τελειως λογο των τουριστων που επισκεπτοντε το μουσειο -
http://www.sarantakos.com/language/tshrwto2.html
Σαραντάκος κράζει μπαρμπουνιώτη
-
Μπα; Τρελός δικτάτωρ ο Μπάμπι;
Όταν εν μία νυκτί καταργούνταν επισήμως και με κάθετο τρόπο από τα σχολειά, τη δημόσια διοίκηση γενικότερα τρόποι γραφής και εκφοράς του λόγου εύηχοι, καθιερωμένοι και 'σωστοί' χάριν απλοποίησης/πλεμποποίησης, πού ήταν οι δημοκράτες του λόγου;
Πάντα μου σηκώνεται η τρίχα όταν ακούω 'αυτός κοιμόντουσαν/χτυπιόντουσαν/τρεφόντουσαν...'.
-
Τίποτα δεν είχε καταλάβει κι αυτός για τους 'κολλητούς' του. Όλο σε αφελείς/χαζούς πρωθυπουργούς πέφτουμε
Η εκ των υστέρων οργή Σημίτη για τους συνεργάτες του
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010, 13:33[...]
Η δήλωση Σημίτη:
«Η Βουλή ανταποκρίθηκε με την σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών στην αυτονόητη απαίτηση της ελληνική κοινωνίας για διαλεύκανση σειράς υποθέσεων που δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή του τόπου, έβλαψαν την λειτουργία της δημοκρατίας, ζημίωσαν δημόσια περιουσία και σκίασαν πρόσωπα.
Η πρόοδος των εργασιών των εξεταστικών επιτροπών φέρνει στο φως παρανομίες και αθλιότητες για το επιβαλλόμενο ήθος σε μια ευνομούμενη πολιτεία.
Θλίβομαι και εξοργίζομαι, επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν και κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2001. Πράξεις που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν τα έργα της τότε κυβέρνησης και τις προσπάθειες όλων όσων εργάσθηκαν και προσέφεραν για μια καλύτερη Ελλάδα. Πράξεις ασυμβίβαστες με τους αγώνες μας και την ηθική μας. Συγκαλύπτουν ότι τα χρόνια αυτά έγινε ένα σημαντικό έργο τόσο για την ανόρθωση της οικονομίας, όπως το δείχνει η ένταξη στην ΟΝΕ, τα μεγάλα δημόσια έργα, οι επιδόσεις σε πολλούς άλλους τομείς και για το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Όλη η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Με θάρρος και επιμονή πρέπει να αποκαταστήσουμε την ποιότητα μιας κοινωνίας που επιδιώκει ο ελληνικός λαός και κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του.
Θέλω να πιστεύω ότι η διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών θα ενισχύσει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου και δεν θα αφήσει περιθώρια για αντιπαραθέσεις εντυπώσεων και συμψηφισμούς σκοπιμοτήτων».
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010, 13:40 -
Έχει δίκιο ο Σαραντάκος για όλα όσα γράφει στο άρθρο αυτό. Το λεξικό Μπαμπινιώτη έχει πολλά αμφιλεγόμενα λήμματα.
-
Προφυλάκιση υπαλλήλου για υπεξαίρεση 1,3 εκατ. ευρώ
«E» 27/5Τον δρόμο για τις γυναικείες φυλακές στον Ελαιώνα Θηβών πήρε χθες η υπάλληλος του Κέντρου Περίθαλψης Παίδων (ΚΕΠΕΠ) Καρδίτσας, η οποία κατηγορείται για υπεξαίρεση από τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που ξεπερνά το 1,3 εκατ. ευρώ.
Η υπάλληλος ολοκλήρωσε την απολογία της και με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή αποφασίστηκε η προφυλάκισή της. Σύμφωνα με την έρευνα ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, η υπεξαίρεση στο ΚΕΠΕΠ γινόταν από το 2005 ως το 2009 και τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν αποδόθηκαν στον λογαριασμό του ιδρύματος ήταν συνολικά 1.356.432,92 ευρώ.
[...]
Ανοιχτές οι ποινικές ευθύνες πολιτικών
Για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων που δεν έχουν παραγραφεί στην υπόθεση της Siemens, μίλησε εμμέσως ο πρόεδρος της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης 11:19Για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων που δεν έχουν παραγραφεί στην υπόθεση της Siemens, μίλησε εμμέσως ο πρόεδρος της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης στον Βήμα 99,5.
Ο κ. Βαλυράκης σημείωσε πως θα ζητηθεί η ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών, και σε διεθνές επίπεδο, σχετικούς με τη διακίνηση «μαύρου χρήματος». Στην υπόθεση αυτή, τόνισε, έχουμε ένα «διεθνές οργανωμένο έγκλημα».
Σημείωσε βέβαια ότι έργο της Εξεταστικής είναι να επισημάνει σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων αλλά 'εδώ υπάρχουν αποδείξεις. Απο εκεί και πέρα τη διαδικασία την ορίζουν η Βουλή και το Σύνταγμα'.
[...]
-
Για να δούμε...Γιατί από λόγια...
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#7]