-
Έχω κουραστει να ακούω για 18χρονα, 20χρονα που σκοτώνονται στους δρόμους.
Θα μου πείτε, ένας σωρό κόσμος καβαλάει μηχανές χωρίς δίπλωμα στο όριο ηλικίας θα κολλήσουμε?
Δε ξέρω σας βρίσκει σύμφωνους να ανέβει το όριο? -
Θα μου πείτε, ένας σωρό κόσμος καβαλάει μηχανές χωρίς δίπλωμα στο όριο ηλικίας θα κολλήσουμε?
γιατί, αν ανέβει το όριο ... θα έχουμε βάλει περισσότερο μυαλό ?
-
Με την ηλικία -θεωρητικά- πήζει το μυαλό, ναι.
Δυστυχώς όμως, παρατήρησα ότι στο δρόμο αν δε βάλεις χιλιόμετρα πίσω απ'το τιμόνι, δεν...
...οπότε, κατά τη γνώμη μου, τις ταρζανιές που έκανε ένας 20χρονος απλά θα τις κάνει στα 23 του, κι αν επιβιώσει και μάθει θα ηρεμήσει.Μην ξεχνάμε κιόλας ότι ο νομοθέτης έχει αναγνωρίσει πως ο νέος διατρέχει και μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω απειρίας και έχει θέσει όριο τα 125cc στους νέους 18-20 (που ξέρουμε πόσο τηρείται, τέλος πάντων).
-
Το μόνο που θα πετύχεις ανεβάζοντας το όριο, είναι να οδηγούν οι πιτσιρικάδες χωρίς δίπλωμα...
Το σωστό, είναι το κλιμακωτό σύστημα και οι συνεχείς έλεγχοι από την τροχαία αν τηρείται και φυσικά αν φοράνε κράνος. -
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Έχω κουραστει να ακούω για 18χρονα, 20χρονα που σκοτώνονται στους δρόμους.οποιος φοβαται πεφτει και κοιμαται που λενε και οι καγκουρες..
θα στο πουμε οντως
Δε ξέρω σας βρίσκει σύμφωνους να ανέβει το όριο?
οχι. πιστευω οτι ο καθενας πρεπει να καβαλαει μηχανη οταν ειναι σωματικα σε θεση να την ελεγχει. η εκπαιδευση ασφαλους οδηγησης δεν ειναι nuclear science. δεν ειναι η ηλικια το προβλημα, ενα 16χρονο ειναι μια χαρα σε θεση να μαθει και να τηρει τους κανονες της οδηγησης (και φυσικα της κοινης λογικης) ΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ εκπαιδευτει σωστα. το προβλημα ειναι στην εκπαιδευση, οχι στην ηλικια.
-
Εγω θεωρω οτι η ηλικια παιζει μεγαλο ρολο, τουλαχιστον απο προσωπικη εμπειρια. Θυμαμαι στα 18 μου οτι εκανα ενα σωρο με το αυτοκινητο, ενω τωρα πηγαινω πολυ πιο μετρημενα. Οχι οτι παω τελεια τωρα, αλλα δεν κανω τις απερισκεψιες που εκανα. Γενικα μου χει φυγει η πολυ κα*** και νομιζω οτι ειμαι πιο ωριμος.
Αρα καλυτερα ενας νεαρος να περναει πρωτα μερικα χρονια σε μηχανακια με λιγα κυβικα πριν του δωθει το δικαιωμα να ανεβει σε καμμια χιλιαρα και να σκοτωθει. Οχι οτι με τα λιγα κυβικα δεν κινδυνευει, αλλα δεν ειναι το ιδιο, πως να το κανουμε. Βασικα ετσι επρεπε να γινεται για ολους. Τι παει να πει 'εισαι πανω απο 23, αρα μπορεις και Hayabusa' τι στιγμη που εισαι αρχαριος? -
Ο νέος είναι πύρκαυλος. Δεν φοβάται ή φοβάται λιγότερο από'τι όταν μεγαλώνει και σίγουρα εκτίθεται σε μεγαλύτερους κινδύνους. Στα 18 μου τα καλοκαίρια έκανα πολλά καφριλίκια με την παρέα, με το αυτοκίνητο και γινόμασταν επικίνδυνοι και για εμάς αλλά περισσότερο για τους άλλους χρήστες της οδού. Τώρα δεν τα κάνω όχι τόσο γιατί χόρτασα, θέλω να πιστεύω, αλλά γιατί φοβάμαι τις συνέπεις ατυχήματα κλπ. Σίγουρα όσο μεγαλώνεις το μυαλό μεστώνει. Στα 27 μου πρώτη φορά απέκτησα scooter, τώρα ετοιμάζομαι αν όλα πάνε καλά να καβαλήσω monster. Σίγουρα τώρα σε αυτήν την ηλικία θεωρώ πως είμαι πολύ πιο συνειδητοποιημένος και προσεκτικός. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πότε είναι καλό να μπορείς να βγάλεις δίπλωμα μεγάλης μηχανής πάντως μου αρέσει που μεγάλος θα καβαλήσω δυνατή μηχανή. Στα 17 μου, καλοκαίρι, είχαμε νοικιάσει με τα τσακάλια mate (θρυλικό παπί ) και λόγω απειρίας, τρέλας καρφώθηκα στον μπροστινό μου με πολλά μιας και ήμουν τρόμπα μαρίνα . Ευτυχώς τη γλίτωσα με θλάση στον ώμο.
