-
δ) Ή να πακτώσουμε το δώμα του υποστυλώματος με το έδαφος, αλλά ο τένοντας να περιβάλλεται από έναν ελαστικό μανδύα ο οποίος θα έχει πρόσφυση με τον τένοντα εσωτερικά και με το σκυρόδεμα εξωτερικά ( + τον κοχλία με το ελατήριο στο δώμα )
Αυτή η μέθοδο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από την γ) μέθοδο τοποθέτησης και η απόκριση της κατασκευής προς την πλάγια μετατόπιση της κατασκευής είναι πολύ καλύτερη, η τοποθέτηση γίνετε ευκολότερη, η προστασία του τένοντα από την διάβρωση μεγαλύτερη.
- Η απόκριση της κατασκευής σε έναν σεισμό μεγαλώνει όταν οι φορτίσεις του σεισμού παρεμποδίζονται από ελαστικές δυνάμεις απόσβεσης.
Το ελαστικό υλικό που περιβάλει τον τένοντα και που έχει αμφίπλευρη συνάφεια και με τον τένοντα και με το σκυρόδεμα εφαρμόζει σεισμική απόσβεση και ταυτόχρονα διαμοιράζει της τάσεις των φορτίσεων σε περισσότερη επιφάνεια, αξονικά καθ ύψος.
Ακόμα αυτή η ελαστικότητα του υλικού επικάλυψης του τένοντα χρησιμεύει για να προστατεύει το σκυρόδεμα επικάλυψης από την εκρηκτική αστοχία που του προκαλεί η διαφορετική καμπυλότητα αυτού και του χάλυβα που εφαρμόζετε πάνω στον κορμό του υποστυλώματος, καθώς και ο διαφορετικός συντελεστής ελαστικότητας που έχουν αυτά τα δύο υλικά στην έλξη σε συνδυασμό με την συνάφεια. - Η τοποθέτηση γίνετε ευκολότερη διότι δεν χρειάζεται πια ο τένοντας να περάσει μέσα από σωλήνα.
- Η συνάφεια μεταξύ του ελαστικού υλικού και του τένοντα παρεμποδίζει την επαφή του τένοντα με τον αέρα οπότε εξασφαλίζουμε ότι δεν θα έχουμε διάβρωση του τένοντα.
Ακόμα πρέπει να καταλάβεται ότι έχω αλλάξει την αρχική μου μέθοδο της προέντασης.
Αρχικά έλεγα ότι εφαρμόζουμε προένταση μεταξύ του δώματος και του εδάφους. Αυτή όμως η μέθοδο μου δημιουργούσε το εξής πρόβλημα.( Τα προεντεταμενα στοιχεια δεν εχουν πλαστιμοτητα, αρα δεν μπορουν να απορροφησουν ενεργεια, αρα σπανε ψαθυρα,αρα -->κατάρρευση. )
Πολύ σωστά....Τι κάνω για να αποφύγω το πρόβλημα αυτό?
Απλά δεν εφαρμόζω προένταση μεταξύ δώματος και γεώτρησης όπως έλεγα παλιά.
Καταρχήν.. πριν την κατασκευή των υποστυλωμάτων, κατά την εκσκαφή, εφαρμόζω προένταση μεταξύ του ύψους της βάσης θεμελίωσης ( έδαφος ) και του μηχανισμού της άγκυρας που είναι στα βάθη της γεώτρησης.
Η προένταση αυτή είναι η διπλάσια από ότι είναι τα αξονικά φορτία που θέλω να αντέχει. ( συντελεστής ασφαλείας )
Η αρχική προένταση μεταξύ εδάφους και του μηχανισμού της άγκυρας που είναι στα βάθη της γεώτρησης, γίνετε για να υπάρξει πολύ ισχυρή πρόσφυση
( πάκτωση ) της άγκυρας στα πρανή της γεώτρησης, αλλά δεν καταπονώ τα υποστυλώματα πια με θλιπτικές τάσεις προέντασης όπως συμβαίνει όταν η προένταση εφαρμόζετε μεταξύ του δώματος και του εδάφους.
Μετά αφού εφαρμόσουμε την πάκτωση της άγκυρας ισχυρά στο έδαφος, γεμίζουμε με ένεμα την γεώτρηση
Μετά ενώνουμε τον τένοντα που εξέχει με ένα περικόχλιο για να επιμηκυνθεί μέχρι το δώμα σταδιακά.Πάνω στο δώμα παρεμβάλλουμε μεταξύ του τένοντα και του δώματος ένα ελατήριο το οποίο απλά σφίγγουμε με έναν κοχλία.
Δεν εφαρμόζουμε καμία άλλη δεύτερη προένταση.
Μόνο αν θέλουμε εφαρμόζουμε μια δεύτερη μικρή προένταση στο δώμα, και αυτό θα το κάνουμε στα πλαίσια της επαλληλίας για να αυξήσουμε την ικανότητα του σκυροδέματος προς τις τέμνουσες.Το ελατήριο στο δώμα αφήνει τον φέροντα οργανισμό να ταλαντωθεί μέσα στο ελαστικό φάσμα, εφαρμόζοντας συγχρόνως σεισμική απόσβεση διότι παρεμποδίζει την παραμόρφωση του δώματος.
Δεν αφήνει όμως τον φέροντα να περάσει στην πλαστική περιοχή αστοχίας.
Βασικά είναι ένας μηχανισμός και μία μέθοδος που ρυθμίζει την ταλάντωση του φέροντα οργανισμού, ώστε αυτή να ευρίσκεται πάντα μέσα στην ελαστική φάση, παρεμποδίζοντας όμως αυτόν να περάσει στην πλαστική περιοχή.
Ταυτόχρονα έχεις και πιο γερή θεμελίωση.
Η γνώμη μου είναι ότι αυτή η μέθοδος δεν αλλάζει τα στατικά που εφαρμόζουν σήμερα γιατί απλά επεμβαίνει μόνο για να βοηθήσει προσθετικά τον φέροντα να παραμείνει μέσα στην ελαστική περιοχή κατά την οριζόντια μετατόπιση και δεν τον επιβαρύνει με προεντάσεις.
Οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον ισχύοντα κανονισμό. - Η απόκριση της κατασκευής σε έναν σεισμό μεγαλώνει όταν οι φορτίσεις του σεισμού παρεμποδίζονται από ελαστικές δυνάμεις απόσβεσης.
-
Διαγραφή
-
Edit [mod]
Ειδικότερα, στο 4T-Forum δεν επιτρέπεται:
Η χρήση απρεπών, ειρωνικών, προκλητικών, προσβλητικών, δυσφημιστικών ή υβριστικών εκφράσεων καθ΄ οποιουδήποτε είτε δημόσια στο 4T-Forum είτε με προσωπικό μήνυμα. -
Ο χρήστης adensa έγραψε:
Edit [mod]
Η χρήση απρεπών, ειρωνικών, προκλητικών, προσβλητικών, δυσφημιστικών ή υβριστικών εκφράσεων καθ΄ οποιουδήποτε είτε δημόσια στο 4T-Forum είτε με προσωπικό μήνυμα.Σέβομαι πάντα αυτούς που με σέβονται και διότι σας εκτιμώ πολύ σαν φόρουμ αν σας ενοχλεί η προηγούμενη ανάρτηση την διαγράφω.
