-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Προς τι το μαθημα Πασοκισμου ομως..
Κανένα μάθημα πασοκισμού. Απλή υπόδειξη που παρέλειψες να συμπεριλάβεις τη δικτατορία Μεταξά στις αιτίες της σημερινής κρίσης συν το κραχ του '30.
Καμια φορα σε θεματα που ισως γνωριζουμε ελλειπως καλο ειναι να βλεπουμε και αλλες οπτικες πριν πεταξουμε την αποψαρα μας
Αφήνω εσένα που γνωρίζεις απόλυτα το θέμα να συνεχίσεις την επιστημονική σύνδεση πασοκ και καπιταλισμού...
Μετα το θεμα με τα καθαροτερα νερα των ιδιωτικων απο τις ανοιχτες παραλιες πιανεις και παλι επιπεδα ινφινιτυ ομως, συγχαρητηρια..
Δεν ειπα οτι γνωριζω απολυτα το θεμα αλλα τουλαχιστον δεν μπαινω σε καθε θεμα που ακουσα-εμαθα-μου ειπαν για να δηλωσω παρουσια..
-
Μετα το θεμα με τα καθαροτερα νερα των ιδιωτικων απο τις ανοιχτες παραλιες
Ρε συ παίρνεις ναρκωτικά;
Εγώ είπα ότι οι denplironistas είναι πούσιζ (=αδερφές, τσάμπα μάγκες) που πάνε σε πλαζ του ΕΟΤ να κάνουν την τρίχα τριχιά και στην παραλιακή (που είναι σοβαρό και εκτεταμένο το πρόβλημα) όχι μόνο κάνουν κοτ κοτ κοτ αλλά θα πάνε σαν καλοί πελάτες να τα σκάσουν.Στα του θέματος εδώ να σου πω απλά ότι έχεις μπερδέψει το ρούβλι με τη Ντούβλη.
Αν ο Τσοζατζό (τυχαίο παράδειγμα) είχε φτιάξει καμιά φάμπρικα που δούλευαν ανήλικα από τη Λάρισα και γυναίκες από τα Τρίκαλα τον οποίο κόσμο τάιζε με μισή δραχμή, τότε ΝΑΙ το πρόβλημα της Ελλάδας θα είχε κάποια σχέση με τον καπιταλισμό.
Όμως εδώ άπαντες οι Άκηδες, Βουλγαράκηδες, Σκατάκηδες κλπ πλούτισαν μέσω μιας απλής (αλλά πολύ αποτελεσματικής) περίπτωσης διαφθοράς. Σου δίνω 10, τσεπώνω 100, δανειζόμαστε 150 που θα τα πληρώσουν οι επόμενοι.
Αυτό που λέει -ορθώς- η συντρόφισσα Αλέκα είναι ότι η καπιταλιστική γιούνιον ευθύνεται για την κρίση. Αυτό είναι σωστό υπό την έννοια ότι η κρίση είναι κρίση της Ε.Ε κατά κύριο λόγο (όπου απλά ξεβρακώνονται οι τριτοτέταρτοι ανύπαρκτοι τύπου Ελλάδα).
Ουδεμία σχέση έχει όμως η γιούνιον στο αν κάποιος τσέπωνε την επιδότηση για τον χ,ψ,ω -παραγωγικό- λόγο και μετά ξηγιόταν μπραζιλέρο. -
Μετα το θεμα με τα καθαροτερα νερα των ιδιωτικων απο τις ανοιχτες παραλιες
Ρε συ παίρνεις ναρκωτικά;
Εγώ είπα ότι οι denplironistas είναι πούσιζ (=αδερφές, τσάμπα μάγκες) που πάνε σε πλαζ του ΕΟΤ να κάνουν την τρίχα τριχιά και στην παραλιακή (που είναι σοβαρό και εκτεταμένο το πρόβλημα) όχι μόνο κάνουν κοτ κοτ κοτ αλλά θα πάνε σαν καλοί πελάτες να τα σκάσουν.Στα του θέματος εδώ να σου πω απλά ότι έχεις μπερδέψει το ρούβλι με τη Ντούβλη.
Αν ο Τσοζατζό (τυχαίο παράδειγμα) είχε φτιάξει καμιά φάμπρικα που δούλευαν ανήλικα από τη Λάρισα και γυναίκες από τα Τρίκαλα τον οποίο κόσμο τάιζε με μισή δραχμή, τότε ΝΑΙ το πρόβλημα της Ελλάδας θα είχε κάποια σχέση με τον καπιταλισμό.
