-
Από μικρό παιδί ήμουν παραδοσιακά δεμένος με τα Lancia. Στην οικογένεια υπήρχε Lancia από τις αρχές της δεκαετίας του 60 έως το 1992, όταν και πούλησα τη delta, πολύ πρι αγοράσω τη Fulvia. Αντίθετα, οι γονείς του συμμαθητή μου Σταύρου είχαν πάντοτε Alfa Romeo και ο ανταγωνισμός ήταν πάντοτε παρών.
[το ξέρω ότι γίνομαι λίγο off topic, βλ. αναμνήσεις, αλλά συνεχίζω]
Έτσι, το πρώτο αυτοκίνητο το οποίο θυμάμαι ήταν η μαύρη GT του 1968, την οποία ακολούθησε μία Fulvia δεύτερης γενιάς, ενώ σε coupe πρωτομπήκα στο δημοτικό όταν προσπάθησα να χωρέσω πίσω από την πλούσια, ξανθιά, σικ και όμορφη μαμά συμμαθήτριας. Την ίδια εποχή είχα μπει και σε junior, όταν ο τεντυμπόης, μαλιάς και φαβοριτάς, με καμπάνα και ανοικτό πουκάμισο, άεργος γκόμενος της γειτόνισσας στον Άσσο Κορινθίας όπου παραθέριζα με είχε πάει βόλτα ως το επόμενο χωριό. Θυμάμαι μόνον ταχύτητα και θόρυβο (εννοείται ότι απαγορεύθηκε αρμοδίως η επανάληψη της βόλτας).
Ίσως αυτή ήταν και η εικόνα που πολλοί έχουμε στην Ελλάδα: η Fulvia ήταν αυτοκίνητο κυρίας, η junior κατέληξε βιασμένη με φουσκωμένα φτερά.
Η τεχνολογική ή όχι πρωτοπορία της μίας ή της άλλης δεν απετέλεσε ποτέ παράγοντας επιλογής στην αγορά. Μου αρέσει, βέβαια, να ξέρω ότι η Fulvia έχει τεχνολογικές ιδιαιτερότητες, αλλά ο λόγος επιλογής ήταν καθαρά συναισθηματικός. Αντίθετα, καθαρά αισθητικά (το ξέρω, περί ορέξεως....), θα μπορούσε να πει κανείς ότι το προφίλ της μιλανέζας είναι πιο αρμονικό - αντίθετα, το προφίλ της τορινέζας, με την καμπίνα να εξέχει κάπως απότομα, δείχνει σαν υπερκατασκευή πλοίου.
Σήμερα, που έχω Fulvia, θα ήθελα να είχε και μία junior, ώστε να συμπληρώσω το τρίπτυχο, Fulvia, 124, junior (φταίει η Alba που δε με άφησε να αγοράσω την αργολική κόκκινη επειδή τα πεντάλ δεν ήταν σωστά….).
Σήμερα, πάλι (και, δη, στον κύκλο μας που δεν έχουμε παρόμοια κλισέ), μιάς και η ανάμνηση των παλαιών φουσκωμένων και βιασμένων junior έχει ξεθωριάσει, τη χαίρομαι όταν τη βλέπω.
Είναι αλήθεια ότι μιλώ μόνον για τα coupe, γιατί ποτέ δε θα αγόραζα ιστορικό τετράπορτο. Και πάλι, από καθαρά αισθητικής πλευράς, θεωρώ πιο αρμονικό το σχήμα της Giulia από το μπαουλέ της Fulvia. Σε κάθε περίπτωση, αν αγόραζα ποτέ τετράπορτο, θα προτιμούσα GT και Giulia πρώτης γενιάς.
Όμως, με δεδομένο το σκοπό για τον οποίο αγοράζουμε τα αυτοκίνητα αυτά, η γνώμη των άλλων λίγο πρέπει να βαρύνει: σου αρέσει, σου μιλάει, το αγαπάς (ή πιστεύεις ότι θα το αγαπήσεις), αγόρασέ το.
Καθόσον αφορά τη Fulvia, πάντως, πράγματι στην Ελλάδα υπάρχουν λιγότερα πράγματα. Όμως, τελικά, τα πάντα υπάρχουν. Στη μακρά διαδικασία ανακαίνισης της δικής μου τα βρήκα όλα (άσχετο: εκεί που πραγματικά υπάρχει και το κάθε παξιμάδι είναι στο 124 spider, τα πάντα ξαναβγαίνουν).