Ευχαριστώ. -
Ο χρήστης adensa έγραψε:
Edit [mod]
Η χρήση απρεπών, ειρωνικών, προκλητικών, προσβλητικών, δυσφημιστικών ή υβριστικών εκφράσεων καθ΄ οποιουδήποτε είτε δημόσια στο 4T-Forum είτε με προσωπικό μήνυμα.Δηλαδή και τα Μετέωρα τα βρίζουν;Το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης ;Τα Αγραφα;
-
Δεν έβρισα κανένα. Απλά έχω και εγώ δικαίωμα στην έρευνα. Εξέφρασα το παράπονό μου γιατί εγώ είμαι ένας άνθρωπος που αγαπώ τον άνθρωπο και του λέω μπράβο όταν αυτός προσπαθεί για κάτι καλό. Το ίδιο νομίζω ότι είναι και οι άλλοι άνθρωποι.
Αλλά ξέρω ότι κάνω λάθος. Υπάρχουν μερικοί οι οποίοι νομίζουν ότι το λόμπι κυβερνά.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος που γράφω σε πολλά φόρουμ.
Θέλω να τους δείξω ότι δεν μπορούν πρώτα απ όλα να αντιπαρατεθούν επιστημονικά μαζί μου.
Δεν είμαι ψώνιο που το κάνω αυτό, απλά επί πολλά χρόνια με σνομπάρουν γιατί δεν είμαι μηχανικός.
Έπεσαν στον λάθος άνθρωπο.
Δεύτερον χρόνια τώρα μου ζητούν να σταματήσω την έρευνα.
Κατάλαβα ότι δεν με θέλουν γιατί θίγω πολλά συμφέροντα.
Προσπαθούν να θάψουν την πατέντα.
Το μόνο μου όπλο αφού δεν θέλουν συνεργασία είναι η διάδοση του αντισεισμικού μέσα από τα Μ.Μ.Ε
Αυτή η πατέντα είναι του κόσμου, σε αυτόν ανήκει. Αισθάνομαι ότι δεν έχω το δικαίωμα να σταματήσω.
Δεν έχουν το δικαίωμα όμως και οι επιστήμονες να κλείνουν τα μάτια σε κάτι αποδεδειγμένο, αν φυσικά θέλουν να λέγονται επιστήμονες.
Αυτή είναι η γνώμη μου, και ο θυμός μου βγήκε όταν έγινε ο σεισμός στο Νεπάλ, και πριν στην Κεφαλλονιά..
Δέστε τον διάλογο, την απάντησή μου, και την επιστημονική στάση των πολιτικών μηχανικών απέναντί μου.
Τελικά εγώ τους κάνω διαφήμιση.
http://www.emichanikos.gr/showthread.ph ... F%83%CF%84 -
**@seismic το edit δεν έγινε σε σένα αλλά σε άλλο μέλος. **
-
Ο χρήστης Manker έγραψε:
**@seismic το edit δεν έγινε σε σένα αλλά σε άλλο μέλος. **Δεν το ήξερα ... ευχαριστώ για την ενημέρωση.
-
Στην Ελλάδα διαθέτουμε εδώ και πολλά χρόνια από τους πιο σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς στον κόσμο!
Εν τούτης οι κατασκευές δεν αντέχουν σε οποιοδήποτε μεγάλο σεισμό.
Υπάρχουν πάρα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επιφέρουν την καταστροφή και στις ποιο σύγχρονες αντισεισμικές κατασκευές στον κόσμο.
Αυτοί οι αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επιφέρουν την καταστροφή είναι
Α) Κατά πόσο ισχυρός είναι ο σεισμός, και το κυριότερο πόση θα είναι η τελική επιτάχυνση που θα φθάσει κάτω από την βάση της κατασκευής.
Β) Κατά πόσο επιφανειακός είναι.
Γ) Κατά πόσο κοντά στην κατασκευή μας είναι.
Δ) Κατά πόσο απορροφά τους κραδασμούς το έδαφος μεταφοράς των σεισμικών κυμάτων εκτεινόμενο από το επίκεντρο του σεισμού μέχρι και τις βάσεις της κατασκευής μας
Σκοπός μας σήμερα με την πεπατημένη μέθοδο του σύγχρονου αντισεισμικού κανονισμού είναι να κατασκευάσουμε δομές που:
α) σε συχνούς σεισμούς μεγάλης πιθανότητας να συμβούν δεν θα πάθουν τίποτα,
β) σε σεισμούς μέσης πιθανότητας να συμβούν θα πάθουν μικρές, επιδιορθώσιμες ζημιές και
γ) σε πολύ ισχυρούς σεισμούς μικρής όμως πιθανότητας να συμβούν δεν θα έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών.Άρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο 'απόλυτα' στις αντισεισμικές κατασκευές.
Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον όρο 'ποιοτικές' κατασκευές που σημαίνει εφαρμογή τουλάχιστον των απαιτήσεων όλων των κανονισμών.Η ποιότητα των κατασκευών και η ασφάλειά τους, είναι και συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης των χωρών, μεταξύ των άλλων παραγόντων.
Είναι ευνόητο ότι φτωχές χώρες δεν μπορούν να συγκριθούν με χώρες όπου έχουν ακριβούς σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς.
Στον τελευταίο ισχυρό σεισμό στην Κεφαλονιά είχαμε καταστροφές.
Γενικά τα σπίτια άντεξαν και έσωσαν πολλές ζωές, αλλά καταστροφές σε κατασκευές υπήρξαν.
Άλλωστε το λέει και ο κανονισμός ( Σύμφωνα με τους σύγχρονους κανονισμούς, ο αντισεισμικός σχεδιασμός των κτιρίων γίνεται με βάση τις απαιτήσεις ικανοτικού σχεδιασμού και πλαστιμότητας. Η αναπόφευκτη ανελαστική συμπεριφορά υπό ισχυρή σεισμική διέγερση κατευθύνεται σε επιλεγμένα στοιχεία και μηχανισμούς αστοχίας. )
Ο σεισμός στο φτωχό Νεπάλ ήταν 900 φορές πιο μεγάλος από ότι ήταν στην Κεφαλονιά.
Αν κούφια η ώρα αυτός ο σεισμός γίνει σε κατοικημένη περιοχή με μικρό εστιακό βάθος δεν θα μας σώσει ο σύγχρονος αντισεισμικός σχεδιασμός της Ελλάδας.
Τα θύματα θα είναι λιγότερα μεν, αλλά οι καταστροφές πολύ μεγάλες.
Το πόσο μεγάλες καταστροφές και το πόσα πολλά θύματα θα έχουμε εξαρτάτε από την επιτάχυνση του σεισμού που τελικά θα φθάσει κάτω από τις κατασκευές, και λιγότερο από το πόσο σύγχρονοι είναι οι κανονισμοί.