Όμως εδώ άπαντες οι Άκηδες, Βουλγαράκηδες, Σκατάκηδες κλπ πλούτισαν μέσω μιας απλής (αλλά πολύ αποτελεσματικής) περίπτωσης διαφθοράς. Σου δίνω 10, τσεπώνω 100, δανειζόμαστε 150 που θα τα πληρώσουν οι επόμενοι.
Αυτό που λέει -ορθώς- η συντρόφισσα Αλέκα είναι ότι η καπιταλιστική γιούνιον ευθύνεται για την κρίση. Αυτό είναι σωστό υπό την έννοια ότι η κρίση είναι κρίση της Ε.Ε κατά κύριο λόγο (όπου απλά ξεβρακώνονται οι τριτοτέταρτοι ανύπαρκτοι τύπου Ελλάδα).
Ουδεμία σχέση έχει όμως η γιούνιον στο αν κάποιος τσέπωνε την επιδότηση για τον χ,ψ,ω -παραγωγικό- λόγο και μετά ξηγιόταν μπραζιλέρο.Eλα ρε Μαιμο ασε τις εξηγησεις επι εξηγησεων..Μη παραθεσω τη μπαρουφα περι νερων
Το οτι επι Τσοχατζο η Ελληνικη οικονομια ηδη αντιμετωπιζε σοβαρα προβληματα το ξερουμε ή ερχομασταν απο μια περιοδο ανθησης?Το οτι ουδεποτε την τελευταια 60ετια δημιουργηθηκε μια σοβαρη βιομηχανικη βαση(ενω υπηρχαν οι προοπτικες ΤΟΤΕ) λογω ανεπαρκων το λιγοτερο πολιτικων?Το οτι η οικονομια της Ελλαδας θα μπορουσε αν ειχε δημιουργησει τις ''χρυσες'' οπως λετε δεκαετιες καποια θεμελια σε εναν παραγωγικο κλαδο σημερα να ξεφυγει λιγο πιο ευκολα απο τον βουρκο?
Σε αυτα που ειπα δεν κατηγορησα τον καπιταλισμο αλλα τις εδω πολιτικες οι οποιες ακομα και οταν ο καπιταλισμος μπορουσε μεσα απο κοινωνικα κρατη,αξιοπρεπη μεροκαματα και αλλα τετοια αναχρονιστικα να ταισει ολο το κοσμο εδω πεταγαν χαρταετο και ζουσαν απο τα εμβασματα..Το 80 ηταν πλεον αργα-στην υπολοιπη Ευρωπη ηδη ειχαν αρχισει τις περικοπες ζητηση δεν υπηρχε και εμεις βασιζομασταν στο εισαγωμενο χρημα.
Και για να τελειωνει το θεατρο του παραλογου.Λεω το εξης απλο.Αν η οικονομια ειχε θεσει στερεες βασεις τοτε που μπορουσε(οχι τη δεκαετια του 80)πολλα απο αυτα που ζουμε σημερα θα τα ζουσαμε σε μικροτερο βαθμο..
Πασοκοφρουρος και υμνητης του ''καλου και τιμιου'' καπιταλισμου.
-
[Μη παραθεσω τη μπαρουφα περι νερων
Κόψε τα ναρκωτικά #1. Παράθεσε οτιδήποτε έχει το όνομα μου από πάνω. Θα σου πάρει λίγο χρόνο να κάνεις το ματσάρισμα αλλά σου έχω εμπιστοσύνη.
Το οτι ουδεποτε την τελευταια 60ετια δημιουργηθηκε μια σοβαρη βιομηχανικη βαση
Κόψε τα ναρκωτικά #2. Η χώρα βγήκε από Β'.ΠΠ και εμφύλιο εντελώς κατεστραμμένη. Ποιά υποδομή υπήρχε;
Το πρόβλημα που αναφέρω έχει να κάνει με το ότι οποιαδήποτε υποτυπώδης βιομηχανική δραστηριότητα υπήρχε αρχές της δεκαετίες του '80, πήγε για βρούβρες λόγω πολιτικού συστήματος.Και για να τελειωνει το θεατρο του παραλογου.Λεω το εξης απλο
[/quote] Μάλλον ρώτα το εξής απλό:
πόσα εργοστάσια έκλεισαν μέσα στις δεκαετίες '80 και '90;Περαστικά.
