-
Στις επόμενες μέρες προτίθεμαι να αγοράσω στον πατέρα μου ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
Έχω βρει διάφορα αυτοκινητάκια που εξετάζω, αλλά όλοι οι έμποροι που έχω ρωτήσει δεν δίνουν εγγύηση και αυτό με κάνει ιδιαίτερα σκεπτικό τόσο για την αξιοπιστία των αυτοκινήτων που πουλάνε, όσο και για τα ακρίβεια των στοιχείων που αναφέρουν (ιδιαίτερα χιλιομέτρων).Κάποια στιγμή είχε πάρει το αυτί μου ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία που υποχρεώνει τους εμπόρους μεταχειρισμένων να δίνουν 6μηνη εγγύηση.
Ισχύει κάτι τέτοιο?
-
Στις επόμενες μέρες προτίθεμαι να αγοράσω στον πατέρα μου ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
Έχω βρει διάφορα αυτοκινητάκια που εξετάζω, αλλά όλοι οι έμποροι που έχω ρωτήσει δεν δίνουν εγγύηση και αυτό με κάνει ιδιαίτερα σκεπτικό τόσο για την αξιοπιστία των αυτοκινήτων που πουλάνε, όσο και για τα ακρίβεια των στοιχείων που αναφέρουν (ιδιαίτερα χιλιομέτρων).Κάποια στιγμή είχε πάρει το αυτί μου ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία που υποχρεώνει τους εμπόρους μεταχειρισμένων να δίνουν 6μηνη εγγύηση.
Ισχύει κάτι τέτοιο?
-
Ισχύει κάτι τέτοιο?
-
χλμ και έμπορος δεν πάνε μαζί. Το συμπέρασμα για το πόσα χλμ έχει κάνει μπορείς να το βγάλεις μόνο από την φθορά του σαλονιού, αν κάποιο έχει κάτω από 15.000/χρόνο 99% έχει γυρισμένα χλμ.
-
Μπορεις να πας το υποψηφιο αμαξι σε μια αντιπροσωπια και να το βαλεις στον υπολογιστη για να δεις τα χιλιομετρα
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Μπορεις να πας το υποψηφιο αμαξι σε μια αντιπροσωπια και να το βαλεις στον υπολογιστη για να δεις τα χιλιομετραΣε έναν έμπορο έχω βρει ένα Hyundai Accent που φαίνεται καλή περίπτωση (λίγα χλμ και καλή τιμή).
Τηλεφωνικά του ζήτησα αν μπορώ να το πάω στην Hyundai για έλεγχο, και μου απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει διότι, αν για κάθε πελάτη που ήθελε να το ελέγξει τον αφήνανε να το πάει στην αντιπροσωπεία:
-Το αυτοκίνητο θα φορτωνόταν χλμ
-Από το άνοιξε/κλείσε σε κάθε συνεργείο, θα προκαλούνταν φθορέςΑπο μια άποψη έχει κάποιο δίκιο, αλλά νομίζω ότι επί της ουσίας είναι δικαιολογίες για να αποφύγει εκτενή έλεγχο του αυτοκινήτου σε δικό μου συνεργείο.
Μου είπε όμως ότι μπορώ να φέρω κάποιο μηχανικό να το δει στις εγκαταστάσεις τους και να χρησιμοποιήσει το συνεργείο τους.
Αύριο θα πάω από κει και αν το αυτοκίνητο φαίνεται όντως καλό (κατάσταση, ενημερωμένο service book κλπ) θα τον πιέσω να το πάω σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο.Για το θέμα του νόμου περί εγγύησης γνωρίζεις κάτι?
-
Ο χρήστης Arkady έγραψε:
Μπορεις να πας το υποψηφιο αμαξι σε μια αντιπροσωπια και να το βαλεις στον υπολογιστη για να δεις τα χιλιομετρα
Σε έναν έμπορο έχω βρει ένα Hyundai Accent που φαίνεται καλή περίπτωση (λίγα χλμ και καλή τιμή).
