-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Να το χαιρόμαστε το πιο πετυχημένο σύστημα, μην τυχόν και αλλάξει!- Κανείς δεν είπε 'το πιο πετυχημένο σύστημα'... αλλά από άλλα καρααποτυχημένα το προτιμώ
- Εχεις αντίστοιχα στοιχεία για παραλλαγές του συστήματος αυτού, όπως πχ. της Σουηδίας ?
- Πρόταση αλλαγής και μαζί σου...
-
το 'καραποτυχημένα' ας μην το πιάσουμε καλύτερα, γιατί η συζήτηση δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Βασικά δεν πρόκειται να γίνει, για ευνόητους λόγους.
Η Σουηδία δεν αποτελεί σύστημα. Δεν έχει κάποια παραλλαγή συστήματος. Εκτός κι αν μας πεις ότι η σουηδία δεν έχει ούτε εξαγωγές, ούτε εισαγωγές, ούτε προϊόντων, ούτε υλών ούτε κεφαλαίου. Αλλιώς να πιάσουμε και το σύστημα του Μονακό, της Λιβερίας, και άλλα τέτοια...
Τι λύση να σου προτείνω, όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ποια είναι τα προβλήματα;
Ας συμφωνήσουμε στα προβλήματα, και η λύση θα είναι προφανής -
Το μονο λαθος που βλεπω εγω ειναι οτι δεν παρακολουθουσε την πορεια της εταιριας ,γιατι αν την παρακολουθουσε ,θα ειχε διαπιστωσει εγκαιρως οτι ειχε κανει λαθος επιλογη διαχειριστη κ ειτε θα αναλαμβανε ο ιδιος για οσο χρονικο διαστημα χρειαζοταν την διαχειρηση η θα τον αντικαθιστουσε με εναν ικανο κ εντιμο .
-
Δεν χρειάζεται να πιάσουμε καμία συζήτηση για τα καραποτυχημένα συστήματα, αποφάσισαν είτε οι ίδιοι οι λαοί τους ότι δεν τα ήθελαν είτε τα μπασταρδεύουν οι κυβερνήσεις τους μόνες τους. Ο,τι και να πούμε εσύ και γω...
Το πρόβλημα, σύμφωνα με όσα δημοσίευσες, είναι ότι το συγκεκριμένο σύστημα είναι 'πετυχημένο' (ειρωνικά) και, σύμφωνα πάντα με όσα δημοσίευσες, ευννοεί τη συγκέντρωση του πλούτου από ελάχιστους ενώ οι υπόλοιποι (ας πούμε ότι...) πένονται. Για αυτά τα προβλήματα εγώ συμφωνώ. Πες μου λοιπόν, μια και εσύ έθεσες θέμα επιτυχίας, πως θα τα λύσουμε, ποιό σύστημα θα τα λύσει αυτά.
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
αλλο το mark up, αλλο το μεικτο. αλλο αγοραζω 20 και πουλαω 100, κι αλλο 500% μεικτο
500% ΜΕΙΚΤΟ πως θα βγαλεις;
Αν είσαι πολυεθνική κολοσσός και το αθλητικό παπούτσι που κατασκευάζεις στην Κίνα σου κοστίζει 30 ευρω και το πουλάς στο κατάστημά σου σε τιμή λιανικής 180 ευρώ, τόσο θα βγάλεις. Απλά προστίθενται και έξοδα μαρκετινγκ, ΦΠΑ, λειτουργικά, μεταφορικα, οπότε δεν είναι καθαρό κερδος το 500%....
πως το υπολογζεις το 500% ;
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Δεν χρειάζεται να πιάσουμε καμία συζήτηση για τα καραποτυχημένα συστήματα, αποφάσισαν είτε οι ίδιοι οι λαοί τους ότι δεν τα ήθελαν είτε τα μπασταρδεύουν οι κυβερνήσεις τους μόνες τους. Ο,τι και να πούμε εσύ και γω...Το πρόβλημα, σύμφωνα με όσα δημοσίευσες, είναι ότι το συγκεκριμένο σύστημα είναι 'πετυχημένο' (ειρωνικά) και, σύμφωνα πάντα με όσα δημοσίευσες, ευννοεί τη συγκέντρωση του πλούτου από ελάχιστους ενώ οι υπόλοιποι (ας πούμε ότι...) πένονται. Για αυτά τα προβλήματα εγώ συμφωνώ. Πες μου λοιπόν, μια και εσύ έθεσες θέμα επιτυχίας, πως θα τα λύσουμε, ποιό σύστημα θα τα λύσει αυτά.