-
Δεν ξέρω αν βλέπετε ΣΚΑΙ τώρα.
Ο Πορδοσάλτε στο δελτίο πάντως ήταν υπέρ των ταξιτζήδων...
Εγώ έλεγα για τους Νέους Φακέλους και τη συνέντευξη Βενιζέλου.
Ό,τι να 'ναι είπε πάλι.
-
Για περάστε, για περάστε, με 10 ψήφους ένας διορισμός. Με 100 μια επιδοτησούλα και με 1000+ premium πακέτο με bonus ατιμωρησία καθώς ό,τι και να κάνεις θα καθαρίσει για σένα το κόμμα.
+να απολυθούν όλοι οι ΔΥ [ Panosss ]
Οι απολύσεις είναι λάθος από άπειρες απόψεις, ειδικά τη δεδομένη περίοδο. Αλλά η μείωση-εξορθολογισμός αποδοχών επιβάλλεται. Γιατί αν εσένα και εμένα elteo μας πηδήξουν στους φόρους για να μπορεί να παίρνει το κάθε κομματόσκυλο τα χιλιάρικα που του ταξε ο Γκρούεζας για να κάθεται ή απλά να είναι υπεράριθμος, τότε τα αστεία στον Panossss δεν θα βοηθούν και πολύ. Δεν βρίσκεις;
Πριν, που είχαμε λεφτά, οι απολύσεις 'ήταν λάθος', αφού 'είχαμε λεφτά', οπότε κάναμε προσλήψεις.
Τώρα που 'δεν έχουμε λεφτά', που ο 'εργοδότης τους' χρεοκόπησε, το βρίσκεις λογικό να μας φοροπηδάει αντί να τους απολύσει;
Και πότε είναι σωστές οι απολύσεις στο δημόσιο; Ποτέ; Αν μπεις, μπήκες; Δεν βγαίνεις ποτέ και με τίποτα;Κι επειδή θα πείτε ότι οι απολύσεις στο δημόσιο θα μειώσουν τη ρευστότητα στην αγορά, θα σας ρωτήσω: τι νόημα έχει τέτοιου είδους ρευστότητα που προέρχεται από το φοροπήδημα που μας κάνουν; Έρχονται, μας πηδάνε, μας παίρνουν 10 και μας επιστρέφουν 1 μέσω της κατανάλωσης των δυ κι εμείς λέμε 'ζήτω πηδήξτε μας κι άλλο να γίνει το ένα, ενάμισι ';
Και στο κάτω κάτω, αν θες οπωσδήποτε να καταναλώσεις δημόσιο χρήμα, δώστα στους φτωχούς (δυστυχώς είναι πάρα πολλοί και συνεχώς αυξάνονται) κι ΟΧΙ σε μισθούς δήθεν εργαζομένων. Αυτοί (οι φτωχοί εννοώ) θα χαλάσουν τα χρήματά τους στην εγχώρια αγορά για να καταναλώσουν ελληνικά προιόντα κι όχι για λακόστ και ταξιδάκια στο εξωτερικό. -
Ο χρήστης Govus έγραψε:
@Govus
Θα το παμε περιπτωσιολογικα; Οκ. Εσεις ειστε 100% καθαροι - που αμφιβαλλω. Σε ποσες επιχειρησεις σαν τη δικη σου αντιστοιχει μια ΙΝΤΡΑΚΟΜ; Ποσες επιχειρησεις απο τις 100 μεγαλυτερες στην ελλαδα δεν κανουν business με το δημοσιο;
Ποσες επιχειρησεις σαν τη δικη σου προμηθευουν το δημοσιο με υλικα (απο μελανια, μεχρι pc και αναλωσιμα) σε τραγικες τιμες;
Να μην αμφιβάλλεις καθόλου σε παρακαλώ, άλλωστε απαντώ μόνον επί της γενικότητας που γράφεις ...
Δουλειές με το δημόσιο κάνουν οι '100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα', επειδή προφανώς το δημόσιο είναι ανίκανο να τις κάνει από μόνο του... Αυτό καθιστά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ...κρατικοδίαιτες ;Το οτι ειναι κρατικοδιαιτες δεν προκυπτει απο το γεγονος οτι κανουν δουλειες που το Δημοσιο δεν μπορει να κανει μονο του (αυτο δα ελειπε, να μπορουσε, θα μιλουσαμε για σοβιετ) αλλα απο το γεγονος οτι ο κυκλος εργασιων των εταιρειων βασιζεται στο συντριπτικο μερος του σε κρατικες δουλειες. Οι δε εταιρειες γιγαντωθηκαν απο μεγαλα κρατικα εργα.