Οπότε από τα αναφερθέντα συμπεραίνουμε τα εξής.
α) Κανένας κανονισμός δεν είναι απόλυτος.
β) Οι κατασκευές είναι πολύ ακριβές και δεν είναι δυνατόν οι πάντες να απολαμβάνουν την ασφάλεια που πρέπει να έχουν.
Εγώ βλέπω ένα μεγάλο κενό που λέγετε ... όπου φτωχός και η μοίρα του.
Και βλέπω ακόμα ότι το αν πάθουμε καταστροφές από τον σεισμό ή όχι είναι και θέμα τύχης, η οποία εξαρτάτε από τους αστάθμητους παράγοντες.
Φυσικά είναι και θέμα σχεδιασμού.
Συμπέρασμα... δεν υπάρχει απόλυτος αντισεισμικός σχεδιασμός σήμερα, και δεν πρέπει να αναφερόμαστε σε απόλυτο σχεδιασμό.
Οπότε υπάρχει μεγάλη ανάγκη σήμερα να εφεύρουμε έναν πιο σύγχρονο αντισεισμικό σχεδιασμό ο οποίος να ανταποκρίνεται στον απόλυτο αντισεισμικό σχεδιασμό, με μικρότερο κατασκευαστικό κόστος.
Αρκεί ένα αναπάντητο ερώτημα για να καταρριφθεί μια συγκεκριμένη θεωρία για χάρη κάποιας καινούριας.
Το ερώτημα που τίθεται στον σημερινό σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό είναι το εξής.
Μπορεί ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός υπό μία πολύ ισχυρή σεισμική διέγερση να περιορίσει και να ελέγξει το εύρος του πλάτους ταλάντωση της κατασκευής ώστε αυτή να παραμένει πάντα μέσα στην ελαστική περιοχή, ανεξαρτήτως της έντασης που θα έχει η μετατόπιση του εδάφους, και του χρόνου διέγερσης?
Βασικά μπορεί να ελέγξει το εύρος της παραμόρφωσης που προκαλεί ο πολύ μεγάλος σεισμός στην κατασκευή?
Φυσικά και δεν μπορεί. Ο σύγχρονος κανονισμός το λέει καθαρά. ( Η αναπόφευκτη ανελαστική συμπεριφορά υπό ισχυρή σεισμική διέγερση κατευθύνεται σε επιλεγμένα στοιχεία και μηχανισμούς αστοχίας. )
Η προτεινόμενη μέθοδος του αντισεισμικού συστήματος μπορεί να το κάνει. Μπορεί να ελέγξει την παραμόρφωση ολόκληρου του φέροντα οργανισμού του κτηρίου και να το κρατάει πάντα μέσα στην ελαστική περιοχή ταλάντωσης, σταματώντας αυτό να ταλαντωθεί περισσότερο και να περάσει σε ανελαστική συμπεριφορά κατά την οποία έχουμε αστοχίες και καταρρεύσεις. Αυτό είναι το ΝΕΟΝ που επιτυγχάνει η αντισεισμική προτεινόμενη ευρεσιτεχνία, και όχι μόνο.Πως επιτυγχάνει η προτεινόμενη ευρεσιτεχνία να ελέγξει την ταλάντωση των κατασκευών ( αρχικά.. με απλά λόγια )
Αν πάνω σε ένα τραπέζι τοποθετήσεις δύο υποστυλώματα.
Το ένα το βιδώνεις με το τραπέζι και το άλλο απλά ακουμπά πάνω στο τραπέζι.
Αν ένας κουνήσει το τραπέζι, το υποστύλωμα που απλά ακουμπάει ασύνδετο πάνω στο τραπέζι θα ανατραπεί από την ταλάντωση που υφίσταται
Το βιδωμένο στο τραπέζι υποστύλωμα αντέχει απεριόριστες πλάγιες ταλαντώσεις χωρίς να ανατραπεί, ή να παραμορφώσει τον κορμό του.
Αυτό ακριβώς εφαρμόσαμε σε κάθε υποστύλωμα της κατασκευής, για να αντέχει απεριόριστες πλάγιες ταλαντώσεις.
Κατά την ταλάντωση που προκαλεί ο σεισμός, το κάθε υποστύλωμα της κατασκευής σηκώσει την βάση του, σηκώνει το δώμα του, και χάνει την εκκεντρότητά του.
Τότε ο κάθε ένας κόμβος αλλάζει μοίρες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στρέφει παραμορφώνοντας τον κορμό του σώματος του υποστυλώματος και της δοκού και τα σπάει.
Ενώνοντας αμφίπλευρα το δώμα κάθε ενός επιμήκη υποστυλώματος με το έδαφος με τον μηχανισμό της αντισεισμικής ευρεσιτεχνίας σταματάμε το ανασήκωμα του δώματός τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σταματά και το ανασήκωμα της βάσης τους και να μην χάνουν την εκκεντρότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι και οι κόμβοι δεν αλλάζουν τις μοίρες τους, και δεν στρέφουν παραμορφώνοντας τους κορμούς των δοκών και των υποστυλωμάτων. Κατ αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τους κορμούς των φερόντων στοιχείων με μία έχτρα μεγάλη απόκριση προς τις σεισμικές φορτίσεις του σεισμού, διότι καταργούμε τις ροπές των κόμβων, κατορθώνοντας με αυτόν τον τρόπο να έχουμε τον απόλυτο αντισεισμικό σχεδιασμό.
Και αν κάνουμε κάτι πολύ ισχυρό, που δεν χρειαζόμαστε να είναι τόσο ισχυρό, τότε αφαιρώντας κυβικά μπετόν από τις βάσης, καθώς και γραμμικό οπλισμό χάλυβα θα έχουμε και φθηνές κατασκευές.
-
Από ότι καταλαβαίνω (χωρίς να είμαι μηχανικός - το έχω ξαναπεί) ο κανονισμός που υπάρχει λέει οτι οι κατασκευές πρέπει να αντέχουν μία x επιτάγχυνση (ανάλογα με την περιοχή που κατασκευάζονται) και να αστοχούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό επιτρέπει να μην φτιάχνουμε πιο ισχυρές κατασκευές από ότι πραγματικά χρειάζεται -> μείωση κόστους κατασκευής. Και αυτό μου ακούγεται λογικό: οι σεισμοί που συμβαίνουν είναι πχ. μέχρι 6 ρίχτερ ανα 100 χρόνια και θέλω το σπίτι μου να αντέχει σε αυτό. Αν συμβεί κατι μεγαλύτερο (με πιθανότητα πχ 10^-3 στα 100 χρόνια) ας αστοχήσει με ελεγχόμενο τρόπο.
Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε πόσες από τις κατασκευές που αστόχησαν σε σεισμούς στην Ελλάδα ήταν σωστά χτισμένες και σύμφωνες με τους κανονισμούς που υπάρχουν σήμερα. Πίσω από δύο τραγικά περιστατικά που μου έρχονται στο μυαλό (Θεσσαλονίκη 78 και Αθήνα 99) υπήρχαν πολύ σοβαρές παραβάσεις...