Επομένως, Αλέξανδρε, αγόρασε ότι θέλεις. Και τα δύο οδηγούνται ευχάριστα, κουβαλάνε μία αυτοκινητιστική ιστορία και κουλτούρα πολύ ενδιαφέρουσα και είναι όμορφα.
Mito λοιπόν. -
Εντάξει ο ένας εμφανίστηκε! Τώρα περιμένουμε και τον άλλο με τα μεγάλα αυτιά!
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Εγώ, πάντως, ομολογώ ότι απογοητεύτηκα...
Κι εγώ απογοητεύτηκα...
Για άλλους λόγους όμως...
Πέρα από την πανθομολογουμένως αξιέπαινη συνεισφορά στο θέμα των συνφορουμιτών που δαπανούν αόκνως τον χρόνο τους για να μας μεταφέρουνε πληροφορίες τις οποίες πλήστοι εξ' ημών αγνοούμε.......Πολύ ροζ βρε παιδιά, πολύ ροζ, ήταν όντως τόσο ρόδινα τα πράγματα; Είστε βέβαιοι ότι η πραγματικότητα δεν είναι κάπως πιο ... σκουρόχρωμη, έως κόκκινη τολμώ να πω, όπως το πρόσωπο του ιδιοκτήτη / οδηγού από το μίγμα ντροπής και θυμού που τον διακατέχει όταν η ναζιάρα ιταλίδα τον αφήνει απροειδοποίητα στην άκρη του δρόμου, ή και ακόμα πιο σκούρα κόκκινη, εως καφετί, όπως ... όπως το χρώμα της σκουριάς για παράδειγμα...
Αλλά χαλάλι, ερωτευμένα παιδιά είστε όλοι σας...
-
Κατ' αρχάς (και ομιλώ μόνον για τη Fulvia, επειδή δε γνωρίζω για την Alfa) το αυτοκίνητο ήταν και είναι αξιόπιστο. Μπορεί να παιδεύει το μηχανικό, μπορεί να απαιτεί ειδικά εργαλεία για το service -μην την εμπιστευτείτε στο μαστρο-Κώστα-, αλλά δεν έμενε, δε χάλαγε και δεν έτριζε. Προβλήματα είχαν μόνον όσοι δεν πρόσεχαν το κύκλωμα ψύξεως (και παρουσιαζόταν όσμωση στα αλουμινένια τμήματα).
Τα αυτά ισχύουν και σήμερα: μία σωστά συντηρημένη Fulvia δεν κοπανάει, δε χαλάει και δεν απαιτεί τίποτα.
Καθόσον αφορά στη σκουριά, ναι, πράγματι, υπήρχαν οι Beta (με ό,τι τράβηξαν από την ενορχηστρωμένη δυσφήμηση), αλλά οι Fulvia δε σκούριαζαν πολύ παραπάνω από άλλα αυτοκίνητα της εποχής.
Σε κάθε περίπτωση, εδώ μιλάμε για το πώς θα ζήσει σήμερα κάποιος με ένα από τα δύο αυτοκίνητα και όχι το πώς ζούσε ο οδηγός/ιδιοκτήτης το 1960.
Και πάλι, όμως, ήταν χαρούμενος: όταν οδηγούσε, έστριβε, φρέναρε και επιτάχυνε με ασφάλεια και μέσα σε ένα καλόγουστο και καλοεξοπλισμένο περιβάλλον.ΥΓ: Α, Rover είναι αυτό στην υπογραφή σου; Θυμάμαι αυτή την εταιρεία, θα έχει κλείσει/πουληθεί/ξαναπουληθεί τώρα (δε θυμάμαι πια). Κάτι αυτοκίνητα με ξύλο που χάλαγαν δεν ήταν;
-
Για σε παρακαλώ Fulvia3.Λίγα λόγια για τους πρίγκηπες του σκότους.
-
Ανάμεσα στις 2 όντως είναι μεγάλη δυσκολία στο να διαλέξεις. Φαντάζομαι οτι μαλλον σε fulvia θα πήγαινα , ειναι όντως πολύ σπάνια να πετύχεις στο δρόμο και σαν τέτοια ειναι πιο θελτκικη πέρα απο τους προαναφερθέν λόγους. Παρεπιμπτόντως ειναι μια στο Χαλανδρι , παρκαρισμένη στο δρόμο αι όχι σε πάρκινγκ και μαλλον χωρίς πινακλιδες ιστορικου. Εγώ στην θέση του θα είχα και 2 ντοπερμαν δεμένα γυρω γύρω....
-
@ Fulvia 3:
Καλοδεχούμενα τα σχόλια περί της αξιοπιστίας της Fulvia. Και ειλικρινά σας λέω δεν έχω διάθεση να τα αμφισβητήσω. Επίσης η Beta είναι μάλλον εκτός θέματος στη συγκεκριμένη συζήτηση.
