-
Κι όμως, ο manosk το είπε μια χαρά ορθά.
Για να μην τα δίνω όλα μασημένα:
Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.
Το μόνο πρόβλημα που πραγματικά υπάρχει είναι το ότι τα τεκμήρια θεωρούνται αμάχητα, δηλαδή δεν σου επιτρέπεται να αποδείξεις ότι τα εισοδήματά σου δεν είναι καν αυτά που σου καταλογίζονται 'κατά τεκμήριο'. Κατά τ' άλλα ΟΚ.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Κι όμως, ο manosk το είπε μια χαρά ορθά.Για να μην τα δίνω όλα μασημένα:
Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.
Το μόνο πρόβλημα που πραγματικά υπάρχει είναι το ότι τα τεκμήρια θεωρούνται αμάχητα, δηλαδή δεν σου επιτρέπεται να αποδείξεις ότι τα εισοδήματά σου δεν είναι καν αυτά που σου καταλογίζονται 'κατά τεκμήριο'. Κατά τ' άλλα ΟΚ.
Ναι αλλά δε σου λένε: 'Έχεις σπίτι και αυτοκίνητο άρα θέλω να μου δώσεις Χ λεφτά.' Σου λένε: 'Για να έχεις σπίτι και αυτοκίνητο σημαίνει ότι έβγαλες πέρυσι Χ λεφτά και έτσι θέλω τα Ψ χρήματα από σένα.' Το πρώτο θα ήταν τουλάχιστον πιο ειλικρινές γιατί θα έλεγε την αλήθεια. Ότι δηλαδή δεν τους νοιάζει πόσα πραγματικά έβγαλες, αυτοί θέλουν να τους δώσεις τόσα λεφτά απλά.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Ναι αλλά δε σου λένε: 'Έχεις σπίτι και αυτοκίνητο άρα θέλω να μου δώσεις Χ λεφτά.' Σου λένε: 'Για να έχεις σπίτι και αυτοκίνητο σημαίνει ότι έβγαλες πέρυσι Χ λεφτά και έτσι θέλω τα Ψ χρήματα από σένα.' Το πρώτο θα ήταν τουλάχιστον πιο ειλικρινές γιατί θα έλεγε την αλήθεια. Ότι δηλαδή δεν τους νοιάζει πόσα πραγματικά έβγαλες, αυτοί θέλουν να τους δώσεις τόσα λεφτά απλά.
Οπως και να το πεις φορο εισοδηματος ή φορο περιουσιας το κρατος εχει αναγκη να μαζεψει χρηματα αυτην την στιγμη.
-
ξεχνάτε την αρχή ' καλύτερα 2 εγκληματίες έξω απ' τη φυλακή παρά ένας αθώος μέσα'
δεν γίνεται στην κάθε ανάγκη (μιά ζωή θυμάμαι λιτότητα, λιτότητα) να σου ανακοινώνει ο κάθε υπουργός αναδρομική ντε φάκτο πληρωμή αυθαίρετου, ανάλογα με την περίσταση, ποσού.
τι να κάνουμε τώρα να ζωντανέψουμε τον παπού να τον ανακρίνουμε μήπως το σπίτι που μας κληροδότησε το έκανε φοροδιαφεύγοντας και σε τι ποσοστό?
επιμένω....
ψάχνεις τα πόθεν έσχες της τελευταίας 5ετίας, 10ετίας....όσο μπορεί το σύστημα και ανακοινώνεις νέα μέτρα για την επόμενη ή μεθεπόμενη χρονιά, δίνοντας το δικαίωμα στον πολίτη να προσαρμόσει την οικονομική πλευρά της ζωής του. -
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Οπως και να το πεις φορο εισοδηματος ή φορο περιουσιας το κρατος εχει αναγκη να μαζεψει χρηματα αυτην την στιγμη.
Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.
-
Τώρα να δεις ύφεση με τέτοιους φόρους που βάλανε.
Όλες οι δουλειές θα κλείσουν (από τις μισές που έχουν μείνει), δεν πρόκειται να πληρώσουν εφορία και θα καταλήξουν να διώξουν 500.000 δημόσιους υπάλληλους.Αντί να μειώσουν τα δημόσια έξοδα αυξάνουν την φορολογία.
Σύντομα θα δούμε την ωραία κατάληξη αυτής της ηλιθιότητας.Πάρτε τρόφιμα.
