-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
ουτε στο καρτ ισχυει αυτο που λες...
Για πες.
Τι ισχυει;
τι να πω, ισχυει ακριβως το αντιστροφο απο αυτο που εγραψες!
Βρε Σπύρο, πως μπορείς να μιλάς με τόση σιγουριά για κάτι για το οποίο δεν έχεις εμπειρία? Δεν σε βλέπω να επιχειρηματολογείς κιόλας.
Θα σου πω λοιπόν τι ισχύει για το καρτ, συγκεκριμένα, που κάνω κάθε Σάββατο.
Όταν η πίστα γλιστράει, είναι πρωί, έχει κρύο και δε κρατάει μπαίνω με υψηλές πιέσεις ώστε να ζεσταθεί πιο γρήγορα το ελαστικό και να αρχίσει να δουλεύει.
Όταν η πίστα κρατάει, έχει δηλαδή γόμα ή έχει ζέστη κι έτσι ζεσταίνεται γρήγορα το λάστιχο από τη γόμα ή τον καιρό κατεβάζουμε πιέσεις για να μη ζεσταθεί υπερβολικά και σαπουνιάσει.
Με τη σκληρή γόμα, το πρωί ξεκινάω με 0,9 bar και μέχρι το μεσημέρι έχω κατέβει στο 0,7 bar. Το βλέπεις ότι προς το τέλος του σκέλους γλιστράς γιατί αρχίζουν και σαπουνιάζουν.
Εξαρτάται από τη γόμα βεβαίως, γιατί αν το ελαστικό είναι μαλακό...παίζεις με ακόμα χαμηλότερες πιέσεις. Έχω δουλέψει και με 0,55 bar.
Δεν έχω πηγές ή λινκ...σου μιλάω για κάτι που κάνω κάθε Σάββατο.
Ακριβώς το αντίθετο λοιπόν από αυτά που γράφω, σύμφωνα με αυτό που λες...δεν ισχύει.
Λυπάμαι, αλλά κάνεις λάθος.
Λογικά το ίδιο θα ισχύει και στα ελαστικά αυτοκινήτου. Αλλά για αυτό δεν είμαι σίγουρος.
-
γι'αυτο κ όταν χιονίσει αρκετά πρεπει να μειώσουμε την πίεση στα ελαστικα.
για να ζεσταίνονται λιγοτερο και να μη λιωνουν το χιονι, άρα να μη φτασει να πατάει επανω στον πάγο -> καμία προσφυση.
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
ουτε στο καρτ ισχυει αυτο που λες...
Για πες.
Τι ισχυει;
τι να πω, ισχυει ακριβως το αντιστροφο απο αυτο που εγραψες!
Βρε Σπύρο, πως μπορείς να μιλάς με τόση σιγουριά για κάτι για το οποίο δεν έχεις εμπειρία? Δεν σε βλέπω να επιχειρηματολογείς κιόλας.
Θα σου πω λοιπόν τι ισχύει για το καρτ, συγκεκριμένα, που κάνω κάθε Σάββατο.
Όταν η πίστα γλιστράει, είναι πρωί, έχει κρύο και δε κρατάει μπαίνω με υψηλές πιέσεις ώστε να ζεσταθεί πιο γρήγορα το ελαστικό και να αρχίσει να δουλεύει.
Όταν η πίστα κρατάει, έχει δηλαδή γόμα ή έχει ζέστη κι έτσι ζεσταίνεται γρήγορα το λάστιχο από τη γόμα ή τον καιρό κατεβάζουμε πιέσεις για να μη ζεσταθεί υπερβολικά και σαπουνιάσει.
Με τη σκληρή γόμα, το πρωί ξεκινάω με 0,9 bar και μέχρι το μεσημέρι έχω κατέβει στο 0,7 bar. Το βλέπεις ότι προς το τέλος του σκέλους γλιστράς γιατί αρχίζουν και σαπουνιάζουν.