Όπως και η Rover. Αν θέλατε να μάθετε κάτι για τη συγκεκριμένη εταιρία μπορούσατε κάλλιστα να ρωτήσετε κάτι στη σχετική θεματική ενότητα, οπότε δεν αντιλαμβάνομαι τη σπουδή σας να εκφράσετε τις σας απορίες εδώ.
Για να ικανοποιήσω όμως εν συντομία την περιέργειά σας σας λέω ότι η εταιρία που παρήγαγε το αυτοκίνητο της υπογραφής μου (τα οποία ούτε ξύλο είχαν, ούτε χάλαγαν, λάθος πληροφορίες σας έχουν δώσει...) έπαψε να υπάρχει από το 1970 περίπου, για τους ίδιους λόγους που έπαψε να υπάρχει και η Lancia μετά τη Fulvia. Εκτός βέβαια κι αν θεωρείτε ότι χρήση του λογότυπου Lancia από τη Fiat αποτελεί άξια συνέχεια.... -
Ο χρήστης P6B έγραψε:
@ Fulvia 3:......για τους ίδιους λόγους που έπαψε να υπάρχει και η Lancia μετά τη Fulvia. Εκτός βέβαια κι αν θεωρείτε ότι χρήση του λογότυπου Lancia από τη Fiat αποτελεί άξια συνέχεια....
H Lancia δεν έπαψε να υπάρχει μετά τη Fulvia,όπως δεν έπαψε να υπάρχει μετά το θάνατο του Vincenzo Lancia,μετά την εκχώρηση της από το Gianni Lancia στον Pesenti της Italcementi και μετά την ανάληψη της από τη Fiat.Mεταλλάχθηκε μέσω αυτής της διαδοχικής αλλαγής ιδιοκτησιακών καθεστώτων,ίσως.Υπάρχουν κάποιοι lancisti talebani,που θεωρούν ότι τα προϊόντα της περιόδου Pesenti (τα τρία F....Flaminia,Flavia,Fulvia)δεν είναι αντάξια της εταιρικής φιλοσοφίας και του λογότυπου της Lancia ,μόνο και μόνο γιατί αποτελούν έργο του prof. Antonio Fessia,τον οποίο θεωρούν (και ήταν στη νοοτροπία)άνθρωπος της Fiat.Aυτά βέβαια είναι υπερβολές.Όπως υπερβολές είναι και οι αφορισμοί του τύπου.... Βeta,Stratos,Gamma e compagnia bella δεν είναι γνήσιες Lancia.Όσο και αν λόγω έλλειψης οράματος και κακοδιαχείρισης των τελευταίων ετών, Lancia και AR έχουν καταλήξει σήμερα να είναι σε γενικές γραμμές sport ή πολυτελείς εκδοχές των προϊόντων της Fiat,εξακολουθώ να θεωρώ την επιβίωσή τους εκτός ομπρέλας Fiat αδύνατη....και φυσικά αισιοδοξώ για το μέλλον τους.
-
Σωστά! Επίσης έχει αρχίσει και γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στις 3 εταιρείες στο είδος που θα εξειδικευονται ώστε να μην καλύπτει η μια την άλλη , όχι τουλάχιστον σε όλα τα seagment. Μόνη παραφωνία αλλα αναπόφευκτη η κοινή χρήση μηχανικών μερών που είναι πρακτική πλέον σε αρκετά group αυτοκινητοβιομηχανιων το οποίο θα αποτρέψει αυτήν την δημιουργική διαφοροποιήση ανά εταιρεία. όχι ότι έτσι ειναι άσχημα αλλά όσο να ΄ναι , το να σηκώνεις καπό και να βλέπεις διαφορετικό κινητήρα και όχι γνωστές συνταγές είναι πάντα πιο ερεθιστικό.