Έτσι η πρώτη απορία που μου έρχεται στο μυαλό είναι η εξής: Έστω ότι κάποιος θέλει να φτιάξει απλά ένα σπίτι που θα αντέχει το ίδιο με αυτό που κατασκευάζεται με τις υπάρχουσες μεθόδους και είναι σύμφωνες με τον κανονισμό, θα υπάρχει και πόσο μείωση στο κόστος με τη μέθοδο σου? Μπορούν να υπολογιστούν τα όρια αστοχίας? Τέλος, όταν υπάρξει κάποια αστοχία θα είναι καταστρεπτική ή μπορεί να ελεγχθει?
-
@thednick
Από ότι καταλαβαίνω (χωρίς να είμαι μηχανικός - το έχω ξαναπεί) ο κανονισμός που υπάρχει λέει οτι οι κατασκευές πρέπει να αντέχουν μία x επιτάχυνση (ανάλογα με την περιοχή που κατασκευάζονται) και να αστοχούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό επιτρέπει να μην φτιάχνουμε πιο ισχυρές κατασκευές από ότι πραγματικά χρειάζεται -> μείωση κόστους κατασκευής. Και αυτό μου ακούγεται λογικό: οι σεισμοί που συμβαίνουν είναι πχ. μέχρι 6 Ρίχτερ ανα 100 χρόνια και θέλω το σπίτι μου να αντέχει σε αυτό. Αν συμβεί κατι μεγαλύτερο (με πιθανότητα πχ 10^-3 στα 100 χρόνια) ας αστοχήσει με ελεγχόμενο τρόπο.
seismic
Θα ξαναπώ μερικές αλήθειες για να τις καταλάβετε.
Ένας σεισμός 6 Ρίχτερ μπορεί να επιφέρει περισσότερες ζημιές από έναν άλλο 8 Ρίχτερ, που είναι 1000 φορές πιο ισχυρός και πιο σπάνιος.
Οπότε δεν υπάρχουν για τους μηχανικούς τα μεγέθη των Ρίχτερ. Για τους μηχανικούς υπάρχει μόνο η τελική επιτάχυνση ( g ) που φτάνει από έναν σεισμό κάτω από την βάση της κατασκευής. Αν ένας σεισμός είναι πολύ ρηχός, πολύ κοντινός, και μεταξύ αυτού του σεισμού και της κατασκευής υπάρχουν πετρώματα σκληρά που μεταφέρουν εύκολα την ενέργεια του σεισμού προς την κατασκευή και 5,5 Ρίχτερ να είναι ο σεισμός η επιτάχυνση που θα φθάσει κάτω από τις βάσεις του κτηρίου μπορεί να γκρεμίσει τελείως ένα κτήριο σχεδιασμένο με τον σύγχρονο κανονισμό. Αν αυτός ο σεισμός γίνει και μέσα σε κατοικημένη περιοχή υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι να μην σου τύχη να είναι ρηχός και κοντινός, και να μένεις σε μονοκατοικία.
Αν μένεις σε πολυκατοικία να φοβάσαι τον μεγάλο σεισμό που είναι μακριά από την πολυκατοικία.
Η αστοχία με ελεγχόμενο τρόπο δεν είναι τίποτα άλλο από το να αστοχήσει πρώτα η δοκός στα άκρα της από το να αστοχήσει η κολόνα με / κρακ. Αν αστοχήσει λοξά το υποστύλωμα έπεσε το σπίτι. Αν αστοχήσει η δοκός, θα σωθούν οι άνθρωποι, αλλά το σπίτι θα το κατεδαφίσεις. Έτσι σχεδιάζουν σήμερα. Και αυτά όπως τα λες και εσύ λέει ο κανονισμός.
Τι λέω εγώ
Ούτε να σπάνε οι κατασκευές, ούτε να σκοτώνονται άνθρωποι, ούτε καν να μας νοιάζει αν γίνει σεισμός, μεγάλος ή μικρός, κοντινός και ρηχός. Να απολαμβάνουμε τον σεισμό. Να κατεβάσουμε το κόστος των κατασκευών στο μισό και να αντέχουν πάνω από τρεις φορές από αυτό που αντέχουν σήμερα.
@ thednick
Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε πόσες από τις κατασκευές που αστόχησαν σε σεισμούς στην Ελλάδα ήταν σωστά χτισμένες και σύμφωνες με τους κανονισμούς που υπάρχουν σήμερα. Πίσω από δύο τραγικά περιστατικά που μου έρχονται στο μυαλό (Θεσσαλονίκη 78 και Αθήνα 99) υπήρχαν πολύ σοβαρές παραβάσεις...Έτσι η πρώτη απορία που μου έρχεται στο μυαλό είναι η εξής: Έστω ότι κάποιος θέλει να φτιάξει απλά ένα σπίτι που θα αντέχει το ίδιο με αυτό που κατασκευάζεται με τις υπάρχουσες μεθόδους και είναι σύμφωνες με τον κανονισμό, θα υπάρχει και πόσο μείωση στο κόστος με τη μέθοδο σου? Μπορούν να υπολογιστούν τα όρια αστοχίας? Τέλος, όταν υπάρξει κάποια αστοχία θα είναι καταστρεπτική ή μπορεί να ελεγχθει?
seismic
Αυτό που συμβαίνει με τις αντισεισμικές κατασκευές είναι το εξής. Κάθε φορά που γίνεται σεισμός πέφτουν πολλές από αυτές και αλλάζουνε τους κανονισμούς για να τις κάνουν πιο αντισεισμικές. Μόλις γίνει ο επόμενος σεισμός ξανά πέφτουν και ξανά αλλάζουν τους κανονισμούς, στον επόμενο τα ίδια και τα ίδια.
Εδώ κρύβετε η αλήθεια η οποία δεν είναι άλλη από το ότι δεν έχουν καταλάβει ακόμα οι μηχανικοί την αιτία που ρίχνει τα σπίτια.
Αν δεν κάνεις την σωστή διάγνωση, δεν μπορείς να δώσεις το σωστό φάρμακο. Οι μηχανικοί αντί να κάνουν την σωστή διάγνωση αυξάνουν τον χάλυβα και το μπετό, δηλαδή σου δίνουν περισσότερα λάθος φάρμακα.
Με το σύστημά μου η αστοχία μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα από την πεπατημένη, αλλά δεν θα υπάρξει ποτέ γιατί έχω κάνει την σωστή διάγνωση και έχω και το σωστό φάρμακο.
Απλή ερώτηση.
Έχετε δει ποτέ σπασμένο χάλυβα σε σεισμό?
Εγώ μόνο σπασμένο μπετό έχω δει.
Τότε γιατί βάζουμε δέκα σίδερα στην κολόνα και δεν βάζουν τέσσερα?
Και τέσσερα σίδερα να βάλουν, και ένα να βάλουν πάλη το μπετό θα σπάσει.
Οι μηχανικοί γιατί βάζουν περισσότερα σίδερα δηλαδή μας δίνουν περισσότερα χάπια?