Πάμε παρακάτω: με ποια λεφτα κινουνταν τοσο καιρο μικρες ατομικες επιχειρησεις που τωρα κλεινουν; Στην πολη που ζω, υπηρχαν μεχρι προσφατα 3-4 κομμωτηρια σε καθε οικοδομικο τετραγωνο. Αυτο δεν ειναι στρεβλωση; Δεν ζουσαν τοσο καιρο ολοι αυτοι με τα 'δανεικα' λεφτα που μοιραζε ο ΔΤ στους υπαλληλους και μετα διαχεοταν στην αγορα; Δεν βολευοταν μια ολοκληρη ταξη επαγγελματιων με αυτη την κατασταση; Αυτες οι περιπτωσεις nass εντασσονται στο 45 ή στο 55%;
Ο ΔΤ στηρίζει κατ' αποκλειστικότητα την αγορά... Να και μια νέα οικονομική θεωρία ! Η ερώτηση βέβαια είναι, το πώς γίνεται να έχουμε τόσα λουκέτα καθημερινά στα καταστήματα, αφού οι ΔΥ συνεχίζουν να ξοδεύουν τόοοσο πολύ χρήμα...Ισως γιατι ο καθε ΔΥ εχει μεση μειωση 5000 το χρονο, τα οποια κοπηκαν απο καταναλωτικες δαπανες. Φυσικα, συμφωνα με τη δικη σου οικονομικη θεωρια, αυτα τα λεφτα δεν επεφταν στην αγορα, και δεν συντηρουσαν ενα στρεβλο συστημα του ιδιωτικου τομεα. Απορω που πηγαιναν.
Συνεχιζουμε: ποσες επιχειρησεις πηραν λεφτα απο αναπτυξιακα προγραμματα; Ποσες απ αυτες τα χρησιμοποιησαν για αναπτυξη, καινοτομια;
Δεν έπρεπε να πάρουν τίποτε δηλαδή; Και αφού τα πήραν, έλεγξε το ΔΗΜΟΣΙΟ, το πού τα έδωσε και τι απέγιναν (μα τι ρωτάω και 'γω τώρα...) ;Επρεπε. Η ερωτηση ηταν διαφορετικη, και νομιζω γραμματα ξερουμε. ΠΟΣΑ απο αυτα πηγαν σε ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ; Οσον αφορα τον ελεγχο, αυτο που συμβαινει στο φορουμ ειναι αποθανο: για ολες τις παθογενειες του ΔΤ φταιει ο ΔΤ. Για ολες τις παθογενειες του ΙΤ φταιει παλι ο ΔΤ που δεν ελεγξε. Πολυ φοβαμαι βεβαια, οτι με τοσους ελεγχους που απαιτουν οι πιο φιλελευθεροι απο εσας, θα απαιτουνταν ενα και οχι και τοσο φιλελευθερο σε μεγεθος κρατος.
Ποσοι Λαναραδες πηραν επιδοτησεις για να μην κλεισουν τις επιχειρησεις τους και μετα πηγαν Βουλγαρια φεσωνοντας οσους μιλανε ελληνικα;
Άλλο ένα πρόβλημα αυτών που κακοδιαχειρίζοντες δημόσιο χρήμα, το 'πέταξαν' αβασάνιστα (εκτός κι αν οι 'λαναράδες' το 'κλεψαν μόνοι τους ...)βλ. παραπανω
Ποσες ΠΑΕ τρωνε κρατικο χρημα;
Ως άνω (μαζί με το δικαστικό 'σύστημα'...)βλ. παραπανω
Παραδειγματα απειρα οπως βλεπεις.
Συμπεράσματα όμως μηδέν...για να μην κοιταζουμε τον καθρεφτη και λεμε ποσο παιδαραδες ειμαστε, ασε να κρινει κανενας τριτος τα συμπερασματα του καθενος
-
Πασοκοφρουρος και υμνητης του ''καλου και τιμιου'' καπιταλισμου.
αμα σου βγει το ονομα.... οτι και να κανεις δεν αλλαζει.....