Εξαρτάται από τη γόμα βεβαίως, γιατί αν το ελαστικό είναι μαλακό...παίζεις με ακόμα χαμηλότερες πιέσεις. Έχω δουλέψει και με 0,55 bar.
Δεν έχω πηγές ή λινκ...σου μιλάω για κάτι που κάνω κάθε Σάββατο.
Ακριβώς το αντίθετο λοιπόν από αυτά που γράφω, σύμφωνα με αυτό που λες...δεν ισχύει.
Λυπάμαι, αλλά κάνεις λάθος.
Λογικά το ίδιο θα ισχύει και στα ελαστικά αυτοκινήτου. Αλλά για αυτό δεν είμαι σίγουρος.
Μα δεν ειπώθηκε πότε κρατάει καλύτερα το αμάξι, αλλά πότε έχεις λιγότερη φθορά στα λάστιχα. Με υψηλές πιέσεις κρατάει χειρότερα, αλλά φθείρονται και λιγότερο, ίσως επειδή 'μαγουλιάζουν' λιγότερο. To oτι υπερθερμαίνονται και σαπουνιάζουν κάποια στιγμή, δε σημαίνει οτι φθείρονται κιόλας.
Been there, done that. -
Αυξάνουμε την πίεση όταν πρόκειται να πιέσουμε πολύ τα ελαστικά σε πίστα κτλ, για να μη 'μαγουλιάζουν' πολύ και πηδήκουμε τους ώμους τους.
Το καλύτερο τιμόνι ισχύει, μέσα σε λογικά πλαίσια, επειδή το λάστιχο έχει λιγότερα περιθώρια 'μπαλατζαρίσματος'.
Σε κράτημα θεωρώ ότι για κάθε συνδυασμό αυτοκινήτου-ελαστικού υπάρχει ένα εύρος τιμών πίεσης, στο οποίο αποδίδει πολύ καλά. Αν το ξεπεράσεις το κράτημα μειώνεται, ή π.χ. χάνεται πολύ απότομα.
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Μα δεν ειπώθηκε πότε κρατάει καλύτερα το αμάξι, αλλά πότε έχεις λιγότερη φθορά στα λάστιχα. Με υψηλές πιέσεις κρατάει χειρότερα, αλλά φθείρονται και λιγότερο, ίσως επειδή 'μαγουλιάζουν' λιγότερο. To oτι υπερθερμαίνονται και σαπουνιάζουν κάποια στιγμή, δε σημαίνει οτι φθείρονται κιόλας.
Been there, done that.Ταύρε, ο Σπύρος διαφώνησε (αν έχω καταλάβει καλά) σε αυτό που έγραψα ότι υψηλές πιέσεις = ζεσταίνεται πιο γρήγορα το ελαστικό.
Το ότι υπερθερμαίνονται δεν ξέρω αν φθείρονται περισσότερο...αλλά σίγουρα δεν δουλεύουν σωστά και καίγονται.
Υποθέτω ότι δεν τους κάνει και καλό δηλαδή.
Έγραψα κάτι συγκεκριμένο για το οποίο διαφώνησε ο Σπύρος και σ'αυτό απαντάω παραπάνω.
Εδιτ. Για το μαγούλιασμα συμφωνώ.
-
Ο χρήστης Sinanai έγραψε:
Αυξάνουμε την πίεση όταν πρόκειται να πιέσουμε πολύ τα ελαστικά σε πίστα κτλ, για να μη 'μαγουλιάζουν' πολύ και πηδήκουμε τους ώμους τους.Το καλύτερο τιμόνι ισχύει, μέσα σε λογικά πλαίσια, επειδή το λάστιχο έχει λιγότερα περιθώρια 'μπαλατζαρίσματος'.