-
Ο χρήστης Alba Parietti έγραψε:
... Lancia και AR έχουν καταλήξει σήμερα να είναι σε γενικές γραμμές sport ή πολυτελείς εκδοχές των προϊόντων της Fiat,εξακολουθώ να θεωρώ την επιβίωσή τους εκτός ομπρέλας Fiat αδύνατη....και φυσικά αισιοδοξώ για το μέλλον τους.Αυτό θέλω να πω, αν η ιστορική συνέχεια συνοψίζεται πια σε ένα σηματάκι, διαφορετικό διάκοσμο και διαφορετικές ρυθμίσεις τί έχει μείνει πια από τη Lancia;
Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος αλλά εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να βρω κάτι (ουσιαστικά και όχι τυπικά) κοινό με την εταιρία που περιγράφεις σε προηγούμενες αναρτήσεις σου. Σαφώς και οι άθρωποι φεύγουν και αλλάζουν, και μαζί μάλλον αλλάζει και η φιλοσοφία, αλλά αυτό που θεωρώ ως πρόβλημα είναι η έλλειψη ελευθερίας. Και δυστυχώς σήμερα όσο ταλαντούχοι και εμπνευσμένοι κι αν είναι κάποιοι μηχανικοί και σχεδιαστές δεν έχουν την ελευθερία να πραγματοποιήσουν κάτι ξεχωριστό. Τα χέρια τους είναι δεμένα.
Και φυσικά θεωρώ ότι αυτό ισχύει και για άλλες εταιρίες που λόγω διαφορετικότητας βρέθηκαν στο περιθώριο και είτε δεν επιβίωσαν είτε απορροφήθηκαν από ένα μεγαλύτερο κατασκευαστή, π.χ. Citroen, NSU.Δέχομαι και πιστεύω ότι είναι απόλυτα θεμιτό κάποιος που είναι 'δεμένος' συναισθηματικά με μία φίρμα να αναπαύεται στην ιδέα ότι το 'σηματάκι' ζει έστω και κάτω μια ξένη ομπρέλα, αλλά ειλικρινά δεν βλέπω από που πηγάζει η αισιοδοξία σου.
-
πες τους για την μανα τους, για την αδελφη τους, ακομα ΚΑΙ για το πουλι τους
αλλα ποτε μην τους πεις για τα ιταλικα τουςδεν αστειευομαι αυτη τη φορα
ειστε απιστευτοι
ελπιζω να μη ''ζησω'' αυτου του ειδους το ''κολλημα'' -
Θα πρεπει σωνει και καλα να πλακωθουν δηλαδη;
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Θα πρεπει σωνει και καλα να πλακωθουν δηλαδη;σαφεστατα και οχι, για αλλο πραγμα μιλαω βασιλη, το πηγα ενα βημα παρακατω, ασ μεινει εδω η τοποθετηση μου γιατι θα βγω εντελως οφφ τοπικ
-
Ο χρήστης KP61 έγραψε:
Θα πρεπει σωνει και καλα να πλακωθουν δηλαδη;
σαφεστατα και οχι, για αλλο πραγμα μιλαω βασιλη, το πηγα ενα βημα παρακατω, ασ μεινει εδω η τοποθετηση μου γιατι θα βγω εντελως οφφ τοπικ
Ισως δεν καταλαβα εγω το 'υφος' των λεγομενων σου ,συγνωμη.
Εγω παντως την κυρια Ιουλια την αγαπω πολυ και ας μην της εχω φερθει με τον καλυτερο τροπο .Θα ειναι παντα στην καρδια μου και ας με αφησε στην μεση του δρομου απο βγαλμενο καλωδιο μιζας(το καλωδιο + που απο την μπαταρια παει στην μιζα).
-
Ο χρήστης P6B έγραψε:
Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος αλλά εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να βρω κάτι (ουσιαστικά και όχι τυπικά) κοινό με την εταιρία που περιγράφεις σε προηγούμενες αναρτήσεις σου. Σαφώς και οι άθρωποι φεύγουν και αλλάζουν, και μαζί μάλλον αλλάζει και η φιλοσοφία, αλλά αυτό που θεωρώ ως πρόβλημα είναι η έλλειψη ελευθερίας. Και δυστυχώς σήμερα όσο ταλαντούχοι και εμπνευσμένοι κι αν είναι κάποιοι μηχανικοί και σχεδιαστές δεν έχουν την ελευθερία να πραγματοποιήσουν κάτι ξεχωριστό. Τα χέρια τους είναι δεμένα.
Δεν είναι δυνατόν να βρεις κάτι κοινό,γιατί δεν θα έπρεπε να βρεις κάτι κοινό.Αφ'ής στιγμής η Lancia αποφάσιζε να μετατραπεί τη δεκαετία του 50 σε 'μαζικό' κατασκευαστή,εγκταλείποντας ουσιαστικά μια προπολεμική αγορά,που πλέον δεν υπήρχε και εισερχόμενη σε μια καινούρια,στην οποία οι όροι του παιχνιδιού ήταν πολύ διαφορετικοί,έπρεπε να εγκαταλείψει την κατασκευαστική νοοτροπία που την διέκρινε και φυσικά να επαναπροσδιορίσει το προϊόν της,με βάση το κοινό στο οποίο θα απευθυνόταν,διατηρώντας κάποια χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας της.Το τελευταίο το έκανε.Τα υπόλοιπα όχι.Και αν αυτό δεν είχε άμεσα καταστροφικές συνέπειες τη δεκαετία του 50,δεν ίσχυε το ίδιο τη δεκαετία του 60,εποχή κατά την οποία δεν μπορούσες να βασίζεσαι στην χειρωνακτική εργασία έναντι της μηχανικής,με κοστολόγιο προϊόντος που δεν σου επέτρεπε να είσαι κερδοφόρος.
