-
-
9 χρόνια μετά η Ιταλική δικαισύνη αποφάσισε
Εννέα χρόνια μετά τις ταραχές που στιγμάτισαν τη σύνοδο της G8 στη Γένοβα, Εφετείο της βόρειας ιταλικής πόλης ανέτρεψε πρωτόδικη αθωωτική ετυμηγορία καταδικάζοντας 26 ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας για επίθεση κατά των πολέμιων της παγκοσμιοποίησης και ακόλουθη συγκάλυψη της απρόκλητης βίας.
Το Εφετείο της Γένοβας επέβαλε στους αστυνομικούς ποινές κάθειρξης έως και πέντε χρόνια για την αιματηρή επίθεση κατά διαδηλωτών στο σχολείο Armando Diaz της πόλης τη νύχτα της 21ης Ιουλίου του 2001.
Περισσότεροι από 300 αστυνομικοί είχαν εισβάλει στο γυμνάσιο προχωρώντας εν μέσω επεισοδίων στη σύλληψη 93 ατόμων. Περισσότεροι από 80 διαδηλωτές είχαν τραυματισθεί κατά την αστυνομική έφοδο, ανάμεσά τους ένας Βρετανός δημοσιογράφος, ο οποίος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι πριν την έφοδο οι διαδηλωτές είχαν επιτεθεί στις δυνάμεις ασφαλείας και ότι στο σχολείο βρέθηκαν βόμβες μολότοφ, ξύλινες και σιδερένιες δοκοί, που παρουσιάστηκαν από τις Αρχές ως απόδειξη ότι οι διαδηλωτές προετοιμάζονταν για βίαιη συμπλοκή.
Ωστόσο, οι έρευνες κατέδειξαν ότι πολλοί διαδηλωτές κοιμούνταν όταν εισέβαλε η αστυνομία, δεν είχαν όπλα και δεν αντέδρασαν βίαια. Όσο για τις μολότοφ, τις είχαν τοποθετήσει οι ίδιοι οι αστυνομικοί για να ενοχοποιήσουν τους διαδηλωτές και να δικαιολογήσουν την απρόκλητη έφοδο, «κατασκευάζοντας» επίσης και μία επίθεση με μαχαίρι.
Οι δικαστές του Εφετείου της Γένοβας έκριναν ότι και οι 26 ανώτεροι αστυνομικοί είναι ένοχοι ανατρέποντας ολοκληρωτικά την αθωωτική απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Το 2007 δικαστήριο της Γένοβας είχε καταδικάσει σε ποινές-«χάδια» 15 αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, απαλλάσσοντας όμως τους ανώτερους αστυνομικούς.
Έστω και αν πολλές από τις αρχικές κατηγορίες έχουν πλέον παραγραφεί, οι νέες καταδίκες επιβάλλονται σε άτομα που ύστερα από σειρά προαγωγών βρίσκονται σήμερα σε θέσεις-κλειδιά της ιταλικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της αστυνομικής ομάδας για την καταπολέμηση της μαφίας.
«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη συστηματική και χωρίς διακρίσεις βία» δήλωσε ο εισαγγελέας Πίο Μακιαβέλο για την έφοδο, την οποία παριστάμενοι διαδηλωτές έχουν χαρακτηρίσει «σφαγή».
Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στηρίζει τους αστυνομικούς για τα γεγονότα του 2001. Οι αστυνομικοί έχουν δικαίωμα να προσφύγουν εκ νέου κατά της ετυμηγορίας, γεγονός που ουσιαστικά σημαίνει ότι ουδείς θα εκτίσει ποινή στη φυλακή καθώς θα επέλθει παραγραφή. Στο μεσοδιάστημα όλοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους...
Η σύνοδος στη Γένοβα τον Ιούλιο του 2001 ήταν από τις βιαιότερες στην ιστορία της G8. Η συνολική συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων στη διάρκεια της συνόδου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Η σύνοδος είχε λήξει με έναν νεκρό, τον διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι, 500 τραυματίες, 240 συλληφθέντες και ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.