Τα φιλαρακια απο τα εξαρχεια να ειναι καλα.... και θα σε ξελασπωσουν καποια μερα...Ελπιζω να δεχεσαι παντως οτι το δολλαριο μεχρι το 75+ ειχε 30 δρχ... οσο και το 53....που το εκανε ο Μαρκεζινης, οτι η Ελλαδα περασε ενα εμφυλιο 5 χρονια που δεν περασε κανενα κρατος της Ευρωπηςκαι ηταν πιο καταστρεπτικος για το κρατος απο οτι η κατοχη.. αντιθετα μαλιστα βοηθειθικαν απο λεφτα της Αμερικης.... μεχρι και κουρεμα στις υποχρεωσεις της Γερμανιας εκαναν μεχρι να ξαναενωθει αλλα οταν αυτο συνεβει.. το 89 ξεχαστικε η υποθεση αυτη....(ισως πρεπει να την θυμησουμε στην υπολοιπη Ευρωπη)
Επεισης το γεγονος οτι δεν αναπτυχθηκαμε οσο νομιζεις εσυ οτι θα επρεπε ειναι αλλου παπα ευαγγελιο, το γεγονος και παλι ειναι οτι μετα το 80 πολλες βιομηχανιες εκλεισαν.... Θα θυμηθω μια μονο που τοτε μαλιστα μεχρι την Κινα ειχε εργοστασια οπως ελεγε... με τους πλαστικους σωληνες 'Πετζετακη' (διεθνη πατεντα) βεβαια ισως δεν εφταιγε και το ΠΑΣΟΚ για αυτο (ελεγαν μαλιστα οτι οταν πεθανε ο ιδρυτης πηραν ολοι οι εργαζομενοι μετοχες...) αλλα βρε αδελφε θα μπορουσαν να τη σωσουν αν ηταν αυτη η κατευθηνση που ειχε η Κυβερνηση απο οτο θυμαμαι ειχε πολλους υπαλληλους και εργατες στη Θηβα που ειχε και εργοστασιο... αλλα βλεπεις ισως δεν ηταν στο Παρεακι του ΠΑΣΟΚ.. -
Ευτυχώς εκεί που ξεριζώθηκε ο καρκίνος του συνδικαλισμού και το Παρεάκι δεν υπήρξε ποτέ, η παραγωγή προσέφερε άπλετες θέσεις εργασίας
ευτυχώς τα κέρδη επανεπενδύονται και δίνονται στο πολλαπλάσιο σε μισθούς:
Ευτυχώς η φορολογία δεν σχετίζεται με την ισοκατανομή του πλούτου
Ευτυχώς η ανάπτυξη είναι για όλους
Εδώ φταίει το ΠΑΣΟΚ, εκεί φταίει ο τάδε, αλλού φταίει ο δείνα, παντού φταίει κάτι διαφορετικό αλλά όλως περιέργως τα αποτελέσματα μοιάζουν
-
Δεν είναι λογικό να μειωθεί το Manufacturing Employment λόγω χρήσης ρομποτ, CNCs και άλλων αντίστοιχων εξελιγμένων μεθόδων παραγωγής ?
Τα ίδια θα έλεγαν και για τους μηχανικούς αργαλειούς το 1760...
Για πες μας και πόσο έχει αυξηθεί το Services Employment... Και το GDP per capita...
-
ε, γιατί άλλωστε περί μεταφοράς εργοστασίων στην Ασία δεν έχει ακούσει κανείς τπτ.
για την αύξηση του εισοδήματος, είναι το κάτω κάτω figure.
-
Ο χρήστης gto250swb έγραψε:
Ερχεται και στο καπακι και ο Αννιβας(τρομαρα του) και γραφει Το πραγμα με την υπερβολικη ελευθερια παραεγινε.
απο το ντουπαϊ ελεος ρε πστ μου ελεος.Παμε παλι..... Πες σε παρακαλω τι σημαινει για εσενα να εισαι ελευθερος γιατι θα με τρελανεις....
Αυτο με την υπερβολικηυ ελευθερια που λεω μεταφραζεται ως.
1)Ο καθενας στην Ελλαδα κανει οτι του γουσταρει επειδη νοιωθει ελευθερος χωρις να τον ενδιαφερει οτι αυτο που κανει εχει επιπτωσεις στον αλλον. Βλεπε ταριφες εχθες, ΔΕΗτζηδες προχθες και γενικοτερα οποτε υπαρχει απεργεια/πορεια.