-
Kι όμως εντελώς θεωρητικά τα τεκμήρια οδηγούν σε ανάπτυξη. Γιατί ο κοπρόσκυλος εισοδηματίας ή λαμογιοεμποροβιοτέχνης που ζει στα πιπουλα και δηλώνει 3000 και παίρνει και προνοιακο επιδομα, θα πρέπει να καλύπτει ένα ποσο, για την εφορία. Αν κλείσει τη δουλειά του ή δεν την αναπτύξει, ο φόρος θα παραμείνει ο ίδιος ενω θα του μειωθούν ή μηδενιστούν τα εισοδήματα. Άρα η 'απειλή' που λες εδω και στους καφενέδες ότι θα κλείσω την επιχείρηση επειδή τόλμησαν τα σκουλήκια να βαλουν εμένα τον λεονπ, τον μαγκα και καραμπουζουκλή φόρο, είναι κούφια. Παπαριές του φοροφυγά κοινώς γιατί θέλει (όπως και όλοι οι Έλ από τη μεριά τους) να αλλάξουν όλα, αρκεί αυτός να συνεχίσει να παρασιτεί
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Kι όμως εντελώς θεωρητικά τα τεκμήρια οδηγούν σε ανάπτυξη. Γιατί ο κοπρόσκυλος εισοδηματίας ή λαμογιοεμποροβιοτέχνης που ζει στα πιπουλα και δηλώνει 3000 και παίρνει και προνοιακο επιδομα, θα πρέπει να καλύπτει ένα ποσο, για την εφορία. Αν κλείσει τη δουλειά του ή δεν την αναπτύξει, ο φόρος θα παραμείνει ο ίδιος ενω θα του μειωθούν ή μηδενιστούν τα εισοδήματα. Άρα η 'απειλή' που λες εδω και στους καφενέδες ότι θα κλείσω την επιχείρηση επειδή τόλμησαν τα σκουλήκια να βαλουν εμένα τον λεονπ, τον μαγκα και καραμπουζουκλή φόρο, είναι κούφια. Παπαριές του φοροφυγά κοινώς γιατί θέλει (όπως και όλοι οι Έλ από τη μεριά τους) να αλλάξουν όλα, αρκεί αυτός να συνεχίσει να παρασιτείΣύντροφε το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις πάνε κατά διαόλου και ο μικροεπιχειρηματίας τις κρατάει απλά για να βγάζει ένα χαρτζιλίκι αλλά δεν έχει τα μέσα να δικαιολογεί πια τα προηγούμενα αποκτήματά του (τα όποια και κανονικά πρέπει να τα αποπλήρωσε φορολογικώς όταν τα αγόρασε) δεν σε απασχολεί.
Ας μη πιάσουμε το σύστημα, καλώς ή κακώς ζούμε σε καπιταλιστική κοινωνία. Επί του παρόντος όμως το βρίσκεις δίκαιο αυτό που γίνεται;
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Κι όμως, ο manosk το είπε μια χαρά ορθά.Για να μην τα δίνω όλα μασημένα:
μεχρι περυσι τα τεκμηρια ηταν μαχητα, αλλαξε κατι;
ειδικα αν εισαι ανεργος και δεν εχεις αλλα εισοδηματα, μια χαρα μπορεις να τα 'αρνηθεις'.
-
Τα τεκμήρια πιάνουν αυτους που έχουν λίγα λεφτά.
Όσοι πληρώνουν πολλά στην εφορία ούτε ενδιαφέρονται για τα τεκμήρια.Όπως και η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.
Ξεσκίζει τους νέους επαγγελματίες και δεν μπορούν να ανοίξουν δουλειά.
Οι παλιοί και πιασμένοι επαγγελματίες (που φοροδιαφεύγουν) γελάνε με την αντικειμενική φορολόγηση γιατί πληρώνουν ψίχουλα. -
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Επί του παρόντος όμως το βρίσκεις δίκαιο αυτό που γίνεται;Εφόσον αφήνουμε το σύστημα δεν βρίσκω ούτε αυτό ουτε το προηγούμενο δίκαια, οπότε δε με νοιάζει. Ξέρω όμως ότι το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα δεν είναι ο Λάτσης και ο Νιάρχος που φοροαποφεύγουν μονίμως, αλλά ο μπογιατζής και ο υδραυλικός της γωνίας ή του χωριού που δηλώνουν 2 και 3 χιλιάρικα. Αυτοί τωρα δηλώνουν 20. Κάτι είναι κι αυτό, γιατι κάνοντας λίγο Βεϊζανη βγάζουν αρκετά πάνω από αυτά. Ψιχουλα; Ψιχουλα. Αλλά πληρώνουν κάτι. Και του χρόνου (εχω φάει κόλλημα, σόρι) που θα κάνω χαρτιά για παιδικό σταθμό, δε θα βγουνε όλοι οι ΕΛ με οικογενειακό εισόδημα 4 και 5 χιλιάρικα να καπαρώσουν τις θέσεις.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Όλες οι δουλειές θα κλείσουν (από τις μισές που έχουν μείνει), δεν πρόκειται να πληρώσουν εφορία και θα καταλήξουν να διώξουν 500.000 δημόσιους υπάλληλους.