Ξέρει κανείς μηχανικός την απάντηση? -
Ο χρήστης seismic έγραψε:
Τι λέω εγώ
Ούτε να σπάνε οι κατασκευές, ούτε να σκοτώνονται άνθρωποι, ούτε καν να μας νοιάζει αν γίνει σεισμός, μεγάλος ή μικρός, κοντινός και ρηχός. Να απολαμβάνουμε τον σεισμό. Να κατεβάσουμε το κόστος των κατασκευών στο μισό και να αντέχουν πάνω από τρεις φορές από αυτό που αντέχουν σήμερα.Αυτό είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Ίσως να το έχω ξαναρωτήσει, έχετε δημοσιεύσει αυτά τα αποτελέσματα σε κάποιο περιοδικό/συνέδριο? Αν όντως μπορείτε να αποδείξετε ότι αυτό ισχύει, μου φαίνεται αδιανόητο το ότι δεν έχει ενδιαφερθεί, κάποια εταιρία για να το εφαρμόσει. Το λέω γιατί έχω παραδείγματα από τον ιατρικό τομέα, όπου αρκετά συχνα μεγάλες εταιρίες αγοράζουν πατέντες (που μπορεί να μην τις βγάλουν καν στην αγορά).
Σε πρόσφατους σεισμούς πάντως, από τα πλάνα της τηλεόρασης, θυμάμαι τις περισσότερες ζημιές σε πολύ παλιές κατασκευές με φέρουσα τοιχοποιία από τουβλα/λάσπη/άχυρα/κτλ που θα περίμενα να πέσουν και χωρίς σεισμό
-
Ο χρήστης thednick έγραψε:
Τι λέω εγώ
Ούτε να σπάνε οι κατασκευές, ούτε να σκοτώνονται άνθρωποι, ούτε καν να μας νοιάζει αν γίνει σεισμός, μεγάλος ή μικρός, κοντινός και ρηχός. Να απολαμβάνουμε τον σεισμό. Να κατεβάσουμε το κόστος των κατασκευών στο μισό και να αντέχουν πάνω από τρεις φορές από αυτό που αντέχουν σήμερα.Αυτό είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Ίσως να το έχω ξαναρωτήσει, έχετε δημοσιεύσει αυτά τα αποτελέσματα σε κάποιο περιοδικό/συνέδριο? Αν όντως μπορείτε να αποδείξετε ότι αυτό ισχύει, μου φαίνεται αδιανόητο το ότι δεν έχει ενδιαφερθεί, κάποια εταιρία για να το εφαρμόσει. Το λέω γιατί έχω παραδείγματα από τον ιατρικό τομέα, όπου αρκετά συχνα μεγάλες εταιρίες αγοράζουν πατέντες (που μπορεί να μην τις βγάλουν καν στην αγορά).
Σε πρόσφατους σεισμούς πάντως, από τα πλάνα της τηλεόρασης, θυμάμαι τις περισσότερες ζημιές σε πολύ παλιές κατασκευές με φέρουσα τοιχοποιία από τουβλα/λάσπη/άχυρα/κτλ που θα περίμενα να πέσουν και χωρίς σεισμό
Ένα καλό φάρμακο καταργεί πολλά άλλα.
Ένας καλός σχεδιασμός στις κατασκευές καταργεί πολλά σίδερα και μπετά και χρειάζονται και περισσότερες βόμβες στον πόλεμο για να πετύχουν τα ίδια αποτελέσματα. Δηλαδή τους βγάζει άχρηστα και πολλά όπλα.
Αν δεν βγάλουν τρελούς τους εφευρέτες πως θα ζήσουν και αυτοί?
Η ιστορία της επιστήμης δεν είναι μια συνεχής και γραμμική διαδικασία συσσώρευσης νέων γνώσεων, αλλά αντίθετα σημαδεύεται από σοβαρές ασυνέχειες, τομές και άλματα, που καθιερώθηκαν να λέγονται επιστημονικές επαναστάσεις. Κάθε εποχή έχει τις δικές της επιστημονικές αλήθειες και αυτές εκφράζονται συνολικά με τη λέξη παράδειγμα. Κάθε ιστορική περίοδος λοιπόν έχει το δικό της παράδειγμα, τις δικές της επιστημονικές θεωρίες. Ακόμα και αν πάψουν να ισχύουν στο μέλλον, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν αληθινές, αφού, όταν αυτές διατυπώθηκαν, μπορούσαν να απαντήσουν στα ερωτήματα που έθεταν οι επιστήμονες της εποχής. Αρκεί όμως ένα αναπάντητο ερώτημα για να καταρριφθεί μια συγκεκριμένη θεωρία για χάρη κάποιας καινούριας. Η νέα θεωρία γίνεται, τότε, ανώτερη, γιατί μπορεί να απαντάει στο ερώτημα που δεν μπορούσε να απαντήσει η προηγούμενη, να εξηγεί μεγαλύτερο αριθμό φαινομένων και να διατυπώνει ακριβέστερες προβλέψεις.
Μια νέα θεωρία πατάει με το ένα πόδι στη συσσωρευμένη γνώση, αλλά με το άλλο δίνει μια κλωτσιά και αλλάζει ότι ίσχυε μέχρι κείνη τη στιγμή. Φαίνεται πως η επιστημονική πρόοδος (όπως κάθε πρόοδος εξάλλου) είναι περισσότερο το προϊόν μιας ρήξης με την παράδοση παρά η συνέχειά της.
Το ερώτημα που τίθεται στον σημερινό σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό είναι το εξής.
Μπορεί ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός υπό μία πολύ ισχυρή σεισμική διέγερση να περιορίσει και να ελέγξει το εύρος του πλάτους ταλάντωση της κατασκευής ώστε αυτή να παραμένει πάντα μέσα στην ελαστική περιοχή, ανεξαρτήτως της έντασης που θα έχει η μετατόπιση του εδάφους, και του χρόνου διέγερσης?
Βασικά μπορεί να ελέγξει το εύρος της παραμόρφωσης που προκαλεί ο πολύ μεγάλος σεισμός στην κατασκευή?
Φυσικά και δεν μπορεί. Ο σύγχρονος κανονισμός το λέει καθαρά. ( Η αναπόφευκτη ανελαστική συμπεριφορά υπό ισχυρή σεισμική διέγερση κατευθύνεται σε επιλεγμένα στοιχεία και μηχανισμούς αστοχίας. )
Η προτεινόμενη μέθοδος του αντισεισμικού συστήματος μπορεί να το κάνει. Μπορεί να ελέγξει την παραμόρφωση ολόκληρου του φέροντα οργανισμού του κτηρίου και να το κρατάει πάντα μέσα στην ελαστική περιοχή ταλάντωσης, σταματώντας αυτό να ταλαντωθεί περισσότερο και να περάσει σε ανελαστική συμπεριφορά κατά την οποία έχουμε αστοχίες και καταρρεύσεις. Αυτό είναι το ΝΕΟΝ που επιτυγχάνει η αντισεισμική προτεινόμενη ευρεσιτεχνία, και όχι μόνο.