2)Ο καθενας στην Ελλαδα κανει οτι του γουσταρει επειδη ειναι ελευθερος να το κανει και ποτε μα ποτε δεν υπολογιζει τους νομους που του λενε να μην το κανει γιατι πολυ απλα οι νομοι δεν τηρουντε ακομα και να τον πιασουν. Αρα βαλε και την ανομια στην καταληξη.Οποτε ρε φιλε ολη αυτη η υπερβολικη ελευθερια συμβαλει στην ανομια και στο μπουρδελο που αυτη την στιγμη εχει καταντησει η Ελλαδα. Δεν γουσταρει ο ταριφας το νομοσχεδιο για ανοιγμα του επαγγελματος? Κανει απεργεια πορεια μπλοκαρουν τα παντα σου πηδαει και την δικη σου δουλεια. Ωραια ελευθερια εχεις.
Δεν γουσταρει ο ΔΕΗτζης? Κανει απεργια σου κοβει το ρευμα δεν μπορεις να δουλεψεις.
Δεν γουσταρουν τα συνδικατα? Κανουν απεργια, πορειες, κλεινει ο δρομος δεν μπορεις να δουλεψεις.
Και ολα αυτα στο ονομα της ελευθεριας. Αν λοιπον η ελευθερια αυτων εμποδιζει εμενα η εσενα να δουλεψεις τοτε η δικη σου και η δικη μου ελευθερια που ειναι?Οποτε τελικα μηπως εχουμε καταλαβει διαφορετικα την ελευθερια στην Ελλαδα και αυτο τελικα ειναι υπερβολικο και βλαπτει?
-
ναι ναι, η αύξηση των εισοδημάτων γαμάει και δέρνει:
οι Shannon Spillane και by Arloc Sherman συζητώντας τη δημοσίευση των στοιχείων του Census Bureau
In fact, the number and percentage of people in deep poverty hit a record high in 2009, with the data going back to 1975. Nineteen million people were living in deep poverty in 2009, up 2 million from 2008.
Median incomes of working-age households declined again. Median income dropped 1.3 percent in 2009 for households headed by someone under age 65, continuing a decade-long downward trend. Median income for this group has declined in seven of the last nine years, falling from $60,574 in 2000 (in 2009 dollars) to $58,495 in 2007, and to $55,821 in 2009, a cumulative loss of 7.8 percent over the decade.
-
Ααα, δηλαδή οι πατεράδες μας το 1976 πέρναγαν καλύτερα από εμάς το 2006, σωστά ?
Η ανισοκατανομή από μόνη της, όταν δε συνοδεύεται από δεδομένα για το επίπεδο ζωής, δεν μου λέει τίποτα, εκτός του ό,τι η πουτάνα η κενωνία είναι άδικη. Με άλλα λόγια: προτιμώ να πάρω το 10% ενός συνολικού πλούτου $100 παρά το 50% ενός συνολικού πλούτου $10.
Λοιπόν, ακόμα περιμένω να μου πεις, αν καταργήσουμε το νόμο της αξίας, την υπεραξία και τις εξαγωγές, με τι θα τα αντικαταστήσουμε.
(Ισως με μια κολλεκτίβα όπου μετά το θάνατό των χρηστών τους τα αγαθά επιστρέφονται στην αγκαλιά του κράτους-'πατερούλη' και ο πλούτος δεν κληρονομείται ? Ισως με την ιδανική κομμουνιστική κοινωνία ? Ισως με τη Βαλχάλα ?)
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ααα, δηλαδή οι πατεράδες μας το 1976 πέρναγαν καλύτερα από εμάς το 2006, σωστά ?εξαρτάται από το ποιοι ήταν οι πατεράδες μας και ποιοι είαμσταν εμείς.
Οι δικοί μου, ναι πέρναγαν σαφώς καλύτερα.
Όπως και μερικά εκατομμύρια που έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχιας σ' αυτό το διάστημα.Η ανισοκατανομή από μόνη της, όταν δε συνοδεύεται από δεδομένα για το επίπεδο ζωής, δεν μου λέει τίποτα, εκτός του ό,τι η πουτάνα η κενωνία είναι άδικη. Με άλλα λόγια: προτιμώ να πάρω το 10% ενός συνολικού πλούτου $100 παρά το 50% ενός συνολικού πλούτου $10.
Με μια άυξηση εισοδήματος 10%, εσύ τι λες;
Λοιπόν, ακόμα περιμένω να μου πεις, αν καταργήσουμε το νόμο της αξίας, την υπεραξία και τις εξαγωγές, με τι θα τα αντικαταστήσουμε.
Τώρα, έχω ξεκινήσει να το γράφω.