σιγα μην διωξουν Δ.Υ. ...τρελος εισαι? θα διωξουν τους ψηφοφορους? εκτος αν απο τωρα ξερουν ποιοι ειναι κκε-δες κ συριζαιοι κ τους στειλουν πρωτους... (μου θυμιζει κατι απο εμυφλιο κ ανταρτες αυτο κ μαλλον θα επαναληφθει) αλλα κ παλι ποσοι ''αριστεροι''να εχουν μπει στο δημοσιο????
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Δεν έχει στανταρντάκια παίδες. Πολλοί Δ.Υ. παίρνουν το πουλί και πολλοί Ε.Ε. το ίδιο! Μη κάνετε το λάθος να στρέφετε την μία κοινωνική τάξη κατά της άλλης, αυτό θέλει το σύστημα! Μη γίνεστε θύματα του!
Αλέξανδρε, συμφωνώ απόλυτα και αυτό φωνάζω. Ίσως αυτή η κατάσταση να εξυπηρετεί τους θιασώτες των μνημονίων. Όμως παντού υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι και δεν είναι δυνατόν να τους τσουβαλιάζουμε όλους. Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή όλοι αυτοί πρέπει να αντιδράσουν και να εκφράσουν το θυμό τους για την καταβύθιση στο χάος χωρίς να φοβούνται τα ψευτοδιλλήματα και τους εκβιασμούς που τίθενται από τους πολιτικούς (->λογιστές της τρόικας) και την πελατεία τους.
Το θέμα είναι όμως (και μόνο ο μανοσκ θα μπορούσε να τα πει τόσο λάθος σε θέμα που έχει αρκετό δίκιο) ότι αυτή η ρητορική διατηρεί ένα status quo το οποίο ευνοεί την απάτη και τη φοροδιαφυγή. Τα τεκμήρια είναι κάτι το παρανοϊκό ως πράξη, γιατί ο φόρος ονομάζεται ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ και όχι ΦΟΡΟΣ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, αλλά είναι γεγονός ότι οδηγούν σε καλύτερη κατανομή των φορολογικών βαρών σε σχέση με το καθεστώς πριν την εφαρμογή τους. Και προφανώς μία αριστερή κυβέρνηση θα έβαζε στον στόχαστρο τους ιδιοκτήτες ως προσπάθεια ανίχνευσης φοροδιαφυγής. Αφου δε θα έκανε οριζόντιες περικοπές κάτι δε θα έπρεπε να κάνει;
Συγγνώμη που δεν τα κατάφερα όπως ο manosk. Αυτό που πρότεινα ήταν ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για όλους και δεν είχα κανένα σκοπό να μπω στη διαδικασία του ποιος κλέβει περισσότερο, ούτε στη λογική της χαιρεκακίας* ή/και του προσωπικού συμφέροντος*. Πάντως, από το μυαλό μου δεν τα βγάζω, τα μαύρα μια χαρά παίζουν (στον ΙΤ που γνωρίζω καλά) και πολλοί κάνουν ζωάρες.
*Ο φόρος που θα πληρώσω δεν προέκυψε από το τεκμαρτό αλλά από το πραγματικό εισόδημα (-> ετήσιες αποδοχές). Δεν πειράζει όμως, θα πάνε σε καλή μεριά.
EDIT: Γείτονας που εργάζεται ως οδοκαθαριστής στο δήμο Πειραιά, και χωρίς περιουσιακά στοιχεία, έχει αγοράσει την slk 200 (R171). Καλά να περνάμε.
-
Υπάρχει αρκετή προκατάληψη ως προς την δουλειά που κάνει κάποιος και το αυτοκίνητο που μπορεί να πάρει. Ειδικά κατά την εποχή των μτχ εξ Ευρώπης είδαμε πολλά 'περίεργα'.... και πιθανόν νόμιμα. Κι αυτό γιατί αρκετοί απλοί και χαμηλού προφίλ ΔΥ μπορεί να βγάζουν πολύ πιο πολλά από όσο φανταζόμαστε (ανάλογα με υπουργείο, παλαιότητα, υπερωρίες, ανθυγιεινά κλπ) και αφετέρου μη έχοντας περιουσία σημαίνει μη έξοδα οπότε με μια μετρημένη ζωή μετά από κάμποσα χρόνια προκύπτει επαρκές περίσσευμα.