νόμος της αξίας
υπεραξία
ανεξαρτησία κεφαλαίου
'ελεύθερος ανταγωνισμός'
ιδιοκτησία μέσων παραγωγήςto begin with
-
Αν δεχτούμε ότι αυτά είναι τα προβλήματα, ποιά είναι η λύση δε μας λες... Δε χρειάζεται να συμφωνήσουμε στο ποιά είναι τα προβλήματα, μιλάμε για το δικό σου ορισμό των προβλημάτων και τη δική σου λύση...
Τέλος πάντων, ας το αφήουμε...
-
Ο χρήστης papatzas έγραψε:
αλλο το mark up, αλλο το μεικτο. αλλο αγοραζω 20 και πουλαω 100, κι αλλο 500% μεικτο
Αν είσαι πολυεθνική κολοσσός και το αθλητικό παπούτσι που κατασκευάζεις στην Κίνα σου κοστίζει 30 ευρω και το πουλάς στο κατάστημά σου σε τιμή λιανικής 180 ευρώ, τόσο θα βγάλεις. Απλά προστίθενται και έξοδα μαρκετινγκ, ΦΠΑ, λειτουργικά, μεταφορικα, οπότε δεν είναι καθαρό κερδος το 500%....
Tα νούμερα είναι ενδεικτικά....Αν είναι 500, 470 ή 530% κάθε φορά εξαρτάται, δεν είναι πάντα το ίδιο....
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Αν δεχτούμε ότι αυτά είναι τα προβλήματα, ποιά είναι η λύση δε μας λες... Δε χρειάζεται να συμφωνήσουμε στο ποιά είναι τα προβλήματα, μιλάμε για το δικό σου ορισμό των προβλημάτων και τη δική σου λύση...Τέλος πάντων, ας το αφήουμε...
Η λύση είναι η αναίρεση των προβλημάτων, τι άλλο;
Το πρόβλημα είναι ακριβώς ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να κάτσουμε να βρούμε ποια είναι τα προβλήματα.
ΤΟ να είμαστε 3δις άνθρωποι και να έχουμε 3δις απόψεις, δεν λέει απολύτως τίποτα.Στο κάτω κάτω εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ένας single άνθρωπος που να μπορεί να περιγράψει επί χάρτου ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σύστημα. Οπότε θεωρώ άχρηστο και αστείο να είναι το πρόβλημα σου αν εγώ προσωπικά μπορώ να σου γράψω μια λύση σε χαρτί. ΓΙ αυτό υπάρχουν οι κοινωνίες και οι κοινωνικές διαδικασίες.
Αλλιώς στο σκεπτικό του καθενός θα βρίσκουμε κι από ένα ελάττωμα και θα κοιμόμαστε ήσυχοι ότι δεν υπάρχει λύση.
Κάτι το οποίο βέβαια όλως περιέργως βολεύει μερικούς και άλλους όχι. Αλλά γι' αυτό χεστήκαμε.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Αν δεχτούμε ότι αυτά είναι τα προβλήματα, ποιά είναι η λύση δε μας λες... Δε χρειάζεται να συμφωνήσουμε στο ποιά είναι τα προβλήματα, μιλάμε για το δικό σου ορισμό των προβλημάτων και τη δική σου λύση...
Τέλος πάντων, ας το αφήουμε...
Η λύση είναι η αναίρεση των προβλημάτων, τι άλλο;
Ταυτολογείς και υπεκφεύγεις αγαπητέ...
Αυτό που περιμένω να μου πεις είναι ποιό υπάρχον ή προτεινόμενο οικονομικό-πολιτικό-κοινωνικό σύστημα λύνει τα προβλήματα του καπιταλισμού χωρίς να δημιουργεί άλλα, χειρότερα (όπως απεδείχθη ότι έκανε ο αλα ΕΣΣΔ σοσιαλισμός).Το πρόβλημα είναι ακριβώς ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να κάτσουμε να βρούμε ποια είναι τα προβλήματα.
To ζητούμενο είναι το να να υπάρχει πρόταση λύσης τους.
ΤΟ να είμαστε 3δις άνθρωποι και να έχουμε 3δις απόψεις, δεν λέει απολύτως τίποτα.
Το λένε 'δημοκρατία'.
Στο κάτω κάτω εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ένας single άνθρωπος που να μπορεί να περιγράψει επί χάρτου ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σύστημα. Οπότε θεωρώ άχρηστο και αστείο να είναι το πρόβλημα σου αν εγώ προσωπικά μπορώ να σου γράψω μια λύση σε χαρτί. ΓΙ αυτό υπάρχουν οι κοινωνίες και οι κοινωνικές διαδικασίες.