-
Ξέρω πιτσιρικάδες που στα 18τους κάνανε παπάδες με R1, και ξέρω και εμένα που στα 30 έπεσα με το 50ράκι. Και σίγουρα θα είμαι πολύ επικύνδυνος αν καβαλήσω όχι R1, αλλά κανά 2χρονο 250άρι πίστας....
Μακάρι, ειδικά στις μηχανές, να μπορούσαν με κάποιον άλλο τρόπο να ελέγξουν την εμπειρία. Γιατί με την ηλικία το μόνο που ελέγχουν είναι σε γενικές γραμμές να ελέγξουν τα όρια του φόβου. Εντάξει ταρζανιές κάνεις σε ότι ηλικία θες, άμα δε σε κόβει...
Ο νομοθέτης δίνει σε εμένα το δικαίωμα να πάρω μια 1000άρα και να βγω στο δρόμο, αφού με το 400άρι δεν θα πατήσω κάτω στις κορίνες που στήνουν στις εξετάσεις
Και δεν το δίνουν σε γιο γνωστού μου 20 χρονών, που έχει οδηγήσει παρανόμως, τα πάντα. Έχουν μαγαζί με μηχανές.
Δεν ξέρω, πάντως το όριο ηλικίας μου κάνει ίδιο με τα τέλη κυκλοφορίας... Που η περιεκτικότητα σε αέρα στην μηχανή, σημαίνει ότι έχεις ακριβό αυτοκίνητο ή ότι ρυπαίνεις... -
(1) Σε όλη την Ευρώπη πάνε για δίπλωμα στα 16, εμείς εδώ να πάμε στα 23 ? Τόσο πιο ανώριμοι είναι οι Ελληνες πιτσιρικάδες ?
(2) Να υποθέσω και δίπλωμα αυτοκινήτου στα 21 ? Γιατί αν στα 18 μπορείς να οδηγήσεις Veyron, γιατί να περιμένεις να πας 23 για να οδηγήσεις DT 125 ? (ή και R1)
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
(1) Σε όλη την Ευρώπη πάνε για δίπλωμα στα 16, εμείς εδώ να πάμε στα 23 ? Τόσο πιο ανώριμοι είναι οι Ελληνες πιτσιρικάδες ?(2) Να υποθέσω και δίπλωμα αυτοκινήτου στα 21 ? Γιατί αν στα 18 μπορείς να οδηγήσεις Veyron, γιατί να περιμένεις να πας 23 για να οδηγήσεις DT 125 ? (ή και R1)
Ποσοι μπορουν να αγορασουν Veyron και ποσοι μια R1?
-
Η αύξηση της ηλικίας δεν πιστεύω ότι βοηθάει. Αυτό που επιβάλετε είναι ουσιαστικά τα αυτονόητα, εκπαίδευση και έλεγχος. Εκπαίδευση από μικρή ηλικία ώστε να γίνει σωστός πεζός και κατόπιν εποχούμενος. Σωστές εξετάσεις επαναλαμβανόμενες κατά τακτά χρονικά διαστήματα και φυσικά σωστή αστυνόμευση στους δρόμους. Κοινή λογική θα μου πείτε αλλά ως γνωστό στην χώρα μας αυτό είναι το ζητούμενο.
-
Ο χρήστης Sandouras έγραψε:
(1) Σε όλη την Ευρώπη πάνε για δίπλωμα στα 16, εμείς εδώ να πάμε στα 23 ? Τόσο πιο ανώριμοι είναι οι Ελληνες πιτσιρικάδες ?
(2) Να υποθέσω και δίπλωμα αυτοκινήτου στα 21 ? Γιατί αν στα 18 μπορείς να οδηγήσεις Veyron, γιατί να περιμένεις να πας 23 για να οδηγήσεις DT 125 ? (ή και R1)
Ποσοι μπορουν να αγορασουν Veyron και ποσοι μια R1?
Τι σχέση έχει αυτό με την ηλικία στην οποία επιτρέπεται να βγάλεις δίπλωμα ?
Αν δηλαδή η R1 έκανε 50000 θα ήταν ΟΚ να βγάζεις δίπλωμα στα 18 αλλά τώρα που κάνει 15Κ πρέπει να πάει το δίπλωμα στα 23 ?