Σε κράτημα θεωρώ ότι για κάθε συνδυασμό αυτοκινήτου-ελαστικού υπάρχει ένα εύρος τιμών πίεσης, στο οποίο αποδίδει πολύ καλά. Αν το ξεπεράσεις το κράτημα μειώνεται, ή π.χ. χάνεται πολύ απότομα.
+1
γενικα απο τις πιεσεις που δουλευουμε στον δρομο,στην πιστα αυξανουμε και δεν χαμηλωνουμε πιεσεις.Το ποσο εξαρταται απο πολλους παραγοντες.
-
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Been there, done that.Ταύρε, ο Σπύρος διαφώνησε (αν έχω καταλάβει καλά) σε αυτό που έγραψα ότι υψηλές πιέσεις = ζεσταίνεται πιο γρήγορα το ελαστικό.
Το ότι υπερθερμαίνονται δεν ξέρω αν φθείρονται περισσότερο...αλλά σίγουρα δεν δουλεύουν σωστά και καίγονται.
Έγραψα κάτι συγκεκριμένο για το οποίο διαφώνησε ο Σπύρος και σ'αυτό απαντάω παραπάνω.
Ενα ελαστικο με λιγοτερη πιεση θα ζεσταθει γρηγοροτερα και πιο πολυ απο ενα με περισσοτερη πιεση.
βλεπεις που σου ελεγα οτι τζαμπα λαστιχα τρως? Και με ειχες παρεξηγησει τοτε. -
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Αυξάνουμε την πίεση όταν πρόκειται να πιέσουμε πολύ τα ελαστικά σε πίστα κτλ, για να μη 'μαγουλιάζουν' πολύ και πηδήκουμε τους ώμους τους.
Το καλύτερο τιμόνι ισχύει, μέσα σε λογικά πλαίσια, επειδή το λάστιχο έχει λιγότερα περιθώρια 'μπαλατζαρίσματος'.
+1
γενικα απο τις πιεσεις που δουλευουμε στον δρομο,στην πιστα αυξανουμε και δεν χαμηλωνουμε πιεσεις.Το ποσο εξαρταται απο πολλους παραγοντες.
Ανεβάζοντας όμως πιέσεις, δεν κινδυνεύεις να τα υπερθερμάνεις? Αν τα υπερθερμάνεις, δε γλιστράς? Δεν το καις? Είναι θεμιτό κάτι τέτοιο?
Αυτό ρωτάω.
Γιαυτό λέω δε ξέρω αν ισχύει το ίδιο και στο αυτοκίνητο.
Κι εγώ με το αυτοκίνητο ανέβαζα πιέσεις και προσπαθώ να καταλάβω γιατί...εκτός από το μαγούλιασμα και τη φθορά.
Ενα ελαστικο με λιγοτερη πιεση θα ζεσταθει γρηγοροτερα και πιο πολυ απο ενα με περισσοτερη πιεση.
βλεπεις που σου ελεγα οτι τζαμπα λαστιχα τρως? Και με ειχες παρεξηγησει τοτε.Λάθος κάνεις.
Στο καρτ δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
-
ενταξει λαθος κανω.
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
ενταξει λαθος κανω.Αφού δεν έχεις ιδέα από καρτ...πως περιμένεις να είσαι σωστός?
-
αλλος κανει καρτ, και αλλος απανταει (δεν ειναι για τον dim8 το σχολιο)
στη πιστα ανεβαζουμε λιγο πιεση (σε σχεση με το δρομο) για καλυτερο κρατημα και λιγοτερο μαγουλιασμα. Ετσι αποφευγουμε υπερθερμανση και καταστροφη. Ενδεικτικα τελειως, απο 33psi σε 37-40.
στο χιονι, λασπη, αμμο, κατεβαζουμε πιεσεις για να εχουμε μεγαλυτερη επιφανεια επαφης με το δρομο. Εκει μας ειναι αδιαφορη η φθορα & η υπερθερμανση γιατι οι ταχυτητες και οι αποστασεις ειναι πολυ μικρες. Ενδεικτικα τελειως, απο 33psi σε 18-25.