Το πρόβλημά μου (ως προς την παρούσα συζήτηση) είναι ότι, ενώ καταδικάζεις το υπάρχον σύστημα, και παρότι συμφωνούμε για κάποια από τα προβλήματά του, δεν έχεις να προτείνεις τίποτα να το αντικαταστήσει. Ούτε καν τα 'τροποποιημένος καπιταλισμός αλα Σουηδία' (λογικό) ή 'τροποποιημένος σοσιαλισμός αλα Κίνα' (επίσης). Και άρα ότι πρόκειται απλά περί γκρίνιας = χάσιμο χρόνου.
Οσο για τις κοινωνικές διαδικασίες, όσες φορές αφέθηκαν ελεύθερες κατέληξαν στον καπιταλισμό
Αλλιώς στο σκεπτικό του καθενός θα βρίσκουμε κι από ένα ελάττωμα και θα κοιμόμαστε ήσυχοι ότι δεν υπάρχει λύση.
Ηδη σου ανέφερα 2 προτάσεις. Και το να μείνουμε εκεί που είμαστε και να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια μας να βελτιώσουμε το υπάρχον σύστημα, αντί απλά να το καταγγέλουμε είναι μια τρίτη. Λύσεις υπάρχουν.
Κάτι το οποίο βέβαια όλως περιέργως βολεύει μερικούς και άλλους όχι. Αλλά γι' αυτό χεστήκαμε.
Ποιοί ?
Τέλος πάντων, όπως σου είπα ...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
[>ΤΟ να είμαστε 3δις άνθρωποι και να έχουμε 3δις απόψεις, δεν λέει απολύτως τίποτα.Το λένε 'δημοκρατία'.
Αυτό μπορεί να είναι κατά το όνομα δημοκρατία , αλλά στην ουσία είναι αχταρμάς.
Ασε δε που αν τα 3δις αποτελούνταν αποκλειστικά από Έλληνες θα είχαμε 4δις απόψειςΤο πρόβλημα είναι οτι στα 3δις ανθρώπων , επιβάλλεται η άποψη και τα συμφέροντα μιας πολύ μικρής ομάδας με αποτέλεσμα , ολοι οι υπόλοιποι (περί τα 2,98δις) να εργάζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο -ανάλογα με τη θέση τους στην πυραμίδα- για αυτήν την ομάδα έναντι πινακίου φακής.
-
Γιατί δεν υπάρχει λύση;
Γιατί θα πρέπει να πάμε στα άκρα; Είτε κομμουνισμός αλλά Σοβιέτ άρα κλειστά σύνορα και όχι ανάπτυξη είτε άκρατος καπιταλισμός άρα συγκέντρωση του πλούτου στο 0,1%;
Ενδιάμεσα συστήματα δεν υπάρχουν;
Γιατί θα πρέπει να ανταγωνιστούμε μια επιθετική εξαγωγικά χώρα, όπως η Κίνα που έχει πολύ χαμηλούς μισθούς ή μια εξελιγμένη όπως η Γερμανία που δεν την φτάνουμε σε τεχνολογία και δομές και οργάνωση;
Θα μπορούσε να υπάρχει η ελεύθερη αγορά ώστε να υπάρχει εξέλιξη αλλά υπό όρους όσον αφορά την ποιότητα των προιόντων, την ρύπανση του περιβάλλοντος, το ελάχιστο ύψος αμοιβών των εργαζομένων, το ποσοστό κέρδους της επιχείρησης κ.λ.π.
Όπως θα μπορούσαν να υπάρχουν και κοινωνικές παροχές όπως υγεία, παιδεία κ.λ.π.
Αλλά για όλα αυτά μάλλον χάσαμε το τρένο και τώρα μπήκαμε πλέον στο Ευρώ!!!!
Τώρα μας ρίξανε στο γήπεδο με τους NBA και εμείς δεν κάναμε ούτε μια προπόνηση, όταν μας έλεγαν να προπονηθούμε εμείς κάναμε σκασιαρχείο για καφέ. Γι' αυτό τώρα μας ρίχνουν τα καλάθια βροχή και μας κάνουν και πλάκα από πάνω...