Το περιοδικό http://metalkat.gr/images/M_images/liberis_web.pdf
Οι αποδείξεις. https://www.youtube.com/watch?v=zhkUlxC6IK4 -
Χωρίς να έχω παρακολουθήσει το θέμα από την αρχή, θα ήθελα να ρωτήσω πως επιφέρει το δικό σας σχέδιο διαφορές στην άμυνα κατά των βομβών και βλημάτων. Ερωτώ ως πρώην στρατιωτικός καθότι με ενδιαφέρει η βλητική διάσταση του θέματος.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Χωρίς να έχω παρακολουθήσει το θέμα από την αρχή, θα ήθελα να ρωτήσω πως επιφέρει το δικό σας σχέδιο διαφορές στην άμυνα κατά των βομβών και βλημάτων. Ερωτώ ως πρώην στρατιωτικός καθότι με ενδιαφέρει η βλητική του θέματος.Ένα προιόν προέντασης αντέχει περισσότερες πλευρικές φορτίσεις.
Ένα παράδειγμα είναι η γέφυρες που τις κατασκευάζουν προεντεταμένες για να αντέχουν σε μεγάλα ανοίγματα με λιγότερο μπετό.
Αν έχεις ένα πακέτο τσιγάρα και ακουμπήσεις τα άκρα του πάνω σε δύο στηρίγματα θα αντέξει 1 κιλό βάρος πάνω στο κέντρο του.
Αν του εφαρμόσεις δυνάμεις με τις άκρες των χεριών σου στις δύο πλευρές του, θα αντέξει τα διπλάσια φορτία στο κέντρο του.
Αυτό κάνω και εγώ στις κατασκευές μεταξύ εδάφους και δώματος αυξάνοντας κατ αυτόν τον τρόπο την αντίδραση του κτηρίου προς τα φορτία των αερίων μαζών της βόμβας.
Τα προκάτ που κατασκευάζουμε στο στρατό εξ ολοκλήρου από μπετό είναι ότι καλύτερο για αυτόν τον σκοπό, αρκεί να εφαρμοσθεί σε αυτά προένταση μεταξύ του δώματος τους και του εδάφους. Μπορεί να εφαρμοσθεί αυτό το σύστημα πολύ εύκολα και σε υφιστάμενα προκάτ.
Εγώ ήμουν στην ΜΑΚ -
Δηλαδή 'βιδώνεις' το κτίριο πάνω στα θεμέλια του? Αυτό έχει λογική.
Όμως δεν υπάρχει περίπτωση με αυτό τον τρόπο να 'ξεκολλήσει' όλο το κτίριο μάζι με τα θεμέλια? Μπορεί να λέω βλακείες γιατί δεν έχω ιδιαίτερη επαφή με το αντικείμενο, απλά μου αρέσει να μαθαίνω
Αυτό έχει εφαρμογή και σε πχ ξύλινες/μεταλλικές κατασκευές και πως θα εφαρμόζονταν εκεί? Θα μπορούσες πχ με αυτό τον τρόπο να μειώσεις και εκεί την απαιτούμενη ποσότητα υλικού?
Ο χρήστης seismic έγραψε:
Έχετε δει ποτέ σπασμένο χάλυβα σε σεισμό?
Εγώ μόνο σπασμένο μπετό έχω δει.
Τότε γιατί βάζουμε δέκα σίδερα στην κολόνα και δεν βάζουν τέσσερα?
Και τέσσερα σίδερα να βάλουν, και ένα να βάλουν πάλη το μπετό θα σπάσει.
Οι μηχανικοί γιατί βάζουν περισσότερα σίδερα δηλαδή μας δίνουν περισσότερα χάπια?Το αδύναμο του σημείου του τσιμέντου δεν είναι η κάμψη και ο οπλισμός δεν αυξάνει την αντοχή του σε αυτή? Συνεπώς δεν είναι λογικό πάντα το τσιμέντο να είναι αυτό που αστοχεί πρώτα αφού ο χάλυβας έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κάμψης?
-
@thednick
Δηλαδή 'βιδώνεις' το κτίριο πάνω στα θεμέλια του? Αυτό έχει λογική.Όμως δεν υπάρχει περίπτωση με αυτό τον τρόπο να 'ξεκολλήσει' όλο το κτίριο μάζι με τα θεμέλια? Μπορεί να λέω βλακείες γιατί δεν έχω ιδιαίτερη επαφή με το αντικείμενο, απλά μου αρέσει να μαθαίνω
seismic
Πρώτα να πούμε ότι βιδώνουμε όχι το κτίριο αλλά την κάθε μία κολόνα του κτιρίου με το έδαφος.
Δεύτερον σωστά λες ότι μπορεί να 'ξεκολλήσει' όλο το κτίριο μαζί με τα θεμέλια.
Για να μην συμβεί αυτό πρέπει να υπολογίσουμε 1) την αξονική δύναμη ( τράβηγμα ) ανατροπής που δέχεται η κάθε μια κολόνα.
Αφού υπολογίσουμε μαθηματικά αυτήν την δύναμη, πρέπει να υπολογίσουμε μετά μέσο προδιαγραφών την αντοχή στο τράβηγμα που έχει το έδαφος.
Ο συμπαγής βράχος αντέχει περισσότερο από ότι αντέχει στο τράβηγμα το μαλακό έδαφος.
Οπότε αν έχουμε μαλακό έδαφος θεμελίωσης θα ανοίξουμε μία βαθιά γεώτρηση για να πακτώσει ο μηχανισμός της άγκυρας, και πάνω στον βράχο μια πιο μικρή σε βάθος γεώτρηση.
Αν δεν υπολογίσουμε σωστά τα βάθη τότε ναι το κτίριο θα ξεκολλήσει από το έδαφος και θα ανατραπεί.
Θα σηκώσει όλο το έδαφος επάνω.
Εγώ αυτή την ανατροπή του κτιρίου προσπαθώ να την σταματήσω. Σήμερα αυτήν την ανατροπή του κτιρίου πως την σταματάνε με τους σύγχρονους κανονισμούς?
Αν θες να δεις αυτήν την δύναμη ανατροπής στην πράξη δες σε αυτό το βίντεο πείραμα που έκανα με το σύστημά μου προς το τέλος του πειράματος που οι μεγάλοι δοκοί της σεισμικής βάσης που πάνω τους κάνω το πείραμα έχουν την τάση να σηκωθούν επάνω.
https://www.youtube.com/watch?v=RoM5pEy7n9Q
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ανατροπή του κτιρίου. Για να υπήρχε ανατροπή έπρεπε οι δεξιά κολόνες μέσο του κόμβου και της δοκού να μπορούν να σηκώσουν τις αριστερές κολόνες του κτιρίου επάνω. Κανένας όμως κόμβος δεν έχει την δύναμη αυτή. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κάθε κολόνα του κτιρίου πάει να ανατραπεί όχι όλο το κτίριο.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάζουν μοίρες οι κόμβοι δημιουργώντας μία στρέψη ( ροπή ) στους κορμούς της δοκού και της κολόνας και να τα σπάνε. Αυτή την στρέψη σταματώ εγώ με την πατέντα.@thednick
Αυτό έχει εφαρμογή και σε πχ ξύλινες/μεταλλικές κατασκευές και πως θα εφαρμόζονταν εκεί? Θα μπορούσες πχ με αυτό τον τρόπο να μειώσεις και εκεί την απαιτούμενη ποσότητα υλικού?
seismic
Σε όλα τα έργα έχει εφαρμογή. Ακόμα και στα υφιστάμενα. Όλα τα υλικά καταπονούνται από τον αέρα και τον σεισμό, με πλάγιες δυνάμεις και αυτό που κάνει η πατέντα είναι να εκτρέπει αυτές τις δυνάμεις και να τις μεταφέρει σε μέρη της κατασκευής που αντέχουν.