Τηλεφωνικά του ζήτησα αν μπορώ να το πάω στην Hyundai για έλεγχο, και μου απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει διότι, αν για κάθε πελάτη που ήθελε να το ελέγξει τον αφήνανε να το πάει στην αντιπροσωπεία:
-Από το άνοιξε/κλείσε σε κάθε συνεργείο, θα προκαλούνταν φθορέςΑπο μια άποψη έχει κάποιο δίκιο, αλλά νομίζω ότι επί της ουσίας είναι δικαιολογίες για να αποφύγει εκτενή έλεγχο του αυτοκινήτου σε δικό μου συνεργείο.
Μου είπε όμως ότι μπορώ να φέρω κάποιο μηχανικό να το δει στις εγκαταστάσεις τους και να χρησιμοποιήσει το συνεργείο τους.
Αύριο θα πάω από κει και αν το αυτοκίνητο φαίνεται όντως καλό (κατάσταση, ενημερωμένο service book κλπ) θα τον πιέσω να το πάω σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο.Για το θέμα του νόμου περί εγγύησης γνωρίζεις κάτι?
Περι εγγυησης δεν γνωριζω παντως ειναι πολυ οι οποιοι αν παρουσιασει καποιο προβλημα το αμαξι θα στο αλλαξουν χωρις επιβαρυνση οπως εγινε και στην περιπτωση μου.
-
Το μεταχειρισμενο αυτοκινητο συνοδευεται απο υποχρεωτικη εγγυηση 6 μηνων. Υπαρχει νομος (απο Ε.Ε. νομιζω,βαριεμαι να γκουγκλαρω τωρα, παντως ειναι σιγουρο) τον οποιο φυσικα οι περισσοτεροι μαντραδες αγνοουνε, πραγμα που σημαινει οτι αν δεν το δεχεται ο αλλος θα πρεπει να το κυνηγησεις δικαστικα κλπ κλπ, οποτε ειναι καλο να αποφευγεις τετοιους μαλαγανες.
Γι αυτο καλο ειναι να το τονιζεις σε οποιον εμπορο κανει οτι το αγνοει, οπως οι εταιριες πληροφορικης κανανε γαργαρα πχ οτι τα λαπτοπ εχουν υποχρεωτικη εγγυηση 2 χρονια απο Ε.Ε. και πριν κατι μηνες το αλλαξανε, μετα απο πολλα περιστατικα που διαβασα σε φορουμ απο καταναλωτες που το επισημαναν.
Και φυσικα εγγυηση χωρις γραπτη βεβαιωση δεν ειναι εγγυηση.
Η καταναλωτικη συνειδηση εχει παρα πολλα οφελη προς ολους μας. Αν υπηρχε εστω και ελαχιστη πχ. δεν θα πληρωναμε το γαλα 3 φορες πιο πανω απο το Γερμανο, γιατι αν ακριβηνει , ο Γερμανος δεν αγοραζει. Εμεις το δεχομαστε.
-
Ο χρήστης Drosxo έγραψε:
Το μεταχειρισμενο αυτοκινητο συνοδευεται απο υποχρεωτικη εγγυηση 6 μηνων. Υπαρχει νομος (απο Ε.Ε. νομιζω,βαριεμαι να γκουγκλαρω τωρα, παντως ειναι σιγουρο) τον οποιο φυσικα οι περισσοτεροι μαντραδες αγνοουνε, πραγμα που σημαινει οτι αν δεν το δεχεται ο αλλος θα πρεπει να το κυνηγησεις δικαστικα κλπ κλπ, οποτε ειναι καλο να αποφευγεις τετοιους μαλαγανες.Γι αυτο καλο ειναι να το τονιζεις σε οποιον εμπορο κανει οτι το αγνοει, οπως οι εταιριες πληροφορικης κανανε γαργαρα πχ οτι τα λαπτοπ εχουν υποχρεωτικη εγγυηση 2 χρονια απο Ε.Ε. και πριν κατι μηνες το αλλαξανε, μετα απο πολλα περιστατικα που διαβασα σε φορουμ απο καταναλωτες που το επισημαναν.
Και φυσικα εγγυηση χωρις γραπτη βεβαιωση δεν ειναι εγγυηση.