Στον Μαρξ πήρε μερικές δεκαετίες και κανά 3.000 σελίδες.
Υπολογίζω σε 30 χρόνια θα το έχω γράψει. Στο μεταξύ θα μπορούσες να το διαβάσεις, να δεις κάποιες προτάσεις να τις συζητήσουμε.Εναλλακτικά μπορούμε να συζητήσουμε και τις δικές σου λύσεις επί του προβλήματος, τις οποίες δεν έχεις διατυπώσει ακόμα.
-
Φυσικά και τις έχω διατυπώσει. Εξάλλου εγώ δεν πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό ή και θεμιτό να ζητάμε ριζική αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος, μου αρκεί ένας εξωραϊσμός του στις ακόλουθες γενικές κατευθύνσεις (ενδεικτιά και όχι περιοριστικά):
(α) Μείωση έως και εξαφάνισης του αγγλοσαξωνικού τύπου τραπεζικού-επενδυτικού γκαγκστερισμού (πχ. φόροι στις συναλλαγές και τα bonus)
(β) Εμφαση στην αειφορία και τις ΑΠΕ
(γ) Ναι στο κοινωνικό κράτος, όχι στο κράτος-πατερούλη στυλ ΕΣΣΔ ή και Ελλάδαςδηλ. πράγματα που μπορούν να γίνουν στα πλαίσια του καπιταλισμού (πχ. Σκανδιναβία) και όχι ουτοπικές μη-προτάσεις για τα επόμενα 300 (30 είναι λίγα!) χρόνια... Βασικά αν γυρίζαμε στον προ-Reagan και Thatcher καπιταλισμό θα ήμουν ευχαριστημένος.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Φυσικά και τις έχω διατυπώσει. Εξάλλου εγώ δεν πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό ή και θεμιτό να ζητάμε ριζική αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος, μου αρκεί ένας εξωραϊσμός του στις ακόλουθες γενικές κατευθύνσεις (ενδεικτιά και όχι περιοριστικά):(α) Μείωση έως και εξαφάνισης του αγγλοσαξωνικού τύπου τραπεζικού-επενδυτικού γκαγκστερισμού (πχ. φόροι στις συναλλαγές και τα bonus)
(β) Εμφαση στην αειφορία και τις ΑΠΕ
(γ) Ναι στο κοινωνικό κράτος, όχι στο κράτος-πατερούλη στυλ ΕΣΣΔ ή και Ελλάδαςδηλ. πράγματα που μπορούν να γίνουν στα πλαίσια του καπιταλισμού (πχ. Σκανδιναβία) και όχι ουτοπικές μη-προτάσεις για τα επόμενα 300 (30 είναι λίγα!) χρόνια... Βασικά αν γυρίζαμε στον προ-Reagan και Thatcher καπιταλισμό θα ήμουν ευχαριστημένος.
α) έχεις παρατηρήσει ότι όποιοι προσπάθησαν να το επιβάλλουν, δεν τα κατάφεραν. Είτε γιατί υπήρξε η απειλή ότι θα σηκωθούμε να φύγουμε [και δεν έχεις κανέναν τρόπο να το εμποδίσεις], είτε γιατί στο παιχνίδι 'πως θα δώσετε αμοιβές' με τους τραπεζικούς, το ξέρεις ότι το κράτος είναι χαμένο [θα φορολογήσετε τα bonus; θα δώσουμε κάτι άλλο κ.ο.κ.]
β)=? Αυτό υπάρχει ήδη, αλλά δεν βλέπω να κάνει κάτι
γ) παρατήρησες ελπίζω ότι αυτό απέτυχε μεγαλειωδώς; (δεν αναφέρομαι σε ελλάδα) Όπως επίσης ότι υπάρχει μια ισχυρή ροπή του να μειωθεί αυτό (βλ. ΗΠΑ, Γερμανία, κλπ κλπ κλπ) την οποία πως πιστεύεις ότι κάποιος μπορεί να αντιπαρέλθει;ΓΙατί εγώ να συμφωνήσω και στα 3 (αν και για εμένα τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτά ΔΕΝ αλλάζουν το σκηνικό, όπως δεν το άλλαξαν στις τελευταίες 3 κρίσεις που γίνονται κάθε φορά και πιο επώδυνες).