Να πως μπορεί να τοποθετηθεί σε υφιστάμενες κατασκευές και ξύλινα σπίτια.
Αυτή η μέθοδος είναι για σπίτια χωρίς κολόνες. Ο τένοντας τότε περνάει ανάμεσα στην τοιχοποιία
@thednick
Το αδύναμο του σημείου του τσιμέντου δεν είναι η κάμψη και ο οπλισμός δεν αυξάνει την αντοχή του σε αυτή? Συνεπώς δεν είναι λογικό πάντα το τσιμέντο να είναι αυτό που αστοχεί πρώτα αφού ο χάλυβας έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κάμψης?
seismic
Για να σου απαντήσω σε αυτό το ερώτημα χρειάζομαι έναν τόμο.
Θα σου πω όμως κάτι απλό που μπορεί να το καταλάβεις.
Αν μέσα σε ένα πιάτο με βούτυρο τοποθετήσουμε ένα σίδερο μέσα στο βούτυρο.
Αν τραβήξουμε το σίδερο το βούτυρο θα φέρει μία μικρή αντίδραση λόγο της συνάφειας που έχει με το σίδερο, και μετά δεν θα αντέξει το τράβηγμα και θα αφήσει το σίδερο να βγει έξω από το βούτυρο.
Τι θέλω να πω.
Δεν φτάνει να έχουμε ένα γερό σίδερο. πρέπει και το άλλο υλικό που αγκαλιάζει το σίδερο να είναι αρκετά δυνατό να το συγκρατήσει μέσα του. Αν δεν είναι αρκετά δυνατό, και δέκα σίδερα να έχει μέσα του δεν θα γίνει πιο δυνατό.
Δηλαδή το ταγκό θέλει δύο. Το σίδερο είναι πολύ πιο ισχυρό από το μπετό, και δεν συνεργάζονται τόσο όσο μπορεί να αντέξει το σίδερο.
Δικό μου επιστημονικό άρθρο για την συνάφεια μπορείτε να διαβάσετε στο πάρα κάτω link στην ανάρτηση 78
http://www.emichanikos.gr/showthread.ph ... E%B1/page4 -
Σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Στα μάτια μου έχει λογική αυτό που λες και μακάρι να βγάλεις άκρη.
Η μόνη 'συμβολη' που μπορώ να σου δώσω - από τον δικό μου κλάδο που είναι πιο τεχνολογικός - είναι να προσπαθήσεις να κάνεις κάποια δημοσίευση (paper) σε κάποιο διεθνές περιοδικό ή συνέδριο καλής φήμης που να είναι peer-reviewed. Αν έχεις μία τέτοια δημοσίευση πιστεύω ότι δύσκολα κάποιος μηχανικός θα σου πει ότι πχ λες βλακείες, γιατί θα του πεις: 'δες εδώ, στο εξωτερικό άλλοι επιστήμονες το έχουν αναγνωρίσει.'.
Αλλά να ξέρεις ότι υπάρχουν και πολλά 'ψευδο'-περιοδικά και παίζει σημαντικό ρόλο το κύρος του περιοδικού. Αν και έτσι όπως το περιγράφεις μου φαίνεται αρκετά επαναστατικό και συνάμα εφικτό στην υλοποίηση όποτε περιμένω να ενδιαφερθούν (όπως έχει πει ότι έκαναν διάφοροι καθηγητές). Φαντάζομαι ότι αυτό θα πρέπει να το κάνεις σε συνεργασία με κάποιον μεταπτυχιακό/διδακτορικό/καθηγητή για να καλύψει το πιο μαθηματικό κομμάτι (αν χρειάζεται) και το κομμάτι της παρουσίασης στα αγγλικά. Καλή επιτυχία !
-
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το βίντεο πείραμα είναι η απάντηση σε όλους τους μηχανικούς που μου πάνε κόντρα.
https://www.youtube.com/watch?v=RoM5pEy7n9Q
https://www.youtube.com/watch?v=zhkUlxC6IK4
Όποιος μηχανικός θέλει ας σχεδιάσει ένα δικό του μοντέλο πιο γερό από το δικό μου, εγώ θα το κατασκευάσω, και θα το κουνήσω όσο δυνατά κούνησα το δικό μου. Αν δεν πάει κάτω στις φραγκοσυκιές να μην με λένε seismic
Μπορώ να κατασκευάσω σπίτια 20 φορές πιο γερά από το πιο γερό σπίτι που έγινε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Σε λίγο θα τοποθετηθεί και σε κατασκευές. -
- Υποθέστε ότι τοποθετούμε ένα ράβδο από χάλυβα μέσα στο βούτυρο.
Αν τραβήξουμε την ράβδο του χάλυβα με το χέρι μας το βούτυρο θα φέρει μία μικρή αντίδραση λόγο του μηχανισμού της συνάφειας που έχει με τον χάλυβα, και μετά δεν θα αντέξει το τράβηγμα και θα αφήσει το σίδερο να βγει έξω από το βούτυρο.
Τι θέλω να πω.
Δεν φτάνει να έχουμε έναν ισχυρό ράβδο από χάλυβα. Πρέπει και το άλλο υλικό που αγκαλιάζει τον χάλυβα να είναι αρκετά δυνατό ώστε με το μηχανισμό της συνάφειας να το συγκρατήσει μέσα του. Αν δεν είναι αρκετά δυνατό, και δέκα ράβδους να έχουμε τοποθετήσει μέσα στο βούτυρο αυτό δεν θα γίνει ποτέ πιο δυνατό.
Δηλαδή το ταγκό θέλει δύο. Ο χάλυβας είναι πολύ πιο ισχυρός από το σκυρόδεμα, και δεν συνεργάζονται τόσο ώστε οι εφελκυστικές ικανότητες του χάλυβα να εξαντληθούν 100% Αυτό για μένα λέγετε ανεπάρκεια ορθού σχεδιασμού στον σημερινό σύγχρονο αντισεισμικό σχεδιασμό, και σπατάλη χάλυβα που ανεβάζει το κόστος χωρίς όφελος.