Η καταναλωτικη συνειδηση εχει παρα πολλα οφελη προς ολους μας. Αν υπηρχε εστω και ελαχιστη πχ. δεν θα πληρωναμε το γαλα 3 φορες πιο πανω απο το Γερμανο, γιατι αν ακριβηνει , ο Γερμανος δεν αγοραζει. Εμεις το δεχομαστε.
Αν μπορέσεις να μου βρεις την σχετική νομοθεσία,θα μου κάνεις μεγάλη εξυπηρέτηση.
Πάντως δεν μπόρεσα να βρω κάτι στον γούγλη... -
μαλιστα ενδιαφερον θεμα, επειδη και εγω ενδιαφερωμαι να παρω μεταχειρισμενο στον πατερα μου ,επειδη το δικο του εχει παλιωσει αρκετα ,με ενδιαφερει αν καποιος ξερει τι γινεται σε αυτες τις περιπτωσεις.
-
ΚΑΜΜΙΑ εκ του νόμου εγγύηση δεν προσφέρεται σε μεταχειρισμένα. Απορώ που το βρήκε ο συνφορουμίτης παραπάνω. Απλώς μερικές εμπορίες δίνουν δική τους εγγύηση, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι... αέρας κοπανιστός διότι απλώς δεν παρέχεται με λεπτομερείς όρους σύμβασης. Γράφουν απλά 'παρέχεται εγγύηση...' και μετά σου λένε, 'Μα τι λες τώρα, μεταχειρισμένο ήταν, συνήθης φθορά είναι και τηνεπιβαρύνεσαι εσύ.'
Οπότε αν δεν υπάρχει υπόλοιπο εργοστασιακής ή αντιπροσωπειακής εγγύησης, το ξεχνάς οριστικά. ΤΕΛΟΣ -
Sorry μπερδευτηκα, http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=98703&ct=81&dt=26/04/1998
-
arkady ζητα τον αριθμο πλαισιου και πηγαινε σε μια hyundai..Απο τον αριθμιο πλαισιου λογικα θα μπορεσεις να ελεγξεις χιλιομετρα,το αν εκανε τακτινα τα service και απροοπτες βλαβες επισκεψεις, αν ηταν μερος ανακλησης..Θα κοψεις και αντιδραση του εμπορα αν εχει κατι να κρυψει..
-
Ο χρήστης nonos έγραψε:
arkady ζητα τον αριθμο πλαισιου και πηγαινε σε μια hyundai..Απο τον αριθμιο πλαισιου λογικα θα μπορεσεις να ελεγξεις χιλιομετρα,το αν εκανε τακτινα τα service και απροοπτες βλαβες επισκεψεις, αν ηταν μερος ανακλησης..Θα κοψεις και αντιδραση του εμπορα αν εχει κατι να κρυψει..Βασικά, οι πινακίδες αρκούν. Τηλέφωνο στη Huyndai που σφράγισε το βιβλιαράκι και θα σου πουν τουλάχιστον μέχρι που έχει κάνει σέρβις. Το είχα κάνει εγώ με ένα Mondeo SW που είχα κοιτάξει πριν καταλήξω τελικά στη Νίτσα... Επίσης, θα σου πουν εάν έχει επισκευαστεί από τρακάρισμα, τα πάντα (ότι έχει γίνει στο δίκτυο φυσικά). Μπορείς φυσικά να το κάνεις σε οποιαδήποτε αντιπροσωπεία, μιας και λογικά θα είναι όλες συνδεδεμένες.
BTW, οι δικαιολογίες του έμπορα (δεν μπορώ να το δώσω στον καθένα, θα κάνει χλμ κτλ) είναι πίπες... α) Αυτοί συνήθως κυκλοφορούν με τα αμάξια που έχουν για πούλημα (γνωστός μου, κάθε μέρα είναι με άλλο αμάξι, από τη μάντρα του), β) Μεγάλη διαφορά αν αντί για 150.000χλμ έχει 150.020... και γ) ένα test drive δεν θα κάνεις πριν το πάρεις δηλαδή;;;;
Μαντράδες...