Τι κάνεις τώρα;
Ή κάθεσαι και την τρώς ελπίζοντας να μάθεις την ώρα του αγώνα όσα δεν έμαθες τόσα χρόνια πρίν και να νικήσεις τους ΝΒΑ, άντε σου δίνουν και μερικά λεπτά προβάδισμα για να συνεχιστεί το παιχνίδι και η πλάκα (Τρώικα).
Ή ζητάς τάιμ άουτ παραδέχεσαι την ήτα σου και βγαίνεις από τον αγωνιστικό χώρο (Χρεοκωπία).
Ή ζητάς αναβολή του αγώνα για την επόμενη σεζόν και πλακώνεσαι στην προπόνηση ( )
Διαλέγετε και παίρνετε... -
Ο χρήστης nass έγραψε:
ΤΟ να είμαστε 3δις άνθρωποι και να έχουμε 3δις απόψεις, δεν λέει απολύτως τίποτα.
Το λένε 'δημοκρατία'.
Όχι nass.
Δημοκρατία είναι το να βγαίνει κάτι από κοινού. Εϊναι ότι λύσεις βγαίνουν μέσα από κοινωνικές διαδικασίες επί εντοπισμένων προβληάτων.
Το να έχει καθένας μια άποψη ούτε δημοκρατία είναι ούτε τπτ. Είναι απλώς το να έχει καθείς την άποψή του.Το πρόβλημά μου (ως προς την παρούσα συζήτηση) είναι ότι, ενώ καταδικάζεις το υπάρχον σύστημα, και παρότι συμφωνούμε για κάποια από τα προβλήματά του, δεν έχεις να προτείνεις τίποτα να το αντικαταστήσει. Ούτε καν τα 'τροποποιημένος καπιταλισμός αλα Σουηδία' (λογικό) ή 'τροποποιημένος σοσιαλισμός αλα Κίνα' (επίσης). Και άρα ότι πρόκειται απλά περί γκρίνιας = χάσιμο χρόνου.
Σαν να μου λες ότι αν εμένα μου έδιναν ένα αμάξι που κατανάλωνε 40lt, έβγαζε άκαυστη και έπιανε max 50km/h, ρετάριζε και όλα τα σκάτα τέσπα, εγώ θα έπρεπε να σου σου φέρω μηχανολογικό σχέδιο κινητήρα γιατί αλλιώς 'γκρίνια χάσιμο χρόνου'.
Το να μου λες 'ωραία γράψε ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σύστημα, αλλιώς απλώς γκρινιάζεις' είναι η ευκολότερη υπεκφυγή.
Εγώ λέω ότι αυτά τα 1.2.3.4. ζητήματα πρέπει να αναιρεθούν γιατί αλλιώς δεν υπάρχει λύση.
Πως θα αναιρεθούν; Να κάτσουμε όλοι να τη βρούμε την άκρη (αυτό λέγεται κοινωνική διαδικασία)ΑΛΛΑ
εσύ αυτός ο τρίτος, ΔΕΝ συμφωνείτε ότι αυτά είναι τα προβλήματα.
Εγώ μόνος μου ΔΕΝ μπορώ να βρω λύση, όπως και ΚΑΝΕΝΑΣ άνθρωπος στο κόσμο ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ δεν μπορεί να βρει λύση τέτοιου επιπέδουΗδη σου ανέφερα 2 προτάσεις. Και το να μείνουμε εκεί που είμαστε και να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια μας να βελτιώσουμε το υπάρχον σύστημα, αντί απλά να το καταγγέλλουμε είναι μια τρίτη. Λύσεις υπάρχουν.
Με τη ίδια λογική κι εγώ σου λέω ότι οι λύσεις σου δεν υπάρχουν, γιατί το pattern των διαγραμμάτων που σου παρέθεσα είναι αποτέλσμα εγγενών χαρακτηριστικών. Όσο δεν αλλάζεις αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν αλλάζεις τίποτα.
Οπότε κι εσύ μια γκρίνια είσαι και από λύσεις τίποτε. 0 εις το πηλίκο.Δεν είναι θέμα καταγγελίας όπως συνδικαλιστικά σε βολεύει. Εϊναι θέμα του τι καταλαβαίνει καθένας ως πρόβλημα.
Εσύ καταλαβαίνεις εκείνα, εγώ αυτά. Αυτό είναι το θέμα.Κάτι το οποίο βέβαια όλως περιέργως βολεύει μερικούς και άλλους όχι. Αλλά γι' αυτό χεστήκαμε.
Ποιοί ?
το 10%
Τέλος πάντων, όπως σου είπα ...