Λύση του προβλήματος....η ευρεσιτεχνία χρησιμοποιεί άλλο μηχανισμό, τον μηχανισμό της προέντασης ο οποίος δεν χρειάζεται την συνάφεια. Ο μηχανισμός της προέντασης εξασκεί μόνο προκαταβολικές θλιπτικές δυνάμεις κόντρα στις τυχόν εφελκυστικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στον σεισμό στα άκρα των επιμήκη υποστυλωμάτων τις οποίες το σκυρόδεμα έχει τις προδιαγραφές να παραλάβει άνετα. - Αν κάνουμε τραμπάλα πάνω στην χαλύβδινη ράβδο που καθόμαστε υπάρχει κάποια ισορροπία διότι το υπομόχλιο είναι στο κέντρο της χαλύβδινης ράβδου. Αν κατανέμουμε την φορά των δυνάμεων που δημιουργούνται στην τραμπάλα θα δούμε ότι η ράβδος στο σημείο του υπομοχλίου δέχεται δύο ροπές, η μία δεξιόστροφη και η άλλη αριστερόστροφη. Αυτές οι αντίρροπες στροφές ροπών πάνω στην ράβδο χωρίζονται σε δεξιές και αριστερές ακριβώς πάνω από το υπομόχλιο και δημιουργούν ένα μηχανισμό πολύ μεγάλων εφελκυστικών τάσεων. Οπότε η μεγαλύτερη καταπόνηση της ράβδου δημιουργείτε πάνω από το υπομόχλιο, και λέγετε μηχανισμός.
Αν όμως αντί της τραμπάλας έχουμε έναν μοχλό σαν αυτόν που ξεκολλάμε η σηκώνουμε πάρα πολύ βαριές πέτρες, στον οποίον η θέση του υπομοχλίου είναι κοντά στο άκρο του βάρους που σηκώνουμε θα παρατηρήσουμε ότι με μία μικρή δύναμη στο άλλο άκρο του σηκώνουμε πολλαπλά φορτία. Τι παρατηρούμε εδώ... ότι με μία μικρή δεξιόστροφη ροπή λόγο της θέσης του υπομοχλίου δημιουργείτε μία πολύ πιο ισχυρή αριστερόστροφη ροπή στο άλλο άκρο της ράβδου.
Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας τι ανάφερα πριν για την συνάφεια χάλυβα - σκυροδέματος και τι ανάφερα για τον μηχανισμό του μοχλού για πέτρες, και πάμε τώρα να εξετάσουμε βάση αυτών που ανέφερα τον μηχανισμό των υποστυλωμάτων στις κατασκευές.
Τα καθ ύψος υποστυλώματα του φέροντα οργανισμού μιας πολυώροφης κατοικίας εκτείνονται από την βάση της κατασκευής μέχρι το δώμα. Η βάση κάθε υποστυλώματος είναι εγκλωβισμένη μέσα στα θεμέλια του εδάφους ή των πετρωμάτων.
Ένα μέτρο πάνω από την βάση στον κορμό του υποστυλώματος έχουμε πάντα αστοχίες σοβαρές και εξηγώ γιατί συμβαίνει αυτό. Η βάση της κολόνας είναι εγκλωβισμένη μέσα στα θεμέλια οπότε ο κορμός του υποστυλώματος κοντά στην βάση έχει μηδενική ελαστικότητα. Από την άλλη οι πάνω όροφοι έχουν πολύ μεγάλη ελαστικότητα. Λόγο αυτής της αναπόφευκτης διαφοράς ελαστικότητας και μη ελαστικότητας πάνω στον κορμό του ιδίου υποστυλώματος δημιουργείτε μηχανισμός υποστυλώματος ( υπομόχλιο ) ένα μέτρο πάνω από την βάση.
Οπότε το υποστύλωμα σε έναν σεισμό συγκεντρώνει τις πιο πολλές καταπονήσεις ένα μέτρο πάνω από την βάση.
Δηλαδή το κάθε ένα υποστύλωμα του φέροντα στον σεισμό μετατρέπετε σε έναν μοχλό για πέτρες με το υπομόχλιο να βρίσκετε πλησίον της βάσης. Αφού το υπομόχλιο διαχωρίζει τις ροπές σε δεξιές και αριστερές, στο υποστύλωμα της κατασκευής συμβαίνει το ίδιο. Δηλαδή από τον μηχανισμό του υποστυλώματος ισογείου προς την βάση έχουμε αντίθετης φοράς εφελκυστικές τάσεις από ότι έχουμε από τον μηχανισμό και πάνω.
Φτάσαμε στο κομβικό σημείο να καταλάβετε γιατί σπάνε πάντα τα υποστυλώματα του ισογείου σε αυτό το σημείο.
Από τον μηχανισμό προς την βάση έχουμε ένα με δύο μέτρα μήκους χάλυβα πακτωμένο μέσο συνάφειας με το σκυρόδεμα, να τραβάει προς τα κάτω,...κόντρα στο άλλο μέρος του χάλυβα που εκτείνεται από τον μηχανισμό του υποστυλώματος και πάνω μέχρι το δώμα και τραβάει προς τα πάνω. Δηλαδή είναι σαν να έχουμε έναν άνθρωπο να τραβά ένα σκοινί από την μία κόντρα σε είκοσι άλλους από την άλλη μεριά του σκοινιού. Δηλαδή η σινάφια από τον μηχανισμό του υποστυλώματος προς την βάση έχει πολύ μικρή δυναμική αντίσταση συγκρίνοντας αυτή με την άλλη πλευρά δυναμικής του υποστυλώματος.
Για αυτό τον λόγο σπάνε τα υποστυλώματα εκεί, και ο χάλυβας είναι πάντα τραβηγμένος σαν γκαστρωμένος και ποτέ κομμένος. Η διαφορά δυναμικού των των δύο υλικών καταστρέφει εύκολα την συνάφεια αφενός και η διαφορά δυναμικού που εφαρμόζει το υπομόχλιο στις δύο πλευρές αποτελειώνει την αντίδραση του υποστυλώματος.
Όταν σπάσουν τα υποστυλώματα του ισογείου τι να την κάνουμε την ελαστικότητα των πάνω ορόφων?
Ξέρετε διαμερίσματα να μπορούν να πετάνε στον αέρα?
Λύση
Με την πατέντα δεν υπάρχει ούτε διαφορά δυναμικού, διότι η πάκτωση εκτείνεται στα βάθη της γεώτρησης ούτε μηχανισμός δημιουργείται γιατί αντιδρά ο ελεύθερος τένοντας στον μηχανισμό του υποστυλώματος και σταματά την παραμόρφωσή του.
Διαβάστε και την άκρος επιστημονική ανάρτηση 78 στο πάρα κάτω link για την συνάφεια που έγραψα, μελετήστε και εκεί τα ερωτήματα που θέτω, θυμηθείτε και τι είπα για την παραμόρφωση των κόμβων και πως την σταματά η ευρεσιτεχνία και τα συμπεράσματα δικά σας. http://www.emichanikos.gr/showthread.ph ... E%B1/page4
- Υποθέστε ότι τοποθετούμε ένα ράβδο από χάλυβα μέσα στο βούτυρο.
Ο seismic και το αντισεισμικό