-
Αν εργάζεται κάποιος και επίσης δεν καταδέχεται 'δώρα' χριστουγέννων, πόρτα - πόρτα, όπως στα κάλαντα (εδώ φταίνε αυτοί που τους τα έδιναν), σαφώς και να αγοράσει ό,τι αυτοκίνητο του αρέσει.
Βέβαια, στον Πειραιά έχουμε παράδοση στους κορυφαίους δημάρχους:
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
μεχρι περυσι τα τεκμηρια ηταν μαχητα, αλλαξε κατι;
ειδικα αν εισαι ανεργος και δεν εχεις αλλα εισοδηματα, μια χαρα μπορεις να τα 'αρνηθεις'.
Έχεις δίκιο, δίνεται η δυνατότητα να αποδείξεις ότι δεν έχεις εισοδήματα και δεν πρέπει να ισχύσουν για εσένα τα τεκμήρια.
http://www.capital.gr/tax/news_tax.asp?id=1465896Γενικά, τα τεκμήρια είναι πάντα μαχητά ενώπιον δικαστηρίου, αλλά πρέπει να είναι μαχητά και ενώπιον της αρχής που σου επιβάλλει βάσει αυτών επιβαρύνσεις ή ποινές.
Άρα......δεν υπάρχει πρόβλημα. -
απο το λινκ που εβαλες...
Ο φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει τα τεκμήρια επικαλούμενος πραγματικά γεγονότα ή στοιχεία. Η διαδικασία έχει ως εξής: Με την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος θα πρέπει ο φορολογούμενος να επισκεφθεί την εφορία στην οποία υπάγεται και να υποβάλει στο προϊστάμενο στοιχεία και έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό.
αρα δεν χρειαζεται δικαστηριο. Το κατα πόσο ο εφορος θα δεχθει την απαλλαγη/μειωση ειναι αλλο θεμα βεβαια.
-
Πρόσεξε, εγώ δεν ήξερα ότι μπορείς να πας στον έφορο και να του αποδείξεις ότι τα τεκμήρια δεν πρέπει να σε καλύψουν.
Στο δικαστήριο έτσι κι αλλιώς μαχητά είναι (συνταγματικό δικαίωμα δικαστικής προστασίας).Αν δεν μπορούσες να υποβάλεις ένσταση στον έφορο, τότε γι' αυτόν τα τεκμήρια θα ήταν αμάχητα. Τελικά όμως δεν ισχύει αυτό.
Αν ο έφορος δεν 'πειστεί', τότε πας πια στο διοικητικό δικαστήριο, όπου ούτως ή άλλως οποιοδήποτε τεκμήριο μπορεί να καταρριφθεί (σε καμιά 10ριά χρόνια, αλλά έστω).Αφού λοιπόν τελικά τα τεκμήρια είναι μαχητά, δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα.
Πχ ο άπορος φοιτητής με το mini cooper S, του οποίου οι γονείς δηλώνουν 5000 ευρώ εισόδημα το 2011 με άλλα 2 αυτοκίνητα και σκάφος στη μαρίνα, κάπως θα πρέπει να δικαιολογήσουν πώς ζουν. Κάτι που τα προηγούμενα χρόνια δεν έκαναν και κανένας δεν τους ζητούσε λογαριασμό.
-
να κανω μια ερωτησει αν γνωριζει καποιος για τα αυτοκινητα εισαγωγης?
Η αδεια κυκλοφοριας του αυτοκινητου μου εχει 2 ημερομηνιες.
μια ημερομηνια με 1η αδεια κυκλοφοριας 20/4/2002
και μια ημερομηνια με 1η αδεια κυκλοφοριας στην Ελλαδα 23/2/2008.
Τελικά για εισαγόμενα μεταχ/να αυτοκινητα ποια ισχύει? -
Ο χρήστης bmwrace έγραψε:
να κανω μια ερωτησει αν γνωριζει καποιος για τα αυτοκινητα εισαγωγης?
Η αδεια κυκλοφοριας του αυτοκινητου μου εχει 2 ημερομηνιες.
μια ημερομηνια με 1η αδεια κυκλοφοριας 20/4/2002
και μια ημερομηνια με 1η αδεια κυκλοφοριας στην Ελλαδα 23/2/2008.
Τελικά για εισαγόμενα μεταχ/να αυτοκινητα ποια ισχύει?μόλις απάντησες σε πολλά ερωτήματα που διατυπώνονται εδώ μέσα
EΡΧΟΝΤΑΙ NEA ΤΕΚΜΗΡΙΑ 2012