Ικανοποιημένη από την απόφαση δήλωσε η μητέρα του 19χρονου Κάρλο Τζουλιάνι που δολοφονήθηκε από 23χρονο καραμπινιέρο στη διάρκεια των διαδηλώσεων. «Επιβεβαιώθηκε η ενοχή της ηγετικής ομάδας της αστυνομίας. Αυτή η απόφαση μας βοηθά να αποκτήσουμε ξανά λίγη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» δήλωσε η Χάιντι Τζουλιάνι.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων χαρακτήρισαν την απόφαση «πρωτοφανή» και ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να προσφύγουν στον Αρειο Πάγο.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1138461&lngDtrID=245
edit ορθογραφικό λάθος που έβγαζε μάτι -
νταξ, αυτά είναι στο εξωτερικό οπότε τα δεχόμαστε και τα επικροτούμε.
Εδώ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ θα φωνάζαμε για τη συμμορία των κομμουνιστών, για τα δικαστήρια που αθωώνουν τους αλήτες και καταδικα΄ζουν τους δύσμοιρους αστυνομικούς που προσπαθούν να βάλουν τάξη, και τέτοια.
-
Μάλλον το αντίθετο.
-
ναι νταξ... σίγουρα... το είδα από το τι και πως σχολιάζεται
Να σου θυμίσω Θεσνίκη/Χαλκιδική και υπόθεση CHapman; Έτσι για να έχουμε να λέμε, επειδή αυτή η συζήτηση είχε γίνει εδώ μεσα...
Ή βλέπω και για τα τις συλλήψεις/αστυνομία κλπ μετά την τετάρτη 5 Μαΐου πόσο πολύ σας έκοφτε το τι γινόταν στην αθήνα, ποιος έτρωγε ξύλο και ποιος όχι... Κια το τι ζητούσατε εδώ μέσα...
-
Δεν χρειάζεται να μου μιλάς στον πληθυντικό.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Να σου θυμίσω Θεσνίκη/Χαλκιδική και υπόθεση CHapman; Έτσι για να έχουμε να λέμε, επειδή αυτή η συζήτηση είχε γίνει εδώ μεσα...
Ποιά υπόθεση είναι αυτή?
-
ίσως να μην απευθύνομαι μόνο σε εσένα (όπου χρησιμοποιώ πληθυντικό) γιατί δεν είσαι μόνος σου όσον αφορά στη στάση που τηρείς.
Τέσπα, Γένοβα type έχουν γίνει μπόλικα (΄σοον αφορά στο τι ποσταρίστηκε) και ο καθένας τη στάση του την έχει δείξει.
-
[εδιτ]
-
edit
-
οκ, έχεις δίκιο.
Σε πήρε αδίκως η μπάλα. -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
ίσως να μην απευθύνομαι μόνο σε εσένα (όπου χρησιμοποιώ πληθυντικό) γιατί δεν είσαι μόνος σου όσον αφορά στη στάση που τηρείς.Θα προτιμούσα να απευθύνεσαι μόνο σε μένα όταν γράφεις σε εμένα. Όπως θα έχεις παρατηρήσει, ποτέ δεν έχω σπεύσει να 'σιγοντάρω' κάποιον του οποίου οι απόψεις μπορεί να με βρίσκουν σύμφωνο, ποτέ δεν έχω τρέξει να υπερασπιστώ κάποιον που πιστεύω ότι γράφει σωστά πράγματα, ποτέ δεν έχω συμπεριφερθεί ως μέλος κάποιας ομάδας, πολύ περισσότερο πολιτικής.*
Σιχαίνομαι το tribalism (us against them) που σηκώνει το άσχημο κεφάλι του μέσα στα fora και αυτό εξηγεί γιατί θα με δεις πολλές φορές να καυτηριάζω μηνύματα μελών που δείχνουν νοοτροπία αγέλης.
*Εσύ μπορείς να το ισχυριστείς αυτό άραγε;
-
έλα ρε χρήστο.
Forum είναι.
Συζητάνε δυο άνθρωποι και χώνονται κι άλλοι. ΑΝ ήθελες προσωπική συζήτηση, να την έκανες με PM.Εγώ δεν έχω ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα όταν γράφει κάποιος κάτι 'εναντίον' μου, να το συνεχίζει κι άλλος (κάτι το οποίο νομίζω πως ξέρεις ότι συμβαίνει κατά κόρον).