Η αισιοδοξία μου πηγάζει από το γεγονός ότι το know how παράγεται από ανθρώπους και όχι από τους τοίχους ενός εργοστασίου.Και ανθρώπους τέτοιους εξακολουθεί να διαθέτει με το τσουβάλι σήμερα o όμιλος Fiat.To να καταφέρουν να λειτουργήσουν,είναι αποκλειστικά θέμα των υψηλά ιστάμενων διοικητικών και οικονομικών κλιμακίων....και στον τομέα αυτά παρατηρώ ένα κλίμα αλλαγών,που αν επικρατήσει θα αποδώσει καρπούς στο μέλλον.
-
Ο χρήστης KP61 έγραψε:
ειστε απιστευτοι
ελπιζω να μη ''ζησω'' αυτου του ειδους το ''κολλημα''Οταν θ'αποκτήσεις κι εσύ ιταλικό,παιδικέ μου φίλε,θα είσαι κι εσύ ''απίστευτος'.Σ'όλους έχει συμβεί.Αρκεί να είναι σε θέση να καταλάβουν τι πρέσβευαν αυτά τ' αυτοκίνητα την εποχή που παρουσιάστηκαν.
Και για να το ελαφρύνω και λίγο,εδώ έχεις φάει κόλλημα με τα Kpιά,η Alfa/Lancia σε πείραξαν? -
Ο χρήστης scuderia monofaro έγραψε:
ειστε απιστευτοι
ελπιζω να μη ''ζησω'' αυτου του ειδους το ''κολλημα''Οταν θ'αποκτήσεις κι εσύ ιταλικό,παιδικέ μου φίλε,θα είσαι κι εσύ ''απίστευτος'.Σ'όλους έχει συμβεί.Αρκεί να είναι σε θέση να καταλάβουν τι πρέσβευαν αυτά τ' αυτοκίνητα την εποχή που παρουσιάστηκαν.
Και για να το ελαφρύνω και λίγο,εδώ έχεις φάει κόλλημα με τα Kpιά,η Alfa/Lancia σε πείραξαν?τετοια λες και θα σου στειλω φωτο, απ την κυριακατικη μπυρα, των ΜΗ ιδιοκτητων ιταλικων αυτοκινητων
αρ γιου τοκινκ του μι? εγω εχω κολλημα? εγω μονομαρκος? εγω παροπιδοφορος?
βαγγος -
Η φωτό ούτως ή άλλως πηγαίνει μόνη της στα spam Δεν σου έγραψα αυτό.Απλά βρίσκω απόλυτα φυσιολογικό ο καθένας μας να έχει κόλλημα με το κλασσικό του.
-
Ο χρήστης scuderia monofaro έγραψε:
Η φωτό ούτως ή άλλως πηγαίνει μόνη της στα spam Δεν σου έγραψα αυτό.Απλά βρίσκω απόλυτα φυσιολογικό ο καθένας μας να έχει κόλλημα με το κλασσικό του.ελα τωρα, αφου ξερεις οτι ο γραπτος δεν ειναι το φορτε μου.....θα στα σουρω οπως μονο εγω γνωριζω, στην επομενη συναντηση ΚΑΙ με ιδιοκτητες ιταλικων
-
Ο χρήστης KP61 έγραψε:
Η φωτό ούτως ή άλλως πηγαίνει μόνη της στα spam Δεν σου έγραψα αυτό.Απλά βρίσκω απόλυτα φυσιολογικό ο καθένας μας να έχει κόλλημα με το κλασσικό του.
ελα τωρα, αφου ξερεις οτι ο γραπτος δεν ειναι το φορτε μου.....θα στα σουρω οπως μονο εγω γνωριζω, στην επομενη συναντηση ΚΑΙ με ιδιοκτητες ιταλικων
Αντε λοιπόν,κανόνισε το κι εγώ θα είμαι πρώτη μούρη,όπως πάντα,με το απαστράπτον Ιταλικό μου.
Ιταλικός Εμφύλιος 1963-1977 (Alfa VS Lancia)