καληνύχτα
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Όσο αυξάνεται η ανεργία και χειροτερεύουν οι τραπεζικές πιστώσεις, τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα για τις επενδύσεις.
...
Τα σημάδια δείχνουν ότι αυτό έχει αρχίσει πλέον να γίνεται αντιληπτό στη χώρα μας”.Πηγή ? [Mod]
Αβεβαιότητας, φόβου, κλπ...
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Tα νούμερα είναι ενδεικτικά....Αν είναι 500, 470 ή 530% κάθε φορά εξαρτάται, δεν είναι πάντα το ίδιο....
το μεικτο πως υπολογιζεις για οσο βγαινει
-
Για τους αγγλομαθείς...
IRISH BAILOUT…
It is a slow day in a damp little Irish town. The rain is beating down and the streets are deserted. Times are tough, everybody is in debt, and everybody lives on credit. On this particular day a rich German tourist is driving through the town, stops at the local hotel and lays a €100 note on the desk, telling the hotel owner he wants to inspect the rooms upstairs in order to pick one to spend the night.
The owner gives him some keys and, as soon as the visitor has walked upstairs, the hotelier grabs the €100 note and runs next door to pay his debt to the butcher. The butcher takes the €100 note and runs down the street to repay his debt to the pig farmer. The pig farmer takes the €100 note and heads off to pay his bill at the supplier of feed and fuel.
The guy at the Farmers’ Co-op takes the €100 note and runs to pay his drinks bill at the pub. The publican slips the money along to the local prostitute drinking at the bar, who has also been facing hard times and has had to offer him “services” on credit. The hooker then rushes to the hotel and pays off her room bill to the hotel owner with the €100 note. The hotel proprietor then places the €100 note back on the counter so the rich traveler will not suspect anything. At that moment the traveler comes down the stairs, picks up the €100 note, states that the rooms are not satisfactory, pockets the money, and leaves town. No one produced anything. No one earned anything. However, the whole town is now out of debt and looking to the future with a lot more optimism. And that, Ladies and Gentlemen, is how the bailout package works.
-
Ο χρήστης tryphon έγραψε:
Για τους αγγλομαθείς...IRISH BAILOUT…
..................
Είχε περάσει σίγουρα και από την Ελλάδα πρώτα ο Γερμανός.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Αυτο εννοω,δεν επρεπε να υπαρχει μεσαζοντας - διαχειριστης...,και επουδενι δεν μπλεκεις με τραπεζες...
To μοντέλο 'τρέχω την επιχείρησή μου μόνος μου (άντε και με σύζυγο+παιδιά) με ό,τι λεφτά έχω στον κουμπαρά μου' είναι κατάλληλο μόνο για ψιλικατζίδικα.
Ο Ωνασης πχ ηταν ψιλικατζης,που ειχε 100% τον ελεγχο των επιχειρησεων του,και των ανθρωπων του?
Αν κοιμοταν το βραδυ ειναι αλλη ιστορια...Το μοντελο ειμαι επιχειρηματιας,βγαζω 10 ξοδευω ή επενδυω 110,και γι αυτο παιρνω ανοιχτα δανεια,μας απεδειξε περιτρανα οτι ειναι αποτυχημενο.-
-
Μόνιμα μέτρα από τα τέλη Μαρτίου «βλέπει» η Κομισιόν
Πωλούνται φέτος ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διόδια ΕγνατίαςΣε πενταετές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, αναφέρεται η Κομισιόν στη νέα της έκθεση για το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το απόγευμα.
-
Αναρωτιόμουν αν θα έμεναν οι βορειοελλαδίτες χωρίς την χαρά του ιδιωτικού αυτοκινητόδρομου
Τα πράγματα δείχνουν τελείως σκούρα καθώς η Μερκελ πιέζει να εγγραφεί το πρόγραμμα λιτότητας στο ελληνικό σύνταγμα
Πηγή: Sofokleous 10
«Ταφόπλακα» στις προσδοκίες της κυβέρνησης για οριστικό τέλος του ελληνικού δράματος μέσα στον Μάρτιο έβαλε η Άνγκελα Μέρκελ στις συνομιλίες της με τον Πρωθυπουργό στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “S10” διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι οι ευνοϊκές αποφάσεις για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ληφθούν μόνο όταν ψηφισθεί από τη Βουλή το σχέδιο βαριάς λιτότητας(πόσο πιο βαριά πια) μέχρι και το 2014.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Μέρκελ ξεκαθάρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι στις δύο Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου το μόνο που μπορεί να περιμένει είναι η επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ και μια μείωση του επιτοκίου δανεισμού, κατά 1-1,5%. Ακόμη και αυτή η ευνοϊκή εξέλιξη, όμως, προϋποθέτει συνολικό συμβιβασμό για τη νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, ο οποίος σήμερα δεν φαίνεται καθόλου βέβαιος, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων πολλών πρωτευουσών στις γερμανικές προτάσεις για «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».