Φυσικά και το κάνω κι εγώ, γιατί είναι δημόσια συζήτηση. Αλλά όπως σου είπα, ποτέ δεν έχω ενοχληθεί όταν 'μου το κάνουν'. Οπότε και σύμφωνα με το προσφιλές 'μη κάνεις αυτά που δεν θέλεις να σου κάνουν', νομίζω πως είμαι ΟΚ.
Forum είναι, και όχι προσωπικά πηγαδάκια.
Όσον αφορά στο ποτέ που έγραψες για τον εαυτό σου, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, αλλά δεν εκεί το νόημα για να αναλωθούμε.
-
πάντως, δεν είναι θέμα us against them, αλλά opinion vs. opinion. Και η αγελαία συμπεριφορά, δεν ορίζεται από τη συμφωνία απόψεων. Κάτι διαφορετικό είναι.
Τέσπα, αν το θέμα είναι μια 'υπονοούμενη' ταύτιση ατόμων και όχι απόψεων, σε διαβεβαιώ ότι that's not the case.
-
Το προηγούμενο μήνυμα σου με είχε καλύψει anyway.
-
Νταξ, δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς σημαίνει αυτό
Με κάλυψες = το κατάλαβα ότι είσαι μαλάκας
Με κάλυψες = οκ λύθηκε η παρεξήγησηΤέσπα, I'll try να μην χρησιμοποιώ πληθυντικό στις απόψεις σου, μιας που εγώ δεν ήθελα να πω κάτι μ' αυτό, κι εσένα σε πειράζει.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Με κάλυψες = οκ λύθηκε η παρεξήγηση -
Άρση ασυλίας για παράνομη πινακίδα και τροχαίο, αλλά όχι για απειλή και εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση...
Ελλάς το μεγαλείο σου, στα ψιλά των εφημερίδων. Τουλάχιστον, για να χρυσώσει το αλογίσιο χάπι, ο πρόεδρος 'προανήγγειλε αλλαγή'...*Την άρση της ασυλίας δύο βουλευτών και την απόρριψη για άλλους δύο αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής. Σε παρέμβαση του ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, προανήγγειλε αλλαγή του κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με την πρόταση, που θα εισηγηθεί, θα διερευνάται αν η διώξη του βουλευτή συνδέεται με την πολιτική του δράση και σε αντίθετη περίπτωση η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας θα εισηγείται την άρση της βουλευτικής ασυλίας.
Ειδικότερα, η Βουλή αποφάσισε την άρση ασυλίας των βουλευτών Θωμά Ρομπόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και Κώστα Καραγκούνη (ΝΔ), οι οποίοι το είχαν ζητήσει νωρίτερα για να διαλευκανθούν πλήρως, όπως είπαν, οι υποθέσεις τους από τη Δικαιοσύνη.Υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Ρομπόπουλου ψήφισαν 173, κατά ψήφισαν 48 και έξι δήλωσαν «παρών». Η ποινική δίωξη εναντίον του αφορούσε ανάρτηση διαφημιστικής πινακίδας κατά την προεκλογική περίοδο σε σημείο που απαγορευόταν.
Υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Καραγκούνη, που κατηγορείται για πρόκληση τροχαίου, ψήφισαν 199 βουλευτές, 25 καταψήφισαν και τρεις δήλωσαν «παρών».
Κατά της άρσης ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Γρηγόρη Αποστολάκου, το αδίκημα του οποίου αφορούσε απειλή και εξύβριση, ψήφισαν 217 βουλευτές, πέντε ψήφισαν κατά και πέντε δήλωσαν «παρών».
Κατά, με 215 ψήφους, απορρίφθηκε η άρση ασυλίας για δύο υποθέσεις, που αφορούσαν συκοφαντική δυσφήμηση εκ μέρους του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αργύρη Λαφαζάνη. Πέντε ψήφισαν υπέρ και επτά δήλωσαν «παρών».*
-
delete
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Ποιά υπόθεση είναι αυτή?
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=162740
Λυπάμαι που βάζω λίνκ από Indymedia γιατί ξέρω οτι το μισείτε αλλά ο γούγλης αυτό έβγαλε πρώτο και φυσικά τα ίδια πράγματα έχουν εμφανιστεί σε εφημερίδες αλλά και live στην τηλεόραση.
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#7]