λινκ δεν εχω και δεν προκειται να ψαξω, αν θελει ας βαλει ο Κικιζας
-
Διόρθωση: μόνο σε άμμο μειώνουμε πιέσεις που όντως θέλουμε μεγάλη επιφάνεια επαφής, για να μη βουλιάζει. Σε λάσπη και χιόνι δε θέλουμε μεγαλύτερη επιφάνεια αλλά μικρότερη, για να διαπερνά το γλυστερό επιφανειακό στρώμα μπας και πιάσει από κάτω σταθερότερο (πχ. χιονισμένος δρόμος, να 'σπάσει' το επιφανειακό στρώμα χιονιού για να πιάσει από κάτω άσφαλτο). Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος των χοντρών αυλακώσεων, να μην 'μπουκώνει' από χιόνι-λάσπη αλλά να μπορεί πάντα να 'πιάνει' το δρόμο από κάτω. Εχω την εντύπωση ότι σε χιόνι και λάσπη με συμβατικά ελαστικά δεν πειράζουμε πιέσεις.
Για τις πιέσεις σε πίστα, δεν έχω ιδέα τι κάνουν τα καρτ (*), αλλά τα 'συμβατικά' αγωνιστικά και ημισλικ λάστιχα δουλεύουν σε μικρότερες 'κρύες' πιέσεις από τα απλά λάστιχα δρόμου διότι έχουν πολύ σκληρότερα πλαϊνά και σκελετό. Στα συμβατικά λάστιχα ο περισσότερος αέρας δρα ως ενισχυτικό του σκελετού, ώστε αυτός (και όχι το πέλμα) να μην υπερθερμαίνεται.
(*) Υποθέτω ότι στα καρτ όσο ζεσταίνει μειώνεις πιέσεις ώστε η περιοχή θερμής λειτουργίας να είναι πάντα η ιδανική.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
[...] τα 'συμβατικά' αγωνιστικά και ημισλικ λάστιχα δουλεύουν σε μικρότερες 'κρύες' πιέσεις από τα απλά λάστιχα δρόμου διότι έχουν πολύ σκληρότερα πλαϊνά και σκελετό. Στα συμβατικά λάστιχα ο περισσότερος αέρας δρα ως ενισχυτικό του σκελετού, ώστε αυτός (και όχι το πέλμα) να μην υπερθερμαίνεται.Σωστή επισήμανση.
-
η διαφωνία ήταν στο αν περισσότερη πίεση==μεγαλύτερη θερμοκρασία και νομίζω όλοι είπαμε στον Νίκο ότι είναι λάθος.
Περισσότερη πίεση μειώνει την θερμοκρασία, τουλάχιστον απ όσο ξέρω -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Διόρθωση: μόνο σε άμμο μειώνουμε πιέσεις που όντως θέλουμε μεγάλη επιφάνεια επαφής, για να μη βουλιάζει. Σε λάσπη και χιόνι δε θέλουμε μεγαλύτερη επιφάνεια αλλά μικρότερη, για να διαπερνά το γλυστερό επιφανειακό στρώμα μπας και πιάσει από κάτω σταθερότερο (πχ. χιονισμένος δρόμος, να 'σπάσει' το επιφανειακό στρώμα χιονιού για να πιάσει από κάτω άσφαλτο). Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος των χοντρών αυλακώσεων, να μην 'μπουκώνει' από χιόνι-λάσπη αλλά να μπορεί πάντα να 'πιάνει' το δρόμο από κάτω. Εχω την εντύπωση ότι σε χιόνι και λάσπη με συμβατικά ελαστικά δεν πειράζουμε πιέσεις.βασικα ειναι στο μυαλο μου 'πολυ χιονι', εκει νομιζω μειωνουμε πιεσεις. Σε λιγο χιονι εχεις δικιο.
για λασπη δεν εχω εμπειρια, οποτε δεχομαι αυτο που λες.