-
Ειμαι ο πρωτος που θα τα χωσει σε εμπορους μεταχειρισμενων, ΑΛΛΑ
α) Το 'παρεχεται εγγυηση' δεν ειναι παντα αερας κοπανιστος, υπαρχει τουλαχιστον μια εταιρια (Marpfre ή καπως ετσι) η οποια παρειχε, μεσω του εμπορου κ επι πληρωμης, γραπτη εγγυηση με κανονικοτατους ορους, συμβολαιο κλπ κλπ
Δηλαδη πληρωνε ο εμπορος (=ο πελατης ενσωματομενο στο κοστος αγορας) καποιο ποσο κ η εταιρια του ουσιαστικα το ασφαλιζε εναντι πιθανων τεχνικων προβληματων κλπ.
β) Το 'δεν μπορω να βγαζω το καθε αυτοκινητο εξω' φυσικα κ ειναι λογικο. Φαντασου ενα μαντρα με καμμια 30αρια αυτοκινητα, να πρεπει καθε μερα να στελνει 3-4 απο αυτα στην γειτονικη (ή ακομα μακρυτερα, στην αρεσκειας του πελατη) αντιπροσωπεια για ελεγχο. Ευκολο το εχετε?
-
Σωστό, αλλά οι δικαιολογίες...
-Από το άνοιξε/κλείσε σε κάθε συνεργείο, θα προκαλούνταν φθορέςείναι για βλάκες.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
β) Το 'δεν μπορω να βγαζω το καθε αυτοκινητο εξω' φυσικα κ ειναι λογικο. Φαντασου ενα μαντρα με καμμια 30αρια αυτοκινητα, να πρεπει καθε μερα να στελνει 3-4 απο αυτα στην γειτονικη (ή ακομα μακρυτερα, στην αρεσκειας του πελατη) αντιπροσωπεια για ελεγχο. Ευκολο το εχετε?
Αλήθεια, θα αγόραζες μεταχειρισμένο χωρίς να το οδηγήσεις;;;
Δεν έχω αγοράσει μεταχειρισμένο, αλλά δεν πιστεύω να το έκανα χωρίς να το έχω οδηγήσει πρώτα...
-
Μόνο να το οδηγήσω; Κανονικότατο εξαντλητικό τεστ θα του έκανα και αν δεν του αρέσει του μαντρά υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές.... Γουρούνι στο σακί θα πάρω;
-
Καλησπερα,
οταν αγορασα την Corolla ,μεταχειρισμενη με 20000χλμ. δεν την οδηγησα γιατι δεν ειχε ασφαλεια , ομως το πηγε σε συνεργειο της επιλογης μου οπου εγινε ελεγχος παρουσια μου,και με κοστος 40 ευρω , αν θυμαμαι καλα -
Τελικά με βλέπω να καταλήγω σε αγορά από ιδιώτη.
Σήμερα επισκέφθηκα διάφορες μάντρες και όλα ανεξαιρέτως 'βρωμάγανε' ότι κάτι τρέχει:
Ή δεν είχανε καθόλου service book, είτε το service book ήταν χειρόγραφο !!! χωρίς σφραγίδες, είτε τα χλμ ήταν πολύ λίγα ενώ οι φθορές στο εσωτερικό πολύ μεγάλες αναλογικά κλπ κλπ.
Έμπορο δεν πρόκειται να εμπιστευτώ με τίποτα. Άσε που έχουν και το στυλάκι/συμπεριφορά βλαχολαδέμπορα της δεκαετίας του '50΄Ενας τύπος (ξέρετε τώρα: χρυσή καδένα, νυχάκι, χρυσό δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο και τα συναφή) μου είπε χαρακτηριστικά: Ασε μας ρε 'αδερφέ' τώρα που ζητάς και service book σε αμάξι 3000€...Πάρε καινούργιο άμα έχεις απαιτήσεις.
Και μετά περιμένει να σταυρώσει πελάτη....
Εγγύηση μεταχειρισμένου αυτοκινήτου: Υπάρχει νόμος?