[spoiler=:35pm7qp4]Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι αποφασισμένη να τηρήσει πολύ σκληρή στάση τον Μάρτιο, σε ένα επικίνδυνο για την Ευρώπη «πολιτικό πόκερ», καθώς όλοι οι αναλυτές προεξοφλούν, ότι μια ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές της 27ης Μαρτίου στην Βάδη-Βυτεμβέργη, ένα από τα ισχυρότερα «οχυρά» τους στην Γερμανία, θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για τον τερματισμό της πολιτικής τους κυριαρχίας, αλλά και για την πολιτική «συνταξιοδότηση» της ίδιας της Μέρκελ.
Επιπλέον, όμως, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να διακατέχεται από έντονη δυσπιστία για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να περάσει τον Μάιο από τη Βουλή, όπως έχει δεσμευθεί, το εξαιρετικό σκληρό «πακέτο» μέτρων λιτότητας, που θα πρέπει να εφαρμοσθεί μέχρι και το 2014. Το «πακέτο» της νέας λιτότητας ως και το 2014 θα είναι ακόμη βαρύτερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς ο στόχος της συνολικής εξοικονόμησης έχει αυξηθεί από το 5% στο 8% του ΑΕΠ, γι’ αυτό και η κυβέρνηση αναζήτησε διέξοδο –χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία- σε ένα μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας!
Η γερμανική πλευρά περιμένει από την κυβέρνηση πρώτα να διαμορφώσει το πλήρες σχέδιο για την επίτευξη αυτών των στόχων και να κατορθώσει να το περάσει από τη Βουλή, πριν προχωρήσει οποιαδήποτε περαιτέρω ευνοϊκή ρύθμιση, όπως η επαναγορά ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Μέρκελ υπενθύμισε στον Γ. Παπανδρέου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, ότι υπάρχουν «μέτρα που απομένουν να ληφθούν από την Ελλάδα», αναφερόμενη ακριβώς στις δεσμεύσεις που ήδη έχουν αναληφθεί για τη λιτότητα μέχρι και το 2014.
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται ήδη για ένα θυελλώδες διάστημα από τις Συνόδους Κορυφής της 11ης και της 25ης Μαρτίου, μέχρι την έγκριση του «πακέτου» από τη Βουλή τον προσεχή Μάιο, η οποία θα επιτρέψει στην Γερμανία να συζητήσει σοβαρά τα σχέδια οριστικής ρύθμισης του ελληνικού χρέους:
n Το πρώτο που θα συμβεί μετά τις Συνόδους, όπως αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι να κριθούν ατελέσφορες οι αποφάσεις από τους οίκους αξιολόγησης και να ανακοινωθούν νέες «βαριές» υποβαθμίσεις της χώρας και των τραπεζών από S&P και Moody’s, που θα δώσουν το έναυσμα νέων θυελλωδών πιέσεων από τις αγορές.
n Σε αυτές τις συνθήκες πίεσης, η κυβέρνηση θα απευθύνει έκκληση συναίνεσης στην αντιπολίτευση (και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος…), για να προωθηθεί μέσα στον Μάιο το «πακέτο» της λιτότητας και να εγκριθεί, χωρίς επικίνδυνους πολιτικούς κραδασμούς. Όμως, θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπολίτευση θα αρνηθεί την κυβερνητική πρόσκληση, ενώ εκτιμάται ως υψηλός ο κίνδυνος εσωτερικών κραδασμών στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Εν ολίγοις, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν, ότι μετά τις Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου η Μέρκελ οδηγεί την Ελλάδα σε μια μεγάλη δοκιμασία, ίσως την τελευταία πριν ληφθεί μια οριστική απόφαση «ανακούφισης» της χώρας από το δυσβάστακτο δημόσιο χρέος, χωρίς «κούρεμα» πιστωτών. Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα έχει επαρκές πολιτικό κεφάλαιο και αντοχή, για να εκπληρώσει και την τελευταία της «επικίνδυνη αποστολή»…[/spoiler:35pm7qp4]
ΔΝΤ, eurogroup, κούρεμα, μνημόμιο ΙΙ, σωθήκαμε!!!