-
Κοίτα, προφανώς δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση, διότι αν η πίεση είναι υπερβολική υπερθερμαίνεται το κέντρο του πέλματος και άρα πάλι αυξάνει η θερμοκρασία.
Γενικά τα αγωνιστικά λάστιχα (υποθέτω και των καρτ) δεν είναι όπως τα δρόμου, που στην πίστα βάζεις αέρα με λογική 'ο θεός βοηθός' αλλά έχουν μια συγκεκριμένη περιοχή πίεσης βέλτιστης λειτουργίας ΖΕΣΤΑ. Οπότε βάζεις όσο αέρα χρειάζεται ώστε ΖΕΣΤΑ να είναι στην ιδανική πίεση. Αρα αν έξω κάνει κρύο και η άσφαλτος είναι κρύα, αυξάνεις πίεση ενώ αν είναι ζεστή μειώνεις πίεση, ώστε η τελική πίεση όταν ζεσταθούν να είναι σωστή.
@spiros
Ε πολύ χιόνι είναι σαν άμμος.
(Ούτε εγώ έχω εμπειρία σε λάσπη, θεωρητικά μιλάω. Σε άμμο μιλάμε τα κάνουν τα λάστιχα σαν ξεφούσκωτα, αν πηγαίνει έτσι στο δρόμο του κορνάρεις 'έχεις πάθει λάστιχο' ) -
Ε, αν βάλουμε στην εξίσωση και τα αγωνιστικά ελαστικά, τότε αλλάζει το πράγμα, στην αρχη μιλάγαμε για πολιτικά ελαστικά και για το ενδεχόμενο ας πούμε να έμπαινε ο vel με το σιρόκο (το οποίο δεν εχει ημιζ) στην πίστα.
Θυμαμαι που ο El-Em ειχε πει οτι στην αρχή κάθε ειδικής έριχνε την πίεση στα λάστιχα, η οποία είχε ανέβει από την προηγούμενη ειδική και την απλή, έτσι ώστε να τα φέρει σε ιδανική πίεση, όπως ήταν ζεστά. Αλλά μιλαμε για τελειως διαφορετικη λειτουργια ελαστικών σε σχέση με τα πολιτικά. -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Σε λάσπη και χιόνι δε θέλουμε μεγαλύτερη επιφάνεια αλλά μικρότερη, για να διαπερνά το γλυστερό επιφανειακό στρώμα μπας και πιάσει από κάτω σταθερότερο (πχ. χιονισμένος δρόμος, να 'σπάσει' το επιφανειακό στρώμα χιονιού για να πιάσει από κάτω άσφαλτο). Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος των χοντρών αυλακώσεων, να μην 'μπουκώνει' από χιόνι-λάσπη αλλά να μπορεί πάντα να 'πιάνει' το δρόμο από κάτω. Εχω την εντύπωση ότι σε χιόνι και λάσπη με συμβατικά ελαστικά δεν πειράζουμε πιέσεις.Δεν ισχύει πλήρως. Λεπτότερο και φουσκωμένο λάστιχο θα δουλέψει μόνο σε επιφανειακό στρώμα χιονιού, όπως σωστά έγραψες. Σε βαθύτερο χιόνι, όπου πλέον δεν υπάρχει άσφαλτος από κάτω, ένα φαρδύτερο, ή έστω με μικρότερη πίεση ελαστικό είναι πολύ προτιμότερο. Το ίδιο ισχύει και για βαθιά λάσπη και πάγο.
edit: πιό ήρεμα με την πληκτρολόγηση βρε παίδες -
το εγραψα και στην προηγούμενη σελιδα άλλωστε.
-
Ο χρήστης octavia699 έγραψε:
Είναι vag και τα δύο. Ποιος θα δώσει 45000€ για τέτοιες μπούρδες;έλα μου ντε ...
GOLF R - SCIROCCO R