Και τέλος πάντων, με τα ίδια λεφτά που παίρνεις R1 παίρνεις και (μεταχειρισμένο) αυτοκίνητο που πάει 250+ -
Απλα ελεγα οτι ειναι λιγο δυσκολο κανεις να παρει αυτοκινητο με τρομερες επιδοσεις οποτε ο νομος δεν εχει προνοησει γι αυτο. Ποσοι σκοτωνονται γιατι εκαναν μαλακιες με μια πορσε και ποσοι γιατι εκαναν μαλακιες με μια 1000αρα μηχανη?
Οχι οτι δεν εχεις δικιο, γιατι κανονικα το ιδιο επρεπε να ισχυει και για τα αυτοκινητα. -
Όποιος νόμος δε μπορεί να καλύψει το 100% των περιπτώσεων δε σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά καλός για να εφαρμοστεί.
-
Αν πούμε στους 18άρηδες μας 'μάγκες, για να οδηγήσετε μηχανή πρέπει να πάτε 23' θα χάσουμε τη μοναδική ευκαιρία που θα έχουμε να τους εκπαιδεύσουμε σωστά. Αυτό που θα γίνει θα είναι να οδηγήσουν χωρίς δίπλωμα, με ακόμα χειρότερα αποτελέσματα. Παιδεία χρειάζεται, όχι απαγορεύσεις (και δη ανεφάρμοστες).
(Δηλ. στα 18 είναι ώριμοι να εκλέγουν κυβέρνηση, να οδηγούν αυτοκίνητο Ν ίππων, να παντρεύονται και να κάνουν παιδιά αλλά όχι να οδηγούν μηχανή ?)
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Αν πούμε στους 18άρηδες μας 'μάγκες, για να οδηγήσετε μηχανή πρέπει να πάτε 23' θα χάσουμε τη μοναδική ευκαιρία που θα έχουμε να τους εκπαιδεύσουμε σωστά. Αυτό που θα γίνει θα είναι να οδηγήσουν χωρίς δίπλωμα, με ακόμα χειρότερα αποτελέσματα. Παιδεία χρειάζεται, όχι απαγορεύσεις (και δη ανεφάρμοστες).(Δηλ. στα 18 είναι ώριμοι να εκλέγουν κυβέρνηση, να οδηγούν αυτοκίνητο Ν ίππων, να παντρεύονται και να κάνουν παιδιά αλλά όχι να οδηγούν μηχανή ?)
Γιατι ειναι πολυ επικινδυνο. Σιγουρα πρεπει να βελτιωσουν τον τροπο εξετασης ο οποιος σε εξεταζει σε χαζομαρες, και σιγουρα πρεπει να αυξησουν τον ελεγχο.
Απο κει και περα ειναι κοινως παραδεκτο οτι το μυαλο του 18αρη δεν εχει πηξει ακομα. Γι αυτο και εγω υποστηριζω οτι δεν πρεπει να τους δινεται το δικαιωμα για απειρα κυβικα.
Οσο για το επιχειρημα 'μα τοτε θα οδηγησουν χιλιαρα παρανομα', το θεωρω ακυρο. 'Μα τοτε θα παρουν καλασνικοφ παρανομα'. Μηπως να μοιραζουμε οπλα χωρις αδεια?
Ας κανουν οτι θελουν παρανομα. Αμα τους πιασουν, θα υποστουν τις συνεπειες. Δεν καταργεις ενα νομο επειδη ειναι ευκολο καποιος να τον παραβει.
Εφοσον ο νομος ισχυει, υπαρχει στο μυαλο μας εστω και σαν ιδεα οτι τα 1200 κυβικα ειναι πολλα για ενα παιδι και αν οχι ο ιδιος, τουλαχιστον οι γονεις του θα τον σταματησουν. -
Αρα συμφωνείς μαζί μου ότι είναι ζήτημα παιδείας (και αστυνόμευσης στη συνέχεια, συμφωνώ και εγώ μαζί σου). Αν το εκπαιδευτικό σύστημα ήταν σωστό (περιλαμβανομένων των εξετάσεων) τότε θα ήταν ΟΚ ? Μα τότε δεν θέλουν αύξηση τα όρια ηλικίας αλλά αλλαγή το σύστημα.
Για να το πω διαφορετικά, γιατί οι Ελληνες να παίρνουν δίπλωμα στα 18-20-23-30 και οι Ιταλοί στα 16 για 125 και στα 18 για παραπάνω ?
-
Τοση διαφορα με το εξωτερικο ε?
Εγω απλα το στηριζω στην προσωπικη μου εμπειρια που στα 18 μου οδηγουσα και το παιζα στο μπαρμπουτι με το χαρο χωρις να υπολογιζω τιποτα. Μετα απο μερικες μαλακιες και αφου ξεκα#$$#σα λιγακι ηρεμησα αρκετα και οδηγω αρκετα καλυτερα.
Ισως αλλοι 18αρηδες ειναι πιο ωριμοι τι να πω...
Στα 23 για το δίπλωμα μηχανής