Γιατί απλώς καθυστερούν -ίσως- λίγο την πορεία ανισοκατανομής, αλλά και πάλι τη συνεχίζουν έως ότου πάλι η μερίδα που 'βλάπτεται' από αυτά θα φτάσει να έχει αρκετή ισχύ ώστε να τα αναιρέσει. -
Σωστός ο nass, συμφωνώ απόλυτα.
Αλλά μετά τίθεται το ερώτημα, αν πάμε προς το σκανδιναβικό καπιταλισμό, πώς ξεφεύγουμε από το θηρίο του κινεζικού καπιταλισμού που τρώει τα πάντα; Μάλλον θα πρέπει και ο κινέζικος καπιταλισμός να σκανδιναβοποιηθεί.
Όπως και να χει θα πρέπει (ότι είναι να γίνει) να γίνει σε όλες τις χώρες ώστε τα κεφάλαια να μην κινούνται προς τις 'κινεζικότερες' χώρες.
Πάντως, εμείς πρώτα απ' όλα θα πρέπει να ανακαλύψουμε τον καπιταλισμό και μετά αποφασίζουμε και για το είδος του. -
off topic
Σου θυμιζω Εντι.Επειδή ξέρω την περιοχή μπορώ να πω με σιγουριά ότι η συγκεκριμένη πλαζ του εοτ είναι το μοναδικό σημείο που μπορείς να μπεις χωρίς να σιχαίνεσαι το νερό όπως στον Αγ. Σπηρίδωνα, την ερωτοσπηλιά, το kahlua κλπ (μιλάμε για Σ/Κ πάντα που γίνεται ο χαμός από κόσμο).
Αν όμως είχα παιδιά και δεν ήθελα να τα ρίξω σε ένα βούρκο τα 5 ευρώ δεν θα ήταν τίποτα.
Προφανως δινοντας 5 Ευρω καποιοι σου καθαριζουν και τα νερα.
/off topicναρκωτικα#2
Η πλειονοτητα των ευρωπαικων χωρων βγηκαν απο τον Β'ΠΠ εντελως κατεστραμμενες.Πολλες μαλιστα περισσοτερο κατεστραμμενες απο την Ελλαδα.Η διαφορα ειναι οτι αυτες βγηκαν το 45' ενω η Ελλαδα επισημα το 53(οταν οι ρυθμοι παραγωγικης δραστηριοτητας ειχααν ξεπερασει τα προπολεμικα επιπεδα).Και εγω σου λεω οτι οι βιομηχανικη δραστηριοτητα πηγαινε για βρουβες εκεινη την εποχη(αρχες δεκαετια 80) ετσι και αλλιως(υποτονικο διεθνες περιβαλλον,μειωση ζητησης απο το εξωτερικο,μειωμενες επενδυσεις,ελλειψη ανταγωνιστικοτητας λογω τεχνολογικης οπισθοδρομισης) αλλα τα τζιμανια εδωαντι να κανουν προσπαθεια στηριξης και εκσυγχρονισμου μεσω οργανισμων οπως ο ΟΑΕ κοιταξαν μονο την διατηρηση της απασχολησης σε πεθαμενες επιχειρησεις(για τους γνωστους λογους) και ολα τα υπολοιπα γνωστα περι δημοσιου τομεα.Αυτο απανταει και στην επομενη ερωτηση σου περι κλεισιματος..Αλλωστε η αποβιομηχανιση απο ποτε ειναι ελληνικο πασοκικο φαινομενο μονο?
αμα σου βγει το ονομα.... οτι και να κανεις δεν αλλαζει.....
Τα φιλαρακια απο τα εξαρχεια να ειναι καλα.... και θα σε ξελασπωσουν καποια μερα...οχι οτι καταλαβα αλλα οκ..
Η υποτιμηση ηταν αναγκαιο μετρο εκεινη την εποχη και σε αυτο βοηθησαν οι σταθερες ισοτιμιες που υπηρχαν ως και το 73 που καταργηθηκε το Bretton woods ενω η καταληξη του εμφυλιου ειχε ενα καλο στην ταχυρυθμη μεγεθυνση διοτι με την ηττα τηα αριστερας τα συνδικατα ηταν μουγγα και οι αυξησεις μισθων αναλογικα ελαχιστες.
Το οτι οι βιομηχανιες εκλεισαν τη δεκαετια του 80 γιατι το επαναλαμβανετε?Ωραια ολοι το ξερουμε.Το θεμα ειναι γιατι εκλεισαν!
-
-edit-
ΔΝΤ, eurogroup, κούρεμα, μνημόμιο ΙΙ, σωθήκαμε!!!